Hirdetés

Macblog: Exposé és Spaces

Ha valaki látott már Mac felhasználót munka közben, akkor hozzám hasonlóan bizonyára rácsodálkozott arra, hogy az illető hogyan lehet képes olyan gyorsasággal váltani az aktív ablakok között, amilyen gyorsan vált. A válasz egyszerű: Exposé.

Ha létezik egy olyan funkció, amiben a Windows egyértelműen el van maradva a konkurens operációs rendszertől, akkor ez ez, amióta használnálom, tudom, hogy nem tudok lemondani róla. A Vistára (sokaknál inkább Windows 7-re) váltásnál mindenkinek leesett az álla, hogy tyű, milyen szép az Aero, ami kétségtelenül így is van, az Exposé viszont nem csak szép, hanem jó is. A linuxos olvasók most ne nevessenek, tudom, hogy a Compiz már évek óta ugyanezt tudja, ráadásul ingyen, de ez nem vesz el az Exposé értékéből.

Hogy miről van szó? Egy ablakrendező funkcióról, melynek segítségével pillanatok alatt katonás rendbe állíthatjuk az épp aktív ablakokat; weblapokat, programokat, dokumentumokat, mindent. A funkciót többféle módon is elérhetjük, Macbook felhasználóknál az alap a "négy ujj lefelé" mozdulat, ami rendkívül kényelmes és gyors, a többiek használhatják az F3 billentyűt, mely az összes Mac számítógépen ezt hozza elő. Az ablakok egy pillanat alatt sorba rendeződnek, hogy milyenbe, azt mi döntjük el, haladhatunk kategóriák/programok szerint (tehát úgy, hogy pl. a böngésző ablakai egymás mögé kerüljenek) vagy választhatunk abc sorrendet is, de egy féltucat ablaknál nem kell majd sokat keresgélnünk akkor sem, ha számunkra "össze-vissza" jelennek meg a dolgok. A móka a Dokkról is elérhető, ha csak egy program ablakaira akarunk rászűrni, elég pár pillanatig nyomva tartanunk az adott alkalmazás ikonját; annak aktív ablakai elő fognak jönni.

Ennyi, nincs több alt + tab, így kell ablakot váltani, basszus. Főleg, mert az Exposét kiegészíti a Spaces névre hallgató multi-desktop cucc, ami azt jelenti, hogy virtuálisan több asztalunk lehet (legfeljebb 4 x 4, azaz 16 darab), melyek között a ctrl + nyíl kombóval tudunk lépegetni (Linuxon is van ilyen egyébként). Ott van továbbá a Hot Corners funkció, mely funkcióval látja el a képernyő egy-egy sarkát: ha oda visszük az egeret, előhozhatjuk az Exposét vagy épp kimehetünk a Desktopra. Utóbbit a MacBook tulajok a "négy ujj felfelé" mozdulattal is megtehetik, én azt is úgy használom, mintha velem született képességem lenne. A legjobb pedig az, hogy az Exposé, a Spaces és a Hot Corners külön-külön is bekapcsolható; nálam utóbbi nem élő funkció, mert a négy ujjas trackpad mozdulatokkal helyettesítve van, de asztali Mac felhasználóknak biztosan jól jöhet. Sőt, Bog is használja, neki a négy ujj valamiért nem jön be.

Hogy mindez hogy néz ki a gyakorlatban? Így:

Azóta történt

Előzmények