- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
Új hozzászólás Aktív témák
-
selenge
tag
minap rendszergazda barátom megosztott egy viccet:
Két számítógépes rendszergazda beszélget:
- Te, hogy lehetsz olyan hülye, hogy a kutyád nevét adod meg jelszónak?
- Miért, mi a bajod azzal, hogy wfK41a2s? -
selenge
tag
Kedves Danih, igaza volt a kollégának, teljes mértékben a rosszindulatúság érezhető minden hozzászólásodból, sőt! Egyrészt kikérem magamnak, mert semmiféle elismerést nem kuncsorogtam, sosem volt szokásom ez!!! Egy szimpla beszélgetés volt a célja eme fórumnak, ami esetlegesen kiegyenlíti a humán-reál ellentéteket!
moha21: jogos, elk@rtam mérgemben
-
selenge
tag
válasz
Crystalheart #88 üzenetére
ott a pont!
nyilvánvalóan az általánosítás erőteljesen rányomja a bélyegét a bölcsészekre, de ha nem lennének bölcsészek, akkor nem szerezné meg a gépész, a könyvelő, az informatikus, és egyáltalán senki a későbbi képzéséhez szükséges általános ismereteket, illetve érettségit... nyilvánvalóan van rengeteg kamuszak pl. turisztika szervező, médiaszervező, meg hasonlók, és természetesen nagy a forgalom minden szakon is, de például az orientalisztika tanszékre főként olyan emberek mennek, akik olyan tudást és értéket hordoznak magukban, illetve szereznek meg, amivel ha nem is közvetlen de hozzá tudnak járulni a társadalmi fejlődéshez, és nem biztos, hogy ebből nekik anyagi bevétele is származik (pl nekem is volt több cikkem ami megjelent újságban)... ebből lehet hogy évek múlva fogok profitálni, a tudás hosszú távú befektetés! ezért nevezik a infos, gépész, stb tudományokat reál irányzatnak, mert ők, bocsánat, most sztereotípia következik, a materiális, kézzelfoghatóban gondolkoznak (pl. pénz)...
-
selenge
tag
amikor jelentkeztem a szakra, nem a megélhetés volt a célom, hanem érdekelt, és szerettem! Az egy dolog hogy hosszú távú terveimben nyilván szükségem lesz az itt megszerzett tudásra, és kamatoztatni fogom tudni,,
"választhat a magyar cég 800-900€-s bruttó fizuja napi 8 óra munkáért cserébe, vagy a multicég 2500-3000€-ja napi 12-14 óráért " - ember ez nem Magyarország..... Rokonom végzett közgázon, végig kitűnő, kitűnő diplomával,tehát mondhatjuk, hogy fullos diplomája volt, felvették egy andrássy úti könyvelőcéghez (a világ 3 nagy vállalata közül az egyik) de közelében nincs a 2500 ojrónak...
nekem a legjobb fizetésem egy német cégnél volt, a világ egyik legjobb szakácsa mellett dolgoztam, de ott sem volt ennyi
-
selenge
tag
-
selenge
tag
nos, nem akarlak megsérteni, ezért csak az egyharmadát írom, annak amit hirtelen...
mivel mindenki azt firtatta, hogy abból a tudásból nem élek meg amit az egyetemen szereztem erre reagáltam, hogy van más szakmám... amennyiben ezt kérkedésnek sikerült felfogni, ahhoz csak gratulálni tudok, kérlek fáradj be az általános iskola 6. osztályába szövegértésre!
Nyilván az, hogy ma kedves kicsiny hazánkban valakinek több szakmája van sajnos teljesen szokványos, általános dolog, mert a minimálbérből (amit általában fizetnek a munkahelyeken) nem lehet megélni... Természetesen egy BME-s szupergépészmérnök halálra keresi magát, amint kitette a lábát a diplomaosztóról...
Alapvetően a műszaki egyetemen már ha jól tudom 2,5ös átlagtól nem kis ösztöndíjakat osztogatnak, míg nálunk anno úgy volt, hogy az adott évfolyam átlagához mérten adták, 12-en voltunk, és a kitűnő átlagú tanuló kőkemény 7500Ft-ot kapott (mert a 12 fő átlaga 4,7volt), és hidd el tudom a BME-s is sokat tanul a 2,5-ért, de mi sem füvezésből, meg kávézgatásból vizsgáztunk, ahogy szintén szól a sztereotípia...
bocsánat ha sértő voltam, nem (
feltétlen) annak szántam... -
selenge
tag
úgy látszik nem értetted amit mondani akartam, nem a pénzkeresés a lényeg, van elcsépelt közhely: "a tudás hatalom" - de nem feltétlen a hatalom a megfelelő szó... arra gondolok, hogy volt pár általános iskolás tanítványom, íjászatot tartottam nekik, eleinte minden edzés előtt egy egy magyar illetve keleti nomád mesét, regét mondtam el nekik, aztán egyre jobban érdekelte őket és komolyabb(természetesen az ő szintjükön) történelmi dolgokba is belementünk (a történelem tanár nem feltétlen örült ennek, mert ő még mindig a finnugor - sic- elméletnél volt leragadva)
szóval azt az érzést amit az ad, hogy a gyerekek, vagy akár felnőttek csüngenek a szavaidon, és a világot kizárva figyelnek rád (és meg is értenek) azt semmi pénz nem váltja ki
volt egy(azaz 5) gépészmérnök szomszédom, aki egyszer belenézett a tanulmányaimba, és azt mondta hogy ezt ő képtelen lenne megtanulni: hasonló szöveget látott
természetesen én meg a matekhoz, fizikához vagyok láma (bár azért tudom, hogy leesik a holdon a toll, az emberek sem repültek el, csak könnyebbek voltak)
azt, hogy nem tudják ki volt Eötvös Lóránd, sajnos a mai oktatás szutyka... az érettségis felvételit is marhaságnak tartom, és az egész bolognai rendszert is, ha ezt 10évvel ezelőtt teszik fel az ELTE-n, azért más arányok keletkeztek volna...
a magolásról meg annyit, hogy én sosem voltam jó tanuló, sportoltam, heti 12 edzésem volt, szar érettségim, de az egyetem 120 pont volt a ponthatár és 120al vettek fel (én még felvételiztem nyelvből, történelemből), illetve ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy akkori párom teljesen el volt keseredve hogy nem lett olyan jó az érettségije (szt.Margit gimnázium - elit), ellenben nagyon sok kitűnő lett, mert rengeteg volt a magolós, és ott azt követelték meg, viszont ő volt az egyetlen akit oda vettek fel ahova szeretett volna menni!!! és voltak egyéni gondolatai!
-
selenge
tag
nem értelmiségi, hanem szinkrontolmács, erre kevés ember képes, egyszerre 3 nyelven gondolkozni, beszélni, csak gondolj bele, kínaiból angolra, abból mondjuk németbe, aztán kínaiba etc.... jah, és mondjuk ezt egy többmillió dolláros üzlet megkötésekor (sajnos a fordítógépek egyre veszik el ennek a munkának a terét, bár a kínainak fontos a személyes találkozó, és a beszéd! )
Tkazmer: "ezzel a tudással milyen korszerű és piacképes értéket lehet teremteni?"
nem a korszerű, és talán nem is a piacképes a lényeg, hanem a Tudás, én mint hadtörténész, rengeteget kutattam, kutatok, és elég sok téren, fegyvertörténet, vallástörténet, történelem, földrajz, meteorológia, csillagászat, és nyelvek, mert ezek mind hozzátartoznak az adott szakterülethez.
amúgy alapvetően nyelv szak a mongol, a diplomával felsőfokú nyelvvizsgát adnak, de ettől függetlenül le kell tenni a közép és alapfokú vizsgát más nyelvből, illetve a szakon 3-4nyelvet is tanultunk kötelezően (és ezek nem európai nyelvek).
van olyan tanár ismerősöm, aki több mint 20ázsiai nyelven beszél, és ezek közül sokat anyanyelvi szinten (egyszer Tuvában volt egy torokének versenyen, ahol nem hitték el, hogy nem tuvai származású - bár 190cm magas és szőke hajú, kék szemű
)
illetve egy tanár barátom, szintén mongol szakról hagyományos állattartásból él, és hidd el, más az íze annak a rackának, marhának, amit ő nevel!!!
szóval a tudás, amiből az ember építkezik és él, az nem kell hogy piacképes, modern legyen, mert mi lenne az emberiséggel, ha nem lennének olyanok, akik megőrzik eleink tudását, történetét, kultúráját... tudom kicsit romantikus hozzáállás, de nekem sokat ad lelkileg és szellemileg is az a tudat, hogy olyat alkotok, amit esetleg unokáink, vagy az ő unokáik fognak olvasni, és belőle tanulni
-
selenge
tag
válasz
Thunderzolee #30 üzenetére
itthon sajnos lehet hogy ez a helyzet, viszont kínában, és ezt biztos forrásból tudom egy 3 nyelvű szinkrontolmács 5-10ezer dolláros órabérben dolgozik, és max 2-3 órát egy nap (hozzáteszem, bele is fájdul a feje)
-
selenge
tag
tarisznyám nekem sincs
Anno amikor én felvételiztem, még felvételi volt nem érettségi, és mivel hagyományőrző voltam, és tudtam, hogy hadtörténészettel akarok foglalkozni, egyértelmű volt - ELTE BTK, sajnos a történelem szak nem érdekelt, mert engem csak a 16. sz-ig bezárólag érdekel, olyan szak meg nem volt hogy kifejezetten Magyar történelem, így lett mongol szak, mely mellett sokat jártam át órákra török, iranisztika és történelem szakon.
A Bölcsész képzésnek, nálunk legalábbis sok pozitívuma volt, egyfelől komolyan megtanultál írni, nagy hangsúlyt fektettek a stilisztikára, szókincsre, egyszóval felkészítettek a publikációra! Másrész a Belső-ázsiai tanszéken nagyon sok nemzetközi szinten elismert szaktekintély tanított, illetve több magyar neves ázsia-kutatónk van/volt mint nemzetközi összesen. Ehhez hozzáfűzném, hogy Angliában az Oxfordon egy magyar tudós alapította meg a turkológia tanszéket, majd később a Bloomingtoni egyetemen a Orientalisztika tanszéket, melynek 95éves koráig (sajnos idén meghalt) a vezetője volt, illetve a világon minden konferencián jelen volt valamilyen tiszteletbeli, vagy tényleges pozícióban...
Géppark:
akkoriban (2003) a legjobb gép egy p3as 900Mhz-es Hp volt, emellett gyengébb p3asokkal volt teli, és golyós egerekkel
Szóval akár az alattunk lévő régészekhez is levihettem volna...
A fejlesztést 3db 1,7Ghz-es p4ess barbonne-al kezdtem, sajnos összesen 1100ft hozzájárulást kaptam, úgyhogy a telepítgetésen és később némi ram meg winyóbővítéssel be is fejeztem a munkát... -
selenge
tag
válasz
lsebestyen #1 üzenetére
nem, mekiben sosem tudnék dolgozni, amúgy van 3 szakmám mellette, csak érdekelt a téma..
Szal btk rulz
Csemi : dehogy baj, milyen szakon voltál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- Ingatlanos topic!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- LEGO klub
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Horgász topik
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Oneplus Nord 5G
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged