- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Google Pixel topik
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #2751 üzenetére
Az alapján, amit írtál, ezt faragtam, ez közelíti meg legjobban a korrekt rendezést szerintem:
select street_id,number, substring(trim(leading ' ' from number), '^[0-9]+')::integer,
trim(leading '/-' from trim(leading '0123456789' from trim(leading ' ' from lower(number))))
from locations order by 1,3,4;kösz az ötleteket.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #2749 üzenetére
úgy látom, pgsqlnek nem jó:
ERROR: invalid input syntax for integer: " 51/g" -
Khelben
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #2734 üzenetére
Kérdés, hogy a törölt kulcsot vissza lehet-e valahogy állítani
-
DNReNTi
őstag
válasz
Sk8erPeter #2696 üzenetére
Igen az pont 1:n.
Kapkodtam.
Lényeg a lényeg, így összesítve az információkat, nem lesz kevésbé hatékony, ha meg vannak osztva az adatok, így aki ezzel érvel, azt el tudom hajtani.
-
törölt tag
válasz
Sk8erPeter #2667 üzenetére
Nos, csináltam egy ilyesmit csak próbából az egyik már nem működő, régi weboldalam belépéséhez. Több lépésből csináltam végül, nem egy query lett. IP alapján blokkol x próba után és egy e-mail címre kiküldött linkben lehet feloldani a blokkolást és újra próbálkozni.
-
fordfairlane
veterán
válasz
Sk8erPeter #2670 üzenetére
Az biztos, hogy belépési próbálkozásokat én nem user táblában tárolnám el, elvégre a user azonosítót is el lehet gépelni.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter #2534 üzenetére
Kb 1 éve, de 2010-es kiadás.
-
DNReNTi
őstag
válasz
Sk8erPeter #2531 üzenetére
Gondolom arra gondol, hogy akkor már nem a procedurális hanem az oop módon használná a prepared statements-t meg az egész adatbázis kezelést.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter #2531 üzenetére
Az a baj, hogy amikor ezt a könyvet vettem ez volt a legfrissebb, ezenkívül még pár foglalkozott 5.x-el, de a többi 4 meg az alatt. De egy jó alapot adott, a többiről meg tájékozódom.
Az úgy jött ki, hogy nem tudom.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter #2529 üzenetére
Nézegettem, de előbb az OOP-ra kellene erősebben ráfeküdjek, mert az az alapszint elég kevés hozzá, azután egyszerűbben fog menni. A PHP és MySQL webfejlesztőknek c. könyvvel most végeztem, csak az OOP-t hagytam ki, azt későbbre terveztem, de a könyv nem a legfrissebb PHP-t adja elő amúgy, ugyanis a prepared statementekről szó sincs bennük.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter #2505 üzenetére
"Valahogy nehéz elhinni, hogy csak..."
Igen, mert kipróbáltam több ilyen formát is pl még a $result = $database_connect->query($second_query); megoldást is.
"Pont most írtam a másik topicban..."
A Sublime Text is IDE-nek számít? Mert azt úgy tudtam valami olyasmi mint a notepad++. Azt régen használtam, csak valamiért már notepad++-ra szoktam rá, és automatikusan azt nyitom meg.
"Ennek nem sok értelme van..."
Most működik 100 bevitt sorra, majd ha jelentkezik újra akkor részletesebben belenézek.
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter #2485 üzenetére
Tudom tudom, csak már nagyon el vagyok havazva, természetesen csak azért nézz ez így ki, mert már szét tákoltam minden kipróbáltam annak érdekében, hogy működjön. Amúgy ez nem a teljes kód, hanem csak az ahogyan megkapom az adatot és ahogy használni szeretném, kb 130. sor és 200. sor.
Igen notepad++-t használok, mert nekem ez a kézre eső megoldás, több képernyős módban egyszerre 4 felületet látok egyszerre, másra nincs szükségem.
(#2484) jocomen
bigint-ként van az adatbázisban, mivel 13 karakter hosszú.
(#2486) martonx
Az aposztrófok zavartak be, mert utána nem jelentkezett a jelenség.
-
fordfairlane
veterán
válasz
Sk8erPeter #2499 üzenetére
Ismerni kéne a rendszert, hogy a vonalkód milyen értékeket vehet fel. Ha például betű csak valami hiba folytán kerülhet be, akkor decimal + validálás a megfelelő eljárás. Ha előfordulhatnak betűk és számok is, akkor a varcharral nincs semmi gond.
-
sztanozs
veterán
válasz
Sk8erPeter #2499 üzenetére
Pl, mert az olvasó beolvasott egy betűt (véletlenül vagy konfigurálási/olvasási hibából) a számsorba és a ezt 0-ra konvertálta az RDBMS.
-
fordfairlane
veterán
válasz
Sk8erPeter #2496 üzenetére
Egyébként egyszerű a probléma: nem írta le, hogy a vonalkód milyen értékkészletű, és azt sem, hogy a DB séma milyen. Utólag megtudtuk, hogy double volt, de ezzel sem megyünk sokra, mert a varchar mindent elbír, tehát inkább csak elfedi a hibát, mint sem megoldja.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #2496 üzenetére
nem én hozakodtam elő. lásd: "Észre se vettem eddig de most, hogy átraktam double-ről varchar-ra nincsenek random kinullázások."
az iróniadetektorod elemcserére szorul.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #2493 üzenetére
hol is kértem tőled segítséget?
-
fordfairlane
veterán
válasz
Sk8erPeter #2491 üzenetére
Ha biztosan csak számok vannak benne, akkor miért is ne, teljesítmény-szempontból még jobb is lehet.
Kivéve, ha nullával vagy nullákkal kezdődő számsorról van szó. Arra a decimal vagy numeric típus való, nem a különféle méretű integerek, és persze a lebegőpontos ábrázolásmódok sem.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #2489 üzenetére
vonalkódot lebegőpontos adattípusban tárolni?
-
jocomen
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #2489 üzenetére
Okozhat hibát, ha varchar-ként tárolja?
Nem tudom mi alapján számozzák, vagy h szoktak-e műveletet végezni vonalkódokkal, de pl számok összehasonlítása (gyártók, termék típusok keresése) okozhat-e hibát, vagy karakterként is ugyanaz lenne a sorrend <> összehasonlításnál, ... ?Mert ha később műveletet akar végeztetni vele (bár most eltűnt a hiba), okozhat még problémát az esetlegesen rosszul megválasztott adattípus, nem?
-
Joci93
senior tag
válasz
Sk8erPeter #2456 üzenetére
A * csak azért került bele, hogy az érintett oszlopokat ne lássátok
PumpkinSeed: A 'key' az egy random számot tárolt volna el, ami a belépéshez szükséges. (Biztonsági kulcshoz hasonló)
-
PumpkinSeed
addikt
válasz
Sk8erPeter #2458 üzenetére
Nálunk Oracle-n ujjlevágással járt key meg ilyen oszlopnevek megadása, meg a column oszlopnév. Valami tervezési hiba lehet belőle vagy mit magyaráztak, bár baromság is.
-
Agyasima
őstag
válasz
Sk8erPeter #2410 üzenetére
és persze martonx-nek is: Értem. Igyekszem holnapra összerakni egy adag kicsit pontosabb információt. És persze köszönöm az eddigi segítő szándékot.
-
jocomen
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #2359 üzenetére
Igen, ezt kerestem, köszi.
-
dellfanboy
őstag
válasz
Sk8erPeter #2354 üzenetére
igen igazad van mostanság kicsit szétszórtvagoyk.... és ne haragudjatok, és köszi az infókat
-
FireFox1996
őstag
válasz
Sk8erPeter #2353 üzenetére
Amikor írtam azt a példát, ott volt a példa elején, hogy "más példát mondok:" ami nekem annyit jelentett, hogy kicsit más témáról szól a példa...
"szerintem az felesleges... még 1 értékelést kell végezni az sql servernek...": valóban felesleges, és valóban még 1 értékelés kell neki, és valóban nem számít. De írjatok csak nyugodtan olyan kód sorokat, amiben felesleges sorok/részek vannakSzerintem is zárjuk le a témát!
-
FireFox1996
őstag
válasz
Sk8erPeter #2346 üzenetére
Abban az esetben hasznos, ha dinamikus where feltételekkel dolgozik a query.
Más esetben melőzni kell az ilyeneketmondok más példát: egy rekordban van egy blob típusú mező, de nem használják/nem töltik (ezt mondják neked a felhasználók)... És a kódod sem használja azt a mezőt, de még is lekéred a serverről a clientre (tipikus "select mezők1, mező2.. form" helyett "select * from" ...).
Téged nem zavar, mert azt mondták neked, hogy nem használják... Tehát bent hagyod a lekérdezésben...
Később egyszer vki kitöltötte a mezőt, és jó nagy lett a rekordod mérete, és ha a programod futásközben többször kéri le a rekordot, növeli az adatforgalmat, elfogy a serveren/clienten rendelkezésre álló memória... egyszer csak leáll az egész, mert nincs elég memória a gépen...Tehát ha vki tőlem kér tanácsot, akkor: ami felesleges kód, akkor ne írjuk oda!
-
FireFox1996
őstag
válasz
Sk8erPeter #2344 üzenetére
sok kicsi sokra megy
Programozás szempontból a felesleges sort/értékelést ki kell hagyni... -
Jagerszki
csendes tag
válasz
Sk8erPeter #2321 üzenetére
Üdv!
Oké, még csak most ismerkedek ezzel az egésszel.
( Én még dBase-t tanultam 25 éve)
Szóval akkor az eredeti kérdés: te hogyan csinálnád?
( Nem kell gyorsnak lenni-e és nem kell ellenőrizni és csak egy alkalommal kell csinálni. ) -
Akcept
tag
válasz
Sk8erPeter #2279 üzenetére
Csak szép csendben kérdezem meg miért is nem lehet azt az aposztrófot másra cserélni, és akkor a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad. Azaz a cégnévben benne lesz az aposztróf, az adatbázisban meg nem:
$szoveg = str_replace("\'","'",$szoveg);
aztán jöhet egyéb védelem is. Persze lehet én értelek félre benneteket... -
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #2276 üzenetére
"nem szükséges helyettem megfogalmazgatni bármit is": rendben, akkor maradjon a te megfogalmazásod, ami egyébként helytelen.
"miért merül fel egyáltalán a para, hogy ez SQL Injectiont okozhatna": nem értem. aposztróftól nem merül fel, hogy sql injection lehetne? de, felmerül. ettől egy teljesen független kérdés, hogy az adatbáziskapcsolatod kezelése védve van-e az sql injection ellen vagy sem. ha nem ellenőrzöd az inputot ilyen ellen, akkor lemondasz a védelem egy lehetséges szintjéről.
szerk: az elképzelés, hogy nem foglalkozom az inputtal, mert a prepared statement elvileg véd az sql injection ellen, hamis biztonságérzetet ad. pláne egy olyan korszakban, amikor crontabból küldik a heti snowden dokumentet.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #2273 üzenetére
no, akkor megfogalmazom helyetted: azt gondolod, hogy azért félek az sql injectionra alkalmas karakterektől, mert a program többi része nincs ellene felkészítve.
"AZÉRT tiltod az aposztróf bevitelét, mert alkalmas lehetne SQL Injectionre...": igen, azért tiltom, de ez, szerintem, természetes.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #2273 üzenetére
attól, hogy a zseton páncélban van, még bezárom az ajtót
mondjuk az is igaz, hogy a program, amit írtam, nem széles körnek szól, de legalább kényes adatok vannak benne...
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #2271 üzenetére
ezt a mondatodat nem teljesen értem. nem parázok az sql injectiontól, egyszerűen kitiltottam a lehetőségét is.
-
bambano
titán
válasz
Sk8erPeter #2269 üzenetére
puhány vagy
-
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #2090 üzenetére
Az, hogy a táblák lényegében mekkorák, soha nem indok arra, hogy csak azért is szopassuk már meg jól az SQL szervert
Azért mondtam akkora méreteket, mert ha azt mondom, hogy nem 10 ms lesz a query ideje, hanem 500 ms, az nem fog elég elrettentőnek hatni.
Ráadásul pont ez az az általad is sokat kritizált gányolós, kókányolós, hozzáállás az, ami miatt aztán tömegek bele is kövesednek ebbe a programozói attitűdbe. Elvégre minek normálisra megcsinálni az indexeket, meg a relációs kapcsolatokat, há' nem sokkal egyszerűbb, mindent beb***ni egy táblába, megfelelő indexeket rátenni, és ha megnézem ezer sorig még gyors is? Különben is sokkal kényelmesebb visszanézni szemre az adatokat, meg a PHP-ban is egy select * from tabla, és mindenki happy.Nehogy már elkezdjünk erre bólogatni, hogy tényleg milyen igaz.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #2090 üzenetére
Az, hogy a táblák kicsik még nem indok arra, hogy ne a tankönyv szerint csináld. Ha csak 1 rekord lesz benne, akkor is jól kell megcsinálni. Attól lesz valaki szakember, nem pedig vérpistike.
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1664 üzenetére
Elég sokszor megtörténik
-
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #1664 üzenetére
LOL
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1662 üzenetére
Sorry, úgy gondoltam, alapból feltételezitek, hogy nem kérdezek olyankor, ha legalább minimálisan nem néztem utána, de legközelebb jelzem ezt.
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1660 üzenetére
Lesz?
tizenx éve ezzel foglalkozok, és ebből élek, több szálon az rendben, nem egy valamihez értek nagyon, hanem a legtöbb igényelt munkát el tudom látni, és ennyi. Az hogy a msql legbelsőbb bugyraiban nem tudom, hogy a key, és a create index között van e időben vagy eljárásban különbség, nem okozott gondot még
A legtöbb programozási nyelvet angolul tanultam én, az megvan, hogy mit kell nézni, meg bambulom a példákat, és ha átírok valamit mi változik szenvedések, viszont egy-egy komolyabban megfogalmazott mondat fölött átsiklik a tekintetem, ezért jobb, ha megkérdezem, de már kezdem megbánni
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1657 üzenetére
Köszi! Az angolom még mindig nem perfect, ezért bizonytalan vagyok, hiába találom meg én is ezeket, de okay.
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1642 üzenetére
Hallgattam a tanácsokra, de szerintem az indexelés dolgot rosszul csinálom, kezd gyanús lenni.
Egyébként már felpakoltam idegnagy szerverre, szóval a vas része megoldódott, nem bosszantom tovább magam az arm procival,csak ha lesz egy céljaimnak megfelelő adatbázis. ( Bár android okosításba kezdtem, SQL feladat lett belőle).
Az indexeléssel kérdés:
Sajnos az id-k néhol betűt is tartalmaznak, így csak fulltext indexet enged a mysql. Fulltext indexet ráteszem a kellő mezőkre, ez is megvolt, de nem gyorsult érezhetően.
Újra kell indexeltetni valamilyen paranccsal a táblát? Vagy az adatokat is teljesen újra kellene tölteni a táblába?
Fórumon írnak sok mindent itt-ott, azt találtam REPAIR-el valahogy megoldható hogy a már táblában lévő tartalmat újraindexelje a mySQL.Indexelt táblákat dumpoltam ki a saját szerveremről a távoliba, de most ahogy nézem az export file-t nincs benne indexelés, nem hozta az export, így újra kell az egészet.
Végre Mysql-en tudok explain kimenetet adni:
id select_type table type possible_keys key key_len ref rows Extra
1 SIMPLE routes ALL NULL NULL NULL NULL 313
1 SIMPLE trips ALL NULL NULL NULL NULL 134307 Using where; Using join buffer
1 SIMPLE stop_times ALL NULL NULL NULL NULL 2555175 Using where; Using join buffer -
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #1640 üzenetére
hú bocs, igaziból kicsit elveszítettem a fonalat. Annyi volt a mellékes információ, hogy bevallom nyugodt szívvel kihagytam a kérdezőtől pár feleslegesnek vélt túl hosszú hszt.
Ez esetben teljesen jogos a felvetés, hogy pillanatok alatt mennie kellene a lekérdezésnek, ahogy ez másnál működik is. Valószínűleg már csak rendesen indexelni kell a db-t, és hasítani fog. -
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1633 üzenetére
A "hatalmas SQL adatbázis importálása sql fájlból probléma" megoldódott teljesen! Köszönöm, ez volt a leghelyesebb megoldás!
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1625 üzenetére
Köszönöm, hogy rám szóltál, a link alatti kis php script nagyon szépen működik. Gyors, szép kód, jó megoldás!
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1625 üzenetére
Megnézem, remélem működni fog, köszönöm. Kerülni szerettem volna a plusz patkolásokat, azért írtam, hogy így is olyan messze vagyok az igazságtól, hogy nem szívesen veszek bele még még még plusz lépéseket, eszközöket, de remélem ez működni fog, majd reportolom
A megoldást ahogy írtam is, abban reméltem, hogy ha táblákra szétszedem a fájlokat, akkor már menni fog, mert kevesebb műveletet kell futtatnia egy kérés alatt. Egyel jobb is lett, viszont lett helyette másik korlát:
Got a packet bigger than 'max_allowed_packet' bytesEzért most jön a tipped kipróbálása.
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1621 üzenetére
Jah csak az a bajom h az eredeti feladattól már annyira eltértem, hogy ilyen még az életben nem volt, most már ott tartok h a 100. szálon most adatbázis darabolós fájlonként egyesével importálgatósat kell játszani, ez botrány, hogy nem tud az ember egy 150 megás adatbázist átmozgatni szerverről szerverre. Megérteném 100 gigánál, de így...
Épp keresem, de hátha gyorsabban érkezik a válasz: mysqldump-nál van olyan, hogy táblánként dumpolja fájlba, mert találtam egy megoldást, de a maximum memóriaméretet 3 megával túl lépem, úgyhogy elég az egyik táblát külön venni, és elvileg megoldható lesz ( aztán lehet hogy tévedek ).
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1599 üzenetére
Az explain kimenetéből mire vagy kíváncsi? Nem tudom copyzni a kezelőprogrammal sajnos, de ami fontos azt bepötyögöm.
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1601 üzenetére
Rendben
az Explain kimenetét majd mutatom, ha egyszer kikergeti.
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1599 üzenetére
Látatlanban? Ott van minden már, épphogy az adatbázist nem csatoltam
Indexelni melyik táblákat érdemes? Egyelőre csak a stop_times.stop_id-t, és a stops.stop_name -t indexeltem. Explain-t nem vágom, guglizom, nézem, de jöhet tipp! -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #1556 üzenetére
Hát ez is igaz, hogy ott nagyon OFF lenne.
Rájöttem, hogy a legtisztább az lenne, ha az illető jönne inkább ide témázni a dologról, talán végre konstruktív vita is kialakulhatna, "nem arról szólna végre a topic, hogy nááám múúúkodik az, hogy lekérjem a termékek táblából a 123-as id-jú termék nevét, mééé' neeem?"
-
lakisoft
veterán
válasz
Ez nem kibeszélés, csak megvitatás. Egy rossz szót nem szóltam.
.
-
martonx
veterán
válasz
mert az egy php-s topik, minek offolni benne SQL fejlesztő eszközökről. Annak meg nem látom értelmét, hogy egy szemmel láthatóan nem képben lévő, ám annál arrogánsabb embert, megpróbáljunk picit is képbe hozni.
-
lakisoft
veterán
válasz
Sk8erPeter #1517 üzenetére
Ez így van
.
-
Inv1sus
addikt
válasz
Sk8erPeter #1505 üzenetére
Sikerült, köszi. Tényleg sokkal egyszerűbb így.
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #1470 üzenetére
Az sulitiltás.
Jó, akkor majd ha olyan hobbi projektnél tartok, akkor majd jövők kérdezek a tárolt eljárásokról, ha úgy érzem. Igen, igen, már el is felejtettem, hogy saját nevet adhatok neki, nem rondítom el stb.
A programozás "művészete" - már el is felejtettem.Köszönöm a választ mindenkinek!
-
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #1456 üzenetére
Mert a motorháztető alatt, illetve skálázhatóság (gondolok itt elsősorban a fürtőzésekre, azaz horizontális skálázhatóságra) szempontjából a PostgreSQL sokkal többet tud, sokkal finomabbra hangolható.
És ahogy mondtam, az már más kérdés, hogy a userek 99%-a ezeket a MySQL-hez képest extrának számító feature-öket az életben soha nem is fogja kihasználni.
Ellenpéldának meg ott van a Facebook, de ők már rég agyonhack-elték mind a PHP-t, mind a MySQL-t, és jó példák arra, hogy szarból is lehet várat építeni, ha erre több milliárd dollárod van.Másrészt bevallom nem vagyok 100%-osan naprakész ez ügyben. Postgre-nal lemaradtam a 9-es főverziónál, MySQL-t érdemben utoljára 5.4-eset használtam. Szóval lehet, hogy közben MySQL lépett előre, bár magának az Oracle-nek sem érdeke, hogy igazi konkurenciát támasszon házon belül az Oracle DB-nek.
-
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #1452 üzenetére
Óóóóó
kapcsoló tábla... hogy ez nem jutott eszembe itt...
pedig még le is írtam, hogy 1...n kapcsolat...
-
klambi
addikt
válasz
Sk8erPeter #1435 üzenetére
semmi, csak kérdeztem van-e valami más lehetőség...
-
Geryson
addikt
válasz
Sk8erPeter #1424 üzenetére
Szia Brian!
Majdnem egy sorozatban játszunk...
Akkor jól sejtettem, hogy Order by cikkszam, de valami miatt ezt nem hajtja végre...
Szerk.: Megvaaan! Bent maradt a pontosvessző a select * sor végén. Köszönöm!
-
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #1373 üzenetére
Én 3 cégre látok rá, ezekből kettő az igazán nagyok között játszik (vagy legnagyobb? hm...) A harmadik is komoly tényező. Őszintén meglepődnék ha a többiek nagy részénél nem fordulna elő MS Access.
-
sztanozs
veterán
válasz
Sk8erPeter #1371 üzenetére
Én kettőről is (biztosan) tudok - mind a kettő benne van az első ötben a saját kategóriájában...
-
Dave-11
tag
válasz
Sk8erPeter #1362 üzenetére
"Egyébként felejtsd el, hogy hasznos, igazán komoly célokra nem használják."
Ezt meg tudom érteni, de érettséginél Accest kellesz használni.
Igazából csak ezért kérdeztem rá, meg hogy ez mennyire elterjedt, mert korábban én még nem is hallottam róla. -
martonx
veterán
válasz
Tudok több olyan nagy pénzintézetet mondani Magyarországon, ahol jelentős programok MS Access-ben vannak megvalósítva.
-
modder
aktív tag
válasz
Ehhez pedig én is még annyit hozzátennék, hogy az access-t, mint platformot vagy toolt amire alkalmazást lehet írni, tényleg felejtsd el. arra viszont jó, hogy gyakorold vele az SQL-t. Ha pedig az SQL-t már nagyjából ismered, a szemlélet és a szintaxis már nem annyira különbözik az egyes relációs adatbázisoknál. persze mindig vannak bonyolultabb esetek, amikor mélyebbre kell ásnia magát az embernek egyes adatbázis gyártók megoldásaiba.
Ha pedig azt mondod, hogy gyakorolni szeretnél, arra én is inkább a MySQL-t vagy az MS SQL express-t ajánlom, mert azok legalább rendes, "production" környezetben használt adatbázisok, és ingyenesek. -
Lacces
őstag
válasz
Sk8erPeter #1354 üzenetére
jó, rosszul fogalmaztam
. Építő jellegű kritika... nem pedig, hogy ez, milyen sz***, inkább menj el vasútasnak stb... Na, halljam te hogy csinálnád
-
lakisoft
veterán
válasz
Sk8erPeter #1330 üzenetére
Morcos voltam
-
sanzi89
addikt
válasz
Sk8erPeter #1321 üzenetére
Rendben, legközelebb igyekszem pontosabbnak lenni.
-
sanzi89
addikt
válasz
Sk8erPeter #1307 üzenetére
Ezek szerint mégse annyira egyértelműen könnyű a dolog...
@Goose-T
Köszi, szerintem valami ilyesmi lesz. Kitöröm őket, aztán beszúrok egy sort. Nem elegáns, de működik legalább. -
sanzi89
addikt
válasz
Sk8erPeter #1309 üzenetére
Egy Delphiben írt program egyik modulja lenne az, hogy bizonyos hiba miatt néha rekordok duplázódnak. Ezekből nem tudjuk mennyi van, vagy hogy hol vannak az adatbázisban. Eljutottam oda, hogy ezek a hibás adatok ki vannak listázva egy DBGrid-be. Itt a user kiválasztja, hogy melyiket hagyjuk meg - sajna így kell csinálni, mivel lehet más hiba is, és oda kell az, hogy el lehessen dönteni melyik maradjon - és a kiválasztottat törölni. Rengeteg sor van, több százezer, és lehet csak egy duplázott sor van benne.
Szóval külön adatbázis böngészőt nem használhatok, nem tudok simán rámenni és törölni. Plusz nincs ilyen, hogy id, nincs semmi. Ilyesmi sorokat képzelj el:
Név | Kártyaszám | Születési hely
Kis Pista | 1 | Budapest
Kis Pista | 1 | Budapest
Nagy Béla | 2 | DebrecenEbből kellene az egyik Kis Pistát törölni.
-
sanzi89
addikt
válasz
Sk8erPeter #1307 üzenetére
Hát, az a nehéz benne, hogy nem tudom hogyan kell.
Van egy adatbázis - Access - amiben van rengeteg adat, ebből kikeresem a szar sorokat, és ezekből kellene törölni úgy, hogy csak egy maradjon. ODBC-n fut, és Delphiben kellene rá egy Query-t csinálni, amihez ugye kellene egy SQL parancs. Ez hibádzik.
De örülök, hogy ilyen egyszerű probléma, mert akkor várom a megoldást.
-
rum-cajsz
őstag
válasz
Sk8erPeter #1303 üzenetére
Az a programozó, aki megengedi, hogy bármit beírhassanak a dátum típusú mezőbe, az megérdemli, hogy a tökén végigrobogjon egy GNU csorda. (de látom Te is pont ezt írod alant)
Azt pedig már tényleg csak nagyon zárójelben jegyzem meg, hogy ha a dátum adatok vegyes szerkezetűek, akkor elég nagy felelőtlenség/hanyagság előfeldolgozás nélkül belehányni őket egy dátum típusú mezőbe.
De az eredeti kérdés egyébként így nézett ki:
INSERT INTO log (DateTime, TypeID) VALUES ({ ts '1990-12-31 00:00:00' } , 1)Szerintem nincs olyan valós indok, ami felhozható a prepare statment ellen. (de szerintem ebben is egyetértünk)
-
sztanozs
veterán
válasz
Sk8erPeter #1300 üzenetére
Paraméterezett esetben a fejlesztői nyelv általában segítséget nyújt abban, hogy az értéket ne string formában, hanem a nyelv natív adatformátumában (pl. java, .net) adja át, amit az adatbáziskezelő csomag képes olyan formában átadni a db szerver számára, hogy az ne okozzon értelmezési/konverziós problémát.
Persze olyan környezetben, ahol nincs natív datetime formátum, ott ez nem segít... -
sztanozs
veterán
válasz
Sk8erPeter #1297 üzenetére
Rosszul állt az elnevezés a fejemben - sorry
Szóval paraméterezett SQL utasítást kell használni -
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #1297 üzenetére
és ez még csak a PHP. Van még néhány nyelv, ahol nem is prepared statement-nek hívják
A lényeg azonban ugyanaz, kerülendő a konkatenálás. -
sztanozs
veterán
válasz
Sk8erPeter #1295 üzenetére
Ahol paraméterként adod át a command változóit.
-
rum-cajsz
őstag
válasz
Sk8erPeter #1292 üzenetére
"Gondolom erre a képre gondoltál: [link]. "
Haha, ez király!
-
sztanozs
veterán
válasz
Sk8erPeter #1292 üzenetére
Prepared Statementnél a programnyelv natív formájában tudod átadni a változót, nem kell előtte stringgé alakítani. Ezt konkatenált utasítás esetén nem tudod megtenni.
Igen ezt volt
-
sztanozs
veterán
válasz
Sk8erPeter #1290 üzenetére
Ha sql parancsot konkatenálsz - amit ugye nem illendő - akkor ahány adatbáziskezelő annyi féle datetime megvalósítás, sőt a datetime string formátum még kultúra érzékeny is.
egy 10/11/12-ről megmondani, hogy mi volt az eredeti dátum 33%-os eséllyel lehet - és az adatbáziskezelő is ilyen eséllyel vesz fel jó értéket.Persze, ha prepared statement-et használ az ember, akkor rögtön nincs ilyen gond... (láttam is róla egy jó képet itt valahol
) De ugye a fenti esetben sem erre láttunk példát.
-
sanzi89
addikt
válasz
Sk8erPeter #1281 üzenetére
Én meg nem mondom, hogy a log foglalt-e, de másik ezer SELECT meg DELETE megy így is, hogy log.
Egyébként kipróbáltam, de ugyanaz, szintaktikai hiba az insert into utasításban.
u.i.: Remélem nem ilyen gondom van...
-
wolandino
tag
válasz
Sk8erPeter #1266 üzenetére
abszolút
Nagyjából igaz amit feltételeztél, a különbség, hogy nincs kényszer, egy helyzet van, hogy van két nem túl kompatibilis eszköz és felmerült az egyik integrálása a másikba.
De úgy néz ki, hogy le lehet cserélni és zöld utat kapok a mysql-es megvalósításra, a dolog amúgy is csak ideiglenes lett volna, amíg el nem készül a php mysql verzió. -
PazsitZ
addikt
válasz
Sk8erPeter #1266 üzenetére
Partvonalról könnyebb bekiabálni, hogy én bezzeg...
-
wolandino
tag
válasz
Sk8erPeter #1256 üzenetére
az a baj, hogy jelenleg van egy windows-os gépen egy office alkalmazás, amit fene tudja miben programoztak, ott lehet elérni ezt az access adatbázist, és párhuzamosan kellene futnia az én alkalmazásomnak, majd utána lehetne a jelenlegit lekapcvsolni, de én is hajlok abba az irányba, hogy ne átállás legyen, hanem csere.
-
SektorFlop
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1239 üzenetére
tényleg célszerűbb lenne, meg se fordul a fejemben ez a megoldás.
-
válasz
Sk8erPeter #1239 üzenetére
Adott két fórum egy tárhelyen, és ezekhez 2 külön adatbázis tartozik ( jelenleg ).
Ezt a kettő adatbázist kell egybe összeraknom, mert az új tárhelyen csak egy használatára van lehetőség.
-
bpx
őstag
válasz
Sk8erPeter #1213 üzenetére
mint azt tegnap is írtam az ábrázolás és a tárolás formátuma teljesen független, te csak az megjelenítés formátumát tudod manipulálni, a dátum típusnak megvan a saját belső struktúrája
simán lehet csak bizonyos részeket megjeleníteni, vagy akár tök hülyeséget is (ami persze még érelmezhető) beállítani format stringnek (és ugye most Oracle-ről beszélünk)
SQL> select sysdate from dual;
SYSDATE
---------
28-JUN-12
SQL> alter session set nls_date_format='_#!+YYYYMMDDHH24MISS';
Session altered.
SYSDATE
------------------
_#!+20120628130131
SQL> alter session set nls_date_format='SS...:_"/=%!"YYYY!"%/%"HH24"%!"MI_DD_:MM';
Session altered.
SYSDATE
--------------------------------
07...:_/=%!2012!%/%13%!02_28_:06
SQL> alter session set nls_date_format='YYYY.MM.DD. HH24:MI:SS';
Session altered.
SYSDATE
--------------------
2012.06.28. 13:02:59 -
rum-cajsz
őstag
válasz
Sk8erPeter #1213 üzenetére
A dátumformátumot beállíthatod a kliens paraméterei között (mármint az oprendszerben), nem kell állandóan kiadni a lenti parancsot.
-
bpx
őstag
válasz
Sk8erPeter #1210 üzenetére
ez hogy ott pont van, semmit nem jelent
SQL> alter session set nls_date_format='YYYY.MM.DD. HH24:MI:SS';
Session altered.
SYSDATE
--------------------
2012.06.28. 12:03:06 -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #1187 üzenetére
Pontos egyezés vizsgálatához át lehet alakítani így is:
SELECT * FROM `test_names`
WHERE
BINARY(stuff_name) LIKE "%lajos%"Így csak azt találja meg, ahol "lajos" vagy "lajoska" van, a "Lajos" vagy "LaJos", stb. neveket már nem.
-
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #1182 üzenetére
Nincs itt nagyon mit megbeszélni. Az 5.1-es MySQL verzióban volt a legtöbb innováció. Ez pedig 2008 November 27-én jelent meg. Ez lassan 4 év távlatot jelent. lakisoft által jelzett újdonságok is ekkor kerültek bele. Azóta csak csiszolgatják.
Az Oracle pedig 2010 január 27-én vette meg a Sun-t, ami birtokolta a MySQL-t.
De ez részemről nagyon off topik, és nem vagyok egy nagy MySQL szakértő. -
lakisoft
veterán
válasz
Sk8erPeter #1179 üzenetére
Itt nem ezekre gondoltam. A tárolt eljárásokra pl. vagy MySQL Partitioning vagy Storage Engine: NDB kibővítették az elérhető adattipusokat.
-
martonx
veterán
válasz
Sk8erPeter #1179 üzenetére
Én inkább úgy mondanám, hogy mióta az Oracle kezében van, nem olyan a fejlődési üteme, mint régen. Az Oracle bolond lenne saját magának konkurenciát állítani.
-
lakisoft
veterán
válasz
Sk8erPeter #1168 üzenetére
Persze hogy el lehet rondítani, de próbálok áttekinthető kódot kiadni a kezemből.
-
kisbandima
tag
válasz
Sk8erPeter #1165 üzenetére
Favágó módszer 2 paraméterre:
if ((a != 0) && (b == 0))
{
return ... Where Osszeg >= a;
}
if ((a == 0) && (b != 0))
{
return ... Where Osszeg <= b;
}
return ... Where Osszeg >= a & Osszeg <= b;Remélem így már érthető. A probléma, hogy nekem 4 paraméterem van és ezzel a módszerrel elég amatőr megoldásnak látszik. Igaz legalább működik.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #1168 üzenetére
Azért akarom (illetve akarja a fene, de nem látom rá mást...), hogy utána ki tudjam törölni a régi bejegyzéseket.
tehát azt akarod, hogy valamennyi az adott júzerhez mindenképp megmaradjon?
Így van, y mennyiség bejegyzés megmaradni minden usernek.Nem tudom mit értetlenkedsz ha tudod mire gondolok.
Adott pl 1m rekord és 1k felhasználó és pl 500 bejegyzésnek kellene lennie csak felhasználónként maximum. Ergo akinek több mint 500 ilyen bejegyzése van, azoknak a legrégebbieket törölni kellene.
-
lakisoft
veterán
válasz
Sk8erPeter #1165 üzenetére
Hááát figy. Valóban csúnya de az agyam ráállt teljesen. Így jól és gyorsan tudom használni. A teljesítménybeli vonatkozásait nem ismerem de igazából jelenleg nincs is rá szükségem.
Tárolt eljárást is sokszor használok Dynamic SQL-lel együtt. Ott már nem látod hogy csúnya
.
-
SektorFlop
aktív tag
válasz
Sk8erPeter #1160 üzenetére
nem feltétlenül kell view... sima select is elég kell hogy legyen igaz?
-
WolfLenny
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1136 üzenetére
Havi lekérdezés extrém ritka. Inkább teljes év vagy up2date lekérdezések vannak. Viszont az input adatok havi szinten jönnek. Ha view-sal nézzük, akkor könnyebb kezelni, mert nem kell havin szinten nyitogatni. Akkor lehet érdemes egy táblába tenni egy teljes évet, ha view-sal lassabb....
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sk8erPeter #1121 üzenetére
Igen van. A többi sornál működik is a módosítás.
PazsitZ: Na, ezt megnézem majd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hobby rádiós topik
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Hegesztés topic
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen videókártyát?
- Google Pixel topik
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest