- Yettel topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- Folyamatos vérnyomásmérést kínál a Huawei Watch D2
- Milyen okostelefont vegyek?
- Olasz webshop szivárogtat Honor Magic7 árakat
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #2472 üzenetére
Vagy mert mindennek csirke íze van. A halnak is.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #2393 üzenetére
Rákerestem erre külön.
E szerint nem 200°C lesz az, de inkább 110-121°C terméktől függően. 110°C alá nem mennek, ennyi kell a sterilizáláshoz. A konzerv méretétől függően 1-2 óráig tart a hőkezelés ha jól látom. A maghőmérséklet hőn tartása ennél jóval rövidebb ugyan, 1-20 perc kb hőmérséklettől függően.
Nagyjából az összes forrás szerint amit eddig láttam ez a folyamat tönkreteszi az O3 tartalmat.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Arpee78 #2387 üzenetére
Nyers halat úgy hívják, hogy szusi.
Viszonylag sokszor eszek ilyesmit, svéd asztalos étteremben*, vagy csak lekapok a polcról pár nigirit vagy makit időnként a boltban. Sose volt még tőle bajom.
Tojást miért ennék nyersen?14g szerintem nyersen se épp kevés, gyakorlatilag semmiről nem tudok amiben ennyi lenne 100 grammonként.
Vagyis valószínűleg nem.*A szakács meg ledöbben, mikor belelapátolok a nyers lazacba és a szója szószba.
Nem mondom, kell hozzá egy gyomor. Nem mindenkinek csúszik le.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Arpee78 #2378 üzenetére
The chemical changes in skipjack tuna (Katsuwonus pelamis) subjected to cooking, frying, canning and microwave heating were studied. Health beneficial fatty acids, eicosapentaenoic acid (EPA) (1.67%) and docosahexaenoic acid (DHA) (2.50%), were quite low with ω-3/ω-6 ratio 0.28. The total saturated fatty acids suffered major loss in fried (70%) and canned tuna (40%) due to loss of C16:0, C14:0 and C22:0. The loss of health beneficial ω-3 fatty acids, EPA and DHA were minimum in cooked tuna followed by microwave heated tuna. Canning totally destroyed these fatty acids. In fried tuna, the losses of EPA and DHA were 70 and 85%, respectively.
Konzerválás során 200°C-on hőkezelik a húst, ami tönkreteszi a zsírokat.
Ha csak az O3 miatt enné vki, akkor ki kell ábrándítsam...
Hallal vagy nyersen vagy füstölve vagy főzve, esetleg egy villámgyors 1-2 perces kisütéssel lehet próbálkozni. -
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #2372 üzenetére
Ez eszembe se jutott, pedig én is nullás kódú tojásokat eszek.
Való igaz. Ha meg azt nézem, hogy kb 30 forintra jön ki egy kapszula, akkor ezt a pénzt rádobva a "normál" tojás árára megvan az organikus tojás. Igaz kevesebb O3 tartalommal, de járulékos nyereségként még kiváló minőségű zsír és fehérje forrás. Meg megbízható minőségű O3, nem úgy mint a kapszulák. (Záptojást kisebb eséllyel fogyasztunk, mint avas olajat.)[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
És ugye nem konzervből, mert a hőkezelés gyakorlatilag kinullázza az O3-at.
(#2362) nagysz
200g a napi adag? Azt ugye tudjátok, hogy ezzel kb megvan a napi kcal mennyiség több, mint fele?
Egy 40/60 fehérje/zsír arányú töpörtyű úgy 700 kcal/100g, csak szólok.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Biztos jók a mértékegységek? Szerintem mg lesz az inkább.
Amúgy így hirtelen fogalmam sincs mennyi "kell" az O3-ból. Annyi tuti, hogy arányosan kicsivel több, mint az O6-ból. De mivel valószínűleg senkinek fingja sincs mennyit fogyasztunk valójában, ezért csak vaktában lehet lövöldözni. Általánosságban nem látom okát miért akarnánk a napi ajánlott fölé menni, ráadásul ennyivel.
Szerintem a hús és zsír minősége fontosabb, mint a mennyisége ha már O3-nál járunk.
Gondolok itt legeltetett hagyományos tartású forrásokra. Ha már tápkiegekre jut pénz, akkor én inkább a drágább kajára költeném. -
Teasüti
nagyúr
válasz havenday #2347 üzenetére
A HIIT növeli még látványosan amúgy a hatást. A teljes erőbedobású guggolás és a power training az tulajdonképpen éppen HIIT.
HIIT az gyönyörűen be tudja indítani a folyamatot, ha e mellé még IF-el is az ember (vagyis nem az első dolga leküldeni egy shake-et), akkor szépen fel lehet turbózni a zsírégetést és az anabolikus hatást.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #2345 üzenetére
E kutatás szerint már 24 óra után jelentős változás áll be. (Csak átfutottam, nem igazán akarok belemászni.)
Amúgy ez az általános nézet a témában, hogy úgy kb 13-18 óra után indul be a folyamat és 24 órával később már jelentős a változás, ami 48 óra után maximalizálódik. Ezen túl már nincs további emelkedés.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #2343 üzenetére
20 óra után indul be kb az autofágia, ha erre gondolsz.
Másrészt a böjtölés maga anabolikus hatású (nem te szoktad emlegetni, hogy a test nem építi le az izmait böjtöléskor különben az emberiség már rég kihalt volna? ), a növekedési hormon állítólag 2000%-os férfiak és 1300%-os nők esetén már 24 óra után. Persze ez sem egy kapcsolóként működik, nem jelenti azt, hogy egy 16/8-as IF hatástalan lenne. Amúgy senki IF-el tudtommal 2-3 napig. A legkeményebbnél is amit eddig láttam minden másnapon van étkezés.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz rasotamas #2341 üzenetére
Hasamra ütök, olyan 70-80 kilóval számolnék fehérjét ehhez a magassághoz. Ez lenne kb a versenysúlyod.
Gondolom van ott némi izomzat is azért, cipelni ezt a terhet. Meg amúgy se árt, ha fogyáskor van egy kis extra fehérje. Valamennyi izomzat mindenképpen le fog épülni menet közben, a mértéke nem mindegy viszont. Ha edzel és jó a táplálkozásod, akkor csak minimálisan vagy egyáltalán (ha minden szuper). Ha nem edzel, akkor viszont drasztikusan.Böjtöléssel lehet "védeni" amúgy az izomzatot. De ezt csak lábjegyzetbe.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz rasotamas #2335 üzenetére
Egyáltalán nem. Úgy nagyjából 1-2 "adag" fehérjét tárolunk kb, ilyen 50-100 g mínuszokat rövidtávon át tud hidalni. Viszont ezt később pótolni kell extra bevitellel, hogy helyreálljon a nitrogén egyensúly. Mondjuk ez nagyrészt az aktivitásodtól függ. Ha ülő munkát végzel, akkor a nitrogén egyensúly jóval lejjebb van, nem kell hozzá még 110 g sem. Ha viszont súlyzós edzéseket végzel, akkor meg feljebb.
(#2339) rasotamas
Elvileg száraz izomtömeghez. De ez annyira mindegy, ha egészséges testtömeg indexed van... Ha teljes testsúlyra méretezed és ne adj isten többet viszel be, akkor sincs semmi. Kipisiled amit nem használ fel a szervezet. (Ezért mondják, hogy állítólag káros a vesékre a túlzott bevitel.)[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz rasotamas #2332 üzenetére
Semmi. Ezt hívják "változatos étrendnek" a köznyelven. Változatosan hiányos.
Amúgy egy-egy nap kiesés nem gond, a szervezet tárolja a fehérjét. Ha ezt felhasználod mondjuk edzéssel, na akkor viszont szempont a rendszeres bevitel. Ha fehérje hiányos vagy, annak katabolikus hatása van. Magyarul az izmaidból fogja kivonni a szervezet.(#2331) Cathfaern
Aha, köszi![ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Pedig a mama pitéjéből most is le tudna menni egy tepsi. Porcukorral a tetején.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #2262 üzenetére
Volna pár kérdésem:
1. Hogy méred a testzsírt?
2. Ha lényegében kizárólag húst eszel, akkor úgy saccra milyen mikrotápanyag profilod lehet? Nekem így elsőre elképzelhetetlen, h húsból lehetne fedezni mindent.
3. Hogy hoztad össze a hízást, ha éhség alapján ettél és nem tudod túlenni magad? Sejtésem szerint te is napi kétszer étkezhetsz kb, ha nincs nassolás. Gondolom IF-et nem csinálsz szándékosan.
4. Hogy nem csábulsz el a boltban, amíg hátramész a húspulthoz? Én van, h egy percig csak állok a müzlik, kekszek és csokik előtt és nézelődöm hátha odakerült-e vmi olyasmi, amit megehetek és csalódnom kell minden alkalommal.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz #79622400 #2250 üzenetére
Azért azt tudnod kell, h itt Arpee78 Cathfaern nemezise, ha tetszik.
Nyíltan keto ellenes, vagy mondhatnám, h Cathfaern ellenes, mert szerinte hülyeségeket terjeszt.Cathfaern ugyanakkor nyitott mindenre, nagyon tárgyilagos és objektív, de a személyes sikerélményei a ketóval önigazolásként csapódnak le. Az itteni közösségnek ezzel nincs igazából problémája, a legtöbbünknek jó tapasztalatai vannak.
Ultima racio egyelőre még nem született a témában, jelenleg is kutatott terület és így szinte mindenre lehet hozni kutatási eredményt és annak az ellenkezőjére is.
Ha rám hallgatsz, akkor maradj az alapoknál! Próbáld ki, rakj össze egy étrendet, tapasztald meg és ne hagyd magad befolyásolni!
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #2229 üzenetére
Eeegen, jól tudod. Átmentem low carb-ba, nem fűlik már túlságosan a fogam a szigorú korlátokhoz. Nagyon egyoldalú volt az étrend és bár van néhány fasza receptem, de nem pótolja semmi azt, h a boltok polcainak 98%-át kerülnöm kell, mint a forró kását.
A cukor annyira nem is hiányzik, tudnék élni nélküle. De a kenyér... A friss ropogós pékáru! Az nagyon hiányzik, és kipróbáltam kb az összes keto kenyér receptet, de mind szar.
Meg hogy nem ehetek a zsíros kaják mellé semmi "nedvszívó" köretet (kenyér, rizs, stb). Pl sült szalonna és annak a zsírjában kisütött tükörtojást megenni magában azért nem a legjobb gasztronómiai élmény.
Tehát kissé fellazítottam a szabályokat egyelőre míg kitalálom hogyan tovább. -
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #2227 üzenetére
Óóó hát efféle fenntartásaim nincsenek, paraszti gyomrom mindent megőröl. Fiatalabb koromban a vasárnapi ebéd után jártam edzeni (élsport jellegű terhelés, ugrálva, fejen állva, pörögve, forogva, stb.).
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
Szép estét!
Megettem egy doboz csokis kekszet egy liter tej társaságában. Össze se merem számolni mennyi cukor volt ez. (Tudom, tudom. Gyenge az akaratom.)
Nos, van arra vmi tippetek hogy lehet mérsékelni a rosszullétet?
Ittam ACV-t, sok vizet, elmentem kardiózni, szaunáztam.
De még mindig émelygek kicsit. Lehet holnap böjtölni kéne? -
Teasüti
nagyúr
Matcha zöld teát iszik itt vki?
Én eléggé rákaptam, elveszi az étvágyat. De nekem olyan szinten, hogy "lowcarb" (keto fölötti arány) kajálásnál sincs étvágyam és simán tartani tudom az IF-et (napi egy vagy kettő étkezés).
Ilyet már iszok egy ideje, de most tudtam csak meg, hogy ilyen hatása van. Tegnap direkt figyeltem magam, délelőtt edzettem (utolsó evés előtte este), majd utána kávéztunk (nekem tea) és nem kívántam semmi kaját egyáltalán. Este 9-kor azért ettem, h egyek vmit. De simán elmehettem volna aludni evés nélkül.
Ma megismétlem a kísérletet.Egyébként az éhségérzet a vércukor miatt van úgy tudom. Lehetséges az, hogy vki úgy hozzászokik mondjuk az IF-hez, hogy különösebb megerőltetés - éhség - nélkül tudja csinálni átlag CH étrenden is?
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz BurgBurg #2161 üzenetére
Lényegében clean eating-ről van szó, egy a számodra kikísérletezett kalória mennyiséggel életvitelszerűen: nincs cheat day, ergo élvezned kell a kajádat, különben nem tudod fenntartani sokáig.
Talán ebből leszűrhető, h nagyobb kihívás ez, mint a csirke/rizs kombó. Meg ugye nem férnek bele az üres kalóriák, meg kell válogatni a minőséget épp úgy, mint ketónál.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Arpee78 #2156 üzenetére
Régen úgy edzettek sokan, hogy volt egy tömegnövelő időszak (bulking), majd ezt követte egy szálkásító időszak (cutting). Aztán a ciklus kezdődött először. Előbbi eltarthat akár évekig is mire elérik a megfelelő méretet első nekifutásra és az elképzelés az volna, hogy ekkor majd jól lepucolja a zsírt minimális izomveszteséggel. Sokan itt hibázzák el, hogy össze-vissza zabálnak és megragadnak a tömegnövelő fázisban és tipikus "zsírnyakú" barmok lesznek. Nagyok, erősek is, de nem szépek. Mint mondjuk az erős emberek, pl Fekete Laci.
Ezt a megközelítést az elmúlt 10 évben megreformálták, ahogy modernizálódott a fitness társadalom.
Manapság már a testkompozíció váltásra fókuszálnak, aminek a lényege, hogy egyszerre építesz izmot és égetsz zsírt. Nem egyszerű, mert nagyon tudatosan fel kell építeni hozzá az étrendet és el kell találni éppen a megfelelő kalória mennyiséget ami ezt lehetővé teszi. Ez pedig sok tanulással és kísérletezéssel jár.
Na meg persze kitartással, hisz be is kell tartani az étrendet. Lehetőleg életvitelszerűen. (Én itt qrom el mindig. )Ahtlean-X meg egy edzésprogram, keress rá ha érdekel! Amerikában az egyik legnagyobb fitness guru Jeff Cavaliere védjegye.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #2153 üzenetére
Lehet ez mégse annyira triviális, mint hittem, de erről rögtön lenne néhány kérdésem:
1. Mi az a BCAA? Én úgy tudom aminósav.
2. Mi az az aminósav? Én úgy tudom a fehérje lebontásának terméke.
3. Mi történik a szervezetben a fehérjével? Úgy tudom aminósavakra bontja a szervezet.
4. Miért gondolod, hogy egészségkárosító hatása van a BCAA-nek, ha a szervezet maga is szintetizálja fehérjéből? Ha feltételezzük, hogy nincs benne egyéb szennyezőanyag. -
Teasüti
nagyúr
válasz havenday #2151 üzenetére
Hát nem tudom.
Én tavaly (ketó előtt még) magamnak kevertem ki patika mérlegen a pre, post és recovery aminosavakat alkotóelemeiből, főként a Athlean-X tápkieg.-ek mintájára. Az edzés valóban jól ment, de nem hozott látványos eredményt.
Mondjuk én amióta edzek próbálom az Athlean-X módszert alkalmazni, vagyis testkompozíciót igyekeztem változtatni, nem pedig az elavult bulk&cutting módszert követni. Vagyis nagyjából szinten tartó kalória mennyiséggel edzettem végig. -
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #2144 üzenetére
BCAA például az egyik legjobban kutatott kieg. a fitness iparban.
Szinte mindent tudunk már róla. Én nem találkoztam sehol még csak utalás szintjén sem, hogy ártana az egészségnek. Ezek csak aminosavak.Más kérdés, hogy megérik-e az árukat az aminók, vagy csak drága lesz tőle a pisi.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #2129 üzenetére
Lehet utána kéne néznem később ennek a májnak, csak amolyan általános iskolás 5.-es szinten, hogy hogyan is működik. Én úgy tudtam konkrétan megköti a méreganyagokat, nem lebontja. Nem is értem hogy áll a máj rendelkezésére az a kémiai arzenál, amivel képes semlegesíteni ezek szerint szinte bármit.
Tojás: 1-es és 0-ás tojásról nincs véletlenül egy táblázatod? Amúgy az itteni tojásokból kiindulva az 1-esnek is van egy rakás alkategóriája. Nem mind igazán szabad tartású, vagyis törvényileg ez egy elég hézagos jelző. Nem tudom fejből mik a feltételei, hogy ráaggathassák a tojásra, hogy szabad tartású tyúkoktól való, de nem kell hozzá túl sok feltétel. Elvileg ha van egy pár négyzetméteres betonozott udvar, ahova kijárhatnak, akkor az már free-range. Gondolom ha nem ketrecben éli le az életét, akkor az már free-range. Lényegtelen, hogy egy hangárban vannak a tyúkok egymás hegyén-hátán... Kb a grass fed és grass finished esete ez is: látott már életében legelőt a marha, akkor rögtön grass fed.
A 0-ás az egyetlen garantáltan kijárós tyúk, ami mellesleg organikus kaján nevelt. Nincs hormon kezelés, nincs indokolatlan antibiotikum kúra, stb. -
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #2125 üzenetére
Én nem is növényi olajokra gondolok elsősorban!
Inkább egyen magvakat, mogyorót és diót, meg egyéb nagy zsírtartalmú növényt az ember (egy avokádó minden nap jöhet)! Mondjuk benyomok napi kétszer egy marék mogyoró mixet (pecan pl nagyon egészséges, bár abban van ch is) és kb fedezve van a zsírbevitel nagy része. Mellette nyertem egy rakás ásványi anyagot és nyomelemet is.A zöldség szvsz alapvetés nem csak ketón, de minden étrenden annak kéne lennie. Különben honnan viszed be a napi vitamin és ásványianyag szükségleted? Multivitaminból? Csak egy példát említsek: honnan viszel be 5g káliumot minden nap, ha nem növényekből?
Amikor utoljára előkerült nálam az o3 és o6 arány, akkor a fogságban nevelt tápos állatok húsában és tojásában az o6 úgy 5-6x magasabb volt az o3-nál. Legeltetett állatoknál megvolt az 1:1,1 körüli arány az o3 javára.
Májat? Én azt mondjuk nem szeretem, ezért nem is ismerem.
A máj akkor lényegében méreg vagy épp ellenkezőleg? Ugye ha a funkcióját nézem, akkor elvileg tele van méreganyagokkal. Nem?A bolti füstölt áru egy füst pácot kap, nem hagyományosan füstölik. És erősen feldolgozott élelmiszernek minősül.
A tápanyag pótlás oké, de szerinted nem napi szinten kellene akkor halat vagy májat enni? Miért volna elég csak heti szinten? A szervezetnek minden nap éppen ugyanazokra a tápanyagokra van szüksége, ha ennél ritkábban jut hozzá, akkor hiányos az étrend. Szerintem.
(Mondjuk alapból kb mindenkinél hiányos lehet vmilyen szinten, elvégre kinek van tökéletes étrendje ami MINDEN mikrotápanyagot fedez 100% napi ajánlott bevitel szerint?)[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
A ketogén étrend elsősorban csak a makrók arányáról szól, amennyire én tudom. Nem igazán szempont miből viszed be a tápanyagokat.
Ugyanakkor aki ketózik, az többnyire olyan forrásból szedi az infóit, vagy olyan csatornát követ a Youtube-on, vagy mittomén ki honnan tájékozódik, ahol ennél mélyebben foglalkoznak a témával. Én is olyan helyeken vagyok feliratkova, amik alapvetően ketóval foglalkoznak, de szélesebb körben vizsgálódnak. Az ugye ketónál szinte alapvetés, hogy kiemelt figyelembe kerülnek a zöldségek. Előbb-utóbb szinte mindenki kiműveli magát a mikrotápanyagokról is épp úgy, ahogy a makrókról. Innen meg már nem kell sok, hogy elérkezzünk a hormonokig, a vitaminokig, ásványi anyagokig, a test működéséig, a zsír hatásához a testre, sztereotípiákhoz, azok cáfolataihoz, ellenvéleményekhez, stb. Aztán nagyító alá kerülnek a zsírsavak, a fehérjék; majd vizsgálódunk sejtszinten ok-okozati összefüggések után.
Az általános egészségtudatos megközelítés, hogy a zsírt növényi forrásokból visszük be, esetleg szabad tartású állatok minőségi húsából. A fehérjét szintén utóbbiból. Ehhez a kulcsszavak az organikus, pasztőrözött, legeltetett (angolul grass fed és grass finished). Ami pedig tápon nevelkedett, az alapvetően kerülendő. A feldolgozott élelmiszerek kerülendők. Mindent nyersen (vagy hagyományos eljárással tartósított: füstölt, sózott, fagyasztott) illetve annak természetes formájában veszünk és magunk készítünk el. Az hogy természetes, azt nagyon könnyen meg lehet állapítani: ránézel és ha nem tudod megmondani miből van, akkor az feldolgozott és nem természetes.
Az vagy amit megeszel, tartja a mondás. Ez vonatkozik a kajánk kajájára is. Ha szerencsétlen marha egész életében szar minőségű kaján élt és gyógyszerekkel tömték tele, akkor abból hogy várhatnánk számunkra értékes tápanyagokat tartalmazó húst? Vagy tojást, vagy tejet? Ezekben jellemzően a zsírsavak aránya is eltolódik egy számunkra kedvezőtlen szintre. Pl az Omega 3 és 6 aránya egymáshoz képest. A fogságban tartott állatoknál ez jellemzően eltolódik az Omega 6 felé, akár többszörösen is (ez probléma, ha kiugróan magas Omega 6-ot fogyasztunk a 3-hoz képest - nagyjából egyenlő arányban kellene bevinnünk, kissé az O3 javára). Tojásnál figyelhető meg látványosan. Míg egy szabadon legeltetett állatnál az Omega 3 lesz több, ami nekünk kívánatos. És akkor csak kétféle zsírsavról esett szó, amikor van vagy legalább 6 típusa a zsírnak.
Egy szó mint száz, a ketógén étrenden túl ha egészségtudatosan akarsz táplálkozni, akkor meg kell válogatni milyen forrásokból viszed be a zsírokat és fehérjéket! Lehet, hogy a tápszeren nevelt, gyógyszerezett állati eredetű, feldolgozott élelmiszerek keto kompatibilisek ha csak a tápanyag tartalmát nézzük a doboz hátoldalán. De ez nem jelenti azt, hogy egészséges és jó hatással van az emberi szervezetre.
Persze az ideális az lenne, ha magunk nevelnénk állatainkat hagyományos tartással. De ennek hiányában a legtöbb amit tehetünk, hogy nem a termékskála aljáról vásárolunk be.Hogy mi a különbség a minőségi és nem minőségi tápanyagok között? Remélem ez csak költői kérdés volt.
Gondolom kevesebb betegség, kisebb megbetegedési hajlam, jobb közérzet, energikusabb és jobb életminőség.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
A mai világ kóláját én max tisztítószernek használnám, meginni semmiképp.
Húsokból mehet mindenféle válogatás nélkül. Ha csak a makrókat nézzük, akkor a magas zsírtartalmú hús(készítmények) előnyben. Ha a zsírok minőségét is nézzük, akkor viszont fordítva: száraz húsok és a zsírt jó minőségű növényi forrásokból bevinni vagy halakból.
Mirelit zöldségekkel nincs baj, elvileg még frissebbek is mint a "friss" zöldségek. Inkább ezzel az a gond, hogy ezeket nemigen lehet megválogatni, ha mix formájában veszed. Ketón nem minden zöldséget szeretünk, van úgy 7-10 féle ami ajánlott (sőt, napi szinten kellene fogyasztani), minden mást csak módjával.
Ökölszabály, hogy a nagy szénhidrát (vagy cukor) tartalmú, keményítőt tartalmazó növényeket kerüljük, mint a forró kását.
Sajt jöhet. Jó arányban tartalmaz fehérjét és zsírokat. Ugyanaz érvényes rá, mint a húsra. Ha minőségi zsírokat szeretnél, akkor nem annyira erőltetném.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz szabonorbkk #2115 üzenetére
1 hét alatt +5 kg? És pont akkor kezdted a ketót? Ilyenről még nem hallottam. Víz veszteség miatt elvileg gyorsan el kéne veszíteni pár kilót.
Ha véletlenül pont akkor kezdtél volna súlyzós edzéseket is csinálni a gym szűz testeddel, akkor... de 1 hét alatt kezdőként se jön fel ennyi izom.Én inkább a mérlegre tippelnék. Talán mérési hiba. Lehet rosszul álltál a mérlegen egyik alkalommal. HA mondjuk csak két ponton mér a mérleg, akkor nem mindegy hova terhelsz a talpaidon. Feltétlenül olyan mérleg kell, ami 4 ponton mér (mindegyik lába alatt szenzor van).
De ha rám hallgatsz, akkor a tükröt használod, nem a mérleget. Én pl kb egy éve mértem magam utoljára, fogalmam sincs hány kg vagyok és nem is érdekel. A tükör mindent elárul, amire kíváncsi vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Egy kicsit lemaradtam, de látom szó volt a koleszterinről megint a margarin és a telített zsírsavak kapcsán. Változott e téren a tudomány, vagy csak a fórumtársak nincsenek képben a koleszterin molekulák minőségi szintjeivel?
Én még azon az állásponton vagyok, hogy rossz minőségű koleszterin a ch-ból kerül előállításra, nem a zsírból. Ez még helytálló, vagy volt azóta vmi újabb kutatási eredmény? -
Teasüti
nagyúr
válasz Woodslave #1901 üzenetére
Passz. Engem nem igazán hatott meg ez a kutatás. Sosem kerestem növényi fehérjéket. Így hirtelen nekem max az izolált szója, vagy borsó fehérjepor jut eszembe, ami 80+ % fehérjét tartalmaz. Izolált formában állítólag a szója meg nem gáz. És sok terméket úgy hirdetnek, h a teljes amino profil megtalálható benne.
De ezzel se nagyon foglalkoztam mélyrehatóan. Megvettem anno a legolcsóbb fehérjeport, azt csá. Fitness körökben még mindig a whey az alfa és omega (ketós körökben is, csak legyen grass finished organikus).Van egy Fuel nevű shake is, ami 100% növényi alapú étel kiegészítő. Ebben is szója és borsó adja a fehérjét ha jól emlékszem. Ezt is ittam egy időben még ketó előtt.
Szerintem úgy kb ennyiben ki is merül a növényi fehérje. Legalábbis aminek magas fehérje tartalma van.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Arpee78 #1898 üzenetére
Telített zsír az én értelmezésemben ártalmatlan, sőt abból épül fel a sejtjeink egy nem elhanyagoló része. Omega 6 oké, de annál is inkább az arányok számítanak. Nem az a cél, h teljesen száműzzük.
Ha meg növényi forrásokból fedezed a zsírt és fehérjét, akkor még a cikkek szerint is jó vagy.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Arpee78 #1895 üzenetére
24.hu? Ez komoly? Akik még magyarul se tudnak? Idézem "a kutatók ezért több mint 15 ezer 400, 45 és 64 év közötti ember megfigyeléses vizsgálatát végezték."
És hol a forrásmegjelölés?
Egyébként meg azt is írják, h "ha valaki a szénhidrátban szegény étrendet akadja követni, és a szénhidrátokat növényi alapú zsírokra és fehérjékre cseréli, az hosszú, egészséges öregkorra számíthat."Aha, szóval ugyanarról szól az angol cikk is.
Úgy kezdi a Lancetben megjelent publikáció, h "However, the long-term effect of carbohydrate restriction on mortality is controversial and could depend on whether dietary carbohydrate is replaced by plant-based or animal-based fat and protein."
Ez nekem úgy tűnik nem a ketogén vagy antiketogén étrend ellen foglal állást, hanem az állati eredetű táplálék ellen.
Ez meg nem tartozik bele a ketogén témakörbe. Ketózis szempontjából teljesen mindegy milyen eredetű zsírokat fogyaszt az ember.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz havenday #1891 üzenetére
Haverom pl. csak nagy vonalakban van képben a ketóval, mert sokszor rácsodálkozott miket eszek.
Viszont ő ösztönösen csinál IF-et és kerül ketózisba. Mondjuk köze van hozzá, hogy az utóbbi pár hónapban még az ág is húzta és a hülyéje nem tudja beosztani a pénzt, aztán hónap vége felé már 48 órás böjtöléseket művelt. Viszont az elmondása szerint a szervezete papírforma szerint reagált: hozzászoktatás után már nem okozott kellemetlenséget, étvágy alábbhagyott, energiaszintek felugrottak, általános közérzet javult.
A pocak meg lement. Az izomzatából meg nem vesztett szinte semmit. Pedig a makrókat nem tudatosan eszi, amit ér, azt megeszi.
Mondjuk én is kezdek egyre inkább hozzászokni az IF-hez, akkor se probléma nem enni sok-sok óráig, ha nem voltam ketózisban előtte. Egy közönséges pizza, vagy csoki, vagy keksz után is simán kibírom 16-20 óráig és nem vagyok éhes. Viszont nekem könnyebb, ha nem este eszek utoljára, hanem az alvás inkább a böjtölés közepe, vége felé van. -
Teasüti
nagyúr
A dohányzásról sokkal régebb óta készítenek tanulmányokat, sokkal inkább benne van a köztudatban is. Mégis dohányoznak az emberek. Csak tippelek, de szerintem senkit nem hatnak meg a statisztikák amíg hosszú, teljes életet élhetnek sokan. Ha egy dohányzást lehet "büntetlenül" művelni öreg korig, akkor pont egy LCHF diétába halnánk bele? Nem tartom valószínűnek. Főleg, hogy a ketósok többsége nagyobb gondot fordít a mikrotápanyagokra éppúgy, ahogy a makrókra. Konvencionális étkezésnél általában a mikrókat letudják pár vitamin tablettával és azt hiszik azzal el van intézve. Szerintem a nem tudatos táplálkozás sokkal károsabb az egészségre, mint a "hivatalos ajánlás" vagy akár egy jól kivitelezett ketó. Értem ez alatt a junk food evőket éppúgy, mint az átlag - táplálkozástudományban nem jártas - ember otthoni "változatos" főztjét (ami változatosan hiányos többnyire).
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
válasz havenday #1848 üzenetére
Próbáld meg 10+ ismétlésszámmal és meglátod mit ad hozzá a kreatin!
Nem erőről beszéltem, hanem az energiáról, amit a kreatin-foszfát energiarendszeredhez ad hozzá. Ötös sorozatban persze nem érzékeled ezt, de ezt is többször leírtam már amikor a falba ütközésről volt szó.
Próbáld meg belenyomni a hatodikat kreatinnal és anélkül (mondjuk nekem könnyű kísérletezgetni, Creatin HCL-t nem kell kúraszerűen szedni)! Amúgyis remélem nem állsz meg éppen ötnél, mint aki jól végezte dolgát, ugye?A tesztcsíkot nyugodtan ki is dobhatod majd később. Eleinte lehet örülni neki, de később már jelentőségét veszti. Ahogy egyre hatékonyabb lesz a szervezet a zsír felhasználásával, úgy hagy alább a ketontestek túltermelése.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Tényleg és mi van akkor ha valaki ketogén diétában elkezd kreatint szedni? Feltéve ha súlyzós edzést végez rendszeresen.
Ilyenkor javulhat a súlyzós edzés teljesítménye?
Igen, talán bele tudod majd nyomni a hetediket is mielőtt falba ütköznél.
De komolyan. Külsőleg bevitt kreatin kb 10-20%-ot ad hozzá a kreatin-foszfát energiarendszerhez, vagyis talán bele tudsz nyomni még egyszer - már ha. Nincs jelentősége amatőr szinten.Mivel a kreatin tulajdonképpen vizesít, így helyes-e az a gondolatmenet, hogy a kreatin épp a szálkás kinézet ellen fog dolgozni ketogén diétában? Hiszen "tömegesebben fogunk kinézni".
Én úgy tudom nem. A szálkás kinézethez a bőr alatti zsírt kell leszárítani. Az izomszövetben lévő víz más tészta. Lásd glikogén raktározási túlkompenzáció a ciklikus ketón.Sőt, értelmetlenné válik a testsúly ellenőrzése, mivel nem lefelé fog menni a mutató, hanem a víz miatt felfelé (hiába fogysz zsírból, a vízfelvétel nagy).
Szerintem a testsúly mérése már ott értelmetlenné válik, amikor elkezded a ketót.
Én azt se tudom mikor méredzkedtem utoljára. Csak a tükörnek szabad hinni.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Hallottam már olyan állítást, hogy a testkompozíció adaptálódik hosszú idő alatt. Azt értem ez alatt, hogy a "természetes" testzsírszázalék nincs kőbe vésve senkinél. A testnek van egy megszokott állapota, amihez igyekszik tartani magát. Nem tudom úgy visszaadni, ahogy hallottam, de kb arról van szó, hogy ha mondjuk egész életedben 25%-os voltál, aztán történik vmi rendkívüli és lecsökken mondjuk 15%-ra, akkor a test utána a lehetőségekhez képest mindent megtesz, hogy visszanyerd a normális állapotot. Mert így élted addig az életed, ez a normális a testednek. Viszont ha tudatosan megváltoztatod a testkompozíciódat és azt tudod is tartani (a fogyókúrák és az ideiglenes megoldások ezért hatástalanok) hosszú időn keresztül, akkor egy idő után az lesz a normális és a természetes a testednek és onnantól arra a szintre fog beállni magától. Ez az adaptáció viszont évekig is eltarthat állítólag. Ezért van az, hogy pillanatok alatt visszajön minden, ha csak kúraszerűen fogyunk és edzünk.
Én is ösztönösen annyit eszek, hogy szinten tartsam magam. Gyakorlatilag a testzsírom nem változott semmit az évek alatt. Amíg számoltam a kalóriákat, addig volt egy kis nyoma az erőfeszítéseimnek, de ahogy abbahagytam a számolást beállt a testem megint a normális testzsírra. A nekem normális testzsírra.
Ezért is nehezebb az elhízott emberek dolga, mert ők már évek óta abban a testben élnek, nekik ahhoz adaptálódott a testük.
És állítólag ezért is tudnak néhányan olyan látványos változásokat elérni igen rövid idő alatt - mint pl. Christian Bale -, mert a "kúra" befejeztével rövid idő alatt visszatér a teste a normális testkompozícióra.Nem emlékszem honnan szedtem ezt a megállapítást, ha megint megtalálom majd belinkelem.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #1793 üzenetére
Áhh egy újabb kotyvalék!!
Úgy látom más is úgy gondolja, h amiben sajt, hús és hagyma van, az rossz nem lehet!Azért azt a kiflit nem biztos, hogy meg merném enni hozzá. Pont elég egy jó kis inzulintüskéhez és így a tetemes mennyiségű zsír meg egyenest elraktározódik.*
*kalóriadeficit nélkül, ha már témánál vagytok.
[ Szerkesztve ]
-
-
Teasüti
nagyúr
válasz Arpee78 #1779 üzenetére
Melyik részével nem értesz egyet? Ha sok ch-t eszel és hozzá sok zsírt, akkor hízni fogsz? Mi olyan hihetetlen ebben? Ez szinte már axióma.
Azt tudja mindenki, hogy az inzulinnak milyen szerepe van a táplálkozásban. Mit gondolsz mi fog történni, ha nagy mennyiségű ch mellé nagy mennyiségű zsírt viszel be? Ez egyszerű logikai következtetés.
Inkább hozzál te kutatást arra, hogy nem így van![ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Nem, úgy érti ha sok ch mellé sok zsírt eszel, akkor az nem egészséges - és egyébként villámgyors hízás lesz belőle, ami meg hozza magával a többi bajt.
A tudomány mai állása szerint vagy low fat étrend, vagy low ch étrend a jó. Kettő közt nem jó. Főleg nem egy étkezésen belül. (Pl. hasábburgonya, lángos, stb.)Úgy első körben lehet száműzni minden zsíradékban kisütött ch-t (lényegében zsíros ch kajákat), mindegy milyen étrendi ajánlások szerint táplálkozol. Utána minden hozzáadott cukrot. Következőnek meg minden iparilag feldolgozott élelmiszert.
Ezzel máris többet tettél az egészségedért, mint amit bármilyen csupán tápértéken alapuló ajánlás tud ígérni.A keto is lényegében csak a makro arányokat írja elő, de itt mi sokan ennél jóval tovább mentünk.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #1765 üzenetére
Átszerkesztettem a posztot. Gyorsak vagytok...
(#1764) Arpee78
Itt a tápanyagtartalom szerintem már a hőkezelésen átesett konzervre vonatkozik.
Na és? A bolt polcáról leemelek egy makréla konzervet, azon meg az van, hogy 2,3g/100g o3 tartalom. És szép nagy figyelemfelkeltő Omega 3 plecsni is van a konzerven.
És most tudtam meg, hogy az Omega folyékony kapszuláimban könnyen meglehet, hogy 6 éves oxidálódott avas szarrá finomított olaj van. Life sucks.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Arpee78 #1762 üzenetére
Na akkor most melyiknek higgyünk?
A fenti ezt írja a tanulmányban:
The average length and
weight of tuna were 74 cm and 6 kg, respectively. The fi sh
was beheaded, eviscerated and made into steaks and washed
in potable chlorinated water (5 ppm). The average dressing
yield of tuna was calculated. Steaks weighing 100–150 g
were divided into 5 lots. First lot was treated as control (raw)
and designated as R. Second lot was subjected to cooking in
a boiling water bath (100°C) for 10, 20 and 30 min and were
designated as C1, C2 and C3, respectively. Third lot was
subjected to shallow frying at 180°C using double refi ned
sunfl ower oil on a frying pan for 5, 7.5 and 10 min and
were designated as F1, F2 and F3, respectively. Fourth lot
was subjected to canning using standard canning procedure
(Saralaya 1978) in 8 oz cans at 110, 115 and 121°C for 90,
70 and 40 min, respectively and were designated as N1, N2
and N3, respectively. Canning was performed to achieve
12-D process at 3 different temperatures to examine the
temperature effect. Fifth lot was subjected to microwave
heating by placing the samples in a microwave oven (IFB,
Kochi, India) operating at 2450 MHz (Gall et al. 1983) for
10, 15 and 20 sec and were designated as O1, O2 and O3,
respectively. The processing yield of tuna after each heat
treatment was calculated. Samples were analyzed for fatty
acid composition and other chemical parameters in triplicates
from each treatment.Fatty acid profi les of fried tuna: Unlike cooked tuna,
there was a major loss of ~70% in SFA upon frying (from
15.5% to 4.7%) which was mainly due to reduction in C14:
0, C15:0, C16:0, C18:0 and C22:0 fatty acids. Candela et
al.
(1996) have also reported that SFA content decreased in
fi sh after frying. The MUFA content also suffered 45% loss
upon frying for 10 min (F3). This was mainly due to C14:1,
C15:1 and C24:1 (p<0.05).
Maximum losses of C20:5 (69%) and C22:
6 (84%) were observed in fried tuna compared to their raw
counterpart. So, fried fi sh cannot be a good source of ω-3
fatty acidsFatty acid profi les of canned tuna: The SFA content
decreased to 9.4% with the increase in the temperature
employed for canning (Table 3). This signifi cant loss was
particularly due to C14:0, C16:0 and C22:0. Stearic acid
(C18:0) remained more or less unchanged. The MUFA
content decreased initially upon canning due to the signifi
cant decrease (p<0.05) in C14:1 and C24:1 fatty acids
and later, increased due to the absorption of C18:1 fatty
acid from sunfl ower oil used for canning. This was also
observed in fried tuna. The PUFA content also showed
an increase to a maximum of 69.4%. Medina et al. (1997)
also observed a high content of PUFA in canned tuna. The
reason for high PUFA is mainly due to the uptake of C18:
2, γC18:3, C18:3, C20:2, C20:4 and C22:2 fatty acids from
fi lling oil. Aubourg et al. (1990) also indicated an increase
in C18:2 and C18:3 fatty acids in canned fi sh. The C16:
3 fatty acids decreased (p<0.05) similar to that observed
in fried tuna. Interestingly, complete destruction of fatty
acids, C20:5 and C22:6 were noticed in fi sh processed at
121°C. (Ez az EPA és a DHA jelölése.) In tuna processed at 110°C, the loss of C20:5 was
42%. Aubourg et al. (1990) also indicated that there was a
proportional reduction in C14:0, C16:0, C20:5 and C22:6
fatty acids in canned albacore. Although the ω-3 fatty acid
content of canned tuna was high (10.6–20.0%), they were
not health benefi cial ω-3 fatty acids.
The higher uptake of
ω-3 fatty acids, particularly C18:3 from fi lling oil was the
reason for their high P:S ratios ranging from 4.8 to 6.9. A
signifi cant reduction (p<0.05) in ω-3 fatty acids observed in
tuna canned at 121°C was due to the oxidation of C18:2 and
C18:3 fatty acids. This has refl ected in lower ω-3/ω-6 ratio
of 0.26 compared to 0.92 for those processed at 110°C.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Arpee78 #1760 üzenetére
Mit szóltok ezekhez az állításokhoz?
Ez meg a tonhal hőkezelését vizsgálta. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a konzerv hőkezelése teljesen tönkreteszi az o3 zsírsavakat. Így ha csak emiatt fogyasztana vki halkonzervet, akkor - mint feljebb írtam - teljesen fölösleges erőlködni.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #1756 üzenetére
Amúgy igazad van abban, hogy mérnem kéne a tápanyagbevitelem, mert jelenleg csak sacc per kábéra megy a dolog. Zsírt és fehérjét nem is nagyon tartom számon, a ch-t kerülöm általában inkább. Fehérjebevitelt emelni kéne a fejlődéshez, húsból valóban nem eszek eleget - mi lenne velem, ha vega lennék? lol
És kéne egy vércukor mérés, amikor igazán gyengének érzem magam. Ahogy nézem a háziorvos ennyit tudott/akart/volt hajlandó hozzátenni a dologhoz (egészségesnek ítélt, így nem foglalkozik velem tovább), így ez szerintem már csak akkor fog kiderülni, ha magam szerzem be az eszközöket.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #1756 üzenetére
A kreatinin nekem is feltűnt, de annyi infót néztem róla csupán, hogy ez egy melléktermék amit a vese szűr ki a vérből és elsődlegesen a vese működésére következtetnek belőle.
Nem egyenlő a kreatinnal. Ha magas lenne az lenne a probléma, mert akkor a vese nem elég hatékony.
A B12-t és a vasat láttam a wiki bejegyzésben.
Amúgy kreatinnál elvileg a test előállítása alábbhagy, ha külsőleg viszi be az ember. Régebben szedtem monohidrátot és HCL-t is. Nem tudom mennyi idő, amíg normalizálódik az előállítása a kúra befejezése után.Én is úgy gondolom, hogy okosabb nem lettem ettől a teszttől. Kéne még az éhgyomori vércukorszint.
De legalább egészségesnek tűnök.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Megjöttek a teszteredményeim. Vércukrot nem látok sehol. Azt hittem vmi glucose szót fogok látni vhol, miután vércukorról beszélgettem a dokival.
Úgy éreztem itt ketózisban voltam, 16/8 órás IF-el támogattam meg a tesztet.
Azt mondták nagyon elégedettek az eredményeimmel, semmi szükség további vizsgálatokra.Amit én ebből le tudok szűrni, hogy több ásványi anyagot is ehetnék.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1750 üzenetére
Ettem már sok mindent pirítóson, de füstölt lazac még sose jutott eszembe.
-
Teasüti
nagyúr
válasz Arpee78 #1739 üzenetére
Halakkal nekem az a bajom, hogy:
1. Az összes konzerv kilőve a feldolgozás miatt. (A hőkezelés tönkreteszi az Omega 3 zsírsavakat, úgyhogy emiatt teljesen felesleges ilyet enni.)
2. A hosszú életű (nagy testű) halak kilőve a a higany szennyezés miatt. (Makréla, Tonhal)
3. A farmon tenyésztett halak megint nem jók.
4. Áruházi halak húsával csalnak, ahogy minden mással is. Színezik a lazacot, stb.Amúgy ami könnyen hozzáférhető - értsd: a leggyakrabban előforduló bolti termékek - hal fajta, szinte csak a lazac, amiben még lehet egy kis reménye az embernek, hogy talán - ismétlem: TALÁN - egészséges.
Legalábbis a tengeri halak közül.
Viszont mocskos drága dolog. Nyers lazac filé kilója 5000 Ft felett van itt mifelénk, a füstölt lazac még ennél is drágább.
Ezért még én is elég ritkán fogyasztom, pedig a füstölt lazac az egyik kedvencem salátához.Édesvízi hal más tészta, ott több a bizalmam.
De a hal továbbra is a horgászok privilégiuma marad szerintem, de ott is meg kell nézni milyen környezeti hatásoknak volt kitéve az a szerencsétlen állat. Pl Dunából fogott halat nem biztos, hogy meg akarnék enni. De egy karbantartott halásztóból fogott pontyot viszont nagyon szívesen.
Gondolom ezt is horgásztól kellene venni. A nagyáruházi tengeri halak meg...[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #1721 üzenetére
Egyébként ha már olajat akarsz inni, akkor olívia, napraforgó tele van omega 6-al, nem célszerű erőltetni.
Ezt nyelvtanilag hogy kell értelmezni? Az olívia és napraforgó felsorolásban szerepel, vagy az olíviánál pontot akartál írni és lezárni a mondatot?Amúgy januárban kezdtem az új étrendet. A nassolásaim mind "ketobarát" volt. Pl. nálunk fűszerezett töpörtyűt lehet kapni zacskóban, mint a csipszet. Ebből elég nagy mennyiséggel elpusztítottam.
Biztos írtam már miket ettem. A ch nem volt eltúlozva, csak alkalomszerűen fordultak elő olyanok, hogy fél kiló áfonyát bepusziltam, ami ugye hiába keto barát, ha az össz. ch mennyiség meghaladta a 30 grammot.
Amúgy én a 30 grammot célzom meg, nem a 20-at. De egyes beszámolók alapján 50-nel is lehet ketózisban lenni.
Elég sokszor és sokat, hisz mint mondtam minél mélyebben vagyok ketózisban, annál lustább a testem.
Pl. amikor kipróbáltam egy 48 órás böjtöt, akkor a második nap már az ágyból is nehéz volt felkelni és a kezeimben nem volt erő. Tehát nem tudtam teljes erőből ökölbe szorítani a kezeim. És ugye 24+ órás böjtölés alatt garantált a ketózis, tök mindegy mit ettem előtte. Ezért tudom mikor vagyok ketózisban, mert érzem az izmaimban. -
Teasüti
nagyúr
Mostanában nem vagyok ketózisban. Csak low carb. Elég sokat bűnöztem az elmúlt hetekben és edzeni se mentem rendszeresen. Beütött a meleg és megkívántam a jégkrémet. Viszont feltöltött glikogén raktárakkal jól megy a munka.
Amiről írok, az az idei év tapasztalata.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Az viszont normális, a ketós súlyzós edzések különbözőek.
Ch nélkül ugye csak a kreatin-foszfát energiarendszer biztosít gyorsan hozzáférhető energiát anaerob módban. Ez viszont nagyon gyorsan elillan és hosszú ideig töltődik vissza. Ketón kevesebb ismétléssel lehet csak dolgozni és hosszabb szünetekkel. Az normális, ha 5-6 ismétlés után elmegy az erőd nagy intenzitáson, kb addig tart a kreatin-foszfát. Utána át kell váltani alacsony intenzitásra és metabolikus stresszel kell folytatni kipurcanásig. Vagyis drop set nagy súllyal és kicsi súllyal. Ezután 1-2 perces pihenő. Sajnos az anaerob teljesítmény az tényleg visszaesik ch nélkül.Én viszont aerob módban is gyengének, lustának érzem a testem. Talán ez a része egyéni probléma...
Sőt, edzés közben még annnyira nem is gáz. Akkor ugye be vagyok melegítve, koncentrálok, pumpál a vér. Nekem a munka nem megy rendesen, erőtlen vagyok.
De mély ketózisban (időszakos böjtöléssel egybekötve) van, h az ágyból úgy kelek fel, hogy erőt kell vennem magamon.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Tud esetleg vki egy ehető csoki receptet?
Van kakaóvajam, kakaó porom, Truviám és igazi stevia porom. Menne bele egész pirított mogyoró is.
Próbálkoztam már hasraütésszerű kombókkal, de éppen csak ehető eredménnyel. A stevia nagy mennyiségben tönkreteszi a keserű utóízével, a Truvia (erithrithol) olvadáspontja meg 130 fok körül van, kihűlve kikristályosodik. Így ez se járható út.Próbáltam már keto bomb recepteket is, az részben kókusz zsír, részben kakaóvaj. De ezek se igazán hozzák az eredményeket. Szerintem ezek az édesítőszerek alkalmatlanok erre a felhasználásra.
-
Teasüti
nagyúr
Elmúlik a gyengeség.
Lehet nálam egyedi probléma, de minél mélyebben vagyok ketózisban annál kevésbé vagyok terhelhető fizikailag. Ahogy eszem egy kis ch-t visszatér az erőm.
Amúgy nagy GI ch-ra viszont enyhe rosszullét is előfordult már. Volt már, hogy mély ketózist ha cukorral törtem meg, akkor megint csak elgyengültem és rossz közérzetem lett.Napraforgó olaj... Én ilyet nem fogyasztok, nem fűznék hozzá túl sok mindent. Amennyiben a napraforgó olaj ugyanaz, mint az "étolaj" úgy az masszívan feldolgozott élelmiszernek minősül és én inkább elkerülném.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #1693 üzenetére
Épp az oxidáció miatt kaptam fel a fejem én is. A többi nem újdonság.
Viszont ha ez igaz, akkor helyére kerülni látszik a puzzle utolsó darabkája is, vagyis tudni fogjuk pontosan mi is okozza a gyulladást. Eddig csak közvetve lett meggyanúsítva a cukor.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
Mi a véleményetek ezekről az állításokról?
Videó alatt találhatók referenciák, ha vkit érdekel.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #1648 üzenetére
Nem lenne baj az iparral, ha nem lennének szarrágó profithajhász kapitalista állatok, akiknek semmi se szent.
Nem kell szuper olcsó szarral helyettesíteni a természetest, nem kell szintetizálni, nem kell molekula szinten tervezni (a természet már megtervezte több millió év alatt, vagy az ember nemesítette több száz/ezer év alatt) és máris élhetőbb lenne. Nem kell 300 összetevő egy epres yogurt-ba, legyen benne yogurt meg eper! -
Teasüti
nagyúr
válasz Woodslave #1646 üzenetére
Csak a fejezet címeken futottam át, de így ránézésre szimpatikus. Lényegében mellőzi mindazt, amit mi is és bátorít a növényevésre elkerülve mindent, ami a mai világban tele lehet szennyezőanyagokkal: hús, hal, tejtermék. A tojást gondolom a koleszterin miatt.
A tojásba beleolvasva rögtön feltűnik ez:People in all of the “Blue Zones” eat eggs about two to four times per week. Usually they eat just one as a side dish with a whole-grain or plant-based dish. Nicoyans fry an egg to fold into a corn tortilla with a side of beans. Okinawans boil an egg in their soup. People in the Mediterranean “Blue Zones” fry an egg as a side dish with bread, almonds, and olives for breakfast. “Blue Zones” eggs come from chickens that range freely, eat a wide variety of natural foods, and don’t receive hormones or antibiotics.
Na most ez nekem a "hagyományos egészséges étrend" idáig.Mellőzi a cukrot, vizet iszik, magvakat rágcsál, növényeket fogyaszt, teljes értékű/kiőrlésű dolgokat eszik. Gondolom a mennyiségek sincsenek eltúlozva ezért egyáltalán nem meglepő, ha jól működik.
Ez majdnem mint egy közönséges vega étrend, nem?Azt tudjuk, hogy a low carb és a low fat működik, csak a zsír és ch együtt nem. Minden más csupán az étel minőségén múlik.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #1644 üzenetére
A fogakra vonatkozólag még sehol nem láttam utalást. Nekem viszont már feltűnt, hogy ketón nincs lepedék képződés és a gyulladáscsökkentő hatású kaják és/vagy ch mellőzése miatt a fogaim sem fájnak.
Érdekességképp pedig pont egy-két hete jött ki egy fogfájás, valószínűleg egy apró lyuk miatt. Ha ch-t eszem, akkor elkezd fájni. És ez a fájdalom megszűnik ahogy kiürül a ch a szervezetemből. Van egy bölcsességfogam is, ami vízszintesen van beágyazódva és nyomja az előtte lévőket. Már egy éve kiderült, de lusta vagyok elmenni kivetetni. Ez is sajgott eleinte, de az étrendváltással tünetmentes. Jó, mi?
De nekem a leglátványosabb mégis az, hogy a fogaim tiszták maradnak.
Ha meg nagy mennyiségű finomított ch-t eszem, akkor rögtön lepedék képződik.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
-
Teasüti
nagyúr
válasz Hieronymus #1636 üzenetére
Jó volt olvasni, köszi!
Nyilván én a tizedét nem tudom úgy visszaadni annak, amiket csak hallottam. -
Teasüti
nagyúr
válasz consono #1627 üzenetére
És mi a véleményed a trapista sajtról?
Szerintem amit most e név alatt forgalmaznak, annak köze nincs a sajthoz. Főleg nem ahhoz, amit mondjuk 20-30 éve forgalmaztak. Se íze, se szaga. Csikorog a fogaim közt, sütéshez teljesen alkalmatlan. Szar az egész ahogy van. És nem lehet ráfogni az árra sem, mert UK-ben a legolcsóbb Tesco-s cheddar is egy teljesen más világot képvisel minőségben. És árban nincs akkora nagy szakadék. Anyum ezen pl teljesen ki van akadva, ő húsnagykerben dolgozott évekig, tisztában van az árakkal és a kínálattal. Esküszik rá, hogy itt a legolcsóbb sajt is mérföldekkel jobb, mint MO-n egységárban ugyanannyiért. Röhögni fogsz, de pl sajtot mindig szoktam küldeni, ha megy haza csomag.Amúgy le merem fogadni volt disznóvágás nálatok is. Azért tedd a szívedre a kezed, egy saját nevelésű disznóból készült szalonnák, húsok és sonkák nem egy ringben játszanak a bolti termékekkel!
Én életem legfinomabb sonkáit kizárólag faluhelyen ettem.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #1625 üzenetére
Hát nem tudom. Mamám és papám a háború idején voltak kisgyerekek. Nagyvonalakban képben vagyok az életükről. Mamám tanyán nőtt fel, tipikus tanyasi életben ahol volt földed és meg kellett termelned mindent, ha életben akartál maradni. Nem idealizálom ezt az életet, hisz mai értékrenddel nekem közelebb áll a nyomorhoz, mint a jóléthez. Viszont amit ettek, az közel állt a természethez. Amit ma megveszek az áruházban, az meg nem. Pont.
Apám meg 66-os gyerek, ő már a békeidőben nevelkedett amikor már dübörgött a gazdaság és még 20 fillér volt a kenyér. Valahogy ő is egészen más véleménnyel van a maihoz képest az akkori ételek minőségéről, hisz azon nőtt fel. Én már max csak hallgathatom ezeket a beszámolókat, hisz én már a tartósított és hosszú szavidejű ételek korszakában nőttem fel. De még nekem is van egy-két olyan gasztronómiai élményem/emlékem, amit ma már nem, vagy csak nehezen lehet megtalálni. Én nagyon szerettem a felvágottakat gyerekként. Ez nem is volt olyan régen hisz 89-es vagyok. Ma már nem eszem meg a felvágottakat. Nem a keto miatt, már hosszú évek óta nem rajongok értük. Most, hogy elköltöztem MO-ról és hozzájutok több nemzet termékeihez is, azt mondom a lengyeleknek még egész jó minőségű felvágottaik vannak. Amik MO-n kaphatók, azt viszont a kutyámnak nem adnám oda. (Régen az olasz felvágott az egyik legjobb volt, ma már az egyik legszarabb.) És akkor ne beszéljünk arról, hogy "régen minden jobb volt"? (Az ételek minőségét illetően.)[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Cathfaern #1623 üzenetére
Szorítkozzunk kizárólag az ételek minőségére! Szerinted nekem vannak idealizált elképzeléseim, ha azt gondolom, hogy azok az ételek messze-messze felülmúlták tápanyagtartalomban és minőségben a mai ételeket? És a mai alatt az átlag nyugati polgár életmódját értem, nem a termelőkét akik földet művelnek és állataik vannak. Az is max üzleti célból, életvitelszerűen senki nem gazdálkodik már manapság a nyugati világban.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell Latitude 5480 laptop (14FHD/I5-G7/8GB/256SSD/MagyarVilágítós/AkkuX)
- PS5 Lemezes 825GB - használt -
- Xbox 360 játékok,akár 1000ft-tól(részletek a leírásban)
- Playstation 3 játékok,akár 1000ft-tól(részletek a leírásban)
- GAMER félgép - GIGABYTE B760M H DDR4 + Intel I5 13400F + Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest