- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
Új hozzászólás Aktív témák
-
kezdosql
tag
válasz
martonx #4052 üzenetére
Koszonom a gyors valaszt.
Korabbiakra nem jot semi valasz, ezert gondoltam, hogy mar cask en irok ide egy ideje.Most nem tudok semmit telepiteni es nincs is ra idom, plane, hogy megtanuljak uj programok kezeleset.
Amint irtam, a problemam lenyege az, hogy adatok neha bizonyos naptol megvaltoznak, igy ezt kellene valahogy kezelni, de korabban azt tapasztaltam, hogy datumot nehez bevonni az indexelesbe.
Igaz, regen csinaltam, raadasul, ahogy latom a fiddle MySQL alatt megy, nem tudom, az hogyan kezeli a datumokat, de majd jatszok vele.
-
-
I02S3F
addikt
válasz
martonx #4022 üzenetére
hanem mert ennyi infóval a kezünkben több értelme lenne az időjárásról beszélnünk, mintsem a konkrét problémáról
- A mérnöki gyakorlatban a probléma megoldás második lépése úgy szól "Szedj össze annyi információt , amennyit bírsz".
Ennyiben meg tudom érteni miért szükséges az infó, persze én egyébként is bizalommal fordulok a fórumtársakhoz, egymás segítése a cél. Gyakran kérdezek és örülök, hogy van ez a fórum!
Rengeteget tanulni itt.
-
kezdosql
tag
válasz
martonx #4015 üzenetére
Remélem érzed a párhuzamot, minden arrogancia nélkül.
Erzem a maximalis elutasitast, hogy eszed agaban sincs megerteni a helyzetet, csak elvezed, hogy lekezelhetsz masokat.
Hihetetlenul egyszeru a tema:
Van kulonbozo adatsorod - hogyan csinalsz beloluk adabazist?Nem, nem a normalizalasrol van - arrol, hogyan jutsz el addig, hogy az adatokat ossze tudd kapcsolni, hogy elkezdhesd a normalizalast.
Remélem érzed a párhuzamot, minden arrogancia nélkül.
UI:
En se tudom, milyen palyazat, valami free sw vagy hasonlo nemzetkozi akcio, hogy mindenki ossza meg a meglevo adatait es hozzanak letre valami "big data" adatbazist es ebbol akarnak valami nagyot alkotni, mert a fejlett nyugaton mar minden adatot titkositanak vagy penzt akarnak a hasznalataert. -
GreenIT
tag
válasz
martonx #3870 üzenetére
Ez volt a legfrissebb, ami mukodott XP alatt, ezt kell hasznalni, mert itt nincs halokartya, off-line alapon minden gyerek csak a tananyaggal tud foglalkozni, ami php es sql lesz elso korben. Igy a tanaroknak se kell
Az a feladatom, hogy legyen egyseges indulo tabla, amit tudnak majd modositani es boviteni, es akkor kiadhatjuk a gepeket az oktatoknak, de valamiert a phpmyadmin allandoan uj es uj tablakat hoz letre csv import eseteben.
Ha a phpmyadmin a rossz - amint arra bambano utalt - akkor arra kernek megoldasi javaslatot, hogyan tudom megoldani
1. a csv importalasokat ugyanabba a tablaba
2. automatikusan novekvo unique azonosito letrehozasat minden adatsorhoz.
Vagy arra kernek megoldast, hogyan tudok letrehozni mindenhol azonos indulo adatbazist azonos tablaval es azonos adatokkal es biztositani a lehetoseget, hogy a tanarok altal kozzetett excel tablazatok mindig importalhatoak legyenek az adatbazisba, ott mar nyilvan ujabb tablakba.
-
marositech
senior tag
-
GreenIT
tag
válasz
martonx #3802 üzenetére
Igen, hulyek voltak, de vastagon benne voltak az eredeti cegek (o, ms, ci, stb. )szakertoi is. Milliardokat tapsoltak el, majd a fonokok szepen nyugdijaztak magukat vegkielegitessel.
Most van egy kis ceg lelkes "fiatalokkal" es ugy tunik, nekem is meglesz a helyem nyugdijig es visszaterhetek a regi temamhoz, idosoros adatok teruleti abrazolasahoz, csak most mar pythonos alapokon. Egy ideig azt hittem, a crm lesz nekem jo, de rajottem, az mindig egyedi megoldasokat igenyel, ugyhogy ennyi.
Igazabol csak azert irtam be, mert nekem nagy meglepetes volt, hogy szinte a semmibol letrehoztak egy olcso, de ugy tunik, jol mukodo kornyezetet. Mindig is tudtam, hogy sok uj programnyelv es megoldas van, de en is benne voltam abban a hitben, hogy ragaszkodni kell a "bevalt, jo oreg, stabil" megoldasokhoz es mellette lehet celfeladatokra uj megoldasokat bevonni, figyelve az integralasra, stb.
Most meghokkenve lattam, hogy egy ev alatt (nyilvan csak szamomra) teljesen ismeretlen megoldasokat egymassal integralva mi mindent hoztak letre szinte nullabol, mert az elodok evekre elore eltapsoltak a koltsegvetesuket. Raadasul az egeszet ugy oldottak meg, hogy ok linux alatt nyomulnak, mig a cegeket meghagytak a win-es kornyezetben, egyetlen modernizalassal, hogy ot eves win10-es liszenszeket vettek globalisan, es a grafikus alkalmazasokat latva a "nagy oregek" is kezdik belatni, hogy erdemes lenne valtani xp-rol vagy win7-rol.
Amugy halkan jegyzem meg, hogy a fejleszteseket is szinte publikusan intezik, github es tarsai alatt roman, lengyel es mas, aktiv szoftveresekkel, mikozben az a magyaroknal majdhogynem ismeretlen, a kezikonyv magyarra forditasa meg csak el se kezdodott. -
-
GreenIT
tag
válasz
martonx #3488 üzenetére
Szerintem roviden irtam, de a kedvedert zanzasitva ismet leirom, ha hosszunak talalod, aminek megertesehez par ora kell, lapozz le az utolso mondathoz, ott a kerdes lenyege.
Ossze kell irnod a kapcsolataidat, gyorsan rajossz, hogy 2+x tablara van szukseged: NEV, CEG, es egyeb adatok - legyen csak cim es telefon az egyszeruseg kedveert - valamint datum es megjegyzes a valtozasok kovetesehez.
Gyorsan rajossz, hogy a NEV-hez es CEG-hez is tobb, sot tobbfele cim tartozhat, majd arra is rajossz, hogy a telefonnal meg bonyolultabb a helyzet, az tartozhat a NEV-hez, CEG-hez, sot a NEV-hez tartozo cimekhez es a CEG-hez tartozo cimekhez is.Legalabb haromfele valasztasod van:
1. A NEV-hez es CIM-hez is csinalsz tablakat kulon cimek es telefonok, valamint datum es megjegyzes mezokkel, es akkor a szemelyes es ceges adatok elvalnak egymastol, viszont tobb helyen lehet azonos adat.
2. Csinalsz egy harmadik tablat ADATOK neven es mindent abba teszel, lehetoleg minden tipusnak kulon mezovel (allando es ideiglenes lakcim, postacim, szekhely, telephely, telefontipusok, stb.) datum es megjegyzes - ekkor az adatrogzitok orulnek, mert konnyen rogzitheto, hogy adott idopontban adott indokkal milyen valtozasok tortentek.
3. Csinalsz egy harmadik tablat, amiben cim, cimtipus, telefon, teltipus, datum, megjegyzes mezok vannak, es akkor a tablak kozotti kapcsolatok jelentenek problemakat es lekerdezesek reven tudod kitalalni a helyzetet.Osszefoglalva: Az egyik modszer az adattarolas minimalizalasara, a masik az adatrogzites egyszerusegere, a harmadik az adatkapcsolatokra es lekerdezesekre fokuszal.
Nekem eddig az elso kettot sugalltak, hogy a normalizalasnal alapveto szempont, hogy ne legyenek parhuzamos adatok, es az emberi tenyezo kikuszobolese miatt az adatrogzitesnek egyszerunek es atlathatonak kell lennie. (A programozo pedig azert van, hogy a lekerdezeseket megoldja, es amugy is lesznek kesobb ujabb igenyek meg bonyolultabb lekerdezesekre.)
Egy programozo szerint ez mind marhasag, az adatrogzites egyszeri feladat, a lekerdezes viszont folyamatos, ezert mindent a lekerdezesekre kell tervezni.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
martonx #3473 üzenetére
Tegyük fel, hogy ülsz egy vietnámi kávézóban és egy amerikai barátodnak írnál üzenetet, de a database server csak London-ban ezért 200ms lesz minden adatbázis lekérdezés nálad is meg a barátodnál is. De ha lesz egy vietnámban is meg amerikában is akkor ez valamivel gyorsabb lesz. Ez önmagában nem válaszolja meg a kérdést, de mivel message queue system-ből érkezik minden olyan művelet ami nem select ezért a szinkronizálási hibák elkerülése érdekében a vietnámi backend egy másik vietnámi master-be nyomja, nem londonra fog várni. Szóval megválaszoltam a kérdést?
Nem egymás mellett akarok 20 adatbázist, ha erre gondoltál. Azért használtam a végtelen szót, mert tulajdonképpen n mennyiségű ilyen-re van szükségem, és n lehetne 1 is meg 30 is. Kezdésnek egy, de ha valami terjeszkedik nem lehet azzal számolni, hogy csak eu-ban lesz szerver.
-
Dilikutya
félisten
válasz
martonx #3420 üzenetére
Mert nem vagyok annyira otthon az SQL-ben, de ez most nem is lényeges, a lényeg, hogy a megfelelő adatok meglegyenek. És a jelen ismereteimmel az egész nem is oldható meg máshogy, csak jó sok lekérdezéssel. Hülye xlsx táblákat kell feltölteni hülye adatbázisból, amiről tudjuk mi is, hogy szar.
Még egy kérdés: AVG-nek megadható, hogy az adott mező értékeiből csak egy tartomány alapján számoljon? Pl. van a mezőben 1-7 érték, de én csak az 1-5 közötti értékek átlagát kérdezném le.
-
Sixkiller6
őstag
válasz
martonx #3432 üzenetére
így van, alapvetően egy olyan interfész kellett, ahol az alapokat meg tudom mutatni vkinek és amivel lehet gyakorolni. nehéz úgy kérdezni, hogy nem ismerem az opcióimat.
semmi gond nincs a server telepítéssel, de egy weboldal nyilván a legegyszerűbb.
mondjuk az előny a szervernél, hogy könnyen fel tudok dobni nagy példaadatbázist.nagyon köszönöm mindkettőtöknek a segítséget
-
Dilikutya
félisten
válasz
martonx #3412 üzenetére
Köszi!
De a lényeg a folytatásban van.
SELECT akármi(mezőnév) FROM tábla WHERE `mezőnév` = X;
A lekérdezés fele beírva a megfelelő helyre, viszont máshova kell ugyanez, kibővítve úgy, hogy mezőnév -ből csak bizonyos adattartomány szerinti adatok kellenek. Erre van valami általános hivatkozás, ami a lekérdezésben egyszer már szereplő mezőnevet behelyettesíti, vagy kézzel kell beírni?
A lekérdezések ennél bonyolultabbak, de ez a lényeges része most nekem, a többi csak AND, OR, könnyen és gyorsan lehet azzal a résszel dolgozni, ez viszont minden sorban más és más lesz. És nagyon sok sor van.
-
Dilikutya
félisten
válasz
martonx #3410 üzenetére
Nincs mögötte az adatbázis még.
Másik kérdés. Sok lekérdezés, de mind ugyanaz, csak más mezőből kéri le az értékeket ugyanazon feltétel szerint. Hogy lehet ezt a legjobban automatizálni? Illetve a lekérdezett mezőből bizonyos értékeket ki kell zárni (vagy csak bizonyos tartományt belevenni), és mivel ez ugyanaz a mező, ahonnan eleve lekérdezek, hogy lehetne elkerülni, hogy még a WHERE után minden lekérdezésbe is bele kelljen írni?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
martonx #3337 üzenetére
Nem nagyon használtam még a MERGE-et, de rákeresve az nem töröl a cél táblából ha a forrás táblából kitöröltek egy sort, és itt az is feltétel volt.
rum-cajsz
Meg az is kérdés, hogy mennyi adat változik? Szóval ha mondjuk a sorok 90%-a állandó marad, akkor lehet érdemes megpróbálni insert / update / delete-el eljátszani. De ha a sorok 90%-a változik napról napra, akkor a delete -> insert verziónál nem nagyon lesz hatékonyabb. Mondjuk ha emberi mennyiségű adatról van szó, akkor meg kb. mindegy(és szerintem ha többi milliárd rekordos táblák lennének, akkor nem itt és nem így merülne fel a kérdés, de lehet tévedek)
-
Lacc
aktív tag
válasz
martonx #3316 üzenetére
Ezt én is így gondoltam.
Microsoft-ok szerint nem árt, link, Indexing FOREIGN KEY Constraints fejezet cím.
Amúgy ha összetett keresést alkalmazok webappból (dropdownlistában ott vannak a foreign key kulcsok) akkor gyorsabb, érezhetően gyorsabb 500.000 rekordnál, még szerme is
-
kezdosql
tag
válasz
martonx #3279 üzenetére
Dehogyis, ipsy megadta a neki tetszo megoldast, importaljam az egeszet egyetlen excel fajlba, aminek tobb szaz lapja van, amikor jon o, vagy egy hozza hasonlo, magat zseninek kepzelo, majd odaadom neki azt a fajlt, es akkor majd nekiallhat mazsolazni, hogy a sok definialatlan oszlopban vajon milyen adatok vannak.
-
-
Novics
senior tag
válasz
martonx #3108 üzenetére
Akkor már csak 80%, hogy szar az adatbázisom?
Köszönöm a "fejmosást". Sikerült megoldanom a dolgot egy új lekérdezés létrehozásával, ami nem is volt bonyolult. Bár az még nem megoldott, hogy legyen egy nyitó, és minden sorban adja hozzá/vonja ki a változást, de ez nem is feltétlenül szükséges, a lényeg, hogy az aktuális készletet kiszámolja. -
Novics
senior tag
válasz
martonx #3106 üzenetére
Köszi a tippet.
Már telepítem is a VS-t.
Így néz ki a kapcsolati ábra. Ilyenre gondoltál, nem?
Sok dolog amúgy nincsen benne, nem egy túl bonyolult valami, de később lehetne bővíteni, inkább, mint az x-edik excel tábla. Meg ebbe kevésbé tudnak belenyúlni, jobban el lehet előlük dugni a dolgokat.Egyetemen volt DB 2 félév is, de igazából a normálformák, meg a SELECT, FROM, ORDER BY, GROUP BY, WHERE... aztán kb ennyi volt. DB tervezést kb nem is tanultunk.
-
Novics
senior tag
válasz
martonx #3103 üzenetére
Tudom, hogy nagyon excelben gondolkozok, de eddig inkább azt használtam, így nehezen tudok elvonatkoztatni tőle.
Hogy nem az access a tuti, azt én is tudom, de kb még ez a legjobb az elérhető eszközök közül. De szívesen fogadom a tippet, hogy mivel lenne érdemes próbálkozni, ami ingyenesen - és legálisan
- használható.
szerk: A táblák megvannak, formok is vannak bevitelhez, egyszerűbb lekérdezésekhez is, csak ez a qrva "excel" nem megy a készlettel. A képet csak illusztrációnak raktam be amúgy, nem egy excelt várok a végén, meg is kell bitre pontosan így kinéznie.
-
martonx
veterán
-
DS39
nagyúr
válasz
martonx #3079 üzenetére
köszönöm a válaszodat, bár igazából ezzel most nem tudom mit kezdjek, ebben egy szó sincs xml feldolgozásról.
van egy lekérdezés egy táblából ahol az xml nevű oszlop értéke az alábbi xml részlet.
ebből értéket úgy szedek ki, hogy:
select xml.value('(/data/answer[@id="3"])[1]', 'varchar(max)') from table_name
de ez így fixen mindig minden sor esetében a 3-as id-s választ hozza le, nekem pedig az kellene, hogy a 3-as helyére dinamikusan tudjak egy számot bevinni.
mert ha ezt a kódot csak felbontom úgy, hogy :
xml.value('(/data/answer[@id="'+'3'+'"])[1]', 'varchar(max)')akkor ezt az választ kapom az sql szervertől:
The argument 1 of the XML data type method "value" must be a string literal. -
Louro
őstag
válasz
martonx #3060 üzenetére
Sziasztok,
@Apollo17hu : Köszönöm, jónak tűnik. Ma meglesem.
fiddle-t még nem használtam SQL-re, csak JAVA-s időkben.
De ez lenne a kód:
CREATE TABLE rendeles_db (
azon varchar2(10),
db number
);INSERT INTO rendeles ('K',1); --Első K rendelés
INSERT INTO rendeles ('K',2); --Második K rendelés
INSERT INTO rendeles ('L',1); --Első L rendelés
INSERT INTO rendeles ('M',1); --Első M rendelés
INSERT INTO rendeles ('L',2); --Második L rendelés
INSERT INTO rendeles ('K',3); --Harmadik K rendelés
COMMIT;CREATE TABLE rendeles_q (
azon varchar2(10),
rendeles_db number
);
--Itt a rendelésekhez tartozó darabszámot adjuk meg.
--A rendelésekhez pedig meg kellene mondani, hogy hányadik a hónapban.
INSERT INTO rendeles_q ('K',5);
INSERT INTO rendeles_q ('K',4);
INSERT INTO rendeles_q ('M',8);
INSERT INTO rendeles_q ('K',2);--Elvárt az lenne ne kézzel kelljen sorszámot adni a rendelésnek, hanem gép adja.
--Így nézne ki a temptábla, amit kapcsolótáblaként használnék fel:
--K,4
--K,5
--M,2
--K,6--Ha ez meglenne, akkor a rendelésekhez mellé tudnám tenni, hogy hányadik a hónapban.
--A rendeléshez az azonosító egyik eleme a sorszám.Köszönöm,
Csabi -
Louro
őstag
válasz
martonx #3058 üzenetére
Megpróbálom leírni a lényeget.
Adott az első alaptábla. Ezek rendelések. Három kategória a K, L, M.
Két oszlopa van. Azon és DB
Legyen a tartalma:
K1 - 5
L1 - 3
M1 - 12
K2 - 8
M2 -10
K3 - 7Az lenne a cél, hogy egy másik táblában mellé tegyem, hogy hányadik rendelés a hónapban kategóriánként.. Van egy tábla, ahol gyűlnek a sorszámok.
K-ból már 3, L-ből 2, M-ből pedig 5 rögzített sorszám van.
Az elvárt az lenne az új táblában, hogy
K1 - 4
K2 - 5
K3 - 6
L1 - 3
M1 - 6
M2 - 7Remélem így kerekebb.
-
rum-cajsz
őstag
válasz
martonx #3035 üzenetére
Mondjuk martonx kollégának igaza van abban, hogy ha csak egy irányból érkeznek adatok (a programodból), és úgy is most tervezed az egészet, akkor a trigger helyett jobb, ha programból csinálod az insertet is.
A trigger megoldás inkább akkor lehet jó, ha több irányból (több programból, betöltésből, stb.) is érkezhetnek adatok, és nem akarod/ nem tudod ellenőrzötten az összes programodat átírni. -
half333
őstag
válasz
martonx #3015 üzenetére
Nem igazán csináltam még ilyet,szóval fogalmam sincs h hogyan kell,viszont találtam megoldást az mssql server 2000 felrakására,minden okés,sikerült az adatbázist visszaállitani,viszont a service manager-nem lehet elinditani: a hozzáférés megtagadva - an error 5
Occured while performing this service operation on the mssqlserver -
half333
őstag
válasz
martonx #3007 üzenetére
nem tudom melyik sql serer lenne a legjobb ami fut win10 alatt. légyszi segitenél kicsit szájbarágósan elmagyarázni h pontosan hogyan csináljam? akárhol keresem nálam nem működik az a megoldás,meg ugye az angol se megy annyira h megértsem,magyarul meg nem találok semmit.
-
DopeBob
addikt
válasz
martonx #2904 üzenetére
PL\SQL 11g
Igen, pivottal megcsináltam a lekérdezést amit egy másik táblához kéne kapcsolnom, de a join már nem megy.
Ugy nézne, ki hogy.
SELECT a, b FROM table1 t1
LEFT OUTER JOIN (select * from (select a, b, c from xx) pivot ( .. ) t2
ON a.t1 = a.t2Lefut, de nincs meg a tábla hozzákapcsolt része.
Külön futtatva a join allekérdezését működik rendesen.
*egy ötletem volt a * helyére felsorolom azt az 50 oszlopot az allekérdezésben van, de úgysem megy.
-
sztanozs
veterán
válasz
martonx #2859 üzenetére
Jó kérdés, mit csinál az IN.
IN-t átalakítani nem túl egyszerű, ha konkatenált értékek vannak, szvsz egyszerűbb megírni valami ilyesmire (php):
WHERE (T.mezo IN ($elemek) OR " . strlen($elemek) . " = 0)Persze SQL Injection ellen még mindig meg kell védeni a query-t. És nem elég az, hogy az értékek a form checkbox-okból jönnek - legfeljebb az, ha felasználó által nem manipulálható másik lekérdezésből...
-
pityaa23
senior tag
válasz
martonx #2783 üzenetére
Köszi a tanácsokat,
1. valóban, ez nem végleges, csak gyorsan összedobtam valamit.
2. nem gondolom, hogy kell, itt gyúrós étkezések lesznek, kb csirkemell, rizs, salátából áll egy étkezés, nincs előétel, főétel, desszert. Nem kész ételek, hanem alapanyagok.
3. 100g ban lévő tápanyagokat mutatná a táblázat, pl 100g csirkemell: 109 kalória, 25g fehérje, 1g zsír, 0g szénhidrát.
bambano: az időpont sem lényeges, a user eldönti egy nap hány étkezést akar, annyit állít össze. Majd elosztja magának a nap folyamán.
-
törölt tag
válasz
martonx #2706 üzenetére
Ingyen szeretném, mivel non-profit dologba menne. Arra gondoltam, hogy a wikipedia oldalaiból összerakom a listát. Ispy által linkelt oldalon pedig van egy régebbi lista, amit összehasonlítok a wiki-féle listával. Aztán egyezés esetén a régebbi listából átteszem a gps koordinátákat. A többi eltérésnek pedig utánanézek.
-
törölt tag
válasz
martonx #2660 üzenetére
Webtárhelyeken phpmyadmin-t adnak felületnek. Ezért használom azt és maradnék is annál.
Más:
Még soha nem csináltam feltételes (IF) SQL parancsot. Ebben szeretném a segítségeteket kérni egy egyszerű példával.
Adva van egy 'users' tábla többek között email(vchar255), ip(vchar15), proba(int) mezőkkel.
mondjuk a user (email alapján egyedi) egy ip-ről max. 3x próbálhat belépni.
Ha ip-t vált akkor újabb 3 lehetősége lenne, tehát a 'proba' mező értékét 0-ra állítanám.Egy olyasmi kérést csinálnék, hogy:
ha a user táblában az email-el egyező sorban az ip mező értéke nem egyezik az új ip-vel, akkor frissítse ebben a sorban a proba mező értékét 0-ra
Ez hogyan nézne ki helyes szintakszissal?
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #2541 üzenetére
"Aztán szerintem az alulvonósdi elég idétlen az SQL nevezéktanokban (html-ben persze tökéletes az alulvonás, de ez most SQL). Miért nem lehet simán SizeAndPrice-nak hívni a táblát? Ez totál szubjektív, de szerintem sokkal szebb felesleges alulvonások nélkül."
Ahogy írtad, ez totál szubjektív, de még ráadásul függ attól is, hogy milyen környezetben/csapatban dolgozol, ott mi a konvenció, meg milyen programozási nyelv van "mögötte" (pl. Te elsősorban SQL Servert használsz, plusz C#-ot, ott egyértelműen a PascalCase/camelCase a nyerő/megszokott, furán mutatna a kód miatt is az underscore), nincs egyértelmű válasz rá. Egyébként érdekesség, hogy a phpMyAdminnál az van, hogy az underscore-ok "mentén" csoportosít (elvileg PHP-ben meg az underscore a megszokott, lásd a könyvtári függvényeket, leszámítva persze az OOP-seket; én ez utóbbiakhoz alkalmazkodom mondjuk): pl. ha van egy db_blabla, meg egy db_test táblád, azt egy "db" nevű lenyitható csoportba rakja. Szerintem amúgy egyáltalán nem idétlen az alulvonósdi, csak ha rááll az ember agya az egyikre, akkor inkább azt szereti.
Erre is illik a közhely, hogy a konzisztencia a legfontosabb. Ahogy kifejtik több topicban is:
http://programmers.stackexchange.com/questions/27264/naming-conventions-camelcase-versus-underscore-case-what-are-your-thoughts-ab
http://stackoverflow.com/questions/953030/naming-conventions-for-tables-and-columns-in-database
http://stackoverflow.com/questions/1881123/table-naming-underscore-vs-camelcase-namespaces-singular-vs-plural -
PumpkinSeed
addikt
válasz
martonx #2478 üzenetére
Ennyi a teljes kód:
$switch_lok = $_POST['lok_switch'];
{mysqli_query($database_connect,"INSERT INTO loclog (`barcode`, `date`, `where`, `to`) VALUES ('".$switch_lok."', '".date('d/m/y H:i:s')."', 'Lok1', 'Lok2');");}A kódot már szét teszteltem, mindenféleképpen kap értéket. A szervert viszont egyáltalán nem ismerem és lehetséges, hogy elavult valamilyen eszköz benne.
Verziószám: 3.5.5, utolsó stabil verzió: 4.2.5
-
Agyasima
őstag
válasz
martonx #2407 üzenetére
Nem a joinolásra vagyok kíváncsi, sem egy kezdő SQL könyvre. Legalábbis most nem.
Arra vagyok kíváncsi, hogy amit én szeretnék megcsinálni - remélem érthetően írtam le, hogy az micsoda - megoldható-e 1 db SQL queryvel. (mySQL-ról van szó, és az ideális pedig az lenne, ha egy TOAD for MySQL lekéréssel el tudnám érni az eredményt.) És ha megoldható, akkor kb. hogyan.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
martonx #2280 üzenetére
Köszönöm megint.
Igen azt tudom, hogy mire jó.
De,CREATE SEQUENCE supplier_seq
MINVALUE 1
MAXVALUE 999999999999999999999999999
START WITH 1
INCREMENT BY 1
CACHE 20;itt ez a kód de, hogy lehet ezzel műveletet végezni? Mert ez most lefut 99999^2x de semmit nem csinál. Miképpen lehet ezt valami insert into utasítás mellé tenni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Xbox Series X, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű garanciával., Bp-i üzletből eladó!
- Eladó Gopro Hero 10 Black edition sok tartozékkal!!
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- Simrig eladó PS5/PC kompatibilis. (olvass leírást.)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest