- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
supercow
őstag
Nem értem miért kell kifejezetten replika utalás vagy leírás?
Ha az adatbiztonságra gondolsz, a doksi írja: Database backups are automatically performed and you may restore a database to any point in time (down to the second) within the backup retention window.
A Vapor háttere AWS Lambda, ezért gondolom minden amit ott van mint funkció itt is érvényes, vagyis "serverless" lesz (hehe) az adatbázisod, vagyis szerintem valamilyen Kubernetes-szerű megoldással csinálják amiben van auto-scaling és az kezel mindent (app, db instance).
-
supercow
őstag
esetleg a Laravel Vapor
-
supercow
őstag
"ha én le akarok tölteni egy csomagot, a composer helyett inkább azt töltöm le."
Ezek szerint direkt csinálod és szeretsz szenvedni? A Composer egy eszköz, nem egy kerülendő úri huncutság ami tisztátalanná teszi a kódot.Mindegy is, nem akarok vitába keveredni. Ha sokáig csinálod végül építesz magadnak egy keretrendszert, csak nem veszed észre. Az energiát amit beleölsz a dacos ellenállásba inkább fordítsd valami másra
-
Bzozoo
tag
-
No offense de van fogalmad webes standardokról? Rest api, json? Adatbázis kezelés alacsony illetve magas szinten? Helyes logolás, mikro szolgáltatások és azok üzemeltetése? Virtualizálás?
Szerk.: Tervezési minták, MVC, IoC konténer? Tesztelés, unit és integrációs tesztek. Lokalizálá
s. Ha ezt mint magad megcsinálod akkor az egészre fordított idő 90% azzal megy el, hogy ezeket implementálod. Nem feltétlenül lesz szükséged keretrendszerre és sokáig tart megtanulni de utána eléggé meg tudja gyorsítani a munkádat.Szerk2.: a másik, hogy nem neked kell karban tartanod. composer update és jónapot.
A laravel a legjobb irány jelenleg PHP oldalon, a composer pedig majdnemhogy must have.
-
supercow
őstag
Szíved joga kihagyni a framework használatot, de azért a "nem tudnak semmit" kemény kijelentés. Az összes framework fejlesztésének célja a Te munkád megkönnyítése. A Laravel esetében vállaltan "elegáns" megoldásokat kínálnak.
Egy framework használata a kezdő fejlesztőt megvédi a leggyakoribb hibáktól (elsősorban biztonság és best practice) és gyorsítja a fejlesztést/feladat megoldását kész metódusokkal, templatekkel, dokumentációval.
Mindegyiknek megvan a maga elgondolása/bonyolítása/megközelítése egy funkcióhoz és mindenki megtalálhatja a neki szimpatikusat.
Ha nem is használsz frameworkot, javaslom hogy mindenképp használt composert, nem kell minden héten a kereket feltalálni.
-
pelyib
tag
-
supercow
őstag
Ami nem érte meg azt az erőfeszítést, hogy nemzetközi szakmai közönségnek szánt könyv készüljön róla, az még gyerek cipőben jár, éretlen.
Erre a problémára Itt kapsz segítséget. -
Mike
veterán
Itt most ellent kell mondjak neked. Jó volt a könyv, a 90-es, esetleg a 2000-es években. Én is rongyosra használtam a foxpro könyvet. Mára azonban csak online oldalakat használok, php esetén 90%-ban a php.net vagy a stackoverflow-t. A könyv mára nehézkes, főleg mivel konkrét információ kell és nem olvasni akarok
-
Bzozoo
tag
Talán ismered te is a mondást, hogy bug vagy feature attól függ, hogy számodra megfelel e vagy sem.
Ezt az egyszeri ráhívást megérteném, ha minden esetben így lenne, de a videón láthatod, hogy az első esetben az általam elvárt működés történik. (Ekkor a PHP Built-In szerverét használom php -S 0.0.0.0:3001 paranccsal) A másodikban viszont nem. (Apache +PHP-FPM)
Oké lenne, hogy ez egy feature, ha ki lehetne kapcsolni, mert nekem nem kell ez a fajta működés.
A témában olvasgatva a neten sok helyen szintén az ajaxos megoldást ajánlották, de ez tényleg nagyon sokkal több munka. Mennyivel szebb lenne, ha az Apache is beállítható lenne ilyen működésre.
Egyelőre a kódot a Built-In webszerver működteti, amit nem ajánlanak éles production cuccok működtetésére -
pelyib
tag
Docker image kb egy snapshot az adott allapotrol, ugy mint VCSben egy commit. Docker imaget ugyan ugy lehet "tag"-elni, amire lehet is utana hivatkozni. Amikor letrehozol egy uj verziot a programodbol (masterbe mergelsz) azzal egyutt letrehozol egy uj image is. Ez az uj bekerul egy registry (publikus: hub.docker.com, de tobb selfhosted megoldas is van a piacon) nevu taroloba, ahonnan pedig a production szepen letoltni es levaltja a korabbi verziot.
Fejlesztoi kornyezet picit mas. abban most nem mennek bele, de ott ezt az egesz kort ki lehet kerulni.
Ami peldat irtal az Dockerben 3-4 service-t (containert) jelent: webszerver, php, db. Ezt "docker-compose"-l lehet nagyon szepen megoldani.
Az apache és mysql konfigja ugyan ezek miatt szintén eltérő lehet gépenként.
Ez csak annyit jelent, h az adott imaget mas config fajlt csatolva (volume) inditod.Ajanlom a Docker topic, ott sokkal tobb segitseget kapsz nalam jobban hozzaertektol.
-
pelyib
tag
Docker ismerete igencsak erteknovelo a piacon manapsag (ha nem alap mar). De ha csak a sajat fejlesztoi kornyezetedre hasznalod abbol is sokat lehet profitalni, szoval erdemes megtanulni.
Egy VPS berles nem olyan draga mar joideje, 5-6EUR/ho. Tobb szolgaltato is ora alapon szamlaz, szoval ha csak 10 orat hasznalod, akkor annyit fizetsz. Pl DigitalOcean is ilyen.
De pl egy eleg olcso: https://www.arubacloud.hu/vps/virtualis-privat-szerver-ajanlat-tipusok.aspxHeroku tutorial: https://devcenter.heroku.com/articles/getting-started-with-php
With MySQL: https://www.doabledanny.com/Deploy-PHP-And-MySQL-to-Heroku (alap app beallitast kicsit mashogy csinalja) -
bhonti
aktív tag
December óta megvan 3 VPS+1 block volume osztott tárhelynek, azóta valóban 0 Ft-ba került. Az előfordul, hogy nincs valahol Ampere ("nagy") gép, mert adott helyen elfogy, akkor ki kell várni amíg újra létre tudsz hozni magadnak... (ingyen van, valami nem tökéletes csak van benne) vagy nem ott, ahol akarod. Vagy van akkor az AMD (kicsi), egyik csak van.) Amúgy annakidején a kreditből se fogyott gyakorlatilag semmi. Nem kell semmi nagy extra nekem...
-
pelyib
tag
array_values megoldja
-
polymorphin
csendes tag
Gondolom * key nem letezik MGET – Redis
-
"A php a szerver oldali szkript, ami legyártja neked stringben a html oldalt, és azt küldi le kliens oldalra."
Akkor én valamit rosszul csinálok mert JSON resource-kat küldök vissza a kliensnek ami egy JavaScriptben kérszül SPA alkalmazás.
Köszi, ezt nem tudtam a 10+ év PHP-s tapasztalatommal..."Bármit is tölt be az a frame, azt te írtad elő neki, miközben pakoltad össze a dokumentumot."
Számomra nem triviális a frame jelentése. Szerintem itt a kolléga iframe-re gondolt. Erős a gyanúm, és első blikkre disy68 is ezt feltételezte, majd teljesen jogosan javasolta, hogy ha valóban iframe akkor ne használja."Vagy beleírtad közvetlenül, vagy javascript formájában, esetleg forrás címet írtál bele, ahonnét kérdezősködjön, vagy bármi."
OK.
"Szóval ha php-d van és arra vagy kíváncsi, mit művelt a kliens oldal, esetleg nézd meg, hogy mire utasítottad."
Ez egy általánosan nem igaz kijelentés. -
sztanozs
veterán
Ja, elnéztem az entity-t, ez kell neked: [link]
$str = preg_replace_callback('/\\\\u([0-9a-fA-F]{4})/', function ($match) {
return mb_convert_encoding(pack('H*', $match[1]), 'UTF-8', 'UCS-2BE');
}, $str);vagy
$str = preg_replace_callback('/\\\\u([0-9a-fA-F]{4})/', function ($match) {
return mb_convert_encoding(pack('H*', $match[1]), 'UTF-8', 'UTF-16BE');
}, $str); -
Bocs, de kiforratlannak találod a Guzzle-t és még debuggert sem használsz. Ez nálam ellentmondás. Nem akarok flamelni - és be is fejezem a témát de ezzel az állítással pont magad szivatod meg.
Nem kell mindent leimplementálni ha van jó megoldás. A guzzle nem fog megszűnni, ugyanis szerves résza a Laravel keretrendszernek is ami a mai minőségi PHP fejlesztés egyik esszenciája.
De csak hogy más szemszögből is lásd a dolgot: ha most Guzzle-val nekiállnál dolgozni és valamilyen csoda folytán megszűnnek akkor az általad használt keretrendszer segítségével kihúzol egy új service-t, leimplementálod az új logikát amit kivezetsz egy v2-es API-ra és idővel kivezeted. A jó lib kiválasztása fontos, és a te esetedben a Guzzle jó mert:
- könnyen használható
- számodra minden fontos információt tartalmaz
- telepítést sem igényelÉn javaslom neked a használatát.
Xdebug telepítése (os ismeretének hiányában nem tudok segíteni), pedig pl. VSCode esetén egy PHP Debugger kiegészítőre van szükséged és PHP verzió függvényében egy plugin engedélyezésre. PHPStorm esetén ha jól tudom csak engedélyezni kell a debugot.
A logolással óvatosan, mert hatalmas log fájlok generálására képes (több 10 akár 100 giga).
-
pelyib
tag
http://xdebug.org Telepiteshez, beallitashoz van egy halom leiras (kb extension telepitese, minimal config, editor konfiguralas)
lépésenkénti végrehajtás
Ezt nem tudom, sose kellett. Tobbit tudja amit soroltal.php cli debugger (grafikus)
PHPStorm adja, legtobb editorhoz van pluginje. -
pelyib
tag
Ha 10 év múlva még mindig létezik a project, majd akkor megnézem.
Ha jol ertem, akkor nalad csak a 20 eves projectek a megbizhatoak, ertem.
Meg gondolom az a ~250millio letoltes valoban azt jelzi, h ez egy kiforratlan valami.Nem verremeno vitat akarok inditani. Ertem sot! reszben osztom is a velemenyed, h nem minden v0.0.1 libre feltetlen kell epiteni, de a Guzzle nagyon nem ebbe a kategoria esik.
-
SUPREME7
őstag
Alapvetően semmi extra nem kell neki, PHPnet sample kód elég, ha szimpla GET:
<?php
// create curl resource
$ch = curl_init();
// set url
curl_setopt($ch, CURLOPT_URL, "example.com");
//return the transfer as a string
curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
// $output contains the output string
$output = curl_exec($ch);
// close curl resource to free up system resources
curl_close($ch);
?>Ha esetleg kell részletes infó akkor:
$info = curl_getinfo($ch);
-
Ez hibátlan a feladatra.
-
Bzozoo
tag
Arra jöttem rá, hogy session esetén az történik, hogyha megnyitok egy PHP oldalt (természetesen session_start()-os oldalt), akkor a frontenden tárolt session cookie alapján a PHP kiolvassa a szerveren letárolt az ID-hez társított session fájlból az értékeket, legalább is azokat, amiket igénylek a $_SESSION[key]-el.
Amire pedig a te hozzászólásod alapján jöttem rá, illetve értettem meg, hogy ez a kiolvasási folyamat nem feltétlenül a frontenden a domainhez kapcsolódó cookie alapján történhet, hanem egy $_POST metódusban be tudok neki "POST-olni" egy adott session_id-t és akkor abból fog dolgozni, a session_start után.
Ezeket az session_id-ket sima mezei cookie-ben is le tudom tárolni a frontenden, így a sessionhoz sem kell nyúlni mindig, illetve a PHP-t sem kell zaklatni minden egyes lekérésnél, ezzel a szerver terhelése csökken, valamilyen szinten a biztonság is, ezt gondolom. Sőt a frontenden létezik sessionStorage is. Ide is le tudom tárolni a PHP session_id-t.
Tehát ha a felhasználó validálása alatt azt értjük, hogy a felhasználó által bármilyen módon visszaküldött session_id alapján kiolvassuk a szerveren tárolt és a session_id-hez társított session fájlt, akkor igen. Nagyjából körvonalazódott hogy mi is történik a háttérben -
Bzozoo
tag
"a backend legyen ami a frontot kiszolgálja és ne a front tárolja az adatokat"
Nekem az is fontos, hogyha az azonosítás megtörtént, akkor felesleges minden egyes lapbetöltés esetén újra validálni és újra lekérni az adatokat. Persze biztos vagyok benne, hogy állandó validálás mellett biztonságosabb a rendszer, viszont a szerverrel való kommunikációt is szeretném minimalizálni.
#20425 Mike
"a session id a serveren van, a php fér csak hozzá, nem kell utaztatni a front és a back között
amelyik php filet session_starttal kezded az hozzáfér a sessionhöz és az abban tárolt adatokhoz, tehát a postba már nem kell beletenni"Már rájöttem hogy a session a php-ben van, de a böngésző egy session cookie-val olvassa be az aktuális session tartalmát a phpből. Én nem php fájlon szeretném megkapni az adatokat és nem is a szerveren, hanem egy php mentes frontenden, ami akár a localhoston vagy másik domainen van. Ehhez viszont elkerülhetetlen a session_id utaztatása és adott esetbe $_POST-ban történő visszaküldése, legalábbis ebben a rendszerben.
"session_id("most_éppen_itt_repül_a_kismadár_a_session_id");
session_start();"
"Küldhet viszont session id-t post vagy get üzenet formájában (én a post-ot szeretem)"Ohhhh. Ez az amit kerestem . Végre leesett
Sikerült is alkotnom egy kis frontendet, amivel lehet generálni sessiont, azt lementi magának a kis sütijébe és ha kell neki valami a sessionból, akkor csak $_POST-ban vissza küldi a backendnek a session_id-t és az erre JSON választ ad az $_POST-ban küldött session_id szerint.
A backend forráskód fájlok itt érhetők el:
Ez ami generál egy sessiont és ez, ami megnyitja a postban küldött sessiont.
Frontend forráskód -
Bzozoo
tag
"az átdobott session id-t elindítsd az xhr kiszolgálóban."
Ez az amire nem jöttem rá még hogy kell. Olvasgattam PHP.net-en minden ezzel kapcsolatosan, de nem vitt előrébb, persze elolvasom mégegyszer.
Amikor a felhasználó elküldi a login.php-nek a jelszavát, akkor szépen lekér mindent fontos adatot a PHP-től, amiből sütiket tudok csinálni a kliens oldalon. Na most akkor gondolom a sütiben eltárolt session ID-t POST-ban kéne visszaküldenem és ezt session_start() - al megnyitnom?"Kipakolni mindent nem éppen biztonságtechnikai bravúr"
Most csak tesztként jelenik meg minden a dashboardon, hogy látható legyen minden, amit sikerült lekérni a szerver től.
Olyan alkalmazásokhoz akarom használni ezt, amik külön domainen futnak vagy apk-ba csomagolt mobilalkalmazások, tehát függetlenek a PHP backendtől, ezért vagyok kénytelen átadni userId-t, UserSecret-et, UserToken-t, UserName-t és a PHP sessionID-t frontendnek.
De jobb lenne tényleg csak egy sessionID-t átadni frontendre, a többit az elindított sessionból visszahozni, ez megy is abban az esetben, ha egy domainen van a front és a backend.Az md5 password tárolást is meg fogom változtatni, mert tudom, hogy az is necces a kódban.
-
Bzozoo
tag
Az erőlködés oka főként a tanulás, de emellett valami hasznosat is létre akarok hozni, amit több projekthez fel tudok használni.
Egy általános user rendszer lenne, amit főképp SPA (AndroidApp) de sima web alkalmazásokhoz is fel lehet használni, ezzel való foglalkozás közben bővíteni az ismereteimet mint a PHP API és a Javascript terén.A lényeg az lenne, hogy egy minél biztonságosabb rendszert alkossak meg és a PHP-hez csak tényleg csak akkor forduljon a frontend rendszerem, amikor nagyon kell. Bejelentkezés esetén elkerülhetetlen, de profiloldal megnyitást például úgy szeretném, hogy a login idején betöltődött adatokkal dolgozzon.
De a nagyobb biztonság érdekében úgy gondolom, hogy kell a PHP session is a képbe.
Majd ha vállalható lesz a kód, akkor felrakom a Github linkjét ide is a PHP backendnek.Lassan haladok. Egyenlőre azt a verziót csináltam meg, hogy a login PHP-nek a Javascript elküldi az input mezőkből a felhasználónevet és a jelszót a PHP pedig JSON-nal válaszol.
{'Login': 'Failed'} vagy {'Login': 'Success'}
Ezen a linken található a login-form. A devtools-ot a böngészőben megnyitva látható a JSON válasz a login gombra kattintáskor.
https://codepen.io/bzozoo/full/dyONmjNIlletve még készítettem egy scriptet, ami megjeleníti a felhasználók aktuális pontjait. Ezt a PHP API-n keresztül tölti be SQL-ből.
https://codepen.io/bzozoo/full/VwmKOVjAmúgy ha van valakinek hasonló elven működő (tehát frontend oldalon Fetch API-val dolgozó, backend oldalon PHP API-val dolgozó) user rendszere, az megoszthatná elemzés céljából. Persze csak ha publikus a kód.
-
-
Na, ez speciel egy olyan dolog volt, amire nem is gondoltam, tehát respect
Viszont a kérdésem továbbra is adott. Hiszen, attól, hogy PHP-t írsz, a betöltött oldalad egy már lefutott kód lesz, ami HTML formában jelenik meg. A kérdésem inkább vonatkozott arra, hogy CSS-ben tudok-e olyan paramétert beállítani, amitől alulra kerül az idézőjel?
-
-
pelyib
tag
Esetleg ezt: PHP The right way
"php 24 ora alatt" szerintem tobbet art mint hasznal, 20 eves konyv.
-
-
Taci
addikt
Nem örököltem meg semmit.
Volt egy ötletem (weboldalra), elkezdtem hát nulláról tanulni, mit-hogyan kell megcsinálni, így jutottam ide. Szóval igazából amiket írtok, az nekem teljesen ismeretlen, úgy olvasok utána mindennek.
Ez a betöltött fájl amúgy eredetileg php volt (az is még eredetileg a "fő php" kód része, de gondoltam, "szebb" külön szedve, ezért jött a required), viszont minden sort
echo '
-val kezdtem (és';
-vel zártam) aztán később olvastam, hogy az úgy nem "szép", szóval maradt a html kód, és ahova adatbázisból kellett érték, oda került csak bele a html kódok közé a php kód (<?php
és?>
közé). Aztán mivel így már igazából html kód lett, átneveztem .php-ről .html-re.
Itt a leírásod alapján akkor nem jó a file_get_contents(), hiszen van benne szerver oldali (php) szkript.Na de próbálok utánaolvasni mindennek, amit írtál, és megnézni, ezt én hogyan tudom megoldani "nálam".
Köszönöm.
-
Taci
addikt
Akár egész weblapot is leküldhetsz. Azzal az a trükk, hogy fogod az egész weblap stringet, és base64 encode-olod.
Ebben kérnék most segítséget.Adott egy PHP kód, amiben megtörténik a lekérdezés az adatbázisból. Ez a PHP kód require-rel behúz egy külső HTML fájlt (
require 'feed_item.html';
) , amiben vannak PHP kódrészletek, oda tölti be a lekérdezésből származó adatokat. Aztán ez az egész megy (jelenleg) a kliensnek megjelenítésére.Hogyan tudom ezt a lerkédezésből származó kóddal feltöltött, külső fájlból behúzott HTML kódot asszociatív tömbbe rakni?
Maga a tömb:
$website_data = array();
$number_of_query_items = $result_count->num_rows;
$website_data['numberOfQueryItems'] = $number_of_query_items;
//$website_data['content'] = ide jönne az adatbázisból feltöltött html kód
$website_data_json = json_encode($website_data);
Köszönöm!
-
-
Ha szeretsz sajtreszelővel .........
Pontosan az elmicsodálástól véd egy megfelelően használt composer.lock és package-lock.json.
A megfelelő alatt azt értem, hogy paranccsal installálsz új packaget, nem kézzel szerkeszted a jsont, és mindig az install módot használod az update helyett és akkor a lockfileból dolgozik, és nem lesz elmicsodálva.
-
-
pigmeus
tag
érzem én, hogy ez már fájdalmas lesz, meg nem olyan egyszerű, ahogy ezt előadták.
Ha rossz helyen kopogtatok szóljatok nyugodtan. Persze jobb lenne az alapokat még jobban megérteni, de most ez van, aztán az is lehet, hogy ez kb full egyszerű, csak én vesztem el valahol
Javascript, ebben az esetben annyiból kell, hogy eltárolja a keresett szót POST-al és majd a result-tal megjelenítem az eredményt. Ezután pedig órán úgy csináltuk, hogy egy másik .php oldalon a search-re lefut a keresés, találat esetén echo-val megjeleníti vagy kiírja, hogy nincs találat az adatbázisban.
És ezt a keresés funkciót kell átírni ~"OOP"-ra. Ami az én értelmezésem szerint ez a pár sor lenne:
$search = mysqli_real_escape_string($con, $_POST["search"]);
$sql = "SELECT * FROM termekek WHERE nev LIKE '%".$search."%'";
$result = mysqli_query($con, $sql) or die('Error querying database.'); //
if(mysqli_num_rows($result) > 0){
while($row = mysqli_fetch_array($result)){
$id = $row["id"];
Amit előadtak "php OOP"-ként, jelenleg így néz ki pár példa alapján pár sorban, hogy kb mit várnak vissza:
<?php
public function show_termek($id){
$dbCon = parent::connect();
$res=$dbCon->prepare("SELECT id,nev,ar,cikkszam FROM termekek WHERE id=?");
$res->bindParam(1,$id);
$res->execute();
$termek =$res->fetchAll();
return $termek; }Fenti sort pedig így hívom meg és jelenítem meg az adatbázist:
<?php
if(isset($_GET['termekid'])){
$termekid = $_GET['termekid'];
$termek = $sql->show_termek('$termekid');
foreach($termek as $kuls =>$ertek){
echo" ".$ertek[0]." "} -
Csupán annyi a bajom vele, hogy a parameter binding sokkal kevésbé macerás mint escapelt stringeket összefűzögetni.
[link]Az EMULATE_PREPARES pedig nem véletlenül nincs bekapcsolva alapból.
Az numeric értékeket stringként küldi el az adatbázisnak, így az összes numeric index megy a kukába. -
-
-
-
Minden hónapban felvesznek valami mid és junior közti fejlesztőt, és mindemellett senkit nem rugnak ki.
Egyszerűen nem értem, hogy hogy a fenébe van bevétele a cégnek, ha egyfolytában valami elromlik, és kézi rásegítéssel kell átrugdalni a rendszert a hétvégéken.
A túlórát le lehet csúszni, ritkább esetekben kifizetik előzetes megegyezés alapján.
A foreign key ismeretlen fogalom, de bekapcsolni sem lehet, mert annyira alacsony minőségű az adat, hogy a foreign táblában van rengeteg olyan rekord amihez a forrástáblában nincs adat, így FK kilőve.
Indexek voltak 1-1 oszlopon, de jellemzően 3-4 oszlopos WHERE feltételek vannak a lekérdezésekben.
Csináltam 3-4 oszlopos indexet, erre kiderült, hogy az adatbázis mező az varchar, de a rendszer integerként küldi az értéket a queryben. Ekkor az adatbázisnak castolni kell többmillió rekordot integerre, hogy le tudja futtatni a lekérdezést.
Castolással 30 mp, castolás kényszerítése nélkül helyesen stringként használva a mezőt a queryben lefut ugyanaz 300 ms alatt.Van egy olyan agyrém, hogy minden kliensnek (cégek) van egy külön táblája
, amiben minden van. Az ügyfelektől kezdve a rendelésekig minden.
És van kb 200 (!!!) ilyen tábla.
Skálázhatósági mennyország.De a főnök már Kubernetesről álmodik
.
Mondanom sem kell, bevallja magáról, hogy nem tech szakember, nem ért hozzá, csak ömlik belőle a megvalósíthatatlan ötletek sorozata.Mondtam neki, hogy minimum 6-12 hónap amit kér, de van egy nagydumás kolléga aki eladja a főnöknek a szép álmokat. Mindent megigér péntekre és hónap végére. Minden héten péntekre és minden hónap végére, amiből soha nincs semmi kézzelfogható vagy használható eredmény.
És amikor mondom, hogy egy kamugép az ürge, még engem néz hülyének a főnök.Tuti bestseller lenne az a könyv, ha megírnám
-
-
nevemfel
senior tag
A laravel trükkjét viszont nem ismerem. Nem értem az utalást a public/ mappára. Valami gyakorlati rávilágítás jól jönne.
Egyszerűbb a document_root-ot egy public almappára állítani, a publikus fájlokat pedig abba rakni, mint magára a teljes projekt könyvtárszerkezetére megadni, hogy aztán egyenként kelljen beállítani htaccessel a hozzáférési jogokat bizonyos fájlokhoz és folderekhez.
-
supercow
őstag
Nem lenne egyszerűbb a gyökérben bontani nyilvános és privát mappákra? Ahogy pl a Laravel csinálja Apache alatt, át kell állítani a DocumentRoot konfigot a public/ mappára. Hasonlót nem tudsz csinálni?
Ha mindenképp .htaccess kell, akkor a privát X mappában csinálsz egyet és abba beteszed eztOrder deny,Allow
Deny from all
Vagy google “htaccess deny current directory” az apache verzióddal.
-
-
PHP alábecslést arra alapozom, hogy blocking végrehajtást alkalmaz, szemben mondjuk a Node.js-sel.
Illetve adatbázis kapcsolatok kezelése elég pazarló PHPben, mert minden lekérdezés egy új adatbáziskapcsolatot kell, hogy nyisson, szemben egy olyan alkalmazással ami önmaga kezeli a lekérdezéseket és tudja menedzselni az adatbázis connection poolt, így kevesebb kapcsolódással újra tudja hasznosítani a kapcsolatokat több egymástól független lekérdezéshez.
-
A Facebooknál dolgozol, vagy hol van ekkora terhelés ami ilyen egyedi megoldásokat kíván és ráadásul PHPben?
Esetleg a Redis opció lehet a több tábla helyett?
Vagy esetleg táblapartícionálás? Clustering, sharding?Miért kellene több loadbalancer? Egy loadbalancer feladata, hogy minimális overheaddel továbbítsa a lekérést. Kell neki sok CPU, RAM, és jó nagy sávszél, aztán mehet. Jobb helyeket van menedzselt loadbalancer ahol neked nem kell foglalkoznod a méretezéssel.
-
-
Ezt úgy hívják sticky-session, és a loadbalancernek kell támogatnia. Így minden requestet ugyanarra a szerverre fog irányítani ahová a legelsőt irányította amit az adott klienstől kapott.
Javaslom ne szórakozz a session nevek befolyásolásával. Nagyon mély gödör, és csak még több fejfájást generálnál magadnak.
Gyanítom azért van erre szükséget mert mindegyik szervereden fut egy-egy adatbázis másolat.
Erre az a megoldás, hogy minden szerveredről ugyanazt, a központi adatbázist használod, így mindegy melyik szerver kapja a kérést, a sessionok egy helyen, az adatbázisban lesznek. Extra haszonként még azt is megkapod, hogy bármikor lecserélheted bármelyik szervered adatvesztés nélkül. -
supercow
őstag
Itt van róla szó. A lényeg, hogy önmagában a session cookie alapján nem lehet egy személyt azonosítani, illetve az hogy consent előtt adja a szerver a “legitimate interest” elv alapján indokolt, vagyis a user eleve önként jött az oldalra. Privacy policy mindenképp tegyen róla említést. De persze nem vagyok eu jogász, nem tudhatom az abszolút igazságot
-
disy68
aktív tag
Én értem, hogy nem találkoztál ilyennel még, de légyszives legalább nézz utána előbb kicsit. Van olyan, hogy gmail-re küldött levelet visszadob a szerverük (reject), ami nem kerül a spam folder-be sem. Egyéb feketelisták.
-
-
Nem egészen ilyen egyszerű.
Nem mindegy milyen szerverről, és hogyan küldik az emailt.Azok a szerverek kifejezetten megbízhatónak vannak jelölve a spam adatbázisokban.
A saját szerverrel az a gond, hogy semmilyen adatbázisban nincs benn az IP címe. Itt már kap egy fekete pontot az email.Aztán nézz utána az SPF, DKIM, DMARC és kapcsolódó kulcsszavaknak, amelyek segítik a címzett kiszolgálót abban, hogy megállapítsa tényleg a feladó domain tulajdonosa küldte-e az emailt, vagy csak valaki spoofolja a feladót egy random szerverről.
Ezek a szolgáltatások aláírják a kimenő emailt egy kulccsal amit egy domain TXT rekord alapján vissza tud ellenőrizni a címzett.
És persze az sem mindegy, ha a te domainedről küldesz mondjuk 100 emailt gmailes címekre abból egyvalaki rákattint a spam gombra. Máris 1% spam értéke van az IP címednek. A fizetős szolgáltatások pedig milliós nagyságrendben küldenek, tucatnyi IPről. Egy-egy spam jelölés nem nagy gond.
Gondolod, hogy csak a hülye, lusta, pénzes embereknek találták ki őket?
Javaslom nézz utána az email deliverability témakörnek.
-
Mike
veterán
ezzel nem teljesen értem, mit érek el, nem sikerül az érték beállítása? vagy mire gondolsz?
akkor legyen konkrétabb
php.ini-ben
display_errors: Offlokalisan a file-ban
error_reporting(1);
ini_set('display_errors', 1);phpinfo szerint: local On, Master: off
semmilyen hibát nem ír ki a felületre ezek után sem
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- CNC topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- Battlefield 2042
- Ford topik
- További aktív témák...
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest