- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
Új hozzászólás Aktív témák
-
saxus
csendes tag
"'ennyit fizetek, ezt irj"
Igazabol ez az, amit egyreszt soha nem fogunk megtudni pontosan, masreszt sose becsuld le a marketingesek legujabb otleteit.
Ettol fuggetlenul nem allitom, hogy nem tetszhet nekik, csak kisse eroltetett szamomra.
Nade, huztam el dolgozni, valamibol meg is kell elni.
-
saxus
csendes tag
"nem ugy volt, hogy az nVidia intett be, es nem engedte a terjesztest? nekem nagyon ez remlik"
Nem, nem is lenne erdeke. Sot, neki leginkabb az az erdeke, hogy minel egyszerubben telepitheto legyen a driver.
"az FSF-nek elvileg baromira semmi koze ahhoz, hogy en milyen disztrot rakok ossze magamnak"
Ehhez valoban keves...
" illetve terjesztek."
... ehhez viszont annal tobb. FSF adta ki a GPL licencet.
"es most lehet hogy nagy hulyeseget mondok, de nem csak a GPL-es resz forrasat kell elerhetove tenni?"
Nem. GPL mindig az egesz szoftverre vonatkozik. Amire te gondolsz, az az LGPL. Pont emiatt szoktak libekhez hasznalni az LGPL-t.
"(bar azert tegyuk hozza, hogy az utolso SP nem 9 eve jott ki XP-hez, vagyis az XP SP3 kozel sem 9 eves)"
SP2 hozott nehany ujitast az XP-be, de a Windowsokat nem szokas egy-egy patch kozott atvarialni. (Egyebkent ez a termekciklus hozzaallas nekem lenyegesen szimpatikusabb).
-
saxus
csendes tag
Igazabol hihetobb lenne a sztori, ha nem ugy nezne ki az egesz, hogy kaptak ingyen egy almas gepet es nem figyelne kinn minden Appleval kapcsolatos cikknel az iStyle bannerje es hasonlo aprosagok.
Szoval de, ez igy egy fizetett hirdetes, megha nemileg bujtatott formaju is.
(Egyebkent par aprosagot leszamitva nincs kulonosebb bajom az iStylevel, leszamitva, hogy eddig akarhanyszor voltam a nekem leginkabb utbaeso nyugatiban levo uzletukbe, soha nem volt az, ami nekem epp kellett volna).
-
saxus
csendes tag
"igy viszont nagyon ugy tunik, hogy az RDP es az X ket kulon feladatra van alapvetoen kitalalva"
Ezt egy szoval nem allitottam, hogy ugyanaz lenne a funkcioja. RDP legkozelebbi X-beli megfeleloje leginkabb az XDMCP, de az csak egy reszhalmaza es nem pontosan ugyanazt csinalja (ugye kell egy helyi X szerver, legyen az Linux, OSX (van) vagy Windows (elerheto ld. Xming)
"milyen szopatasra gondolsz? illetve mi tortent a Knoppix-szal?"
Egyszer egy szep napon egy Klaus Knopper nevu uriember kitalalta, hogy de jo lenne egy liveCD-t csinalni lenyegeben a Beryl/Compiz parasztvakito funkcioinak prezentalasara. Persze, ehhez kellettek a binaris nv driver is, mert az OpenSource driverek nem a kimagaslo 3D-s teljesitmenyukrol hiresek.
Aztan az FSF szekesegyhazanak GNU-s szuperkulonitmenye ugy dontott egyszer csak, hogy az addig szurkezonanak szamito (ertsd: jogilag nem tisztazott helyzetu) binaris kernelmodulok terjesztese rossz, sot ordogtol valo talalmany. Igyhat az addig tok jol mukodo Knoppix terjeszteset be kellett fejezni vagy atallni liveCD bebootol -> driver letolt -> lefordit (LOL) -> kernelmodul betolt megoldasra, ha nv-t akar terjeszteni. Ugye a ROTFL faktorat nem kell ecsetelnem? Mindezt azert, mert a GPL kimondja, hha valamibe GPL-s kodot epitenek be, akkor az egesz szoftvert GPL alatt kell kiadni. Nah, ez ugye egy nVidianak nem epp egy szimpi megoldas. Megjegyzem, erre a jogi balfassagra is van egy szep workaround a kernelben, de meg nem mondom fejbol, hogy mi annak a ragasztokodnak a neve.
Mindezt egyebkent nagyon szepen meg lehetne oldani azzal, hogy
- stabil API, ami nem valtozik 2.6.n -> 2.6.n+1 verzio kozott random a fejlesztok ad-hoc kedve szerint (Volt olyan commit, h az egesz annyirol szolt, hogy egy fuggvenynevet megvaltoztattak a driver API-ban. Csak mert valakinek nem tetszett a regi.)
- Ragasztokodokat LGPL alatt publikalni.Persze lehet szivatni a gyartokat is, hogy dededede, csakazertis adjatok kodot.
"igy nev alapjan nem ismeros, ez valamilyen W7 feature, vagy volt mar XP-ben is?"
Azert ugye vagod, hogy te most egy 9 evvel ezelotti oprendszerrol beszelsz? Egyebkent vagy a Vistaban, vagy a Win7-ben jott ez be.
-
saxus
csendes tag
" vagy mar tud csak egy-egy alkalmazas ablakat is kulon?"
Elvileg a protokolban van valami seamles mod, kliensellatottsagrol fogalmam sincs, nekem teljes desktop atvitel kellett eddig mindig.
(Extra Vakulj Paraszt Szisztem feature: elvileg mar olyat is tud, hha a helyi gepen van aero tamogatas, akkor a vista/win7-s RDP-zett appoknal nem fallbackel a winbasic temara, hanem hasznalja szepen annak modja szerint.)
"van binaris driver, mukodik is, nincs vele semmi gond"
Occocco, azert ez igy eros ferdites
Ha ez valoban igy lenne, akkor egy binaris driver telepites nem tartana masbol, mint par .so ki targizizese a megfelelo helyre. Ehhez kepest a "csak a kernel headerek kellenek" az nem egy kulturalt megoldas. Aztan meg ott van ugye a rendkivul stable api nonsense effektus is.
Es viszonylag keves drivert szallitanak binarisan, tovabba az FSF meg szopatja is azokat a gyartokat, akik hajlandoak munkat aldozni arra, hogy legyen - ha zart, es binaris is, de mukodo - driver linuxra. Ld. Knoppix vs nVidia driver esete.
-
saxus
csendes tag
"milyen interju? Pat-tel? tudnal esetleg kulcsszavakat adni amire keressek?"
Nem Pattel, hanem Eric Hameleers-szel: [link]
"ezt megteheted Linux alatt is ugyanugy, az mas kerdes hogy nem szokas"
A distrofejlesztok altal karbantartott csomagoknal valoban nem, azert distro. Azonban a 3rd party fejlesztok altal szallitott szoftvereknel altalaban csomagolnak mindent, ami a szoftvernek kellhet es nem felteteleznek semmit az OS-rol, ld. Skype, Opera, stb.
Egyebkent masik nagyon kulturalt es felhasznalobarat megoldas az OSX fele.
"hogy csak akkor kerul be valami a kernelbe, ha utana az folyamatosan karban van tartva"
Igazabol nem is ertem, hogy miert kellene minden szirszarnak belekerulnie a kernel forraskodjaba. Reszemrol boven jo lenne a binaris terjesztesu driver, ha mukodik, dehat egyes szoftverszabadsagharcos azt hiszi, hogy meg kell valtania a vilagot.
Szerk: Jut eszembe: szerveren futo programok X-n keresztul... Hat kossz, RDP szerintem nagysagrendel hasznalhatobb megoldas, XDMCP-n keresztuli bejelentkezes nagyon gaz, foleg ha azt szeretnem, hogy fusson tovabb a programom. De nem, xserver lehal, hasal felette minden. (VNC-vel ugye senki nem akar elojonni?
-
saxus
csendes tag
Ne csak egy funkciot nezd, hanem az egesz rendszert. OSX-n erre az Expose volt hivatott, Microsoftnak erre lepnie kellett valamit. Erre jott valaszul a Vistaban az elonezet es a Win7-ben az ujragondolt Alt+tab. Nekem egyebkent a rengeteg optimalizalason kivul es hogy vegre olyan OS-t rakhattam a gepemre, ami nem 9 evvel ezelotti technologiakra lett keszitve leginkabb az ilyen aprosagok, mint az uj talca es az uj alt+tab miatt tetszik a Win7. Munka kozben nagyon hasznos.
-
saxus
csendes tag
"a flash player meg baromira nem az ablakkezelo/X miatt lassu, hanem mert az Adobe szarik ra nagy ivben"
Reszben. De pl. panaszkodtak az Adobe-s fejlesztok, hogy X alatt nincs mod arra, hogy egyes hardveresen gyorsitott dolgokat visszakapj, igy pl. nehez utofeldolgozni egy kepkockat egy videobol, mert elotte muszaj CPU-bol kiszamitani a dolgokat.
"igy van, szetvalik, nagyon helyesen"
Csak kerdes, hogy kell-e mindent ennyire szetvalasztani.
"LEHETOSEG adott"
Windowson is eleg sok mindenre van lehetoseg, mas kerdes, hogy ahhoz viszont igen melyen bele kell asni a rendszerbe. Es megjegyzem, Windows forraskodja is elerheto, persze nem mindenkinek.
"ez egyebkent rentegeg idiotasagukban megfigyelheto, pl. a konyvtarelvalaszto '\' a '/' helyett, stb"
Azert az UNIX es azt masolo rendszerekben is vannak tervezesi fassagok. [link]
-
saxus
csendes tag
"1) csomag vadaszat NINCS, rakeresel arra amit fel akarsz tenni (pl. 'cd burn'), leokezod, felteszi"
Mar, ha van csomag. Jo, oke, nem igazan desktop igeny, de egyszer akartunk melohelyen dedikalt ubuntus fejlesztoi DB szervert. 8.04 LTS, felment minden nagyjabol szopas nelkul, epp csal pl/Debugger csomag nem volt. Windowson egy kattintas a telepitoben (<8.3, sajnos 8.4-bol mar csak EnterpriseDB fele telepito van), Linuxon forditsd magadnak. Persze az meg nem megy ugy, ahogy a nagykonyvben meg van irva, masfel ora szopas utan sikerult leforditani: eredmeny: PostgreSQL egy szep nagy segfaultot general, majd kilep. Eljenek a Debian/Ubuntus mindent szetpatchelunk, mert az jo hozzaallas)
Ezen kivul sikerult mar szep nagy korbefuggoseget talalnom egy alap LAMP stackba meg anno Debian Sarge alatt, pedig az nagyon alap dolog egy Linuxon.
Ruby-hoz minden telepitesi utmutato ugy szol, hogy a gemeket meg ne merjem probalni a Debian/Ubuntu-s gyari csomagokat hasznalni.
"2) fuggesegek vadaszasa NINCS, a csomagkezelo automatikusan felrak mindent ami kell."
Vagy nem. Vagy csak szar verzioju libet. Egyebkent vicces, Slackware alatt nincs fuggosegkezeles, megis tized annyi szopas volt vele, mint a Debian derivaltakkal. Igaz, ebbe beletartozik az is, hogy nem patchelik szanaszet a csomagokat, csak ha valami nagyon-nagyon muszaj. Csakhat Slackware az vegkepp nem egy desktop OS, legalabbis nem annak, akinek nincs rengeteg szabadideje, hogy kedvere szabja a rendszert, mert maga a filozofiaja is az, hogy nem feltetelez semmit, hogy mire akarod hasznalni (ezert sincsenek elore osszeallitott feladatkorokre osszevallogatott csomaggyujtemeny, ld. interjuk)
Meg ha mar szetpatcheles: masik kedvencem, hogy Debianon szanaszet varialjak a dolgokat. Ilyen szempontbol nekem eddig a leg logikusabb FreeBSD-n volt.
"ha nekialltal google-ban keresgelni a szerinted szukseges fuggosegek utan, akkor az NAGYON rossz, ez csak windows alatt divat"
Windowson altalaban csomagolnak mindent az adott szoftver melle, amire a futasahoz szukseg van. Persze, valamennyivel tobb tarhelyet igenyel, azonban minden szoftver a neki szukseges libekkel rendelkezik (elmeletben, de ez fugg a fejlesztoktol is). Az, hogy ket azonos verzioju lib ne legyen ketszer betoltve a memoriaba, meg ugy maga a dll hell problemara ott a WinSxS mar vagy lassan 10 eve...
Fuggosegkezeles az egy mestersegesen generalt problema a csomagkezelessel.
"mivel a gyarti sz*rik ra nagy ivben hogy drivert csinaljon vagy akar dokumentaciot adjon, mas forrasbol pedig meg nem keszult hozza/nem stabil a driver"
Itt a kernelfejlesztok legalabb annyira hibasak, mint a gyartok. Egyik fel se akar nagyon kompromisszumot kotni: Linux fejlesztok erolkodnek, hogy dedede, toljad be a kodot a kernelbe es meg mindenfele trukkos random refactoringgal meg is "konnyitik" a kernelhez valo fejlesztest (vajon az nVidia es az osszes tobbi ceg miert a "stable-api-nonsense.txt"-t kritizalja, mikor mas OS-n meg tudjak ezt oldani?), mig a gyartok is ragaszkodnak a sajat uzleti titkaikhoz. Nameg ameddig nem latjak, hogy abbol jelentos hasznuk lenne, hogy tamogatjak a linuxot, addig szarnak is ra.
-
saxus
csendes tag
"mi az hogy utolag atganyolni? "
"azert aruld mar el nekem, mi a franc bajod van az X-szel?"Lassu, bloated, instabil, nem elegge reszponziv es szimplan nem a mai desktop igenyek alapjan kezdtek el tervezni. Anno az X11-t Unixos _munka_allomasokra kezdtek el tervezni, szo nem volt a mai desktop igenyekre jellemzo dolgokra. Masreszt a mai igenyekhez nem epp a leg megfelelobb a kliens-szerver felepites. Feleslegesen lassit es csak plusz problemakat general.
Tovabba masik nagy baja az X-nek es a raepulo dolgoknak, hogy nincs egy egyseges keretbe osszecsiszolva, hanem nagyon elesen szetvalik az X, az ablakkezelo (itt is utolag lett hozzareszelve a kompozit rendering, raadasul vannak dolgok, amiket mai napig nem tud, ami miatt lassu pl. a flash player is), es a GUI toolkit. Szep meg jo a boseg zavara, csak desktopon en nem legozni akarok, hanem hasznalni.
Azon kivul vannak benne eleg ganysagok is nehol, pl. for ciklusban bytenkent masolas, stb.
Tovabba sok fejleszto szidja, hogy egy nagy bloated, reg ki kellett volna dobni es alapjaiban ujragondolni az egeszet de legalabbis egy alapos kodtisztitast csinalni rajta.
"az a baj, hogy Linuxon nem alma+c/v kombinacio a copy/paste?"
Nem a kiosztassal van bajom, az, hogy nincs rendszerszintu vagolap, ami minden szoftverben egysegesen mukodne. Nem ertem, hogy egy terminal emulatornak, ami ugyanugy grafikus feluleten fut, miert kellene mashogy mukodnie, mint pl. egy OpenOffice.org. De ez az inkonzisztencia sok egyeb programra jellemzo (ezt egyebkent legjobban az OSX-n oldottak meg, meg ott valahogy jobban be is tartjak az UI design ajanlasokat. Gondolok itt ilyenekre, hogy _minden_ programban cmd+, a beallitasok, menuben ugyanott talalom, stb. Windowson is sikitofaszt tudok kapni attol, ha valaki ujitani akar, de valami okorseget. -- Errol egyebkent a szemelyes kedvencemet mult heten melohelyen talaltam: fejlesztgetunk valamit, aminek kapcsolodnia kell egy ugyviteli rendszerhez. Nezzuk munkatarssal az ugyviteli rendszert, aztan rakattintok egy legordulo menu lefele nyilara. Erre elojon egy uj ablak. Agyfasz.)
"hat, a dock-ot minimum meretre huzva alig latom az ikonokat, ennel hova legyen meg kisebb? :S"
A mellette levo teruletre gondolok. Jo, oke, dock is szelesedik, ha tobb bazart lekicsinyitek. Egyebkent Win7-n nekem kb. 100 pixel hijan ki van pakolva ikonok a talcara. Szinte hozza se nyulok a start menuhoz. (Ha nem felejtem el, csinalok screenshotot).
-
saxus
csendes tag
Hasznalok en eleg regota Linuxot, FreeBSD-t, Windows, meg amiota OSX a desktopom, azt is. Linux addig hasznalhato, ameddig nem kell X-t inditani rajta. Pont.
Desktop OS cimet eddig nalam 3 oprendszer vivta ki maganak: Windows, OSX, BeOS (beke poraira). Elobbi ketto kozul nem hirdetnek gyoztest, mindegyik masra jo/masban jobb.
-
saxus
csendes tag
Nem is hasznalom a virtual desktop jellegu megoldasokat..
Linux, mint desktop: hat nezd, egy olyan rendszer, amit utolag probalnak atganyolni (X.org) a desktop igenyeknek, mintdezt barmifele egyseges konzisztens felulet nelkul* (szedett-vedett mindenfele program, ami vagy integralodik valamelyik nagyobb DE-be, vagy nem. Freedesktop kezdemenyezesekrol nem is beszelve), tovabba a hangrendszer akkora egy kaosz, hogy az hihetetlen... Nameg, ameddig nem egy termek modellben gondolkodnak, addig nehez is lesz egy osszecsiszolt rendszert osszerakni.
Es nem, a mostansag divatos Ubuntu attol, hogy csinalnak egy OSX kopi feluletet, attol meg nem lesz desktop OS.
* pl. OSX-n meg tudtak oldani, h a cmd+c/v ugyanugy mukodjon egy terminalban, mint linuxon. Linuxon erre miert nem kepes senki? Sok ilyen kis aprosag.
Utazas: miert is kellene nekem folyton utaznom?
Egyebkent is, ha munkarol van szo, notibol inkabb kossz nem.
Dock: zavaroan lassit a munkaban az elrejtes. Masik, hogy nem tudom te milyen talcat neztel (Win7-st is le lehet kicsinyiteni), de nem kisebb. Az meg kulon vicces, hgy a dock melletti terulet gyakorlatilag kihasznalatlan pontja a kepernyonek egy teljes mereture nagyitott ablak eseten. Ezert van nekem oldalt, ott meg mindig kevesebb helyet foglal.
-
saxus
csendes tag
Fu de Apple marketing szagu cikk...
Spaces: hat, aki szerint n db virtualis asztal kozotti pakolgatas az megoldas, annak egeszsegere, anno linuxon is mindig kiakadtam tole (attol most tekintsunk el, hogy szerintem a linux, mint desktop operacios rendszer mai napig egy vicc). En inkabb korbebastyazom magam monitorokkal, mintsem ide/oda pakologassak/valtogasak.
Expose: nem vitatom a hasznossagat, foleg hogy van programhoz es globalisan is. Azonban a Windows 7-s uj dock-l osszeontott talca + az uj alt+tab (egerrel fole viszem, akkor csak az adott ablak kepet emeli ki) van olyan hatekony. Az uj talca pl. sztem nagysagrendekkel jobb, mint a dock, egyreszt mert lehet felulre is rakni (konnyebben elerheto), masreszt az elonezeti kep es tarsai hasznos funkcio. Teny, hogy a docknak is van 1-2 okossaga, pl. konyvtarak kezelese egyertelmuen jobb, foleg pl. a "Fan" nezet pl. a downloadsnal, de ezek aprosagok. Hja, es a dock egy helypazarlo szorny.
Igazabol ami miatt kenyelmesebb tud lenni az OSX az inkabb a minimalista es rendkivul konzisztens hozzaallas, es ami miatt bosszanto tud lenni az szinten a minimalizmus. Hogy mindent szigoruan egyfelekepp, es ha nem az Apple UI designerei altal kitalalt modon kenyelmes nekem, akkor maris akadalyozni tudja az embert a munkaban.
Hja es mielott valaki azzal jon, hogy en is csak kepen lattam OSX-t... Ezt is egy MacMinirol irom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- EA Sports WRC '23
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- OpenWRT topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nyaralás topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- HP ProBook 430 G4 Pentium 4415U (bios jelszavas)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest