- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- WayteQ blog: Megérkezett az x995 androidos GPS
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
jeni
félisten
válasz
tibaimp #62641 üzenetére
Nagy eséllyel a chipek eltérnek egymástól.
A frekik és az időzítések mehetnek együtt,talán XMP profillal is.
Le kell futatni egy tesztet együtt.
Vagy a biztosabb megoldás az ha veszel 2x16Gb verziót és eladód a 2x8Gb KIT-t.
Talán segít neked ha azt mondom,hogy a gépemben egy Kingston Predator 2x8Gb 3600Mhz CL16 (Samsung B-die) e-mellé betettem a Corsair 2x16Gb 3200Mhz CL16 (Samsung B-die)
XMP beállítással simán mennek együtt 3200Mhz-n. -
válasz
tibaimp #62605 üzenetére
Így van ez 1Rx16. Azaz a leglassabb de ez csak pár %-ot jelent.
DDR5 4800MT/s Non-ECC Unbuffered DIMM CL40 1RX16 1.1V 288-pin 16Gbit
Előnye a kevesebb chipnek a kevesebb hőtermelés és elvileg nagyobb eséllyel lehet tuningolni azaz kevesebb a hibalehetőség. (de nincs kizárva hogy eleve a gyenge chipeket rakják rá) -
válasz
tibaimp #62599 üzenetére
Single rank is lehet két oldalas.
1R, 2R, 4RÚgy képzeld el hogy a proci ramvezérlője egy időben egy 64 bit széles részt ér el csatornánként.
Dual ranknál is csak egy 64bit széles rész látszik viszont magán a ramon 2x64 bit elérhető. Egy órajel alatt csak az egyikhez fér hozzá, viszont addig a második 64bit nem tétlenkedik, tudja magát frissíteni (ez az a folyamat aminél folyamatosan újraírja magát hogy ne vesszenek el az adatai)Ez a rank ahhoz szükséges hogy a proci csatornánként több modult tudjon kezelni.
A másik jellemző pedig az hogy a ramon belül az a 64bitet mennyi modulból oldják meg. (pl 1Rx8 vagy 2Rx4 stb..) Ez a jelölésben x4, x8, x16 azaz a 64bit-et mennyi részre osztja fel a modul chippek számában. 8x esetén 8db chip kell (egy vagy két oldalra összesen ha 1R-ről beszélünk, azaz rankonként kell ennyi), 4x esetén 16db chip kell, 16x esetén meg csak 4db.
Vannak előnyei és hátrányai a chipek számának csökkentésének, növelésének. 4x esetén ugyan több chip van de egyszerre több is vezérelhető, másik véglet a 16x ami a legkevesebb chip de egyúttal lassabb is hiszen kevesebbhez lehet egy időben hozzáférni.
Persze az x4 x8 között ilyen 1% eltérés van azaz az x4 gyorsabb valamivel de ez annyira minimális hogy nem érdemes vele foglalkozni.Asztali ramoknál valamiért csesznek feltüntetni pedig nem annyira bonyolult.
Azt most nem tudom hogy asztali lapoknál mennyi a limit, szerintem összesen 4 rank per csatorna azaz 4 slotnál dualhoz 2-2db dual rankot rakhatsz bene (szervereknél én használtam két 4rx4-est is haswellhez csatornánként de a xeon az más téma). -
arabus
addikt
válasz
tibaimp #62596 üzenetére
Jól irja fudi kolléga.
És amint irtam is nem igazán a sebesség hoz ddr5-ben.
A késleltetést kb 5600-5800mhz-nél 13gen b0 magos procival le lehet tenni N1-re ez már önmagábat többet dob mintha 8000mhz-en nyekteted a memóriát.
Reméljük a refreshel már az 1:1 osztás is összejön.
Amúgy single rank 7200 ws dual rank 5600.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Tippmix
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Napelem
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Eredeti játékok OFF topik
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- Xiaomi Redmi Note 14 5G
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BANKMENTES részletfizetés Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged