- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ravensky13
tag
válasz
Fecogame #46738 üzenetére
Nincs összehasonlításom, plexet kb 8 éve használtam utoljára windows alól, de azt tudom hogy a jellyfint felpakoltam és "elfelejted hogy van" csak teszi a dolgát, és azt jól.
Szerk: én 95% szinkronos anyagot nézek, csak a "forced" felirattal találkozom. Nem volt vele gond, trailert nem szoktam rajta nézni. Eddig 2 videóra futottam rá, amit nem tudott lejátszani.
-
ravensky13
tag
válasz
atiska007 #46734 üzenetére
Február óta kellett átállnom jellyfinre LG tv miatt, kodit váltottam. Mióta jellyfint használok, hogy is mondjam...tisztább szárazabb biztonságosabb érzés. Megadod neki a mappát amiben van a tartalom, megadod neki hogy mit tartalmaz, kreálsz hozzá usereket (amúgy elég követhető webes admin felülete van) kliensen belogosz és teszi a dolgát. Nekem kombinálva van qbittorrenttel, eddig 0 problémám volt vele, kodi ehhez képpest rémálom volt a sorozatok parszolása terén...
-
ravensky13
tag
válasz
S:type #46625 üzenetére
Én kb két hete vettem samsung 870QVO-t, az előzőleg használt hdd-hez képpest érezhető a különbség, semmi nem akad, párhuzamosan tudok tölteni, másoni és lejátszani, a hdd bicskája ebbe már beletört volna. Ha a kérdésed arra irányul, hogy kell-e m2 vagy elég a sata ssd egy usb3 híddal, akkor szvsz bőven elég utóbbi, m2 drágább, érezhető előnyt satahoz képpest nem fogsz kapni.
-
ravensky13
tag
Pontatlanul fogalmaztam bocsi:
Késleltetés alatt a HDD elérési idejére gondoltam. Ha csökken a szabad terület és nagy a fragmentáltság a lemezen, akkor többet kell keresgélnie neki, hogy megtalálja a szabad területet, ahova be tudja írni a letöltött adatot. Rossz esetben, nem tud a HDD elég gyorsan pozícionálni, aminek következtében nem tudja az adatot időben kiírni. Ezt egy ideig a cache áthidalja, ám egy ponton az is megtelik, és leesik a letöltési sebességem mert a HDD nem győzi az adatokat kiírni. Viszont ha SSD-t használok, fragmentációról nem beszélhetünk, az elérési idő eleve nagyságrenddel kisebb, mozgó alkatrészek híjján a címzés és a kiírás nem történik lassabban fogyó szabad terület esetében. Ez az én analógiám.Szvsz ezt még tetézi (ha nem is drasztikusan, de mindenképp lassítja) az, hogy van egy USB-Sata konverzió, valamint ha SMR-es a HDD.
"Kis tárhely" alatt "kis szabad tárhelyre" gondoltam, amikor a lemez pl 90%-a megtelt, de ezt egy előző mondatban fent is leírtam:
"különösen amikor kevés volt a szabad hely, leesett a letöltési sebesség""Nincs összefüggés, a szabad tárhely kapacitás, és aközött, hogy milyen hamar kezdi küldeni az adatokat a HDD. Nem mellesleg SSD használata esetén is elfogy(hat) a szabad tárhely."
Tisztában vagyok vele hogy az SSD-n is elfogyhat a tárhely, ezt nem igazán értem mire írtad.Nem vagyok nagy torrentbubus, azt bérelt szerverrel csinálják a nagyok
viszont ezt a HDD-t teljesen rááldoztam arra hogy fut rajta akár 50-80 torrent, a kliens rendesen van konfigurálva, max párhuzamos szálak is ésszerű értéken vannak, a net sávszéléhez mérten.
És nem, ez a HDD már nem teszi a dolgát, mivel kb 30perc betöltés után volt hajlandó megmutatni a rajta levő fájlokat, szóval tuti véres a torka, majd megnézem HDSentinellel, bár szerintem felesleges, de lehet nem jól gondolom
-
ravensky13
tag
Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni egy esetleges SSD vásárlás ügyében. Szeretnék beújítani a Pi4-hez egy SSD-t, mivel az USB3-as WD mypassport HDD-m egyik pillanatról a másikra nem akar vele működni. Egy másik linuxos gépen sikerült megnyitnom a rajta levő fájlokat, de gyanítom hogy véres a torka, mivel 24/7 torrent futott rajta kb 1 évig. Mondjuk nem feltétlenül kellene megpusztulnia ettől, de a jelenlegi helyzetben ez most mellékes
A másik dolog, hogy eddig is voltak teljesítménybéli gondok, különösen amikor kevés volt a szabad hely, leesett a letöltési sebesség kilobyte-okra, és ilyenkor meg-meg emlegettem a rendszer felmenőit
Ezen a fórumon ajánlotta valaki, hogy cseréljem le az egészet SSD-re, ha jól emlékszem arra hivatkozva, hogy a kis tárhely miatt a drasztikusan megnövekszik a késleltetés meg még ott van a CMR/SMR kérdés is, és itt már több sebből vérzik a történet ez számomra is világos, csak nem tudtam/akartam rá túl sok időt szánni...eddig
Szóval a kérdésem az lenne, hogy milyen SSD-t vegyek? Konkrét típus ami bevált? Van-e valakinek jól bevált config? Ti mit használtok torrent/dlna/samba alá? Szvsz BŐVEN elég lenne nekem egy sata3 SSD is egy aliexpress-es USB3->SATA3 csatolóval, de rémlik valahonnan, hogy ott sem minden típust szeret a málna. De lehet van jobb vétel ami nvme csatolású, de akkor ahhoz kellene usb3->nvme átalakító. Persze arra is gondoltam, hogy nem árt egy betáplálással ellátott USB3 hub. Ezen vívódom, minden véleményre kíváncsi vagyok, előre is köszi
-
ravensky13
tag
válasz
cog777 #46224 üzenetére
Gyakorlatilag be tudsz húzni kis dobozkákat amik bizonyos dolgokat el tudnak végezni, és rengeteg plugin van hozzá, szóval új dobozkák/komponensek is letölthetők (így a mysql plugin is).
Például teszem azt adott egy esp+hőmérő ami küld percenkét egy hőmérési adatot mqtt-n. A nodereden behúzol egy mqtt receiver komponenst, kikonfigurálod hogy milyen útvonalon várja az üzeneteket és annyi. Után mondjuk behúzhatsz egy serial port komponenst, a kettőt összekötöd és már kész is van. Ha jön egy mqtt üzenet, akkor azt a nodered fogadja, majd tovább kiküldi a PI soros portján.Ezt persze lehet csűrni csavarni. Pl van még "function" dobozka. Ez eléggé univerzális. Gyakorlatilag bármilyen függvényt bele tudsz programozni (sajnos ez javascript). És mondjuk tudsz olyat vele csinálni hogy mqtt receive doboz, onnan link a saját függvény dobozba, ami csekkolja, hogy az adott hőmérséklet kisebb v nagyobb pl 24-nél. Kelleni fog még egy gpio dobozka a végére, és pl meg tudod vele oldani azt, hogy ha 24C-nál nagyobb a hőmérséklet világítson egy kis LED, ha alacsonyabb akkor meg ne.
Rengeteg lehetőség van benne, viszon rengeteg már eleve kész komponens is van. Minimális programozással és tudással brutál jó dolgokat lehet belőle kihozni...
És még valami (nem, ez nem apple keynote). Régebben foglalkoztam egy szintén esp alapú home automation kütyüvel, ami pl tud ledszalagot dimmelni, és udp-n kapja az utasításokat. Közben felgyorsult az idő és kissé elhanyagoltam ez a projektet, viszon itt van pl a tasmota. Ugyanezt megoldja viszont mqtt-n kommunikál. Itt az volt a probléma, hogy néhány kütyü mqtt-s, néhány meg mezei UDP üzenetekre hallgat. És a nodered ezt megoldotta. Mert van neki tcp, udp sender/receiver komponensei is. Szóval most mindent tudok mqtt-vel irányítani, mivel a telefontól elbattyog a noderedig az mqtt üzenet, utána a noderedben megvan a logika hogy most kinek megy tovább mqtt üzi, és kinek kell konvertálni az üzenetet udp-re. Gyakorlatilag egy platformra sikerült hozni mindent
Bocsánat, ez hosszúra sikeredett
-
ravensky13
tag
válasz
ricsip #46215 üzenetére
Nálam például fut rajta egy mqtt szerver nodereddel és egy mysql szerverrel, ami a házban található esp-re kötött hőmérőszenzorok értékeit menti le percenként egy adatbázisba, valamint a hangulatvilágítást tudod vele szabályozni telefonos mqtt applikációról (mqttdash). A noderednek a képzelet szabja a határokat. Emellett van rajta egy (retek lassú wd mypassport) hdd ami futtat egy qbittorrentet, valamint van még rajta egy samaba és egy jellyfin szerver is (köszönjük LG hogy nem vagytok képesek egy rohadék kodit pakolni a tévéitekre). Össz vissz ennyi, már egy ideje arra készülök hogy az aktív letöltéseket egy ssd-re költöztetem, mert néha beesik 1mega/s körülire a letöltés, de amúgy egy k%%vajó és betonstabil kis cucc, aki 15W fogyasztás mellett köszöni szépen teszi a dolgát. Beállítod rajta az ssh-t és puttyal konfigurálod, karban tartod (ha akarod=lefuttatod aza apt-get upgrade paracsot), kisérletezel vele távolról és gyakorlatilag tápra van szüksége meg ha a rézre esküszöl mint én akkor egy cat5e lanra. Remélem tudtam ötletet adni, vagy néki inspirációt
amúgy lehetne egy ilyen topik hogy "te mire használod a PI-t?"
-
ravensky13
tag
Még valami: Ha pl egy letöltés folyamatban van, akkor a TV-n a (kodi-n) úgy akad minden film (sambán keresztül), hogy kb nézhetetlen. Lassú adatátviteli sebbeségre panaszkodik... Szerintem ez is a fenti problémára vezethető vissza...
-
ravensky13
tag
Sziasztok!
Adott egy Pi4-es 4GB-os, amin fut egy qbittorrent. Adott még egy USB3-as HDD (WD mypassport), ami boot során mountolok fstab-bal UUID alapján. A partíció ext4-es. A kérdésem az lenne, hogy mi a fene okozza azt, hogy a letöltési sebesség egyszer csak gondoll egyet és megzuhan. Számokkal, a netem 90mbites, a qbt-t korlátozom max 9MB/s-re. Pl épp az imént egy cirka 12GB-os file jött le 6GB-is megközelítőleg 9megával gyönyörűen, majd 50-55% után elkezd szenvedni és ugrál 2-4MB között, néha kB-os értékeket is mutat. Eleinte arra gyanakodtam, hogy több file egy időben történő letöltése az oka, de itt jelenleg csak 1 file van, és megint szenved.
Mi csinálja ezt? Cache/Bufferelési gond? Az ötleteket, tippeket előre is köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós kamerák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28 kWh 2018 2. felvonás
- Gamepad
- Apple MacBook
- Milyen program, ami...?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged