- Két hét múlva mutatkozik be a Honor 400
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- 1520 mAh-val rövidíthetik meg Európát
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Most a Honor 400 Prón a sor
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Yettel topik
- Csak 15 ezret kérnek ezért az autós fejegységért - hát olyan is
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
rum-cajsz #2752 üzenetére
Azt írta, hogy "van szám, szám per betű, számtólszámig és több más forma is." Szóval nem túl szabályos. A regexp, amit előbb írtam, a legegyszerűbb megközelítés, ha lenne több példaadat is, akkor persze könnyebb lenne több esetet is lefedő regexpet írni, de a megadott példaadatokkal ez is működik (ld. SQL Fiddle-példát).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #2748 üzenetére
Biztos sok hibalehetőséget rejt magában, amit most nem volt alkalmam normálisan tesztelni, és most gyorsan csak MySQL-lel teszteltem, de ilyen castolás nem jó?
tesztként query (itt implicit castolással):
mysql> SELECT * FROM `mytable` ORDER BY (`number` * 1) ASC, `number` ASC;
+----+-----------+--------+
| id | street_id | number |
| 1 | 23 | 4/a |
| 2 | 23 | 5/a |
| 26 | 42 | 11 |
| 5 | 23 | 11 |
| 6 | 23 | 11/a |
| 8 | 23 | 13 |
| 9 | 23 | 13/b |
| 3 | 23 | 14 |
| 4 | 23 | 16 |
| 24 | 46 | 16 |
| 25 | 23 | 18 |
| 7 | 23 | 20 |
| 10 | 23 | 20/a |
| 19 | 23 | 21 |
| 18 | 23 | 38 |
| 23 | 36 | 115 |
| 22 | 36 | 117/a |
| 21 | 36 | 117/b |
| 20 | 36 | 119 |
19 rows in set (0.00 sec) -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Khelben #2733 üzenetére
"Második megoldás egy titkosítás, amikor a törölt rekordokat tartalmazó táblát letitkosítom egy új kulccsal és a régi kulcsot eldobom. Ekkor a törölt rekordokat még vissza lehet állítani, de a tartalmuk nem látható a régi kulcs nélkül."
Számomra még ez tűnik a legésszerűbbnek a felsorolt lehetőségek közül, tehát hogy hiába tudja valaki visszaállítani extrém esetben a rekordot, a tartalmával nem igazán tud mit kezdeni. A többi megközelítés túl macerás vagy túl kockázatos. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DNReNTi #2690 üzenetére
Erre a kérdésre a tárolandó adatok ismeretének hiányában tényleg nem nagyon lehet pontosan válaszolni, DE esetedben már kapásból látszik egy ilyen, hogy pl. user_log, ez már eleve feltételezi, hogy itt több bejegyzés is fog szerepelni, mert elég érdekes napló az, amiben minden korábbi értéket folyton felülírsz.
(Az időnkénti tisztítás más tészta, mert az is kell, de nem így.
) Ergo ez már kapásból különválasztást, normalizálást igényel.
Ha a user_settings sok mezőt feltételez, és akár már nem is 1-1 kapcsolat van köztük, akkor megint csak kötelező normalizálni (egyrészt ronda a teleokádott tábla, másrészt kerülni kell a szokásos anomáliákat).
A többi adat széjjelbontása is csomó mindentől függ, de tényleg tervezési kérdés, ha szebb különválasztva, akkor tedd azt, ha nem, akkor ne.Nem kell erőltetni, de a jointól sem kell félni, sőt.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
fordfairlane #2669 üzenetére
Mondjuk az nem túl jó, mivel akkor könnyű "segíteni" a dolgon egy sima session cookie-törléssel, és máris olyan, mintha egyszer se próbálkozott volna.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
#68216320 #2665 üzenetére
Nem biztos, hogy ezt egyetlen query-vel kell elintézned, lehetne ilyenekre tárolt eljárást is írni. Persze tervezési kérdés, hogy ezt biztos az adatbázisszervernek kell-e intéznie, vagy az alkalmazás(szerver) intézze.
Viszont ez a jelszóbeírásnál legfeljebb 3 próbálkozást megengedő szokás egy időben nagyon elterjedtté vált, valószínűleg azért, mert az emberekben van egy ilyen hülyeség, hogy a 3 az egy olyan szép szám, meg három a magyar igazság, meg hasonló f@szságok, de ez egy ultrabaromság szerintem. Háromszor simán elkúrhatja a jelszót olyan felhasználó is, aki egyébként a felhasználói azonosító "tulajdonosa". Először mondjuk begépel egy olyan jelszót, amit másik oldalon használ, aztán rájön, hogy hoppá, ja, ez nem is az, ami ide kell (1/3). Vagy még az is lehet, hogy megpróbálja még egyszer, mert még nem ugrik be neki, hogy ezt a jelszót nem ezen az oldalon használja, hanem azt hiszi, hogy csak elgépelte. Utóbbi esetben máris 2 próbálkozásnál járunk (2/3). Aztán mondjuk begépelné a jó jelszót, de véletlenül nagybetű helyett kisbetűt ír (tehát megint elgépelte, 3/3). A 3 próbálkozást máris elértük, te meg kitiltod a francba, a felhasználó meg anyázhat, úgysem hallod meg.
Simán lehet, hogy nincs is épp lehetősége IP-címet váltani (mivel mondjuk fix IP-címet kap).
Nyilván a próbálkozások számát korlátozni kell, mivel így az automatizált kísérletek számát is korlátozni tudjuk, de akkor már jóval értelmesebb megkövetelni egy komolyabb kritériumoknak megfelelő (pl. kellően hosszú, stb.) jelszót, és egy pár próbálkozás után alternatív megoldásokhoz folyamodni (és csak még több próbálkozás után kitiltani átmenetileg).
Ha megnézed, pl. a Google-fiókhoz való bejelentkezésnél sem tilt ki 3 próba után: egy pár elrontott próbálkozás után CAPTCHA megfejtését is követeli, ezzel máris szűri az automatizált kísérleteket (legalábbis azok egy részét biztosan).
Gondoltam megemlítem, hogy fontold meg ezt a 3-as számot azért, túl kevés. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #2541 üzenetére
"Aztán szerintem az alulvonósdi elég idétlen az SQL nevezéktanokban (html-ben persze tökéletes az alulvonás, de ez most SQL). Miért nem lehet simán SizeAndPrice-nak hívni a táblát? Ez totál szubjektív, de szerintem sokkal szebb felesleges alulvonások nélkül."
Ahogy írtad, ez totál szubjektív, de még ráadásul függ attól is, hogy milyen környezetben/csapatban dolgozol, ott mi a konvenció, meg milyen programozási nyelv van "mögötte" (pl. Te elsősorban SQL Servert használsz, plusz C#-ot, ott egyértelműen a PascalCase/camelCase a nyerő/megszokott, furán mutatna a kód miatt is az underscore), nincs egyértelmű válasz rá. Egyébként érdekesség, hogy a phpMyAdminnál az van, hogy az underscore-ok "mentén" csoportosít (elvileg PHP-ben meg az underscore a megszokott, lásd a könyvtári függvényeket, leszámítva persze az OOP-seket; én ez utóbbiakhoz alkalmazkodom mondjuk): pl. ha van egy db_blabla, meg egy db_test táblád, azt egy "db" nevű lenyitható csoportba rakja. Szerintem amúgy egyáltalán nem idétlen az alulvonósdi, csak ha rááll az ember agya az egyikre, akkor inkább azt szereti.
Erre is illik a közhely, hogy a konzisztencia a legfontosabb. Ahogy kifejtik több topicban is:
http://programmers.stackexchange.com/questions/27264/naming-conventions-camelcase-versus-underscore-case-what-are-your-thoughts-ab
http://stackoverflow.com/questions/953030/naming-conventions-for-tables-and-columns-in-database
http://stackoverflow.com/questions/1881123/table-naming-underscore-vs-camelcase-namespaces-singular-vs-plural -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #2532 üzenetére
Mikor vetted azt a könyvet? A prepared statementek használata nem egy újkeletű dolog.
A PHP 5 meg már 2004 júliusában megjelent. Régi könyvekből meg szinte semmilyen folyamatosan fejlődő programozási nyelvet nem éri meg elkezdeni tanulni, mivel ezer dolog változhat az évek során, például a nyelvi adottságok, best practice-ek.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #2530 üzenetére
Akkor azt a könyvet öntsd le benzinnel, aztán gyújtsd fel.
Manapság ezek szerint annyit ér. Egyébként a prepared statementeknek köze nincs az OOP-hoz, a kettő összevetése nem tudom, hogy miből jött ki.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
joni1700 #2525 üzenetére
Még jó, hogy ilyen értelmesen kifejtetted, hogy mi is a bajod vele...
Legalább mindenki megfontolja ezentúl, hogy adjon-e legközelebb neked segítséget.
(Főleg Apollo17hu, aki önzetlenül rádszánta az idejét.)
(#2506) PumpkinSeed :
"A Sublime Text is IDE-nek számít?"
Szerintem nem számít annak. Ja, kb. olyasmi, mint a Notepad++, iszonyat sok pluginnal felokosítva. Az IDE ennél több. (Amúgy igazad van, hogy amikor beszéltem az IDE-kről, rossz ötlet volt odasorolni a Sublime-ot is a többi közé, inkább csak a népszerűsége miatt jutott eszembe.)Használod már végre a prepared statementeket?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #2504 üzenetére
Valahogy nehéz elhinni, hogy csak gyorsmegoldásként van így, mert a prepared statement használata nem jelent érdemben plusz időt ahhoz képest, hogy konkatenálod a query-t, és azzal szenvedsz, ha már legalább egyszer használtál prepared statementeket. Tényleg nem csak szopatásból találják ki ezeket, hanem a fejlesztő megsegítésére. Hidd el, miután úgy használod, sokkal minőségibbnek és átláthatóbbnak fogod látni a saját kódodat is. Jótanácsként mondom, nem csak hogy cseszegesselek, még ha úgy is tűnik...
"Igen notepad++-t használok, mert nekem ez a kézre eső megoldás, több képernyős módban egyszerre 4 felületet látok egyszerre, másra nincs szükségem.
"
Egyáltalán nem értem az összefüggést. Miért, egy normális IDE használatával nem tudnád mindezt megoldani?
Pont most írtam a másik topicban, hogy nem nagyon értem, akár egy kis projektnél is mire jó, hogy nehézkesebbé tesszük a dolgunkat azzal, hogy minimális fejlesztőkörnyezeti támogatást sem kapunk kódolás közben. Ujjbegy-és csuklóedzés, vagy mi?"Az aposztrófok zavartak be, mert utána nem jelentkezett a jelenség.
"
Ennek nem sok értelme van így, mivel azt mondtad, hogy egyszer sikeresen feltöltésre kerül az adat, máskor meg kinullázódik. Ha épp sikeres volt a feltöltés, és akkor is idézőjelben volt, akkor az miért volt sikeres?Szóval valami más lesz ott a probléma, és később is előjöhet.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
fordfairlane #2502 üzenetére
Jaja, csak az a furcsa, hogy ha ilyen jellegű probléma van, akkor hogyan lehetséges, hogy ez nem ütközött ki korábban: végül is úgy, amilyennek a kódja látszik, semmi validálás, előfeldolgozás, csak úgy simán hadd szóljon.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #2497 üzenetére
Hopsz, na ez most tényleg az én hülyeségem volt, bevallom, a linkelt hsz. fölött átsiklottam. Nálam már korábban kiakadt a gányolásszenzor.
Szóval innen a félreértés, bocsánat.
Ez esetben már értem a felvetésedet is.(#2498) fordfairlane :
Na ja. Engem azért érdekelt volna, vajon akkor pontosan miért is nullázódtak ki az értékei, de úgy látszik, ezt már nem tudjuk meg. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
fordfairlane #2494 üzenetére
Ez teljesen jogos. Bár ha nagyon akarom, és a vonalkód fix hosszú, akkor string paddinggel fel lehetne akár tölteni 0-kkal a kimaradókat balról, de minek.
Részemről a lebegőpontos ábrázolás szóba sem jött, ezzel bambano kezdett előhozakodni, bár nem értem még mindig, minek.
(#2495) bambano :
Hogy jött egyáltalán képbe a lebegőpontos ábrázolás? Pont erre kérdeztem rá, erre visszakérdezed ugyanazt...Kicsit érdekes irányt vett a beszélgetés, mintha némi skizofrénia került volna a képbe.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
jocomen #2490 üzenetére
Hát ha pl. betűk és számok egyaránt előfordulnak a vonalkódban, akkor nyilván nem kéne integerként tárolni. Ha biztosan csak számok vannak benne, akkor miért is ne, teljesítmény-szempontból még jobb is lehet. A kollégától azért kérdeztem vissza, mert nem igazán értem, hogy jönnek ide a tizedesvesszők/-pontok, amikor egy vonalkódról beszélünk.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #2479 üzenetére
Ez komolyan hihetetlen, már tudtommal legalább 1,5-2 éve foglalkozol webfejlesztéssel, hogyan lehetséges, hogy még mindig simán konkatenálod az adatbázis-query-ket? Miért nem használod azokat a rohadt nyomorult prepared statementeket? MySQLi-ben is vannak, PDO-ban is, mi akadályoz meg benne, hogy használd? Hogy valami rakás szar tutorialban nem azt a megoldást mutatták?
A PHP topicot is követed, még mindig nem tűnt fel, hogy aki ilyen módon gányol, az mindig megkapja, hogy ne ölje már halomra a kismacskákat?
Nem beszélve arról, hogy a $_POST-tömb tartalmát egyrészt közvetlenül, másrészt mindenféle ellenőrzés nélkül használod... Ha már kókányolsz össze-vissza, legalább ne ilyen durván. Csak hogy még fokozzuk az élvezeteket, még mindig csak Notepad++-ban kódolsz, "jó lesz az"-alapon? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #2459 üzenetére
Igazad van egyébként, mert foglalt neveket nagyon nem illik megadni,pont azért,mert olyan problémák adódhatnak belőle, amilyeneket a kérdező említett (sikertelen query-k),ha nem használnak megfelelő "körítő" karaktereket, amikkel a problémák elkerülhetőek.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #2457 üzenetére
"Ilyen oszlop nevet nem szokás adni, hogy key."
Nincs ilyen íratlan és írott szabály. Bár jelen esetben ha a felhasználó azonosítójára gondolt a kérdező, akkor mondjuk tényleg hülyeség és indokolatlan a "key" név. Mondjuk ennél csak a magyar mezőnevek rosszabbak. -
Sk8erPeter
nagyúr
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Agyasima #2404 üzenetére
Nincs olyan, hogy egy tábla "alá" tartozik egy másik tábla.
Össze tudod kapcsolni őket, meg tudod határozni, ki kivel milyen kapcsolatban van, hol van idegen kulcs, stb., de fizikailag nem tartozik alá egyik sem a másiknak.
Az egy projekthez tartozó feladatok és találkozók listájának megjelenítése egyáltalán nem triviális. Gondolom a "project" tábla tartalmazza egy projekt tök általános adatait, főbb jellemzőit, van egy id-je. Aztán feltételezem, egy másik kapcsolótáblában a projekt id-je és egy feladat id-je össze van kapcsolva, vagy csak magában a "feladatok" táblában egyből szerepel berakva az egyik mezőbe a projekt id-je.
Aztán gondolom egy megint másik "talalkozok" táblában szerepel a projekt id, és a találkozó általános adatai, vagy megint csak egy kapcsolótábla van bevetve (de utóbbiról nem tettél említést, úgyhogy gondolom nincs ilyen különálló kapcsolótábla, nem is biztos, hogy kell, feladattól függ).Na de egy lekéréssel hogy akarnád ezt megjeleníteni? Miért lenne az neked jó?
Ömlesztve szerepeljenek a projekt általános adatai folyton ismétlődve, minden eredményhez, és legyenek hozzákapcsolva a feladatok, aztán a találkozók meg ki tudja, milyen megjelenés szerint látszanának?Mivel nem ismerjük a tábláid összetételét, és a leírásod meg teljesen általános volt, minden konkrétum nélkül, a feladatot sem pontosítottad, így mi sem tudunk konkrétumokkal szolgálni.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
jocomen #2358 üzenetére
Első felére: phpMyAdminban is összeállíthatsz query-ket.
"Több adat (rekord) bevitele megoldható 1 utasításban? És az hogy néz ki?"
Úgy érted, egyazon táblába?
Például így érted?
INSERT INTO `táblád_neve` (`egyik_mezo`, `masik_mezo`, `harmadik_mezo`)
VALUES
(1, 'masodik_adat', 'harmadik_adat'),
(2, 'masodik_adat', 'harmadik_adat'),
(3, 'masodik_adat', 'harmadik_adat'); -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
FireFox1996 #2355 üzenetére
"De írjatok csak nyugodtan olyan kód sorokat, amiben felesleges sorok/részek vannak"
Fárasztó vagy nagyon, remélem, tudod...De a szavak értelmetlen kiforgatása legalább megy.
Sztem is fejezzük be, eddig is értelmetlen volt. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
dellfanboy #2352 üzenetére
Megpróbálhatnál esetleg nem úgy írni, mintha rohanva csetelnél, hanem összeszedetten írnád le, mi is a felépítése a tábláknak, és mi is a konkrét probléma, mert össze-vissza használtad a példakódodban a neveket is (most akkor mit joinoltál eredetileg mivel?!), plusz azt sem írtad le, igazából mi a hibaüzenet; egyszer "oszlopnév" nevet adtál a mezőnek, egyszer "oszlop1"-et, aztán "oszlopid"-t, ember legyen a talpán, aki kiigazodik ez alapján, hogy most akkor id-kat kapcsoltál-e össze, vagy mást (is).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
FireFox1996 #2347 üzenetére
Ne szívassál már ilyen teljesen elvetemült példákkal.
Hogy jön ez ide? Semmi köze nem volt ahhoz, hogy ott volt egy WHERE 1=1 feltétel, ami lényegében SEMENNYI overheadet nem jelent. Erről beszéltünk. Nem másról (amit te említettél).
Körülbelül a példádnak annyi köze volt ahhoz, amiről eredetileg szó volt, mintha azt mondtad volna, hogy nem illik SELECT *-ot használni, mert tök felesleges mezőket is lekérsz. Az állítás önmagában teljes mértékben igaz, csak köze nincs a témához, amiről szó van.
Szóval ne keverjük a szezont a fazonnal, de egyébként is szerintem kimerült a téma, mert alapvetően egyetértünk abban, hogy ne legyen a kódban olyan, aminek nem kell ott lennie, csak az eredeti felvetésed - "szerintem az felesleges... még 1 értékelést kell végezni az sql servernek..." - volt kicsit félrevezető (mintha jelentene bármit is az az 1 értékelés).Tulajdonképpen most csak rágunk egy gumicsontot, de semmi hasznos nem sül ki belőle.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
FireFox1996 #2345 üzenetére
Ez az a kategória, amire még az elcsépelt "sok kicsi sokra megy"-mondást se lehet ráhúzni, annyira jelentéktelen a különbség.
Az tény, hogy felesleges, de lényegében nem számít, max. ránézésre tűnik "szemetesebbnek" a kód, bár van olyan szempont is, amit Apollo17hu említett.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
FireFox1996 #2342 üzenetére
"szerintem az felesleges... még 1 értékelést kell végezni az sql servernek..."
Tyűha, biztos HATALMAS overheadet jelent az adatbázisszervernek az 1-nek az 1-gyel való összehasonlítása... -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Jagerszki #2322 üzenetére
https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/mysql-for-excel-install.html
"To install, download and execute the MySQL Installer. Select the MySQL for Excel product and then proceed with the installation. See the MySQL Installer manual for additional details."
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Jagerszki #2319 üzenetére
Csak a phpMyAdminból lehetett kitalálni, hogy MySQL-t használsz (nem mindegy, hogy milyen SQL-implementáció).
"Létre kell hozni előtte egy megfelelő szerkezetű SQL adatbázist"
Jaja."vagy simán felismeri a szabályokat a phpMyAdmin?"
Nincsenek "szabályok", úgyhogy nincs mit felismerni.Viszont amit Ablakos linkelt az imént, az igen jónak tűnik. Ez már próbálja is detektálni az egyes mezők típusát.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #2281 üzenetére
Például beillesztésnél tudod felhasználni a szekvenciát.
Vegyünk egy nagyon egyszerű példát: van egy supplier nevű táblád (az általad létrehozott supplier_seq alapján), első mezője egy int id, ami primary key is egyben. Másik mezője legyen a példa kedvéért egy name mező, nvarchar2(50) típussal.
Feltöltesz valami újat, pl.:insert into supplier
values (supplier_seq.nextval, 'blabla');A lényeg tehát a supplier_seq.nextval, ezzel tudod kivenni a szekvencia soron következő értékét.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #2278 üzenetére
Hinnnye, de fárasztó vagy.
Ezeket az agymenéseket miért nem rakod inkább OFF-ba?
Jójó, legyen igazad, rohadjon meg a júzer, és ne akarjon feltölteni aposztrófot tartalmazó stringet, hát mégis mi az anyját képzel??A cégneve tartalmaz aposztrófot? Kapja be, menjen szépen a Cégbíróságra, változtassa meg! HÁNEHOGYMÁHE!
"az elképzelés, hogy nem foglalkozom az inputtal, mert a prepared statement elvileg véd az sql injection ellen, hamis biztonságérzetet ad. pláne egy olyan korszakban, amikor crontabból küldik a heti snowden dokumentet"
Mi van, emba'?Valóban sok az összefüggés az NSA és az aposztrófok között, olyannyira, hogy csak a "biztonságérzet" szó használata miatt nyilván tök indokolt volt ilyen moslékot idekeverni.
Mondjuk most pont tök szórakoztató ilyeneket olvasgatni, amikor valaki túlheveskedi a kommentjeit, de valószínűleg kicsit más hangulatban írjuk épp a hsz.-einket.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #2275 üzenetére
Köszönöm, nem szükséges helyettem megfogalmazgatni bármit is, magamtól is megy, meg úgy látom, így is sikerült pár perccel később felfognod.
Szerintem meg nem, nem természetes, hogy tiltod az aposztrófot egy cégnévben, ahogy az sem, hogy miért merül fel egyáltalán a para, hogy ez SQL Injectiont okozhatna, ha normálisan prepared statementeket használsz, de nekem mindegy. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
bambano #2272 üzenetére
Azt írtad, "Én egyáltalán nem hagyom, hogy sql injectionra alkalmas karaktert bevigyen az user.", ebből arra lehetne következtetni, hogy nálad a felhasználótól érkező aposztróf már alkalmas lehet SQL Injectionre, amitől tartani kell, tehát jobb, ha már az alkalmazásban kiszedjük, mielőtt feltöltenénk adatbázisba.
De én is csak szúrkálódom, nem kell ám mindent komolyan venni.
Igaz, az összefüggést a két dolog közt még mindig nem értem, hogy AZÉRT tiltod az aposztróf bevitelét, mert alkalmas lehetne SQL Injectionre...
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
csabyka666 #2268 üzenetére
Eleve rossz a megközelítésed, ilyet SOHA nem csinálunk, nem konkatenálunk query-t változókkal, prepared statementeket használunk, ahogy a PHP topicban neked már vagy hússzor leírtuk, és a probléma meg van oldva.
(#2266) bambano :
Őő, hát azért az aposztróf vagy épp idézőjel karakter talán nem egy olyan extra karakter, ami miatt hibát kéne dobni a felhasználónak... lásd épp az említett példát. -
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #2089 üzenetére
"kis tábla méreteknél ez észrevehetetlen, de ha egy táblában van 2-3 ilyen szarul megoldott indexed, és a tábláid több százezer sorosak"
Ha jól emlékszem, az eredeti felvetésben pont az szerepelt, hogy előre tudható, hogy a táblák relatíve kicsik (mit tekintünk egyébként kicsinek?), és sosem lesz bennük többszázezer rekord. Tehát szerintem arról nincs értelme jelen esetben beszélni, hogy "mi lenne, ha", hanem csak arról, ami van, mert pont azért érdekes a kérdés-felvetés, hogy vajon minden esetben helytállóak-e a tankönyvszerű, berögzült gondolatok, vagy van, amikor ettől el lehet térni, ha nem okoz észrevehető különbséget.
Az alapötleten először én is felhördültem magamban, hogy háccccezmicsodadolog, én nem így tanultam, és nem ehhez vagyok hozzászokva, és én amúgy sem így oldanám meg, aztán rájöttem, hogy elképzelhető olyan eset, amikor kicsit rugalmasabban is meg lehet közelíteni a kérdést, ha valakinek adott esetben úgy kényelmes, amennyiben AZ ADOTT ESETBEN (és nem akkor, HA más lenne) nem okozna észrevehető teljesítménybeli romlást. Épp ezért érdekelt, hogy vajon mik lesznek a meglátások ezzel kapcsolatban (még ha én még az adott feladat kedvéért sem így oldanám meg), de sajnos aztán bejött az, amire számítottam, hogy jönnek a tankönyvszerű elvekre hivatkozások (néhol helytelenül, lásd korábban (de)normalizálás fogalmának/elvének nem sok köze van ahhoz, hogy az elsődleges kulcs int vagy string), és a "na de gondolj bele, HA LENNE többtízcsillióbilliókétszáz rekordod"-jellegű megjegyzések, meg a többtízgigarammalnemparaöcsém, és ezek általában csak pont a lényegről terelik el a szót. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
alratar #1692 üzenetére
"az id hosszúsága előbb-utóbb több tíz hosszúságú is lehet."
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/integer-types.html
tartományok:signed int: -2147483648 - 2147483647
unsigned int: 0 - 4294967295 -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
pittbaba #1661 üzenetére
De nézd meg az eredeti kérdésedet, abból nem az derül ki, hogy megpróbáltál volna minimális kutatómunkát is végezni kérdés előtt. Most érted, tök más, ha úgy kérdezed, hogy ezt meg azt találtam, és az alapján így meg úgy értelmezem, szerintetek így van-e, vagy ha tényleg nem találsz valamit, akkor megírod, hogy nem sikerült erről normális infót találnod, mintha egyszerűen rábízod másra az elméleti fejtegetést, vagy a találatok belinkelését (ahogy én is tettem, segítőszándékkal), hadd töltsön csak vele időt más helyetted...
Ezáltal vész el a dolog szakmaisága, mert onnantól kezdve nem egy dolog jobb/rosszabb megvalósíthatóságáról, lehetőségekről, ötletekről beszélgetünk, hanem szimplán olyan dologról, ami a dokumentációban is kicsi keresgélés alapján megtalálható. Az eredeti kérdésedben ezzel szemben érdekes problémát vetettél fel, kaptál is választ rá bőven.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
pittbaba #1656 üzenetére
Javaslat: [link]
http://stackoverflow.com/questions/924265/what-does-the-key-keyword-mean
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/mysql-indexes.html
http://stackoverflow.com/questions/1401572/what-are-differences-between-index-v-s-key-in-mysql
http://www.quora.com/MySQL/What-is-the-difference-between-using-KEY-and-INDEX-in-MySQL
http://stackoverflow.com/questions/1071180/is-the-primary-key-automatically-indexed-in-mysql
http://www.quora.com/MySQL/What-is-the-difference-between-using-KEY-and-INDEX-in-MySQLAz a baj, hogy túl kevés az információ a zzzinterneten...
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
pittbaba #1622 üzenetére
Elolvastad a leírását annak, amit linkeltem?
A hsz.-edből nem úgy tűnt.
Azt sem értem, miért feltételezed, hogy na majd a következő hsz.-edben írt scripted megoldja, ami csak annyit csinál, hogy egy az egyben beolvassa az egész dumpot, és megpróbálja lefuttatni a query-t. Miért feltételezed, hogy ennél majd nem ütközöl ugyanazokba a korlátokba?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
pittbaba #1596 üzenetére
látatlanban: indexelés, EXPLAIN?
Szerk.: ja, most látom, hogy írtad is (csak átfutottam a kérdéseden):
"Olvastam, hogy létre lehet hozni index-et a tábla oszlopaihoz, milyen oszlopokhoz érdemes?"
legalább próbálkozz egy EXPLAIN-nel. Na de konkrétabbat majd ha esetleg kipróbáltam (és elolvastam normálisan a kérdésedet), meg ha addig nem érkezik másik válasz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Sk8erPeter #1556 üzenetére
Hát ez is igaz, hogy ott nagyon OFF lenne.
Rájöttem, hogy a legtisztább az lenne, ha az illető jönne inkább ide témázni a dologról, talán végre konstruktív vita is kialakulhatna, "nem arról szólna végre a topic, hogy nááám múúúkodik az, hogy lekérjem a termékek táblából a 123-as id-jú termék nevét, mééé' neeem?"
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DonThomasino #1547 üzenetére
Konkrétabban?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
fordfairlane #1504 üzenetére
De ilyen tagelés-kategorizálás esetében miért lenne már jó a pipe-karakterrel elválasztott módszer?
Indokot még nem írtál, szerintem jogos volt, hogy elég csúfnak találták a megoldást a többiek, meg én is.
Nehézkes és lassú lehet a keresése, nehezebb szűrni, eleve ez a LIKE-os megoldás elég hányadék. Nem is lehet normálisan végigiterálni a kapcsolt elemeken. Módosítás/törlés is problémás, és még elég sok más érvet is fel lehetne sorolni ellene. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Inv1sus #1497 üzenetére
"A kategóriákat '|' jellel elválasztva rakom be az adatbázisba"
Ez az, amit kerülj el, válaszd szét rendesen. Sok sort fog eredményezni, de az nem baj. Annyi sor lesz, ahány taget/terméket/akármit akarsz hozzákapcsolni az adott entitáshoz.Leegyszerűsítve:
termékek tábla
-----------------------
id ; termék neve; kategóriák
123 ; én termékem ; kategória1|kategória765HELYETT
termékek tábla
-----------------------
id ; termék neve
123; én termékemkategóriák tábla
-----------------------
id; kategória neve
1; kategória1
765; kategória765termékek-kategóriák összekapcsoló tábla
-------------------------------
id; termék_id; kategória_id
1; 123; 1
2; 123; 765 -
Sk8erPeter
nagyúr
"suli-ban" sulitiltás?
A tárolt eljárás pedig sokszor jó kis segítség tud lenni, például ASP.NET-ben. Amúgy a tárolt eljárás arra is jó, hogy nem kell a query-vel elrondítanod az alkalmazásod kódját, hanem az adatbázisban tartod azt, aminek épp ott a helye, vagy amit úgy érzel, nyugodtan rábízhatsz az adatbázisra, és azt terheled a feladat megoldásával, stb. Meg így adhatsz neki egy jó beszédes nevet, aztán meghívhatod az alkalmazásod kódjából a megfelelő paraméterek átadásával. Csomó mindent el lehet intézni benne, ami csúnya lenne alkalmazásból, vagy épp nem akarsz ORM-et igénybe venni rá, satöbbi. -
Sk8erPeter
nagyúr
"-labels ( ez egy olyan varchar lenne, ahol a label_id-k vanak tárolva, például ilyen formátumban: |1|34|45|54| ) - magyarul, minden egyes label_id | | között lenne."
Ha hatékony megoldást keresel, egyből le kéne, hogy essen, hogy ez aztán garantáltan nem lesz az.
Amúgy sem értem, minek kéne ilyen pipe-pal elválasztva tárolnod, amikor létrehozol neki egy külön táblát...A product id-val kéne összekapcsolnod, aztán kész.
Csak gondolj bele, hogy hogyan tudnál ezek között hatékonyan keresni, ha stringben egybe van b@szva... hatékonyan sehogy. -
Sk8erPeter
nagyúr
Azt sem írtad, milyen SQL konkrétan. Ha már vágod az SQL-t, elvileg mindegynek kéne lennie, melyiket használod, gyorsan át tudsz állni rá.
Nekem pl. MySQL-hez a dbForge Studio for MySQL jött be eddig legjobban, de még nyilván van hatszáz másik fasza program.
Microsoft SQL Serverhez meg persze Microsoft SQL Server Management Studio. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #1364 üzenetére
És ez szerinted jó?
Amúgy az Exceles+TXT-s+rendes adatbázisos összekattintgatós móka valóban egyszerűnek tűnik, bár ha normálisan egységesítve vannak a dolgok, akkor elvileg nem lenne szükség TXT-re és Excelre, de nem akarok naiv lenni, tudom, hogy ez soha nincs így.Tehát az a funkciója hasznos lehet.
Amúgy sorolhatnál pár ilyen pénzintézetet (!), ahol az Access a fő alap, tényleg érdekelne.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Dave-11 #1361 üzenetére
"Állítólag nagyon hasznos"
Ki szerint?És milyen célra hasznos?
"ami ezt a fajta használatát mutatja be"
Melyik fajta használatát?Egyébként felejtsd el, hogy hasznos, igazán komoly célokra nem használják. Ezerszer hasznosabb, ha a MySQL-re fekszel rá (ha már amúgy is van valami előismereted), vagy MS SQL Serverre, Oracle-re, stb... na, ezek hasznosak.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Akkor ezt folytatva: mindenki érti már szerintem, mit szeretnél, úgyhogy még egy ilyen csodás példa nem kell a magyarázat tisztázásához
. Előbb linkelt cucc utsó hsz.-ében leírtam, hogy OK, minden hirdető júzer, de nem minden júzer hirdető.
Tehát akkor rövidre zárva a dolgot: nem kell az a kapcsolótábla. A hirdető egyéb adataiba egyszerűen bepakolod a user id-t.Persze lehet ezt tovább bonyolítani, ha még tovább lenne bontva, hogy bizonyos hirdetőknek extra paramétereik lehetnek, és akkor megint előkerül a probléma, hogy NULL értékűek bizonyos paraméterek azoknál a hirdetőknél, amelyeknél nincsenek meg azok az extra paraméterek.
Akkor már egy táblába kéne pakolni a user id-t, paraméter id-t, paraméterhez tartozó egyik lehetséges value id-t, és így tovább... de gondolom nálad egyezne az összes hirdető plusz adata. -
Sk8erPeter
nagyúr
modder sok mindent leírt előttem, ami a megvalósítást illeti, tehát azzal a résszel egyetértek. Viszont én még annyit tennék hozzá, hogy bennem a hsz.-ed láttán egyből az a kérdés merült fel, hogy vajon miért feltételezed, hogy a hirdető egy külön állatfaj.
A hirdető is egy regisztrált felhasználó, tehát egy user, akinek a helye a user táblában van. Tehát teljesen felesleges a "hirdető neve, hirdető kora, hirdető egyéb adatai", stb. adatokat külön táblában tartani. Ez a felhasználóhoz tartozó adat (user tábla, vagy esetleg egyéb adatok miatt ehhez kapcsolt tábla, de ez opcionális). Az már másik kérdés, hogy ez a felhasználó egyáltalán hirdethet-e, ad-e fel hirdetést, és ha igen, az adott hirdetésekhez milyen adatok tartoznak.
Itt most a hirdetés hozzákapcsolása szempontjából tehát mellékes, hogy szerepkör alapján hirdethet-e csupán a felhasználó, vagy bármilyen bejelentkezett felhasználó feladhat hirdetést. Nyilván egy expressz.hu-hoz hasonló oldalon az a fő profil, hogy bárki feladhasson hirdetést (mondjuk adott összeg befizetése után), tehát ott nem kell külön hirdető szerepkör (hacsak nem a fizetés után kapja meg a felhasználó a "hirdető" szerepkört, ami akár le is járhat, de még ezt a kérdéskört is lehetne boncolgatni).Lényeg tehát: a hirdető is egy felhasználó. A hirdetés pedig külön adat, ami - ahogy előttem elmondták - egyértelműen egy felhasználóhoz tartozik (elég ritka az az eset, hogy több embert akarsz megjelölni hirdetés feladójaként...), tehát itt nem kell külön kapcsolótábla a hirdetés-user kapcsolathoz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sanzi89 #1318 üzenetére
Abban igazad van, hogy írtad, hogy nincs kulcs, ez őszintén szólva kissé számomra elsikkadt a hsz.-ek után. DE ilyen alapon - ha már ilyen jól belejöttünk az egymásba való belekötésbe
- attól még tartozhat valami olyan mező is a táblához, ami alapján egyértelműen lehet azonosítani az adott sort (még ha nem is ténylegesen KULCS az adatbázis szintjén!!), de erről sem írtál SEMMIT, tehát fogalmunk nem lehetett az adatbázis-szerkezetedről sem.
Delphi? Mutasd már meg, itt hol írtál ilyenről egyáltalán: [link]. És ha Delphi, akkor mi van? Ez a rész a lényeg szempontjából miért érdekes? Attól még miért ne lehetne akár grafikus alapú adatbázis-kezelőből módosítani az adatbázist? Mi köze a kettőnek egymáshoz?
A sok-sok (!!) duplikációval kapcsolatban meg hadd idézzelek:
"Van benne 2 sor, ami totálisan megegyezik, minden mező értéke ugyan az."
Amit itt írsz, azt jelenti, összesen 2 sorral van problémád. Ebből tehát rohadtul nem derül ki az, amit a későbbiekben írtál le, hogy SOK duplikáció van, ergo NEM csak két sor."Van egy táblám, benne adatok."
Semmi információ arról, hogy ez Access lenne, és milyen adatokról van szó (értsd: adatbázis-struktúra, esetleg példa).Idióta visszakérdezgetések és a mostani, tök felesleges veszekedés és e-pénisz-villogtatás elkerülése érdekében pl. feltehetted volna a kérdést úgy (csak egy példa), hogy "van egy Access-táblám, semmilyen mező nem azonosítja egyértelműen a sorokat (nincs azonosítójuk), és elég sok sor duplikálva van. Milyen módon tudnám megszüntetni a duplikációt?
Struktúra:
ABCDE
Egy konkrét példa egy sorra (ilyenből van kettő):
XYZ"======
(#1319) -Zeratul- : ja, nyilván a kérdés tökéletes volt. Azért olvasd el a fentit, hogy hogyan lehetett volna elkerülni, hogy most itt ilyen óvodás hőzöngés alakuljon ki.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sanzi89 #1315 üzenetére
Nem tudom, mi a frászt vársz, amikor az elején nekünk kell helyetted kitalálni az infókat, belőled meg harapófogóval kell kihúzni...
Ha szarul teszed fel a kérdést, talán ne lepődj meg, hogy nem kapsz egyből konkrét választ. És ne forgasd a szemeidet, ha már te kérsz segítséget... -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sanzi89 #1308 üzenetére
Szerencsére nem sok dolgom van Access-szel.
De gyorsan rákeresve ezzel pl. lehet böngészni Access adatbázist is: RazorSQL
Lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett, de amit írtál, azt úgy értelmezhető, hogy összesen 2 egyező sor van, és az egyiket törölni kellene. De javíts ki, ha arra gondolsz, hogy MINDEN sorból dupla van......
Ha viszont csak egy, akkor igazából nem vágom, hogy most mi is a probléma, egy rendes grafikus alapú adatbázis-kezelőben csak az adott sornál rámész, hogy delete, és meg is vagy. Vagy beadod query-ként, most csak legegyszerűbb példával élve:
DELETE FROM akármitábla WHERE id = 3
[link] -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
rum-cajsz #1304 üzenetére
Na várj, szerintem elbeszélünk egymás mellett.
Senki nem is mondta eddig, hogy a prepared statement ne lenne jó, sőt, eddig mindenki amellett érvelt.Amit sztanozs felhozott, az az, hogy adatbázisonként eltérhet a datetime formátuma (erre én is linkeltem a MySQL-es, meg az MSSQL-es példát, hogy máshogy néz ki), ez már eleve problémát okozhat, tehát hiába adsz át stringként prepared statementtel valamit, ha a formátum akkor is rossz, mert mondjuk más formátumra van konfigurálva az adatbázisszerver, vagy mittudomén.
De már kezdek én is belezavarodni."Az a programozó, aki megengedi, hogy bármit beírhassanak a dátum típusú mezőbe, az megérdemli, hogy a tökén végigrobogjon egy GNU csorda."
Agreed. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
rum-cajsz #1302 üzenetére
Idézem, amit itt írt:
"egy 10/11/12-ről megmondani, hogy mi volt az eredeti dátum 33%-os eséllyel lehet - és az adatbáziskezelő is ilyen eséllyel vesz fel jó értéket."
Ez egy jogos szempont, erre hogy alkalmazol dátumkonverziós függvényeket úgy, hogy biztosan a jó eredményt kapd?
Még akkor sem egyértelmű, ha legalább az évszám négy számjegyű, mert így is felcserélődhet a nap-hónap.====
(#1301) sztanozs : ez végül is igaz.
Mondjuk a UNIX timestamp (másodpercek) legalább tuti nem téved, aztán abból akármilyen formátumra is átalakíthatod.
A felhasználói inputnál meg normális esetben a normális fejlesztő úgyis megoldja, hogy a dátum szigorúbb feltételekhez legyen kötve, akár szétbontva a dátumot külön-külön mezőkre (év, hónap, nap, stb.), akár egy JavaScript-alapú datepickerrel egyszerűbbé téve a választást. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sztanozs #1299 üzenetére
Még mindig nem értem, hogy ez önmagában miért oldaná meg azt, ha a fejlesztő vagy a user rossz inputot akarna megadni a datetime mezőhöz. A kiindulópont ez volt, erre állítottad, hogy ez egy megoldás lehet, de még mindig nem mondtad el, hogyan kínál ez áthidaló megoldást nyelvektől függetlenül.
===
(#1298) martonx : igen, de most nem ez a lényeg, hanem hogy ez hogyan oldja meg a rossz formátumok problémáját (ha már ez volt az állítás), amiről korábban szó volt.
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sztanozs #1291 üzenetére
Ja, hogy így. Igen, mondjuk adatbázisonként eltérhet a formátum, MySQL-ben ilyen: [link]
"MySQL retrieves and displays DATETIME values in 'YYYY-MM-DD HH:MM:SS' format. The supported range is '1000-01-01 00:00:00' to '9999-12-31 23:59:59'."MSSQL-ben: [link]
"Date and time data from January 1, 1753 through December 31, 9999, to an accuracy of one three-hundredth of a second (equivalent to 3.33 milliseconds or 0.00333 seconds). Values are rounded to increments of .000, .003, or .007 seconds"Egyébként konkrétan azért kérdeztem vissza, mert feltételezem, a TÁROLÁS módja a háttérben (tehát magának az adatbázis-kezelőnek a szintjén) viszont általánosan van megoldva, tehát ez alapján magából a tárolt értékből ki lehet nyerni a megfelelő dátumot, legfeljebb lekérdezéskor előfordulhat, hogy valaki nem megfelelő formátumban adja meg a datetime-ot, és akkor nem azt az eredményt kapja, amit elvárt; vagy épp feltöltéskor más formátumban adja meg, mint ami az elvárt, és "rossz" datetime tárolódik, nem?
Mondjuk egy UNIX timestamp legalább valszeg mindenhol ugyanolyan.
"Ha sql parancsot konkatenálsz - amit ugye nem illendő - akkor ahány adatbáziskezelő annyi féle datetime megvalósítás"
Itt viszont nem értem, miért emeled ki a konkatenálást, mert elvileg akkor épp azért, amiről beszélünk, tök mindegy, hogy most konkatenálva adtál át rossz formátumot, vagy prepared statementként.Gondolom erre a képre gondoltál: [link].
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
sanzi89 #1280 üzenetére
Nem az a baj, hogy a "log" egy foglalt név? Ilyen problémával már találkoztam MySQL-nél, és ott az a megoldás, hogy köréteszed a visszafelé dőlő aposztrófot, aminek most nem jut eszembe a neve
Tehát
log
helyett
`log`De mindez Access-ben nem rémlik, megy-e, szerencsére nem sok dolgom volt Access-szel.
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
martonx #1260 üzenetére
Amennyire én értettem, rákényszerítik a Linux-környezetet, amiben használnia kell a meglévő, ósdi fosadék rendszert, ami alapvetően MS-alapú, és jelenleg egyszerűbb hozzátákolni némi plusz PHP-kódot, hogy elérje/módosítsa az adatokat, mint az egészet átültetni egy totál új rendszerbe (új adatbázist használva, új alkalmazást fejlesztve), mivel az új rendszer fejlesztése, a régi lelövése épp túl nagy időbeli és anyagi befektetést igényelne. Nyilván ő sem szívesen választotta ezt a gányolást, de ha ez van, hát akkor ez van... ne oltsd le szegényt azért, mert időszűkében kényszermegoldást választ, valószínű, hogy rövidebb alatt sikerült működő tákolmány megoldást találnia, mint amennyi idő alatt egy új rendszert kialakított volna, tulajdonképpen nem ő a hibás azért, hogy kapott egy szar feladatot, egy gány adatbázist és egy szar alkalmazást.
Feltételezem és remélem, hogy majd áttérnek normális rendszerre.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
wolandino #1255 üzenetére
10 évvel ezelőtt sem értem, minek írtak ékezetet a táblanevekbe.
(Mondjuk semmilyen kódba nem szabad ékezetet tenni, legfeljebb kommentbe.)
Nem tudod átszabni a jelenlegi adatbázis-struktúrát? Mindenhol lecserélni az ékezetes táblaneveket is (gondolom ehhez tartozik valami alkalmazás, ott is átírni), plusz Access helyett valami értelmesebb adatbázist alkalmazni. Ehhez nem is kell átírni a teljes alkalmazást, ami nyilván nagyon időigényes, csak legalább ezeket kellene lecserélni, ez akár max. pár óra alatt is kivitelezhető lenne. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
SektorFlop #1220 üzenetére
Más, mert a többiek az eredeti kérdést már megoldották: miért nem használsz prepared statementeket? Ez a query-konkatenálás nagyon csúnya és kerülendő megoldás.
(#1238) Fecogame :
Mit értesz azalatt, hogy "egybeolvasztani"?Magyarul egy adatbázisba rakni? Mi vele a problémád?
Amúgy azonos tárhely alatt akarsz két fórummotort használni, vagy két különbözőn?
Ha az első, akkor annak mi értelme?Ha a második változat, akkor viszont meg kell oldani a külső hozzáférést is az adatbázishoz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Na, a kérdés maga annyira megzavart, hogy már én is félrebeszéltem, meg pontatlanul is írtam, bocsi. A kérdező azt írta, hogy "A dátum 2003.11.26. 10:28:14 ilyen formátumban van.", én ebből úgy értelmeztem, hogy valamilyen oknál fogva string típusként van TÁROLVA az adatbázisban (most szándékosan írtam tárolást!! Mindegy, hogy varchar vagy egyéb ilyen jellegű típusról van szó, és NEM a dátumformátumok valamelyikéről, aminek nyilván megvan a maga tárolási módja, de attól még valamelyik tényleges dátumformátumról van szó), ezért kénytelen vagdosni, stb., de akkor valószínű félreértettem az eredeti felvetést.
Utána már azt is félreértettem, amit Te írtál, pedig így másodszor elolvasva elég világos, hogy itt csak dátum-megjelenítési formátumot változtatsz, attól még nem tárolod másik formában.
Akkor most megpróbálom értelmesen megfogalmazni: arra gondoltam, hogy még a megjelenítési formátumot sem biztos, hogy szerencsés, ha az ember változtatja, mert ha mondjuk egy alkalmazást megír (hogy most az asztali vagy webes, tök mindegy), ami az adatbázistól bizonyos formátumban (megjelenítési formátumban) vár adatokat, és tök más formában kapja meg, mint egy másik szerveren, akkor abból adott esetben probléma lehet - mondjuk a probléma kimerül annyiban, hogy át kell állítani a formátumot úgy, ahogy mutattad, de nem biztos, hogy azonnal leesik, mi is a gond.
Új hozzászólás Aktív témák
- Két hét múlva mutatkozik be a Honor 400
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Renault, Dacia topik
- Politikai mémek
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung LCD és LED TV-k
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Tesla topik
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Macbook Pro 15" - 2019 gyártás / Intel i9-9880H / 16GB ram / 512gb SSD / 4GB Radeon / RETINA
- Precision 7760 17.3" FHD IPS i7-11850H RTX A4000 32GB 512GB magyarított (lézerezett) vbill gar
- Google Pixel 9 Pro 256GB Obsidian, Karcmentes, Újszerű Állapotú, Fekete, Garanciális
- MSI Pulse GL76 11UEK 17.3" FHD IPS i7-11800H RTX 3060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Samsung Galaxy S21 Ultra 12/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest