- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Méregdrágán érkezik Magyarországra a Model Y
- Megérkezett az Android 16 nyilvános bétája
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Öt Redmi Note 14 érkezett a nemzetközi piacra
- VoLTE/VoWiFi
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- iOS alkalmazások
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
Új hozzászólás Aktív témák
-
doc
nagyúr
válasz fordfairlane #49 üzenetére
probald ki pl. egy szinten GMA950-es Mac mini-n az OSX/spaces-t
-
tomy8614
csendes tag
Én a Dashboardot és a Spaces-t szoktam gyakran használni: egyiket a görgő-balra-klikk-re a másikat a görgő-jobbra-klikk-re állítottam be. Még a görgő környékéről se kell elvinnem az ujjamat a váltásokhoz
-
doc
nagyúr
a blog elsodleges celja nem az, hogy mindenki kerdezgessen (vannak erre topicok) hanem hogy Bog es Bocha kapjon ingyen egy popec gepet
amugy meg az, hogy bemutassak, hogy milyen egy sok even at windowst hasznalo user szemszogebol az OSX-re valtasmindemellett persze johetnek nyugodtan a kerdesek, voltak mar eddig is, en mint OSX-et (is) hasznalo user, mar eddig is rengeteg hasznosat olvastam a kommentekben
-
s_zozoka
csendes tag
Jujj, de jó ez a blog sorozat
Mármint a cikkek jók, de hol vannak azok az emberek, akik felteszik a kérdéseiket a blog témájával kapcsolatban?
Gondoltam, olvasgatom a cikkeket tanulok én is sokat és jönnek az egészséges érdeklődésű emberek akiknek lehet segíteni.
Ehelyett mindenki hajtogatja a maga igazát a kezdetektől fogva, aminek meglátásom szerint semmi értelme.
Ez volt a cél a blog sorozattal? Nem hiszem, persze lehet senkit nem érdekel a gép és a rendszer.
Éljen a háború és szerintem a legjobb rendszer az Amiga OS, na erre varjatok gombot.
Mindig is úgy gondoltam, hogy azok fikáznak és vitatkoznak akik már magukkal a saját gépükkel, rendszerükkel nem tudnak mit kezdeni. Indulás és alkossatok valamit.
Programozzatok, szerkesszetek Weboldalt, készítsetek zenét, játszatok. Foglaljátok el magatokat. Erre mindegyik rendszer képes.
Esetleg mennyetek ki a szabadba.[ Szerkesztve ]
-
gybazsi
senior tag
Hát nálam win7 csinált olyat notin, h lecsuktam, tehát készenléti mód, majd bekapcsolás után egyből kékhalál.
Viszont tényleg abba kéne hagyni ezt a win-linux háborút, főleg 1 osx-es topikban. Én csak leírtam a véleményem, nem akarok veszekedést szítani.
[ Szerkesztve ]
"az LFA a LegFaszább Autó rövidítése" - Bazsó Gábor (Totalcar)
-
doc
nagyúr
Nem is hasznalom a virtual desktop jellegu megoldasokat..
akkor meg miert kell rajta kiakadni? nem is latod hogy van, ha nem hasznalod...Linux, mint desktop: hat nezd, egy olyan rendszer, amit utolag probalnak atganyolni (X.org) a desktop igenyeknek, mintdezt barmifele egyseges konzisztens felulet nelkul* (szedett-vedett mindenfele program, ami vagy integralodik valamelyik nagyobb DE-be, vagy nem. Freedesktop kezdemenyezesekrol nem is beszelve),
mi az hogy utolag atganyolni? nagyon nem vagy kepben, az X egy 25 eve (!!) kialakitott szabvany, amikor a MS meg csak a windows 1.0-nak nevezett hulladek filekezelojet fejlesztgette
valoban nincs kobe vesett, 'ez van ezt kell szeretni' felulet. a nagyobb disztrok altalaban KDE-t vagy gnome-ot valasztanak, olyan temat hasznalva ami ugyanugy nez ki minden toolkit eseteben (pl. egy Gnome-os Ubuntun ugyanugy nez ki a GTK-s mint egy KDE-s program)tovabba a hangrendszer akkora egy kaosz, hogy az hihetetlen...
ebben teljesen igazat kell hogy adjak, audio teren eleg nagy a katasztrofa (bar komoly audio alkalmazasokhoz meg mindig a Realtime Linux kernel az egyik legjobb megoldas )
az uj divat, a PulseAudio lehet hogy jo lesz idovel, de most meg nagyon f*sNameg, ameddig nem egy termek modellben gondolkodnak, addig nehez is lesz egy osszecsiszolt rendszert osszerakni.
nagyon remelem, hogy soha nem lesz 'egy igaz, udvozito ut' -fele megoldas a Linuxban, pont attol (is) lesz olyan jo, hogy rugalmas.pl. OSX-n meg tudtak oldani, h a cmd+c/v ugyanugy mukodjon egy terminalban, mint linuxon. Linuxon erre miert nem kepes senki?
nem ertem mire gondolsz... az a baj, hogy Linuxon nem alma+c/v kombinacio a copy/paste? amugy a copy/paste talan az egyetlen dolog, ami meg hianyzik nekem OSX-bol, nagyon megszoktam Linux alatt a villamgyors 'kijelol/kozepso klikk' megoldast, a 'kijelol+CMD+C/CMD+V' baromi lassu es macerasUtazas: miert is kellene nekem folyton utaznom? Egyebkent is, ha munkarol van szo, notibol inkabb kossz nem.
nem mondtam hogy kell, en pl. rengeteget utazom, szoval nalam ez is eros szempont, ami sokmindent befolyasol
de mi a gondod a notebook-kal? az is ugyanugy szamitogep mint az asztali. az a baj hogy kisebb helyen elfer, vagy hogy kevesebbet fogyaszt? esetleg az, hogy viheted magaddal barhova?Dock: zavaroan lassit a munkaban az elrejtes. Masik, hogy nem tudom te milyen talcat neztel (Win7-st is le lehet kicsinyiteni), de nem kisebb.
elrejteni en sem szoktam, bar olyan gyakran hasznalni sem (a virt. desktopok + expose meg a spotlight miatt szinte felesleges, a kuka meg a downloads mappa az amiket leginkabb hasznalok rajta)
hat, a dock-ot minimum meretre huzva alig latom az ikonokat, ennel hova legyen meg kisebb? :SAz meg kulon vicces, hgy a dock melletti terulet gyakorlatilag kihasznalatlan pontja a kepernyonek egy teljes mereture nagyitott ablak eseten.
miert, a windows talca uresen allo resze nem ugyanigy kihasznalatlan?Linux addig hasznalhato, ameddig nem kell X-t inditani rajta. Pont.
LOL
Pont.
azert aruld mar el nekem, mi a franc bajod van az X-szel? -
doc
nagyúr
nem, nem mondott hulyeseget. linux mint desktop os = rakás szar.
a végén elment a kedvem az állandó forditgatasbol, meg a csomag vadaszasbol, fuggesegek vadaszasabol, napi 26 ora googlen logasbol mert valami nem ment.... én nem heggeszteni akarom minden egyes kurva nap a gépemet, hanem hasznalni. a linux desktop pedig pont az elobbit kinalja, egesznapos szopást. persze az elejen nincsen vele gond, de mikor elkezdened frissitgetni a dolgokat, akkor jelentkeznek a problemak. windowson / osxen nincs ilyen.
te valamit nagyon beneztel...1) csomag vadaszat NINCS, rakeresel arra amit fel akarsz tenni (pl. 'cd burn'), leokezod, felteszi
ha nekialltal google-ban keresgelni a csomagok utan, akkor az NAGYON rossz, ez csak windows alatt divat2) fuggesegek vadaszasa NINCS, a csomagkezelo automatikusan felrak mindent ami kell.
ha nekialltal google-ban keresgelni a szerinted szukseges fuggosegek utan, akkor az NAGYON rossz, ez csak windows alatt divat3) nem tudom miert kellett napi 26 oran keresztul guglizni, de teny, hogy vannak dolgok (konkretan: hardverek) amik sajna nem mennek, mivel a gyarti sz*rik ra nagy ivben hogy drivert csinaljon vagy akar dokumentaciot adjon, mas forrasbol pedig meg nem keszult hozza/nem stabil a driver (legutobb egy hott noname, kinabol rendelt, 4 csatornas USB-s digitalizaloval jartam igy, sok eve az egyetlen HW ami nem 'bedugom es mukodik' volt, de ahhoz is sikerult drivert talalni)
4) a linux desktop pedig pont az elobbit kinalja, egesznapos szopást. persze az elejen nincsen vele gond, de mikor elkezdened frissitgetni a dolgokat, akkor jelentkeznek a problemak
lehet hogy neked egesz nap csak szopas volt, utana kene nezni hogy mi volt ennek az oka
nalam desktop OS-kent mukodik mar sok eve, nem csak en hasznalom, hanem pl. sogorom illetve a szamitastechnikaban (is) teljesen analfabeta baratnoje (ugyanazt a gepet), egyetlen egyszer volt problemajuk, mikor annyi szart toltogettek, hogy a sajat home konyvtarukban elfogyott a hely
frissitessel mi a gond? automatikus frissites nalam le van tiltva, idonkent szoktam 'szolni' a gepnek hogy frissitse magat, ez megtortenik, megy minden tovabb, csak frissitett programokkal
nekem frissites miatti gondom eddig csak windows alatt volt (ha jol emlekszem, meg a blogoszferaba is irtam egy-ket kalandrol, pl. az egesz cegnel (kb. 200 gep) egy teljes napig nem mukodo IE-rol (amit a masnapi frissites szerencsere javitott), vagy az 'el nem indithato, el nem tavolithato, ujra nem telepitheto' office-rol)
ezekre persze mind megmagyarazta moonman, hogy marpedig ilyen nincs es kesz... -
NathanCullen
senior tag
Megy már megint a háború...
Nagyon nem vágom, hogy egyes hozzászólásoknál melyik-melyik Linux disztribúciókról van szó a több száz közül, csak annyit ír mindenki, hogy Linux... Melyik sz.r? Mert így nem lehet eldönteni, hogy melyikről van szó.
Unalmas már ez a sok vita, akárhol olvasgat az ember egy fórumot. Jó mindegyik rendszer, elég volt már a sok veszekedésből. És ez a sok fikázó is elég unalmas, aki vindóvzon kívül más rendszert nem is látott csak fényképen, de váltig állítja, hogy ő multi júzer. Hogyne... Az ilyen tizenéves tini "programozók" meg "üzletemberek" az iskolában arcoskodjanak már! Nagyon látszik egy-egy hozzászóláson, hogy hányéves írta... Köszi!
Bocha: Ahogy látom sikerült a "rendszerváltás". Jók a cikkek, lehetnének hosszabbak is, de gondolom nincs sok időtök... Viszont egy pár saját készítésű videónak örülnék és gondolom nem csak én.
[ Szerkesztve ]
Használtam már iPhone-t és iPad-et is Media Markt-ban, tehát ne jöjjön senki se ezzel. - fcsabika1
-
saxus
csendes tag
Hasznalok en eleg regota Linuxot, FreeBSD-t, Windows, meg amiota OSX a desktopom, azt is. Linux addig hasznalhato, ameddig nem kell X-t inditani rajta. Pont.
Desktop OS cimet eddig nalam 3 oprendszer vivta ki maganak: Windows, OSX, BeOS (beke poraira). Elobbi ketto kozul nem hirdetnek gyoztest, mindegyik masra jo/masban jobb.
-
saxus
csendes tag
Nem is hasznalom a virtual desktop jellegu megoldasokat..
Linux, mint desktop: hat nezd, egy olyan rendszer, amit utolag probalnak atganyolni (X.org) a desktop igenyeknek, mintdezt barmifele egyseges konzisztens felulet nelkul* (szedett-vedett mindenfele program, ami vagy integralodik valamelyik nagyobb DE-be, vagy nem. Freedesktop kezdemenyezesekrol nem is beszelve), tovabba a hangrendszer akkora egy kaosz, hogy az hihetetlen... Nameg, ameddig nem egy termek modellben gondolkodnak, addig nehez is lesz egy osszecsiszolt rendszert osszerakni.
Es nem, a mostansag divatos Ubuntu attol, hogy csinalnak egy OSX kopi feluletet, attol meg nem lesz desktop OS.
* pl. OSX-n meg tudtak oldani, h a cmd+c/v ugyanugy mukodjon egy terminalban, mint linuxon. Linuxon erre miert nem kepes senki? Sok ilyen kis aprosag.
Utazas: miert is kellene nekem folyton utaznom? Egyebkent is, ha munkarol van szo, notibol inkabb kossz nem.
Dock: zavaroan lassit a munkaban az elrejtes. Masik, hogy nem tudom te milyen talcat neztel (Win7-st is le lehet kicsinyiteni), de nem kisebb. Az meg kulon vicces, hgy a dock melletti terulet gyakorlatilag kihasznalatlan pontja a kepernyonek egy teljes mereture nagyitott ablak eseten. Ezert van nekem oldalt, ott meg mindig kevesebb helyet foglal.
-
Everman
addikt
" Az uj talca pl. sztem nagysagrendekkel jobb, mint a dock"
Persze, hiszen már _majdnem_ mindent tud, mint a Dock.
"egyreszt mert lehet felulre is rakni"
Ez OSX-nél nem kicsit lenne hülye megoldás, mert ott a menü, de van rá megoldás, hogy ott legyen
"masreszt az elonezeti kep es tarsai hasznos funkcio."
Ezt a dock is tudja, bocsi.
"Hja, es a dock egy helypazarlo szorny"
Mondod te, mikor a tálca mérete nem változtatható szabadon.
-
evone
őstag
ez nagyon OFF itt, de remelem tisztaban vagy vele hogy mekkora hulyeseget mondtal
nem, nem mondott hulyeseget. linux mint desktop os = rakás szar.
desktop os = windows 7 / os x
serverre meg jo a linuxja es nem csak keprol lattam, hasznaltam is, de a végén elment a kedvem az állandó forditgatasbol, meg a csomag vadaszasbol, fuggesegek vadaszasabol, napi 26 ora googlen logasbol mert valami nem ment.... én nem heggeszteni akarom minden egyes kurva nap a gépemet, hanem hasznalni. a linux desktop pedig pont az elobbit kinalja, egesznapos szopást. persze az elejen nincsen vele gond, de mikor elkezdened frissitgetni a dolgokat, akkor jelentkeznek a problemak. windowson / osxen nincs ilyen.
elrejtes nelkul meg kb. feleakkorara zsugorithato, mint az XP-ben volt a talca. micsoda pazarlas
soha de soha nem fogom megérteni hogy a nagy linuxosk miért az xpvel peldaloznak 2010ben is.... akkor majd én dobalom neked a linux 2.4 blődségeket, oké? fogjátok már fel hogy kijott a windows 7. annyi erovel amennyivel az xpt hozzátok fel allandoan, a dos 6.22-rol is beszelhetnel bazeg...
[ Szerkesztve ]
ThinkPad X41,T61 < bármikor elcsérelem őket X200s-re. :)
-
doc
nagyúr
Spaces: hat, aki szerint n db virtualis asztal kozotti pakolgatas az megoldas, annak egeszsegere, anno linuxon is mindig kiakadtam tole
ki mondta hogy pakolgatni kell kozottuk? en nagyon ritkan mozgatok az asztalok kozott ablakokat, pont az a lenyeg, hogy mindig tudom melyik hol van
a kiakadas helyett meg nem lett volna egyszerubb nem hasznalni?attol most tekintsunk el, hogy szerintem a linux, mint desktop operacios rendszer mai napig egy vicc
ez nagyon OFF itt, de remelem tisztaban vagy vele hogy mekkora hulyeseget mondtalEn inkabb korbebastyazom magam monitorokkal, mintsem ide/oda pakologassak/valtogasak.
gratulalok a 6 db monitorhoz ami a gepedre van kotve (en ennyi virt. asztalt hasznalok), foleg utazas kozben nyujthatsz erdekes latvanyt ahogy dolgozol rajtukHja, es a dock egy helypazarlo szorny.
igen, miutan bekapcsoltad az automatikus elrejtest, elfoglal kemeny 0, azaz NULLA pixelt, micsoda pazarlas
elrejtes nelkul meg kb. feleakkorara zsugorithato, mint az XP-ben volt a talca. micsoda pazarlas -
joey04
titán
Az Exposé nagyon jó dolog, azt szeretem én is, a speces nekem annyira nem fontos, nem igazán használtam ki, de ötletes az is.
-
evone
őstag
Mit értesz stabilitás alatt? Nekem legutoljára a Windows 95-98as időkben fagyott le a gépem.
2000től kezdve nem tapasztaltam fagyást vagy stabilitasi gondokat.
Ha egy dzsunka szar géped van, akkor a Linux is ugyanolyan instabil es szar, hát ha még nincs is driver valamidhez.
-
gybazsi
senior tag
Linux sztem az egyik legjobb oprendszer ( azért nem mondom h a legjobb, mert OSX-et még nem használtam), csak kicsit más mint a windows, és meg kell szokni. Utánna viszont sztem sokkal könnyebben használható, és sokkal stabilabb is. De ez csak az én véleményem.
"az LFA a LegFaszább Autó rövidítése" - Bazsó Gábor (Totalcar)
-
plus44
veterán
Tyűű..nekem ez mind mind új dolog, de nagyon kellene már egy ilyen Mac, szerintem hamar megszoknám és nem is nagyon kellene utána más.
“This is where the road crashed into the ocean...”
-
sghc_toma
senior tag
amig hasznaltam OSX-et, en is marha kenyelmesnek tartottam az Expose-t, meg irtam is Windows-ra egy kis appot, hogy ott is legyen..
aztan nekialltam hasznalni az xmonad-ot.. az ablakok nem takarjak egymast, valtani koztuk annyi, hogy valtok a megfelelo desktop-ra, es belehuzom a kurzort abba, amelyiket hasznalni akarom.. van kilenc desktop-om, mindegyik dedikalva egy bizonyos kategoriaba tartozo alkalmazasoknak (web, fejlesztes, virtualis gepek, stb..), igy mindig pontosan tudom, milyen ablakok hol vannak.. nekem ez igy sokkal gyorsabb/kenyelmesebb, mint a kurzor a sarokba/kikeresem az ablakot/raklikkelek kombo..in asm we trust
-
FecoGee
őstag
Jópofa cucc, ki kell próbálnom OSX-t úgy érzem haver MacBook-ján
[ Szerkesztve ]
-
saxus
csendes tag
Fu de Apple marketing szagu cikk...
Spaces: hat, aki szerint n db virtualis asztal kozotti pakolgatas az megoldas, annak egeszsegere, anno linuxon is mindig kiakadtam tole (attol most tekintsunk el, hogy szerintem a linux, mint desktop operacios rendszer mai napig egy vicc). En inkabb korbebastyazom magam monitorokkal, mintsem ide/oda pakologassak/valtogasak.
Expose: nem vitatom a hasznossagat, foleg hogy van programhoz es globalisan is. Azonban a Windows 7-s uj dock-l osszeontott talca + az uj alt+tab (egerrel fole viszem, akkor csak az adott ablak kepet emeli ki) van olyan hatekony. Az uj talca pl. sztem nagysagrendekkel jobb, mint a dock, egyreszt mert lehet felulre is rakni (konnyebben elerheto), masreszt az elonezeti kep es tarsai hasznos funkcio. Teny, hogy a docknak is van 1-2 okossaga, pl. konyvtarak kezelese egyertelmuen jobb, foleg pl. a "Fan" nezet pl. a downloadsnal, de ezek aprosagok. Hja, es a dock egy helypazarlo szorny.
Igazabol ami miatt kenyelmesebb tud lenni az OSX az inkabb a minimalista es rendkivul konzisztens hozzaallas, es ami miatt bosszanto tud lenni az szinten a minimalizmus. Hogy mindent szigoruan egyfelekepp, es ha nem az Apple UI designerei altal kitalalt modon kenyelmes nekem, akkor maris akadalyozni tudja az embert a munkaban.
Hja es mielott valaki azzal jon, hogy en is csak kepen lattam OSX-t... Ezt is egy MacMinirol irom.
-
evone
őstag
A linuxos olvasók most ne nevessenek, tudom, hogy a Compiz már évek óta ugyanezt tudja, ráadásul ingyen, de ez nem vesz el az Exposé értékéből.
Főleg hogy Compiz még nem volt mikor Exposé már régen.
Exposé - 2003 - bejelentés
Compiz - Initial release 2006 ( és akkor erre jön rá hogy volt vagy 2 év mire jött hozzá az "Exposé" plugin )
[ Szerkesztve ]
-
bmwk1200s
őstag
Naa...örülök, hogy mooonman által segíthettem! Egyébként rocketdockkal meg egy kis témával egészen jól Macesíteni lehet...na persze seosem lesz az...de azért a rocketdock kombóval nagyon fel lehet dobni a használatot.
[ Szerkesztve ]
Semmit sem írok alá!
-
passatgt
aktív tag
én a spaces-t nem használom, mert csak otthon szoktam melózni, ott meg rákötöm az lcd monitorra szóval felesleges
-
Nyugdíjas
nagyúr
Hát, akkor mostmár nem érzem magam helikopternek Amikor először megláttam a Spaces-t akkor mondtam azt, hogy amelyik op.rendszerben iylen nincs az nekem nemkő. Akkor se, ha van tálca De ugy látom ez mindenkit "megigéz". Ezek szerint ez nem csak nekem gyorsitja a munkát jelentősen.
"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."
-
Dave™
nagyúr
Nagyon izgultál, miközben írtad a cikket?
...rendszertől, akkor ez ez, amióta használnálom, tudom, hogy nem tudok lemondani róla...
-
doc
nagyúr
moonman linkelte?
ld. alairasom: "Windowson nincs szükség virtuális desktopokra, a tálca teljesen áttekinthetővé teszi az egészet." by moonmanHa létezik egy olyan funkció, amiben a Windows egyértelműen el van maradva a konkurens operációs rendszertől, akkor ez ez, amióta használnálom, tudom, hogy nem tudok lemondani róla
abszolut egyetertek, szinte szo szerint ezt irtam valamelyik masik bejegyzesetekhez
aki nem hasznalta meg, az csak huzza a szajat hogy 'parasztvakitas' meg 'sok hulye csellentyucske', de aki kiprobalta, es hasznalta kis ideig, az nagyon hamar fuggo lesz
(mondjuk nekem a Linuxos mult miatt mar eleve feltetel is volt Apple-n a tobb asztal) -
Bocha
HÁZIGAZDA
válasz PowerBuldog #6 üzenetére
Tényleg durvák, holnap ki is próbálom őket PC-n!
Game On minden második szerdán 15 és 16 óra között a Radiocafé 98.0-n
-
Syl
nagyúr
Mi lesz itt...
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
ezek
tag
Számomra is ezen funkciók megléte jelenti a legnagyobb segítséget. Látványosan gyorsítja a munkafolyamatokat. A legjobb, hogy a Spaces egyes munkaasztalaira lehet rögzíteni programokat, melyek onnantól mindig az adott asztalon nyílnak meg. Így jól el lehet határolni a különböző feladatokra szolgáló programokat egymástól...
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 10
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Politika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- ASUS notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Suzuki topik
- Büszke apukák és anyukák topikja
- World of Tanks - MMO
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- TP-Link SG2218 vagy hasonló Omada képes switch
- Eladó a képen látható használt, működő, tesztelt CREATIVE Sound Blaster Live 5.1 hangkártya.
- Apple iPhone 16 Pro 128GB Fekete Uj bontatlan 2-év garanciával
- Corsair HS35 vezetékes gamer fejhallgató
- Brutál erős Mini-PC, Intel I5-12450H, 16 GB DDR4 RAM, NVMe SSD 512 Gb, 20 hónap gyári garanciával.
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest