Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazs87
tag
válasz
plutokas #6571 üzenetére
Egyik kolléga vitt bele a konkröt problémába. Winre volt kulcsrakész megoldásom, erre nem.
A dires témát mindenképp letesztelem, perpill egy sima bat-tal van megoldva, ami vizuból van meghívva.Mivel én itt csak alkalmazott vagyok így modulok megvételének eldöntésére nincs lehetőségem, viszont ha van egy kihívás tudok fejlődni a megoldásával
-
Szirty
őstag
válasz
plutokas #6152 üzenetére
Helló!
A leggyakoribb megoldás, hogy a PLC tárolja adatblokkokban (DB) a paramétereket.
Amik között a HMI-vel lehet választani melyik szerint működjön a gép, illetve ezeket a tárolt profilokat lehet módosítani is.
Ezt a beépített recept kezelővel is megoldhatod (akkor file-ba is mentheted illetve onnan importálhatod a paraméter készletet) vagy megírod ha az jobban megfelel. Mindkét megoldás gyakori. -
Szirty
őstag
válasz
plutokas #6102 üzenetére
Hát ez így elég húzós. Pár dolgot meg lehet oldani etherneten pl.
Esetleg teszel rá egy böngészőt és kihasználod hogy az S7-1200-ban van webszerver.
De ha MPI kommunikációt is akarsz akkor elég mélyen bele kell merülni a dologba és elég nehéz lesz infóhoz jutni hogyan kell kezelni az MPI interface-t, meg a protokol sem nyílt.Esetleg keresni kell rá valami HMI runtime-ot a neten.
-
Szirty
őstag
válasz
plutokas #6100 üzenetére
Mit értesz pontosan "kezelő program" alatt?
Magát a HMI runtime szoftvert akarod megírni WinCE-re, vagy valamilyen HMI runtime alá akarsz a PLC által vezérelt berendezéshez HMI kezelőfelületet fejleszteni?
Ez utóbbi attól függ milyen runtime van a WinCE-n. Annak a fejlesztő szoftverével lehet. Nem mert az a legegyszerűbb, hanem mert csak azzal lehet.
De te azt írtad csak WinCE van rajta, akkor feltételezem hogy HMI runtime nincs rajta.
-
b.gabi33
újonc
válasz
plutokas #5594 üzenetére
Köszönöm a segítséget.
Amúgy 314c-2dp -hez kell,csak van 200-as is. A munkahelyemen a folyamatos fejlesztések miatt menne a méh telepre, mert senki nem ért hozzá, én meg gyűjtögetem. Van HMI, LOGO-tól a 300-as ig minden bővítőmodulokkal, tápokkal, szenzorokkal. Bizniszelni nem akarok vele, talán a télen lesz rá időm, ezért akarok egy kicsit barkácsolni.
Az első kérdésemre tudja valaki a választ, vagy vegyek usb-s adaptert? -
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4740 üzenetére
Üdv plutokas!
Ismét csak tudni kellene, hogy mit hogyan állítottál be. Pl. az screen number areapointert. Ugyanis az nem csak egy word, hanem rögtön öt! Ezért a DB-ben amire ráállítod 5 word (10 byte) helyet kell neki hagyni.
Ráadásul nem az első word a kép száma, hanem a második. Az elsőben meg azt közli, hogy normal screen van-e a képernyőn vagy system screen. Azt is illik figyelembe venni. Ha nem hagytál neki 5 word helyet, akkor a DB-ben szépen felülfirkálja a megadott cím utána következő 8 byte-ot. Ha éppen oda tettél valamit, netán pont azt az integert amivel át akarod vátani a screen-t, akkor baj van.Továbbá: A screen number areapointerben a panel mondja meg melyik kép van kijelezve és nem te neki hogy melyiket jelezze ki.
"Létreehoztam egy TAG-et amiben ActivateScreenByNumber eseménnyel összepárosítottam és erre az adatbázisra kapcsoltam."
Az ActivateScreenByNumber nem esemény, hanem egy funkció. A funkciót lehet eseményhez rendelni.
Milyen eseményhez rendelted tehát ezt a funkciót?
Ha netán éppen a TAG change value eseményéhez, akkor beállítottad-e a TAG acquistion cycle-jét cyclic on use-ról cyclic continuous-ra? Ha nem, akkor nem fog létrejönni az esemény, ha a TAG-et a panel nem olvassa, a TAG-et a panel márpedig nem olvassa ha nincs az aktív képen olyan in/out aktív elem, amihez ez a TAG hozzá van rendelve stb, stb...Megint találgatni kell! Kérdezz pontosabban!
Ui.:
Hasznos lenne, ha csinálnál egy olyan screent, amire tennél egy AlarmView objektumot, amit beállítanál a rendszer üzenetek megjelenítésére.(Display: Alarm events, Classes: System).
Ezt az ablakot a HMI ugyanis szépen telesírja ha valami fáj neki. Ilyenkor igen hasznos erre ránézni. Szerintem neked ott most olyasmi üzenet lenne, hogy "Invalid screen number"... -
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4738 üzenetére
Helló plutokas!
"Megmondom őszintén lövésem sincs mi lehetett a hiba."
Én pontosan megmondom neked mi volt a hiba ha elárulod mit hogyan állítottál be, de addig erre nincs lehetőségem! De ezt már kifejtettem.
"Esetleg valaki tudja fejből hogyan lehet beállitani azt ha megszűnik az alarm esemény akkor hogyan tűnjön el az alarm a képernyőről automatikusan?"
Igen.
A Display opciónál csak a Pendig alarm legyen bejelölve, az Unacknowledged alarms ne.Akkor csak azok az alarmok lesznek az ablakban, amelyekhez tartozó trigger bit állapota TRUE. Ha FALSE lesz, a listából a hozzá tartozó alarm eltűnik, ha özben újabb TRUE lesz, akkor hozzá íródik.
Még mindig nem tudom, hogy Alarm view, vagy Alarm Window objektummal kapcsolatban kérdezel-e, egyszerűen nem vagy hajlandó ezt elárulni akárhányszor kérem. Nem érted a kérdést, vagy nem tartod fontosnak hogy válaszolj rá?
Alarm Window esetén maga az ablak is automatikusan eltűnik, ha a lista üressé válik. Egyébként csak akkor tűnik el ha bezárod.
Feltéve persze, hogy a Mode beállításánál az Automatic display be van jelölve (egyébként magától nem jelenik meg és nem is tűnik el). -
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4734 üzenetére
Helló!
Így nem tudok segíteni!
Alarmot kétféleképpen lehet megjeleníteni: Alarm view és Alarm vindow objektummal.
Az előbbit egy tetszőleges screenre lerakhatod, akkor látszik ha az a kép van megjelenítve, egyébként nem.
Az utóbbit csak template screenen lehet elhelyezni és lehet előugró ablak (amikor hiba jön megjelenik akármelyik screen van épp a kijelzőn) de ki is kapcsolható, hogy felugró legyen (automatic display).ha nem felugrónak van beállítva, akkor a ShowAlarmWindow funkcióval lehet előcsalni és eltüntetni, amit szinte bármihez hozzárendelhetsz (akár egy gombhoz is). Megjelenítés funkcióra megjelenik akármelyik screen van a képernyőn.
Az sem mindegy hogy van beállítva ez a két objektum, mert be lehet úgy állítani hogy az alarmokat nem is jeleníti meg, vagy csak bizonyos alarmokat. Teljesen beállítás függő!
Továbbá nem árt tudni, hogy a trigger bitnek legalább egy másodpercig aktívnak kell lennie,hogy a panel észrevegye, mivel az alarm word acq. ciklusa 1 sec alapesetben!
-
byte-by
tag
válasz
plutokas #4727 üzenetére
halo!
ez ugyan tia portal, de talán hasonló.milyen trigger alkalmaztál?
a trigger a hibaszónak az aktív bitje.
a mellékelt képen látható, hogy létrehoztam egy hibaszót , majd ahogy ujabb hibákat vettem fel láthatóak a "trigger address " oszlopban a hibaszó bitjei.ezeket a biteket kell aktivvá tenni ha egy hiba keletjezik.
tia portal-ban ez a hmi alarm menüben van , de alapértelmezett discrete alarms.a hmi-n egy "alarm view " ablakot teszek ki , ez alapértelmezettként a hmi alarm hibaszó bitjeihez rendelt hibákat fogja kiírni.
u.i: látom Sirty megelőzött.
byte
-
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4727 üzenetére
Helló plutokas!
Nem szeretnék pimasz lenni, de velem előfordul hogy olykor screenshot részletekkel is alátámasztom a válaszaimat, hogy az még jobban érthető legyen.
Megtennéd a kedvemért, hogy néhány képpel és/vagy további információval teszed érthetőbbé a kérdést?
Olyan információkra gondolok itt mint az alábbiak:- Hova rakod a triggerelő bitet, és azzal mit csinál és mikor a PLC? Ki kell hogy derüljön kevered-e az alsó és felső byte-ot a wordben vagy nem (a trigger address segít)!
- A discrete alarm-ot pontosan hogyan állítottad be?
- Milyen alarm screent állítottál be miféle eseményre? (nincs olyan hogy alarm screen. Olayn van hogy alarm window és alarm view)
- Ha ezekre gondoltál, azt pontosan hova tetted, milyen screen-re és hogyan állítottad be?
- És nem utolsó sorban: "de semmi nem történik." írd le mit szeretnél, hogy mi történjen? -
Dezsi82
tag
válasz
plutokas #4702 üzenetére
Üdv!
A korábban vázolt megoldások is tökéletesek, de én máshogy szoktam.
Két megoldást alkalmazok:
- Általában szoktam használni egy mindig1 és egy mindig0 bitet is. M0.0 a mindig hamis, M0.1 a mindig igaz, és M0.2 az első scan
Az OB1 első sorai:
- Vagy ha nem akarom cifrázni, akkor az ob1 utolsó sorában setelek egy bitet, ha ezt negáltan lekérdezem a programban, akkor ez egy első ciklus bit -
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4702 üzenetére
Helló
De ide berakom, mert az írás nem erről szól, csak tartalmazza:
-----------------------------
Az elsőhöz szükség lesz egy "first scan flag" jellegű bitre, ami egy ciklus ideig bekapcsol, amikor a PLC feléled. Ilyet nekünk kell létrehozni, ami nem túl bonyolult.
Hozzunk létre egy OB100-at, egy OB101-et, és egy OB102 blokkot. Ezek a blokkok egyszer lefutnak újraindításkor. Mindegyik más-más esetben:
OB100 - Warm restart
OB101 - Hot restart
OB102 - Cold restart
Mind a három blokkba írjuk be az alábbi három STL utasítást:
SET
= M 0.4
BE
Ez a pár sor bekapcsolja az M0.4 merkert amikor a blokk lefut (vagyis újrainduláskor).
Megjegyzés: Bizonyos CPU típusokba nem tudjuk mindhárom blokkot feltölteni, mert nem mindegyik ismeri mindhárom módot. Ez nem baj, azokat töltsük fel amelyeket enged).
Az OB1 utolsó sora pedig ez legyen:
CLR
= M 0.4
Minden más utasítást (a "BE" kivételével) a fenti két sor elé írjunk (pl. a blokk hívásokat).
Ez a két sor kikapcsolja az M0.4-es merkert.
Újrainduláskor tehát az M0.4-et bekapcsolja valamelyik restart OB, az OB1 első lefutása után pedig kikapcsolódik és úgy marad.
Természetesen az M0.4 funkciója mostantól az, hogy újrainduláskor ad egy impulzust, így a programban máshol nem változtathatjuk meg az értékét (csak olvasni szabad).
----------------------------- -
byte-by
tag
válasz
plutokas #4702 üzenetére
halo .
ob100, "complete restart " .
ez lefut bekpcsoláskor, aztán inaktív lesz.legalább is tia portal-ban.
meghivsz egy ob-t aztán a számát átírod 100-ra, ha beágyazod, mellékeli a symbol name-t ami a "complete restart" lesz, simatic manger-ben.
tia-ban autó cimzéssel megy.byte
-
byte-by
tag
válasz
plutokas #4640 üzenetére
halo !
ahogy Szirty mondja, valószínű NPN-es a rendszered, a japánok imádják.
ha pozitív jel kell valahová megrelézheted, ez plusz alkatrész.
ha aktuátorokat vagy reléket hajtasz (feszmentes kontakt) a nullát kapcsolod, más nem kell.egyébként nem fx2n-48xx a vezérlőd?
a kinaiak ugyan másolták a kifutott fx2 sorozatot, (meg minden mást is, bedolgoznak is)de a japánoknál az alap a 16-32-48-64 , stb. bár keveset találkozom mitsubishi-vel.byte
-
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4640 üzenetére
Nem az van, hogy ha a COM-ra +24V-ot kapécsolsz akkor az összes kimenetre kötött relét bekapcsolja?
Méghozzá a kimenet programbeli állapotától függetlenül?
Mert akkor az van, hogy SOURCE helyett SINK típusú a kimeneted.A SINK kimenet a 0V-ot tudja kapcsolni, a SOURCE meg a +24V-ot tudja kapcsolni.
A SINK azért kapcsol be minden kimenetet ha a COM +24V, mert a kimeneti félvezetők védődiódái kinyitnak! -
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4638 üzenetére
Üdv plutokas!
"Egészen pontosan a PLC-n csak a 11-es lámpa ég, de a DC24V-ot mérni az összes mellette lévő kimeneten is ami atonos COM-on van.
Miért van ez??"Feltételezésem alapján azért, mert a kimenetek terheletlenek. Tegyél rájuk terhelést és ismételd meg a kísérletet!
-
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4543 üzenetére
Helló plutokas!
Az igaz, hogy a step/dir motorvezérlővel ellátott léptetőmotort impulzus sorozattal lehet forgatni és a motor által megtett szögtávolság egyenesen arányos lesz az impulzusok számával.
Standard digitális kimenettel azért nem vezérelhető megfelelően egy ilyen,mert a megfelelő sebességű (több kHz) léptetési sebesség nem érhető el vele.
Az impulzus kimenet (mint amilyen a PWM) megfelelően gyors, de nem vagy csak igen nehezen tudod vele megoldani a fel és lefutó rámpa szerinti mozgást és a pontos pozicionálást.Ezért találtak ki erre a célra külön vezérlőt, amivel egyszerűen lehet pozicionálási parancsokat adni a motornak. Az elvégzi ezeket a feladatokat.
-
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4540 üzenetére
Üdv plutokas!
"Azt hittem sima PWM jellel meg tudom hajtani."
Miért hittél ilyet?
A motorvezéslő áram szabályzása lehet PWM-es (többnyire az is).
De a step/dir vezérlés lényege az, hogy a STEP bemeneten minden felfutó élre a motor lép egyet DIR által meghatározott irányban.
A lépés a léptető jel élénél történik, teljesen közömbös hogy a léptető jelnek milyen a kitöltési tényezője (bizonyos, de szélsőséges határok között legalábbis),
Más szóval a léptető jel kitöltési arányának nincs jelentősége.A léptetőmotort funkció modullal (S7-300 esetén ez az FM353 asszem) vagy technology CPU step/dir kimeneteivel tudod kezelni.
Szoftveres oldalról ez úgy néz ki, hogy elküldöd X pozícióra az meg odamegy. megfelelő rámpával gyorsulva lassulva stb, amiket paraméterekkel lehet neki meghatározni. -
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4531 üzenetére
Üdv plutokas!
Ezzel kapcsolatban a lehetőségeid korlátozottak.
Ha felugró ablakban szeretnéd látni, akkor a Template Screen Template Alarm Window objektumának General properties-ében a Display szekciónál az Alarm classes lehetőségek között be kell kapcsolnod a System elemet:Ezzel nem csak a kapcsolat megszakadása, de minden system üzenet is bekerül a felugró ablakba.
A kapcsolat megszakadásakor ez:De az üzenet csak egy ideig lesz jelen, mert az üzenet idejét az Alam management / Alarm settings / System alarms / Display duration-nél beállított idő határozza meg.
Ezen kívül van lehetőséged olyan üzenetmegjelenítő ablak létrehozására, amiben csak a rendszer üzenetek szerepelnek (a megszakadás is). Nem ugrik ugyan fel magától, de bármikor megjelenítheted.
Ott már beállíthatod "Alarm events"-re, ami egy log (a korábbi üzenetek listája) és nem csak x másodpercig van benne, hanem a bekövetkezése beleíródik és addig ott van amíg a többi üzenet ki nem szorítja onnan. -
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4484 üzenetére
Helló!
Ha nem használsz semmilyen impulzus kimenetet csak standard digitális tranzisztoros kimenetet és a kimenet elbírja a motor áramát (ami alapból nem valószínű,mert az ilyen kimenet 0.5A-es általában) akkor igen, de csak nagyon lassan.
5-10 fordulat percenként egy 1.8 fok/lépéses motorral.Nem szerencsés megoldás azért sem, mert a léptetőmotorok tekercs áramát PWM-es ármszabályozással illik meghajtani.
-
Szirty
őstag
válasz
plutokas #4473 üzenetére
Üdv plutokas!
A válasz: Igen!
A következő írásokat ajánlom figyelmedbe a kérdéseddel kapcsolatban:
- A hibakezelő OB-k
- Hibakezelés: az OB86 (Rack Failure)
- DP station állapotának lekérdezése S7 PLC-ben
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dual Sense Kontroller - Death Stranding 2: On the Beach Limited Edition
- újszerű iPhone 15 Pro 128GB black titanium fekete titán független 3 év garancia ajándék tok
- újszerű iPad Pro 11" (2018) Wi-Fi 64GB asztroszürke space gray Apple
- Apple Pencil 2 (második generáció)
- szinte új MacBook Air M3 256GB SSD midnight éjfekete Apple magyar garancia
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Crucial 240GB SSD eladó
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest