-
Mobilarena
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
"Csak arra leszek már kiváncsi,hogy mikor lesz beszerezhető ilyen film?"
A Blu-ray.com oldalon láthatod hogy melyik film jön ki Dolby Visionnal, van jópár. -
Tengri
senior tag
Nem mindenkinek praktikus a stereo rendszer. Nálunk például a kábelek, meg a sok elérhető felület miatt (aprótalpúaknak kihívás és mindenképpen vonzza őket a megismerés vágya). Emiatt csak olyan rendszer jöhet szóba ami egyrészt wireless, másrészt nincsenek olyan frontsugárzók amik állandó kihívást nyújtanak a gyerkőcöknek. Akinek van gyermeke az tudja, hogy hiába van megtiltva nekik...csak az adódó alkalmat várják a közelebbi megismeréshez. Így nálunk is a sztereó szet szépen össze van pakolva és egy jobb hangprojektort szeretnénk lehetőleg dolby atmossal és wireless sugárzókkal.
Bocsánat az OFF-ért -
kerti008
aktív tag
A felhasznalasi terulet tulnyomoreszt youtube es FHD lenne, estenkent Netflix stream 4K-ban. Meg par UHD film lemezrol. Ez alapjan a nagyobb jobb. Mi a helyzet a HDR sotetebb kepevel? Par helyen irjak hogy a HDR10 sotetebb tud lenni par filmnel. Egyszeruen nincs eselyem megnezni mert nincs keszleten itt a vilagvegen, csak a 2018-as modellekbol. Most nincs gondom egy Panasonic LCD-vel ezert latatlanba is elfogadom barmelyik 2017-es OLED-nek szebb kepe van mint a jelenleginek.
-
lean
aktív tag
mint friss B7V tulaj jelentem dekódolja az atmos hangsávot és igencsak jól szól több filmmel tesztelve. Blade Runner 2049 , Mad Max, Alien Covenant. aki nem hallja az süket egy tvtől ez igen szép teljesítmény szvsz mondom úgy, hogy van házimozi rendszerem is( nem bögre szett) nyilván nem egy kategória de nem is kaputelefon analógia
-
Ez csak akkor érdekes ha nincs külső lejátszód... és a TV-ből szeretnéd pl az erősítőd/soundbar-od hajtani.
Szvsz ez tök releváns, mert ha tévé nem tudja kezelni (fel sem ismeri), akkor pl kitenni sem tudja a kimenetére az erősítő felé... az meg gáz.
Persze aki külső cuccról hajtja és onnan megy direktbe az erősítőbe majd a tévére az más... őket valóban nem érinti ez.
Az meg a harmadik kérdés persze, van e eleve Atmos képes hangcuccod otthon, hogy értelme is legyen az egésznek.
-
Ren Hoek
veterán
Ja ja kb semennyire nem lehet kvantiatívan kiértékelni.
Egy dolgot maximum, az pedig a pixelrács. Ezt lemértem én is több TV-nél és stimmel a táblázat (Tehát a sávok felső határa)
... de amúgy mindegy, mert tényleg minden TV 4K-s már, 8K meg még nem aktuális
Egy mondat a lényeg, hogy bárhonnan nézheted, nem lesz belőle hátrányod, nem fogod látni a pixelességet.
-
salapp
addikt
Szerintem az oled nem fog már szintet lépni, ugyanúgy megvannak a technológiai korlátai, mint az lcd-nek. Nyilván javulgat még valamit, de egy VT60-as plazma szintjét mozgásmegjelenítésben pl. nem hiszem, hogy valaha eléri.
Tuti készül valami a háttérben, amit majd mondjuk a Sony+társak fognak előadni, mint a lopott holmit, és ami már tudja majd a 4-8K HDR10, 20ms input lag, 180 fok betekintési szög minőségvesztés nélkül, nulla beégés para, 144Hz, stb. paramétereket.Paccs, és a kéz találkozott a bili tartalmával.
-
alaves
addikt
A túlszaturált színeket én sem szeretem, a természetességre törekszem a beállításoknál. Igen, az Auto-ról állítottam szélesre, ami onnan jött, hogy az AVS HD 709 Color Clipping nem villogott sehol a kék és a piros auto-nál (csak a zöld). 42 színtelítettségnél nem sok a szín sehol.
Az LG HDR demo 10bites, a 8bites forrásoknál valahogy "felskálázza" a színeket a széles beállítás és nekem természetesebbnek hat.
-
Nem ilyen de majdnem ilyen.
Egy készülékre az árától függetlenül ugyanannyi ktg jut a fix ktg-ekből. Ergo ha 50 a ktg és adod 100-ért akkor lesz x profitod. Ha többért adod akkor nem nőnek a fix ktg-ek ergo csak a profitod. Valószínűleg még 660-ért is megéri eladni ugyanazt a készüléket ami egy éve 1,5 millió volt.
-
Urdaran
kezdő
Ez a légiesség jó szó, tényleg ez lehet mögötte. Azokat a tévéket nagyon nem szeretem, aminek a két végén van két-két kis láb, olyan mintha minden pillanatban el szeretne dőlni. Annál már a C7 lába is jobb, de ez a félkör nagyon tetszik. Ennél már csak falra szerelt verzió lenne jobb, de azt most kihagyom, talán majd az új lakásban. Sokáig féltem az oledtől, de amióta itt és külföldi oldalakon is olvasgatok, elengedtem. Nekem most úgy tűnik, ha valakinek hamar beég normál használat mellett, az vagy elrontott valamit, vagy hibás volt. Most csak ezért nem veszek 300-ért egy IPS-t, ami a kezdeti terv volt. Köszönöm mindenkinek itt is. Azután majd a beállításokkal zaklatok mindenkit.
-
Partz
senior tag
Tényleg vicc, mellette meg ott van 500.000-ért ugyanennek a gyártónak, ugyan ekkora méretben az ips paneles lcd-je. Csak mert nem rég volt téma mikor lesz olcsóbb az oled az lcd-nél, már most is vannak érdekességek.
Ez egy 2 hónappal ezelőtti kép ugyanonnanMozis téma dettó. Haverok nem tudnak rávenni, így a 4k hdr filmek után. Szürke feketék, homályos kép, a nachos szagától már hányok, csámcsogás, röhögcsélés, röfögés, mobilozás... Úgy felidegesítettem most magam, hogy nézek is gyorsan egy Mátrixot uhd hdr-ben, csak mert nincs rá tartalom!
-
Warck
tag
Én se de én nem a menüre és a kezelhetőségre, gondoltam,mielőtt félre értés lenne webos egy jó dolog, stabil és nincs gond vele. De olyan praktikus, dologra értettem, hogy oda figyelnének apró de fontos dolgokra. Mivel bizonyos funkciót, nem említenek, a könyvbe, aki nem olvassa a topikot, vagy nem ír az lg nek nem tudja, ezt a ciklust. Míg mások oda figyelnek és le írják a könyvbe. Ill jelző fényt bigyeszt.
-
daneel_hu
addikt
Mellesleg...
Ott van a RTINGS teszt. A 2016-os modelleket egészen extrém módon be tudták égetni.
Van olyan tesztábra, ahol szerintem a vörös alpixel(ek) már túl van(nak) életciklusa felén, annyira durva a degradáció.Már azt is könnyedén észreveszed egy tesztábrán (pl homogén vörös háttér) ha 1%-ot "fárad" az alpixel.
Szerinted ezt olyan nehéz hosszútávon elérni?
Kétlem.
Amennyire saccolom, nálam nagyjából 1% lehet az eltérés. És látszik. -
bandi0000
nagyúr
hát az tuti
inkább itt az a baj hogy nem feltétlenül szügséges most tv-t cserélnem, ezért bosszantana ha a semmiért cserélnek, persze tuti szebbek lennének a filmek, de a tv adásoktól még mindig tartok, mert ha azok vállalhatatlanok lesznek akkor aztán marhára megérte a csere
-
bandi0000
nagyúr
de most akkor ezek mégse minden oledre vonatkoznak? Ha megvenném, akkor teszteljem le bandingre?
Nyilván nem akarok magammal kiszűrni, de pont az ilyen függőleges sávoktól menekülnék LCD-n, akkor meg kiadok egy valag pénzt és ezen is ugyan az lenne csak kicsit más annak nem örülnék
-
Joshi
titán
Ok, de nem véletlenül változtatták meg a nevét, lehet hogy már más a funkciója. Viszont ha tényleg így van, akkor lehet hogy ez miatt nem tudom rendesen bekalibrálni a tévét. Próbáltam azt is hogy kikapcsolom, de akkor a 120cd/m2-es fényerőt lehetetlen elérni. Nem tudom hogy a szervizmenüben lehet-e valami okosság hogy ez ne szóljon bele.
-
Tengri
senior tag
-
Joshi
titán
"Sony-nak például nincsen oled light beállítása"
Valóban nincs, ezt Sony úgy hívja hogy Csúcsfény, a régebbi firmwarekben pedig X-tended Dynamic Range volt a megfelelője. Látszik hogy rég nyomkodtál Sony tévét. Sajnálatos.ui.: egyébként Sony ezt a beállítást nem is engedi fokozatmentesen állítani. Gyakorlatilag Max - Közepes- Alacsony beállítás állítható nagyon okosan. A kalibrálásaim során szinte nem is szólt bele számottevően ez a beállítás, pedig teszteltem rendesen.
-
Partizan182
senior tag
Igazából mindegy hogy hol a fehérpont, a lényeg hogy közös megegyezés legyen. Ha a rendezô hûvöseb/semlegesebb fehéreket akar használni egy adott jelenethez/filmhez megteheti, egyszerûen szól a coloristnak hogy haver, vedd hûvösebbre az egészet, legyen mondjuk R-5/G0/B+10 a fehér amit használunk.
A gond az hogy ha az origód (D65) más mint neki akkor a te "fehéred" a fenti filmben jóval kékebb lesz és nem az a semleges amit szántak. Szal a D65 fehérszint nem jelenti azt hogy minden automatikusan sárga lesz (nem kötelezô a 0/0/0 fehéret használni), hanem csak azt hogy a koordináta-rendszer amiben a színeket határozzák meg ugyanott helyezkedjen el a színtérben.
-
Joshi
titán
"De ez a 6500K-ra kalibrálás, nem olyan elavult megmaradt dolog, mint a 24p?"
De nem ám, ráadásul mindez 120cd/m2 fényerőn különben megint odavágsz az egésznek. Elég kicsit eltérni ettől és a mérés már egészen más. Én most azzal szopok, hogy mindig mást mérek, gyakorlatilag semmihez nem nyúlok és mégis mást mérek néhány órával vagy nappal később. Így elég nehéz kalibrálni.A szervizmenübe nem akarok belenyúlni mert garis a cucc, de szerintem ott lesz a 3 kulcs közül az egyik(Ready Player One).
-
Partizan182
senior tag
Hehe, én is azon kezdtem. Ha ez megnyugtat nekem 2 hónapnyi oda-vissza cseszegetés volt anno mire beleszoktam a Warm 2-be, elsőre lehetetlenül sárgának tűnt.
Természetfilmeken lehet jól látni a Normál képmód "áldásos" hatását, aki járt már erdőben az tudja milyen ott a napsütés, ahogy a sárga fényt szétszórják a zöld levelek. [link]
Ezt érdemes megnézni Normal/Warm2 váltással, látni fogod mire gondolok.
Egyébkén meglestem a Technicolor presetet most jobban, Oled light kicsit magas az én ízlésemnek, egyébként kb az amit én használok ISF alatt.
-
Joshi
titán
Ne ragadj le a színhőmérséklet hideg/meleg/semleges beállításokon, ott is eltérhetsz ezektől. A Sonynál pl Profi 1 és 2 van, hogy most ez Profil vagy Profi akar lenni azt nem tudom, Sonynál nem lehet tudni.
ui.: angolul Expert szóval Szakértői mód akar lenni, de lehet magyaroknak csak profil.
-
Partizan182
senior tag
Mert a váltás mindig fura, függetlenül hogy miről mire váltasz. Amihez hozzászokik a szemed, azt fogja "helyesnek" érezni. Próbáld ki 2 óráig warm2-on aztán menj vissza Normálra. Ugyanannyira fog fájni csak a másik irányba (jujj minden sárga lett helyett jujj minden kék lett).
-
Bakus
tag
Azt úgye tudod, hogy nem minden tv-t egyesével kalibrálnak a Technicolornál. Amúgy meg egy olyan profilt készítettek ami nekik tetszik és ami messzebb van az általánosan elfogadott értékektől mint az ISF profilok, emiatt más mérőértékekkel az ő profiljuk lenne a pontosabb.
Amúgy személyes véleményem az, hogy lehet neked más képi illetve hang beállítások tetszenek mint ami a referencia, de kérlek akkor ezt tartsd meg magadnak mert ez ebben a formában teljesen egyéni ízlés függő.
Egyébként zenénél és házimozinál is próbálják megközelíteni azt a hangképet amit keverésnél elképzeltek, úgyan ez a helyzet a képi világgal is. -
Joshi
titán
A tudás nincs meg de mitől is lenne meg hiszen soha nem foglalkoztam a témával. A kalibrálás még folyamatban van és junior19 a nagy segítségem amiért nagy köszönet neki.
Szerintem az érzékszervek olyan biológiai eszközök, amik nagyon gyorsan alkalmazkodnak a környezeti viszonyokhoz, különben az élet göröngyös útvesztőjében nem jutottunk volna el idáig.Hidd el hogy nem is olyan nehéz megszokni a sz@rt, de az is igaz hogy egyeseknek van érzéke a hangzáshoz és képi világokhoz is. Most biztosan nem fogalmaztam kellően szakmaian, de ez az egésznek a lényege, vagyis az alkalmazkodás. Hozzáteszem az ember érzékszervei még a hangulattól is nagyban függnek. Szóval nem egyszerű a történet.
-
Joshi
titán
Ezek nem mások mint ugyan olyan profilok mint a többi, ettől függetlenül soha nem lesz tökéletes egyik sem. A Sonynál a Cinema Pro volt a leginkább közel a referencia értékekhez, de a fényerőt és úgy általában mindent csak méréssel lehet pontosan belőni. A Sony max fényereje 50-es érték a csúszkán amiből a 120cd/m2-es értéket a 14 adta ezen a fényerő skálán. Nálad az 50-es érték nagyon magasnak tűnik, szinte biztos hogy mérnél olyan 180cd/m2-t is ha nem többet. Nyilván egy világos szobában kicsit feljebb lehet emelni, de az akkor is sok. Egyébként be lehet kalibrálni egy tetszőleges profilt is, aztán a régit meghagyva lehet próbálgatni őket. Ha már ilyen jó kijelzőnk van akkor használjuk ki az adottságait, persze ha neked ez a jó akkor használd így, csak ne ajánlgasd másoknak mert nem az a jó.
-
Partizan182
senior tag
Arra írtam hogy nem mindenki szereti a referencia képet csak ennyi.
Alacsony din kontraszttal kísérleteztem anno, de vagy nem csinált semmit (eleve kontrasztos kép esetén) vagy elbarmolta a képet (most így hirtelen az éhezok viadalának valamelyik sokadik része van előttem, azt nagyon kontraszt-szegényre masterelték, din kontraszttal tök más az összhatás).
-
Partizan182
senior tag
Ja, anyám ilyen még, hogy kifejezetten a Dinamikus képmódot szereti, nehogy már az unalmas valóságot kelljen a képernyőn nézni
Goprot elhiszem, digitális filmfelvétel esetén mindig van utólagos color-grading, ott állítják be a színeket (D65re kalibrált professzionális Sony oleden). Igazából a színhőnél nincs nagyon olyan hogy abszolútértékben helyes / helytelen, az emberi szem pár perc alatt hozzászokik (igen, a cigipapírhoz is), itt inkább arról van szó hogy azt szeretnénk látni amit a rendező megálmodott (és ő d65ön álmodik).
-
Partizan182
senior tag
A dinamikus kontraszt dinamikus ám (tudom, megdöbbentő), máshogy fog viselkedni tesztábrán mint valós kontentben. Igen, a d65 fehér a napfény által megvilágított papír színére van állítva. Merthogy irl ezzel szoktunk találkozni. Sárga fénnyel úgy értem (napfény, villanykörte, olvasólámpa stb).
-
Partizan182
senior tag
Alacsony dinamikus kontraszt HDR10-nél alap, de azért mert ott az nem dinamikus kontrasztot jelent, hanem az active hdrt kapcsolja be. SDRnél ugyanez már töri a fenti/lenti részleteket.
Az ÖSSZES kontentgyártó D65 fehérpontot használ (~warm 2) kb úgy 100 éve, megszokást igényel elsőre, de utána lehetetlen visszamenni a kékes / lilás takonyba (Normál színhő). De senkinél sem fog kopogtatni az ISF rendőrség a beállításai miatt
-
junior19
senior tag
Te is mindent megteszel, hogy még véletlenül se tudd 100%-san kihasználni a készülékedet.
Ráadásul, még magadnak is ellentmondasz.
Megbízol a Technicolor beállításaiban, de azért a dinamikus kontrasztot bekapcsolod. Egy IPS kijelzőnél megérteném, de egy Olednél? Ha jó is volt a gamma értéke, akkor szépen tönkre is vághattad. A színhőmérsékletet közepesre állítod, ha jól be volt állítva, akkor a 6500K színhőmérsékletet megemelted olyan 8000K környékére, aminek a következménye az lesz, hogyha színhelyes volt a megjelenítő, akkor ezzel a mozdulattal meg is változtattad ezt. Kb minden szín kékbe húz. Neked ez lehet így tetszik, de akkor teljesen mindegy melyik képopciót használod, mindegyiket be lehet állítani ízlés szerint. De itt mindennek megvannak határozva a szabvány értékei, amibe az ízlés nem fér bele, mert borít mindent.
A Technicolor sem 100%-os, ezt felejtsd el, ahogy a THX sem. Csak megközelítik a szabvány értékeit a beállításokkal, jobban, mint másik üzemmód. De LG -nél az ISF is jó szokott lenni.
A kontraszttal kapcsolatban pedig csak annyit, hogy a kolléga valószínűleg arra gondolt, hogy egy megfelelően beállított fehérszint mellett, ha az oledfényt 30-40 között használják, akkor az az előírt 120 csúcsfény helyett 180-220-at fog jelenteni. Az igaz, hogy maga a kontraszt értéke ha lenne, akkor nem csökkenne, mivel a fekete értéke az 0 marad. De ha nincs jól beállítva a fehérszint, s az oledfény emelésével érik el a szabvány értékét, akkor a csúcsfény értéke megfelelő, de a szürkék szintjén nem a gamma értékének megfelelő lesz a fénysűrűség szint, ami hatással van a gammára, a kép dinamikájára és mélységére van hatással. -
Joshi
titán
Ezek a beállítások nem biztos hogy más készüléknél is jó, pontosabban egészen biztos hogy nem jó, de még nálad se. Én most kalibrálom a tévémet, de eszméletlen hogy eddig hogy néztem. Gyakorlatilag köze nem volt a referenciához.
(#14195) front3r a mostani tévéknél minden bemenetnek külön beállításai vannak, de ez el is várható.
-
dgyuri0123
nagyúr
Persze hogy érzem, nem tagadom, de majd akkor váltok, ha vagy sokkal olcsóbb lesz a "B7-8-9-10...stb" sorozat vagy az imént általam jelzett "hiányosságot" sikerül orvosolniuk az LG mérnökeinek. Addig is, remekül érzem magam a FHD oled képminőségével.
De én kicsit másképp látom, mint Ti.. én azt mondom: elég hogy OLED legyen. Ez már önmagában garancia a seggre ülős képre. Hogy a 4khdr még rátesz egy lapáttal? Rá, de kinek mi az ingerküszöbe... az enyémet nem nagyon birizgálja..
-
új panel? ezt miből gondolod? semmiben nem lép előre a tavalyihoz képest... szerintem az oled mára "csúcson" van (pontosabban tavalyra
), innentő évente kapod ~ugyanazt (esetleg olcsóbban picit)
az új processzor meg a nagy semmi - jobb képed nem lesz tőle (észrevehetően)(#13932) adamssss
"Mert annyi hfr tartalom van...
Freesync meg minek? Aki ezen jatszik annak csak van olyan kartyaja ami barmit visz stabil 60fps-el 4k-ban."Annyi van, amennyit kitolsz a pécéd gpujának kimenetén
Melyik kártya viszi a játékokat stabil 60fps-el 4k-ban? Nincs ilyen.
Konzolok?De oké, ezek nem kellenek - ezesetben mi marad, mint újítás? Semmi. És LG-ben ezek SE jönnek.
(#13938) krx21 : napersze, mert az interpoláció olyan hűdeszuperül működött eddig is a tévékben játéktartalommal
(nem, nem az input lag volt az egyedüli rákfene, hanem a képhibák és az esetleges akadozások)
-
PuMbA
titán
Tudomásom szerint a 300 sor 24fps esetén igaz, mert az FPD Benchmark tesztlemezen így van fent az a bizonyos teszt videó. 60fps esetén 650 sor és pont ezért van interpolációval, azaz 120fps esetén 1080+ sor. Tehát az fps szám növelésével növekszik a mozgásfelbontás, ugyanis a pixelek hamarabb kezdenek el váltani az adott színre.
-
junior19
senior tag
Én is cáfolnám. Az Rtings tesztjeit én az utóbbi időben egyébként is fenntartásokkal fogadom.
A másik, ami a lényegesebb, hogy a teszt a DCI-P3 színtér vizsgálatára vonatkozik. Szerintem azért még SDR tartalmat többet néznek ezen a kijelzőn is. Azt meg nézve viszont lényegesen jobb a B7, mint a Samsung.
Segítek egy fórumtársnak bekalibrálni az oledjét, s aszürkeskála kalibrációja hasonlóan jóra sikerült, mint az rtings tesztjében. A szín még nem lett állítva, s a képen látható eredményt kapta. Szemmel láthatóan jobb az rtings tesztjénél, megmerem kockáztatni, hogy a Samsungénál is jobb. Akkor most ez hogy van?[kép] -
toto222
tag
-
Joshi
titán
Claire78-nál lenne jó kipróbálni a tévében beállított fix DV-t ha egyáltalán ki lehet külön választani, igazság szerint csak erre lettem volna kíváncsi. Magyarul csak a DV anyagot "látja" a tévé, más HDR formátumot nem. Sonynál nincs külön DV opció, ha idővel lesz az Oppora DV profil fw, akkor úgy is kiderül.
-
Ren Hoek
veterán
Akkor mondjuk egy nagyobb IPS/ VA LCD monitoron is rossz lenne a gaming.
Ezért nem akarok hozzászokni a 120 FPS-hez, mert onnantól okádás lenne alább menni.
Régen a 30-45 FPS is teljesen oké volt, csak aztán a 60 FPS-t szoktam meg. Ahhoz képest tényleg diavetítés, a fix 30.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged