- Honor 200 Pro - mobilportré
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Most a Galaxy S25 FE megjelenésére tippelnek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
Hirdetés
Aktív témák
-
tiv83us
veterán
En azt hittem Kelvin-t, csak kemiaban hasznalnak. Nem tudok olyan orszagrol, amely Kelvin-ben meri a homersekletet. Termeszetesen ettol meg lehet olyan.
Egyebkent itt egy kis tablazat ha erdekel, magam csinaltam. /A negativ Farenheit eleg ritka, de pl -40F megegyezik -40C-vel. Szoval erdekes ez./0F - K**aszott hideg
20F - Rohadt hideg, a takony a fejedre fagy /az atmenetek eleg enyhek/
40F - Puloveres ido, elmegy
60F - Puloveres, de rovid gatyo mar belefer
70F - Maga a tokely, szobahomerseklet
80F - Itt mar izzadas van, eleg meleg, strand ido.
90F - G*ci meleg, gatya rad tapad, ha vulgaris lennek akkor azt mondanam, hogy segg bepalik, golyok osszetapadnak, de mivel nem vagyok az, igy nem mondom.
100F - Izzadas mint az allat, tudo langol, rajoves, hogy kurvara delen vagy, legkondiba menekules amint lehet.Efeletti homersekleten mar csak pizzat szoktam sutni.
-
tiv61us
őstag
mniert is kene nekem igazodni barkihez egy nyilvanos forumon?
nekem itt ahol ELEK farenheit van, jelenl;eg 83 fok, deha amerika atter a celsiusra akkor azt hasznalom
ismerem a kelvint de meg eletemben nem hallottam, hogy gyerekek felkeltem es odakint 1265 kelvin van
a fahrenheitet hszanalja parszazmillio ember
tema lezarva -
Badman 4ever
őstag
Programozói munka tényleg jó lehet, régebben én is gondolkodtam rajta, de mostani helyzet szerint ez marad hobbiszinten ha nekikezdek (én még nagyon tanuló stádiumban vagyok).
Az ügyfelek gondolom megrendelni jönnek és elsírják, hogy nekik most épp mire van szükségük és ez az igazán zavaró...
Ezenkívül jobbulást a fejfájáshoz... -
kételkedem
addikt
Tessék csak tessék!
NoLF: A nehezét már megcsináltam, neked már csak meg kell írnod!
Az imént az egyik ügyfél mondta:
"A lányom most ballag a nyolcosztályból, hát terhes, szeptembertől megy az ipariba!"
Ebben az egy mondatban már megint annyi minden benne van, tanulmányt lehetne írni belőle.
-
-
zolynet
veterán
nem így mondanám h a 30as ffiakon kezdődik a kapuzárási pánik, inkább annál akinek 30év körüli bnője van, és el kéne határozza magát
Ahogy Csernus mondaná : PUHAPÖCS. Fél dönteni nem tudja mit akar, ezért benne van egy olyan kapcsolatban ami nem is igazán jó neki.van olyan is, de van olyan is aki komolyan gondolja és nem akar 3x elválni, rögtön beleugrani a lecsóba, aztán ha már Csernus processzor, vegetálni egy életen át....mondtam h nem fogod tudni megérteni, én meg megmagyarázni neked
eddig már 2x éreztem h na Ő most talán, de aztán mégsem, nabumm, next plz
persze a puhapöcsös vonalat is megértem és van is olyan, nem tenném magam közéjük, de előbb utobb lehet beállok a sorba
jaaaa, jóreggelt
-
zolynet
veterán
nem így mondanám h a 30as ffiakon kezdődik a kapuzárási pánik, inkább annál akinek 30év körüli bnője van, és el kéne határozza magát ... lassan beleesek én is
ez nem fogod megérteni, ezt csak mi ffiak értjük, most ezzel nem diszkriminálni v lenézni akarlak Téged ill a Nőket, csupán egy ténypont tegnap néztem az egyik Páran Párban részt és ott az egyik szereplő a házasságot a halálal hasonlította össze, egész jól kijött belőle
(ez volt a vicc része)
-
dulifiO
aktív tag
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
dulifiO
aktív tag
Látom kezd egy elvi-csatározás kibontakozni. Szerintem mindenki menjen annyival, amennyivel még biztonságosan tud közlekedni.
Én a 130-at kevésnek érzem, Te nem. Ízlések és pofonok.
Szerk.: Zokon veszem, mert ez a pofátlanság teteje. A bűnözőket nem kapják el, egy sz@ros betörési-esetet nem tudnak megoldani, de a szerencsétlen állampolgárokat lehúzzák. hozok egy példát. Ismerősöm (nő) abszolút szabályosan közlekedik mindig, mindenhol a megengedett sebességgel közlekedik, ráérős típus. Nemrég nem vett észre egy 30-as táblát a városban és 4x-el lefotózták és 60ezerre büntették. Igazságos?
-
dulifiO
aktív tag
Na ez megadta a kezdőlökést!
Addig jutottam el, hogy elekrokromatikus üvegnek hívják és ilyen van az autók visszapillantójában (abban, amelyik tudja sötétíteni). Átnézek az auto-tuning topikba Bár én egy felület teljes eltakarására akarom használni. Pl. ha egy papíron van egy szöveg, azt bekapcsolva ne látszon.
-
Tim82
félisten
Akkor annak is keress utána, hogy én írtam-e olyat, ami arról szólt, hogy a WoW-ban csak konyhanyelven lehet kommunikálni, ill. csak a játékról lehet beszélni... Ha találsz ilyet, oszd meg velem is.
Érted, elhangzott a délelőtt folyamán a témában kb. 3-4 különböző, legfeljebb valamelyest hasonlító vélemény. Erre Te lazán egy kalap alá rakod őket, pedig a közös bennük mindössze annyi, hogy kisebb-nagyobb mértékben a Tieddel ütköznek...
Egyébként igen, az online nyelvtanulási sulikról is hasonló a véleményem: t. i. az IRL nyelvtanulás sokkal hatékonyabb.
-
Tim82
félisten
Bocs, a délelőtti véleményed nem ez volt, amit most itt írtál, hanem az, hogy MMO-közbeni kommunikációval milyen sokat lehet megtanulni egy nyelvből (ez és az IRL, anyanyelvi környezetben való kommunikáció két különböző dolog). Erre többen rámutattunk, hogy az ilyen lehetőségek sokkal korlátozottabbak, akkor már inkább élőben + rendszeres, célirányos tanulással lehet tényleg sokat tanulni. (Én pl. azt jegyeztem meg, hogy a nyelvhez elengedhetetlenül szükséges kiejtést, metakommunikációt stb. nem nagyon lehet online kommunikációból megtanulni, hiszen az alapból egy beszűkült csatorna.)
És igen, mivel nem értek veled egyet, nem fogok a véleményed mellett kiállni. Ezt hívják véleménykülönbségnek, ez minden vita alapja.
A többi - nem vitához tartozó - részt meg sajnálom, de tudtátok, Esmi mit vállal az ügyfélszolgálatozással.
-
Tim82
félisten
Látom sikerült qrvára félreérteni, nem baj. Tegyetek még ti is rá egy lapáttal a baromi jó hangulatomra.uff
Most tulajdonképpen vitázni akarsz vagy pátyolgatást vársz? Mert ha az utóbbi, akkor talán fejezd be az előbbit és jelezd, hogy az utóbbit várod. No offense, amúgyis súlyosabbnak fogod venni, mint ahogy szántam, de elég irritáló tud lenni, amikor a rosszkedvedet itt, az itteni embereken vezeted le. (És még mielőtt félreérted, nem, nem esek neked, nem ez áll a dolog mögött, csak az, amit most itt leírtam, sem több, sem kevesebb. A jó válaszod az lenne, ha nem megsértődnél, amikor kritikát kapsz, hanem szépen elmondanád, miért is van rosszkedved és hagynád a francba a meddő vitát. És esetleg így még segíteni is tudnánk.)
-
Na igen, lehet ennyire általánosítani, de itt most nem erről volt szó.
A szleng megismerése annyiban jó, hogy lássuk, mennyire más az irodalmi nyelv, de ez nem jelenti azt, hogy használni is kell.
Minden jóban van valami rossz, de ez a világ már csak ilyen. Egy biztos: a látókört szélesíti, az meg csak jó.Rarri: Max. azt mondod, már volt javítva, csak nincs nálad a papír...
-
Szép napot mindenkinek!
Amit én leszűrtem ebből a vitából: az internetes játékokban benne van a lehetőség, hogy fejlessze az user a nyelvet, amit megtanult, ugyanakkor benne van az a lehetőség is, hogy rossz irányba menjen el (szleng). Tehát egy olyan dologgal állunk szemben, amelynek jó és rossz oldala is van. Murphy törvénye szerint meg elsősorban a rossz marad meg.
-
Bubu79
addikt
Azt állítottad, hogy lehet fejlődni pusztán azáltal is, hogy az ember egy multinacionális játékban részt vesz.
Én ezt nem fogadom el, mert rengeteg ocsú közül kell a búzát kiválogatni ismervén a netes beszélgetés menetét - tehát egyszerűen kizártnak tartom azt, hogy valaki azáltal normélisan fejlődjön egy nyelv elsajátításában, hogy rengeteg olyannal beszélget egy olyan speciális területen, mint ő maga - lehet, hogy éppoly hiányos a nyelvismeretük, vagy még rosszabb.
Ilyen helyzetben azért lásd be, erősen kétséges lehet, hogy jó irányú a fejlődés.
"Itt is sokan vannak, akik szakmai topikokkal kerültek ide, mégis el tudnak a világ egyéb dolgairól is beszélgetni. Így van ez ott is. Ennyi."
Ez a párhuzamod ebben a szituációban nem állja meg a helyét, mert nem a világ dolgairól van szó, hanem arról, hogy azt milyen nyelvi keretek között beszélik meg a résztvevők...
-
Tim82
félisten
Nagyon sok dolgot nem tanulsz meg az online kommunikációban: pl. hangsúlyozások, metakommunikáció - és ezek is szignifikáns részét teszik ki a nyelvnek. Online ez a rész egyszerűen elsikkad. Maradjunk annyiban, hogy egy bizonyos nem túl magas szint elérése után nem lehet fejlődni online kommunikáció segítségével nyelvtudásban. Ez van, és ez tényleg teljesen független tény attól, hogy mi hogyan gondoljuk.
A kiegészítésre: ha valaki születése óta az adott nyelvet hallja/használja/gyakorolja, akkor nyilván az adott nyelv nyelvtani szabályainak 80-90%-át is automatikusan helyesen használja, legfeljebb az elméleti ismeretei hiányosak lesznek.
-
Tim82
félisten
Aki nem jár magyar nyelvtanórára, az akkor nem beszél, nem tanul meg rendesen magyarul?
Aki nagyon régóta Magyarországon él, arra még a magyar nyelv is ragad, legfeljebb akcentussal, de nyelvtanilag helyesen beszél. Ehhez az kell, hogy éveken át nap, mint nap legalább több órán át hallgasson/figyeljen magyar nyelvű kommunikációt (IRL, nem online), illetve próbáljon maga is részt venni benne...
-
Bubu79
addikt
Egy apróság elkerülte a figyelmedet az egyik előző hozzászólásomban:
"egészen pontosan fejlődni lehet angol nyelverületen úgy, hogy az ember egy rakás saját magához hasonlatos emberrel beszélget, akik lehet, hogy éppannyira törik az adott nyelvet, mint ő maga." - erre valahogy nem sikerült reagálnod
"De élj csak a saját kis világodban, hogy az egész nem jó semmire, fejlődésre meg aztán semmiképp.
"
Látom azért a sértődős vagdalkozás még mindig megy, csak az értő olvasással akadnak gondjaid:
"speciális környezet, speciális nyelvezettel "
-
Bubu79
addikt
Valóban - tök életszerűnek tűnik, hogy szép, kerek mondatokban beszélgettek egymással, miközben éppen lerohantok egy másik csapatot - és persze kifinomult nyelvezettel, udvariasan
Nem, nem fogsz tudni meggyőzni, mert akad pár ismerősöm, akit elragadott ez a játék és épp eleget hallom beszélni ahhoz, hogy világos legyen: lehet, hogy van, aki ügyel arra mit és hogyan mond, de hogy nem lesz senki perfekt csak azért, mert ilyesmivel foglalkozik, az hót ziher, mert ahogyan már említettem speciális környezet, speciális nyelvezettel
-
Bubu79
addikt
Nem bocs, medve
Feltett szándékod kihozni az egészből azt, hogy márpedig egy nyelvet meg lehet tanulni egy játék segítségével, amit rengetegen használnak, csak mert te úgy látod, hogy hatalmasat lehet fejlődni azáltal, hogy az ember elcseveg egy rakat emberrel, akik ugyanezt a játékot használják.
Több nemzetségből, egy speciális környezetben, aminek megvan a maga szlengje és gyanítom ha valaki mégsem használja a ventrilót, akkor ugyanolyan nyelvformmáló rövidítésekkel beszélget, mint amik a magyar MSN csevegésekben is előfordulnak.
Ne haragudj, de erre azt kell mondanom, hogy marhaság.
Egy nyelvet a saját nyelvi környezetében lehet lehet megtanulni - amit te bizonygatsz, az az, hogy meg lehet tanulni - egészen pontosan fejlődni lehet angol nyelverületen úgy, hogy az ember egy rakás saját magához hasonlatos emberrel beszélget, akik lehet, hogy éppannyira törik az adott nyelvet, mint ő maga.
Persze - az adott szubkultúra nyelvére igaz is, de hadd ne higgyem már el, hogy tényleg jót tesz valakinek az, hogy multikban játszik...
-
Bubu79
addikt
Való igaz - az előző postodat is azért írtad végig ékes magyar nyelven, hogy bárki megérthesse, aki csak elolvassa, hiszen a fórum nyelve a magyar...
Véncsont: Csak nyugodtan
A szerkesztésre: Persze - itt a fórumon is találni épp elég olyan önigazoló hozzászólást, ami szerint igenis tök jó és elfogadott, hogy az ember csak annyit ír a hogy helyett, hogy "h", az amikor helyett, hogy "am", a vagyok helyett, hogy "vok" és a többi, és a többi...
A játékok csak egy szűk szeletét használják a nyelvnek, specifikus témaköröket - megnézném, ahogyan egy multiban szocializálódott emberke odaáll a külföldről érkezett jóemberek elé és előadja mindazt, amit megtanult...
Ne essünk már át a paci másik oldalára azzal, hogy elhisszük, hogy csak azért, mert jó ötletnek tűnik tényleg gyilkolni kéne a nyelvet, csak mert így szoktuk meg...
Aktív témák
- Lenovo ThinkPad Yoga 2in1 Touch Laptop! AMD Ryzen 7 PRO 7730U / 16GB 3200MHz / 256GB NVMe
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3147
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3146
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3145
- Nitro ANV15-52 15.6" FHD IPS i9-13900H RTX 5050 MaxQ 32GB 1TB NVMe gar
- Xiaomi Redmi Note 9 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciáva
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB -RTX 4050 -1,5 év gari
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Felújított laptopok számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest