- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyugyo79
addikt
válasz
Bacusuz #85711 üzenetére
Többször olvastam mostanában, hogy UPS huba dugva használtok.
Szóval majd ha anomálik lesznek vagy éppen csak nem jól működik akkor olvassátok el a Syno mit gondol erről.
Az USB-eszközt közvetlenül a Synology termék USB-portjához csatlakoztassa. Az USB-eszköz USB-hubon keresztül nem csatlakoztatható.
Az, hogy igazuk van e majd egy áramszünetkor fog kiderülni és akkor az sem segít ha a hub meg van tápolva a szünetmentestől.
Lesz akinek semmi gond nem lesz 10+ alkalommal sem csak majd egyszer 25.re lehet . Meg lesz akinek soha. De != az hogy jó van az úgy.
Tegyétek fel a kérdést magatoknak a Syno ezt viccből írta oda ?
Ha ez megvan akkor hajrá ....Mint UPS rendben fog működni és védeni fog áramszünetkor hisz össze sem kötelező dugni a NAS -al. Szóval a lényegi funkciója nincs veszélyben amúgy.
-
IRO21
senior tag
válasz
Bacusuz #85415 üzenetére
"ez igaz a kábeles kapcsolatokra de a downlod stationnál mi a helyzet? ott már összeadódik a 2 x 1000 vagy?"
Gondolom a kábeles kapcsolatnál a LAN-ra gondolsz.Ez rendszeresen visszatérő téma, szerintem megérdemel néhány szót.
Alapvetően egy kapcsolat (egy ip flow) egy linket használ, hogy ne kelljen még külön a csomagsorrenddel is foglalkoznia a fogadó oldalnak.
Ezért pl. az egy gépről másolás sebessége nem fogja túllépni egyetlen link kapacitását.
(Csak azonos sebességű linkeket lehet összefogni, mielőtt valaki kötekedni kezdene)
Két vagy több különböző hosztról érkező forgalom használhat különböző linkeket.
(És bizonyos konfigurációkban esetleg az egy gépről érkező, de külön ip flow is)A LAG-ot megvalósító eszköz egy bizonyos algoritmus alapján dönti el, hogy melyik linken küldje ki az adott csomagot (vagy inkább layer2 frame-t).
Implementációtól függően ezek lehetnek layer2/layer3/layer4 szintűek, illetve ezek kombinációja, akár külön figyelve a forrás és a céloldalt is.
Egy "buta" L2 switch számára, ami alapvetően mac címekkel dolgozik, a legegyszerűbb ha azok alapján osztja szét a forgalmat is az összefogott linkek között. Ha már mélyebben bele kell néznie az adott csomagba, hogy az ip cím (layer3) vagy a port (layer4) alapján döntsön, az plusz számítási kapacitást és erőforrást igényelne.
Épp ezért az eszközök jó részében a layer2 (mac cím) az alapértelmezett és gyakran az egyetlen hashing algoritmus.A LAN-on, ahol különböző hosztok, különböző mac címről kommunikálhatnak, a layer2 algoritmus megfelelő. (A virtualizáció kicsit árnyalhatja a helyzetet, már ilyenkor is általában változtatni kell rajta.)
Viszont ha a forgalom nagy része egy routeren keresztül érkezik, és jellemzően egy hoszt felé tart, akkor biztosan nem lesz jó az L2 algoritmus.Általánosságban véve olyan algoritmust érdemes választani, ami a jellemző forgalom legnagyobb variációját veszi alapul a link kiválasztásakor.
Egy torrent letöltése NAS-ra:
Minden forgalom a routeren keresztül érkezik és a NAS-ra tart. (Feltöltésnél visszafelé ugyanez)
Layer 2 szinten tehát a forrás és a cél mac cím mindig ugyanaz, ezért a csak L2 algoritmus nem jó.
Layer3 szinten a peerek ip címei egyediek, a NAS-é fix, tehát a forrás ip-címet is figyelembe vevő algoritmus jó lesz.
Layer4 szinten a peerek torrent data portjai lehetnek különbözőek (bár sokan hagyják az alapértelmezettet), ezért a forrás port alapján dönteni is jó lehetne, bár nem ideális. Ezt viszont elég kevés eszköz támogatja, (és amúgyis általában ip-vel kombinálva tudják), kicsi az esély, hogy kevés pénzért ilyet találsz.
Szóval a lényeg, ha az eszköz tudja a megfelelő algoritmust, akkor ki tudja használni letöltésnél a több linket, ha nem akkor nem.
Ezek pl. egy Cisco WS-C3750G-24TS-1U switch lehetőségei:
XXX-SW1(config)#port-channel load-balance ?
dst-ip Dst IP Addr
dst-mac Dst Mac Addr
src-dst-ip Src XOR Dst IP Addr
src-dst-mac Src XOR Dst Mac Addr
src-ip Src IP Addr
src-mac Src Mac Addr
Ha egy ilyen nézne a router felé, akkor az src-ip vagy az src-dst-ip opciók jók lehetnének.
(Kivéve, hogy ennek a típusnak pont nincs 2,5Gb uplinkje, de a lényeg remélem átjön)
Plusz itt csak globálisan tudod állítani a terheléselosztást, nem lehet port-channel-enként.Torrent feltöltés NAS-ról:
Az algoritmusokat az előbb kiveséztük, itt szintén olyan lenne a legjobb, ami a peerek ip címét tudja figyelembe venni.
Viszont, ahogy nézem a Synology-n a default a layer2, és hivatalosan nem is állítható.
Szóval hacsak nem akarunk belepiszkálni, akkor a NAS-ról a router felé induló forgalom (feltöltés) mindig ugyanazt a linket fogja használni!Ez egy Synology RS2414rp+ bond interfész konfigja
root@XXX-NAS1:~# head -4 /proc/net/bonding/bond0
Ethernet Channel Bonding Driver: v3.7.1 (April 27, 2011)
Bonding Mode: IEEE 802.3ad Dynamic link aggregation
Transmit Hash Policy: layer2 (0)
Ez kicsit hosszabb lett mint gondoltam, és nem tudom mennyire érthető, gratulálok ha valaki végigolvassa -
PedroPascal
őstag
válasz
Bacusuz #85365 üzenetére
Nekem is 2000/1000 van. Sajnos a router nem támogatja a link aggregation-t de pc-n amin 2,5Gb kapcsolat van ott közel megvan a 2000-es letöltés. Én is akarok beszerezni egy olyan router-t ami tudja a link aggregation-t és WAN és LAN-ból is van rajta 2,5Gb port. Neked milyen router van? Amúgy szerintem simán fog a NAS-on is menni a 2000-es letöltés.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Bacusuz #85354 üzenetére
A HDD-k egyenként tudnak max. 145 MB/s-et specifikáció szerint.
Az elérhető írási sebesség függ még attól is, hogy milyen kötetbe van szervezve az a 4x2TB WD Purple. RAID5/SHR esetén összeadódik a sebességük, így több száz MB/s írás is lehetséges, csak ugye ott van a gigabites csatlakozó korlátja.
Telekom 2000-es netjének kihasználásához megfelelő hálózati eszközök kellenének, pl. egy olyan switch, amin van 2,5 Gigás port és támogatja a Link aggregációt, hogy a NAS is tudjon 2x1 Gigabittel adatot küldeni/fogadni.
Ha ez a körítés is megvan + RAID5/SHR kötetben vannak a vinyók, akkor szerintem egy ilyen netkapcsolat kihajtása is lehetséges azzal a NAS-sal. -
IRO21
senior tag
válasz
Bacusuz #84981 üzenetére
Külön fel kell telepíteni a Napló központ (Log center) csomagot.
Ez beépül a DSM-ben alapból meglévő ugyanilyen nevű appba, és kiegészíti a logok hálózatról való fogadásának (és küldésének) lehetőségével.Telepítés után:
- az Archívum beállításai fülön be kell állítani egy mappát, ahova az adatbázist létre fogja hozni
- a Napló fogadása fülön engedélyezni a logfogadást hálózatról, port 514/UDP, formátum IETF vagy BSD
- a routerben engedélyezni a logküldést a NAS ip címére, 514-es portra -
PedroPascal
őstag
válasz
Bacusuz #84913 üzenetére
A laptop-ban m2 ssd van, nas-ról másoltam a laptopra. Az olvasás szerintem gyorsabb mint mint az írás minden esetben. A feladatkerelőben a kötet terheltsége 50% körül mozgott, nem a lemez nem tud többet, hanem a ruter lesz a ludas szerintem.
Nem tudom ez témába vág-e, most találtam. -
Multibit
nagyúr
válasz
Bacusuz #84118 üzenetére
Ha problémamentes életet szeretnél (nyomtatás szempontjából), vegyél egy hálózatos nyomtatót!
Én is próbálkoztam egy darabig, hogy a korábbi USB-s printeremet hálózati nyomtatóként használjam. De gond nélkül scannelni, Androidról és Almás mobil eszközökről nyomtatni nem lehetett vele. Mindig jött valami gebasz. -
Lasersailing
senior tag
válasz
Bacusuz #83425 üzenetére
Szia,
Én photos-zal próbálkoztam, sem Iphone-on sem androidon nem sikerült normálisan beállítanom:
(normális nálam = beállítom és a NAS-on megjelenik a fotó max. 1-2 nap csúszással (ha pl. nincs wifi közelben az eszköz))synology drive-ot viszont sikerült androidon már beállítanom, tegnap reggeli fotókat már látom a NAS-on (azóta nem is fotóztam)
iphone-on 1-2 napon belül megpróbálom a drive-ot. Azt, hogy automatikusan menjen ott eddig nem sikerült beálíltanom (manuális meg nem érdekel, mert feleségem nem akarja manuálisan indítgatni (én sem akarnám...))Szerintem a photos-t azért nem sikerült beállítanom mert az oprsz.ek folyton lelövik az appot és nem sikerült a múltkor beállítanom, hogy ne tegye. Most meg talán android alatt sikerült. Iphone-on még nem próbáltam (nem igazán vagyunk barátok ezért húzom az időt...)
-
IRO21
senior tag
válasz
Bacusuz #83425 üzenetére
Képek/videókhoz a gyári alkalmazás a Synology Photos.
Pontosabb specifikáció: [link]Vagy van általános fájlkezelő, illetve a Synology Drive, egy Google Drive/Onedrive/Dropbox-szerű alkalmazás.
Ezen kívül lehet használni valamilyen általános fájlkezelőt is, ami távoli kapcsolatokat tud kezelni. A NAS megfelelő beállítás esetén többféle protokollon keresztül is tudja fogadni a kapcsolatokat (AFP, FTP, FTPS, SFTP, SMB, NFS, WebDAV).
Plusz biztos van még egy pár, ami hirtelen nem jutott eszembe.Én kb. ennyit tudok hozzátenni, az apple termékeket/szolgáltatásokat sajnos nem ismerem.
-
válasz
Bacusuz #80041 üzenetére
1. DSM-ben engedélyezd a Wake On LAN-t.
2. ASUS routerben regisztrálj egy DDNS címet (én az egyszerűség kedvéért asuscomm.com-ost választottam. (ez a VPN-hez kell).
3. ASUS routerben a hálózati eszközök, Ébresztés LAN-ra menüben kliens listába felveszed a NAS-t.Ha eddig eljutottál, akkor már belső hálózaton tesztelheted a WOL-t. 3. pontban lévő menüben a kliens listában a NAS-ra klikkelsz, majd fölötte, ha beemelte a címet az ébresztést megnyomod.
Ha működik, jöhet a VPN. Router VPN menü, OpenVPN, bekapcsol. Választasz egy random szerver portot, én minden mást hagytam, ahogy volt. Adhatsz hozzá külön felhasználót, de én lusta voltam és a router belépő usert használom egyelőre. Alkalmaz gomb
Ezután OpenVPN konfigurációs file exportálása. Ezt a file-t mentsd le arra az eszközre, amivel távolról el akarod érni a helyi hálózatodat.Én androidos telefonról érem el. Telefonra OpenVPN kliens program telepítés: [link]
Kapcsolat hozzáadás, fent lemetett konfigurációs file importálása, csatlakozás, jelszó beírás, csatlakozás.Ha mindent jól csináltàl, akkor létrejön a VPN kapcsolat a telefon és a router között és olyan, mintha a helyi hálózatodon lennél. 192.168.x.x címen eléred a routert bárhonnan és mehet a NAS WOL.
Ha elakadsz kérdezz nyugodtan.
-
cigam
titán
válasz
Bacusuz #78744 üzenetére
Nem úgy működik, hogy a legördülő menüben kiválasztod melyik LAN portot konfigurálod, és a LAN1 elöl kiveszed a pipát, a LAN2-ben pedig bennhagyod? Persze előbb az összes elöl is kiveszed a pipát.
Vagy a B verzió, hogy a tűzfal szabályai között letiltod a LAN1 kijáratát, és csak a LAN2-re engeded.
-
direwolf
őstag
válasz
Bacusuz #77946 üzenetére
Telekom Sagemcom 5670 optikai router 2/1gbit net, QNAP usb net adapter.
Cat5e-vel 100m-ig jó vagy 2,5Gbitre. Ha 5Gbit, vagy több kell, akkor kell a cat6. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Bacusuz #77919 üzenetére
Jó kérdés.
Sajnos csak azt tudom javasolni, hogy ha oda kerül a sor....
Kipróbálod.
Ha megy jó....ha nem megy csere Cat6-ra.Nálam elviekben mennie kell majd, mert Cat6 szerelvények és kábelek vannak mindenhol...de kipróbálni még én sem tudtam , hogy tényleg megy e gigabit felett ?!
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Bacusuz #77912 üzenetére
Nálam is hasonló a helyzet.
Cat6 mindenhol a falban, csövezésben.
A patch panel és a szobai aljzatok is Cat6 képesek.Egy 2.5 - 5 vagy 10 Gbit-es switch , megfelelő sebességű forrás és egy új hálókártya kellene a gépbe.
Tehát szinte mindenből új , nagyobb , erősebb , gyorsabb kelleneAmúgy elvileg a Cat6-s kábelen átmegy a 10 Gbit is 55 méter hosszan.
Nálam a legnagyobb távolság sincs 30 méter.....
Próbálni , tesztelni még nem tudtam. -
dkess
őstag
válasz
Bacusuz #67529 üzenetére
Ennek lenne értelme:
SSD -s első köteten (ami azért legalább egy RAID1 vagy SHR legyen azért) nem csak a rendszer (ami mindegyik köteten rajta van) meg a teéepített programok legyenek rajta, hanem persze az összes adatbázis, metadatok, thumbnail -ek, transcode gyorsítótár mappák, naplókönyvtárak (ugye kicsit a Video Station/Plex/Emby vonalra is átkötöttem). VAlamint természetesen (max. zenén kívül) minden média file kivételével minden jöhet ide. Szinkronizációstul, csatolt mappástul, backup -ostúl (persze a fontosabb adatokat lehet backup -olni a második kötetre). Azért a mindennapi munkánál is megérheti a többlet terhelhetőség, illetve amíg nem ébresztem a második HDD -s kötetet, addig kuss -ban lenne az egész miskulancia is.
A HDD -s kötetre meg mehetne minden média meg ami sok helyet foglal. Nomeg backup az első kötetről ...
Vegyük észre, hogy ezt így különszedni akkor érheti meg, ha:
- pl. olyan jellegű dologgal foglalkozunk - avagy annyian - a kötet1 -est, hogy megérheti az SSD adta előnyök,
- a kötet2 -n tárolandó média stb. k pl. elérnek egy olyan kritikus tömeget, hogy megérheti már foglalkozni vele (azaz pl. pár film meg egy-kettő MP3 -ért nyilván nem).Az külön előny, ha mindkét feltétel egyszerre teljesül ...
-
Essejó
veterán
válasz
Bacusuz #67514 üzenetére
De, van értelme annak amit eleve írtál. Ugyan a rendszer minden berakott lemez első particiójára felkerül, de ha az első lemez ssd, és arra telepíted a futtatott programokat, akkor azok elérése gyorsul. Míg otthoni környezetben 1-2 felhasználó esetén az ssd cache-nak semmi értelme nincs.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Bacusuz #67514 üzenetére
Otthoni körülmények között nem sok értelme van.
A 3 lemez mellé meg nem biztos, hogy lehet is....
HA a 3 lemez 1 kötet , akkor az újonnan berakott lemez ( akár SSD, akár HDD ) legalább akkora kell legyen mint a tömb legkisebb lemeze.
Ha külön kötetként menne az új SSD, akkor lehetne bármekkora.
De ennek meg megint nem sok értelme, otthoni körülmények között.
A külön SSD kötetre kis fájlokat másolsz, hogy majd azokat "gyorsan" elérd ?!S ott a másik "gond" is :
Gigabit ethernet van szinte mindenhol.
Azon pedig 100-110 MB/s a sebesség...amit egy HDD is tud.Összességében :
Otthoni felhasználásra felesleges az SSD a NAS-ba. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Bacusuz #67512 üzenetére
Amit szeretnél az egyszerűen lehetetlen.
A NAS-ba betett ÖSSZES lemezen ( akár SSD , akár HDD ) rajta lesz a rendszer.
Minden lemezen 3 db partíciót hoz létre a rendszer :
- 1. Rendszerpartíció
- 2. Gyorsítótár
- 3. AdatpartícióPl:
2 lemez , 2 db külön álló kötet.
1-ik lemez meghal....attól még a rendszer indul a másik lemezről.
A jó lemez tartalmát eléred.Vagy:
2-3-4 lemzből álló SHR kötet.
1 lemez maghal de a rendszer indul a maradék lemezekről.
Adatokat eléred maradéktalanul mert az SHR kötet 1 lemez meghibásodását még elviseli.Az SSD-t esetleg olyan NAS-ban lehet / érdemes használni amiben van SSD gyorsítótár lehetőség. Általában 2 slot áll rendelkezésre mert egy M.2 SSD olvasás gyorsítására míg egy másik M.2 SSD az írás gyorsítására használja a rendszer. Ez a fajta megoldás főleg az "apró" fájlok elérését javítja. Irodákban jöhet jól ahol több 100 vagy több 1000 apró fájlal dolgoznak egyszerre többen is.
-
hkari
őstag
válasz
Bacusuz #67146 üzenetére
Pár típusból hiányzik alapból az Alacsony energia mód a Ventilátor módoknál. Én ezzel a megoldással bele tudtam varázsolni a 220+-ba.
Igen én is azt használom. A synology photos az új verziós photo station. DSM 7 től csak ez lesz, mert a moments is megszűnik. Sajnos csomó mindent nem tud, és nem úgy néz ki, hogy kapna új funkciókat. Kivették a hely szerinti kategorizálást, és a tárgyfelismerést is. Összességében szebb lett, de sajnos buta. Remélem fejlesztik, mert így nagyon kevés amit tud.
-
hkari
őstag
válasz
Bacusuz #67141 üzenetére
Sajnos tényleg egyesével kell. Bárhogy is próbálom megszeretni sajnos továbbra is fizetek a Google Photos ért, mert jelenlegi formájában a Photo Station egy szar. DSM 7 alatt meg még szarabb
Pontos adatokat nem tudok, de én cseréltem Noctua NF-A9 FLX-re és nem sokkal csendesebb sajnos. Nem éri meg cserélni úgy gondolom, max ha már nagyon zakatol. Itt valaki linkelte, hogy a teljes venti lekapcsolást is bele lehet faragni azokba a típusokba amibe nincs alapból. Nekem így megy most is, természetesen ha melegszik bekapcsol.
Teljesen passzívba a 220+ tökjól elvan.
-
-
Pubszon
veterán
-
Marci112233
addikt
válasz
Bacusuz #57184 üzenetére
Nekem DS418 van és bene 2 darab 4TB-os WD RED. Csendes és hűvös üzemmódoknál nincs hangban különbség, de hűvös fölött a teljes sebességű üzemmód már jóval hangosabb. Így hűvösre van állítva, és így is 29-31 fok közt billegnek. Jelenleg 29.
-
törölt tag
válasz
Bacusuz #56275 üzenetére
Google a barátod...
SPOILER: A syno leírás alapján nem fog menni... persze egy próbát megér! Eladás ELŐTT kellett volna tájékozodnod.
2.1 HDD migration:
https://www.synology.com/en-global/knowledgebase/DSM/tutorial/General_Setup/How_to_migrate_between_Synology_NAS_DSM_6_0_and_later#t2.1PS: majd írd meg azért ide hogy ment-e vagy sem.... hátha másnak jól jön egyszer az infó!
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Bacusuz #56275 üzenetére
Igen, a sorrendre figyelve ! : Merevlemezek Költöztetése avagy a Migráció részt ajánlom figyelmedbe.
Mod : Hopsz....pont a pár kivétel közzé esne ?!
-
törölt tag
válasz
Bacusuz #54580 üzenetére
JÓ DÖNTÉS!
Ha megjön mindegy... de erre van az utánvét! A "NO REG" annyit tesz hogy nem kapsz reg kártyát a hivatalos MAGYAR synology fórumhoz mert nem a magyar importőrön keresztül adják! (cserébe általában olcsóbb) Na bumm.... én is így vettem. Jól megugrott az ára az utóbbi 9 hónapban!
Persze ha fogalmad sincsa nasokról akkor ez okozhat gondot, de itt vagyunk mi!
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Bacusuz #52630 üzenetére
Alap esetben nem lehet....
Annó én is végigjártam ezt az utat.
1 db megosztott mappát akartam , amit felcsatolok mint megosztott meghajtót....aztán abban szépen sorba szedve sorakoznának az almappák.....
Ugyanakkor van valamilyen lehetőség :
Létrehozod a kívánt megosztási mappádat és amit látni szeretnél benne azt "bele linkeled" hozzáadod vagy valami ilyesmi.
Erről szerintem gyugyo79 tudna pontosabb leírást, választ adni.
Én még nem próbáltam. -
Borisz76
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo Legion 5 15ITH6H Gamer notebook - i7 11800H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB W11
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Crucial T500 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G8 - i7-11GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest