- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Huawei P40 Pro - kilökték a célegyenesben
- Yettel topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- Folyamatos vérnyomásmérést kínál a Huawei Watch D2
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
Bruttó - nettó ch jogos USA-ban, de ha Európai adatokat nézel, akkor mindig a netto ch-t látod.
USA-ban (és olyan országokban ahol tőlük vették át a rendszert) amikor megadják egy étel makró összetételet, akkor úgy számolják, hogy a szárazanyag tartalomban megmérik mennyi benne a protein, mennyi benne a zsír, majd szénhidrát néven beírják a maradékot. Ez azt jelenti, hogy a "szénhidrátba" bekerülnek olyan dolgok is, mint:
- rost (szervezet nem tudja hasznosítani közvetlenül. Baktériumok egy kis részét lebontják a belekben, de annak a folyamatnak a végterméke zsírsavak, tehát ketózist nem befolyásolják)
- édesítőszerek (ez a sugar alcohol. Nevével ellentétben nem alkohol, és a szervezet nem tudja cukorként hasznosítani őket, tehát a 0 kcal tartalmúak, tehát ketózist nem befolyásolják. Éhségérzetet viszont előfordul, hogy befolyásol, szóval célszerű ésszel fogyasztani. Magyar címkéken sokszor "poliol" néven szerepel)Tehát ha mondjuk van egy étel amiben van 10g protein, 10g zsír, 2g cukor, 3g keményítő, 5g rost és 2g édesítőszer, akkor:
- EU rendszer szerint a címkén az fog szerepelni, hogy: 10g protein, 10g zsír, 5g szénhidrát (amiből 2g cukor), 5g rost (ha feltüntetik)
- USA rendszer szerint: 10g protein, 10g zsír, 12g szénhidrát (és jobb esetben kirészletezik, hogy abból 2g sugar alcohol, 5g fiber, 2g sugar)Szóval ha Európai adatbázisokat, termék címkéket nézel, akkor a szénhidrát mindig nettó szénhidrát lesz és nem kell vele számolni.
Ha amerikai adatbázisokat, termék címkéket nézel, akkor a teljes "szénhidrát" mennyiségből le kell vonni azt amit a szervezet nem tud felvenni (rost, édesítőszerek). -
consono
nagyúr
Szerintem itt a poliolokra gondolnak. Volt korábban már beszélgetés róla, de ha jól emlékszem megosztott volt a társaság :) Legtöbben ezeket nem, vagy csak a felével számolják.
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
-
havenday
tag
Na látod, pont a te eseted (is) bizonyítja, hogy nem a táplálkozással van összefüggésben a koleszterin szinted. Elemezd csak végig, gyerekkorodban napi 1 kiló zsíros húst ettél? Vagy, vehetjük azt alapvetésnek, hogy a májad ( ahogy Cathfaern is írta ) szabályozza abszolút a mennyiségét a koleszterinnek. Sajnos van eg rossz hírem, genetikusan vagy magas koleszterin szintű, ez egyfajta " génhiba"
Talán már leírtam itt, van egy ismerősöm, szinte vega mert magas a koleszterin szintje és hiába próbál bármit is, marad magasnak.
Szerintem a nullás vércsoportnak való inkább a hús alapú keto.
Minden nap eszek tojást, 4 illetve 5 darabot, ez heti 35 darab. Semmi bajom tőle, fingás sincs[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
Én kizárólag akkor gázosodok, ha növényt eszek. Pedig kb. 15 tojást eszek hetente. Szerintem ez a "tojás = fingás" mítosz onnan eredhet, hogy a kén miatt hasonló szaga van a kettőnek. De attól még nincs ok-okozati összefüggés.
"Az a baj, hogy a ketóban nagyon kényelmesen ehető a sajt. Nekem a hús mellett napi fő táplálék..mit tudsz enni helyette? marad kábé a hús+zöldség kombó ?"
Figyelembe véve, hogy zöldséget gyakorlatilag nem eszek, ezért nálam gyakorlatilag hús + szalonna + tojás Néha tepertő, de arra valamiért pár nap alatt ráunok, aztán nem is kívánom 1-2 hónapig.tlac:
Én gyakorlatilag ~2 éve minimális mennyiségű zöldséget eszek, van hogy hetekig semmit. Egyelőre el vagyok nélkülük Kávé az egyetlen ami rendszeres maradt, de azt nem hiszem hogy a "zöldségeket eszek" kategóriába lehet sorolni -
Cathfaern
nagyúr
Ez önmagában nem is lenne probléma, ha egy alapvetően igazságokat tartalmazó, csak laikusuk szintjére lebutított, cikkről lenne szó (ami a közérthetőség jegyében tartalmaz egyszerűsítéseket és így nem 100% szakmailag pontos). De nem ez történik, hanem teljesen és egyértelműen hamis állításokkal és ferdítésekkel teli cikk. Amit ráadásul nem is valami femina-s belső cikkíró írt, hanem egy egészségügyi központ dietetikusa (illetve a fogalmazásból nem feltétlen egyértelmű, hogy ő írta-e, de nyilván a nevét adta hozzá, tehát egyetért vele).
Kíváncsiságból egyébként megnéztem a Duna Medical Center oldalát, rögtön nyitó oldalon fő bannerben ez fogadott: "FOGYÁS GYOMORBALLONNAL", alatta meg "Kérjen időpontot!". Így már rögtön értem miért nem elleneznek egy módszert amivel egyszerűen és beavatkozások nélkül le lehet fogyni... :U -
Madwe
nagyúr
Mindenképp érdemes méricskélni, ha mőr rutinból megy mehet kb szemre is, bár zsíros dolgoknál az nehéz szerintem
valamint azért arra figyelj, h ha több fehérjét viszel be sokkal mint amennyi kell, akkor az kiránt a ketózisból.
a 70% én se tartottam soha, én ugy számoltam, h 0-20g ch, aktivitáshoz mérten elégséges fehérje (esetemben ez 70-130g között volt eleinte) s a maradék zsír, annyi amennyivel nem éhezek.
kifejezetten csak a keto adaptálás legelején figyeltem arra, h sok zsírt vigyek be, h a szervezetem rájöjjön h itt zsírbőség van, utána már akár ilyen 50-80g körül is elvoltam, sőt. Mértem, vérrel, ketozisban maradtam
én olyan 1300 kcal-al elvoltam a végén, igaz ekkor már eléggé leesett a bmr-em is másfél év alatt...egyébként nekem a másfél év alatt volt kb 4-5 platóm, amikor pár hétig nem igazán fogytam, egyszerüen csak ragaszkodott ahhoz a tartományhoz a szervezetem semmit se változtatva túljutottam rajtuk. Azonban ha nem tudod mennyi kalóriát milyen makrókkal viszel be, s még hízol is, akkor azért érdemes vmin változtatni
ja, s egy okosmérleg ami méri a vizet, zsírt, izmot, azt kb kötelezővé tenném keton, napi méréssel reggelente s heti tendenciákat követve
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Nem a csirke nem keto, hanem az, ha a folyamatos glikogenhianyomat, ami hatalmas rengeteg feherjevel akarom potolni glukoneogenesissel, a keto alapja az alacsonyabb feherje is pont ezt elkerulendo.
de mindegy h most akkor a 300g feherjefogyasztast ketonak hivjuk e vagy sem, azert ketpofara feherjet enni, h glukoz legyen belole, nem tunik okosnak, ahogy hosszan fenntarthatonak se reszemrol az h innentol kezdve napi 1 kilo csirket eszem meg, minden nap.
s azt tovabbra is tartom, h szerintem a feherjebol nem tudja az ember feltolteni eleg gyorsan a glukoz raktarait, ha heti 6x intenziven gyur s kimeriti teljesen, en ugyanis mar fel eve heti 2x push pull leg napokat tolok, s mondom, kb keton fel ev alatt annyi izmot szedtem fel, mint most atlagos heten, szoval valahogy -legalabbis nalam, s ugy ahogy en csinaltam - nem mukodott nem veletlen a magasabb proteinszintezis miatt edzes utan jobb azert magasabb glikemias indexre torekedni...
s akkor arrol nem is beszelve, h latvanyosan tobb sulyt is tudok mozgatni, mint ch nelkul tudtam.mindegy, szo mi szo, a masfe ev keto (egy ev strict keto) rezsemrol vilagmegvalto volt, teljesen uj ember lettem, mashogy allok mindenhez, vegtelen onbizalmam lett - leginkabb azert mert tudom mennyire kitarto tudok lenni - iszonyat fontos lett nekem az h mit s hogyan eszek, az legyen egeszseges es taplalo, es ezt a tudast mar a strict keton kivul is megtartom.
Nekem nagyon bejott, pikkpakk lement 60 kilo zsir, mindenfele szenvedes es odafigyeles nelkul, kb rutinbol. Sokkal energikusabb s boldogabb lettem.
nem veletlen van rajtam ketohoz kotheto tetovalas is, ez egy olyan szakasza eletemnel ami halalomig pozitiv elmeny lesz barhogy is valtozzak az evek soran.szoval hajra, en tovabbra is jo dolognak tartom (ha valaki utanajar es esszel de legfokepp egeszseget szem elott tartva!!! Csinalja) de egyszeruen amikor mar gyakorlatilag nincs az emberem zsir csak minimalis viszont szeretne magara pakolni 5-10 kilo izmot, akkor mar nem annyira celszeru. Fogyashoz tok jo (ugy h kozben izmot tartson meg az ember) szintentartashoz is, de izmosodashoz reszemrol off.
aki meg tanacsolta annak javaslom h jarjon le napi 1 masfel orat gyurni mikozben zsirt eszik max es egy kilo csirket burkol be melle, s tegye ezt mondjuk fel even at, biztos annyira jo otlet e ez, elmeny e igy az elet, egeszseges e ez es hatekony e ez, arrol utana szamoljon be[ Szerkesztve ]
-
-
Cathfaern
nagyúr
A mennyit jó kérdés, igazából az egyes halak közötti különbség, feldolgozási mód, mit raksz hozzá, stb. miatt nehéz konkrét számot mondani. Én itt Mo-n azt mondanám, hogy túlenni úgyse tudod magad belőle, szóval amit pénztárcád, ízlésed enged Otthoni feldolgozási mód elvileg mindegy, korábban ugye olyan cikk volt, hogy konzervkészítés közben gyakorlatilag elveszti az omega 3 tartalmát a hal, de olyan hőmérsékletet úgyse állítasz elő otthon. Ha főzöd akkor fixen 100 fok alatt marad, ha sütöd / grillezed, akkor meg max a közepe kap nagyobb hőfokot. Feltéve hogy nem sütöd szét, ami szokás Mo-n Ugye halakat elég ~62 fokos maghőmérsékletig sütni / főzni.
-
tzimash
őstag
-
consono
nagyúr
-
KraX
őstag
En tegnap vettem panangin forte-t, ami foleg szivbetegeknek van, de a dobozra ra van irva, hogy Kalium es Magnezium kiegeszito potlasara is alkalmazhato. Tegnap 3x1-et vettem be mert az elozo 3-4 nap alatt nagyon sok vizet vesztettem. Azota megszunt az erosebb szivdobogas. Tegnap voltam orvosnal is mert be van gyulladva a torkom epp, de ezt is nagysagrendekkel konnyebben viselem most mint maskor (siman lehet, hogy a rengeteg vitamin + edzes miatt ami ujra a mindennapjaim resze lett) es 137 / 87-et merte ami meg mindig kicsit magasabb mint szokott (altalaban 120 - 130-as tartomanyban mozogtam), de creatin is van a vitamin csomagomban ami lehet, hogy egy picit eltolja a vernyomast is. Tegnap mar erezhetoen csokkent a vizelet urites es szerintem ma megjobban le fog, szoval ugy latszik az en szervezetem rengeteg vizet tarolt es 4 nap kellett hozza, hogy megszabaduljak tole. 77kg-val kezdtem hetvegen es most 74kg voltam reggel wc utan. Ma mar csak 1 panangint vettem be reggel es ezt fogom tartani amig vissza nem all a viz / elektrolit haztartasom, aztan szepen elhagyom ha ugy erzem, hogy beallt a szervezetem.
[ Szerkesztve ]
For the God Emperor!
-
Ha valóban 200 fokon hőkezelnek, akkor a maradék hasznos tartalom nulla.
A halolajok füstölési pontja 107 °C körül van, nekem a 200 túlzónak tűnik.A lenolaj mellett a hidegen sajtolt repceolaj is jelentős mennyiségű omega 3-at tartalmaz.
Otthon egyszerűen készíthető belőle majonéz. Egészségesebb mint a bolti. Legalább nem lesz benne ízfokozó, színező, állagjavító és tartósítószer. Viszont nem fog hetekig ehető maradni. De ez a ketosoknak nem lehet nagy gond.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Cathfaern
nagyúr
Nem tudom ez mennyire pszichés vagy sem. De azt én is tapasztalom, most zc mellett is, hogy ha eszek édesítőszert (kávé / tea / üdítő formában), akkor egyértelműen kívánom, hogy egyek még. Ha olyan 1 hétig egyáltalán nem eszek, akkor meg eszembe se jut, hogy édeset egyek.
Figyelembe véve amúgy, hogy a hormonok az agyra is hatnak, nem is biztos hogy van értelme azon filózni, hogy ez pszichés-e vagy sem. -
Cathfaern
nagyúr
Anyós is kipróbálta a ketot. 8 évig egyáltalán nem evett húst. Nem azért mert szegény állatok vagy valami, egyszerűen nem kívánta, nem esett neki jól. 3-4 éve eszeget, de közelebb áll a vegetáriánushoz. Amikor egy fél évre kipróbálta a szigorúan tartott ketot (30g körül lehetett amit evett, ch-t számolgatott, mást nem), akkor nem csak hogy nem hiányoztak neki a mindenféle süti meg ilyesmik, hanem elkezdte kívánni a húst. Amin ő is meg volt lepődve és le volt döbbenve magán. Meg (nyilván) fogyott is egy csomót, vércukra is jobb lett, stb... csak aztán jött a nyár meg vendégek és mi az hogy nem süt sütit, meg ott az alma a kertben süssünk belőle valamit, stb... aztán átállt ilyen 100g körüli ch-ra, azóta megint nem kívánja a húst meg folyamatosan édességet akar enni.
Egyébként ettől függetlenül vegetáriánus keto is működik, nem muszáj húst hússal enni ketohoz (vegán necc. Számok kijönnek, de arra én is azt mondom hogy túlzottan egyoldalú étrend).
[ Szerkesztve ]
-
Woodslave
félisten
azt elfogadom hogy mondjuk a keto jó mert nem vagy éhes fiziológiailag (hogy úgy mondjam ). De nálad akinél mondjuk a "hagyományos" diéta (jelentsen bármit) nem működött. Azt meg bírod állni, hogy egyáltalán nem eszel kenyeret, krumplit, rizst, gyümölcsöt, de azt nem bírtad megállni, hogy mondjuk kis adagot eszel ezekből?
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
Jah, így már értelek. Részben ismerős, bár nekem sose a mennyiség volt a probléma, inkább a nassolási vágy. Esetleg, hogy együnk valami "érdekeset" (utóbbi sajnos a nassolási vággyal is elég jól össze tud kombinálni). Egyébként nekem utóbbi 2 évben sokat változott ez, az biztos (bár azt nem tudom mennyire keton múlt ez). De eltűnni még nekem se tűnt el, főleg bolt közepén jön elő, amikor meglátok valami (jó esetben ketos ) nassolnivalót, és akkor hűű jó lenne enni olyat. Csak már elég sok tapasztalatom van azzal, hogy megveszem, otthon megeszem aztán rájövök, hogy hát ezt is csak a szemem kívánta, együnk inkább valami rendes kaját
"de azt felfogni, hogy csak azért eszem, mert éhes vagyok és beviszem az energiát, nos az még kábé újabb sok év"
Azért ennek nem kell így lennie* Inkább abba az irányba célszerű elmenni, hogy nem a mennyiségen múlik az, hogy "jót ettél".*Attól függően, hogy hogyan és miért jut el valaki a fentihez akár lehet pont olyan negatív dolog, mint a "muszáj nagy adagot enni". Lehet egy pozitív és felszabadító érzés, hogy nem a kaja körül forog az ember élete és eszik amikor éhes és eszi azt amiről úgy gondolja, hogy egészséges és nem az vezérli, hogy ennem kell olyat. De másik oldalról el lehet jutni oda is, hogy a kaja valami szükséges rossz, amit csak muszájból eszik az ember. Ami ugyancsak nem egy egészséges dolog, és hosszú távon nem vezet jóra.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
De miért számít, hogy hány gramm amit eszel? Én azt sose mértem (mármint méregettem mindent, de ch / prot / zsír tartalom kiszámítás miatt, az össz. mennyiséget sose néztem), mindig azt néztem csak hogy jóllakok-e az adott adagtól vagy nem Általában nem volt vele gond, akkor se ha nagyon minimál adagnak tűnt. Ügye keton annyiból csalóka, hogy míg ch és proteinnek grammja 4 kcal, addig zsírnak 9 kcal. Tehát ugyanannyi kalóriás étel jelentősen kevesebb lesz grammra, mint magas szénhidrátos ételből.
Volument közel nullkalóriás / nullszénhidrátos zöldségekkel meg lehet dobni (jégsaláta, spenót pl.), de arra sose éreztem késztetést.[ Szerkesztve ]
-
-
Cathfaern
nagyúr
Amerikában a ch tartalom része a rost, tehát azt le kell vonni belőle, így lesz annyi amennyit írtam. Amit linkeltél az nem USDA által bevizsgált érték, hanem valami konkrét gyártó saját maga által riportált érték, szvsz nem bíznék meg benne. USDA oldalán célszerű a "Filter on database"-t átállítani "Standard reference"-re, az amit hivatalos mérnek.
-
flash-
veterán
köszi ez jónak tünik, hát és a szénhidrát tartalma is jobb" mint a zero bar-
bár ahogy nézem árba azért több is,(mondjuk nem tudok németül lehet valamit elnéztem )de ha 10db 24 euró, akkor 776forintos darabár már nem olcsó, zero bar builderéknél 30darabos rendelésnél már csak 360ft/darab..persze ebbe több a ch,de mondjuk én nem is ketózom -
Cathfaern
nagyúr
Grat, és örülük hogy segíthettem
tlac:
Nagyon leegyszerüsítve vannak tanulmányok amik igazolják az alacsony zsírtartalmú és magas ch tartalmú étrendeket, vannak tanulmányok amik igazolják a magas zsírtartalmú és alacsony ch tartalmú étrendeket. Viszont nem igazán vannak olyanok amik tudnák érdemben igazolni a "vegyes" étrendet (kvázi a jelenlegi ajánlást) ezekkel szemben.
Viszont egy érdekes kérdés amit felvetsz, hogy mi a helyzet az olyan vegyes étrenddel, amikor a fenti két kategóriát kevered valamilyen időszakos bontásban (akár hogy egy étkezésen belül nem kevered őket, de napon belül igen, akár hogy mondjuk 1 hétig egyik, 1 hétig másik, akár hogy szezonálisan amikor van friss zöldség-gyümölcs akkor magas ch alacsony zsír, egyéb időszakokban meg fordított). Tudtommal ilyen étrendet vizsgáló kutatások nincsenek. Egyetlen kapcsot tudok, hogy tibeti szerzetesek eszerint esznek (egész pontosan az a szabály, hogy zöldség-gyümölcs-keményítős kaját nem keverik hússal egy étkezésen belül, de ez nagyjából lefedi a fenti kategóriákat), de tudtommal konkrét kutatás ezzel kapcsolatban sincs.
Látom a logikát abban, hogy ez működhet, viszont nem elég, hogy nincs kutatás a témában, itt még személyes tapasztalatról se nagyon tudok, sem olyan írásról ami megpróbálná megmagyarázni, hogy ez miért működhet jól (esetleg miért működhet jobban, mint a többi), így ajánlgatni nem merném.
Főleg annak fényében, hogy a legtöbb ember úgy fordítja le a "zsíros étel jó" dolgot, hogy "nagyszerű, akkor nokedlis pörkölt az ideális kaja, mert jó zsíros". Ez meg kis túlzással bizonyított, hogy minden csak nem egészséges. Sajnos a magyaros ételek ilyen szempontból nagyon rosszak, nyilván látszik, hogy arra lettek kitalálva, hogy alapanyag szűkében hogy lehet minél laktatóbb dolgot összehozni. Kár hogy amúgy finomak Érdekes, hogy ugyanebből a kiindulási helyzetből mennyire jó kajákat hozott össze a magyar konyha, és mennyire használhatatlanokat az angol. De ez erősen off már.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest