- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Mobil flották
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bowman3
csendes tag
Hát igen. Nyilvánvaló a két DIMM-es megoldásra váltás, a dual channel úgy is megmarad, csak így legalább a dual-rank módban futhattak volna a csatornák (nyerve ezzel egy kevés elméleti tempót) illetve ez sokadlagos, de a szememnek is jobban estek a teli populált DIMM slotok.
Arról tudok hogy az első genes lapokon az AMD outsource-olta a chipset design-t, azt hiszem az ASMediának, de hogy a 4**/5** lapokon is legyenek ilyen hibák ezt nem gondoltam volna...
Azért a JEDEC tempókat illene tudni ha esik, ha fúj... -
D.Va
őstag
Értem én, de azért egy fullos RAM-tól (~100 ezer ft) meg egy 45 ezer Ft-os laptól (ennyi volt mikor vettem) elvárná az ember hogy működjön úgy ahogy illik...
Nem valami OEM Noname random szutykokról van szó...
Nem extrém tuningra vágyok, csak arra amit a termék dobozára tök alap dologként ráírnak.
CPU-t sem húzom egy centit sem, mert ha 3400-ról 3800-ra húznám se kapnák extra 2 FPS-nél többet, de a RAM sebesség eléggé érezhető többlet sebességet ad. -
PROTRON
addikt
Nem veled akarok vitatkozni, csak ötletelek.
Az megvan hogy OC hivatalosan nem támogatott, sőt egyes gyártók (khm...procim khmm...) garanciavesztéssel fenyegetőznek XMP-re is akkor is ha egyébként az adott garanciális probléma nem is érinti az XMP-t.
De az én 3200-as moduljaim jedec tábláiban az 1866-nál magasabb értékek szerepel, ezért gondolom hogy súlyosabb a probléma. Szerintem DDR4 ramoknak dual channelben kutya kötelességük 2133-on elindulni akármilyen körülmények között.Persze, szerintem is megérne pár 100 munkaórát a probléma feloldása, hiszen az AMD-s világ jó részét érinti, csak hát ez innentől kezdve már szakmai szintet követel meg és a beleölt munkaórákat gyártók sem fogják kifizetni akiknek ez elemi érdekük lenne nem hogy a teljesítményt nyerő felhasználók.
#58448 Scorp
Abban igazad van hogy azok az elsődleges slotok a csatornák számára és én is ennek megfelelően építettem a konfigomat és mindenkinek így is adom tovább az instrukciót, de az is benne van a kézikönyvben hogy a másik 2 slot is fizikailag használható és nem csak dísznek vannak ott. -
törölt tag
Minden alaplap esetében meg van adva az elsődleges memóriaslot 1 db modul esetére is, illetve 2 db modul esetére is. Ide kell tenni a RAM-ot kötelezően. Működhet akár másikban is, de nem feltétlenül fog, vagy éppen nem azon az órajelen, mint kéne. Nem véletlenül van megadva minden egyes kézikönyvben, hogy melyik/melyikek az elsődleges slotok. Volt ezzel kapcsolatban már vitám itt egy illetővel, és meg akarta magyarázni, hogy az nem úgy van, és nem is oda kell tenni, hanem egy általa bemondott (és a kézikönyvben megadottal nem is egyező) helyre, mert ő azt úgy szokta. Hát nagyon nem. Hogy eddig szerencséje volt, az simán elképzelhető, de ha valaki a kézikönyv által megadottakat betartja, akkor már nem csak szerencse kérdése lesz a dolog, hanem biztosan működni is fog minden úgy, ahogy a "nagykönyvben" meg van írva.
-
PROTRON
addikt
Meg én az alaplapomhoz olyan ramot választottam, ami nem csak hogy szerepel a QVL listában, hanem be van csillagozva hogy szimultán hány slotban próbálták ki (esetemben mind a 8-ban).
Ezért gondoltam arra hogy csak bizonyos ramoknál hisztiznek az alaplapok, mert az én QVL listámban se szerepel mindegyik ramnál az összes slotos lehetőség. Lehet csak azért van mert nem volt idejük rá, de az is lehet hogy adott széria rammal tényleg nem tudták még ők se kihajtani... -
PROTRON
addikt
Nane szívass, ez nagyon durva baki lenne hogy veszel 4 slots alaplapot és nem tudod kihajtani a felét, ezért biztos a fejüket vették volna ha tényleg általános jelenség lenne és nem csak bizonyos ramoknál fordul elő...legalábbis én biztos hogy a fejüket venném, ilyenkor azért örülök hogy általában inteles konfigokban gonodolkodom. Nem mindig örülök, de ilyenkor igen.
-
jeni
félisten
A gyártó feltehetőleg azért oldotta meg így,hogy az A2-B 2 kell tenni mert rájöttek,hogy több gyártó aki nagyobb extra CPU hűtőket gyárt ,egyes hűtő lamellái rálógnak az A1 slotra,így nem helyezhető el az A1 slotban a memória modul, így ezen megoldás mellett neked is az A2 és a B2 kell berakni a ramokat.
A CPU hűtőtest gyártók is meglépték ezt a problémát,hogy a memória oldali részénél nem vezetik ki teljesen a lamellákat a szélére egyes modelleknél.
Ez az elhelyezési lett inkább elsődlegesen kialakítva, vagyis az A2- és a B2 kell berakni.
Több alaplapon is rá van nyomtava,hogy First slot,vagy Secondary slot
A 4 slotban való memória KIT-ek használat esetén van az A1-B1 és a A2-B2 lehetőség kompromisszumokkal.
az első és a második képen csillagozva vannak melyik slot kettősbe kell tenni a ramokat. -
Ren Hoek
veterán
62 fok fölött nem nagyon szabadna használni a Phenom II-őt, mert nem díjazza. Ha így használod, akkor vegyél rá egy jobb hűtőt: Cooler Master Hyper sorozat, vagy Scythe Mugen hűtői is kiválóak AMD-re. A lapra is érdemes lehet majd egy FET hűtőt venni, ha rángatod a procit. Nekem ugyan ez a chipset csak Asusban, FET bordával, és 35-40 fok max az alaplap.
-
fairi
őstag
Visszacserélte a srác.meg is vettem az újat.
Kingston DDR-3 4Gb/1333 ValueRAM KIT...Gangedet beállítottam erre még mindig ungagdet-et ír ki a CPU-ID
Igen 1600MHz-en futMinden automatikán,csak az fsb nyomtam 200-ról 240-re...
majd 230-ra leviszem,az alaplap 75 fokra melegszik,proci meg 68-ra stress test alatt(igen rajta is stabil) -
Gyuri27
félisten
Az 1600 nem fog müködni. Mivel a proci 1333-t támogat. Tehát először el kellene inditani 1333MHz-n. Majd utánna játszani azzal, hogy az 1600-t milyen időzitéssel és milyen fesszel viszi.
Amúgy ha tanácsot kérsz nem árt követni az útmutatást. Egy legutolsó cpuz spd fülre voltam kiváncsi. Erre jösz az everestel (ami ha elég régi) hülyeségejet irkál ki.
Csak azt tudnám minek jöttél egyáltalán tanácsot kérni?
• Power supply: VDD = 1.5V ± 0.075V
• Data rate: 1066Mbps/1333Mbps/1600Mbps (max.)
• CAS Latency (CL): 7, 8, 9Pár érdekes dolog a kingmax oldaláról.
-
Gyuri27
félisten
Na. Akkor cpuz leszed. Spd fül megnyit. Arról egy mentett kép ide belinkelve.
Mert az időzités és/vagy fesz nem jól van beállitva.Ha másik ram mellé rakod akkor meg azt kellene először belerakni amelyiknek az időzitése magasabb és több fesz kell neki.
Ha egyedül rakod be a kingmaxot spd-n akkor a lapnak tudnia kell azt kezelni.
Uzmany: x58 elég tág fogalom. Ha van a lapodnak neve akkor a totyikjában érdemes rá kérdezni.
-
Gyuri27
félisten
Ilyenkor elballagunk a lapunk totyikjába, vagy a lapunk chipsetének a gyűjtö totyikjába. Ott olvasgatunk kicsit és feltesszük ezt a kérdést. Szerintem hamarabb és használhatóbb választ kapsz.
Amennyiben nem kapsz, dönthetsz úgy, hogy belevágsz (vakon). Vagy úgy, hogy a mások által használt (ebben a lapban) ramok közül választasz. -
Ren Hoek
veterán
Én már nem merek tanácsolni semmit ajánlás ügyben, (meg ez a "mi ajánlott" kérdés amúgy is elég relatív) Természetesen mindig vannak példák, és ellenpéldák...
Ezért is linkelem inkább más, nálam hozzábbértőbb véleményét. Pont volt egy kis vita Geil ügyben nemrég. A tisztánlátáshoz, azért megéri informálódni a közelmúltból: [link]Természetesen lehet újabb típusok tökéletesen mennek, és 99,9%-uk igen jó. Egyszerűen erre nincs földi halandó aki jelen pillanatban tudna válaszolni. Majd fél év múlva...talán...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- 24 gb Corsair vengeance DDR3 tuning ram
- Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz KF564C32RSK2-32
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- Crucial RAM 32Gb Kit (1x32Gb) DDR5 5200MHz (ou 4800MHz) INGYEN FOXPOST
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest