- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
selenge
tag
minap rendszergazda barátom megosztott egy viccet:
Két számítógépes rendszergazda beszélget:
- Te, hogy lehetsz olyan hülye, hogy a kutyád nevét adod meg jelszónak?
- Miért, mi a bajod azzal, hogy wfK41a2s? -
danih
veterán
Most, hogy a vita magasabb szinten folyik, hová tűnt Damon Hill?
-
Tim82
félisten
ugyan még nem vicceltem vele, de jó, hogy mondod, legutóbb a kálvinon egy kisboltban az árufeltöltő pólójára egy hatalmas elte btk felirat volt nyomtatva
Tudod, ezt a fajta pólót úgy lehet szerezni, hogy beballagsz az ELTE BTK HÖK-irodájába és megkérdezed, hogy mennyibe kerül. Ennyire nehéz nem-bölcsészeknek is.
-
tkazmer
addikt
Mind az anyagelvűségnek köszönhetjük
ugyanakkor az anyagelvűségnek köszönhetjük azt is, hogy egyáltalán létrejöhet mi most így online, egymás ismerete nélkül beszélgethetünk az anyagelvűségrőla túlnépesedést, pláne pedig a természeti katasztrófákat pedig aztán borzasztóan felesleges idekeverni...
az első gondolatodra visszatérve: az a helyzet, hogy mivel te csak egy szereplő vagy a munkaerőpiacon, ezért lényegében baromira nem érdekel az senkit sem, hogy szerinted helyes-e vagy nem helyes az az állapota a piacnak, amelyben éppen létezik. ezt megint ilyen bölcsészes lelki ámokfutás: de jó lenne ha...ugyanakkor tanulmánnyal, racionalitással nem támasztható alá, így objektív pozitív vagy negatív vélemény nincs róla. ha nem alkalmazkodsz a játékszabályokhoz (jelen esetben az anyagelvűséghez) legalább ott, ahol feltétlenül szükséges, akkor lehet, hogy kegyetlennek és igazságtalannak látod majd a világot, holott nem az, csak nem tudsz benne együtt élni a többi emberrel.
(#122) Vladi
ugyan még nem vicceltem vele, de jó, hogy mondod, legutóbb a kálvinon egy kisboltban az árufeltöltő pólójára egy hatalmas elte btk felirat volt nyomtatva -
darál0w
Jómunkásember
-
Tim82
félisten
Csitt legyen, mert szétültetlek titeket! Ez itten off, most térjünk vissza a bölcsészekhez!
-
-
Tim82
félisten
Az megvolt, hogy Galileit valójában nem a tudományos kutatásai és eredményei miatt fogták perbe, hanem a politikai nézetei miatt (az egyházi állam veszélyesnek ítélte őket)? Gondolom, nem.
Elsősorban neked sikerült egy logikailag finoman fogalmazva nem magyarázható egyenlőségjelet tenned, utána persze lehet magyarázni, de ettől még nem lesz helytálló a gondolatmenet.
A történelmi észrevételeiddel is tudnék vitatkozni, szívesen meg is tenném, de sajnos, a McDonald's-ban korlátozott a nethozzáférésem munkaidő közben, meg amúgy is takarítanom kell a sütőt. Ezek ilyenek, hallod!
Vladi: köszönöm.
danih: válogatsz? Én nem is felelek meg Neked a történelem és művészettörténet szakos végzettségemmel? Szégyen.
-
Crystalheart
őstag
Az ideológia nem törvényszerűen gátoló tényezője a modern fejlődésnek, lásd modernizmus, futurizmus, amely stílusirányzat nekem személy szerint dizájn terén nem tetszik, de ez egyéni dolog.
Sőt, mondok egy példát, azt például tudtad, hogy a műholdaknál Geostacionárius pályát Sir Arthur C. Clarke író ideája alapján kezdték el használni kommunikációs célokra?
(Mobiltelefon, internet, stb.)
-
Vladi
nagyúr
"azt ne mondd nekem, hogy a munkaerőpiacon nem az anyagelvűség elvei vannak jelen. az, hogy otthon ki mit gondol, csinál, minek él a családjával, ahhoz senkinek semmi köze. a munka világa viszont erről szól, szigorúan az anyagról, az előállított értékről. akkor van baj"
Szerintem meg akkor van baj, ha a munkaerőpiacot kizárólag az anyagelvűség uralja. Nézd csak meg a válságot. A túlnépesedést. A környezeti katasztrófát. Mind az anyagelvűségnek köszönhetjük.
(#116) ArchElf:
Hajrá. Miért ne. Polihisztorság lehetetlen. Viszont a szakbarbárság eluralkodott. Ezért volt pl, nálunk is értelmiségi modul rendszer. Így tanultam pl: digitális fényképészetet. Nem tudom, műszaki képzéseken tanulnak bármi humán dolgot? Ha nem, akkor nem ártana.
(#119) Huma:
Még nem. Viszont tegnap este Hajdúböszörményen kocsikáztam át este. A szemem csípte a füst.
Talán már gázmaszkkal járnánk mindenhová, mert a természetes oxigén megszűnt volna.
-
ArchElf
addikt
(és az is megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán volt-e ilyen "hivatalos" elutasító álláspont)
Eppur si muoveAmúgy én nem az 1800-as évekről beszéltem (ami ugye már a modern kor)... Mindenesetre érdemes összehasonlítani az elmúlt 100-200-300 év tudományos fejlődését az azt megelőző kb. ezer évvel. Elsősorban nem a papság a lényeg - hanem az, hogy ha egy ideológia alá vannak beszorítva a meterialista tudományok, akkor a fejlődés csak olyan ütemben lehetséges, hogy az az ideológiát ne veszélyeztesse. A középkor végével (reformáció) a gyakorlati tudományok szép lassan kicsúsztak az ideológia hatóköre alul, és azóta egyre gyorsuló ütemben vagyunk képesek megismerni a "valódi" környezetünket és annak működését.
Nem azt mondom hogy ideológiára (ideológiákra) nincs szükség - de ezek természetüknél fogva (szociális-, társadalmi gátak, dogmák) gátolják a természettudományok fejlődését.
Amúgy ideillik, pont tegnap hallottam a katradioban
A fizikus tehát hajlandó volt, és valószínűleg a jövőben is hajlandó lesz beadványokat készíteni a kormányok számára minél hatékonyabb fegyverek gyártásának előmozdítására, ugyanakkor békeidőben szívesen vesz részt békekonferenciákon.” (Simonyi, 1986)AE
-
Huma
addikt
Ha már szóbakerült a fejlődés témája. Azon már elgondolkodtatok, hogy milyen lenne ma a világ ha a nagy technikai forradalmak 500 évvel ezelőtt lezajlottak volna?
Lehet már a Marson nyaralnánk és mindenhová teleporttal utaznánk. -
Tim82
félisten
Azért azt megjegyezném, hogy amíg az bölcsészet (papság) kezében voltak a műszaki tudományok, addig nem igazán ment végbe semmilyen fejlődés a világban.
Ez az egyenlőségjel-tétel nem is tudom, hogyan sikerült, de szép logikai bakugrás.
Ha nem gond, éppen ezért nem is kellene ezt a gondolatmenetet folytatni, mert innentől olyan, mintha egy marxista történelemkönyvet idéznél.
Amúgy csak megjegyezném, hogy Google-val rá lehet keresni Mendel-re, a bollandistákra, vagy hazai példát említve, Jedlik Ányosra. Nyilván mind bölcsészek és a különféle tudományágak kerékkötői voltak.
Bölcsészet =! papság =! hivatalos egyházi álláspont (és az is megkérdőjelezhető, hogy egyáltalán volt-e ilyen "hivatalos" elutasító álláspont).
-
Crystalheart
őstag
Oh, ezt nem azért írtam, csak a fenti példa ellenpontja gyanánt.
Amúgy én pl. elég jó voltam anno programozásból - amolyan tipikus hippifejű strébergyerek voltam középsuliban, aki két alvás közt a tanárt néha kijavította, meg kitalálta a QuickSortot még mielőtt tanultuk volna -, még az egyetemen is jól ment, csak a zombiéletmód nem tetszett, ezért hagytam abba és hanyagolom manapság.
tkazmer: A haszontalan tehetség az haszontalan, ezzel nincs mit tenni.
De a bölcsészetben nem mindig világos, öt év múlva, vagy akár már jövőre is mi számít fölösleges ismeretnek és tehetségnek.
Ami a művészetet illeti, nem egy egzakt dolog, nem teljesen meghatározható. De valahol azért meg kell húzni a határt az egyszerű kreativitás és az igazi művészet között, azonban erre mindig csak a külvilág, és gyakran csak az utókor képes. Önhatalmúlag senki sem mondhatja magára, hogy "művész vagyok", legföljebb hogy "művésszé akarok válni".
-
ArchElf
addikt
válasz
Crystalheart #115 üzenetére
Az
akkoriókori polihisztorság szép dolog, de ez ma már kb kifitelezhetetlen, akkora az információ-mennyiség, amit az embernek be kellene foglalnia. Amúgy lelkes amatőrként én is szívesen foglalkozom mindennel (inkább azért reál vonalon), de most még az is könnyen meglehet, hogy jövőre bölcsészetre adom a fejem...AE
-
Crystalheart
őstag
Mivel azokat rendkívül és kifejezetten utálom, aligha.
Utálom is, hogy egyáltalán kénytelen vagyok Tarr Béláról meg társairól tanulni és a felvételin ömlengeni róluk a felvételiztető, hasonló stílusú rendezőknek...
Olvass bele a novelláimba itt a blogomon, ha ízelítőt akarsz kapni, mert elsősorban saját műveket akarok megfilmesíteni, kiváltképp a rövidfilmek esetében, esetleg nagy filmként klasszikus világirodalmi műveket.
"Azért azt megjegyezném, hogy amíg az bölcsészet (papság) kezében voltak a műszaki tudományok, addig nem igazán ment végbe semmilyen fejlődés a világban."
A katolikus egyház sokkal inkább volt maffia-szervezet akkor, mint bölcsészek gyűjtőhelye. vegyük inkább az ókori bölcseket, vagy a polihisztor művészeket, akik gyakran egyaránt voltak a humán művészet és a reál tudományok mesterei. Arisztotelész pl. olyan drámaelméletet fektetett le, melynek tanait azóta bár átdolgozták, de még ma is kihatással van a modern forgatókönyvírásra is.
-
tkazmer
addikt
azt ne mondd nekem, hogy a munkaerőpiacon nem az anyagelvűség elvei vannak jelen. az, hogy otthon ki mit gondol, csinál, minek él a családjával, ahhoz senkinek semmi köze. a munka világa viszont erről szól, szigorúan az anyagról, az előállított értékről. akkor van baj, ha valaki nem tudja megfelelően elválasztani a kettőt - otthoni életet és munkahelyi életet - és a piaci viszonyoknak megfelelően kezeli a családtagjait, vagy a családban megszokottaknak megfelelően működik a munka világában. az előbbi esetre igaz a "nem csak kenyérrel él az ember" állításod, második esetre pedig az, hogy "de kenyér nélkül ugyanakkor nem él meg".
(#88) Crystalheart
az ember tragédiája egy szélső helyzetet ábrázol abban a színben is, mint ahogy minden egyéb szín során is. amúgy egyébként teljesen egyetértek azzal, hogy bizonyos esetben problémás lehet valakit nem a tehetségének megfelelő módon foglalkoztatni. ugyanakkor fel kell ismernünk, hogy ha valakinek csak egy összességében haszontalan tehetsége van (pl. ő tud a legjobban macskakövön ugrálni), akkor nem lehet őt ennek megfelelően foglalkoztatni, ugyanis ezzel nem állítana elő mások által is elismert értéket.
a művészet pedig micsoda? szárnyaló kreativitás. ennek viszont alaptulajdonságként mindenkiben meg kell, kéne lennie, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy bármilyen munkakört valaki sikeresen betöltsön, legyen az apeh ellenőr vagy éppen gépsor-szerelő. az olyan munkák, amelyekhez nem kell kreativitás, hosszú távon a gépek által lesznek elvégezve, felesleges rájuk emberi erőforrást pazarolni. -
tkazmer
addikt
nyilván a 2500-3000€ a csúcs közelében van, a 8-900 meg a legalja, a lényeg, hogy egyrészt nagyon nem minimálbér, nagyon nem az érettségivel megszerezhető fizetések kategóriája, és hogy pályakezdők kapják. igen, magyarországon.
(#76) Vladi
amikor a kutya nem épít házat, mert nincs rá pénze, akkor szerinted az építész vajon miért kuncsorog állásért? ez nem magyar specialitás, válság van vagy mi a fene, persze, hogy ilyenkor nem az építészeknek terem a legtöbb babér.
egyébként a dolognak tényleg semmi köze nincs a szakhoz. a dolognak egyrészről a nyelvtudáshoz, másrészről a diploma kiállítójához van köze. bme, corvinus, és itt a világ vége, ha piaci állást akarsz (az elte inkább kutatóknak jó hely...) -
ArchElf
addikt
Informatika nélkül azért jó pár száz - ezer évet létezett az emberalkotta világ és köszönte szépen, jól volt. Anélkül viszont nem, amit ma humán műveltségnek nevezünk. Azért azt megjegyezném, hogy amíg az bölcsészet (papság) kezében voltak a műszaki tudományok, addig nem igazán ment végbe semmilyen fejlődés a világban. Persze a fejlődésről mindenkinek más-más a felfogása...
AE
-
Tim82
félisten
Kifejezetten vicces vagy azzal, hogy szándékosan provokálsz valakit, majd visszautasítod a rosszindulat vádját. Duplagondol megvan?
Btw, az itteni nyitó hsz.-ed is burkolt trollkodás. Az más kérdés, hogy akit elkezdtél provokálni, az be is dőlt neki.
Egyébként csak úgy általánosságban megjegyezném, hogy a lenézett bölcsészek nélkül a legtöbb ember képtelen volna összerakni egy normális magyar mondatot alany-állítmány egyeztetéssel. Informatika nélkül azért jó pár száz - ezer évet létezett az emberalkotta világ és köszönte szépen, jól volt. Anélkül viszont nem, amit ma humán műveltségnek nevezünk.
-
ArchElf
addikt
válasz
Crystalheart #109 üzenetére
Vazz, de ha belőled is filmes arc lesz, te is ezeket a megemészthetetlen (feljön egybe, összerágva, mint a bagolyköpet) stílusú művészfilmeket fogod csinálni...
AE
-
L7wy
őstag
válasz
Thunderzolee #40 üzenetére
9:48 tiszta bölcsész XDXDXD "az biztos hogy amcsi űrhajós, mert az oroszoknak ceruzája van"
-
selenge
tag
Kedves Danih, igaza volt a kollégának, teljes mértékben a rosszindulatúság érezhető minden hozzászólásodból, sőt! Egyrészt kikérem magamnak, mert semmiféle elismerést nem kuncsorogtam, sosem volt szokásom ez!!! Egy szimpla beszélgetés volt a célja eme fórumnak, ami esetlegesen kiegyenlíti a humán-reál ellentéteket!
moha21: jogos, elk@rtam mérgemben
-
moha21
veterán
Ehhe akkor meglesz majd az egy főre jutó igazi bölcsek száma vagy mi.
Amúgy maga a diploma semmit nem ér sokszor még sulin belül sem. Van Energetika szakon ismerősöm aki a gyújtógyertyára több 100 ampert mondott....lássuk be elég sok minden hibádzik az elképzelésben.
Fél év múlva diplomája lesz..
Meg persze szakmákból is van ugyanez van aki ügye és/vagy akar, meg vannak a trógerek, lusták.
Hegesztésnél is vicces 10-ből 2 nézi meg a polaritást.
Kőműves fémfúrószárral falba meg ilyenek.
-
Mr X
veterán
-
selenge
tag
válasz
Crystalheart #88 üzenetére
ott a pont!
nyilvánvalóan az általánosítás erőteljesen rányomja a bélyegét a bölcsészekre, de ha nem lennének bölcsészek, akkor nem szerezné meg a gépész, a könyvelő, az informatikus, és egyáltalán senki a későbbi képzéséhez szükséges általános ismereteket, illetve érettségit... nyilvánvalóan van rengeteg kamuszak pl. turisztika szervező, médiaszervező, meg hasonlók, és természetesen nagy a forgalom minden szakon is, de például az orientalisztika tanszékre főként olyan emberek mennek, akik olyan tudást és értéket hordoznak magukban, illetve szereznek meg, amivel ha nem is közvetlen de hozzá tudnak járulni a társadalmi fejlődéshez, és nem biztos, hogy ebből nekik anyagi bevétele is származik (pl nekem is volt több cikkem ami megjelent újságban)... ebből lehet hogy évek múlva fogok profitálni, a tudás hosszú távú befektetés! ezért nevezik a infos, gépész, stb tudományokat reál irányzatnak, mert ők, bocsánat, most sztereotípia következik, a materiális, kézzelfoghatóban gondolkoznak (pl. pénz)...
-
Crystalheart
őstag
"lehet, hogy ez nem elég romantikus egy bölcsész számára, ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy a világ nem magasröptű gondolatokból, hanem betonból, aszfaltból, vasból, kőből, földből, fákból, emberekből és állatokból áll, illetve a pénzből, ami ezt az egészet mozgásba hozza."
Mindez pont nem érne semmit művészetek nélkül, lásd például Az ember tragédiájában a falansztert. A fő motívum nem az, hogy akaratuk ellenére kényszerítik bizonyos kétkezi pozíciók betöltésére Michelangelóékat, hanem hogy tehetségük ellenére csak gyakorlatias munkát végezhetnek. Ez az abszurditás megvilágítja, mennyire fontos is a művészet: az emberiség lényege nem a hangyalét, hanem pont ezek a gyakorlatias irányelvektől eltérő vívmányok, mindaz, amit a mindennapi megélhetésen, gyártáson, javak halmozásán túl is fel tudunk mutatni. (A művészetnek persze nem előfeltétele a bölcsész szak, csak amolyan "jó ha van referenciának".) Ez nem a mérnöki vagy földművesi szakma lebecsülése, én is programozónak tanultam és paraszt vagyok ugyebár.
Nekem nincs semmi bajom a bölcsész szakokkal, csak azzal, hogy mennyi helyet indítanak. E téren az elitképzés híve vagyok, ami nem pazarló, munkanélküliség-leplező rendszer. Mert igazán jó gondolkodó nagyon kevés van; irreális, hogy ilyen sokakat vesznek föl.
-
3XV
tag
baluka26: matek A1, A2-t. Mechán pedig menedzsmentet nem kellett még egyszer elvégezni.
-
Csemike
aktív tag
"el kell fogadnunk, hogy a világ nem magasröptű gondolatokból, hanem betonból, aszfaltból, vasból, kőből, földből, fákból, emberekből és állatokból áll, illetve a pénzből, ami ezt az egészet mozgásba hozza."
Az anyagelvűség szerint igen, de én azt mondom, hogy nem csak kenyérrel él az ember. Nem, a Világ nem pusztán anyag.Érdekes az is, ahogy a többség fújol, ha szóba kerül a profitorientáltság, az, hogy az embereket, a természetet mennyire gátlástalanul kihasználja ez a fajta materialista szemlélet, hogy pl. jaj, mennyire gusztustalanok a kereskedelmi tévék, mert a nézettségért, a bevételért öntik a szennyet a népre. Emellett - mint ahogy itt is hozzátok rá a példát - azt tekintik az élet császárának, rendes embernek, aki ebben a profitorientált körben mozog. Pénzben méritek az embereket is.
-
Vladi
nagyúr
Vagyis van pár tucat ember évente, akiknek jól megy, a többi meg kínlódik. Semmi köze ennek a szakhoz, ennek kizárólag kishaznánkhoz van köze.
Ebből a szembpontból tök 8, hogy az illető bölcsész, nyelvész, közgazdász, vagy építészmérnök. Jah hogy a munkaügyiben több az építész mint a bölcsész?... -
selenge
tag
amikor jelentkeztem a szakra, nem a megélhetés volt a célom, hanem érdekelt, és szerettem! Az egy dolog hogy hosszú távú terveimben nyilván szükségem lesz az itt megszerzett tudásra, és kamatoztatni fogom tudni,,
"választhat a magyar cég 800-900€-s bruttó fizuja napi 8 óra munkáért cserébe, vagy a multicég 2500-3000€-ja napi 12-14 óráért " - ember ez nem Magyarország..... Rokonom végzett közgázon, végig kitűnő, kitűnő diplomával,tehát mondhatjuk, hogy fullos diplomája volt, felvették egy andrássy úti könyvelőcéghez (a világ 3 nagy vállalata közül az egyik) de közelében nincs a 2500 ojrónak...
nekem a legjobb fizetésem egy német cégnél volt, a világ egyik legjobb szakácsa mellett dolgoztam, de ott sem volt ennyi
-
3XV
tag
Igaz ugyan, hogy bölcsész képzésről nincs tapasztalatom, de a közgazdász és a mérnöki képzést össze tudom hasonlítani, mert két szakot végzek párhuzamosan BME-n (GPK+GTK).
Röviden: a mérnök szak sokkal több időt és energiát igényel részemről, az eredményeim mégis a GTK-n jobbak, nem is olyan kicsivel.
Tanulságot mindenki vonja le saját maga -
tkazmer
addikt
azért az már eleve baromi vicces, hogy egy mesterszintű diploma mellett felmerülhet, hogy esetleg valaki a mellette meglévő szakmái valamelyikből éljen meg, minimálbér közeli fizetésből....
én azt hiszem, hogy ha valaki egy tényleg jó diplomát szerez meg, akkor az nem a minimálbért fogja kapni, hanem választhat a magyar cég 800-900€-s bruttó fizuja napi 8 óra munkáért cserébe, vagy a multicég 2500-3000€-ja napi 12-14 óráért cserébe munkakörök között. ja, igen, kezdőfizu, friss diplomásoknak. ja, igen, a bme-s szupergépészmérnökök vagy a bce-s szuperközgazdászok kapják. -
Fadam
tag
Akkor jó azt hittem másik tárgy.
Mi beszoktunk menni bár értelme nem sok van mivel általában vagy rejtvényt fejtünk vagy sodoku party megy. Sőt múltkor meg könyvet olvastam inkább. A zh-m meg 10/20 lett és felemelte. Hát bizony neki a .....
#69 Szerk: Mondjuk úgy tudom hogy a kettőből kell meglenni 60-nak szóval még nincs minden veszve. Majd a legközelebbi zh-ra át is nézem az anyagot és nem csak szarok rá.
-
hoffman_
nagyúr
-
tkazmer
addikt
senki sem vitatja, hogy kifejezetten nagy tudásod lehet a fenti területeken. azt sem, hogy bizonyára sok időbe és energiába került, míg megtanultad.
ugyanakkor az, hogy valaki tud 20 nyelven, csak annyit mond el egy illetőről, hogy minden bizonnyal zseni a nyelvek területén, azt nem, hogy ezen kívül ért-e valami máshoz. 20 nyelv ismerete persze már hozhat valakit olyan piaci pozícióba, amiért sokan irigykednének, ez nem vitás, ugyanakkor 19, 15 vagy 10 nyelv ismerete esetén sem lenne sokkal hátrébb.de a lényeget azt hiszem, hogy az utolsó bekezdésben írtad le: "szóval a tudás, amiből az ember építkezik és él, az nem kell hogy piacképes, modern legyen, mert mi lenne az emberiséggel, ha nem lennének olyanok, akik megőrzik eleink tudását, történetét, kultúráját..."
azt hiszem, nem sok minden azon kívül, hogy a könyvesboltok forgalma és a google látogatottsága még magasabbra nőne.#47) Csemike
oké, hogy tudás hatalma meg egyéb kutyagumi, de akkor már nem mindegy, hogy egy kupac könyv felett van valakinek hatalma, amiket csak ő ért, vagy afölött a párszázmillió ember fölött, akiket megmentett a gyógyszerével, akik alá autót, házába lámpát adott, akik életét befolyásolta pár elemzés alapján meghozott döntésével, stb.
lehet, hogy ez nem elég romantikus egy bölcsész számára, ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy a világ nem magasröptű gondolatokból, hanem betonból, aszfaltból, vasból, kőből, földből, fákból, emberekből és állatokból áll, illetve a pénzből, ami ezt az egészet mozgásba hozza. -
hoffman_
nagyúr
Nálunk is közötte van, a tanár meg egy gyökér, utálja mindenki, mint állat, keletis gazdasági karról jár át, és úgy lenézi a (villany)mérnököket, hogy arra szavak nincsenek. Pedig egy közgadzász, azon belül is csak egy tanár, lol. Ebből adódóan szeret buktatni, legutóbb látta, hogy túl jól sikerültek a tesztek, ezért a zh előtti kettes 40%-os határt felvitte 50%-ra, miután végzett a javítással.
-
selenge
tag
-
baluka26
veterán
Nem tudom. Azért van egy-két szopatós tárgy. Ugyanazt a matekot tanuljuk mint a gépészek, mikroökonómia is nagyon nehéz. A többi tantárgy egylőre a tanulós fajta. Nem tudom, az mitől lenne "kamu", meg nem igazi.
Egyébként BSc-ben nem érdemes gondolkodni.. MSc-ben meg vannak jók. -
selenge
tag
nos, nem akarlak megsérteni, ezért csak az egyharmadát írom, annak amit hirtelen...
mivel mindenki azt firtatta, hogy abból a tudásból nem élek meg amit az egyetemen szereztem erre reagáltam, hogy van más szakmám... amennyiben ezt kérkedésnek sikerült felfogni, ahhoz csak gratulálni tudok, kérlek fáradj be az általános iskola 6. osztályába szövegértésre!
Nyilván az, hogy ma kedves kicsiny hazánkban valakinek több szakmája van sajnos teljesen szokványos, általános dolog, mert a minimálbérből (amit általában fizetnek a munkahelyeken) nem lehet megélni... Természetesen egy BME-s szupergépészmérnök halálra keresi magát, amint kitette a lábát a diplomaosztóról...
Alapvetően a műszaki egyetemen már ha jól tudom 2,5ös átlagtól nem kis ösztöndíjakat osztogatnak, míg nálunk anno úgy volt, hogy az adott évfolyam átlagához mérten adták, 12-en voltunk, és a kitűnő átlagú tanuló kőkemény 7500Ft-ot kapott (mert a 12 fő átlaga 4,7volt), és hidd el tudom a BME-s is sokat tanul a 2,5-ért, de mi sem füvezésből, meg kávézgatásból vizsgáztunk, ahogy szintén szól a sztereotípia...
bocsánat ha sértő voltam, nem (
feltétlen) annak szántam... -
danih
veterán
Három szakmája van (sokunknak egyébként itt a fórumon szintén van jópár, de érdekes módon mindig bölcsészeket látok ezzel kérkedni
), az egyik csak jó lesz valamire
Egyébként lehet ezeket pénzért kamatoztatni, de ez eléggé egy "niche market", nagyon (tényleg nagyon) jónak kell lenni benne, hogy pénz is álljon a házhoz. -
Mr X
veterán
Értem én, mire akartok kilyukadni, de normális esetben azért végez el valaki egy egyetemet, hogy jó pozícióban legyen a munkaerőpiacon. Ha valaki magáért a tudásért véget el egy szakot, amire nincs kereslet, akkor ne csodálkozzon, ha gyári melós lesz belőle.
Milyen hatalma van például a mongol szakon megszerzett tudásnak? Hol lehet ezt reálisan kamatoztatni úgy, hogy az nem hobbi, hanem valóban azt lehet mondani rá, hogy ezért megérte elvégezni az egyetemet?
Nem kötözködni akarok, de nem sokat ér, hogy valaki éveket tanul valamit, amivel aztán nem tud mit kezdeni az életben.
-
Én nem úgy értettem, h melyik szakos hallgatók tudták a választ, és melyikek nem, csak úgy általánosságban érdekes ez a video.
Mielőtt nem láttam azt gondoltam, h azt mindenki tudja (kábé úgy általános iskolás kora óta), h a Holdon konkrétan nincs súlytalanság, mert ott is van gravitáció, csak kisebb mint a Földön. Ezért a toll szépen lassan leesne.
Ezért nagyon meglepődtem, h egyetemisták ilyenre ne tudnának kapásból válaszolni. -
hoffman_
nagyúr
Egyik csoporttársam villanymérnökösdit játszik velem a Kandón. A bátyja most végez BME-n műszaki menedzser szakon. Csoporttársam nem sajnálja, agyig tudja oltani, múltkor összeszámolta nekem egy kezén, hogy hány igazi tantárgya volt bátyjának
No offense
A mérnökök el vannak szálva maguktól
Bár ha a büfés bölcsészeknek van alapja, tuti ennek is
mod:
GT-ben anno az első dolog volt a menedzserek szénné fikázása by felsőbbévesek/rókák/, ez volt az alapja az első( délután 1 körüli) ivásnak
#48:
Headshot.
#40, Thunderzolee:
Ja igen, ez az elrepülős
Tegyük hozzá azért volt a BME- is, aki beégett, na az a gáz
-
danih
veterán
Szia!
Te is fehér zoknit viselsz a szandállal nyáron? -
Huma
addikt
Én csak azt tudom mondani, hogy akinek nem inge...
Valamint, nem zörög a haraszt ha nem fúj a szél. Nem véletlenül hívják büfészaknak. -
Mr X
veterán
-
selenge
tag
úgy látszik nem értetted amit mondani akartam, nem a pénzkeresés a lényeg, van elcsépelt közhely: "a tudás hatalom" - de nem feltétlen a hatalom a megfelelő szó... arra gondolok, hogy volt pár általános iskolás tanítványom, íjászatot tartottam nekik, eleinte minden edzés előtt egy egy magyar illetve keleti nomád mesét, regét mondtam el nekik, aztán egyre jobban érdekelte őket és komolyabb(természetesen az ő szintjükön) történelmi dolgokba is belementünk (a történelem tanár nem feltétlen örült ennek, mert ő még mindig a finnugor - sic- elméletnél volt leragadva)
szóval azt az érzést amit az ad, hogy a gyerekek, vagy akár felnőttek csüngenek a szavaidon, és a világot kizárva figyelnek rád (és meg is értenek) azt semmi pénz nem váltja ki
volt egy(azaz 5) gépészmérnök szomszédom, aki egyszer belenézett a tanulmányaimba, és azt mondta hogy ezt ő képtelen lenne megtanulni: hasonló szöveget látott
természetesen én meg a matekhoz, fizikához vagyok láma (bár azért tudom, hogy leesik a holdon a toll, az emberek sem repültek el, csak könnyebbek voltak)
azt, hogy nem tudják ki volt Eötvös Lóránd, sajnos a mai oktatás szutyka... az érettségis felvételit is marhaságnak tartom, és az egész bolognai rendszert is, ha ezt 10évvel ezelőtt teszik fel az ELTE-n, azért más arányok keletkeztek volna...
a magolásról meg annyit, hogy én sosem voltam jó tanuló, sportoltam, heti 12 edzésem volt, szar érettségim, de az egyetem 120 pont volt a ponthatár és 120al vettek fel (én még felvételiztem nyelvből, történelemből), illetve ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy akkori párom teljesen el volt keseredve hogy nem lett olyan jó az érettségije (szt.Margit gimnázium - elit), ellenben nagyon sok kitűnő lett, mert rengeteg volt a magolós, és ott azt követelték meg, viszont ő volt az egyetlen akit oda vettek fel ahova szeretett volna menni!!! és voltak egyéni gondolatai!
-
Crystalheart
őstag
Igazság szerint a humán szakok azért tűnnek néha sokkal könnyebbnek, mert ha valakinek van érzéke hozzá, akkor valóban nagyon könnyű tud lenni a gyakorlati része, tehát amit nem magolni kell. De biztos, hogy azt a több ezer oldal jogi blablától a legtöbb mérnök kifeküdne, ahogy viszont is, a legtöbb jogász a matektól.
-
truba
tag
Szerintem nem kell lenézni egyik szakot sem, mindenkinek a sajátja a legnehezebb. Sógornőm bölcsész szakos, PTE-BTK magyar -történelem, én pedig ZMNE-KLHTK nemzetbiztonsági szak.
Nekem a sajátom sokkal nehezebbnek tűnik mint a bölcsész, de lehet tévedek. -
baluka26
veterán
Én műszaki területen vagyok, a mérnökök szerint mégis büfészak. Műszak menedzsernek tanulok a BME-n. Azért annyira nem könnyű...
-
Kassadin
addikt
Nem tudom minek köszönhető ez a bölcsész=büfészak(olyan könnyű?), de az azért imádom hallani/olvasni, hogy mennyi diplomás ember verdesi a seggét a földhöz, merthogy nem keres kezdésnek 300 ezret 8 óra semmittevéssel, természetesen ők alja munkát nem végeznek el, mert hát ők diplomások ugye, nem ezért "tanultak" annyit. Mondjuk ez a manager meg a többi is kb. ennyit ér a munkaerőpiacon.
Vad kapitalizmus korszakát éljük, sajnos már senki alá se tolnak csak úgy oda egy munkahelyet. Főleg nálunk, na abba inkább ne is menjünk bele, mert csak felmegy a vérnyomásom.
-
selenge
tag
nem értelmiségi, hanem szinkrontolmács, erre kevés ember képes, egyszerre 3 nyelven gondolkozni, beszélni, csak gondolj bele, kínaiból angolra, abból mondjuk németbe, aztán kínaiba etc.... jah, és mondjuk ezt egy többmillió dolláros üzlet megkötésekor (sajnos a fordítógépek egyre veszik el ennek a munkának a terét, bár a kínainak fontos a személyes találkozó, és a beszéd! )
Tkazmer: "ezzel a tudással milyen korszerű és piacképes értéket lehet teremteni?"
nem a korszerű, és talán nem is a piacképes a lényeg, hanem a Tudás, én mint hadtörténész, rengeteget kutattam, kutatok, és elég sok téren, fegyvertörténet, vallástörténet, történelem, földrajz, meteorológia, csillagászat, és nyelvek, mert ezek mind hozzátartoznak az adott szakterülethez.
amúgy alapvetően nyelv szak a mongol, a diplomával felsőfokú nyelvvizsgát adnak, de ettől függetlenül le kell tenni a közép és alapfokú vizsgát más nyelvből, illetve a szakon 3-4nyelvet is tanultunk kötelezően (és ezek nem európai nyelvek).
van olyan tanár ismerősöm, aki több mint 20ázsiai nyelven beszél, és ezek közül sokat anyanyelvi szinten (egyszer Tuvában volt egy torokének versenyen, ahol nem hitték el, hogy nem tuvai származású - bár 190cm magas és szőke hajú, kék szemű
)
illetve egy tanár barátom, szintén mongol szakról hagyományos állattartásból él, és hidd el, más az íze annak a rackának, marhának, amit ő nevel!!!
szóval a tudás, amiből az ember építkezik és él, az nem kell hogy piacképes, modern legyen, mert mi lenne az emberiséggel, ha nem lennének olyanok, akik megőrzik eleink tudását, történetét, kultúráját... tudom kicsit romantikus hozzáállás, de nekem sokat ad lelkileg és szellemileg is az a tudat, hogy olyat alkotok, amit esetleg unokáink, vagy az ő unokáik fognak olvasni, és belőle tanulni
-
tkazmer
addikt
persze, hogy kialakult, nézz csak rá a topicnyitó hozzászólására éppen a tiéd előtt. mongol szakra járt, ami mellett átjárt török, iranisztika és történelem szakra.
ezzel a tudással milyen korszerű és piacképes értéket lehet teremteni? (a kérdés nem kifejezetten offenzív jellegű, meggyőzhető vagyok, bár biztos nem könnyen...) -
selenge
tag
válasz
Thunderzolee #30 üzenetére
itthon sajnos lehet hogy ez a helyzet, viszont kínában, és ezt biztos forrásból tudom egy 3 nyelvű szinkrontolmács 5-10ezer dolláros órabérben dolgozik, és max 2-3 órát egy nap (hozzáteszem, bele is fájdul a feje)
-
Bár nem inproduktív állományban vagyok, de azon kevés dolgozók közé tartozok, akik olyan jóban voltak pár japán sráccal, h kirándultunk együtt, mikor itt voltak, voltam a panzióban is ahol laktak, többen nálam is voltak közülük, lementünk a Balatonhoz is, stb. Természetesen a hozzánk tartozó tolmácsokat is ideértem ehhez a társasághoz.
Egyik srác meg is kérte az egyik tolmácslány kezét..Aztán később mikor lakótársnőt kerestem, jelentkezett egy lány, akiről kiderült, h orosz-japán "szakos", és csak azért nem a suzukiban tolmács, mert egy külsős beszállító cégnél volt tolmács, de mint később kiderült, a baráti körünk szinte megegyezett (nem sok japán tolmács van az országban).
Ezen személyektől származó infókból eléggé képbe kerültem.
Fájt is s feje miattam jópár felettesemnek, sok olyan dolgot tudtam meg, ami nem egészen úgy volt, ahogy ők be próbálták állítani. -
Csemike
aktív tag
válasz
Thunderzolee #25 üzenetére
"Úgyhogy üzenem a mi kis bölcsész tanoncunknak," Erre a szarkazmusra feltétlenül szükség volt.
Azért mert te a Suzuki gyárban dolgozol, nem tudhatsz mindent.Vagy HR-es vagy?
Szerintem is félre lehetne már tenni ezt a bölcsész=semmirekellő hozzáállást. Valakik valamikor valamiért kitalálták, de ettől még nem feltétlenül van alapja. Ennyi erővel Radnóti és József Attila is semmirekellő, mivel nem voltak mérnökök és semmi kézzelfoghatót nem tettek le az asztalra. Társadalmi hasznosságuk és szellemi örökségük viszont felbecsülhetetlen. Ilyen szempontok is vannak ám, nem csak olyanok, amik számokkal mérhetőek.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Thunderzolee #25 üzenetére
Ennyire nem látok a dolgok mélyére, nyilván nem vagyok otthon minden téren
Ettől függetlenül áll, amit írtam, a lényegen nem változtat. Más kérdés, hogy most akkor ki ferdít
-
Ejha.
Én a suzukiban dolgozok.
Tudtommal a tolmácsok nem keresnek jobban a sori dolgozóknál, és az az idő már régen elmúlt, amikor még "tele volt a gyár" tolmáccsal. A japánok hazamentek, maradt egy-két példány belőlük, tolmács meg 1-2 csarnokonként van egy.Ráadásul a suzukinál sóherebb céget még nem láttam, nehezen hiszem el, h (bruttó) 400ezret kifizetnének egy tolmácsnak. A high school végzettségű akármennyire japán szakos tolmáccsal egyébként nem sokra megyünk itt. Az itteni tolmácsok is full japánb×zik, és mégis sokszor a mai napig gondot okoz lefordítani egy-egy kacifántosabb autó-alkatrész/szerelési művelet nevét, (mint pl. a "féklámpa-árnyék visszahúzó rugó").
Úgyhogy üzenem a mi kis bölcsész tanoncunknak, h igyekezzen majd nem félrefordítani a műszaki szövegeket, hogy senki se haljon bele a végeredménybe.
-
hoffman_
nagyúr
Hát, erre csak azt tudom mondani, hogy amelyik mérnök nem képes letenni egy nyelvvizsgát, az ne is kapjon munkát, mert segghülye - ráadásul nem is mérnök, mert ez nem az az irány, amit el lehet végezni olvasással.
A Suzukihoz hívják tolmácsnak. 400k-s kezdővel.
Teljesen oké- Van az országban 20 ilyen ember, kapjon 400k-t, nem is őt minősítik a "büfészbölcsész" szavak.
De most komolyan. Nem hanyagolhatnánk már ezt a bölcsészezést, meg büfészakozást, mert kicsit már unalmas.
Nyilván nem véletlenül alakult ki. De leírtam, hogy ebben van sztereotípia is bőven, szerintem is.
Én is marhára büfésnek éreztem magam, amikor a boncteremben, agyszeteket turkálva vizsgáztam kizárólag latinul beszélve.
Nem is vagy az ezek szerint.
-
Vladi
nagyúr
"Én még nem tudom, ehhez mivel járulok hozzá, de tarisznyám nincs."
Hmm... az jó, ha írtak már nekem programozók mélt, hogy segítsek linukszot beállítani??
DE-BTK 2007.
(#14) hoffman_:
"Az, hogy kiterjed rá az általánosítás, nos, szar ügy "
Várjál! Hány mérnök nem kapja meg a diplomát, mer kínlódik a nyelvvizsgával. Szar ügy.
Sógornő jelöltem bölcsész. De olyan igazi. Japán szakos. Most végez. A Suzukihoz hívják tolmácsnak. 400k-s kezdővel. Szar ügy.De most komolyan. Nem hanyagolhatnánk már ezt a bölcsészezést, meg büfészakozást, mert kicsit már unalmas.
Én is marhára büfésnek éreztem magam, amikor a boncteremben, agyszeteket turkálva vizsgáztam kizárólag latinul beszélve. Naja. Jaa és munkám is van. -
Csemike
aktív tag
Nem igaz, hogy nincs több bölcsész a logouton.
-
C4mp3r
addikt
PTE-BTK english studies, checkin in
dabadab:
ilyesmire nem nem adok, egyebkent [link]
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Crystalheart #12 üzenetére
A bölcsészekről kialakult 1-1 adott szak/képzés miatt egy gyűjtőkalap, amira ráhúzták a büfészak elnevezést - ami valljuk be, esetenként helytálló is. Sokan választják, hogy legyen még 3-5-több évük henyélni, csak ne kelljen dolgozni. Ettől függetlenül persze ott van az a része is, amit te mondasz, te tervezel, amire nem lehet ráhúzni a vizes lepedőt. Az, hogy kiterjed rá az általánosítás, nos, szar ügy
-
selenge
tag
tarisznyám nekem sincs
Anno amikor én felvételiztem, még felvételi volt nem érettségi, és mivel hagyományőrző voltam, és tudtam, hogy hadtörténészettel akarok foglalkozni, egyértelmű volt - ELTE BTK, sajnos a történelem szak nem érdekelt, mert engem csak a 16. sz-ig bezárólag érdekel, olyan szak meg nem volt hogy kifejezetten Magyar történelem, így lett mongol szak, mely mellett sokat jártam át órákra török, iranisztika és történelem szakon.
A Bölcsész képzésnek, nálunk legalábbis sok pozitívuma volt, egyfelől komolyan megtanultál írni, nagy hangsúlyt fektettek a stilisztikára, szókincsre, egyszóval felkészítettek a publikációra! Másrész a Belső-ázsiai tanszéken nagyon sok nemzetközi szinten elismert szaktekintély tanított, illetve több magyar neves ázsia-kutatónk van/volt mint nemzetközi összesen. Ehhez hozzáfűzném, hogy Angliában az Oxfordon egy magyar tudós alapította meg a turkológia tanszéket, majd később a Bloomingtoni egyetemen a Orientalisztika tanszéket, melynek 95éves koráig (sajnos idén meghalt) a vezetője volt, illetve a világon minden konferencián jelen volt valamilyen tiszteletbeli, vagy tényleges pozícióban...
Géppark:
akkoriban (2003) a legjobb gép egy p3as 900Mhz-es Hp volt, emellett gyengébb p3asokkal volt teli, és golyós egerekkel
Szóval akár az alattunk lévő régészekhez is levihettem volna...
A fejlesztést 3db 1,7Ghz-es p4ess barbonne-al kezdtem, sajnos összesen 1100ft hozzájárulást kaptam, úgyhogy a telepítgetésen és később némi ram meg winyóbővítéssel be is fejeztem a munkát... -
Crystalheart
őstag
Amúgy meg, bölcsész, bölcsész, ez elég tág fogalom. Elvileg én mint filmrendező is annak fogok számítani, ha fölvesznek, ott mégis elitképzés megy, azaz csak kevés embert oktatnak. És bizonyos bölcsész-szakokra mindenképp szükség van, pl. egy pszichológus nem csak pszichológusként helyezkedhet el, de jóformán bármelyik munkában kamatoztathatja a tudását, ahol emberekkel kell foglalkozni, vagy felméréseket kel végezni. A gond csak akkor van, amikor többe képeznek, azaz jóval többet, mint amit akár egy egészséges piac fel tud venni.
Bár én nem láttam a statisztikákat, de a bölcsészek demonstrációjakor valami olyasmit mondogattak, hogy a munkába állási arány - a mekit meg hasonlókat sem számítva - nem rosszabb, mint az érettségizetteké. Így akik elvégzik az MSc-t, azok valóban hasznosítani tudják, elvileg. Csakhogy sokkal többen vannak, akik valahol útközben hullanak ki...
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Crystalheart #9 üzenetére
Adj hálát érte az égnek
Bölcsészeket már csak a menedzserek tudják talán túlszárnyalni, de lehet hogy még ők sem
-
Mr X
veterán
válasz
Crystalheart #9 üzenetére
Hát én sem vagyok villamos-mérnök, de itthon már cseréltem ki villanykapcsolót.
Bocs, nem beszólás, csak adta magát.
-
Crystalheart
őstag
Hát bölcsész az hivatalosan nem vagyok, csak író-palánta.
-
Ha már így összejöttetek, ti bölcsészek.. nem mesélnél a tanszék gépeiről? Kíváncsi vagyok, hány GHz, meg MHz, meg GB?
-
Ha már így összejöttetek, ti bölcsészek.. nem mesélnél a tanszék gépeiről? Kíváncsi vagyok, hány GHz, meg MHz, meg GB?
-
csƵ
addikt
- Mit kér a mérnök a bölcsésztől?
- ???
- Két sajtburgert. -
selenge
tag
válasz
lsebestyen #1 üzenetére
nem, mekiben sosem tudnék dolgozni, amúgy van 3 szakmám mellette, csak érdekelt a téma..
Szal btk rulz
Csemi : dehogy baj, milyen szakon voltál?
-
Csemike
aktív tag
Tátkos. Tátk előtt viszont btk-s volt a szakom.
Viszont nem vagyok gépb*zi, az baj?
-
Thome
veterán
válasz
lsebestyen #1 üzenetére
És várjál, iPhone 4-gyel rendelkezik!
-
lsebestyen
addikt
te is a mekibe dolgozol?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- Battlefield 4
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- További aktív témák...
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest