- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Yettel topik
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Magisk
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
Új hozzászólás Aktív témák
-
psyche
csendes tag
válasz szuszinho #2865 üzenetére
Ez így, hogy a ketogén az oka, nem biztos, hogy igaz ebben a formában, mivel abszolút nem figyeltél az omega 3-6 arányokra, és szinte csak feldolgozott élelmiszereket fogyasztasz.
Sajnos ezt az arányt senki nem tudja tartani. Ehhez meg kellene inni napi fél liter olivaolajat, hogy meglegyen az egyensúly. Ketogénben a zsírok aránya mindig a telített (rossz) zsírok felé van túlsúlyban.
Mert mégegyszer mondom, napi fél liter olivaolajat / lenmagolajat / kókuszszírt, akármit kellene meginnod, hogy az arány jó legyen. Ki tudja ezt tartani? Senki. A zöldség semmit nem ér ebben a tekintetben.
Aki azt mondja, több omega 3-at és omega 6ot visz be mint rossz zsírokból, hazudik.
Egyébként ha megeszed a disznóhúst nyersen, meg szalámiként, az égvilágon semmi különbség nincs a zsírok között.
[ Szerkesztve ]
-
-
Cathfaern
nagyúr
-
Woodslave
félisten
válasz szuszinho #1577 üzenetére
ja a minőség szörnyű. Van bajom amúgy is a ketoval de a szalámi és májkrém az alja a kajáknak, tök mindegy mennyire hisszük hogy csodamódszer így biztos nem.
Én azt tudom, hogy 6,5-es koleszterin 5.2-.re csökkent amikor elhagytam a tojást meg a bacont. Mondjuk azóta megint eszek mert nem hiszem hogy különösebb jelentősége van, bár most megint elhagyom a bacont.
Arra van valami info, hogy a tojás elkészítésének módja befolyásolja-e a tápanyag jelen esetben a zsír "milyenségét"?
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz szuszinho #1451 üzenetére
Mennyi ebben a ch? Ugye ami keto szempontjából mindenképp problémás, az a: Dextróz, Szárított glükóz szirup, Cukor. Ez mind ch, kérdés hogy ebből csak a pác látott, vagy töményen bele van keverve.
Amúgy ez tipikus esete annak szerintem, hogy nem baj ha az ember néha eszik ilyet (ha elég alacsony ch-s), vagy ráteszi egy ketos pizzára, stb, de jobb lenne ha nem ez adná a kalória (protein) nagy részét. (mondjuk ez ketotol függetlenül is igaz)
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz szuszinho #1216 üzenetére
6 különböző fajtája létezik a zsírnak.
Gondolod én csak töpörtyűn és szalonnán élek?
Kókusz, olíva, avokádó, mogyorófélék, halak, tejtermékek mind-mind benne vannak az étrendemben.
Sztem le is fordulnék a székről, ha disznózsírt kéne ennem minden nap.
Korábban írtam recepteket, na azok egytől-egyig masszívan zsíros kaják és csak kevésben van köztük disznózsír és az is kis arányban.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz szuszinho #1106 üzenetére
Kik javasolják ezt és miért így?
Férfiak rész gyakorlatilag garantált, hogy nem igaz, nagyon sok nőnek segített már keto, úgy fogyásban, mint hormonális rendszer helyrerakásában. Policisztára egyértelműen jó megoldás, nagyon sok olyat látni, amikor évekig nem tudott valaki terhes lenni, majd pár hét keto után jött a baba.
Akkor szokott gond lenni nőknek ketoval ha nagyon durva kalória deficitet tartanak, vagy pl. terhesség / szoptatás alatt próbálnak kalória deficitet tartani. Ilyenkor elég sok hormonális probléma előjöhet, de ennek semmi köze a ketohoz, ez bármilyen diétán ilyen kalória deficit mellett előjönne. Tapasztalat alapján férfiak jobban bírják a koplalást (bár erősen egyén függő), szóval náluk kevésbé okoz gondot a túl nagy kalória deficit. De mondom, ez független ketotól."Csak is abban az esetben, ha az illető pontosan ki tudja számítani az arányokat!"
Miért ennyire fontosak az arányok? Amúgy nem igazán javasolják már az arányok szerinti ketózást, jelenlegi ajánlás szerint számold ki mennyi proteinre van szükséges (testtömeg alapján), számold ki mennyi kalóriával tudsz fogyni, add hozzá a proteinhez a tervezett netto ch mennyiséget (20-30g), majd a protein + ch-t pótold ki annyi zsírral hogy jóllakj, de ne érd el a tervezett kalória limitedet."Ketozisba azért kerülnek, mert emellett koplalnak is..."
Ketózisba akkor kerülsz, ha elfogy a ch raktár a májból. Semmi köze a koplaláshoz. Illetve annyi van, hogy nyilván ha koplalsz, akkor el fog fogyni a ch raktár a májból"probiotikumokkal megtámogatva, hogy a bélflóra nehogy nagyon negatív irányba menjen"
Ezzel két probléma van:
1. Ketonak része a relatív sok zöldség, átlagos ketózós több zöldséget fog enni, mint egy átlagosan étkező magyar (mivel a krumpli / rizs / kenyér / tészta köretet valami zöldséggel fogja pótolni), szóval a keto miatt nem menne "negatív irányba" a bélflóra.
2. Nehezen értelmezhető a "bélflóra negatív irányba menjen" dolog. Tudom mostanában nagyon népszerű, hogy egyél egy valag tablettát hogy rendben legyen a bélflórád, de valójában a bélflóra egyszerűen alkalmazkodik ahhoz amit eszel. Nyilván átállási időszakban lehetnek emésztési problémák, de ez nem azt jelenti, hogy "rossz" a bélflóra, csak a már felesleges baktériumok elhalnak, az új szükségesek meg még nem szaporodtak el eléggé. Idővel beáll, aztán utána a visszaállásnál ugyanúgy lehetnek emésztési problémák. De ha nagyon aggódik az ember, egyen kefírt vagy tejfölt, mértékkel mindkettő belefér ketoba"A disznózsíros ketozás..."
Mit értünk ez alatt?Egyébként amit írsz, hogy Mo-n sokan rosszul csinálják és félreértik és túl sok proteint esznek inkább a paleora igaz, mint a ketora (ugye a kettő nagyon nem ugyanaz). Azt tuti, hogy nagyon sokan paleóznak úgy Mo-n, hogy annak köze nincs a paleóhoz.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz szuszinho #1106 üzenetére
Annyi kérdésem lenne, hogy honnan jött a terápiás céllal férfiaknak rész?
Ugye eredetileg epilepsziás betegeknek javasolták kúraszerűen. A férfi/női megkülönböztetést meg csak az arányokban érdemes módosítani kicsit - fejből nem emlékszem hogyan változik a női képlet -, de hogy csak férfiaknak javasolják...Nem tudom otthon ez mennyire téma, azért a hétköznapi életben én sehol nem találkozok ezzel, pl minden étteremben furán néztek rám, ha azt mondtam keto.
Nincs nagyon elterjedve és a közvélemény a konvencionális elveket vallja.
A testépítők meg szentül hiszik, hogy sok fehérje nélkül nincs élet. (Lásd Psyche fórumtárs.)
Úgy a kétszeresét eszi annak, mint mondjuk én. Én a makrók arányát a klasszikus 80-15-5% szerint követem 2000 kalóriára számolva. Ezt IF mellett ugyanakkor módosítom: ha kevesebb kalória kell, akkor a zsírból csökkentek, a többi mennyisége változatlan, ahogy a zöldségbevitel is változatlan.A bélflóra igazodik magától, nem kell azt külön támogatni.
Én pl a 100%-ot beleadok fajta vagyok, vagyis semmi fokozatos átállás nem volt: tegnap még ch alapú étrend, ma már full keto. És problémamentes volt az átállás, se keto flu, se puffadás, semmi nem volt. De persze én előtte több órát töltöttem youtube-on, mire az alapokat megismertem. Előadásokat néztem egy-két konferenciákról, bloggerek videóit, cikkeket olvastam, stb.
Elvileg a bélflóra is adaptálódik a zsírhoz, viszont a zöldségbevitel kritikus jelentőségű, akármennyire is akarja elódázni Psyche. Nem csak a mikrotápanyagok miatt, de a rost miatt is. Így széklet problémám se volt soha. Ritkábban és kevesebbet, de gond nélkül.[ Szerkesztve ]
-
Woodslave
félisten
-
Woodslave
félisten
-
Woodslave
félisten
válasz szuszinho #871 üzenetére
megmondom mi zavar. Ha egy átlagmagyar (tök mindegy maradjunk itthon) lennék, aki lexarja az egészet , akkor mindegy lenne. De mivel tudatosan próbálok táplálkozni, azok alapján amiket olvasok (nem kiskegyed) és jónak tartok, qrva xar gondolat, hogy olyan dolgot eszek (most konkrétan a tojás) ami miatt szívrohamot, eltömődött ereket okozok magamnak ismétlem tudatosan tervezve.
Nem a tápanyag meg omega 3 tartalom, mert az objektíve se számottevő, meg ha akarok veszek halolajat (már ha elhiszem hogy egészsége b+ )
De amikor már az Amerikai Szív Tanács vagy mi is egyértelműen foglal állást a telített zsír ---> szívbetegség témában akkor keresi az ember a megerősítést vagy cáfolatot túlmutatva azon, hogy (szintén bocs) öregapáink 100 éves korukban haltak meg és a tojás jó mert van benne protein..
[ Szerkesztve ]
"akkor ne rezisztencia edzést csinálj hanem rendes odabaxósat :) "Bá
-
Cathfaern
nagyúr
válasz szuszinho #871 üzenetére
Nem igazán az számít, hogy mit eszik meg az állat, hanem hogy mi kerül bele a tojásba, a kettő között nem feltétlenül van összefüggés. Továbbá ez a napi 2-3 eléggé egzakt szám, amit csak akkor van értelme ennyire pontosan kijelenteni, ha a nem házi tojásban van X anyag, amiből Y mg (ami napi 2-3 tojással összejön) már nem egészséges. Mi ez? Vagy ha nincs is ilyen anyag, akkor mi pontos különbség a házi meg nem házi tojás tápanyagtartalma között?
"A legjobb húsa is azoknak az állatoknak van, akik szabad tartásban élnek, nem a kis óljukban, és mindenféle táppal, kukoricával teletömöttek. Óriási a különbség az omega-3, omega-6 arányában."
Annyira nem ástam bele magam a szabadtartás vs. legeltetett állatok témakörbe, de az ellenérv az szokott lenni, hogy csak azért jön ki ennyire drasztikus különbség az omega-3 zsírsavra, mert a szabadtartott állatok alapból zsírmentesebbek, és a zsírösszetételnél a %-os arányt nézik. De abszolútértékben nincs jelentősen több omega-3 zsírsav a szabadontartott állatok húsában sem.
Amúgy az omega-6 zsírsav arányát meg azzal lehet legjobban csökkenteni az étkezésben, ha az ember elhagyja a növényi zsiradékok nagy részét lásd pl.: [link] -
Cathfaern
nagyúr
válasz szuszinho #867 üzenetére
Mi van a nem házi tojásban, hogy abból csak napi 2-3-at szabad enni? Máshol is láttam már ezt, de magyarázatot sose kaptam.
Vega / vegánságról amúgy én azt gondolom, hogy teljesen rendben van ha az ember saját meggyőződésből és spirituális okokból teszi. Ez egy olyan dolog ami mindenkinek a saját döntése és nem is igazán lehet vele vitatkozni. Viszont teljesen hibás elképzelés ha valaki azért csinálja, mert "egészséges".
Woodslave
Ezt majd otthonról, mert céges gépen nincs youtube. -
szuszinho
őstag
válasz szuszinho #867 üzenetére
"A vegaság hiba?
Ha fogyasztasz tojást, puhatestűeket, halat, akkor nem. De érdemes elkerülni a buktatókat is: rossz minőségű olajok, glutén, más allergének…
A vegánság hiba?
Igen, tévút. Nem létezett még olyan népcsoport, amelynek tagjai valamilyen állati terméket ne vettek volna magukhoz. Lehet, hogy csak rovarokat, puhatestűeket, tojásokat fogyasztottak, de valami volt."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest