-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Elemental
addikt
válasz
Tuomas #55330 üzenetére
Volt egy kálváriám a telekom ip tévével. Két router, archer c7, asus rt n18u, kb 20 router reset, konfigolás, de nem ment a hd csatorna, ha a saját routerem volt a router. A vége az lett, hogy a tés sagem a router, az asus ap, beüzemeltem kettő menedzselhető switchet, a c7 meg a szekrényben pihen. Így megy a hd csatorna. Majd ha lesz kedvem, megpróbálom újra, hogy az én routerem "router" legyen, a tés sagemet meg dmz-be teszem, mert az lenne a tuti.
-
BB9360
aktív tag
válasz
Tuomas #50182 üzenetére
Igen, dilemmázom, hogy örülnék a j-nek, mert feleslegesen nem adnék ki 23k-val többet, ha nem lenne érezhető eredménye. Lehet, hogy az egész NAS (j vagy play vagy sima vagy +, mindegy) elavult lesz anélkül, hogy kihasználtam volna, azaz egy erősebb egységet cserélek le, amit feleslegesen vettem erősebbnek. Ennek 23k az kockázata. Viszont, ha a j-t veszem és nem elég, akkor vajon mennyivel olcsóbban kell eladjam? Biztosan sokan irigylik ezt a problémám :-D
-
gyugyo79
addikt
válasz
Tuomas #46049 üzenetére
De azt, hogy azon a rourteren az általad használ firm. -el milyen stabil azt csak te tudod meg ha kipróbálod vagy a router topikjába kapsz infót mástól jobb eséllyel. De az se releváns neked, hogy nálam a 918+ -on atom stabil a VPN mert más processzorral szerelt másik modellt használsz. Tehát vagy kipróbálod vagy vársz, hogy egy másik 215J tulaj írjon tapasztalatot VPN használatról.
A max 10 mbit/s miatt én azt mondom, hogy elvileg mind-egynek kéne lennie mind a routernak mind a NAS-nak. Én elsőnek a routeren állítanám be (akkor nincs NAT olva a VPN csatlakozás) ha valami gubanc van vele akkor nézném meg a NAS-t.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Tuomas #46043 üzenetére
Attól függ melyik eszköz milyen erős, hogy kezeli a VPN -t van e pld.: hardveres támogatás és mennyire fontos a sebesség meg mennyi a maximum amit el szeretnél vagy lehet érni. A Synology 2600 routerén max l2tp/ipsec -el lehet a DIGI 200 fel irányának (kb ez az átlag otthoni gyorsabb internet előfizetések maximuma és mivel a 2 végpont közti gyengébb láncszem általában a fel irány ezért ez írom példának ) a maximumát karcolgatni míg a 918+ os NAS -al kb mindegy és egy openVPN komolyabb titkosítással is csak marginális processzor terhelést okoz és ki lehet a maximumot hozni (internet sebesség - VPN tunel veszteség).
Én ezért otthon a NAS-t használom pld. és vagy l2tp/ipsec -el amikor a sebesség a fontos vagy open -el ha olyan helyről kell belépnem ahonnan inkább a biztonság.fulcrum
https://www.synology.com/hu-hu/support/RAID_calculator -
törölt tag
válasz
Tuomas #45834 üzenetére
Értem, tehát valószínűleg akkor jön elő a hiba, amikor a NAS-on "feléled" a hálózat. (Ergo, nem a WiFi frekvencián lévő elektromágneses zavarás a hiba oka, így lényegtelen, hogy közel vannak egymáshoz a cuccok.)
Akkor most a NAS-t "függetleníteni" kellene a routertől, tehát a NAS-on fixen be kellene állítani a hálózati paramétereket (IP cím, átjáró, DNS). Szóval, hogy ezeket NE a routertől kapja. Aztán egy NAS újraindítás és lássuk mi lesz!?
-
törölt tag
válasz
Tuomas #45827 üzenetére
Amint bekapcsolod a NAS-t elmegy a WiFi vagy csak miután felállt a rendszere?
Szerk. Ez fontos, mert ha elég az áram, akkor elektromágneses zavarás, ha kell a rendszer akkor hálózati, beállítási, vagy router firmware hiba. (... már írták, hogy a szolgáltatói router firmware - a szolgáltató által - távolról is frissíthető.)
-
gyugyo79
addikt
válasz
Tuomas #45822 üzenetére
Próbáld ki, hogy lekapcsolod a mediaszerver csomagot meg ha van más dlna stb azt is.
Nézd meg nem e raktak be valami vendég wifi szerűséget aminek az ip tartománya ütközhet a NAS -on használttal (pld VPN).
Az, hogy te nem frissítetted semmit se jelent a szolgáltató az ONT -t tudja távolról frissíteni (szokták is néha).fsdb
igen, igazad van, szerintem is. -
törölt tag
válasz
Tuomas #45816 üzenetére
Ez elég furcsa hibának tűnik, mert a drótos kapcsolatnak semmi köze a WiFi-hez, de nem véletlenül egy környékbeli WiFi megjelenése "söpri el" a Te routered WiFi elérését.
... mert, nálam fél-háromnegyed éve ez történt és pont egy-két Filp (Telekom) router megjelenése tett be a környék WiFi-jének. (Többek között az enyémnek is, mert olyan térerővel sugároztak, hogy lobogott a hajam az elektromágneses "szélben".)
-
gyugyo79
addikt
válasz
Tuomas #44014 üzenetére
Az, hogy milyen döntés szerintem az mindegy jelen esetbe . A lehetőségeket írom csak le. Igen ha most egy 2 TB -osat raksz be és adatvédelmez 1 mererv lemez meghibásodása esetén adod hozzá akkor összesen 1 TB helyed lesz. Ha a jövőben veszel egy 2 TB -osat és az 1 TB kicseréled rá akkor a helyreállítás után 2 TB helyed lesz hacsak nem döntesz másképpen. Alapból ki van jelölve ilyenkor , hogy kibővíti a kötet méretét.
De nyilván ha a jövőben 2 Tb -al használnád és tervbe van a közeljövőben a 2 TB-ra bővítés akkor jobb döntés most azt venni.
-
gyugyo79
addikt
válasz
Tuomas #44008 üzenetére
2 lemezes NAS -ba az SHR is csak max RAID1 lesz és mindig a legkisebb lemez méretéhez fog igazodni a kötet mérete. A nagyobb lemez maradéka nem lesz használható. Ha a jövőben a kisebb ki lesz cserélve egy a nagyobbal megegyezőre vagy nagyobbra akkor felajánlja, hogy kibővíti a kötet méretét.
Ráadásul több lemezesbe is csak bizonyos lemez kombinációkkal lesz az SHR -ne olyan előnye, hogy több hely lesz a köteten tehát 3 db 1 TB mellé hiába lesz egy akár milyen nagy berakva még mindig csak 3 TB lesz a használható méret mintha egy 1 TB lenne a 4. lemez is.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Tuomas #44008 üzenetére
Ahhoz azonos méretű HDD-k javasoltak. Arról az "apróságról" nem is beszélve, hogy a RAID1 csak egy HDD meghibásodásakor nyújt védelmet. A valódi adatvédelmet a rendszeres, több példányos biztonsági mentés jelenti. Neked a teljes lemeztartalom pótolhatatlan, érzékeny adat? Szerintem gazdaságosabb, ha csak a valóban pótolhatatlan adatokat mented.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Tuomas #44006 üzenetére
1. Készíts konfiguráció mentést
2. Csatold fel USB meghajtóként a 2 TB-os HDD-t a NAS-ra
3. Másold át az adataidat a régi 1 TB-os lemezről az USB-s 2 TB-ra
4. Szüntesd meg az SHR-t, hozz létre az 1 TB-os lemezen egy mezei, adatvédelem nélküli kötetet
5. Másold vissza az USB-s lemezről az adatokat a NAS-ban lévő lemezre
6. Tedd be a 2 TB-os lemezt a NAS-ba és hozz létre rajta egy adatvédelem nélküli kötetet
7. Töltsd vissza a mentett konfigot
8. Telepítsd a korábban használt alkalmazásaidat -
nimfas
addikt
válasz
Tuomas #43900 üzenetére
Nálam egyszerűbb a helyzet:
Adott volt egy Tplink router custom firm-el, fel volt programozva.
Vettem egy Huawei 525 4G asztali modem/routert. Azon 192.168.1.1-es a tartomány, a Tp-linken belőttem a WAN portot 192.168.1.10-re, DHCP 192.168.2.1, a Huawei-ben DMZ-be tettem a 192.168.1.10-et azt jónapot ;-)Az összes eszköz a TPlinken csücsül, minden vezetékes cuccnak van DHCP foglalt állandó ip-je.
Ha nincs DMZ az első eszközben akkor valóban picit macerásabb a dolog.
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Tuomas #43891 üzenetére
A kapott huaway ből arra következtetek, hogy az új szolgáltatód a Digi.
Ez esetben az ő modemjüket rakasd bridge üzemmódba, és onnan csak modemként videlkedik, nem routerként, nem ő fog betárcsázni. Hanem az amit rákötsz.Ha a szolgáltató a telekom, és nincs iptv akkor a fenti szintén járható út.
A dupla nat az elég nagy szopás tud lenni kiváltképp ha el is akarod kivülről érni.Én ezért nem javasolnám, hogy a huawayben a tp link irányába dmz, ráadásul nem rémlik, hogy lenne benne ilyen funkció.
(#43894) Alex91
Ha nem rezerválod akkor is nagy eséllyel.
2 éve ugyanaz az asztalim ip je. -
vitezlejszlo
őstag
válasz
Tuomas #26783 üzenetére
Megoldódott a kérdés...
Nincs semmi cloud meg ilyenek, mindent leszedtem, nem ez volt a gond.
Igazából kútfőből is gondolhattam volna, nem ez az első, ami egy update-nél elmászik.
Szóval DSM5-nél ment a hibernálás, 6-us update-től nem. Mivel másnak is van gondja a 6-os hibernálással, úgy voltam fele, hogy FW gond, majd megjavítják. De nem
Hétvégén találtam egy leírást, ami csak annyi, hogy végig megy egy rakás dolgon, ami megakadályozhatja a hibernálást. És a listán volt egy olyan, hogy töröljek ki minden hibernálási beállítást, madj újra állítsam be.
https://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=83&t=13722&sid=277d4b1e054b23125988df5705c9ec62
Ha volt már, akkor bocs.
Szóval csak annyit csináltam, hogy az energia gazdálkodásnál kivettem a hibernálási beállításokat, mentés, reboot, mindent visszaállítottam pont ugyanazokra az értékekre, amiken voltak a dolgok, mentés reboot. Na ezek után úgy alszik, ahogy kell....
laca
ui: illetve van egy ilyen dolog is, lehet ez is volt már (szintén bocs): https://sourceforge.net/projects/advpowermgr4ds/ Ez is ilyen mikor induljon mikor aludjon cuccos.
-
vitezlejszlo
őstag
válasz
Tuomas #26774 üzenetére
5-össel szépen hibernált. Aztán olvastam, hogy a hatossal valami nem okés. Ki is kapcsoltam a frissítést, így minden rendben is volt, majd egyszer közölte, hogy megfrissült 6-ra...
Azóta nem hibernál.
Hétvégén nyomok rá egy teljes resetet, újra telepítem a rendszert, hátha az update alatt ment félre valami. Ha így se jó akkor jön az asztalról lelökés
Köszi
laca
-
Madwe
nagyúr
válasz
Tuomas #26545 üzenetére
Nem tudom hol tartasz, de első körben a synologyn engedélyezd a webdavot
-
Tibiajax
nagyúr
válasz
Tuomas #25992 üzenetére
oké, ezt tudom én is h a torrent nem gyorsul be tőle..
, nem is erre gondoltam.
azt is megértettem, amit írtál előtte, h erősen nem ajánlod az ssd alkalmazását egy nas-ba.
és igazából ez lett volna a kérdésem ugye, h mennyire működőképes ez a történet, egy mostani modernebb ssd-vel.
egyszerűen egy olyan elképzelésem van, hogy az eddigi - jóval többször dolgozó (mondom, nem nagyüzemi torrent, absszolút light üzemmód, nagyon enyhe seed, inkább csak down, de az is csak amíg leérkezik a cucc ugye, aztán csak áll, amíg tart a kötelező seedidő, stb) 1 terás vinyót kicserélném egy mondjuk 256-os ssd-re, és így mentesülnék az enyhe kerregéstől, zajtól amit az adott ki, máris fel olyan hangossá válna a nas. nappaliban van, látható helyen, ezért lenne ez az egész fontos. az már csak hab lenne a tortán, h amit esetleg az ssd-n tárolnék, annak beolvasása még jó gyors is lenne, de tényleg csak a nasom zajának csökkentése az fő szempont. semmi más
de akkor azt mondod, hogy -elvileg- a 4terás wd red és egy 256 ssd tudna alkotni egy tömböt a nas-ban? -
Tibiajax
nagyúr
válasz
Tuomas #25989 üzenetére
természetesen torrentet értek. ezt olvastam én is az ssd-kről, de abszolút nem nagyüzemben megy ez a dolog nálam meg nem százasával, max pár darab fut mindig (<10), és az is lejön aztán kb állnak. szóval nem seedszerver..
ha most emiatt az ssd élettartalma -várhatóan- nem 6év lenne, hanem csak 3 vagy 4, az nekem még oké lenne
cserébe gyors lenne és hangtalan, így ezzel maga a nas-om is csöndesedne nagymértékben - ez lenne az igazi célom
kérdésem elsősorban affelé irányulna, hogy egy 4terrás hdd és egy ilyen ssd össze tudna-e állni a synology által létrehozandó tömbbé? tehát működne az egész úgy, mint most a 4 és 1 terrás red-el, attól függetlenül, hogy az ssd sokkal gyorsabb sebességű? -
Parson
addikt
válasz
Tuomas #25773 üzenetére
Én igy hirtelen csak tippelni tudom hogy tudsz. A beállitásokban kell kicsit szöszölni vele a pontos cim miatt. De szerintem megoldható.
Én interneten keresztül 2 országgal arrébb lévö NAS-ra csinálok biztonsági mentéseket gond nélkül. Persze amikor nem szól bele a UPC fasza uj routere. -
Patice
Topikgazda
-
válasz
Tuomas #25766 üzenetére
Privát vélemény: ha mindhárom lemezt a NAS-ra akasztod, akkor a harmadiknak majdnem nulla a hozzáadott értéke, mert a két lemez együttes tönkremenésénél nagyobb kockázat, hogy a NAS megy tönkre, és magával viszi a lemezeket, akkor pedig mindegy, hogy egy vagy két lemez lóg USB-n. Én inkább azt javasolnám, hogy a 3. lemezt egy PC-re kösd, és oda szinkronizáld le az értékeket.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Tuomas #25764 üzenetére
Szerintem igen.
A külső HDD-ket az eszközazonosító alapján ismeri fel, amit az USB vezérlő chip "adja". És még ugyan olyan külső eszközök és ugyan olyan chip esetén is meg tudja ezeket különböztetni a DSM.
Így pedig bármelyik kiválasztható pl. Hyper Backup-ban mentési célként és külön-külön feladatokban beállítod ezeket és időzíted.
-
gyeniko
őstag
válasz
Tuomas #25421 üzenetére
Ezt még nem próbáltam, de este megteszem. A formázás ilyenkor nem OK, mert előtte le kellene mentenem, ami a lemezeken van. Ez 2 összefűzött lemez (csak az egyiken van hiba), melyeken csak akkor látja az adatokat a NAS, ha mindkettő e helyén van és mindkettő rendben működik. Ezért az ideális sorrend: Umbulda, hogy lássa a rossz lemezt a WIN > szektor javítás > lemezek vissza a NAS-ba > mentés a NAS-ról > hibás lemez kuka.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Tuomas #25270 üzenetére
Nem az 5000es dsm portot hiányolta (az nekem is más
) hanem a sima 80as http portot kellet felé forwardolni (lehet használod webservernek is és ezért nálad az eleve felé volt irányítva?) ki is írta h ezt tegyem meg, utána sikerült is neki. Mindegy, remélem menni fog nélküle is a renewal, de ha nem, akkor sincs világ vége, plusz 1 rendszeres értesítés belefér még az életembe, vagy kicsit jobban beleásom magam a tűzfalunkba s írok valami scriptet ami aznap afelé tereli a 80as portot...
-
Madwe
nagyúr
válasz
Tuomas #25259 üzenetére
Már megy mind a 4 nasunkon. Tekintve h most volt ütemezve h veszünk 2x 25kért certet a két domainünkhöz, éves szinten 50k-t spóroltatok nekünk
Amúgy outlook is probléma nélkül megette!
Egyre vagyok már csak kíváncsi, ahoz h meg tudja csinálni a webes felületen a generálást, a 80as portunkat mindig az adott nas fele kellett kinyitni. Remélem erre nem lesz szüksége akkor, amikor meg akarja hosszabbítani, különben 3 hónaponta folyamat erre kell majd figyelnem mindegyiknél... No majd 3 hónap múlva jelzem, hátha mást is érint
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Tuomas #24401 üzenetére
Bővíteni akartam a cuccost HDD-vel és menet közben rossz fiókot húztam ki, amiben benne volt már a lemez. ( nincs bekapcsolva a Hot-Swap funkció. )
Kikapcsoltam, visszatoltam bele majd az újat is beletoltam és bekapcsoltam a NAS-t.
"Kicsit' dolgozott a helyreállításon aztán, az új lemezt hozzáadtam a helyreállított kötethez.Eléggé amatőr cselekedet volt.
Azóta ilyen gondom nincs, hogy melyik fiók is az üres ?!?! Mert mind tele van -
Borisz76
nagyúr
válasz
Tuomas #24398 üzenetére
Emlékeim szerint volt olyan HDD-m - simán PC-ben , oprendszer volt rajta - aminél borzasztóan belassult a boot folyamata, meg más programok indítása.Gépet szétkaptam, csatlakozókat megmozgattam.
Boot sebesség rendbejött, programok a szokott tempón töltődtek.
Majd a Hard Disk Sentinel-re pillantva láttam, hogy az újracsatlakozási kísérletek száma 0-ról felkúszott...sokra.
( Nem emlékszem már a konkrét számra. )Ezek után még sokáig használtam azt a HDD-t....csak SSD csere vetett véget a karrierjének
Ezért gondolom, hogy az újracsatlakozási próbálkozások száma nem feltétlenül jelet HDD hibát.
Egyszerű érintkezési gond...
Hiába nincs mozgatva egy NAS , azért a HDD forog, rezeg...Mod : Nálam így festenek a picikék :
Lemez 12:
Lemez-újracsatlakozások száma 0
Hibás szektorok száma 0
Lemez-újraazonosítások száma 0Lemez 11:
Hibás szektorok száma 0
Lemez-újraazonosítások száma 0Lemez 10:
Hibás szektorok száma 0
Lemez-újraazonosítások száma 0Lemez 9:
Hibás szektorok száma 0
Lemez-újraazonosítások száma 0Lemez 8:
Hibás szektorok száma 0
Lemez-újraazonosítások száma 0Lemez 7:
Hibás szektorok száma 0
Lemez-újraazonosítások száma 0Lemez 6:
Hibás szektorok száma 0
Lemez-újraazonosítások száma 0Lemez 5:
Hibás szektorok száma 0
Lemez-újraazonosítások száma 0Lemez 4:
Hibás szektorok száma 0
Lemez-újraazonosítások száma 0Lemez 3:
Hibás szektorok száma 8
Lemez-újraazonosítások száma 0Lemez 2:
Hibás szektorok száma 0
Lemez-újraazonosítások száma 0Lemez 1:
Hibás szektorok száma 0
Lemez-újraazonosítások száma 0A 3. lemezen lévő 8 db hibás szektor 4-5 hómapja jelent meg
Az én hibám voltde azóta se több , se kevesebb.
-
törölt tag
válasz
Tuomas #24313 üzenetére
Igen! Sanya leírásában is a cserén áll a rádiógomb. Simán lecseréli a régi seff-signed Certificate-et az új Let's Encrypt-esre.
A böngészőkben nekem nem kellet importálni az újat, mivel a Let's Encript-el aláírt oldalt/szervert biztonságosnak veszi.
... de, az Anroidos DS app-okban észreveszi a változást, de egy kattintással cseréli.
Kivéve a DS File app-ot. Ott csak úgy tudtam "rábeszélni", hogy az új Let's Encript-es Certificate-et használja, hogy töröltem az app-ot, majd újra feltettem, mert az folyton hibára futott és nem kínálta fel a cserét. -
-
-
-
kaviat
tag
válasz
Tuomas #22976 üzenetére
jaja, éles adatokat én már nem tennék bizonytalan diszkre.. /nekem a polcon áll egymás tetején több mint fél tucat különböző méretű "hibás" feliratu diszk, van amelyiken csak egyre több hibát szektor keletkezett, van ami hirtelen nagyon zajos lett aztán van totál kuka is. mindenféle van, még pár száz megásak is : ))) az első diszkem 40 megás volt (de az már nincs meg). majd egyszer ha betonozok jók lesznek az alapba : ))
-
psg5
veterán
válasz
Tuomas #22976 üzenetére
Merthogy valahol olvastam, hogy nem érdemes ugyanolyan lemezeket használni.
De elvileg sem smart sem semmi más nem mondja, hogy hibás lenne csak ezek az üzenetek valószínűsítik és azt tudom, hogy 7200-as hdd-kre kényes a Nas. lehet csak nem dolgoznak együtt rendesen.
Le tudom tesztelni majd ha kivettem és egy mobil rack-be teszem? -
Tuomas
addikt
válasz
Tuomas #22910 üzenetére
Pontosítok, súgó ezt írja a biztonsági mentésről:
"A biztonsági mentés adatait a rendszer egy szabadalmaztatott adatbázisban tárolja, amelyben könnyen böngészhet, letölthet vagy visszaállíthat a DSM, Windows és Linux platformokon használható egyedi, többverziós intéző segítségével."Tehát elméletben olvasható a mentési adatbázis, nem syno eszközön is!
-
csipuka
senior tag
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Ingatlanos topic!
- Gumi és felni topik
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest