- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Magisk
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- De mennyi az annyi?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Xiaomi 12 - az izmos 12
Új hozzászólás Aktív témák
-
blessbygod
csendes tag
válasz Hieronymus #3153 üzenetére
Értem, tehát a tejfehérje inkább a probléma. Érdekes, mert pár ketogén irányzatban engedélyezettek a tejtermékek, sőt a fermentált tejtermékeket ajánlják is a bélflóra és mikrobiom normalizálása céljából.
Több ketósnál láttam (főleg Usából), hogy a steakeket szinte mindig igazi vajjal eszik a zsírnövelés miatt.
"A gyerekkoromban a trappista sajtnak sárga volt a színe és tele volt kisebb - nagyobb lyukakkal. Azóta a lyukakat "kilopták" belőle, a színnel és ízzel együtt. A minőségi sajtok drágák és kevés helyen lehet kapni."
Igen, ez így van. Nyilván nem a nagyüzemi sajtnak csúfolt trappistának nevezett tejipari hulladékra gondoltam, és a 1,5%-os fehérszínű löttyre, hanem az igazi, legeltetett tehenektől származó valódi tejre és abból készült igazi sajtra. De ezekszerint akkor is gondot okoznak, ha bio, szabadtartású, nem hormon-és antibiotikum kezelt állatoktól származik.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #3110 üzenetére
Jogos, valamiért az volt bennem, hogy homogenizálás közben is felmelegítik a tejet. Akkor viszont még annyit se csinál vele, mint a főzés Pusztán mechanikai kezelés, mint ha összeturmixolsz valamit, vagy ledarálsz egy húst, vagy megőrölsz valamit. Nem igazán látom miért lenne ez problémás.
-
nagyúr
válasz Hieronymus #3083 üzenetére
Azért a szójával óvatosan. Fitoösztrogén...
Aki él és nem boldog, az téved!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #3083 üzenetére
2.5 éve nem iszok szóját, illetve semmilyen növényi italt ~3 hónapja meg semmilyen tejterméket.
De ismertem régebbről a módszert. Amikor még fogyasztottam ilyeneket mindig elgondolkoztam, hogy csináljak sajátot, de aztán mindig arra jutottam, hogy amennyit fogyasztok annyit túl macerás lenne mindig megcsinálni (kettőnkre napi 2-6 deci elfogyott).
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz Hieronymus #3059 üzenetére
Nem hiszem. Ha így lenne, akkor nem kellene a gyógyszer, elég lenne a koleszterin szegény étel. De kell a gyógyszer, különben magas lesz, bármit eszik a koleszterinbeteg. A gyakorlat azt mutatja, hogy gyógyszer nélkül, ami gátolja a termelést, a szervezet megtermeli amit szükségesnek vél, bármit is eszik.
Aki él és nem boldog, az téved!
-
nagyúr
válasz Hieronymus #3051 üzenetére
A szervezet nem túltermel, annyit termel, amennyi kell neki. Ha többet viszel be, akkor nem termel, ha keveset, akkor megtermeli a szükséges pluszt. A koleszterin létfontosságú a szervezetnek, gyakorlatilag minden sejtben megtalálható, millió élettani folyamathoz szükséges.
Ha például szar állapotban vannak az erek, mondjuk krónikus C vitamin vagy kollagén hiány miatt (összefügg), akkor kénytelen koleszterinnel "befoltozni" a repedéseket, ezért ott lerakódik. Hosszú távon nem jó megoldás, de legalább nem vérzel el azonnal. Vagyis a koleszterin lerakódás nem az ok, az csak egy tünet. A koleszterincsökkentő gyógyszerek nagyjából annyit csinálnak, mintha szólna a tűzjelző, és ügyesen elvágják a tűzjelző vezetékét, hogy ne csörömpöljön már annyira, és ezzel el is van intézve. Szvsz inkább el kellene oltani a tüzet, akkor is elhallgat a tűzjelző, csak még a ház sem ég le... Vagyis nem a koleszterinszintet kellene kezelni, hanem a kiváltó okot, ami miatt több a koleszterin. De persze az nem üzlet, szóval ez érdeklődés hiányában elmarad...Aki él és nem boldog, az téved!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #3051 üzenetére
Ha a eleve túltermel a szervezet valamilyen okból
Koleszterin lebontás / kiválasztás szokott a gond lenni. Az max. születési rendelennesség, hogy ha a máj túl sokat termel, de az nem 30 évesen pocakosan kezd tüneteket okozniÉs továbbra is, a szervezet nem vesz fel több koleszterint, mint amennyire szüksége van. Nem ez az oka a magas koleszterin szintnek.
-
nagyúr
válasz Hieronymus #3041 üzenetére
Miért probléma a koleszterin "túlzott" bevitele? Nem tudsz belőle túlzottat bevinni, ez a mítosz már megdőlt rég, csak mivel százmilliárdos üzlet a koleszterincsökkentők, a hivatalos orvoslás nem vesz róla tudomást...
Aki él és nem boldog, az téved!
-
nagyúr
válasz Hieronymus #3021 üzenetére
Nincs bajom a laktózzal, nem vagyok laktózérzékeny. Azzal van bajom (és mindenki másnak, aki az emberi fajhoz tartozik), hogy a tejsavó fehérje autoimmun választ válthat ki, és a tej többszörös inzulinválaszt vált ki, mint a cukor. Szóval a tehéntej a bociknak való, nem az embernek...
Aki él és nem boldog, az téved!
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Hieronymus #2949 üzenetére
Ez kifejezetten egy kóros testműködés esetén követendő diétáról szól.
Leírva érthetőbb.[link][ Szerkesztve ]
Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
-
nagysz
tag
válasz Hieronymus #2949 üzenetére
whatizdisz őőőőő fakinőőő shitőőő.. borzasztó.
-
consono
nagyúr
válasz Hieronymus #2928 üzenetére
Meglepett, hog nyomokban mandulát tartalmaz???
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
psyche
csendes tag
válasz Hieronymus #2915 üzenetére
Miközben tönkreteszed a vesédet és a májadat. A felesleget ki kell üríteni a szervezetből.
A C vitamin esetében sokkal hatékonyabb megoldás, ha normális mennyiséget nagyon apró mennyiségekben fogyasztod. Például egy palack vízben feloldva, egész nap iszogatva.
A vitaminokkal amúgy is érdemes óvatos lenni. Például a B12 hiánya nagyon rossz, túltolva az elhízás alapja. A niacin allergiás reakciót okoz túladagolva. Nem túl szép a rákvörös bőr.
A B5 vitamin lecitinnel fogyasztva agydoppingnak számít. Ha ezek mellett a ginkgo-t is erőteljesen fogyasztod. kötözködő félbolondot csinálsz magadból.A megadózisoktól nem lesz semmi bajod. Ezeket épp azért gyártják, hogy felszívódjon a kívánt mennyiség.
Ezeket tartom az egyetlen értelmes vitamin/ásványianyag forrásak.
[ Szerkesztve ]
-
psyche
csendes tag
válasz Hieronymus #2908 üzenetére
Találtál már olyan tesztet, ahol mérték, hogy melyik melyik vitamin készítményből mennyi vitamin szívódik fel valójában?
Ezért kell sok vitamint beszedni, hogy minél több szívódjon fel. A sokat úgy értem, hogy megadózisokat. Így biztosra mész
Tehát mondjuk C vitaminból 3000 mg-ot. Abból már biztosan felszívódik jó pár mg.
[ Szerkesztve ]
-
psyche
csendes tag
válasz Hieronymus #2899 üzenetére
Bocsi, de ez így bullshit.
Az összes gyümölcsöt egy kategóriába helyezve kidobod.
Avokádó cukortartalom 8 ezrelék. Citrom 2,3%. Szeder - görögdinnye kb 2.5 - 6.5%.
Az áfonyák pozitív tulajdonságait túltolják. A dió, 10% feletti szénhidrát tartalma mellett. még a ketóban is ajánlott.
A gyümölcsöt nem érdeme teljes mértékben kidobni az étkezésből.De ha beszedsz egy tasak vitamint naponta máris olyan mintha megettél volna 5 gyümölcskosarat egy nap. A gyümölcs az ízén kívül semmi mást nem nyújt. Ja de. Zsírt. Meg magas vércukorszintet.
A dió nem ketobarát, mert tele van sznénhidráttal.
Low carbban jó azonban mert sok benne a telítetlen zsírsav és ott mehet a szénhidrát. De csak ésszel ott is.
A magok sajnos nem megengedettek ketoban.[ Szerkesztve ]
-
válasz Hieronymus #2858 üzenetére
Az előző link magyar változata.
[link]Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
nagyúr
válasz Hieronymus #2853 üzenetére
Mivelhogy a koleszterinnel az égvilágon semmi gond nincs, ezért engem nem zavar...
Aki él és nem boldog, az téved!
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2803 üzenetére
Mondjuk ez alapján is azt mondanám, hogy jobb a "magasabb" HDL. 1 mmol/l esetén kb. 1,5 a kockázati arány, a görbe túloldalán ugyanez az érték kb. 2 mmol/l, ami azért elég ritka.Gyakorlatban 1 mmol/l-nél rosszabb szokott lenni az eredmény. Amerikai populációra találtam számokat, 90-es években férfiaknál 0,7, nőknél 0,9 volt a középérték. Szóval persze túl magas HDL szint se jó, de a legtöbb ember jobban járna, ha inkább nőne a HDL szintje.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Hieronymus #2728 üzenetére
Nyilvánvalóan mindenki szabadon választhat magának diétát. Függetlenül attól, hogy az mennyire egészséges vagy sem. Egyetértek, nem írok/írtam elő senkinek semmiféle diétát.
Ez egy fórum, az alapelveknek megfelelően szabad vitatkozni, ha valamely állítással kapcsolatban ellenvetésem van.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2690 üzenetére
"A szarvasmarha vízigényél a modern tartásnak megfelelőt toltad be a hozzászólásodba. Te viszont a hagyományos marhatartás favorizálod. "The 2400 number may have been true 30 to 40 years ago.." igaz marad ez esetben."
Az idézetben a 30-40 évvel ezelőtti ipari tartásról van szó, nem a hagyományos tartásról.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2680 üzenetére
"A szarvasmarhák emésztés közben metánt termelnek. Ez a gáz erősíti az üvegházhatást."
Persze. Csak tudod mit felejtenek ki ezekből a fejtegetésekből? USA-ról tudok csak számokat, de figyelembe véve, hogy a legnagyobb szarvasmarha tenyésztő nemzet, azért reprezentatív. Szóval USA-ban jelenleg kb. 100 millió szarvasmarha él. Mielőtt kiírtották volna bölényeket, a 18. század végén 60 millió élt belőlük csak USA-ban. Szóval ha csak ezen múlna a dolog, már évezredek óta globális felmelegedés lenne. Ugyancsak kimarad, hogy a műtrágyázás is metánkibocsátással jár. Vagy hogy a trágya tárolása miatt (ami a növénytermesztés miatt szükséges) is metán szabadul fel, ami természetes körülmények között nem történne meg.
Továbbá az emberiséghez köthető teljes metán kibocsátásnak összesen 14,5%-át adják haszonállatok. 33%-át az olajipar (igen, még mindig kizárólag metánról beszélünk).
Sok mindent lehetne még sorolni, de a lényeg: nem, nem a tehenektől van/lesz globális felmelegedés, és ha holnaptól eltüntetnéd az összeset, az se befolyásolna sokat érdemben."Visz mindent. De marad egy kicsi probléma. Túl sokan élünk ahhoz, hogy ez megoldás lehessen."
Mégegyszer: legelők tipikusan olyan területek amiket mezőgazdaságilag nem lehet megművelni. Bárányok és kecskék különösen alkalmasak megművelhetetlen területek kiaknázására."A mandulát lehet hajón és vonaton utaztatni."
Nem erről beszélek a mandulával kapcsolatban, hanem erről: [link], illetve erről: "To grow one almond requires 1.1 gallons of water, and to grow a pound takes 1,900 gal/ lb" (viszonyításképp: szarvasmarha színhús esetén ez 441 gal / lb). Ezen csak tovább ront, hogy a mandula 80%-át kaliforniában termelik, tehát ahogy írod is, szállítani kell, Mo-ra gyakorlatilag a Föld másik feléről. -
félisten
válasz Hieronymus #2666 üzenetére
Megtaláltad a cikkben a "több szakértőt"?
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
veterán
válasz Hieronymus #2649 üzenetére
Köszönöm a választ.
Úgy döntöttem elsőre elég volt a 3 nap, majd pár hét múlva megpróbálom az 5 napot, aztán egyszer talán a 7-et, mert jobb inkább csak fokozatosan.
Tényleg nem éreztem valami jól magam este, lehet nem akkor kellene csinálnom mikor eleve elkaptam valami náthát. Azért próbálok ketózisban maradni.
Kávét csak azért ittam, mivel hosszú évek óta rendszeresen kávézok, hozzá van szokva aszervezetem napi 4-5 kávéhoz, tehát ha ezt hirtelen abbahagynám iszonyatosan fájna a fejem.
Némi gyomorégés szerintem természetes, mikor az ember gyomra ahhoz van szokva, hogy tele van, aztán egyszer csak napokig semmi.
A gond csak az, hogy a böjt hasznos része akkor kezdődik amikor beáll a ketózis, tehát kb 2 nap után.
Nem tudom, van-e valami köztes állapot, a ketózis, a koplalás, low carb, meg az egyéb egészségesnek tartott táplálkozások között.
Mondjuk az ajánlott 100-120g nál valamivel kevesebb, 50-80g fehérje, az ajánlott 30 grammnál több de a 2-3-400 grammot meg sem közelító főként lassú felszívódású CH, meg mondjuk zsírnak egy avokádó.
Azt vettem észre a pikkelysömöröm nem jól tolerálja az állati fehérjéket főleg a zsíros vöröshúsokat, még a csirkemellel meg csirkecombbal elvagyok, tehát ezek a komplex fehérjék és állati zsírok triggerelik a gyulladást a szervezetemben. Ezért nem akarok 100-120 grammot bevinni. Szintén ha magas cukortartalmú dolgot eszek, pl 3-4 gombóc fagyi egyszerre, vagy alkoholt, egyből elkezdek viszketni, tehát valószínűleg rosszul tolerálom a magas GI dolgokat, ha gyorsan megnő a vércukrom, ezért maradnék kis mennyiségben és főleg zöldségi eredetű szénidrátoknál.https://tinyurl.com/rasoapro
-
mayday00
őstag
válasz Hieronymus #2610 üzenetére
Étolaj helyett lehet más? Vagy étolajjal a legjobb? Fontos bele oliva? Lehet csak simán étolajjal, vagy a oliva helyett más? Pótolni mással. Köszönöm.
"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."
-
mayday00
őstag
válasz Hieronymus #2567 üzenetére
Inkább kávét igyon ez ember, mint energiaitalt.. Csak egy természetes dologról van szó.
"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."
-
mojmir
csendes tag
válasz Hieronymus #2553 üzenetére
igen, de az a szénhidrát leginkább rost. én 20g-ot szoktam. de figyelni kell arra, hogy sok vizet igyál előtte-utána
-
mayday00
őstag
válasz Hieronymus #2553 üzenetére
Igen én is hasonlóra gondoltam. 10-15 gramm naponta.
"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."
-
mayday00
őstag
válasz Hieronymus #2527 üzenetére
Végülis ha elbaszok valamit, a végeredmény ehető, nem kell kidobni.
"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."
-
mayday00
őstag
válasz Hieronymus #2525 üzenetére
Maradék zsírt meg gondolom visszahűtik. Ízre milyen? Még nem kóstoltam de kipróbálom🙂
[ Szerkesztve ]
"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2519 üzenetére
Tejszínben kevesebb a laktóz, mint a sima tejben. Azt nem fogom tudni megmondani pontosan miért, de kevesebb És vajban mindenképp csak nyomokban van laktóz. Kivéve ha a "hagyományos köpülés" alatt azt értjük, hogy nincs teljesen szétválasztva a tejszín, akkor nyilván maradhat benne. De akkor meg nem vajról beszélünk, hanem tejszínes vajról
-
mayday00
őstag
válasz Hieronymus #2519 üzenetére
Köszönöm az információkat 🙂 Akkor az édes teavaj kilőve, az ír vaj marad. Az nem édes. Márkázott vaj sem tűnt édesnek. Görög joghurt is maradhat gondolom. Finom, van íze.
[ Szerkesztve ]
"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."
-
mayday00
őstag
válasz Hieronymus #2517 üzenetére
Akkor a jó minőségű tejszínnel is gondolom ez a helyzet. Fogyasztható. Meg ahogy nézem van benne vitamin, ásványi anyag. Mondhatni egészséges.
"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."
-
mayday00
őstag
válasz Hieronymus #2515 üzenetére
Joghurtba, tejtermékekbe alapból ott a cukor, laktóz. Ez nem gond? Nem kerülni kellene inkább? Vagy beleszámolható a napi ch mennyiségbe? Erről mi az álláspont? Az embernek semmi szüksége tejcukorra úgy tudom. Tejszínnel mi a helyzet? Ajánlott, nem nagyon? Vagy beleszámolható a napi ch mennyiségbe?
[ Szerkesztve ]
"A vélemény olyan, mint a segglyuk: mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra..."
-
havenday
tag
válasz Hieronymus #2485 üzenetére
igen, ismerem ezeket....
jön a Karácsony, de nem szeretnék kilengeni, mondjatok jó ötleteket ketó kajára, mondjuk pl majonézes salátára, vagy édességre -
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #2472 üzenetére
Vagy mert mindennek csirke íze van. A halnak is.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2465 üzenetére
Nem, nem ezt jelenti. Itt a pontos szabályozás, hogy mit jelent a szabadon tartás: [link], II. melléklet, a 14. oldalon.
A bio-nak pont, hogy nincs külön jelölése. A lidl-s tojás is bio, de 3-al kezdődik a száma.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2411 üzenetére
Nobel díjat mikor veszed át a tudományos eredményeidért?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2407 üzenetére
Ugyanezt el lehet sutni sziv es errendszeri megbetegedesekre is. Meg ugy altalaban halalra is A kerdes mindig az, hogy a varhato tendenciatol van-e elteres.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #2393 üzenetére
Rákerestem erre külön.
E szerint nem 200°C lesz az, de inkább 110-121°C terméktől függően. 110°C alá nem mennek, ennyi kell a sterilizáláshoz. A konzerv méretétől függően 1-2 óráig tart a hőkezelés ha jól látom. A maghőmérséklet hőn tartása ennél jóval rövidebb ugyan, 1-20 perc kb hőmérséklettől függően.
Nagyjából az összes forrás szerint amit eddig láttam ez a folyamat tönkreteszi az O3 tartalmat.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2393 üzenetére
Korábban linkelt bolti majonéz ilyen szempontból is baráti, és repceolajból van. Ez az összetevőlistája:
"Repceolaj (78%), Víz, Tojás¹ és tojássárgája¹ (7,9%), Ecet, Só, Cukor, Citromlé sűrítmény, Antioxidáns (kalcium-dinátrium-EDTA), Aromák, Paprikakivonat. ¹Szabad tartásban termelt tojás."Egyedül a kalcium-dinátrium-EDTA (akármi is legyen az ), meg az aromák (kár, hogy ezt nem részletezik) ami nem kerülne bele otthon. És a tojás szabadontartott tyúkokból van
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #2363 üzenetére
a lenmag mondjuk elég vitatott a benne lévő ALA zsírsav konverziója meglehetősen alacsony szintű.
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2320 üzenetére
Több az néhány napnál A leghosszabb igazolt teljes böjt (tehát se étel, se víz) 10 nap. Anekdoták szerint megy az hosszabb ideig is.
[ Szerkesztve ]
-
Gabás
addikt
válasz Hieronymus #2317 üzenetére
A víz is enyhe drognak tekinthető. Ha ittál, és csökkenni kezd a véredben a szintje, akkor pótolnod kell a dózist. Ha teljesen kiürül, meghalsz.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #2227 üzenetére
Óóó hát efféle fenntartásaim nincsenek, paraszti gyomrom mindent megőröl. Fiatalabb koromban a vasárnapi ebéd után jártam edzeni (élsport jellegű terhelés, ugrálva, fejen állva, pörögve, forogva, stb.).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2190 üzenetére
"Az időskori cukorbetegség első fázisában is hasonló helyzet áll fenn. De ez esetben a fogyás csak átmenetileg segít."
Na de pont ezt írja, hogy a h1c csökkenés nagyobb volt, mint amit önmagában a fogyás megmagyarázott volna."Ma a vietnami ételeket tartjuk a legegészségesebbnek. A zöldségek, bele értve a további köreteket csak rövid ideig kapnak hőkezelést. A húsok mennyisége alacsony. Az ízek jelentős része olajból és fűszerekből származik. Nyilván ezek az ételek nem vagy csak nehezen illeszthetőek be a téma étrendjébe."
Igazából ez teljesen jól megvalósítható keton is. Ugye túl sok proteint nem követel meg, zsír mehet olajokból, zöldségből meg bőven van ami belefér (főleg ha az ember felmegy 40-50g-ig). Nyilván rizs és lencse nem. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #2186 üzenetére
"Az időskori cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható. Kizárólag tüneti kezeléseket ismerünk. Abba ne menjünk bele, hogy van olyan állapot, amikor a beteg olyan kövér, hogy nem képes elegendő inzulint termelni a hasnyálmirigye."
Fogalmazzunk inkább úgy, hogy nincs rá gyógyszer amivel elmulasztható lenne [link] 28 résztvevőből 7 abbahagyta a gyógyszerek szedését, 10 csökkentette, miközben a súlyuk átlagosan 6,6%-ot csökkent csak, szóval nem tudnám be annak a teljes javulást (ezt a cikkben is megerősítik: "In linear regression analyses, weight change at 16 weeks did not predict change in hemoglobin A1c.").
Nincs kontroll csoport, szóval nem írnám 100%-ban a keto számlájára a dolgot, elképzelhető, hogy egyszerűen az, hogy odafigyeltek az étrendre (és kalóriacsökkentett volt) javulást ért volna el (bár személy szerint kétlem), de a lényeg, hogy nem igaz az, hogy csak tünetet lehet kezelni. Az tény, hogy nincs olyan, hogy vedd be ezt a pirulát, aztán helyrejön. -
válasz Hieronymus #2012 üzenetére
A telített zsírsavak fogyasztása fokozza a különböző szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Nem 100% a bizonyosság ahogy semmi sem, de nem csupán tipp.
Megnéztem miben mennyi telített zsír van: disznózsír 39, vaj 50, kókuszolaj 83, napraforgóolaj 10, pálmaolaj 49, olívaolaj 14, repceolaj 7, lenolaj 9 g/100g
A margarinokban a zsírtartalom 25-30%-a telített zsír, olyan sok pálmaolaj nem lehet benn. Például
Nem kötelező csak margarinból megoldani a zsírbevitelt. Mint az előbbi adatokból látszik a folyékony olajokkal jobban jár egészségileg. Ha mindenképp kell (egy magas koleszterinesnek) valami kenyérre kenhető, akkor a margarin jobb a vajnál, még a pálmazsírral, adalékanyagokkal és feldolgozással együtt is.
A pálmaolaj...több potenciálisan rákkeltő szennyező anyagot tartalmaz, mint más növényi olajok, 200 celsius fok feletti finomítás esetén. kb minden növényi olaj - illetve minden élelmiszer - rákkeltő lesz ha túlhevítjük. A pálmaolajat a margarin gyártás során és előtte mennyire sütik meg?
(#2005) Melorin
CH 50-55 e% között
Zsír 20-35 e% között
Fehérje 15-20 e% közöttEttől el lehet térni, gyúrósok pl 1,5-2 g/tskg fehérjét esznek, úgy tudom efölött már felesleges és árt vesének.
[ Szerkesztve ]
-
havenday
tag
válasz Hieronymus #1883 üzenetére
Hiszek az ösztönösségben, hogy az ember rá tud érezni, hogy mi a neki való rendszer. A keto előtt is majdnem így ettem, a keto megismerése nekem egyfajta önigazolás.
Hiszem azt is, hogy nem mindenkinek való a keto, ismerek több sportolót, akik diétában teljesen jól elvannak a csökkentett ch mennyiséggel is, jól fogynak, és el nem tudnák képzelni, hogy ne egyenek ch t.
Én már a keto előtt is csak annyi ch t ettem, amennyit ők már diétás adagnak mondtak.
Szóval.....az egyéni tapasztalásban hiszek -
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1889 üzenetére
Persze, nyilván. Jobb ha mondjuk álmodban leáll a szived anélkül, hogy felébrednél, mint ha 3 évig járnál kemora meg műtétekre rák miatt. Inkább arra gondoltam, hogy előbb-utóbb mindenki meghal. De ha várható élettartam alatt jelentős hal meg valaki, az könnyen lehet, hogy megelőzhető lett volna.
-
nagysz
tag
válasz Hieronymus #1842 üzenetére
1.5 éve ketózom de ezt még nem sikerült elérni. inkább eszem a 20 dekákat. mondjuk, 2 étkezéssel se lenne valami nagy lakoma egyelőre jó ez..
-
consono
nagyúr
válasz Hieronymus #1840 üzenetére
Ez a tanács nem hülyeség, 3-4 hónapja én is erre álltam be. Délelőtt csak (többnyire üres)kávé, délben ebéd, este 6 körül vacsora (ezt a legnehezebb tartani, mert a család mindig később akar vacsorázni). Ez teljesen élhető és igazán mire megéhezek mindig lehet enni.
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1750 üzenetére
Ettem már sok mindent pirítóson, de füstölt lazac még sose jutott eszembe.
-
psyche
csendes tag
válasz Hieronymus #1751 üzenetére
Hogy a dolgok vegere jarjak, fel fogok keresni valakit aki "margaringyarban" dolgozik es megkerdezem majd tole, hogy megy ez.
De amit a linkemben irnak, miert lenne maskepp?
Gyakran mobilrol irok, itt nincsenek gombok a szerkesztoablakban :S
De itt egy meg jobb forras a gyartasrol:
http://elelmiszer.hu/cikk/margaringyartas___tenyek_es_tevhitek
[ Szerkesztve ]
-
psyche
csendes tag
válasz Hieronymus #1748 üzenetére
A margarin gyártása
A margarin gyártása lényegében fizikai módszerekkel, az összekevert alapanyagok gondos, lassú hűtésével valósul meg. A hűtés közben az anyagot megfelelő intenzitással keverik, aminek következtében kialakul a megkívánt szilárd, de mégis kenhető állomány. A gyártás így fizikai műveleteket jelent, mely során hűtés és kristályosodás megy végbe az anyagban. Az eljárás analóg a vaj gyártásával és kizárólag keverés közbeni hűtést jelent. A gyártás során nem alkalmaznak olyan magas hőmérsékletet, ami az értékes anyagok bomlását eredményezné. A gyártási folyamat teljesen zárt, maximálisan megfelel az élelmiszer-biztonsági követelményeknek.
Forras:
http://www.foodandwine.hu/2015/06/10/margarin-margarint-vagy-vajat-egyunk/
-
psyche
csendes tag
válasz Hieronymus #1735 üzenetére
Még ez sem?
https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120484511
De ez talán még érdekesebb:
https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004008125947
Ezeket már rég nem hidrogénezik.
Nincs összefüggés egy anyag természetes vagy mesterséges volta, valamint hasznos vagy káros tulajdonságai között sem.
Én eddig sok helyen azt olvastam, hogy az állati eredetű, sok telített zsírsavat tartalmazó élelmiszerek, így a vaj túlzott fogyasztása is emelik az LDL- koleszterinszintet.
http://www.urbanlegends.hu/2012/03/vaj_vagy_margarin/
[ Szerkesztve ]
-
válasz Hieronymus #1663 üzenetére
Az étrendjük alapvetően helyi nyers zöldségekből és gyümölcsökből, tengeri halakból és kókuszból áll. Ez összességében 70% szénhidrátból, 10% fehérjéből és 20% zsírból áll. A szénhidrátok alacsony ill. közepes glikémiás indexű zöldségekből, gyümölcsökből származnak, gabonafogyasztás minimális, illetve nem fogyasztanak hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszereket. A fehérjefogyasztás főként a halból származik, minimális baromfihúst esznek. A zsírok két fő forrása a hal és a kókusz, a telített zsírsavak többnyire középhosszú zsírsavakból állnak (MCT), viszont a halak miatt magas az omega-3 fogyasztás. Amit érdemes még kiemelni, hogy a népesség fizikailag igen aktív.
Kitava: Wrapping it Up
High Carb PaleoInnen vettem, van ott szó az inuitokról is, a források a cikk alján.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1636 üzenetére
Jó volt olvasni, köszi!
Nyilván én a tizedét nem tudom úgy visszaadni annak, amiket csak hallottam. -
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1612 üzenetére
Javíts ki ha tévedek, de az étolajat nem kémiai eljárással vonják ki napraforgóból, olívából és repcéből?
A sajtolás után hátramaradt hulladékból savval, ha minden igaz.
Vagyis ez egy többszörösen feldolgozott és finomított olaj.
Én emberi fogyasztásra nem találom alkalmasnak.Avokádó olajjal mi a gond? Szerintem semleges íze van, én használom serpenyőben való sütésre épp úgy, ahogy főzésre. De salátára is. Szerintem jó anyag.
MÁS
Amúgy ahogy nézem eléggé filozófiai kérdést csináltok a feldolgozott élelmiszer definíciójából.
Szerintem így helyes: az "iparilag feldolgozott" élelmiszerek kerülendők. A házilag és kisüzemileg feldolgozott élelmiszerek volnának ideálisak emberi fogyasztásra. Elvégre egy hagyományos füstölés, tartósítás is feldolgozás. Viszont nekem nem ez jut eszembe mikor szóba kerül ez a fogalom.[ Szerkesztve ]
-
válasz Hieronymus #1612 üzenetére
A margarin egy (kenhető) növényi olaj. Ma már nem sokkal egészségtelen a folyékony megfelelőinél. Ha te sok növényi olajat használsz, akkor nálad az omega 6 lehet sok. Talán az omega 3-6 arány sem jó. Eszel zsíros húsu halakat?
Ez esetben neked tényleg a vaj a jobb.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1609 üzenetére
Kókuszolaj miben jobb a vajnál? Vagy csak amiatt, hogy növényi eredetű?
-
válasz Hieronymus #1609 üzenetére
Kevesebb benn a telített zsír. Tegyük fel neked magas a koleszterined, érelmeszesedésed is van, jórészt állati zsírokat fogyasztasz emberes mennyiségben (sok telített zsír), akkor neked a margarin a jobb választás.
Egyébként ha mégis a vajnál maradsz, akkor a vajas kenyér mellé hamarabb kapsz egy ilyet:
-
válasz Hieronymus #1605 üzenetére
Egészségi szempontból mindegyiknek van előnye-hátránya. Hogy számodra melyik jobb, az aktuális egészségi állapotodtól és az egyéb kajáidtól függ.
-
paleinho
senior tag
válasz Hieronymus #1605 üzenetére
Manapság már nem hidrogénezik az olajakat a margarin készítése során, azt hiszem 2006 óta, elsősorban a transzzsírok miatt. Azt hiszem száraz elválasztásnak hívják az egyik jelenleg használt eljárást, gyakorlatilag felmelegítik az olajat , vagy olaj keveréket, majd gyorsan visszahűtik, a korábban kristályosodó, megszilárduló részeket elválasztják a még folyékony résztől. Ez tisztán mechanikai eljárás, mint vajnál a köpülés. Hogy melyik gyártó milyen eljárást használ, nem tudom, nyilván, az olcsóbb megoldásokat preferálják.
Ettől függetlenül a margarin egy többszörösen feldolgozott, finomított élelmiszer, hiszen már az alapanyag, növényi olaj is finomított. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1572 üzenetére
Az emberi szervezet napi szinten 800-1200mg koleszterint termel, a mennyiség függ attól, hogy mennyi a bevitt mennyiség (értsd: ha több koleszterint tud felvenni a szervezet, akkor kevesebb koleszterint termel). Tehát ha növényi rostokkal megakadályozod a koleszterint felszívódását, azzal csak annyit érsz el, hogy többet fog termelni a szervezet.
Egyébként emellé tipikus étrenden kb. 300-500mg koleszterint viszünk be. Keton legyen ennek a duplája (600-1000mg), akkor is még bőven fog termelni a szervezet.Ráadásul a megevett koleszterin több, mint fele koleszterint-észter, amit nem preferál a szervezet, mivel előbb át kell alakítani ahhoz, hogy felhasználja. Figyelembe véve, hogy az epe lényegében koleszterin-észterből áll, az emésztőrendszerben található koleszterin-észter 85% "saját termelés". Ennek egy kis részét forgatja csak vissza a szervezet.
Tehát ott tartunk, a megevett koleszterin max fele lesz az amit fel is tud venni és használni a szervezet.Továbbá a koleszterin felszívása nem automatikus folyamat, hanem szabályozórendszer végzi:
Bár a NPC1L1 "kapu" automatikusan felvesz minden nem észterizált koleszterint, a ABCG5/G8 ki is rakja őket, ha többet vett már fel a szervezet, mint amire szüksége van.
Tehát ha a szervezet jól működik, akkor nem fog több koleszterint felvenni amire szüksége van.Emellett a szervezetben 30.000-40.000mg koleszterin van állandóan, hormonokban, sejtmembránban (tömegre nézve minden sejt 33%-a koleszterin, agy száraz anyagának kb. 75%-a koleszterin), epében, stb. A lenti vérkép alapján 4 mmol/l (154mg/dl) "középérték" helyett 6.6 mmol/l (255mg/dl) van a vérében. Teljes vérmennyiségre nézve ezek 7700mg és 12750mg, teljes koleszterinmennyiséghez viszonyítva 19% és 31%-ot jelent, tehát 11% eltérés.
Továbbá a kérdés, hogy ez a 5050mg többlet azért jött össze mert bevitt naponta 300-500mg koleszterint (ugye duplázott keto lefelezve, mert nem veszi fel a szervezet), miközben termelt 800-1200mg-ot VAGY mert a fogyás miatt és a keto adaptáció miatt a szervezetben olyan folyamatok zajlanok ami miatt nagyobb koleszterin transzportációra van szükség a szervezetben?
Egyébként egyetlen koleszterin csökkentőt találtam gyors kereséssel ami a felszívódást akadályozza ([link]), de az is a NPC1L1 proteint gátolja csak (magyarul: kevesebbet fog beengedni, de figyelembe véve a fenti ábrát, ez csak annyit jelent, hogy a ABCG5/G8 kevesebbet fog kiengedni... ). Egyékbént eléggé vitatják is róla, hogy ér-e valamit vagy sem: "While ezetimibe reduces LDL cholesterol, it has not been shown to affect outcomes such as risk of death or major cardiovascular event like heart attack or stroke.[7] Its effectiveness in reducing atherosclerosis in clinical trials has been inconsistent." ([link]).
Valahol vicces amúgy, hogy bár több gyógyszer is van amik tudnak LDL szintet csökkenteni a vérben, de mégse tudják róluk egyértelműen bebizonyítani, hogy hatásosak az érrendszeri megbetegedések ellen. Erre nem az a konklúzió, hogy lehet akkor nem is az LDL a probléma itt, hanem hogy fejlesszünk másikat -
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1569 üzenetére
Önmagában a magas HDL nem. A magas HDL és alacsony trig ami számít. Alapvetően a low carb emeli a HDL-t és csökkenti a Trig-et. Igen, közben LDL is megemelkedik, de LDL-nél nem a mennyiség az igazán fontos, hanem hogy milyen LDL molekula. Ha jó a trig / hdl arány, akkor LDL-ből is "jók" lesznek kutatások alapján (lásd lentebb). Zöldségeknek ehhez nem nagyon van köze.
Továbbá nincs olyan kutatás ami egyértelműen igazolni tudná a teljes koleszterinszint negatív hatását.psyche:
Szerintem a feldolgozott élelmiszerek csökkentésével tudsz a legtöbbet tenni, de mégegyszer, low carb elején gyakorlatilag mindenkinek megemelkedik a koleszterin szintje, ezért se javasolják a túl kora vérkép vizsgálatot. Illetve alapból ha fogy valaki akkor megemelkedik a koleszterin szintje. -
psyche
csendes tag
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1557 üzenetére
4,2 meg 4,4 is hihető. Ahogy a sajtokat se, a joghurtokat se erjesztik már meg normálisan, hogy hamarabb ki lehessen pakolni a boltok polcaira. A 6g mondjuk tényleg hozzáadott cukor kell hogy legyen. Mondjuk ha jól értem az valami zsírszegény joghurt (mondjuk a joghurtot hogy minek még tovább zsírtalanítani... ) és szinte az összes zsírszegény termék hozzáadott cukrot tartalmaz, mert valamivel helyettesíteni kell a kivett zsírt, hogy maradjon valami íze (szinte az összes zsírszegény termék magasabb ch tartalmú, mint a "normális").
-
válasz Hieronymus #1549 üzenetére
A natúr joghurtba nem tesznek pluszba cukrot, attól is natúr. Az összetevők között fel kellene tüntetni az ilyen cukrot. Ami a tápérték táblázaton van cukor az a tej természetes cukortartalma miatt van.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1541 üzenetére
Mesélhetnél egy kicsit a tejiparról, ha jobban belelátsz a dolgok mögé, mint mi!
Engem a biológiai és kémiai szennyezőanyagok érdekelnének, ha van erről infód.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1462 üzenetére
Nem a biológiát tagadom, hisz mint gyakorló időszakos böjtölő nagyjából képben vagyok milyen folyamatok játszódnak le a testben tápanyagmegvonás esetén (ami nem egyenlő a "csak egy valamit eszek" kúrákkal). Azt mondom azokat a mondvacsinált diétákat kellene sorban betiltani, amikből terméket csinálnak és vmi "fogyasztószert" forgalmaznak az alap - még akár működő - koncepció mellé. Tipikusan ezeket szokták eladni a bűvös Méregtelenítés® varázsszóval. Az egyszerűség kedvéért én betíltanék mindent, aminél el akarnak nekem adni vmit.
Amúgy emberek nem betegségek miatt szoktak általában fogyókúrázni. Ezt a részét hagyjuk is inkább, nem erről volt szó!
[ Szerkesztve ]
-
válasz Hieronymus #1358 üzenetére
Én úgy tudom nincs igazán jelentősége a gyakoriságnak a testsúlyra, kb mindegy. Napi 10x150 kalóriával ugyanott vagyunk mint 1x1500-al.
-
margithid
veterán
válasz Hieronymus #1344 üzenetére
Én sem eszem sokat belőle.
De a zab alapvetően lassan felszivódó ch, igy talán annyira nem számít az, hogy darálom.
Aprószeműt veszek. Nem tudom mennyit ehetek meg, de vannak ezek a bosch kávédarálók, na azt jól megpúpozom és annyit. Szerintem nem lehet sok.
De a tej zavar, nem is a zab -
margithid
veterán
válasz Hieronymus #1337 üzenetére
Én is zabot eszek főleg ch gyanánt!
Én ledarálom, kb annyit amennyi púpozva belefér egy kávédarálóba.
Darálok lenmagot is, a zabot holland kakaóval darálom le, összekeverem tejjel, rakok bele folyékony édesítőszert (0 ch-s) esetleg kókuszreszeléket és tök finom!
Ajánlom mindenkinek. Lehet variálni is, dióval, mogyoróval, esetleg a kakaót elhagyva aszalt gyümölcsökkel.
Évek óta ezt reggelizem!
A tejet érzem egyedül, hogy el kellene hagyni belőle, de vizzel nem jön be... Mandulatej meg társai eszeveszett drágák. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1247 üzenetére
A kenyér az erősen a szőlőcukorhoz áll közel glikémiás index terén.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1210 üzenetére
Nem ittam alkoholt vagy egy éve. Szerintem beleszagolnék és mehetnék rögtön arccal a wc-re.
-
Bei81
csendes tag
válasz Hieronymus #1204 üzenetére
Félreértettél. A testzsír mérésnél más más eredményt ad, ha más aktivitási szintet állítasz be. Viszont a testzsír adott pillanatban állandó, ahogy a súly is. Olyan nincs, hogy ha aktívabb vagy, akkor most 23%, ha kevés a mozgás akkor meg 35% (ugyanabban a pillanatban mérve, csak a beállítást változtatva)
-
szuszinho
őstag
válasz Hieronymus #1188 üzenetére
Persze...
-
tlac
nagyúr
válasz Hieronymus #1188 üzenetére
az ilyen egyszerű mérlegek is kb. csak saccolnak
-
válasz Hieronymus #1186 üzenetére
BMI helyett én testzsír százalékot szoktam mérni a mérőszalagos módszerrel, BVI-ről még nem is hallottam.
Testzsír százalékra kb belőhető mi az egészséges mennyiség, de van ilyen izomtömegre is? Izomtömeget hogy lehet mérni v. kiszámolni, ha nem azzal a mérleggel? Nem tudom mennyire pontos az a mérleg, állítólag a BIA-s mérés nem az igazi.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1186 üzenetére
Hát ezt otthon nem sokan fogják számolni. Honnan a fenéből vegyem a testzsír és izomtömeg százalékokat?
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1161 üzenetére
A vércukorszinted stabilizálódik ketó alatt.
Viszont amíg van inzulin a véredben, addig nem termelsz glukagont.
Az inzulin és glukagon két ellentétes hatású hormon, az első a raktározásért felel - a témához kapcsolódó szűk értelemben - és magas vércukorszint esetén termelődik, a második ellenkezőleg: alacsony vércukorszint esetén termelődik és a zsírégetést szabályozza.
Amíg nincs glukagon, addig nincs zsírégetés. Pont.(#1165) psyche
Nem egyértelmű? A raboknak se izmuk, se zsírjuk nem volt. Nem egyik vagy a másik. Egyik se. Örültek ha éltek.Mi az, h ők másik kategória? Ők nem emberek? Te nem tudod mi az a "fal" és hogy ilyenkor mi játszódik le a szervezetben? Nézz utána! Addig csak meddő vitát folytatsz.
(#1162) psyche
Mert inaktívak és a szervezet nem tart fent az indokoltnál nagyobb vázizomzatot. És ha nem esznek, akkor nincs fehérje bevitelük. Azt meg vhonnan pótolni kell.
Ha éhezik a szervezet, akkor 75% zsírból 25% izomból fedezi a szükségletet. Egy átlagos embernél.
Ketónál ez ugye ennél jóval kedvezőbb.
A szervezet jóval komplexebb annál, mint hogy szisztematikusan végigmenjen egy ilyen egyszerű listán.
Az a lista nem azt jelenti, hogy 100% alkoholt éget először, majd 100% szénhidrátot. Mindig vegyesen, csak az arányok tolódnak el.
Ahogy megtanulhattad már testépítésben is, hogy átlagos étrenden is a zsír- és ch égetés többféle arányban történik, amire a pulzusszám nagy hatással van (zsírégető tartomány megvan??). Alacsonyabb intenzitással és így alacsonyabb pulzussal nagyobb arányban égetsz zsírt, hisz az 1. típusú izomszövet zsírból nyeri az energiát. Nagyobb pulzusszámok esetén ez az arány jobban eltolódik a ch felé, hisz aktiválódnak a 2a típusú izomszöveteid, amik ch-val és zsírral is tudnak táplálkozni. A nagy erőkifejtésekhez a 2b típusú izomszövet anaerobic módban dolgozik és ch-val működik.
De ezek csak arányok, hisz minden tartományban égetsz zsírt is és ch-t is vegyesen (átlag étrenden).
A pontos arányokat nem tudom fejből, de vmi olyasmi rémlik, hogy HIIT esetén kb 50-50% arányban ég a zsír és ch. Alacsony intenzitáson meg vmi 70-80%-ban zsír, de erre a számra nem vennék mérget. Ebből azt kell látni, hogy a zsír kb ugyanolyan mértékben ég alacsony és magas intenzitáson is, csak magas intenzitásnál ehhez több ch adódik hozzá - ugye több kalóriát is égetsz HIIT-tel, mint egy laza kocogással.
Lista ide vagy oda...[ Szerkesztve ]
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #1053 üzenetére
Én csak azt tudom hogy tojás bacon reggelivel 6.5 vagy 6.2 nem emlékszem pontosan egy hónap tojás bacon nélkül 5.4... A rossz koleszterinem magasabb volt trig es hdl magas nem tudom most megmondani az arányt. Ettől függetlenül most megint eszek tojást...
Attól mert beraktam én sem hiszek a mostani konvencionális orvosi koleszterin elméletben. Legutóbb amit olvastam már nem is az ldl hanem az apo A molekulák száma mutatja a kockázatot.
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1053 üzenetére
És mit mond az orvos a finomított szénhidrát és koleszterin kapcsolatáról?
Nem fogok forrásokat megjelölni, annyira nem mentem bele a koleszterin témába - engem nem érint -, csak éppen érintettem a ketó kapcsán. De amennyire én tudom az érfalakra nem "rakódik ki" csak úgy a koleszterin, tehát nem ez az ok, hanem ez az okozat: az érfalakon keletkező sérüléseket "foltozza be". Ez egy olyan folyamat, mint a bőr hegesedése. Persze gyulladással jár, aminek a mértéke a nem mindegy. Ha nagy mértékű és kiterjedt a gyulladás, akkor jelent kockázatot.
És ahogy én értesültem az egész folyamat kiváltó oka pedig a finomított szénhidrát.
Mégpedig mert ha jól értem, akkor ebből más minőségű - kisebb méretű - koleszterin molekulák keletkeznek, amik irritálják a szervezetet.
Erre vonatkozóan mit lehet tudni az orvos elmondása szerint?
Amennyire én tudom az LDL koleszterint és a trigliceridet még a hagyományos nézetek szerint is a finomított szénhidrátokkal hozzák összefüggésbe.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1036 üzenetére
Én inkább azt mondanám, hogy a szénhidrát eteti magát Ha cukor vagy keményítő jelentős mértékben van a kajában, akkor az az éhség és jóllakottság érzet egyszerűen nem működik jól. Lásd chips, lásd sütik nagy része (ugye azokban a krém általában zsíros).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1030 üzenetére
Túlevés alatt azt értem, hogy többet eszik, mint amennyi a szervezet egészségesen tartásához szükséges hosszú távon. Nyilván ha egy kígyónak az az emésztési rendje, hogy egybe lenyel valamit és egy hétig emészti, akkor nála nem túlevés, hiába eszi meg akár a testsúlyát is. Ugyanígy nem túlevés amikor a medve felhízlalja magát a tél előtt, mert ha nem tenné belepusztulna. Túlevés az, amikor valaki vagy valami annyit eszik amit nem indokol semmilyen túlélési szükséglet. Ilyen pedig tipikusan akkor történik ha olyan dolgot fogyaszt ami nem az ő eredeti tápláléka, vagy olyan arányban fogyaszt ami nem egyezik meg az eredeti táplálék arányával.
"Ha megnézed a haszon állatokat, naponta többször kapnak élelmet. Lényegtelen, hogy éhesek vagy sem. Idővel persze rászoknak a ritmusra és el kezdenek hízni."
Nem az a lényeg, hogy hányszor és mennyi élelmet kapnak, hanem hogy mit. Nem tudsz marhát fűvel felhízlalni, csak gabonával. Sertést se tudsz makkal, gombával, férgekkel, gyökerekkel (természetes tápláléka) felhízlalni csak gabonával, kukoricával. Ugyanez igaz libára vagy más baromfira is pl. De felsorolhatnék csomó házikedvencként tartott állatot is, pl. hörcsög vagy tengerimalac, amiknél az etetés azt jelenti, hogy folyamatosan legyen előttük kaja és nem híznak el tőle. Amitől elhíznak az a *dobpergés* magas cukortartalmú gyümölcsök és zöldségek (pl. sárgarépa, amit nyúlnak se szabadna adni hiába a sztereotípia).De könnyű ezt kipróbálni embernél is: edd tele magad bármilyen kajával, majd próbálj meg utána zsíros-proteindús ételt (mondjuk sült kolbászt) letuszkolni. Valószínűleg pár falatnál több nem fog lemenni. Majd próbálj megennyi ugyanennyi kalóriányi édes süteményt. Valószínűleg nem lesz vele gond (kivéve persze ha valaki nem szereti az édeset, de esélyesen olyankor meg a sós sütemény csúszna le hasonlóan. Vagy mondjuk sör)
A kiegyensúlyozott és optimális étkezésről, azt gondolom, hogy fogalmunk sincs. Egy eszkimónak és .japán őslakosnak nem lehet azonos az optimális élelmiszere. A katogén japánnak kevesebb jövője van, mint a katogén eszkimónak.
Nincs bizonyíték arra, hogy lenne ilyen szinten érdemi különbség a népcsoportok között, semmi sem támasztja alá ezt. De azt gondolom, hogy ha lenne is, akkor is jobban járna egy japán a ketogén étrenddel, mint a jelenlegi nyugati étrend ajánlással (ami nyilván nem egyezik meg a hagyományos japán konyhával).[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1020 üzenetére
Sejtettem, erre nehéz értelmes választ adni Mert ha még egyik kaja zerocarb, másik vegán lenne, akkor még el lehetne mondani, hogy vonzódik a szélsőségekhez, és így jobban hangzik mint ha simán dupla adag kaját enne
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #1017 üzenetére
"Nulla mozgás mellé betol ebédre két adag ételt. Az egyik adag vegetárius, ami gyakran lisztalapú, cukros étel."
Miért jó az ha valaki eszik egy vegetáriánus meg egy (ha jól sejtem) nem vegetáriánus ételt is? -
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #637 üzenetére
Jah csak a helyi lidl-ben valamiért sosincs Metroban meg 3 kilós kiszerelésben van, amivel eddig úgy voltam, hogy mit kezdjek annyival, erre tegnap kiderült, hogy simán lehet fagyasztani... szóval hétvégén beszerzésre kerül
A recept amúgy tényleg ketos (bár paradicsom ch tartalmával vigyázni kell, de relatív nagy mennyiség azért megehető), csak az a baj, hogy nem bírom megenni a nyers paradicsomot Barátnőmnek (aki amúgy nagy paradicsom rajongó) meg ez a baja velük jelenleg: [link]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #629 üzenetére
Ah koszi, ezt jo tudni, akkor megprobalom azzal is Nemet terminologiaval kevesbe vagyok kepbe, plusz nemetul se nagyon tudok, szoval kenytelen voltam google forditora hagyatkozni, az meg kremsajtnak forditotta.
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #608 üzenetére
[link] ez mi akkor?
Szűrt, színtelen, illatmentes kókuszolaj, amely egyaránt felhasználható sütéshez-főzéshez most konkrétan nem ilyet használok de annak semmi íze semmi nem emlékeztet a kókuszra
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #606 üzenetére
a finomított kókuszolajnak nincs íze. Vagy azt mondod hogy akkor az pálmaolaj csak átbaxnak?
én a tojás sütéshez használok, de inkább lassan sütöm.
Meg a csirkemellet nem szűz oliva olajban pácolom és sütöm szintén nem füstölve.
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
nbg
senior tag
válasz Hieronymus #490 üzenetére
Hat jo, akkor nem foglalkozom vele...
Ujabb kerdes: elektrolit potlast megoldom a korabban linkelt porokkal, de mi a helyzet vitamin fronton? Salatat eszem gezdagon, de ugye a gyumolcsok nagy resze kiesik. Nezzek valami multivitamint esetleg?
[ Szerkesztve ]
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
-
Auratech
őstag
válasz Hieronymus #477 üzenetére
A vaj füstölési pontja 150c körüli...
A füstölési pontok:
smoke points
Én nagyon szeretem a kacsa és libazsírt is.
Vajjal keverve bármilyen frissensült utolsó kérgezéséhez kiváló, vagy vaj nélkül is.
A vajat azért szeretem, mert víz és fehérjetartalma miatt picit bepárolja a húst és hamar kérget képez a hús saját fehérjéivel. Szóval finom..
Legtakarékosabban a piacon vett kacsa-, libahájjal jutunk hozzá, ami után jóféle tepertő is a jutalom. Óvatosan kell sütni, hamar megég..
Tilos tejet öntözgetni hozzá sütés közben! Sózni is csak kihűlve.[ Szerkesztve ]
Auratech Field Recording
-
Woodslave
félisten
válasz Hieronymus #474 üzenetére
ez alapján akkor a szűz oliva is alkalmasabb lenne mint a kókusz?
Kókuszolaj (a nem hidrogénezett)
Omega-6 és omega-3 aránya nem érzékelhető mennyiség
Omega-3 = 0
Omega-6 = 1%
Omega-9 = 8%
Telített zsírsav = 91%
Füstpont: 232 °C / 450 °F a finomítottnak a szűznek 177[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #474 üzenetére
Avokádóolaj: gyors googlizás 1600 Ft / 50ml árat dobott ki, szerintem nem ezzel fogunk fritőzben sütni
Amúgy hasznos a táblázat, disznózsírnál, illetve vajnál mik ezek az értékek? (bár gondolom vaj csalóka amiatt, hogy hamar elkezd megégni)[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #455 üzenetére
A kókuszzsírnak nincs kókusz íze Mint ahogy a vajnak sincs tejíze, vagy a sertészsírnak sincs mondjuk tarja íze. Van egy sajátos íze, de igazából minden olaj / zsírnak van*, max annyira megszoktad már (pl. napraforgó vagy pálmaolaj), hogy nem tűnik fel.
*Kivéve amikor totál alkotórészeire szedik és ténylegesen csak a zsírt kapod, lásd MCT olaj.
Amúgy pálmaolajnak magas az Omega6 tartalma, szóval ha nem is ellenjavalt keton, de ha már van jobb alternatíva, akkor szerintem célszerűbb azt választani (meg ugye igen, a környezetvédelmi szempontok).
[ Szerkesztve ]
-
joelke HU
senior tag
válasz Hieronymus #453 üzenetére
És a pálmazsírt nagyon sok terméknék felhasználják. Állítólag nem kötelező kiírni a teljes nevét elég ha csak annyit, hogy növényi olaj. Azokban a termékekben amin a csomagolásán ez szerepel azokban benne van. Sokan nyugaton nem szeretik a pálmafák kiírtása miatt.
Egyébként én azért szeretem a kókusz meg a pálmazsírt is, mert nem égnek meg olyan könnyen, jó bennünk sütni és semleges ízzel rendelkeznek.
[ Szerkesztve ]
iPhone SE 2020 (PRODUCT)RED
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #408 üzenetére
A Helicobacter önmagában kevés a fekély kialakulásához, azon kívül más tényezőnek is fenn kell állnia. Ellenkező esetben az emberek legalább fele gyomorfekélyes lenne (fejlődő országokban 90%-a).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hieronymus #252 üzenetére
Napi ajánlott kálium fogyasztás 4700mg, azt ha nem eszik az ember naponta több avokádót nehéz elérni Szívleálláshoz meg 20g káliumot kéne egyben bevenni szájon át, az meg ugye nem az étkezési mennyiség.
Ezen kívül tudsz valamit ami miatt nem ajánlott?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest