-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #66601 üzenetére
Én még jövök neked pár képpel azért
Ezek mind 4000 CL19-21-21 es B-DIE HyperX ramokkal készültek
10700K -> Z490 Aorus MasterEgyébként az alaplap a gyenge tényező nálad...
Húgomnak egy Rog Strix Z490-F lapja van... Akármilyen B-DIE-t rakok bele 3900 ig bírom stabilizálni...
Volt benne a 10700K cpu-m is, ami másik deszkában vitte a 4300 at... Szóval az alaplap volt gyenge... -
Aprósólyom
addikt
válasz
zebra_hun #66593 üzenetére
Jelenlegi VCCIO: 1,190V; VCCSA: 1,160V
Korábban 1,180V/1,15V volt beállítva, de mivel jelenleg keresem a számomra optimális [(Core/Ring/RAM)/Fogyasztás] beállításokat az alacsony cache/RAM időzítés miatt, ezért fentebb toltam mindkettőt +0,01V-tal biztos, ami biztos.
Ui.: Nem lehet, hogy valamit auto-n hagysz és azért hasal el?
-
Baryka007
addikt
-
válasz
zebra_hun #66559 üzenetére
Köszi, akkor megpróbálom így tartósítani..
Mondjuk már két napja szabadon van az egyik (csak egyről vettem le még), de remélem nem lesz gond azzal sem majd.
Bár az a meglepő nekem, hogy mindössze 2 fokot számít a borda annyira sok hőt nyom rá az Astral.#66558 Áhh értem. Akkor megnézem le pucolva bordák és RGB nélkül aztán, ha 45 fok alatt marad nem piszkálom.
Még egy dolog, az RGB-t kikapcsoltam tegnap előtt viszont tegnap ahogy észre vettem megint ment.. Minden alkalommal ki kell nyomni a G.Skill alkalmazásban? Vagy elég, ha a programot indítom Windows induláskor aztán úgy kikapcsolva hagyná? -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #66429 üzenetére
Nézd meg kérlek, hogy a GearBenchEngine.DLL ott található -e a .EXE fájl mellett.
A Vírusirtó letiltja vagy sandboxolhatja a DLL betöltését
Windows Defender, ESET, vagy más AV futtatás közben kilövi a programot, vagy meggátolja a DLL betöltését.
Ez gyakori natív, AVX2-es.dll
fájloknál, ha nincs aláírva a bináris. ... Úgy néz ki, alá kell írnom a programot digitálisan, ha ez lesz a felállás... -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #66427 üzenetére
A cél az, hogy egy programban lássuk a memória főbb beállításait / sebességét / és opcionálisan azt is, ha stabil mind -e mellett a ram !
Lesz egy pókdiagram arra van ott a placeholder, ahol az online adatbázis miatt össze tudod majd vetni más akár azonos típusú ramokkal vagy azonos platformmal a te ram sebességedet...
Overkillben DDR4 et is lehet DDR5 höz hasonlítani majd, ha úgy állítja be a felhasználó a szűrést...
Ha stability teszt lefut, akkor kap egy Stable plecsnit is, és össze lehet hasonlítani csak a stabil eredményekkel is majd az eredményt.
Igazából ez 2 program összegyúrva... És csak arra jó, hogy megkönnyítse az Overclockolók dolgát, ha hasonlítgatni / tanulni akarnak a statisztikákból.
De nem viccelek ha lesz végleges verziója... én megyek reddit, ocn, stb stb... Fog kapni digitális aláírást, viszem GitHubra... és megpróbálom elterjeszteni.
Ha összejön összejön, ha nem - nem ... De vannak nagyon jó ötleteim ... És akkor 2in1 AIDA+TM5 ... -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #66338 üzenetére
DDR5 el lehet hozni, de akkor vagy veszek hozzá ITX es ASRock deszkát, vagy Apexet... Esetleg ugrok Z890 re... Bár jó móka lenne az is ... De akkor DD hűtőt is kéne cserélni, plusz nincs LGA 1851 re delidelő toolom, szóval azzal még várok...
Ha a Nova lake DDR6 lesz, akkor biztosan maradok LGA 1700 on amíg az nem debütál -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #66332 üzenetére
Egy golden IMC-s 14900K vagy KS el, elképzelhető G1 4600 ?
Lehet, hogy elkezdek IMC-re binnelni ... Június-Júliusban lesz a CPU cserélve nálam ...
És most belegondolva az én 12600K-m Y-Crunch / anta777 extreme stabilan tudja a 4200 mt/s-t ... 12.-gennél 3900 nál jobbat nem láttam még semmilyen CPU-n... Csak a sajátomon, de ez durván túlteljesíti a 4200 mt/s el...
Szóval ezzel a logikával, lehet olyan golden IMC egy 14.-genes CPU-ban ami tudja a 4533 mt/s -t stabilan minimum? Vagy esetleg a 4600 at is ?
A te tapasztalataid szerint, és a fentebb írtak alapján hová tennéd a maximumot egy jó IMC vel megáldott CPU-nál ? -
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #66318 üzenetére
Azon a teszten már én is filóztam, hogy meg kéne újra csinálni.
Viszont nálam a 3070ti-nál sztem 0 difi lenne.
Pedig így már izgibb lenne, 6400xmp vs 7200cl32 kézi vs 8000cl36 kézi vs 8533cl36 kézi vs 8600cl38 kézi.
Tr bench amivel néztem egyedül, de ott is csak a cpu mérésből tudok következtetni, a vga ugye mindenhol koppon jár -
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #66302 üzenetére
Persze, ha koppon a vga, azt nem tudja megtoldani. Viszont az erre érzékeny programok, tömörítő progik pl hasznosítják a gyorsabb memóriát. Nomeg ha valaki baromi sok dolgot tölt memóriába. Lightroom/photoshop sok kép nyitva, layerek stb. De nyilván ez kevesebb embernek szempont, mint a játék.
-
zozoz1
aktív tag
válasz
zebra_hun #66294 üzenetére
Istenigazából még nem adtam fel. Most is ezzel mókolok. Nehezen adom fel, ha belekezdtem valamibe. De nehéz a végére járnom, mert kevés az info.
Nekem az is furcsa, hogy a DDR5 ramok adatai csak amolyan "valótlan" adatok. Régen ha beraktam egy DDR4 3200-as vagy 3600-as ramot, azok a névleges frekin mentek stabilan (és anno a 3600-ast simán feltornáztam 4000-re). Most meg semmit sem jelent pl. a 7800Mhz. Heteket szív az ember hogy stabilizálja 7400-on vagy 7200-on. Nekem Maximus Z790 Hero lapom van és 7800-as ramom. 7600-on nem tudtam stabilizálni normális időzítésekkel. 7400-on ugyan sikerült, de közel ugyan azt a sebességet kaptam, mint a 7200-on, ahol most az időzítések szükítésével próbálom feltornázni a sebbességet. De hiába tudtam a 36-46-46-125-öt levinni stabil 34-44-44-96-ra majd 32-42-42-86-ra, a ram szinte semmi érdemlegeset nem gyorsult. És nem értem miért? A 7800-as eleve 1.45V-os. Onnan feljebb nem annyira szeretném vinni a feszt.Egy VGA alulfeszelés vagy húzás, sokkal markánsabb. Ez a CPU-ra is érvényes. De a RAM-nal ez az egész olyan mint a szerencsejáték.
Nos, ezek a dolgok fusztrálnak...
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #65522 üzenetére
Na most volt részem a félretrainingben, próbáltam deltázva, kézi és auto feszekkel, kézi RON, Ron training, late command letiltva és bekapcsolva, warm training letiltva, fastboot letiltva. Magas tx-magas vdd2, alacsony tx-magas vdd2, persze lépcsőnként szopódva.
Erre kiderült kb 50 teszt futtatás után, hogy a vdd2 bekéri az 1.5v-ot 8400-on. És a vicc, hogy a tm5 meg futott 2 órákat bármikor indítottam hibásan belőtt vdd2vel.
És akkor olvasom, hogy mer hát 30p... -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65435 üzenetére
Igen a vga valóban odafújja a meleget de azért nem annyi a hőmérséklet mint amennyi volt. Nálam csak a (nem tudom mennyire látszik) cpu a vízhűtés, ott ahogy írtad is a meleg kifelé jön nálam is. A vga ha kijön az 5080 cserélni szeretném arra vagy egy 4090-re az majd attól függ ár/érték/teljesítmény arányban melyikkel járok jobban.
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65430 üzenetére
Úgy értettem, hogy a jelenlegi beállítással ami ugye az alap még kell e valamit állítani illetve tesztelni, hogy megbizonyosodjunk arról hogy a ramok alap mhz-n és időzítésen tuti jók e?!
Ahogy írod elsőre "sok és katyvasz"
Ha a hosszú leírás alatt Baryka007 írását érted szépen kifotóztam az egészet így legalább látszanak a képek illetve a táblázat is.
Azért ez a ram "tuning" nem egy könnyű és gyors művelet. -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #65430 üzenetére
Mintha csak én mondtam volna, sőt annál jobb
Ugyan ezt tudom ajánlani én is. Aztán idővel szépen lassan megjönnek a Gb/s és latencyk... Az első stabil B-DIE tuningom után fél évvel ugyan azon a rendszeren már minden erősebb volt átlagba 3gb/s el és úgy 4ns latencyvel..
Kell a gyakorlás, és hogy megértsd mi mivel van összefüggésben... Aztán már csak azt veszed észre, hogy a hobbiddá vált
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65419 üzenetére
Szia!
Megvan a hűtő elindítottam a "szokásos" tesztet gear1 CR2 beállítás van, ahol nem tudom, hogy ez számít e de hűtő nélkül volt egy error, és most nincs
Ahogy néztem közben a hőmérsékleteket lassabban ment feljebb és mikor így csináltam a tesztet a max hőmérséklet 49.7fok volt. Mik a további teendőim?
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65419 üzenetére
Ha leírod a véleményed, hogy szerintem vegyél, vagy ajánlsz rá hűtőt ez csak a te véleményed, de a döntést én hozom meg, hogy megveszem e vagy sem, innentől legalábbis én nem mutogatok senkire mert ez meg az mondta, részedről max egy ajánlás, részemről meg a döntés, de erről ennyit.
A lényeg szerzek valami hűtést vagy megoldom és már írok is hogy melyik tesztet indítsam -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65408 üzenetére
Ha játék alatt nem lesz gond akkor a tesztben lévő 1 error-ral nem kell foglalkozni, vagy nem tudunk vele mit csinálni? Ahogy fudi2002 írja, és te is mondtad, hogy melegedni fog játékok alatt is ha nem lesz gond akkor ne foglalkozzak a hőmérséklettel? Haladjuk sorban
Először rakjuk rendben a ramokat. Mit jelent az, hogy "limit" nélküli BIOS? Ha a frissítés alatt a BIOS frissítést érted akkor kb. 1hónapja fel lett rakva a legújabb
-
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #65413 üzenetére
Az a véleményem, hogy a 6P mag miatt tudhat ennyit ez a kis vakarcs.
Fentebb említettem atom kollégának, hogy i7/i9 cpu val ugyan erre a beállításra +4gb/s tempó jön az aida teszten.
És szerintem a kettő összefüggésben van azzal, hogy tapasztalataim szerint az i5 nem hajtja annyira meg a ramokat, ezért picit tovább bírja a ram OC-t is... De ez csak feltételezés, ehhez ki kéne próbálni egy rakat i5-->i9 cpu-t mire következtetés képpen le lehetne ezt vonni.
Köszönöm -
Baryka007
addikt
válasz
zebra_hun #65411 üzenetére
Valamennyire tényleg múlik a DRAM fesz az én tapasztalataim szerint is a CPU tulajdonságaitól, illetve az alaplapétól is amiben csücsül.
De nemrég váltottam 3200 cl14-14-14 es kitről 4000 cl16-16-16 osra... Ég és föld... a 3200 esnek 4000 cl16-16-16 hoz 1,51v kellett.. Az utóbbinak 1,49v kell 4200 cl16-16-16 hoz...
Azt azért kijelenthetjük, hogy a 4200 egy ADL től jóval átlag feletti, volt szerencsém 12700K alatt B-DIE OC-t hajkurászni... 3900 mt/s lett a vége... Ráadásul kopp ugyan abban a deszkában amit én is használok...
De a program nem is ajánl Z690 es deszkákra 3900 mt/s nél nagyobb tempót, csak ha watercooled+extreme oc-t jelölsz i9 cpu val, de akkor is csak 4100 at ajánl ha jól emlékszem az adatbázisára amit építettem....
BTW, nyomatékosítom szavaim, ez a program csak egy iránymutatás...
Az optimális frequencyt, és feszültséget a gazdinak kell magának megtalálnia ... De még az időket is ...
Ez a program csak egy iránymutatás, de egy nagyon jó iránymutatás
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65405 üzenetére
Pont most léptem ki az Avatarból kb.15perc játékidő után és természetesen futott a háttérben a Hwinfo. Igazad volt játékok alatt is melegszik. (Azért az nem semmi, hogy több mint 61%-át használta a maximálisnak és átlag 50%)
Nekem is zárt a házam de elől van 3 venti hátul 1 és fent 2 ami ugye a cpu hűtés.
Nem ide tartozik de lehet a CPU feszt is szabályozni kéne, nem tudom van e értelme a majdnem 1.35v-nek. -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65403 üzenetére
Az első kérdésem először is az lenne (lehet hülyeség) jó ez a kit, mert az előző tulaj várja a választ rossz kit esetén van lehetőségem cserélni.
ilyen hűtő is jó vagy nem ilyenre gondolsz?
Azaz egy error megszüntethető ebben a beállításban, mert ahogy látom ha így működik az az igazi, azért a tegnapi és a mai számok a magukért beszélnek.
Igen inkább csak játék ami a legnagyobb terhelés lehet, a VGA játékok alatt 61-62fok.
Az OC játékok alatt hoz javulást mondjuk a jelenlegihez képest? -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65392 üzenetére
Megvan a teszt Gear1 és CR2-nél, azt kell hogy mondjam, sokkal gyorsabb így a ram olvasást, írást, másolást teszteltem először hát azt kell hogy mondjam jóval többet csinál és ami nagyon sokkal kevesebb az a késleltetés eddig olyan 79körül volt most 57 ez nagyon jó
, arról nem beszélve hogy a tesztet tegnap több mint 40percig csinálta most meg 20sem volt...
Sajnos hibázott egyet, de az biztos, hogy melegebb is lett mert tegnap nem volt ennyi a maximális hőmérséklet de mikor beírta a hibát akkor még olyan 45fok körül lehetett, illetve amit én észrevettem, hogy a feszültség 1.30v lett. Várom mit tegyek most, és itt van a kép:
Azért ezt is belinkelem:
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65392 üzenetére
Előre is köszönöm és a segítség felajánlást is, menjünk akkor sorba úgy ahogy írtad először jöjjön a Gear1 mód tesztelése és meglátjuk mi lesz az eredmény, aztán ha úgy van csökkenthetünk a feszültségen, ha már van ilyen memóriám akkor állítsuk be úgy, ahogy csak lehet.
-
D55
senior tag
válasz
zebra_hun #65324 üzenetére
Na egy kis élménybeszámoló az elmúlt napokból, tanulságos (szerencsére nem úgy, ahogy a történet közepe fele jött a frász, de a maga módján a végkifejlet tanulságához az is hozzájárult)
A VST feladta a leckét, kétszer is... Elsőre kijött vele (+CBR23 hosszú távon), hogy a VDDQ kevés kicsit alapból és a szorosabb harmadlagos időzítésekkel sem teljesen stabil. A VDDQ 1,25 helyett 1,28 már jó volt, így 1,3 lett, biztos ami biztos. Aztán ki akartam keresni melyik időzítés túl szoros. Szépen haladtam, mire egyszer csak elkezdett hibára futni, szinte rögtön. Ok, mondom megvan a bűnös (gondoltam), akkor lazábbra azt, és jók leszünk. De nem. Utána már sehogy sem.
Konkrétan 4000-re vissza kellett vennem a frekit és az SA-t is megemelnem, különben fél percen belül mindig hibát kaptam. Holott az én első profilommal korábban még 4-5 run mindig megvolt simán 4133-on. Lesápadtam, ahogy a szemem előtt bevillant a Raptor Lake topicból a "szét VST-zte" kifejezés, a külön figyelmeztetéseid is, meg az elmúlt hónapok degradációs parái a nagyvilágból. Pedig én csak 6-10 perceket járattam egyhuzamban, de hát tessék, ennyi elég is volt
Kicsit összeszedtem a lelkem darabjait, majd megállapodtam abban magammal, hogy ha a 4000 stabil még, akkor ott hagyom a dolgot egy időre és reménykedek majd minden nap, hogy maradjon meg a stabilitás. Másnap gondoltam itthagyom a CBR23-at jópár órára és ha azzal nincs gond, akkor kicsit megnyugszom. Hát volt gond, jött több WHEA is közben. Emeltem az SA-n tovább, még mindig. Emeltem a VDDQ-n, még mindig. Csökkentettem a VDDQ-n (olvastam, hogy elég keskeny sávban tud jó lenni), úgy is. Na mondom ez kész, tényleg ledegradáltam a procit... Adtam a Vcore-nak is egy keveset végül, csak legyen már stabil. És végre úgy tűnt az, végre 3 órát elment a CBR23 WHEA vagy random kidobás nélkül.
Kezdtem magam túl is tenni a dolgon, már máshol jártak a gondolataim. Volt ma egy kis időm, gondoltam újratelepítem a Windows-t, elkezdtem backupolgatni mindenfélét... Ahogy pakolgattam a fájlokat aztán, a Windows felhasználói felülete többször is furcsán rosszalkodni kezdett. Volt, amikor csak nem akart parancsokat végrehajtani, de a végén egy vezérlőelem megjelenése is elég látványos grafikai anomáliát adott elő. Na, mondom, szép... Valahogy az jött, hogy kutyaharapást szőrével, úgyhogy ráeresztettem megint a VST-t. De az most jó! Lefut, több ciklus is simán. Hm...
Visszagondoltam aztán a dolgokra és beugrott, hogy miután az RTL-eket sikerült jól betraineltetni, utána a training enabled opciót már nem kapcsoltam ki soha azóta és mindig 75/77-re vagy 77/77-re trainelt. Na mondom ez egy próbát azért megérne, hátha csak ez viccelt meg. És bizony! Vissza 4133-ra, training auto-ra, megint beáll a 77/85, de ismét stabil a VST és CBR23 alatt sincs semmi gond, plusz a Windows sem adott még most elő azóta semmi vicceset.
Sebességtesztek szerint pedig a latency-n buktam egyedül átlag 1ns körül a trainelt RTL-ekhez képest, de minden más számot hoz így is, ugyanúgy. Úgyhogy nem a rettegett VST volt és valójában nem is degradálódott a proci
(Az elméletem pedig az mindezek után, hogy írják is, hogy a távoli RTL-ek a határok elérését jelzik, már pedig ennek az lehet az oka a sejtésem szerint, hogy ilyenkor az auto értéken hagyott beállítás már valószínűleg nem erőlteti a traininget, hanem a stabilitás érdekében lazábbra hagyja. Én az enabled-del viszont kikényszerítettem a trainelt értékeket és az ebből fakadó instabilitás hozhatta rám a VST frászt. 3800-on van egyébként az a határ, ahol még auto beállítás mellett is szép szimmetrikus értékekre áll be, fölötte már 4000-en is ilyen széthúzottakat kapok, ez pedig összecsenghet azzal, hogy ugye elmondásod szerint általában 4133 (2066MHz) körül már vége a Raptorok IMC-jének - és ha jól tudom egyébként a CUDIMM-eket is hasonló okokból / határok leküzdésére találták fel mostanában a DDR5-öknél)
-
D55
senior tag
válasz
zebra_hun #65318 üzenetére
XMP off, RTL training enabled, realtime timing disabled, memory enhencement mode: enhance performance közül valamelyik meg is oldotta (egyesévél nem volt most időm, de majd utánajárok melyik volt a kulcs).
tREFI-t csak 49152-re emeltem, mert dedikált aktív hűtés nincs, legfeljebb amit a ház tetejében lévő LFIII radiátora leszív bordákról. tRC-t szorítottam még auto 48-ról 43-ra. Annak van értelme, vagy hagyjam inkább?
Illetve azt meg tudod mondani, hogy a tRAS miért jobb magasabb értéken (37)? Vagy csak az RTL probléma miatt javasoltad megemelni?
-
D55
senior tag
válasz
zebra_hun #65315 üzenetére
Köszi a válaszokat / tippeket!
- RTL training opció van, auto/enable/disable (auto-n van).
- VDDQ traininget kikapcsoltam
- Bootol a gép a javasolt értékeiddel és így pár perc elteltével egyelőre stabilnak is tűnik, kivéve az RTL értékeket. Ott ha hozzányúlok, akkor vége rögtön ugyanúgy. Az olvasás és másolás sebessége kicsit nőtt, a latency marad 54ns. TM5-re még ránézek gyorsan és ha nem vágja hanyatt magát, akkor holnap napközben hagyom megint egy jó 4 órát futni majd. -
D55
senior tag
válasz
zebra_hun #65304 üzenetére
Köszi, megpróbálok valamit mindjárt (a lenti ATC-s képen is látható stabil profilomról), max telefonnal...
Az előbb amúgy találkoztam a neten olyan példával, ahol az SA emeléstől valakinek helyrekerült, de 1,4-et is hiába próbáltam most, nálam nem segített. 4000 és 4133 nálam akkor is mindig erre a 77/85-re áll be. -
D55
senior tag
válasz
zebra_hun #65299 üzenetére
Azt próbáltam már, hogy a 85-öt 77-re levittem, de akkor nem bootolt.
Ami nekem gyanús elsőre, az a tRAS. Azt látom, hogy szinte mindenkinél alacsonyabbra mentem vele a linkelt oldalon olvasott formula alapján:
Set
tRAS = tRCD(RD) + tRTP
. Increase if unstableSzóval gyanús, hogy más miért nem viszi ilyen alacsonyra. Pedig elvileg ugye ha jól értem, akkor 14-ig érvényes érték, az alatt bírálja csak az IMC felül, viszont sok helyen a tCL+tRCD+tRTP formulát is olvasom most... Mi itt az igazság?
-
CJ4567
nagyúr
válasz
zebra_hun #65177 üzenetére
Emellé én nagyon fontosnak tartom megemlíteni azt, hogy mindenképpen legyen vagy valami RAM + GPU igényes játékkal tesztelve a gép (FH5, Cyberpunk 2077 pl.), vagy egy TM5 + 3DMark (bármelyik teszt megfelel, csak kapjon a GPU terhelést), hogy szimulálva legyen az, amikor a RAM-ra dől a meleg levegő a videókártyáról
Természetesen ha a RAM kap bármilyen aktív hűtést, akkor ez már más tészta, de ha csak a gépház ventijeire van bízva a légáramlás, akkor az simán kevés tud lenni egy jól megtekert OC-hoz.
Nekem is van nagyon jó DJR OC-ról képem, isten áldja azt az MSI alaplapot, de egy Cyberpunk vagy Forza alatt nagyon könnyen elhasaltCsak nem jött ez ki nálam, mert amikor beállítottam, akkor nem játszottam olyan játékokkal, amik tényleg mindent is megmozgatnak a gépben.
-
válasz
zebra_hun #65177 üzenetére
Ebben biztos vagyok. A 3 és fél órás teszt nem volt elég, mert kidobott hibaként.
De hogy minden egyes beállításnál, finomításnál 6 órát fogom tesztelni az nonszensz.
Marad az xmp. Lehet az se stabil, ki tudja.
Isten áldja az eszem hogy x3d procit vettem, annál kb nem számít milyen ram van mellette.
Felesleges a tuning. -
5leteseN
senior tag
válasz
zebra_hun #64813 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Azért érdeklődtem, mert a hobby-AI-s időtöltésemhez kerestem(találtam) egy jónak tűnő alaplapot(X99-8D3), amivel a polcomon porosodó DDR3-akat végre tudom majd valami hasznosra használni. Ezért vagyok kíváncsi, hogy jelenlegi közel csúcs-szint RAM-jaihoz képest(DDR5) hogy fogok állni a hasznosítható RAM-teljesítmény szempontjából.
A csere alatt álló PC3-8500(1066 MHz-es, "legcsigább") DDR3-aim négycsatornás üzemmódban jelenleg ezt tudják:
... aminek a képzeletbeli "ellenfelei" a tipikus Ryzen-es kétcsatornás DDR5-ök(gondoltam én).
Véglegesen 1866MHz-es ECC-s DDR3-as szerver-RAM-okat fogok használni, ezért a kb 28,5e-s MBps szorzódni fog a frekvencia-arányos 1,8-cal(28,5e x1,8=51,3MBps) és ezt hasonlítom (magamban majd, miután kidobta a teszt) a két-csatornásra leosztott eredményekkel(
), ami a képek alapján 50-70e MBps közötti teljesítmény!
A folyamatban lévő 128GB(8x16GB) DDR3 RAM kb 50-60€ lesz.
Remélem!
"Hangos" gondolkodásom volt olvasható. ...+ Kösz!
A GPU-Z nem mindig azonos csatornaszámot írt ki, mint a HWiNFO. Melyik a jó?
A Latitude 3500 "laposomnál" a DDR4 a HWiNFO-s kétcstaornás üzemmód szerinti üzemmódban két SODIMM RAM-mal 26e MBps-nél kicsit többet írt, egy RAM-mal pedig a felét. Ezek 2666-os RAM-ok voltak, amiket a proci a hivatalosan(és valóban) 2400-asként tud hajtani.
Ezek a DDR4-ek szerintem négy-csatornásként mentek!
Úgy mentek vajon? -
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #64520 üzenetére
Az a gond, hogy magam sem tudom követni melyik érték számít jónak, mert Y pi mérésből is van jópár, ráadásul ram beállítás, cpuoc és típus, gondolom még a win verzió és energiaséma is beleszólhat. Na így hasonlítsa az ember bárkihez is...
Kéne vmi online táblázatot kreálnom ide a topikba amit tudunk közösen bővíteni? Mondj 5letet milyen mérés lehetne a ram oc alapja. Egyáltalán van értelme szted? Vagy csak kettőnket érdekelhet -
válasz
zebra_hun #64514 üzenetére
Akartam keresni a 13700k-ról DDR5 mérést, de régi verziósak vannak, amelyek még nem adtak eredményt.
Fair-t nem tudok, mert csak 8000-es van, és az a vst-t meg is nyomja.
Másik, hogy én 5300mhz-en használom a 13700k-t, így meg kevesebb.
Sajnos 55x 44x 48x mérésem nincs. Az látszik, hogy jó értékeket produkál a mérésed.
Itt az aida-t vizuális megjelenítésre használtam, nem lényeges.
53 42 45-ön futott @8000mt/sEz csakis 2x16Gb-on hasonlítható, a 2x24 teljesen másként alakul.
Van aki a 48Gb-ot 30Gb fogással teszteli, hatalmas összeveszés lett belőle sajnos egy fórumon.
Szóval itt is igaz az almát almával. 2x16-ot nem szabad 2x24-gyel hasonlítani, cpu freki is azonosnak kell hogy legyen.Szerk.:
De. Maxi gázzal tekert a 140mm-es 1600rpm-en.
Közel vannak, és Dimm.2 is van. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #64512 üzenetére
Az, hogy ott mi van az meg engem nem érdekel. Én csak olvasom, de nem szándékozok oda bármit is beírni.
Itt az irányelvek változatlanok, míg topikgazda vagyok így is marad.Más:
Trefit ha ki akarom maxolni majd vízzel. Elvileg nem lehet gond ugye? Merthogy most ha fejreállok, akkor is 0-ással elszáll az 1usmus kb 1 percen belül.Vt3 tempó érték 1 helyen beesett. Ez normális vagy valamire rá kéne gyúrjak? Vagy vmi háttérfolyamat szólhatott bele?
-
nexwo
őstag
válasz
zebra_hun #64480 üzenetére
Szóval akkor Intel-en 109 % és 112 % teljesítményt tudtál elérni egyenlőre (Adott játékban).
Mondjuk érdekelne, kár hogy nem tudod, hogy Intel miért kezeli jobban a magasabb frekiket mint az AMD.
Illetve azért is lovagolok a témán mert jelenleg AMD R9 7950x-em van és most váltottam 2*32 GB 6000@30-36-36 -ra, de elképzelhető hogy tovább kell mennem 96 vagy 128 GB-ra, ott viszont gyárilag már nincsenek magasabb EXPO értékek, és arra gyanakszom kézzel sem lehet elérni azt amit a 64 GB szettnél. Nekem a fő örömöm és motivációm hogy működik nem az OCmár itt is megijedtem hogy EXPO állítás után MCR-t belőve meghalt
(de aztán megoldódott)
Emiatt: -
válasz
zebra_hun #64480 üzenetére
Feltétlen szeretném hangsúlyozni, hogy az ilyenek nem egyszerűek, rengeteg időbe telik egyetlen profil létrehozása, stabilizálása.
Csak úgy "hukk-mukk" senki ne álljon neki ram profilokat gyártogatni.
Nekem ez hobbi, ha egy elkészül lemérem, dokumentálom, aztán 99%-ban megy a süllyesztőbe.
Készítem a következőt ami nem feltétlen gyorsabb, hanem optimalizáltabb.
Szóval csak annyi, hogy nehogy félreértés legyen, nem annyira egyszerű ez, hogy beadok a listából 8000mhz-et, beírom hozzá a főidőket, aztán kész is.
Ezt még hozzá akartam fűzni ha megtévesztő lenne. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #64464 üzenetére
58x (tvb) Ht off.
A 7600-ra még gyúrnom kell. Sokadik nekifutásra is úgy érzem, az alaplap határát elértem. 2 nappal ezelőtt tudtam 7600 nagyonlaza értékekkel vst-t tolni 30p-et, de a következő boot után már instant hibára futott. De még nem adtam fel...
Köszi, átnyálazom majd az értékeket. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #64451 üzenetére
Köszönöm az észrevételeket!
Anno én mikor játszottam vele
tWR 24 - nekem ez semmit nem hozott a 48-hoz képest
tRRD L/S 8-8 - ezt meglesem, köszönöm
tWTR L/S 16/4 (24/8 a szabályos, de így is ha bírja) - hát ez momentán nem bírgya. Ez az amit Twrrd-vel szabályozok, ezt nem szerette a vst most. Bár az is lehet, hogy valamit kicsit túltoltam valahol, aztán azért dobja el magát.
tRDWR SG/DG 19-19 ha elfogadja. - ha jól rémlik ez sem hozott nekem érdemi gyorsulást
Amúgy ismersz, nem szoktam annyira a határra tolni semmit, ami nem hoz a konyhára érdemben az engem nem szokott érdekelniUI: kérlek szakérts meg az rtl értékeket. Tudom anno írtad, de a francnak nem találom, hogy melyikek különbsége nem lehet 1nél több?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #64438 üzenetére
Szép eredmény!
Nem akarod kicsit megfeszíteni?
Nem hoz annyit?
Én most a fosadéklappal léptem 7200->7400-ra, még tesztelés alatt:
Érdekes dolog a tx-vddq-vdd kapcsolata. Úgy vettem észre, hogy nálam a 90mw difi valamiért nem optimális a tx,vddq és vdd között. 70mw viszont szuperül műxik.
Ha ez kész, akkor nekimegyek ismét a 7600mhznak, de mostani próbálkozásaimmal azt szűrtem le, hogy nem fog menni. Egy hidegindítással elég durván félre tud trainingelni ott. No még azért tekerek egy-két kört a szpórollerrel.Ui: a max trefi sehogy nem akar menni. A pmic szerint 40fokon megfogtam a ramot, persze ez nem jelenti hogy a chipek is ennyin mennek, de köböre igen. Viszont elhal 0-ással az 1usmus tm5, kb akármit csinálok. Ráadásul úgy próbáltam, hogy iszonyatlaza értékekkel és kizárólag csak azt maxoltam ki, úgyse. Tipp? Vizeljem le a ramot?
Uiv2: Ja igen, és a trfcpb-s Veii számítás sem műxik minden esetben. a 7200-as profilnál még beleférős bár előnyt nem hozott, de a 7400cl32-esnél már ahogy vagdosom a twrrd-ket, úgy viszontlag hamar nyekken. Most megemeltem a pb-t, most jobbnak tűnik első blikkre.
-
-
CJ4567
nagyúr
válasz
zebra_hun #64314 üzenetére
TM5-höz azért hozzátenném, hogy magában jó RAM teszt-re, viszont ma már elég sok játék van, ami a RAM-ot használja ezerrel, de közben a GPU-nak, és akár a CPU-nak is keményen odavág, így ami TM5 alatt stabil, az lehet játék alatt már nem lesz az, de ezt te is tudod
Én a Cyberpunk 2077-et találtam nagyon jónak bekapcsolt RT-el, és DLSS balanced(1440p-n, 1080p-n elég a quality) arra, hogy a teljes rendszert leterheld, RAM-okat beleértve, az a játék ad mindennek is
Érdemes megnézni HWInfo-ban játékok alatt, hogy melyik játék mennyire ír/olvas a RAM-ban, néha meglepő értékeket lehet látni.
-
lowzor
veterán
válasz
zebra_hun #64309 üzenetére
Most akkor nálad is szarul ment 12600K-val a ram?
Mert a legelső kérdésem az volt, hogy lehet-e hozzá köze a 12600K-nak, és azt mondtad, hogy nem.
Amúgy a 3600-at már nem nagyon akarja, sokáig úgy tűnik, hogy stabil, de aztán egyszer csak kidob a játékból.
3600 feletti órajel meg teljesen lehetetlen, akármilyen feszeket/időzítéseket állítok be, be sem bootol.
Most a 3400 CL14-14-14-34-gyel próbálkozom, egyelőre jónak tűnik.
HWinfo kép 2 kör cod multi után: -
lowzor
veterán
válasz
zebra_hun #64298 üzenetére
Akkor az új lap biosában lehet valami szarul beállítva, csak soha nem fogok rájönni, hogy mi.
11400F-el simán stabil volt 1.4V-on a 3866 CL16-16-16-36, 12600K-val be sem bootol úgy.
Az előbb még 3600-on is lefagyott játék közben, ahogy évekig használtam korábban minden hiba nélkül... -
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #64131 üzenetére
Imc fesz: 1.3V
Szerintem meg is lett a 99%-os napi profilom
Pont a terheléses imc fesz miatt adtam neki többet és úgy tűnik bevált, köszi a tippet
Vélemény a profilról? Valahol valami finomítás, észrevétel stb.Látom nem ma kezdted, kened vágod
Nem is magával az instabil oc-kal van a gond ,hanem mikor már majdnem stabil, és 1+ órákat kell várni a hibára,na az a sok idő.
A vst/vt3 y 6.5 nem menne,nincs annyi időm -
-
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #64118 üzenetére
Dehogy adom, már belekezdtem egyszer akkor vegigcsinálom,most jön a hosszas rész,ezt már látom.
Az imc fesz és társai megvannak,abba már kezdek bele jönni.
Csak sokkal egyszerűbb lenne ha tudnám ténylegesen hogy a hibakód mit jelent.
Egyenlőre feszeket próbálom belőni újra.
Egyébként melyik ugymond a gyorsabb, a rövidebb késleltetés, vagy a nagyobb freki? -
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #64116 üzenetére
A táblázatot már letöltöttem abból nézem már köszi
Mondjuk abból se sokat értek pl a cpu SNR
Annyit már vágok hogy ha imc fesz sok 6 hibával tele szórja a tesztet.
Ha a tx nagy akk kék halál.
Ha trefi 65535 akkor a tx/imc fesz is változik/eltolódik?
Azért akarom a rövidebb időzítést mert az jobb mint a lassab de nagyobb időzítés. Vagy nem? -
Ceze
tag
válasz
zebra_hun #64102 üzenetére
Trefi emeléssel viszont már nem annyira stabil
10-es hibakód alapján a twr a magas de azt 48-nál nem tudom kisebbbre venni, fő időkön pedig nem szeretnék változtatni
12-alapján Vdimm-et kéne talán emelnem de azt nem tudom mi az
Illetve ha a cpu-t oc-zom akkor a ram oc-t is módosítanom kell e
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen autót vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Vezetékes FEJhallgatók
- Óra topik
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest