Hirdetés
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Így változik a Galaxy A37 és A57 kamerája
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Fotók, videók mobillal
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- iPhone topik
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya25
őstag
Az a bajom, hogy ez egy eleve hiányosan érkező lista, és csak az érték nélküli mezőkbe kellene generálnom egyedi tartalmat. Ez a mező sajnos a fogadó táblában kulcs mező, üresen nem mehet be.
Esetleg szét tudom választani a listát töltött nem töltött ágra és az üres ágra identity-t tenni a betöltés előtt. Köszi. -
Petya25
őstag
MS SQL-ben egyedi kulcsot generálnék egy mezőbe, de így minden mezőbe ugyanaz kerül
Valami tipp?update tábla set mező = RAND()
-
Petya25
őstag
Valakinek lenne ötlete, hogy egy régi Visual Studio Toolbox-ait, hogy lehetne bekapcsolni egy újabb verzióban?
Nem gondolnám, hogy az új nem kezeli a régieket, ezekkel olvastam be fájlokat illetve exportáltam kifele tartalmat.
Hiányzik a Control flow és a Data flow amit használnék az adat be-ki töltésekhez.
köszönöm
-
Petya25
őstag
válasz
nevemfel
üzenetére
köszi a segítséget
Hasonló "összerakom szövegesen a query-t" már csináltam egyszer, tényleg nem egyszerű.
Amúgy elég gáz, hogy egy ilyen (excelben) tök egyszerű dolgot nem lehet 2 sorban megírni MS SQL-ben. Az excel mögött is egy SQL fut le, sor oszlop érték felsorolás lenne az egész.... -
Petya25
őstag
Excelben ez két kattintás, a sort behúzod a sorokba, az oszlopot behúzod az oszlopba, a db-ot meg az értékbe.
Egy sima kis táblázat ahol pl nevenként vannak tárgyak felsorolva illetve hogy abból mennyi darab van nála.
ez lenne a cél:
név tárgy1 tárgy2 tárgy3
béla 4 2 5
lajos 0 3 9 -
Petya25
őstag
Már megint egy pivot.... sosem boldogulok vele...
select sor, oszlop, db from tábla
Az hogy hány sor vagy oszlop nem tudom előre, csak a sorokba kellene a sor mező, az oszlopokba az oszlop mező, az érték pedig a db.
Erre valaki? -
Petya25
őstag
Már rájöttem a dologra.
Az ékezetet nem kezeli, megzavarta...Ez lett a megoldás:
DECLARE @cols AS NVARCHAR(MAX),
@query AS NVARCHAR(MAX)SET @cols = STUFF((SELECT distinct ',' + QUOTENAME(c.datum)
FROM tabla c order by 1
FOR XML PATH(''), TYPE
).value('.', 'NVARCHAR(MAX)')
,1,1,'')set @query = 'SELECT hely, ' + @cols + ' from
(
select datum, ertek, hely from tabla
) x
pivot
(
max(ertek)
for datum in (' + @cols + ')
) p 'execute (@query)
-
-
Petya25
őstag
MS SQL-ben kellene egy kis pivot segítség (Excelben 2 katt…)
Csak adott számú dátum kombináció van (10) nem "végtelen".select dátum, hely, érték from tábla
2022-08-15 BP 21
2022-08-16 BP 25
2022-08-17 BP 23
2022-08-15 VÁC 15
2022-08-16 VÁC 34
2022-08-17 VÁC 2helyett ez kellene:
2022-08-15 2022-08-16 2022-08-17
BP 21 25 23
VÁC 15 34 2 -
Petya25
őstag
MS SQL-ben kéne valami trükk erre:
Az a problémám, hogy az egyben futtatott több tárolt eljárás előtt újra és újra kell inicializálni a változókat, nem tudom a kód futásban lejjebb a már fenti változót használni.
A tárolt eljárást többször futtatnám és az eredményét minden körben betolom egy átmeneti táblába.1. futás
-- a tárolt eljárás az eredményt eleve egy átmeneti táblába teszi: ##tfo_tomb2
declare @th char(1) = 'F', @dtol datetime = '2021.01.01', @dig datetime = '2021.04.30'
EXECUTE [tfo] @th ,@dtol ,@dig
GO
-- az eredményt elmentem és dobom a temp táblát
select 'F' as th, datum, telepo, ossz
into #tetel_ora
from ##tfo_tomb2drop table ##tfo_tomb2
2. futás
-- na itt már nem tudom használni a fenti változókat újra kell inicializálni őket
declare @th char(1) = 'G', @dtol datetime = '2021.01.01', @dig datetime = '2021.04.30'
EXECUTE [tfo] @th ,@dtol ,@dig
GOinsert into #tetel_ora
select 'G' as th, datum, telepo, ossz from ##tfo_tomb2drop table ##tfo_tomb2
--és ezt még párszor megteszem a @th változó cserélgetésével, de az a rész a kódban
--fix "set" lehetne, viszont a dátumot csak 1x állítanám az elején, de nem eszi meg.... -
Petya25
őstag
MS SQL-ben kellene a táblákat és megírt nézet/függvény/SP-kel kilistáznom hogy a készítés dátuma is rajta legyen?
Valami tipp?Táblákra van egy ilyenem:
SELECT SCHEMA_NAME(schema_id) AS schema_name, name AS table_name, create_date
FROM sys.tables
ORDER BY schema_name, table_name -
Petya25
őstag
Biztos csak én nem látom a fától az erdőt...
A max dátumhoz tartozó km kellene rendszámonként (mssql)SELECT MAX(Datum), Rendszám, Km
FROM tankolas
GROUP BY Rendszám, Km -
Petya25
őstag
Igen ez is megoldható valami külső eszközzel.
Eredetileg egy rakás kis egyedi fájlneves fájlban figyelnek ezek az adatok, csak össze lett mergelve. Visual studióban megnézem hátha tudok valamit alkotni, a fájokat egyesével fel tudom dolgozni, de tömegesen automatikusa nem, legalábbis most. -
Petya25
őstag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Nem a mezőket nehéz megtalálnom, hanem azt hogy hol kezdődik a következő adatcsoport.
-
Petya25
őstag
MS SQL-ben valami ötlet erre? Azonosító+dátum és adat sorok követik egymást.
Többszáz megás textben van de így tagolva be tudom tenni egy táblába.
A következő azonosítóig tartanak a hozzá tartozó adatok.
Full változó az adadatsorok száma egy blokkon belül.
Na ebből kellene egy select azonosító, dátum, mező1....5 végül. -
Petya25
őstag
MS SQL-ben létezhet az, hogy egy 20 milliós táblán gyorsabb ha a dátum karakteresen van tárolva és indexelve mint datetime-ban?
-
Petya25
őstag
válasz
velizare
üzenetére
2008-as MS SQL
A táblában datetime a mező, amit egy nézetben időre konvertáltam, azzal akartam tovább dolgozni.
CONVERT(time(0), ido) AS ido így szépen csak az idő maga látszik.Amit írtál select, se a konvertált mezőre se az eredetire nem fut le.
A datediff önmagában megy, akkor megvan másodpercben, oké.
De amit ráírom az AVG-t azonnal reklamál.
"Arithmetic overflow error converting expression to data type int." -
Petya25
őstag
Köszi, de még mindig azzal küzdök, hogy az időt nem konvertálja szám formába.
"Explicit conversion from data type time to float is not allowed."Olyan megoldást találtam a neten hogy az óra egységeit váltsuk át és összegezzük másodpercben int-ben. Na jó, aztán meg számoljam vissza a 127562-ből hogy az hány óra hány perc...
Excelben meg simán 5 karakteren megcsinálja az átlagot ugyanaz a cég... -
Petya25
őstag
MS SQL-ben egy idősorban szeretnék átlagot nézni, valami tipp erre?
03:27:05
03:48:25
03:53:22
03:54:17és Excelben erre simán (=ÁTLAG(A1:A4))
3:45:47
-
Petya25
őstag
MS SQL Pivottal nem boldogulok, valaki aki rutinosabb?
Tudom, excelben egy mozdulat nekem is...
Persze az alap táblában nincs meg minden név, óra kombináció előre.select név, óra, darab from tábla
név, óra, darab
Józsi, 10, 2
Józsi, 11, 5
Józsi, 12, 3
Béla, 10, 3
Béla, 11, 6
Béla, 12, 7pivot kéne nevenként / óránként a darab
név, 10, 11, 12
Józsi, 2, 5, 3
Béla, 3, 6, 7 -
Petya25
őstag
Köszi az ötleteket.
cain69 - nem tudom a dátummal mit akartál, a szám csak a percek száma, nincs benne dátum

Ispy - a CAST és a %-os megoldás ügyes lett, köszi
-
Petya25
őstag
MS SQL-ben küzdöttem egy számból idő formára konvertálással.
Ennél egyszerűbb megoldást tud valaki?-- percek száma int-ben jön
declare @szam int = '2510'-- ami kéne: óra:perc pl. 41:50
select rtrim(convert(char, convert(int,@szam/60)))+':'+right('0'+rtrim(convert(char, @szam - convert(int,@szam/60)*60)),2) -
Petya25
őstag
válasz
Peter Kiss
üzenetére
Köszi, ezt én is láttam már, de 2008 alatt nincs FORMAT.
"Msg 195, Level 15, State 10, Line 2
'FORMAT' is not a recognized built-in function name." -
Petya25
őstag
MS SQL-ben valami egyszerű tipp arra, hogy money-ban tárolt értéket tényleg pénznem formátumban tudjak megjeleníteni? Fájlba írom szüvegként és a select a formázást eldobja.
select érték from tábla > 1234567,4
select convert(money, érték) from tábla > 1234567,4 szintén..Nekem meg 1.234.567,4 Ft vagy hasonló kellene...
-
Petya25
őstag
Hali
MS SQL-ben egy tábla pár mezőjét el kellene bitozonyos felhasználók elöl elrejteni.
Gyakorlatilag lekérdezésban ez select * from-ra se látszódjon.
A tábla proprties-nél a "Column permissions" szürke.
Valami tipp? -
Petya25
őstag
Hali
Valami egyszerű tipp arra, hogy sok manuál melót elkerüljek a kódolásnál, ami annyit tenne, hogy egy sokmezős lekérdezés a rekord mezőit ne egymás mellé sorlja fel, hanem egymás alatt soronként mellette az értékkel?
select mező1, mező2, ... mező10 from tábla
mező1, érték1
mező2, érték2
...
mező10, érték10Valami olyan kéne mint excelben a transzponálás sorból oszlop kb...
-
Petya25
őstag
Valami tipp arra, hogy MS SQL-ben, hogy tudnék egy Postgres adatbázisból átolvasni egy táblát?
Egy VIEW szerűség elég lenne olvasásra.Gép, DB és user nevem van hozzá.
Linked Server + ODBC-t próbáltam, nem nagyon akarja, vagy rosszul állítom be...
-
Petya25
őstag
Valami banális tipp arra, hogy egy felhasználói táblát hogy tudok MS SQL tárolt eljárásban megszólítani? Van egy változó bemenő paraméterem a névhez, de hogy illesszem a tábla elé hogy megtaláljam?
Kb ennyi lenne a cél:
alter PROCEDURE sp
@user nvarchar(30)
AS
BEGINdrop table @user.tabla
END
GO -
Petya25
őstag
MS SQL-ben egy védett karakter hogy kell megidézni, hogy kiértékelhető legyen?
Most az ' kellene.
tehát ha 'a'-ra ez:
select 'a'
aakkor '-ra?
select ' ????
' -
Petya25
őstag
Ha csak annyit szeretnél, hogy az egyik DB-ből átolvass egy másik szerver DB-jébe akkor ezzel nem kell így trükközni.
Csinálsz egy sql usert a távoli DB-ben.
Itt a Linked Server nevébe beírod a távoli szerver nevét, a Security fülön meg megadott Remote loginnak a távoli sql usert a jelszóval.
És átolvasol teljes útvonallal: select * from [gép].[db].dbo.[tábla] -
Petya25
őstag
válasz
fordfairlane
üzenetére
Köszi, működik.
-
Petya25
őstag
MS SQL-ben sokszor szívok idő formátummal mint kimenet.
táblában datetime
2016-12-01 02:14:34.927lekérdezve convert(time, ....) után
02:14:34.9270000Na ezt simán excelbe tolva nem lesz ám rendes idő amivel lehetne tovább számolni.
Valami tipp egy rendes "02:14:34" formátumra?
-
Petya25
őstag
Lehet rosszul fejeztem ki magam, a 600e+600e nem gond, megy rá a legyűjtés (index nélkül is), az eredménye 7.8millió sor, de működik, köszönöm.
-
Petya25
őstag
Valakinek tippje az alábbi esetre MS-SQL-ben?
Adott cikk ára időnként változik és egy adott naptól érvényes a következő árváltozásig.
Na az eladáshoz kellene utólag hozzákeresnem az eladás napi érvényes árat.
Értelem szerűen egy cikkhez tetszőleges számú ár lehetséges (akár csak 1 is lehet) , de a megfelelőt kellene kitalálni.Két tábla, cikkek eladás és cikk árak.
eladás
cikk, elad_datum
alma, 2016.07.01
és
cikk árak
cikk, ar, erv_datumtol
alma, 100, 2015.12.01
alma, 110, 2016.02.01
alma, 120, 2016.06.01 --ez kellene
alma, 150, 2016.09.01Valami elad_datum-tól kisebb listán, csökkenőben top 1-en gondolkodom...
-
Petya25
őstag
-
Petya25
őstag
MSSQL és nem ismeri a LAG függvényt.
bambano
Lehet nem fejtettem ki pontosan, 'b' minden első előfordulását szeretném megkapni egy időintervallumban. A 4 az állapotváltozásokra lehet hogy jó lenne a példámban, de a státus állapota többféle is lehet nem csak kettő. Ha úgy tetszik a b c d e értékek is előfordulhatnak. -
Petya25
őstag
Valami tipp arra hogy ha egy státus mező egy idősoros listán időnként állapotot vált, akkor a figyelt állapot előfordulások számát miként tudnám visszakapni?
Ugye nem csak meg kell számolnom a figyelt státust db-ra, hanem minden első előfordulást kellene számolnom.Ha a rekordokon a 'b'-t figyelem:
a a a b b b b a a a b a a a
akkor a várt eredmény 2 -
Petya25
őstag
MS SQL 2008-on valahogy meg lehet oldani hogy egy job lefutási értesítésébe beletegyek valahogy egy select eredményt?
-
Petya25
őstag
MS Access VB-ben kéne némi segítség.
Úgy kéne egy képet megnyitnom, hogy a pontos nevét nem tudom.
A fájlok nevében van a kép neve + egy növekvő sorszám (amit előre nem tudok) + .jpg
Minden kép egyedi, tehát csak egy fájlt ad vissza ha keresném csillaggal: kep_neve*.jpg
De ezt így simán nem eszi meg a VB, nem ad vissza képet.
A csillaggal elérhető fájl pontos nevét kéne valahogy visszakapnom, azt már tudom használni.
A sorszám nélküli verzióban fájlnév keresés nélkül is simán működik pontos névre.
Ezzel próbálkozok:Dim kep_nev As String
Dim filename As String
Dim url As Stringkep_nev = "a kívülről megkapott kép neve sorszám és jpg nélkül"
filename = My.Computer.FileSystem.GetFiles("\\gep\Images\",
FileIO.SearchOption.SearchTopLevelOnly, kep_nev & "*.jpg")url = "\\gep\Images\" & filename
Shell "explorer.exe " & url, vbMaximizedFocus
-
Petya25
őstag
MS Access VB-ben kéne segítség.
Már korábban nekifutottam, csak akkor félretettem...Azt kéne levizsgálnom, hogy egy beviteli mezőbe írt dátum benne van-e a tíltott dátumok (hónapok) között és jelezni. A táblában a hónapok 2013.08 formában felsorolva és ahol kell a tíltott jelzővel ellátva.
Ezzel próbálkozok:Dim RstCon As ADODB.Connection
Dim Rst As New ADODB.Recordset
Dim lekerdezes As String
Dim vizsgaltnap As StringSet RstCon = CurrentProject.Connection
Rst.ActiveConnection = RstConvizsgaltnap = Left(Me.datum, 7)
lekerdezes = "SELECT * FROM honapok WHERE ho = " + "'" + vizsgaltnap + "'" + " and lezarva = 1"Rst.Open Source:=lekerdezes , ActiveConnection:=RstCon
Eddig minden ok, a lekérdezésben szépen bent van a select.
Azt kéne vizsgálnom, hogy van-e benne találat/rekordszám.
Na ez nem megy sajna mindig 0-át ír RecordCuntra. Mást kéne vizsgálnom?If Rst.RecordCount > 0 Then
MsgBox "Erre a dátumra nem rögzíthet!", vbInformation
End if -
Petya25
őstag
VB-ben kéne valami kis trükk amivel dátum bevitelkor tudnék bizonyosakat kizárni.
Ezeket egy táblában letettem és kiértékeléskor ha a tiltó listán van, jelezném.
Ugye itt az IN nem működik.If Me.datum in (select nap from datumok) Then
MsgBox "Erre a dátumra nem rögzíthet!", vbInformation
Exit Sub -
Petya25
őstag
Kéne nekem valami olyan riportoló eszköz, ami MS SQL-ből olvasna és táblázatot, diagrammot tudna kitolni ügyfelnként mélben, amiben mindenki a maga adatait kapná csak.
Van rá valami ötlet? -
Petya25
őstag
Stringet építenék rekordokból.
Egy lekérdezés eredményét (1 mező, több rekord) bele szeretném tolni egy stringbe pl egy változóba.
Erre lenne valami egyszerű megoldása valakinek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- World of Tanks - MMO
- Milyen autót vegyek?
- Battlefield 6
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- One mobilszolgáltatások
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B760M i7 12700 32GB DDR4 1TB SSD RX 7800 XT 16GB ASUS A31 PLUS ARGB 750W
- PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó! BeszámítOK!
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Bitfenix Neos acél DeepCool 450W
- 152 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-12450H, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest