- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
-
Mobilarena
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Headless #12357 üzenetére
nem feltétlenül hatótávban rosszabb, abban némileg jobbnak kellene lennie az 5 dBi antennáknak köszönhetően - a v1 esetén 3 dBi antennák adottak -, hanem a szórás szöge szűkül be a dBi növekedésével, de a távolság nő.
más kérdés, hogy ha a nem beszórt szögben helyezkedik el az ellenoldali eszköz, akkor hiába a nagyobb dBi, a kisebb értékhez képest is rosszabbnak van titulálva, pedig a megfelelő szögben távolabb is van megfelelő kapcsolat, mint a kisebb dBi esetén. -
válasz
StevieWonder #10831 üzenetére
szia,
a gyártó szerint; 12VDC / 1.5A
-
komoly befolyásoló/akadályozó környezeti tényezők - mint például a wifi szempontjából húzósabb fal - esetén nem olyan dual band router kell, aminek osztott (5 dBi = 3 dBi 5 GHz + 2 dBi 2.4 GHz ) az antennája, hanem 2.4 GHz képes, aminek a teljes (5) dBi arra a frekvenciára van kihegyezve, illetve a 2.4 GHz sáv alapban is kevésébbé fogékony a befolyásoló/akadályozó tényezőkre, mint az 5 GHz.
-
szia,
úgy automatikusan a 2.4 GHz sávot használja elsődlegesnek, normális esetben azt is látja erősebbnek - azonos feltételek mellett, az eszközök típusától függetlenül is erősebb a 2.4 GHz szórása, mint az 5 GHz sávé -, így az 5 GHz frekvenciára csak akkor szokása átugrani, ha a 2.4 GHz nem elérhető épp.
eltérő ssid a legjobb megoldás, ha elsődleges 5 GHz kell. -
válasz
Gézengúz #10560 üzenetére
2.4 GHz frekvencián nem, hiszen a tl-wr841n(d) 2 * 5 dBi 2.4 GHz antennával rendelkezik, a tl-wdr3600 pedig a 2 * 5 dBi dual band antennából csak 2 * 2 dBi értéket kap 2.4 GHz sávra, a maradék 2 * 3 dBi az 5 GHz sávé, de ilyen szempontból meg nem lehet összehasonlítani, mivel a tl-wr841n(d) nem 5 GHz képes.
-
válasz
pisti22 #10444 üzenetére
szia,
látatlanban nem lehet pontosat mondani a wifi sebességre, és nem csak ezen eszközzel, hanem általánosságban sem, mert nem csak router, hanem ellenoldal, beállítások és környezeti tényezők függvénye is, de ideális esetben bő 80 Mbps a jellemző 2.4 GHz sávon 2*2:2 mimo esetén, de ahhoz feltétel, hogy az ellenoldal is legalább azonos képességű, tehát 300-as legyen, mint a router.
5 GHz képes ellenoldalal bőven felette is kihozható. -
válasz
katona.jozsi #10351 üzenetére
szia,
az előző routered csak g szabványos, az újabb meg n szabványos, ráadásul dual band, így a vételi lehetőséget nincs értelme összehasonlítani, az n szabvány kevésbé szereti az akadályozó tényezőket, pláne az 5 GHz, és ez nem csak router és ellenoldalak függvénye, hanem a technológia sajátossága.
wan <-> lan sebességnem ég és föld a két router, természetesen az újabb javára, hiszen hardveresen sokkal erősebb.
wifi tekintetében is sokkal gyorsabb, de ahhoz az kell, hogy az ellenoldalaid is támogassák a gyorsabb n szabvány, ennek a feltételnek megfelelnek?
mert ha csak g szabványosak az ellenoldalaid, akkor hiába cserélsz routert, az ellenoldali szűk keresztmetszetek továbbra is adottak lesznek.
az internetről ledobálás mit jelent?
a router szakadozik le az internetről kábelen, vagy a wifi ellenoldalak a router által szórt hálózatról?
a használt wifi csatorna...stb. a környezetnek megfelelően beállításra került? -
válasz
CactuS #10107 üzenetére
a frissítés idejére net és minden eszköz lecsatlakoztat, csak az az egy munkaállomás lógjon rajta kábelen, amelyikről a frissítés eszközölve van.
előtte és utána is gyári visszaállítás - valamelyik firmware alapban elvégzi, azt jelezni szokták -, illetve ahol írják a friss firmware verziónál, hogy a korábbi firmware alatti bekonfigurálásból mentett fájl nem húzható fel az újra, ott sajnos kézzel kell mindent újra beállítani.
áramszünet ne legyen a frissítés meghatározott folyamata során, mert abból probléma adódhat, akár téglásítás is.
néhány szélsőséges böngésző alól nem okés a frissítés, illetve akár már az adminisztrációs felület vezérlése sem - ie és chrome alól szoktam csinálni, azokkal biztos nincs gond -, illetve igaz ez néhány védelmi alkalmazásra is - nod esetén találkoztam már problémával -, az arra az időre kikapcsolandó. -
válasz
babose #10090 üzenetére
szia,
próbáld ki más/minden csatornán, hátha akadás van elérhető, azonos vagy szomszédos csatornákon forgalmazó idegen hálózatokkal.
ezzel az alkalmazással fel is lehet térképezni a környezetet; linkwwenigma; nem próbáltam még, hogy pontosan mennyit tud adott nat nélkül.
-
köszi a tájékoztatást, fel is húztam, előtte és utána is volt gyári visszaállítás, és végül bekonfiguráltam manuálisan, bár az előző firmware verzióval sem volt problémám, de kíváncsi vagyok erre is, meg ugye a hibajavítások...
bigrock; igaz, és wan <-> lan átviteli sebességben mutatkozik meg igazán a különbözet, nat esetén sokkal gyorsabb sebességre képes, átnyomja kár a digi gigás netet is, amíg nat nékül az 500-at sem.
-
válasz
adamka16 #9954 üzenetére
nem tudás, hanem beállítás kérdése, ellenőrizd a router és az ellenoldal beállításait, és majd kiderül.
nem csak a router függvénye, másik gépen használtad a wifi modult, azon is külön beállítandó.
ilyenekért a routert hibáztatni, ami egyértelmű beállítási, tehát felhasználói hiba... -
válasz
adamka16 #9946 üzenetére
a 72 Mbps kapcsolati sebesség azért van, mert nincs beállítva mind a két oldalon a 40 MHz, de ez nem a router hibája, ahogy az sem, hogy ha nem 2 antennás és nem mimo képes, hanem csak "lite-n" 150-es, nem mimo képes modullal csatlakozik valaki hozzá, akkor nincs kihasználva a router jobb képessége és az ellenoldal a szűk keresztmetszet.
-
nem nagyon érdemes összehasonlítani wifi tekintetében a két routert, hiszen az egyik csak g szabványos és 2.4 GHz képes, a másik pedig n szabványos és dual band, így 2.4 és 5 GHz sávot is tud, és annak megfelelő osztott antennája van; 2*2 dBi 2.4 GHz és 2*3 dBi 5 GHz.
esetleg sebességben is hasonlítsd össze, már ha van megfelelő ellenoldalad, és az újabb router az ötszörösét fogja tudni wifi sebességben, cserébe fogékonyabb az akadályozó tényezőkre az 5 GHz, de ez a technológia/frekvencia sajátossága.
amennyiben minden eszközöd n szabványos, úgy mehet az n only mód, de ha van régebbi g szabványos is, akkor kell a mixed.
amennyiben minden eszközöd 40 MHz képes, úgy mehet csak arra, ellenkező esetben kell a 20 MHz is, de a 40 MHz dupla sávszélességet jelent.
maradhat alapon, ha nincs eltérő elvárás. -
válasz
Rascally81 #9861 üzenetére
a firmware leírásában olvasható, hogy mikkel bővítették, illetve milyen hibákat javítottak;
- Added the support of TP-LINK Tether v2.0 IOS
- Added a new login domain “tplinkwifi.net” for web-based management
- Added the support for multiplayer online gaming with XBOX
- Main bugs fixed include: (1) PS3 may not detect the router as a UPnP device; (2)DynDNS does not update properly occasionally;(3) Some minor issues with IPv6;(4)The USB Storage is not accessible when encryption is enabledattól is függ, hogy a fentiek téged mennyire érintenek, én főként az ios változtatás miatt tettem fel.
-
válasz
Rascally81 #9859 üzenetére
érdemes, azóta is probléma nélkül működik.
-
azok a ráírt dBi értékek talán vágó istván egy régebbi, kapcsolódó műsorában mennének el...
radesz; szia, hardveresen sokkal erősebb, akár nat nélkül is átviszi kábelen a 120-as netet - bekapcsolt nat esetén meg a diga gigabites netje a határ -, wif tekintetében csak 5 GHz sávon megy át teljesen adott netes sebesség, de ez a wifi sajátossága, tehát minden más eszközre is igaz - kivétel néhány gyártói extra átvitel, amik 2.4 GHz sávon is a jellemző felett tudnak, de ahhoz célirányos eszközök kellenek minden oldalra -, 2.4 GHz sávon nekem a legjobb ellenoldallal is csak erősen megközelíti a 100-as netet, teljesen csak 5 GHz esetén fér át.
egy hátránya lesz a korábbi router tekintetében, amivel érdemes számolni; annak 2.4 GHz 5 dBi antennája van, ennek a routernek meg 2 * 5 dBi, de a dual band miatt osztott (2 dBi 2.4 GHz és 3 dBi 5 GHz), ezért a 2.4 GHz szórás gyengébb lesz, pláne ha a jelenlegi routeredhez hasonló, nem mimo képes ellenoldal csatlakozik fel a router által szórt hálózatra. amennyiben 2 antennás és 2*2:2 mimo képes a 2.4 GHz sávon működő ellenoldal, úgy jobb a helyzet kicsivel. -
válasz
Lexus sc #9158 üzenetére
nekem egy bő 50 nm panelt bőven beszór, még 5 GHz sávon is jó falak mögött is a kapcsolat akár mobiltelefonnal is.
2.4 és 5 GHz osztott antennás, így 2.4 GHz sávon nincs olyan jó szórása, mint a csak 2.4 GHz képes, de azon 5 dBi antennás eszközöknek - például tl-wr1043nd v2 -, cserébe adott az 5 GHz sáv is, amin gyorsabb sebesség átfér, mint a 2.4 GHz esetén.
2.4 GHz sávon nem nagyon fér át a 100-as net, de 5 GHz esetén igen, ezért javasoltabb a dual band router, persze csak akkor, ha van hozzá 5 GHz képes ellenoldal.
arról nem is beszélve, ha olyan környezetben vagy - panel, sok lakás...stb -, ahol telített a 2.4 GHz sáv, ezért azon akadós, lassú...stb a kapcsolat, de az 5 GHz kevésbé használt, így ott egyszerűbb szabad csatornát találni. -
-
nem tapasztaltam ilyet, pedig minden eszközöm csak wifi kapcsolattal használom, notikat és mobiltelefonokat is, utóbbiakból van android és ios is.
hiba hiányában, nem is szokásom sűrűn újraindítani, bár most csak bő 16 napja megy, mert akkor tettem fel a friss firmware verziót; -
szia,
a router esetén; dhcp -> dhcp settings -> address lease time; legyen a mximumon; 2880
a többi már az ellenoldalakon is múlik, android esetén a wifi speciális beállításaiban nézelődj; wifi bekapcsolva tartása; mindig, automatikus hálózatválasztás; ne legyen engedélyezve, mert ha a wifi kapcsolatnál jobbnak tartja a mobilhálózatot, akkor átkapcsol arra - a firmware verziója, a telefon típusa, és még több tényező függvényében más opciók is adottak lehetnek, amik befolyásolják a wifi kapcsolatot.
mondjuk az érdekes, ha teljesen láthatatlan lesz az ellenoldal számára a router által szórt wifi hálózat, ilyenkor csak a router újraindítása segít, vagy elég csak az ellenoldalé?
megfelelő wifi régió van beállítva?
a csatorna értéke a környezetnek - elérhető idegen wifi hálózatok által használt értékek - megfelelően kiválasztva? (lehetőleg 1 - 11 tartományban)
milyen titkosítás van beállítva? (wpa2-aes a legjobb, már ha minden ellenoldal támogatja) -
azért írtam a szabványt, a router usb portja is pont olyan, mint bármilyen más munkaállomás azonos verziósáé, tehát ha másról megy, akkor erről is fog, de ez inkább a merevlemez típusának a függvénye, hogy elég annak adott usb szabvány amper értéke, vagy sem.
jellemzően mennek a 2.5" merevlemezek egy 2.0 usb csatiról, de sokszor határeset, ami abból is látszik, hogy direktben - rövid kábellel - még okés, de usb hosszabbítóval már kell a két usb táp.
nézz rá a használni kívánt merevlemez specifikációjára, sok gyártó szerepelteti adott értékeket is.
van olyan külső 2.5" merevlemezem, ami a gyártói leírás alapján 800 mA, de hosszabbító nélkül megy a rouerről és minden munkaállomás usb 2.0 csatijáról (500 mA) is, illetve még a tv is probléma nélkül kezeli, de 1.5 méteres usb hosszabbítóval már nem pörög fel a tévéről...stb.
a notik usb 3.0 csatiján már a hosszabbító sem probléma, de ott már nagyobb az amper érték, mint a 2.0 esetén. -
válasz
Kicsirics77 #8911 üzenetére
ahogy írtam is, nálam az előző gyárival is működött az 5 GHz is ios 7 és 8 alatt is, a sebességen viszont javított a router friss gyári firmware verziója.
esetleg kérdezz rá az iphone off témában, többen is használnak tl-wdr3600 routert iphone 5 és 5s telefonnal is, bár arra nem emlékszem, hogy ki moddolt és ki gyári firmware verzióval. -
feltettem a friss gyári firmware verziót, minden okés, az ios frissítés miatt pláne megérte - azért tettem fel, mert amúgy semmi problémám sem volt az előző gyári firmware alatt.
-
akkor mi régiónkból - és még sok másikból - csak levették.
nekünk nincs is oldalunk alapban a worldwide jön be, bár én másmilyeneket is szoktam használni, elvárások függvényében.
volt itt korábban, aki tw verziót is feltett, működik, nincs azzal gond, csak sok beállítás/opció más alapértelmezést tartalmaz, és ha nem nézi végig az ember, illetve nem módosítja megfelelőre, akkor érheti meglepetés. -
válasz
Stukker1987 #8800 üzenetére
szia,
mehet, a router tudja szimultán a két sávot, de az ellenoldaladat is vedd rá - na utóbbi lesz a nehéz...
-
-
amennyiben bcm43224, úgy dual band, 300-as és 2*2:2 mimo képes, tehát a routerrel azonos képességű, jobbat hiába veszel, mert akkor már a router lesz a szűk keresztmetszet.
két n750-es vagy n900-as eszköz - az 5 GHz 3*3:3 mimo a lényeg - közötti kapcsolaton több is átfér, de a 200 megabit/sec teljes átvitele akkor sem garantált, bár közelebb leszel hozzá, az ac kapcsolat jelent csak biztos megoldást. -
szia,
nem érdemes, hiába veszel n900-as ellenoldalt, ha a router csak n600-as.
azt viszont nem ártana tudni, hogy milyen wifi modul van a notidban, mert minimum 300-as és dual band, illetve 5 GHz képes kell, hogy a routert kihasználja, legalábbis a gyorsabb sebességet, mert a 2.4 GHz lomhább.
az sem kizárt, hogy 300-as 5 GHz kapcsolattal 130 megabit/sec a maximum, ami adott környezetben átvihető. -
néhány eszköz ismeri a 14-es csatornát is, de a döntő többség nem, ezért is írtam, hogy sokszor még 12-es és 13-as is csak próba után javasolt, mert csak 11-ig biztos minden wifi modul.
arról nem is beszélve, hogy 40 MHz és két használt csatorna esetén azt látja a felhasználó, hogy kapcsolódott az eszköz, de közben csak félgőzzel megy, mert a 12, 13 vagy 14 értékű csatorna a felső, azon nem megy a kapcsolat, hanem csak a 4 értékkel alacsonyabbon.
a százalékot hol nézed? a felcsatlakozott eszközön?
jelentkezhet a problémás kapcsolat miatt is, de az sem kizárt, hogy csak gazdálkodik az energiával az ellenoldali eszköz, és csak akkor nyomja rá a szuflát, amikor inkább kell. -
a 14-es csatorna biztos nem, hacsak nem japánba költöztél...
a magyar régióban például 1 - 13 intervallum adott, de sok ellenoldali eszköz csak 11-ig lát/kezel - nagyon sok régióban csak 11-ig engedélyezett, akár hardveresen, akár szoftveresen illesztés vagy wifi alkalmazás szempontjából, vagy -, ezért jellemzően érdemes 1 - 11 tartományban gondolkodni - akár ez is okozhatja a notid nem kapcsolódását bizonyos beállításoknál -, illetve csak kipróbált és megfelelően működő ellenoldali eszközök esetén beállítani 12-es és 13-as csatornát, de ott a vége, a 14 nem javasolt.
2.4 és 5 GHz adott, amennyiben van 5 GHz képes ellenoldal is, úgy érdemes azt is beállítani. -
-
válasz
csinturi #8693 üzenetére
igen, de az ac csak 5 GHz, az n pedig lehet 2.4 és 5 GHz is, és utóbbi (5 GHz) képes gyorsabb átvitelre, azért kell a routerhez dual band/5 GHz képes n szabványos, 300-as - legalább 2*2 mimo képes - ellenoldali modul.
gghrtz; ez egy nyilvános fórum, miért ne szólhatnál hozzá bármihez?
-
válasz
csinturi #8690 üzenetére
igen, amennyiben n szabványos, 5 GHz képes és 300-as - lehet jobb is, de a router csak annyit tud, 2*2 mimo képes - ellenoldal csatlakozik a routerhez, úgy ideális körülmények esetén sima ügy a 100 megabit/sec átvitele.
nekem intel advanced-n 6205 wifi modul van a notimban, az dual band és mind a két sávon 300-as, 2*2 mimo képs, n szabványos, 5 GHz és 300-as kapcsolaton simán átjön a digi 100/50 maximális sebessége, 2.4 GHz 300-as kapcsolaton kicsivel kevesebb.
itt a wifi modulod leírásában a lényeg;
•11n (20MHz): MCS0-7 (up to 72Mbps)
•11n (40MHz): MCS0-7 (up to 144Mbps)
•11ac (80MHz): MCS0-9 (up to 433Mbps) -
válasz
csinturi #8688 üzenetére
igen, írtad korábban is a típusát, de hiába ac képes, ha a router meg nem az, viszont a wifi stick meg n szabványon nem 300-as, a router meg az, tehát áll az, amit korábban is írtam, adott routerhez olyan ellenoldali wifi modul kell, ami n szabványos 5 GHz sávon tudja a 300-as mimo kapcsolatot, és nem csak 150-es, mint a jelenlegi.
-
válasz
csinturi #8682 üzenetére
szia,
nem fog menni, és adott párosításban a wifi stick lesz a szűk keresztmetszet, mert n szabványon csak 150-es, amíg a router 300-as, amennyiben a wifi stick is 300-as lenne, úgy sima ügy lenne n szabványos 5 GHz sávon maximálisan átvinni a 100-as netet, legalábbis ideális körülmények között.
ac képes router kell adott wifi stick mellé, vagy dual band és 300-as n szabványos wifi modul a routerhez, tehát vagy ac kapcsolat - mind a két eszköz ac képes -, vagy pedig 5 GHz n szabványos és 300-as kapcsolat. -
válasz
.:Secur:. #8458 üzenetére
szia,
itt a megfelelő téma; link
szinte minden router képes a gyárinál jobb/nagyobb értékekkel rendelkező antennát is kiszolgálni.
nem keverendő ide azon kamu antennák, amik különböző hirdetésekben a méretükhöz és kialakításukhoz képest irreálisan nagy dBi...stb értékekkel rendelkznek, amik nem felelnek meg a valóságnak, és ezen antennák a routerekre téve, szinte alig - vagy nem is - hoznak javulást a routeren gyárilag lévő - gyengébb dBi...stb értékekkel bíró - antennákhoz képest, mert ilyenkor nem a router nem képes kiszolgálni a "jobb" antennákat, hanem a vásárolt antennákkal van probléma! -
válasz
sanzi89 #8312 üzenetére
- általánosságban nem igaz, legalábbis nincs értelme hasonlítgatni, hiszen eltérő technológiáról van szó, bár attól még van olyan dual band eszköz, ami jobban szór, mint sok csak 2.4 GHz képes
- nálam a gyári firmware a viszonyítási alap először, pláne ha moddolt alatt probléma adódik
- akkor nézzen rá esetleg hozzáértőbb is, ha tényleg a router a probléma forrása, az több ellenoldallal, a beállítások módosításával...stb ki fog derülni
én sem kötekedésből vagy adott típus védelme érdekében írom le általában a tapasztalataimat, hanem mert nagyon gyakran találkozom ezzel, miszerint kihívnak valahová, hogy rossz vagy gyenge a router wifi szórása - és itt sok gyártót és típust is írhatnék -, és az esetek jelentős részében kiderül, hogy nem router a hiba forrása, sokszor orvosolható hibáról van szó, illetve ritkább esetben irreális elvárásokról, mert nagy távolság, sok és húzós anyagból készült fal mögött valóban nem tud kapcsolódni a mobiltelefon, vagy a beépített kis antennás wifi stick...stb. -
válasz
sanzi89 #8305 üzenetére
többször leírtam/leírtuk már, hogy miért nem illik összehasonlítani a csak 2.4 GHz kontra dual band routereket/eszközöket, ahogy nem célszerű a g kontra n szabvány esetén sem, hiába csak a 2.4 GHz kerül összemérésre.
arról nem is beszélve, hogy a moddolt firmware sem szolgálhatna viszonyítási alapul, mivel bizonyos funkciókban/beállítási lehetőségekben eltér a gyáritól, illetve több a hibalehetőség, lásd a hosszú hónapokon át adódó wifi probléma, ami csak moddolt firmware alatt jelentkezett, hiszen a gyáriban az első pillanattól lekövette a gyártó az általa eszközölt változásokat.
az egyik notimben nekem is 6205 van, szívesen megmutatom neked, hogy milyen jól dolgozik össze a tl-wdr3600 gyári firmware verziós routerrel, ha minden megfelelően beállításra kerül. -
válasz
vadászcsiga #8301 üzenetére
az a tesztre vonatkozik, ha arra gondolsz, akkor biztos okkal írta vargalex.
kimaradtam ebből a wifi problémás mizériából, mert csak gyári firmware verzióval használtam/használom, és azzal a kezdetektől okés, pedig amúgy érintett volna moddolt firmware alatt, mert zöld ledes 1.4 verzióm van. -
válasz
vadászcsiga #8286 üzenetére
erre a javításra; link
-
válasz
vadászcsiga #8281 üzenetére
a már wifi problémát javított moddolt firmware verzió van fent a routeren, vagy legalább a javítás?
-
válasz
eastsider #8236 üzenetére
közben olvastam a dell témában, hogy 6205 wifi modul van a notidban, nekem is ilyen van az egyik notimban (e5430), tökéletesen viszonyul a tl-wdr3600 routerhez 5 GHz sávon is!
én a tl-wdr3600 mellett döntöttem, mert kell a dual band wifi, és nem bántam meg, bőven beszórja a bő 50 nm panelt, 2 fal nem akadály, még úgy is, hogy 150 lakásos házról van szó, és rengeteg elérhető idegen hálózat adott, a 2.4 GHz sáv szinte teljesen telített - ezért is jön jól az 5 GHz, na meg mióta emelt a digi, a 100-as net nem is jönne át teljesen 2.4 GHz kapcsolaton, 5 GHz sávon viszont igen.golya87; akakor egy jó g"gyári" antenna is javulást hozhat, például a 8 dBi tp-link, de mindegyiket azonosra kell cserélni.
-
válasz
eastsider #8231 üzenetére
szia,
1 - 2 fal még nem feltétlenül akadály, de 2.4 GHz alatt nincs olyan "erős" szórása, mint a tl-wr1043nd v2 típusnak, hiszen annak 5 dBi 2.4 GHz antennái vannak, a tl-wdr3600 esetén pedig eloszlik az 5 dBi; 5 GHz - 3 dBi és 2.4 GHz - 2 dBi, cserébe viszont dual band, tehát 5 GHz is adott, és ha van 5 GHz/dual band képes ellenoldali eszköz, akkor nem mindegy.
-
válasz
golya87 #8228 üzenetére
a mimo nem csak a sebesség, hanem a kapcsolat milyensége/minősége szempontjából is fontos tényező, bár feltétel, hogy az ellenoldal is tudja, ne pedig csak a router, de ha van olyan ellenoldalad, ami 2*2:2 mimo tudástól jobb, akkor bármit is csinálsz, pláne nem lesz olyan jó, mint a jobb routerrel.
ezért is van az, hogy valaki egy ellenoldallal az egyik routert tartja jobbnak, a másikat lehúzza, más esetben meg nincs akkora különbség, hiszen nem csak a routeren múlik, hanem az ellenoldalon, a beállításokon és a környezeti tényezőkön is.
fontos szempont lesz az 5 GHz is? -
válasz
golya87 #8223 üzenetére
szia,
nem azonos (ár)kategória a két router, talán nem véletlenül kerül minimum a duplájába az rt-n66u, illetve a mimo tudás sem azonos - 2*2:2/2*2:2 kontra 3*3:3/3*3:3 -, de ha a megfelelő összeget rászánod két normális antennára, amire nem csak ráírják a nagy dBi értéket, hanem valóban jobb is a jelenleg a routeren lévő gyárinál (3 + 2 dBi), akkor jobb lesz a helyzet.
igaz, sok esetben jobb megoldás egy range extender/expander beiktatása. -
válasz
Darkrage #8153 üzenetére
szia,
több eszköz is lóg a gyári firmware verziós routeremen a 2.4 GHz hálón is, és sosincs vele gond, nem szakad, stabil és gyors.
lenne hibalehetőség, mert 150 lakásos panelról van szó, de a megfelelő csatorna beállítását követően okés.
térképezd fel a környezetet az inssider segítségével, és állíts be megfelelő csatornát, vagy próbáld ki minden csatornán a szórást, hátha csak beállítási probléma, mert akadás van egy vagy több idegen hálózattal, és az okozza a hibát.
a magyar régió 1 - 13 tartományd ad, de érdemes csak 1 - 11 sávban gondolkodni, mert nem minden ellenoldal kezeli le (rendesen) a 12-es és 13-as csatornákat.
azt is figyelembe kell venni, hogy 40 MHz esetén két csatorna él, automatikusan teszi hozzá a beállítotthoz alá vagy fölé 4 értékkel a másikat, és nem minden ellenoldalnak mindegy például, hogy 8 + 4 vagy 8 + 12...stb.zsolosz; írni akartam, hogy onnan már csak beállítás kérdése, de akkor megoldottad.
-
válasz
Intruder2k5 #7735 üzenetére
nem próbáltam, csupán kíváncsiságból állítottam be először a routeren 2.4 és 5 GHz sávra is azonosan mindent (ssid, jelszó...stb), és a telefon párhuzamosan felcsatlakozik mind a kettőre.
-
pedig a router részéről működik a szimultán dual band, tehát nem vakítás az, csak ugye ellenoldal is szimultán dual ban tudású kell(ene).
oprendszer terén nem kell a win 9-re sem várni ennek kapcsán.
halkan jegyzem meg, hogy már az iphone 5s telefonom is tudja, hogy azonos időben/párhuzamosan felcsatlakozik a routerem által szórt 2.4 és az 5 GHz sávra is!sanzi89; nem, csak a 2 antennás, 300-as n szabványos kapcsolat esetén annyi a korlát, létezik 3 antennás és 3*3:3 mimo képes router és ellenoldal is, ahol már 450-es kapcsolat adott 2.4 és 5 GHz esetén is.
ac szabvány esetén meg jóval 450 felett is megy a sebesség, a többszöröse is lehet, de az már más téma. -
válasz
sanzi89 #7729 üzenetére
működik, de ha csak két antenna van kiépítve, akkor olyan modult is kell venni, mert amin három antennás csati van, annál probléma az üresen hagyott - fordított esetben megoldhatóbb lenne.
nekem is 6205 van az egyik notimban, 2.4 GHz sávon is 300-as, és 5 GHz esetén is 300-as, mindkét esetben 2*2 mimo képes - de ezt a 300 adja is -, 2 antennás, így passzol a tl-wdr3600 routeremhez.
routereknél szokás az n600, n750, n900 kiírás, már ha szimultán dual band képes típusról van szó. -
válasz
sanzi89 #7726 üzenetére
létezik szimultán dual band kapcsolat, a tl-wdr3600 és a tl-wdr4300 tudja, már csak olyan ellenoldali wifi modul kell, ami szintén képes rá.
a 6205 korrekt típus, bár csak 300-as, de a tl-wdr3600 is annyi mind a két sávon, amennyiben találnál olyan wifi modult, ami 5 GHz esetén 3*3 mimo képest, azt is csak a tl-wdr4300 lenne képes kiszolgálni, 2.4 GHz sávon meg ott is marad a 2*2 mimo.ampulla; ilyen szempontból nem lehet adott következtetést levonni, a csak 2.4 GHz képes modul is lehet mimo képes, nem csak a 2.4 és 5 GHz képes, de nem szimultán dual band, és a 2.4 és 5 GHz képes szimultán dual band tudású.
-
válasz
Tamarel #7693 üzenetére
nem találkoztam még olyan telefonnal, aminél ez problémát okozott volna, ha előre beállításra került a profil, amiben megadásra került az ssid is.
a semminél azért jobb, ha nincs szórva az ssid, de nyilván nem is azért történik, hogy a profik ellen csak ezzel védekezzen az ember. -
válasz
vilmos.nagy #7689 üzenetére
nem nagyon tudok rosszat mondani, sokat letelepítettem ilyenből is különböző környezetekbe, és nincs jellemző probléma, a pozitív tapasztalatok alapján magamnak is beüzemeltem egyet januárban, ami azóta is hibátlanul működik.
bírja a terhelést, sosem fagyott le vagy indult újra hiba miatt, és wifi tekintetében is nagyon okés - bár én csak gyári firmware alatt használom, így anno sem futhattam volna bele a moddolt firmware alatt korábban említett, azóta már javított hibába, ami amúgy érintett volna, mivel 1.4 zöld ledes verzió -, pedig 150 lakásos panelről van szó, sok elérhető idegen hálózattal. -
válasz
vilmos.nagy #7687 üzenetére
szia,
moddolt firmware szempontjából van különbség a verziók között, mert a gyártó úgy középtájt eszközölt egy kis változtatást a wifi tekintetében, amit eleinte nem követtek le a moddolt firmware verziók - a gyáriak természetesen igen -, és ez problémát okozott a wifi szórás tekintetében, a problémáról és javítás módjáról itt olvashatsz bővebben; link
mostanság már az újabb veziókat árulják, de mióta moddolt firmware alatt is orvosolták a problémát, azóta nincs jelentősége. -
válasz
spider23 #7576 üzenetére
szia,
a gyártó által az eszközhöz adott win 8 illesztést telepítetted, vagy csak az oprendszer illesztette?
az alkalmazást (utility) is telepítetted, vagy csak az illesztést?
a windows update által nem frissült véletlenül valami kapcsolódó illesztés...stb?
az eszközkezelőben a modul tiltása és engedélyezése, vagy eltávolítása és újból felismertetése esetleg?
a routeren gyártói vagy moddolt firmware fut? -
válasz
wwenigma #7572 üzenetére
ja, hogy moddolt firmware van rajta, akkor passz, én az utolsó gyárival használom, és azzal tökéletes.
próbáld meg esetleg köztes csatornán, ne csak a két szélsőn, tehát 1 és 11 helyett 3 és 9 között azon, amelyiken épp nincs senki, és lehetőleg a szomszédos értékei is szabadok, mert a mobiltelefonok pláne nem minden esetben szeretik a szélsőséges csatornákat.
a 18 dBm érdekes, de mivel nem ismerem az általad használt módosított firmware verziót, így arra tényleg nem tudok mit mondani. -
válasz
wwenigma #7569 üzenetére
itt még az 5 GHz - ami a működési technológiája miatt is köztudottan érzékenyebb/fogékonyabb a távolságra és az akadályozó tényezőkre - is teljesen jó több falon át, akár 8 - 10 méter távolságra is, még mobillal használva is.
jól beállítottál mindent? használt csatorna, antennák...stb?
az ellenoldal is okés? -
válasz
norbeey #7567 üzenetére
szia,
amennyiben gigabit képes is kell, hogy legyen a dual band tudás mellett, úgy 15 e ft környékén adja magát a tl-wdr3600, vagy szűkösen a tl-wdr4300.
a wifi tekintetében hiába mond bárki is bármit, az sajnos semmire sem garancia, mivel a ellenoldal, beállítások és környezeti tényezők függvénye is, viszont a hardveres stabilitással nem nagyon lesz gond, több helyre is tettem már be ilyen routereket a leírt felhasználásra is, és csak a megfelelő wifi csatornát kellett "mérni", a többi beállítás adta magát, és azóta sincs gond, szépen dolgoznak az eszközök.
nekem is egy tl-wdr3600 dolgozik itthon jelenleg, elégedett vagyok vele, a terhelést jól bírja, és a wifi is okés, tökéletesen beszórja a bő 60 nm panelt, még mobiltelefonnal is mindenhol jó a kapcsolat, pedig 150 lakásos a tömb, és rengeteg elérhető idegen hálózat van, pláne a 2.4 GHz sávban, de az 5 GHz sem üres teljesen, viszont nem lehet panaszom így sem a routerre, jól teljesít minden szempontból. -
válasz
s.zsolt94 #7205 üzenetére
akkor viszont nem nyírták ki, tehát vagy gyárilag hibás, vagy pedig valami más nem stimmel.
a lan kábel biztosan jó, amivel a munkaállomáshoz kapcsolod? gondolom azzal teszed, amit a routerhez adtak, de lehetőség szerint kipróbálhatod másikkal is.
van kéznél wifi eszköz, az látja a router által szórt hálózatot?
bár akkor is furcsa, hogy a reset funkcióra nem reagál - már ha megfelelően csinálod. -
válasz
s.zsolt94 #7200 üzenetére
szia,
húzz ki a routerből minden lan kábelt, net és munkaállomás se legyen csatlakoztatva hozzá, legyen áram alatt, és tartsd benyomva 8 - 10 másodpercig a reset gombot - a gomb wps is egyben, és 5 másodperc alatti nyomvatartással csak a wps aktiválódik -, a ledek jelzése alapján lefut a gyári állapot visszaállítása?
után mehet a lan(1) portba a megfelelő lan kábel - netet még ne kapjon az eszköz -, aminek a másik végén a munkaállomás lóg, és úgy próbáld elérni a routert a 192.168.0.1 vagy a http://tplinklogin.net/ címen, ez sikerül, kéri a belépéshez a felhasználónevet és a jelszót? -
a 4 eszköz nem probléma, hiszen sokkal erősebb hardveresen a jelenlegi routerednél.
a b szabvány használata nyűgös, főként az épp használt csatorna miatt, de az meg nem mehet a g és az n szabványos kapcsolat rovására, mixed módban meg nehéz olyan csatornát találni, ami három szabvány alatt is megfelelő egyszerre.
magyar régióban hiába tud a router 13 csatornát, nagyon sok ellenoldali eszköz nem szereti/kezeli le a 11 feletti értékeket.
arra sajnos nincs garancia, hogy ahol jelenleg nincs megfelelő kapcsolat, ott bármilyen más routerrel lesz, hiszen ez nem csak a router függvénye, és ahogy írtad is, nem is mindig csak a távolság befolyásoló tényező. -
szia,
a 3 antennás eszköznek akkor van előnye, ha van is olyan ellenoldali eszköz, ami kihasználja a 3*3:x mimo képességet, tehát szintén 3 antennás, és legalább 2t3r, 3t2r, netán 3t3r mimo képes, ellenkező esetben nem tud érvényesülni a 3 antenna jobbsága, és sajnos elég ritka a 3 antennás ellenoldal, notiknál nagyon elvétve, tabletek és mobilok esetén meg nincs is.
azt viszont figyelembe kell venni, hogy a tl-wdr3600 dual band képes, így ha van 5 GHz tudású ellenoldal, és az adott módban csatlakozik fel rá, akkor nem bírja majd olyan jól a távolságot és az akadályokat a kapcsolat, de ez nem az eszközök, hanem az 5 GHz sajátossága, minden eszköznél igaz, viszont cserébe jobb átviteli sebességgel bír, mint a 2.4 GHz, és ha telített utóbbi sáv, akkor az 5 GHz a menekülőút.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Apple MacBook
- Óvodások homokozója
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Metal topik
- OLED TV topic
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- További aktív témák...
- ROG Maximus Z790 Dark Hero
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest