- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Streetwise
újonc
Oh, értem. (Nem sokat maszatolok laposokkal, így ez az alaplapra integrált dolog nekem teljesen kimaradt. )
Viszont kérdés akkor még: Le lehet -e és van -e értelme letiltani ezt az alaplapra integrált 4 gb-ot a +16gb-s Ripsaw modul miatt? Gyorsabb lenne -e a kevesebb 16gb 1 modul magában, vagy nincs érdemi sebesség-különbség együtt, ezért több értelme van a 4+16 gb kombónak? -
-
aquark
tag
köszi!
hibázni nem fog, ha csak nem Ryzen specifikus a dolog, mert használtam már így intel procis gépet. (2 azonos duálban + egy szingli mellette), szóval szerintem menne, és azt is tudom, hogy 2x8 duálban gyorsabb lenne, egyrészt a duál 2x sávszél, másrészt a magasabb freki (max. 2666, esetleg tuning) miatt. De van ez a táblázat Ryzen 1-es procikhoz, és az nem említ 3-as konfigot, ezért nem tudom. (Sajnos nem tudok angolul, magyar weben nem találok infót)
-
Abrion
senior tag
Simán bírja D egy weblap szerint
Támogatott memória órajelsebességi fokozatok:1066,1333,1600,1800,1866,2000,2133,2200 Mhz
Támogatott memóriamodul kapacitások: 16GB, 1GB, 2GB, 4GB, 8GBDe nem ezt a gépet akarom nagyobbra bővíteni, új alaplap amibe m2 megy meg ddr4 ram vagy ddr5 stb, teljes új minden kivéve a VGAt és a tápot.
De amit javasoltál az ok, 1x4gb 1333MHZ ram és bent hagyom a régi 2x2gb, ez így jó nem? -
pohár
félisten
ha nincs benne még a lefogató, írok a BQ-nek, ingyen kiküldik a hűtő és alaplap/CPU számla bemutatása után, ettő nem félek
abban a topikban sokra nem mentem sajnos, az aktív tagoknak DDR5-e van, jelen helyzetemben ez sok segítséget nem nyújt
így hát jöttem ide a szakikhoz, akik napi szintem mozognak a DDR4-es RAM-ok felsőbb kategóriájában, hátha tudnak okosat mondani nekem
gyorsan ránéztem, az MSI nem írja a QVL-ben, de a Crucial írja a sajátjában a laphoz
-
Masooo
aktív tag
és NyalokAA
Köszönöm! Igen, érdekes belenézni egy ilyen folyamatba. A laptopba nekem pl g.skill van és kiválóan mennek amióta csak megvettem őket. A felhasználói vélemény mondjuk fontos, hisz utal arra, hogy mire számíthatnak mások. Magam is a két kiemelt gyártót néztem most, valamint a G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz F4-3200C16D-32GVK.
Nekem a támogatási leírások is furák, a tomahawk ram listájában pl ezt nem találtam meg, de a kingston renegade ramokat sem, sőt a ballistix ramokat is csak részben, míg a kingston oldalán adott laphoz elvileg társítható a fenti mem, a ballistixre is mindenki mutogat, hogy milyen jó amd mellé, már csak a ripjaws a kérdéses
Fura hogy ennyire nehéz jól eligazodni, vagy megkeveri az embert a fellelhető és felvehető tudás mennyisége.
Köszönöm mindenkinek aki vezérel az úton -
Krisz1000
tag
oké, de ha mindent a lassabb (gyengébb) ram páros értékeire állítok be, akkor mindenképp el kell indulnia, nem? vagy még akkor is lehetnek olyan paraméterek ami miatt beakad a fogaskerék?
16gb os modulokat nem nagyon láttam mostanában reális áron..., ja meg ebbe az alaplaba nem is lehet berakni amit nem igazán értek... (kézikönyve szerint)
annyit tudok, h összesen 16nál mindenképp több kéne, mert pagefile-t állandóan 10 felett kér a fizikai 8 mellé.
válaszod előre is köszi
-
Ok, igaz, nálam egyértelmű, hogy subokban meg is szorongatom őket. Ilyet nem szoktam csinálni, hogy frekit emelek, de semmi máshoz nem nyúlok. Vmi ok biztos volt, hogy emelte.
Inkább kérdeznék mást, mindenkitől. Haveri körben szoktam segíteni ram oc-ban másoknak. Olyat tapasztalok mostanában, hogy veszik a méreg drága 4266-os kiteket cl16 az xmp, de egyiknél ugyan bootol a gép, de be is fagy, másik cimbinél meg boot sincs. Egyre több helyen olvasom, hogy ezeknél a qrva drága kiteknél, mennyi gond van. Kézzel korrekciózva hibamentes, de ha nem ért hozzá valaki, akkor el sem indul a gép. Nem olcsó lapokkal természetesen. A kitekkel nagyon jó eredményeket lehet elérni, de az xmp használhatatlan. Mindegyik Gskill gtzr. Qvl lista a gskillnél üres, semmivel nem tesztelték, csak cefetül drága.
Pl ez a kit is ilyen. Ezzel tegnap kerültem kapcsolatba: [link] -
3200-ről emelt 3500-ra. Ahhoz kell emelni picit. Az más kérdés, hogy érdemes e. Aida teszt megmutatná, hogy nyert e vele az xmp-hez képest, vagy sem.
Garsza:
Én 1.4V fölé nem vinném, azon a feszültségen szépen dolgoznak a gtzr-ek. Itt visszaolvasva találsz infot, mit hogyan tesztelj, ha már oc-zod a kitet.
-
Mardi
tag
Nah, egyelőre úgy tűnik, hogy elég egyszerű probléma volt, kivettem, viszaraktam őket, most már nyolcat lát a Bios is a Windows is (Meg a BIOS előtti bootszekvencia is gyorsabb lett, nem agyal annyit a gép)
Köszi a segítséget mindenkinek!
Azért még egy kérdés: nézegettem ezt az xmp, ez tulajdonképpen micsoda? Vannak különféle profilok BIOS-ban amit állítgathatok, gondolom ez gyártói tuning, így elve butafelhasználó-biztos? -
SUPREME7
őstag
Állítólag tesztelték nem is keveset, még beszélgettünk is, hogy nagyon tetszett nekik az összeállítás stb. Nem az üzletvezető rakta össze, hanem van külön szerelő emberke, holnap azért dobok neki egy telefont, mert vagy sz*patásból, vagy hozzánemértésből (azért ezt kétlem), vagy lustaságból csinálta így a kedves kolléga, de mindenhogy gáz ... Elvileg tudom feljebb tenni a ventit, csakhát bontás....
-
janaman01
addikt
Értem. Hát ez egy régi gép, annó azthiszem 2012 ben vettem, ugye 4gb rammal , rá egy évre raktam bele a másik ramot , és qzóta így megy. Semmi fagyás semmi lefagyás nem volt , pedig régebben játszotgam is rajta. A windows t már istenduja hányszor raktam újra , mert közben kipróbáltam a win 11 et is ( igazából azzal sem volt semmi gond) hát nem is tudom, ha lesz lehetőségem ilyen ramot kölcsönözni valakitől akkor majd megnézem azzal....és ha úgy is hibára fut akkor valami az alaplappal lesz. Bár rendszeresen karbantartom újrapasztázom stb...
Köszönöm az eddigi segitségedet , és figyelmedet -
janaman01
addikt
Hát sajnos csak 4gb ot kezel slotonként , megnéztem most. Viszont a windows mem tesztje is mindkettőre azt irta hogy hibás.
Fagyni soha nem fagyott még le, se kék halál semmi...inkább az a jelenség hogy lassan nyitja meg az alkalmazásokat..Most van nálam egy másik laptop is mondom azon is lefuttatom...az az érdekes hogy az enyémen kb 1 óra20 percig futott...a másik laptopon meg már 58% nál tart és nem megy 6 perce....igaz 7th gen proci van benne , meg ugye ddr 4 ram...ennyit jelente gyorsaságban? Vagy nálam azért lassú mert hibás mindkét ram?
Csakhogy világos legyen nekem, akkor tuti a ramokkal van a gond? Nem a proci , az alaplap stb hanem a ram?
Dvd iró olvasóm van igaz a helyén most egy vincseszter van, de ha nagyritkán használni akarom akkor usb-sata kábellel tudom használni
-
janaman01
addikt
Ú...köszi.hát mostanában nem nagyon vagyok benne , de ez egy laptop, nem tudom mi az a külső ODD..azt hogy tudnám használni? Illetve akkor érdemesebb lenne belerakni egybe egy 8gb ddr 3 1333mhz ramot? Mert addig kezeli a laptop...egy régi acer v3 531 i5 2520M procival
Illetve ha a fentebb emlitett módszer műkődik melyik márkár válasszam?
Vagy a meglévő adata ram mellé ha találok akkor egy ugyanolyat?
A mostani ramok amik darabonként 4gb ak, mindkettő sebessége 1333mhz -
Tengri
senior tag
Ha marad az Unify-d, akkor menni fognak.
Apósomnak is ezt a típust ajánlottam, de ő csak a 2x8-as KIT-et fogja majd megvenni. -
janaman01
addikt
Nem.. igazából me t rendesen a gép, soha nem volt fagyás kéknhalál stb..csak most újrahúztam a windows 10 et , mert közben kipróbáltam a 11 et, aztán alaposabban belenéztem , ugye legújabb driverek fent stb, aztán rábukkantam erre a mem testre..gondoltam ránézek.
Akkor már csak azt nem értem hogy ha csak az egyik 4gb ramot hagyom benne akkor kb 15 másodperc alatt áll fel a rendszer, ha belerakom mellé a másik nanya négyeset akkor meg kb 30-50 másodperc...ha csak a nanya t hagyom benne akkkor is 30-50 másodperc...
A memtest 86+ egyszerűen nem tudtam megcsinálni boot usb re nem tudom hol hibáztam ugye uefi a boot a biosban, dvd meghajtó nincs , benne a helyén vinyó van -
-
Ha szabad valamit tanácsolnom, az az, hogy ne adja fel. Drága és nagyon jó kit, vétek volni lemondani róla. Nem tudom baj esetén, hogy mi is ez az élettartam garancia. Ha 2026-ban elhal, akkor írok a gyártónak, aztán posta fejében küldenek egy másik hasonló, éppen aktuális kitet? Szerencsére nem kellett ilyet próbálnom.
-
-
MaddeNNNN
addikt
De beállítottam a Samsung B-die értékekre és ki kellett vennem az elemet az alaplapból hogy resetelje magát és elinduljon. Azért mondtam a Hynix értékeket, mert amiket kitapasztalva beállítottam neki az kísértetiesen hasonlít a Hynix DRAM Calculatoros SAFE vagy FAST presetjére, nem emlékszem már. Ezért állok értetlenül a dolog előtt.
-
-
Ekiamedve
tag
Bios +win frissítés már meghibásodás után lett frissítve hogy szoftveres részt kizárjam
Ramot meg egy teljesen másik kittet tettem át öcsi gépéből próbaként ma.
Jó állapot és a meghibásodás közt nem volt birizgálva a gép
Mondjuk így belegondolva a mixed realitym kábelje elszált lehet hogy az baxot vissza usb-n keresztül valaminek? -
gabber01
addikt
Kétlem, hogy bármelyik is többet számítana 1, max 2 foknál, ha egyáltalán. A világítós kit-ek meg totál marhaságnak tűnnek, pláne annyiért, mint egy valódi 8Gb-os modul...
@Nyugis: én is hasonló cipőben vagyok. Ugyanilyen, csak 2x8Gb-os kitem van. Sajnos megtévesztettek a képek, azt hittem rendes heatsink van rajtuk, de csak nyomorult matrica. Legjobb megoldás eladni és venni másikat.
-
z123456z
őstag
Nem, még semmit nem próbáltam. Este lett berakva, csak csináltam egy Aida tesztet. Sajnos nem emlékszem a predator eredmenyeire, de úgy rémlik, az kevesebb volt. Xmp nélkül tuti, hogy ~32k volt, és mintha 42 körül lettek volna xmp 3200mhz-n. Szóval jónak tűntek ezek az eredmények. De a fiam azt mondja, hogy nem érez különbséget, neki a mennyiség volt a lényeg. Szerintem nem fogok elmélyülni benne, nem rossz ez. De azért köszönöm.
-
szasanyi
félisten
És ezek között - esetleg más típusból - van olyan, amelyik egyszerűen és stbilan képes 3600Mz-re? Ugyan kérdeztem már de választ nem kaptam ezért gondoltam talán tudsz segíteni...
-
Nerazim
őstag
Csak tök ugyanolyan masik 16gb os rammal megy a dual chanel? Keret most nincs ra, de par ev mulva mar lehet szo rola, akkor meg vajon leaz a piacon ez ram ami most van gondolom. Mennyi teljesitmeny vagy inkabb fps csokkenest jelent jatekban a single chanel a dualhoz kepest?
-
Gelli
csendes tag
Köszi a választ. Azt nem értem még, hogy teszek bele 3 csatornás módban 4 modult. Vagy ha 3 csatornásként akarom, akkor 12GB lesz a max? És 2 csatornás módban tudok csak 16GB-ot belerakni? Vagy 4 foglalatot is tud 3 csatornásként kezelni? Előfordulhat, hogy az alaplap 2100MHz-es modulból nem tud 4 csak 2GB-osat kezelni?
-
BullKoxa
őstag
Ma pont ez itt a lényeg ! Röved a sztori.
Mikor vettem a gépemet 2x kelett vissza küldenem a ramot.3000MHz-t rendeltem alacsony profilut.
1. Nem volt 3000MHz-s 2666-s volt Fury, számla van garilevél van.
2. Nem fért be a Proci hűtőm alá 3000-s de magas profilu Corsar volt . Számla, garievél van.
3. Az amit jelenleg használokHyperX Savage 3000-s alacsony profilú, erre tessék ehez csak számla van garancia levél semmi.Kowi84 : Szerencsére nekem is vannak fotók a ramokról , ès ami most van , szerintem a bolt rakott rá egy matricát.
Jó volt ezt olvasni amit írtál. -
PROTRON
addikt
A 40% bukót arra érted hogy anno túlárazva vette ugye? Ne ijeszd el a jó megoldástól.
Mert igazából most az a lényeg hogy tervezett vásárolni 2x4 GB ramot és a cél az össz 16 GB elérése.
Tehát a lényeg hogy a 2x4-hez képest a 2x8 többe kerül és ezt a hiányt kell csak kipótolni a jelenlegi 2x4 kitt eladásával, ha nem is sikerül 100%-ban legalább minél kisebb rés maradjon.Rákerestem az alaplap általad belinkelt hivatalos memória listára, és amit épp használ a kolléga az pont nem szerepel benne, bizonyítja hogy intel alaplapok kevésbé érzékenyek.
Amúgy új alkatrészként ugyanaz a 2x4 kit EMAG-on horror 35k-ért hirdetik, szal annyiért simán lehet találni akár 4x8-at is használt piacon. xDD
Hardverapro oldalon nézem hogy a hasonló tehát 1600-as DDR3 2x4 kitek 6-10k huf között szinte azonnal elrepülnek, de pont a fentebb írt ripjaws kitből látni 13k-ért. A boltban újonnan 13-14ért már kapni 1x8-at, de azoknak a késleltetése rosszabb mint a jelenlegi 2x4-nek.
A boltban a jobb 2x8-asok 30-35nél kezdődnek.
Használt piacon kb 20-ért már kapni jobb paraméterű 2x8 kiteket.Nagyon fontos ECC- jelölést kerülni!!!
-
vegh001
csendes tag
Lehet rosszul fogalmaztam. Szóval a thaiphoon progiból ki tudtam olvasni, hogy a ramom Hynix BJR (ami asszem az 5.21). A másik programban a dram calculatorban ugye be kellene állítani, hogy milyen ramom van proci stb és az alapján számolja ki az időzítéseket, csak a progiban nincsen Hynix BJR csak (fejből most hirtelen az összes nincs meg de van) CJR/CFR, MFR, AFR és nem tudom, hogy melyiket kellene akkor választanom.
-
törölt tag
Memory:
RAM: total: 13.59 GiB used: 1.74 GiB (12.8%)
Array-1: capacity: 128 GiB slots: 4 EC: None
Device-1: DIMM 0 size: No Module Installed
Device-2: DIMM 1 size: 8 GiB speed: 3200 MT/s
Device-3: DIMM 0 size: No Module Installed
Device-4: DIMM 1 size: 8 GiB speed: 3200 MT/s
Köszi szépen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- Corsair Vengence 32Gb Ram eladó!
- OLCSÓBB LETT!Kingston FURY Renegade Pro 128GB (4x32GB) DDR5 4800MHz KF548R36RBK4-128 vadi új memória
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged