- iPhone topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
válasz
tibi3650 #6954 üzenetére
Szia!
Az adat porto(ka)t is forwardolni kellene. Persze ehhez célszerű lenne a vsftpd.conf-ban a pasv_min_port, illetve pasv_max_port értékeket is beállítani. És ezeket a portokat továbbítani. A DMZ ebben az esetben valóban nem biztonságos, mivel ilyenkor a TP-Link számára minden LAN kapcsolat, így nincs tűzfal.
-
vargalex
félisten
válasz
tibi3650 #6929 üzenetére
Szia!
Igen, ha visszaírod, akkor minden úgy lesz, mint régen. Igazából a root-al történő használatnak annyi veszélye van, hogy olyan file-hoz is hozzáférsz (illetve törölheted is), amit nem feltétlenül kellene. Mondjuk a buildemben ez egyébként is a /mnt-re van korlátozva.
FTP-hez:
Először is létre kell hoznod egy operációs rendszer szintű felhasználót az adduser paranccsal (érdemes a home-ját is beállítani, mert ide fog beesni ftp-vel is). Azaz pl.:
adduser -h /mnt/ftpuser1 -s /bin/false -G users ftpuser1
Ebből:
-h: a home könyvtár (létre is hozza)
-s: a parancsértelmező. Azért állítjuk /bin/false-ra, hogy ssh-n ne tudjon bejelentkezni
-G: a default csoport. Azért raktam users-re, mert a samba és az ftp user is az, így könnyen megoldható (később), hogy egymás file-jait lássák.a végén természetesen az user neve. A home lehet több usernél is azonos akár. A fenti parancs lefuttatásakor meg fogja kérdezni, hogy mi legyen a jelszava.
Ezután már hozzáadhatod a vsftpd.users file-hoz az így létrehozott felhasználót, így ő is tud majd ftp-zni (vsftpd újraindítás kell hozzá).
A hozzáféréseket egyébként filerendszer szinten oldhatod meg. Csoportokba szervezed a felhasználókat, csoportokhoz rendeled a könyvtárakat/file-okat, stb.
-
vargalex
félisten
válasz
tibi3650 #6922 üzenetére
Szia!
A legegyszerűbb (bár nem biztonságos, de ha csak te használod, akkor mindegy), ha az /etc/samba/smb.conf.template file-ba (LuCI-ban a Szolgáltatások->Hálózati megosztások oldalon a Sablon szerkesztése fülön) beírod:
force user = root
és törlöd az
invalid users = root
sort. Majd újraindítod a Samba-t.
-
Kicsirics77
veterán
válasz
tibi3650 #6922 üzenetére
samba-n sehogy ahhoz be kell lépned ssh-n és parancssorban megváltoztatni a könyvtár jogot
chmod parancs -
suste
veterán
válasz
tibi3650 #6908 üzenetére
SAMBA-n is másolhatod, de
1: így az az eszköz amiről indítod a másolást, annak végig mennie kell a másolás alatt
(több 100GB-nál azért nem kevés idő)
2: sokkal lassabb lesz az átviteli sebesség, így sokkal tovább fog tartani
(nekem HDD cserénél SSH-n MC-ben kb 20MB/s -sel stabilan másolt, és a teljes adatmennyiség és másolási idő aránya is ezt adta ki, míg SAMBA-n max 10MB/s lesz.....) -
suste
veterán
válasz
tibi3650 #6904 üzenetére
szerintem a legegyszerűbb csere:
0: a konfigok a HDD-re legyenek irányítva (transmission, minidlna)
1: mostani helyzetről csinálsz mentést a luciban (rendszer/mentés), a biztonság kedvéért
2: rendszer/rendszerindítás -nál leállítod és letiltod a transmissiont és a minidlna-t
3: router kihúz, régi HDD lehúz, új HDD bedug, router bedug, ha vargalex fw-d van, akkor a 8081-en megformázod az új HDD-t, ami ugye fel iscsatolódik ahogy kell
(ha nincsen formázófelület, akkor a HDD-t megformázod a PC-n, és kézzel felcsatolod)
4: rádugod a régi HDD-t, majd kézzel felcsatolod csak az ext4-es partícióját egy másik pontba (nem "mnt", hanem pl "usb")
5: belépsz SSH-n és MC-ben átmásolod a régi HDD-ről az összes adatot az új HDD-re
(5.2: érdemes lehet screen-t telepíteni, amivel kikapcsolt laptoppal, a háttérben is megoldható a másolás)
6: ha végzett a másolással, akkor rendszer/rendszerindítás -nál engedélyezed (de nem indítod el!) a transmissiont és a minidlna-t, majd áramtalanítod a routert, régi HDD lehúz, majd indítod a routerújraindulás után mindennek vissza kell állnia a régi kerékvágásba
-
szasza0802
tag
válasz
tibi3650 #6724 üzenetére
Asus FM2 A55-m alaplapom van és három opciót lehetett választani az ébresztésre és ha jól sejtem akkor a PCI-t választottam (talán integrált lan kártya....)
A hálókártyán a magic paketnél nincs pipa a felébresztésénél van.
A routernél nem tudom hogy fixáljak IP-t...hova mit hogyan kell beírni -
Rick4
félisten
-
Rick4
félisten
válasz
tibi3650 #6708 üzenetére
Ez sok paramétertől függ, én tuti úgy csinálnám, hogy szimplán a házban lévő routerbe lenne dugva a garázs routere, abban kikapcsolnám a dhcp szervert, mindkettőt külön, és nem terhelt csatornára tenném, onnantól jónak kellene lennie. Nem kell semmiféle AP meg ilyenek, ezek nem működnek olyan jól, mintha csak simán a router van összedugva a másik routerrel.
De mint írtam, minden attól függ, hogy melyik eszköz hogy sugároz, van olyan eset, mikor a ház routerét érdemes direkt gyengíteni, hogy egyrészt odabent ne tolja ezerrel, másrészt egyes eszközök elhelyezkedésüknél fogva közelebb lesznek a másik routerhez, tehát logikus is, hogy oda kapcsolódjanak. Ritkán van olyan, hogy pont ott, ahol sokat tartózkodsz, egyenlő erősséggel sugároz a két eszközöd, ezért vacillál a teló, melyikre csatlakozzon...
Ja, és a dhcp szerver kikapcsolás miatt a ház és a garázs routerére is csatlakozhat a teló, mindig ugyanazt a belső ip-t kapja, ugyanúgy látja a hálóra kötött eszközöket, és ugyanúgy látja a telót a többi eszköz. Nem utolsó szempont, 2-3 routerrel korrekten le lehet fedni wifivel egy nagyobb házat, valamint 3 db routernél minden közbülső routerben marad 3 db szabad lan csati, az utolsóban meg négy, tehát nem kell komoly switch, mégis van összesen 10 portod meg 3 wifi jeled.
-
Celtis
veterán
válasz
tibi3650 #6712 üzenetére
Egy vezetéknélküli wifi repeater talán segít a hatótávolságon, de ennek megvan az ára. Ha jól tudom a mobil szempontjából az ilyen repeater ugyanazon AP-ként látszik, tehát ez ténylegesen az eredeti router wifi hatótávját terjeszti ki.Viszont a csomagok ismétlése a sávszélességet felezi. Talán nem is lehet/érdemes több repeatert is telepíteni egy AP-hez.
-
válasz
tibi3650 #6716 üzenetére
szia,
wifi -> speciális beállítások -> automatikus hálózatválasztás.
amennyiben ez kipipálva, úgy ha szerinte gyenge a wifi, akkor átkapcsol mobilinternetre.
érdemes nem kipipálni, mert egyrészt bőven használható még a wifi, amikor ő már jobbnak tartja a mobilinternetet, és a biztonság kedvéért átkapcsol arra, másrészt sokan okolják emiatt a telefont/routert, hogy eldobálja a wifi kapcsolatot, pedig csak úgy van beállítva adott opció! -
Celtis
veterán
válasz
tibi3650 #6708 üzenetére
Ez azért van,mert a wifi így működik.
A wifi azt jelenti, hogy vezeték nélküli és nem azt, hogy mobil. A szabvány nem támogatja azt a fajta mobilitást, mint pl. a mobilinternet. Különösen nem fog ez menni önálló AP-k esetén.
Esetleg lehet próbálkozni appokkal, amik mérik a térerőt és átkényszerítenek másik AP-ra, ha ott jobb a térerő, de jobb ha belenyugodsz, hogy sohasem fog ez zökkenőmentesen működni.
-
Celtis
veterán
válasz
tibi3650 #6703 üzenetére
Minden további nélkül bekonfigurálható, de én sem javaslom ezt a megoldást. A mobil szempontjából semmi különbség nem lesz, ha ugyanaz vagy más az SSID. Ugyanúgy két független access pontként kezeli őket.
Viszont két router azonos SSID-vel nálam elég fura dolgokat művelt. Dőltek össze, jött-ment a térerő. Csak az SSID módosításával stabilabb lett a rendszer (tehát nem egyéb konfig probléma). Hozzáteszem, hogy ez még a WDR3600 wifi probléma megoldása előtt volt.
-
suste
veterán
válasz
tibi3650 #6703 üzenetére
miért erölteted az egyforma ssid-t?
mivel 2 külön AP-ről beszélünk, amik kábelen vannak összekötve, ezért sokkal jobb, ha 2 teljesen kölön SSID + eltérő csatornára teszed őket
így is váltogatni fog közöttük a kliens (mindegyikre fellépsz egyszer legalább), attól függően hogy melyiket éri el jobban, viszont nem fogják annyira zavarni egymást az eltérő csatorna miatt
SZERINTEM -
Zirowe
nagyúr
válasz
tibi3650 #6655 üzenetére
Most kapcsolodtam csak be, mit is szeretnel gyakorlatilag?
Feleleszteni a gepet es tavolrol elerni?Nekem androidon a wake on lan mit widget tokeletesen ebreszti a bealitott ipju gepeket, bvnc-vel pedig kivulrol is el tudom erni a gepet es iranyitani, gepen a tightvnc fut, routeren az 5900as port van megnyitva.
-
szasza0802
tag
válasz
tibi3650 #6653 üzenetére
Megosztanád hogy milyen beállításokkal? (router, teamwiever), mert nekem csak egy irányú a dolog....
Azaz ha a pc ben van kapcsolva akor telóról wifin megy az irányítás, de a pc-ről a telóé nem ill, a teló nem ébreszt, annyit ír, hogy a Teamwiever szolgáltatás nem érhető el a partner pc-én, mert nem fut rajta.... -
szasza0802
tag
válasz
tibi3650 #6597 üzenetére
De az IP-m dinamikus, szóval ott hiába írok be bármit ha megváltozik. Vagy hogyan kéne párosítanom?
A DDNS menüben próbáltam a no-ip-t csak a domain névhez nem tudom mit kell beírni....Közben a no-ip-t megoldottam
De még mindig nem tudom, hogyan kéne a Wak On Lan-t beállítani.... jah közben az Xbox sem csatlakozik, annak kell valami külön beállítás vagy elég ha beírom a router paswordot? -
-
-
válasz
tibi3650 #6592 üzenetére
Épp ma segítettem távolról, telefonon konfigolni egy cisco epc3925-öt, és egy asus rt-n16-ot, mert eddig sima modem volt üzemben, de mivel az megadta magát, cserélték, és sajnos már 3925-ös hgw-re! Lényeg a lényeg, hogy mi is dmz-t állítottunk be, és tökéletesen működik, ergo azzal nem lehet baj! Az online port teszterek csak azokat a portokat mutatják nyitottnak, amik mögött szolgáltatás is fut, ami válaszol a bejövő kérésre! A gépeden minden bizonnyal ezért látszik zártnak ez a sok port, és látszanak nyitottnak azok, amikhez kapcsolódóan a routeren fut szerver szolgáltatás! Ha indítasz mondjuk egy utorrent-et a 1433-mas porton, és úgy tesztelsz, hogy az közben el van indítva (nem kell torrentet futtatni közben, csak a program legyen elindítva), akkor már nyitottnak fogja jelezni a teszt!
-
suste
veterán
válasz
tibi3650 #6590 üzenetére
a 3 nyitottnak jelzett port az mind magán a routeren futó szolgáltatáshoz kapcsolódik, ezért is csak forgalmi szabály van rájuk beállítva
szóval valahol itt lesz a kutya elásva
egyébként a beállításaid jók, mert a LAN-on csücsülő gépre a portfrorward fülön kell beállítani a továbbítástén tuti máshogy közelíteném meg az egész helyzetet:
a tplinket switch üzemmódba állítanám (így kiiktatva a tűzfalát) és nen tenném DMZ-be, és az elötte lévő routeren állítanék be minden továbbítást
ismerősnél is így csináltam meg, és minden jól működik.... -
Celtis
veterán
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Rendszergazda topic
- Steam Deck
- Tőzsde és gazdaság
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- iPhone topik
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest