Hirdetés
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 17 - alap
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Attól függ.
Ha a váz AF modulja amúgyis rosszul áll, azt kalibrálják és hozzá kell igazítanod az összes obidat. Lehet jó lesz vele a 35-ösöd, lehet nem. Ha minden más obi jó, csak a 35-ös nem, jön a b) terv és a 35-ösbe kell belenyúlni (ha tudnak vele kezdeni valamit, de én odaadnám nekik). De első körben csak a vázat küldeném ki és explicit kéréssel, hogy AF adjustment, ezt ahogy olvastam, lézeres precíziós berendezéssel végzik, ami a Fóti úton még nem volt, mikor kiküldtem (azóta van már, lehet.. idénre azt írták hogy beszerzik), mindenesetre nekem a balszélső AF pont volt pontatlan (minden korai szériás vázat érintett), helyrekerült + az LCD-n is hűttettem velük, a zöldessárgás árnyalatok eltűntek, most olyan képeket lő frissen, jól kalibrált monitorra színhőben, mint amit a hátsó LCD-n látok LiveView-ban, nagyon jó lett. Mindezt garban. Ha a vázad az, megérne egy misét, hiszen most sem a legjobb. Akkor pedig nincs mit vesztened, buksz némi postát. Előtte levelezd le velük.
Nekem DHL Express biztosított, 34 rugó volt csak kiküldeni, visszafele hoztam jómagam. Ennyiből kijössz lehet olcsóbban, ha személyesen kiviszed fapadossal és még láttok is egy kis Weihnachtsmarkt-ot az asszonnyal

Ha váz beigazítva, jöhetnek az obik. De minden obi nem lehet rossz (bár miért is ne, de nem jellemző), szórni fognak pluszminusz 10-en belül jó esetben és kész, fine tune, de amíg +/- 20-ba beleférsz, oké. De ettől nem tartanék, nálam a Tamim +3-on jár vagy két hónapja, Nikkor 50 1.4G-m -5-ön, Atok micro-Nikkorja töknullát kért (csak pislogtam), Atok 70-200 VR2-je -4-en, szóval a friccek tudnak dolgozni.
Szerk.: nem mondom, hogy küldd ki. Ne szidjon utána senki engem. (Most mosom kezeimet előre). Én megtenném.

-
törölt tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Vigyétek ki Németbe, rendesen megcsinálják. Düsseldorf. Én áldom őket, nálam is volt AF kalibrálás.
-
flash-
veterán
d7100 nál is vannak ilyen problémák obikkal mint a d7000nél(pl 35 össel ,stb)?
másik kérdésem a d7100al kapcsolatban az az hogy időjárásálló a váz?
-
Drakk
tag
válasz
forceberg
üzenetére
Nagyon köszönöm mindenki segítségét. Nagyon hasznosak voltak a tapasztalatok.
Ha összefoglalnám akkor a 70-300 VR marad, és mellé egy 17-50/2,8 objektívet lenne célszerű vásárolnom.
Úgy tudom, hogy az 5100 a 7000-s érzékelőjét kapta, csak a “nagytestvér” tudását korlátozták.
Az 5100-nél a funkció gombok hiányoznak, a több vaku vezérlése, és az, hogy szinte mindent a menükön keresztűl lehet változtatni, ami nem gyorsítja be kezelést. -
törölt tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
A tulaj köpött, mint a TV maci: kevés a fény, ISO800 vagy fölé lehetne engedni a vasat. Gyanús az FX, de maradjunk még egyelőre DX-en
és nézzük, miből élünk az f/2.8-on kívül. -
válasz
Freddy76
üzenetére
Először is, kell egy markolat. Ezt meg kell venni, ez olyan, mint az Ezeröcsi slusszkulcsra a lófarok.

(#9365) Drakk:
Szóval, a jelenlegi rendszered igen jó kis szett, már ha 70-300-ból 70-300VR-ed van.
Az FX-re váltással néhány helyzetben lép előbbre az ember, főleg extrém helyzetekben, de már a D5100/D7000 is igen jó akár alacsony, akár magas ISO-s képminőségben. A D7000 kezelésben is jó már.
Először szerintem próbáld meg kiaknázni a mostani rendszeredben rejlő lehetőségeket, bár ha akár használtan is vennél vázat, egy D7000-re váltás is több 10e-be lenne. Csak azért nem érdemes FX-re váltani, mert van rá keret. -
Freddy76
addikt
Szerintem nem. Propeller szerint sem. Szerintem Forceberg szerint sem. De Kutya szerint lehet, hogy igen, neki viszont nincs igaza, tehát nem.
Viszonylag lényeges kérdés, hogy mennyi pénzt tudsz fájdalommentesen szánni erre a bulira. Mert ha sztárnőgyógyász vagy, és ma kasszíroztál fél milkát zsebbe, és holnap is fogsz, akkor érdemes váltani. Ha hitelre menne, akkor nem.
Szerk.: na, basszus, Kutya szerint sem. De ha nincs igaza akkor most mégis igen

-
törölt tag
válasz
PRO-peller
üzenetére
Szerintem is. Azért a haladós képelős topic-ba is érdemes benézni, sokan DX-eznek, nem is mai gépekkel és a képek

A jó DX üveget pedig mindig el lehet adni jó áron, mert sztem később is keresettebb lesz. Ahogy az ember halad előre, lesznek mögötte "érkezők" a DSLR világba, akiknek a kitobi után kb. ugyanez lesz az igényük, megkapják ugyanezeket a tanácsokat és elkezdenek minőségi DX obit keresni.
Szerintem.
-
Drakk
tag
válasz
imyourfriend
üzenetére
Köszönöm a válaszokat.

Azt hiszem első lépésben objektív parkomat frissítem, és csak ezután a gépet. -
törölt tag
Hát szerintem jót kérdeztél, nem leszek túl okos, de a véleményem leírom.
Először is tudni kellene, mi nem jön be az 5100-ben. Én sejtem, fogtam-láttam és akkor irány a D7000-7100 vonal, bár 7100 helyett D610 inkább. Ha már lúd..Szóval:
a) DX vonal marad. Elmondták a többiek a csíziót, ezt nem ragozom. D7000 és makró üveg + éles standard zoom.
b) D700-as tank, Tami 24-70 2.8 vagy Nikkor 24-120 f/4 és egy 105-ös Sigma macro (vagy 90-es Tami).
c) D610 (ami még veszít értékéből, várj kicsit), üvegek mint a D700-nál.FX árba kalkuláld be azt, hogy az 5100-est akkor eladod + a 18-105-öt is, ezzel csökken az FX váz + standard zoom ára, kérdés, belefér-e Neked a maradékot kifizetni.
Aztán most lehet nagyon nagy butaságot mondtam az FX setup-al.. A D700-at amúgy fogtam kézbe és vadállat király, nagy, masszív, bunyózni lehet vele, jól bír iso-kat, Kleroo is szép kis izompacsirta Superman lett tőle
szóval sztem faja, mi kell még ?
Sötétben meg nem mondanám, melyiket fogom. A 610 sokkal újabb, árban nyilván több, de hogy ad-e annyit plusszban, nem tudom, azért a D600-610 1-2 kardinális ponton butítva van, persze így is über gépek, de itt fórumon specifikációk alapján még senki nem ajnározta őket körbe, akinek pedig van, még nem képelt vele egy normálisat ide (lehet, máshol igen, akkor elnézést), szóval az még lutri is lehet.Csak ennyire kell a gép, hogy macis makrók + standard szituk, jó kezelhető vázzal, sok hülye egérmozi nélkül ? Akkor én üssetek, de D7000 és DX vonalon maradni + Tami 17-50 2.8 (VC vagy anélküli) + Tami/sigma 90-105 macro. Ha pedig nagyon felvet a pénz ezután, még mindig nézhetsz a maciknak a makróhoz vmi vakut és fénysátort vagy derítőkütyüket, két vakut, körvakut, bla bla..

-
MC Pite
veterán
AF-C -szerintem- gyakorlatilag használhatatlan lesz. Legalábbis nekem max olyat(se) bírt lekövetni amit megfogott AF-S-en is, igaz, egyel butább af rendszer volt az enyémbe. Egy dof kalkulátorral számolj hiperfokális távolságot, legyen a tarsolyodban egy ilyen adat 1-1 obidhoz ha az af nem lenne olyan acélos mint kéne.
Elsőre a 28-80 talán, kispályára nem kell sztem most nagy tele, nem újságba lesz akciófotó; és ha közelebb jön épp le tudsz menni 70 alá. Kézi WB egy fehér pólóra meccs elején. A többit a rutinosabbak majd mondják...Bár asszem ez inkább az azonnali fotós kérdésekbe való inkább...
-
Digger
senior tag
Sziasztok!
Ma derült ki, hogy a 10 éves lányom holnap kézilabdameccset játszik a békéscsabai sportcsarnokban! Szeretnék néhány "élvezhető" képet lőni a csapatról és róla! D90-es gépem van és sajnos meglehetősen gyengusz objektívjeim vannak!
Egy AF-S Nikkor 18-55, 1:3,5-5,6G VR, egy AF Nikkor 28-80, 1:3,5-5,6D és egy 70-300, 1:4-5,6G. Ez utóbbi kettő kurblis fókusszal, még filmes gépen kezdte a pályafutását.
A világítás nagyon vacak lesz, ilyen kölyökmeccseken csak alig néhány lámpa szokott világítani.
Kezdőként szeretnék tanácsot kérni a beállításokról: Melyik objektívet célszerű használni? Az ISO-t meddig tekerhetem föl? Milyen WB-re állítsam? Gondolom az autofokuszt AF-C-re célszerű állítani. Még valami? -
imyourfriend
őstag
De az FX vonal jobban is veszít az ár/érték arányából, míg egy D7000-en nem buksz annyit ha hobbiból csinálod. Ahogy Zéé is mondja a te pénzed csak gondoltam megemlítem. Miben kevés számodra az 5100-as? Nem feltétlen kell egyből FX felé menni, oda azért komoly objektívpark dukál. Lehet jobban jársz egy D7000+Tamron 17-50 f/2.8-al mint egy D610+24-85 f/3.5-4.5-el. Bár Kutyus példájából kiindulva egy 50 f/1.8D elkél ahhoz a D610-hez.
Te tudod hogy mennyi a keret és milyen minőséget szeretnél kihozni az egészből. -
MC Pite
veterán
Tudod-e mi hiányzik az 5100ról? Sokat segítene nekünk/neked ha ezt pontosítani tudod.
Másik: Sztem DX, jó üvegekkel. Fényerőtlen, alap obikkal annyira az FX sem király, de fényerős jó üvegeket ha már úgyis vesz az ember, sokat dob a dx rendszeren is, és olcsóbbak is rá ezek az obik. Tamron 17-50 2,8 vagy 28-75 2,8 (fx üveg, bár dx-en elég jó, fx-en már 'csak' az árához képest állítólag), tele tartományban sigma/tamron 2,8as 70-200át szokták ajánlani ha jól rémlik.
Illetve, vegyé' már valami rendes fixet mielőtt ff-re akarsz váltani
-
A Zéé
addikt
és ha a dx-re veszel objektíveket?
Valami finom macrót, és ne közgyűrűvel játssz... Meg valami fixet, vagy fényerős alapzoomot. Sigma 105-ös macro, Tamron 17-50/2.8 általános obinak, 35/1.8, vagy 50/1.8 a fixek közül... Cseréld a teleobit egy 70-200/2,8-ra. Igazából ezzel a mostani két obival messze nem feszegeted még a D5100 határait se. De ha mindenképp gépet akarsz váltani, akkor D7000 ami majdnem egy D600, csak a szenzor kisebb.FX-et valami nem fényerős zoomal használni szerintem butaság, az elé már illik vmilyen 24-70/2.8 ha általános zoom (de legalább egy 24-120/4). Én csak akkor mennék FX felé, ha megvan minden olyan obi, amire szükségem lehet, és már így is érzem a korlátokat.
Persze a te pénzed, te döntésed, ez csak egy szubjektív vélemény. -
Drakk
tag
Sziasztok!
Rendszeresen olvasom a Nikon fórumot, és ezért szeretnék tanácsot kérni.
Jelen pillanatban egy D5100 gépem és két objektívem van: 18-105mm DX, 70-300mm FX.
Elsősorban családi eseményeket és a feleségem termékeit fényképezem, ill. közgyűrűvel tanulom a makró fotózást.
Tetszik a D5100, de megnéztem, hogy egy komolyabb gépen mennyivel gyorsabban és könnyebben lehet az egyes funkciókat elérni, szeretnék egy ilyen gépet.
Az első lépcső, hogy FX és DX legyen a gép.
A DX előnyei: olcsóbb, a DX objektív is olcsóbb
Az FX előnye: az érzékelő lapka nagysága, a képek minősége, és szerintem, hogy sokkal később „avul el”….ill. a másik szubjektív szempont, hogy a D610 nagyon tetszik.
Szeretnék egy költségbecslést csinálni, hogy mivel járna egy D610-re történő lépés.
Milyen FX objektíve(ke)t javasoltok, aminek ár/érték arányban nem olyan rossz? Elsőnek egy általános zoom objektívet szeretnék venni, de nyitott vagyok minden építő javaslatra.
Köszönöm a segítséget! -
MC Pite
veterán
Ezt másik gépnél én is felhoztam
De van ilyen hogy mást mérnek mint mindenütt másutt, talán nem a legszerencsésebben pontoznak/mérnek...Egyébként az ödéma dinamikájáról sokat nem tudok, csak hogy vért ozzadok az eski fotós által generált anyag tűrhető szintre hozásával. Neki vszínű saját gépét ismerve és nagyobb jártasságot a lightroomban feltételezve sokkal kevesebb idő kellett volna mindehhez. De az mk2-nél érzésre az 5100rawjai (jóval) nagyobb dinamika tartalékkal rendelkeztek. Biztos ettr párti

De konkrét mérés nélkül persze ez csak sejtés.Az állvány/gép cipelős meg magas isos témához (
FujiMilcTrollOn): 3szög táska alá a korábban linkelt állvány úgy elfér hogy nem lóg ki (tán 32cm összecsukva), 35 1,4 fel, és a motyó átlag tükrös cucc súlyánál és méreténél tart, iso meg haccaladjon akár 6400ig
.
A romantikus estére amúgy úgyis csak a kicsi X/nagy X magában, bőrtokban/nyakban lógva engedélyezett, több nem
- hja, zsebben kis állvány, mert az is elég; sőt, a kicsi X kézből kitartott képeknél pl tud a pofinkra fókuszálni, nem kell 2-3-4 képet csinálni - ami már kiveri nejemnél a biztosítékot ilyenkor
.Esti/kevés fényes derítés vagy nem derítés: Régebben, főleg a nikonnal nem derítettel, amit a gép meg az üveg meg a stbail kezem elbírt az 1.8G-vel az sikerült, ami nem az nem, kész; kis vaku nagy vaku közép vaku egyik sem hozott túl jó eredményt, meg baromi nagy volt.
A nagy X-el meg elkezdtem játszani, és a beépített cuccal -kivéve citadellás rész- meglepően jól lehet stabil kéz és kicsit magasabb iso mellett deríteni, legalábbis engem meglepett [link]. -
*Ropi*
félisten
válasz
Larry303
üzenetére
Ha már ISO a téma:
- Hány (esküvő)fotós kell egy villanykörte kicseréléséhez?
- Egy sem: csak felnyomják az ISO-t és fotóznak tovább.

Mondok egy durvát: csoportképeket ISO 3200-6400-on szoktam fotózni verőfényes időben.
Hogy miért? Mert ilyenkor a képeknek jóval szűkebb dinamikája van, így a szemgödörben és az áll alatti árnyékos részeken sokkal több részlet marad meg és könnyebben hozható vissza. 
-
-
imyourfriend
őstag
válasz
Larry303
üzenetére
Én úgy vagyok vele hogy nem a magas iso oldja meg a problémát, oké feltekerem D90-nél 2500-ig ha nagyon muszáj, vakut nem nagyon szeretek használni. De ahol tehetem, pl csónakázó tónál ott inkább nem lövök magas iso-val hanem megvárom míg jobb lesz az idő és lehet használni 400-on a gépet. Statikus témához vegyen egy cabron állványt az illető majd csapja a hóna alá és meg van oldva a kérdés.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Véleményem szerint ez egy végeláthatatlan téma melyről minden embernek más a véleménye.
-
Én is bőröndbe tehető állványt vettem direkt. Kézibe felengedik, nem minősül fegyvernek?

A Gorillát meg vízparton nem tudod időnként hová letenni, ez nyáron néha be is határolt.(#9340) Eperkutyus : a nénis sztori ott bukik, hogy a kezek elmosottak lesznek!
Arról nem is beszélve, hogy remeg a lába
A 24-70-et használók 90%-ának meg nem is kell a stabi, de a következő Nikkor alapzoomokban tuti lesz!Az FX-en magas ISO-val F9-en lőtt képeket DX-en is meg lehet lőni, F6.3-on -1FÉ ISO-n

Egyébként jól teszi a dolgát az a Tami, ahogy látom!
De kell a magas ISO-s teljesítmény is, időnként minden fénycseppett ki kell facsarni a rendszerből!(#9350) Larry303: 3200-ig is mehetsz szvsz

-
Larry303
addikt
válasz
Freddy76
üzenetére
tudom, értem is, hogy neki akinek eddig még nem kellett...
de majd nagyi egyszer megkéri, hogy uncsitesó szalagavatóján fényképezzen teszem fel, vagy a másik uncsitesó újszülött gyerekét, és máris kelleni fog neki a magas iso
azt el nem hiszem, hogy csak statikus témát fotóz mindenki
én is hobby fotos vagyok, de meg lennék lőve nagyon sok helyzetben, ha nem tudnám legalább 1600ig feltekerni-sokszor ez is kevés -
Freddy76
addikt
válasz
Larry303
üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy azt írta, neki nem létszükséglet a magas iso. Meg azt is írta persze, hogy túl van kissé dimenzionálva ez a kérdés, de azt nem írta, hogy általában nem lenne értelme a magas iso-nak.
Én vagyok így a stabival, amit Kutya írt. Letojom. Volt olyan stabim az oly om-d-ben, amilyen nem is látott itt senki (aki nem próbálta ki azt
), de kikapcsoltam, zavart a hangja. Most sem kell, nekem nem hiányzik.Ezt nem konkrétan neked írom, csak éppen neked válaszoltam, amire nem tudok értelmes magyarázatot adni.
-
eeXaa
addikt
válasz
Larry303
üzenetére
..félreértés ne essék, az egésszel csak arra utaltam, hogy én mint hobbi átlag júzer nem fogok eret vágni, ha magas iso-n egy d3200 nem lessz pariban egy 5d-vel, mivel a szituációk nagyon nagy része elkerülhető valami mással mint iso növeléssel.... ennyi, nem több..
...az viszont teljesen más, hogy egy rendezvény fotósnak másak az igényei... -
-
törölt tag
Miért, a - feltételezhetően egyetlen és egyben profi - fotós ezen a képen milyen iso-n járt ?

[link]Teccikérteni ? A technika halad előre. Ez a kép így a jövő fényéből jó kis családi kép, de ha anno elém tolja a fotós, hogy nézd öcsém, tudok ilyet mint ez a barna szar, vagy tudok Neked ilyet (orra alá tolva egy szépen kidolgozott-kinyomtatott családi fotót egy ödémaháromból) - melyiket választja a némber ?
A gyerek felröhög hogy apu nekem kell a barna, aztán másnap már a kutya nyálazza az udvaron a darabokba tépett képet, a színes borotvaéles színhelyes iso1600-as kép meg megy a vitrinbe az utókornak, vagy a fotós könyvbe.Freddy, én tényleg szívhattam valamit ma..
-
törölt tag
Igen, a kompromisszum, az arany középút. Amikor áldozol be egy kis dinamikát, ezt-azt, a magas iso-n meglőttért cserébe, mert kell a képen minden ember bemosódás nélkül (nem úgy mint) vagy nincs Nálad állvány, csak megállsz nagylevegőt kifújni aztán bemákolod nagynehezen 1/6-os záridővel a lehetetlent 
Egyébként még egy flame-gyanús téma: IMÁDTAM a Tami OS-ét, ott röhögtem magamban, úristen, minden méteren én ha letámasztottam volna állványt és úgy lőttem volna egy Nikkor 24-70-nel amiben nincs stabi, sztem felforrt volna az agyvizem az idegtől, vagy a kísérőmé. Esetleg az iso-m lett volna 6400 felett bőven. De stabival annyira kényelmes lőni nagy záridőkkel, hogy nyami. Éjszaka mászkálni csakis úgy. Meglátsz egy pillanatot, pl. egy öreg ruhás szakadt néni épp vesz egy kis pörkölt kesudiót vagy gesztenyét az utcai árustól és a pénz és áru átadását elkapod, ahogy a kezek kinyújtva egymás fele, néni begörnyedve.. - na itt aztán lehet állványt támasztani, mire letámasztod, a pillanat elrepült, a magas iso-nál meg a 70 nem elég, hogy crop-olj a képből mert távol vagy - mert ugye miért is lennél közel, csak hirtelen elnéztél és úúú, ez a pillanat kell.. - ha pedig ISO12800-ból crop-olsz, olyan kását kapsz, hogy jááááj.
Úgyhogy buta Nikon, tessék VR-es 24-70-et kidobni az asztalra. Köszönjük, a Jóisten hálálja meg !!!

-
Kleroo
veterán
válasz
üzenetére
Nomeg egy film elég kevés képkockát "ad", viszonylag hamar lehetett cserélni.
A tudatos fotós gondolom nem 50es filmet tett be amikor épp csarnokban akart röplabdát fotózni.
És nem 800ast amikor épp a vízparton nyaralt a család
Szerintem nagyon jól be lehetett határolni, hogy mikor mi kell. Átlag használatra meg egy arany középút, és vállalni a kompromisszumokat.
-
törölt tag
Az a "valahogy" köszönőviszonyban sincs azzal, amit egy modern szenzor művel 3200-n. A művész, aki csodás képet alkot iso50-en, még nagyobb csodát tud alkotni egy mai vázzal.
Tehát értem én, hogy jó az írógép és a galambposta, de az email valahogy jobban adja, itt igaz nem egy madárszaros lúdtollas pergament fogdosol, de cserébe tudsz élő párbeszédet folytatni tengerentúli cimboráiddal, amire az első verziónál galambteleport készülék hiányában esély sincs.

Amúgy én auto iso-n vagyok és 3200-ig engedem a vázat, tehát büszkén elmondhatom, hogy én sem vagyok az a passzióból feltekerő, de ha belegondolok, hogy az EOS 450D-hez képest milyen képek készülnek most, és milyenek fognak 10-20 év múlva szenzorokkal, az állam leesik. Jó ez, na.

Amúgy vannak nálam sokkal durvábban képelők is itt, de amikor megláttam 1-2 képeslapot Londonban most, 2013-ban, vagy a Libri-ben 1-2 útikönyv éjszakai képeit, komolyan mondom, jobbakat lövök. És egy m3ss-ről nem is beszéltünk. Szóval azért .. na.
Jó az írógép, igen. Használható.
Pont.
-
eeXaa
addikt
...igen, az esetek töbségében, de nem csak én.
...amúgy jobban kedvelem a kreatívabb megoldásokat, és kitalálni valami mást, elvégre 10 évvel ezelőttig ha beraktál egy iso 50 es filmet, nem nagyon volt mód fentebb venni az iso-t mégis megoldották valahogy... 
...de mindezek ellenére elismerem hogy a magas iso nak van jelentősége, de sztem messze nem annyi, amennyit manapság a júzerek örlődnek rajta... -
törölt tag
Ezen én is tanakodtam. Sztem kisebb a respect-jük, nem ? Vagy én nem tudom.. Kicsit mintha az 5D-k VW-k lennének, a Nikonok meg Honda-k, Toyota-k, Lexus-ok.. aztán indul a hitvita, melyik jobb vagy gyengébb a másiknál műszakilag és még akár győzhet is egy japán autó a nyugatival szemben, de ha arról van szó, hogy melyiknek mennyit zuhan az ára, akkor a német autók toronymagasan verik a japókat (és minden mást) - ez ilyen vásárlói emberfaktor sztem. Meg valljuk be, az 5D széria bitang jó lett, mk2 keményen kigyepálta a dzsungelt a mark3 előtt, D700 bealudta a video-t (időzítés!) és itt a hosszútávú hozománya: nem ő volt a top-über vas a közvélemény tudatában, hanem az 5Dmk2, ebből pedig az következik, hogy ma egy D800 olcsóbb, mint egy ödémahárom. Csak tippelek, nem vagyok marketinges.

-
m3ss
veterán
amugy csak en latom azt, hogy lassan kezd irrealis ara lenni a d700-nak? vagy az eladok nem nagyon reagalnak a piacra? 350e ft egy gari nelkuli 12 mpixeles vazert? es szinte az osszes 350 korul van.
lassan olcsobb lesz nettoban egy d610...egy uj d600 nettoban mar olcsobb. meg fel-egy ev es a d800 is olcsobb lesz

-
törölt tag
Értelek amúgy, egyet is értek Veled. De ezen pl. a hajót meg kellett várnom, míg elmegy. [link] Pedig a pénztárcával ki volt támasztva úgy, hogy pixelszinten sincs bemocc. A fényei miatt nem lett volna iso100-on sem láthatatlan a végső képen, hát .. vártam. Szép ilyen nagyobbfajta hajócska volt, adott volna még egyet a képnek lehet, nem tudom. Nem egy Titanic, de el kellett mennie.
Na mindegy 
-
Kleroo
veterán
Tehát olyan témát, témákat lősz, ahol kikerülhető a magas ISO.

Szerintem nincs olyan idióta, aki azért lövöldöz magas ISOn-n, mert az jó érzés.
m3ss: Mivel nincs igazi utódja, így maradt a magasban az ára. Ma is megállja a helyét szenzorilag is.
Nincs más olcsóbb váz amivel "FX minőségben" tudsz 8FPS-sel lövöldözni, remek AF,és építés/gombkiosztás mellett.
Remek ellenpélda a D300. Az már szánalmasan olcsó,pedig alapvetően csak a lapka más benne -
m3ss
veterán
csak fura volt, azt hittem bemozdult de a korulotte levo epuletek meg elesek...(#9329) Eperkutyus persze hogy van olyan szitu amit nem lehet megloni. de itt se hajot se gyalogosokat nem latok

en ezert (is) vettem kisebb allvanyt. hiaba veszek egy nagyot ha csak otthon tudom hasznalni...amugy gorillaval egy tajkepnel nagyon be leszel hatarolva, hogy nem tudod valtoztatni a magassagot...de neha mukodhet. -
eeXaa
addikt
válasz
üzenetére
..jahh, de ezek számomra pont olyan indokok amiért nem vennék, ill. cipelnék magammal egy csúcs vázat. Inkább vennék a különbözet töredékéből egy állványt Balin...
Szvl... ezzel az egész magas iso-s dologgal hogy nekem úgy tűnik, hogy ez a mindent eldöntő végső tényező, holott egy csomó más jobb kompromosszum létezik az esetek nagyrészében, mint az iso drasztikus növelése...
-
törölt tag
válasz
Freddy76
üzenetére
Úúúh nekem lenne.
Vállamra felfér, eltolom a derekamra-seggemre féloldalasan és kész, mehet a nyálcsere.
Nézd meg pl. ennek a képgalériáját, pffff. A gép móka közben lőné a Timelapse-ot ezerrel.
Bár ez rossz példa, mert egy hotel pont jó állványos hely..m3ss: enyém nem, nagy.
Egy gorilla-t vagy ami elbírja a vasat, néznem kell majd. Meg ugye ezeknél két véglet van: vagy fixek az emberek és nem húznak csíkot, vagy olyan hosszú a záridő, hogy a keresztülsétálók nem is látszanak, megállni nem áll meg senki (feltételezzük) így üres a tér mondjuk. De a tipikus kevésbé-hosszú-záridős emberbemoccanós dolgokat nem szeretem (pedig sikerült pár ilyet lőnöm, de hát nem fotótúra volt). Na mindegy, egy utazós állványt azért néznem kell, de a Temzén haladó gyönyörűen kivilágított hajót sem lövöd meg állványról ISO100-al, olyat húz. Lehet művészi, de ha Neked kell a hajó sziluettje, fényei, kis sárga ablakai az estében stb.. akkor iso100, állvány, mind felejtő. -
törölt tag
Ja, meg a Wizzair-nek fizetsz 10k plusszt az extra csomagért
de az sem biztos, hogy csajossal Balin romantikázva, vállamon egy tükrössel, szívesen cipekednék még egy állványt is magammal. Ez is kézből ment (exifet látod), igaz csináltam ISO100-as képet is, állványnak megfelelt a kőfal teteje, illetve az obi alá stócolt dupla pénztárca
de nem az álomszitu, na.iyf: neeeeee
Vannak szituk, amikor igenis kell a nagy iso, kész, pont.
Ropitól szívesen lesek vakudolgokat, mert respect, csak ezt ne flémeljük szét itt off-al
Lehetne nyitni egy "Ropi nagy vakus topic-ja" -t pl.
én pedig szedem neki a belépőt és majd felezünk, de psszt. Muhaha.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
m3ss: mert húzva van még erről is fentebb, a zajszűrés kiszedte a kis házikót a háttérben. Nekem arra pl. már nem áll a szemem, oda se néztem. Fontosabb, hogy a háttérben a pultnál is jók legyenek a fények, ahova mondjuk az SB900 sem visz el, max ha berendezem a helyiséget kaja előtt, mint valami diszkót.

-
m3ss
veterán
válasz
üzenetére
hat a tajkepet allvannyal pl. amugy a hatterbn levo felujitas alatt allo haz miert ilyen fura mosott?
sztem az ettermes kepet ilyen plafonnal meg lehet loni kozepes isoval is, plafonra villantott vakuval egesz ertelmesen.
amugy egyik kep sem vmi jo
(#9326) Eperkutyus amugy nekem ryainairnel siman belement a kezopoggyaszomba (fotos hatizsak) az allvany is.
-
aleister
veterán
"Tendencia? Pl egy adott lapka dinamikája hogyan csökken az ISO növelésének függvényében.
Rengeteg adat van egy mérésükben, nem csak a főbb lapon látható pár adat amit natív ISO-n tudnak."
Igen,Persze, ott vannak grafikonos formábban a Measurements fül alatt. De ismétlem, a Kutyusnak írt kommentben ott a link az összesítő pontszám magyarázatára.
(#9313) flash-:
Igen, ebben tökéletesen igazad van. Nem rég linkeltem egy vaktesztet egy 28 és egy 550k-s obiról, amin a szemlélők nagy része elbukott.
Ettől függetlenül technikai oldalról ezek a különbségek léteznek. -
lyunior
tag
Van az a szitu, amikor a fényerőtlen obid nem tesz lehetővé rövid záridőt, pedig indokolt lenne, vakut pedig nem használhatsz, vagy nem lenne értelme. Pl. erdőben, mezőn fotózod a témát, gyengébb fényviszonyok között. Ilyenkor jól jön a magasabb iso-n is vállalható képminőség.
-
-
eeXaa
addikt
...csak egy gondolat az iso-ról. ...számomra az iso emelése, csak szükséges rossz. A képeim 90 százalékát alap iso-n készítem, plussz inkább használok vakut, minthogy emelnék az iso-n... persze vannak helyzetek amikor nincs más megoldás, csak az iso növelése, de ahhoz hogy ez minél kompromisszum mentesebb legyen, inkább tarozik azok hatáskörébe, akiknél anyagi vonzatai vannak egy egy kép minőségének alapzaj terén...
Vagyis nekem mint átlag hobbi user-nek abszolute lényegtelen, mit tud egy adott szenzor magas iso-n, mert ugysem tolom tovább 400 nál, max egy évben 2x. -
aleister
veterán
válasz
üzenetére
Ugyanezt vezettem le én is.
Ha ilyen ISO előny ellenére ugyanazt a pontszámot hozzák ki a 2 szenzornak, akkor nagy eséllyel az érzékenység nem akkora súllyal számít bele a végső pontszámba.
Valamint azt tartom még valószínűnek, hogy vannak olyan mért értékek, amik fotós körökben nem annyira ismertek, nem tudunk velük mit kezdeni, de mégis minősítik valahogy a szenzort.Itt ugyan írnak a végső pontszámról, de a konkrét súlyozás nem derül ki belőle.
-
törölt tag
válasz
Gulyopapa
üzenetére
30 Mega
Mit fotóztál, tömény dzsungelt ?
Amúgy értettelek, csak nem tudtam kihagyni

flash: a szürkének 50 árnyalata van. Ezotériában is, pornóban is és ebben is. Egyiket sem mondhatod el: sem azt, hogy egy szinten vannak mert mindkettő 81 pont, sem azt, hogy DxO ignore, mert csak számok és a gyakorlat/tesztfotók a fontos - hiszen a DxO számok pont a gyakorlati-tesztfotókból jönnek. Megmérik őket, mi meg nem. Ennyi.

-
flash-
veterán
-
lyunior
tag
Őszintén sajnálom, hogy én nappal vagyok aktív, ti meg éjszaka, mert így mindig csak utólag tudom visszaolvasni a hsz-okat, és elmondani a velük kapcsolatos benyomásaimat.
Most hogy visszaolvastam, leírok pár gondolatot, aztán elküldhettek a p.csába.
1. Nem a DF-et szólta le a topik, csak az árát. Azzal meg nem lehet vitatkozni, hogy a használati értékéhez képest jelentősen túlárazták. Bár ha így nézzük, akkor szerintem a D5300-at is. Valószínűleg az újdonság varázsa (meg a DF-nél a retróé).
2. Hosszú vita után csak visszakanyarodtatok a D5100 + 18-105 kombóhoz, mit én tegnap ilyenkor leírtam, pedig én csak a rendelkezésre álló keretből indultam ki. Ez a Pikaa gyerek meg sokallja az árát 150-ért, amikor 145-öt szán rá...

3. F/s kérdés, én részben azért váltottam DSLR-re, mert a kompakt zoom gép annyira lassan működött, hogy lényegében minden esemény lezajlott mire a rendszer kattintásra kész állapotba került. A minap relatív szar fényviszonyok mellett (szürkület) lőttem a D5100-zal egy repülő fácánt kétszer egymás után kb. 3 mp alatt, úgy hogy akkor kapcsoltam be a gépet, amikor felrepült a madár. Oké, nem lett világbajnok kép, de felismerhető színes kép egy repülő madárról. A focimeccsre reagálva írom ezt. Hogy a kutyus által forszírozott "kinek mi a jó kép" kérdéskör persze fontos, de az esetek 98,764 %-ában nem műértő szemek fogják vizsgálni a sportkedvelő kolléga képeit és talán a mieinket sem (Tisztelet a medvének - ő a kivétel
). Tehát ha egy kép nem galéria poszter minőségű, attól még lehet létjogosultsága, és ugyan a DSLR-ekben nagyobb lehetőség van az egyszerű kattintgatásnál, azért messze túlmutatnak egy kompakt zoom lehetőségein. Ezzel azt akarom mondani, hogy akkor is indokolt lehet egy tükrös gép a pálya szélén, ha nem a top kategória és nem üti meg a termék a Dello sport színvonalát.4. Auto mód. Nagyon fikázzátok ti azokat az akármilyen okból tükröst vásároló júzereket, akik auto módban lövöldöznek. Hadd világítsam meg más aspektusból a problémát. Nekünk magyaroknak megterhelő anyagilag egy komolyabb váz megvásárlása, ezért úgy gondoljuk, hogy indokolt esetben érdemes ilyet vásárolni. És hogy tovább menjek: annak indokolt ilyet venni, aki ki is használja a benne rejlő képességeket. Ezzel önmagában még egyet is tudok érteni. A Lajtától nyugatra viszont talán nem olyan nagy durranás a fizetésük egy lényegesen kisebb szeletét a fotózásra áldozni és ki tudja mi okból, ők vesznek egy nagyobb, uram bocsá mutatósabb masinát (ami nagyobb az nem feltétlenül jobb is, de mindenképpen nagyobb), egyszerűen abból fakadóan, hogy megtehetik. Nem fognak hozzá jobban érteni, talán semennyire se, ebből fakadóan auto módban használják, ami az ő esetükben még mindig sokkal szerencsésebb, mintha nekilátnak variálni a beállításokkal és elcsesznek egy csomó képet. Így legalább az automatika dolgozik helyette, és az az esetek nagy részében jól teszi a dolgát.
A városi kattintgatások során úgy sincs idő a művészi beállításokra ( az asszony pöröl veled, hogy akkor most sétálunk, vagy fényképezel...
, jártam már így, nem egyszer)
Arról nem is beszélve, hogy mint azt már többször kifejtettétek egy belépő gépnél a funkció gombok kis száma miatt nem megy milliszekundumok alatt a beállítások módosítása, így pedig lemaradhatsz lényeges momentumokról.
Aki pedig valamikor is komolyan akarja csinálni, az előbb utóbb elcsavarja azt a bizonyos tárcsát az általatok is preferált módokba.5. Ki miért vesz Nikont (vagy Canont)?
A saját példámat tudom leírni. Az ismeretségi körömben, szinte mindenki Canon-os. Sugallták is, hogy Canont vegyek. Jómagam is affelé hajlottam. Aztán egyszer bekeveredtem egy Médiamarkt-ba és a kezembe vettem egy-két belépő Canont. Olyan undor fogott el pusztán az anyaghasználat kapcsán, hogy rögtön elkezdtem érdeklődni a Nikonok iránt. Aztán ahogy beleástam magam a témába, egyre jobban tetszett a Nikon. Ha újra dönthetnék, ma sem tennék másként.Sokat írtam. Nem tudom mennyi az off, de talán minden téma köthető kicsit a nikonos vonalhoz. Tudjátok be a lelkes fiatal fotós szómenésének.

-
Kleroo
veterán
válasz
aleister
üzenetére
A DXO mér bizonyos szisztémák szerint, publikál, és leírja , hogy mik milyen irányelvek, szabályok, súlyozások szerint jöttek ki.
Az már az olvasó dolga, hogy ezt hogyan értelmezi. Hasonlóan mint az objektíveknél, itt sem normális dolog egyetlen adattal jellemezni az eszközt. (Mégis megteszik, mert a rangsor jó, menő, kellenek a látogatók, valamilyen szinten nekik is meg kell élni; kell a minél nagyobb érdeklődés.)
Eszembe sem jutna hogy lefizetnék őket. Inkább arra akartam rávilágítani, hogyha tényleg teljes körűen ennyiel szarabbak lennének a Canon szenzorok a valóságban, akkor ez már egy általános tendencia lenne, és már 1000x lerágott csont, elcsépelt lenne a tesztekben.
Tendencia? Pl egy adott lapka dinamikája hogyan csökken az ISO növelésének függvényében.
Rengeteg adat van egy mérésükben, nem csak a főbb lapon látható pár adat amit natív ISO-n tudnak.És pontosan mint az obiknál, itt is vannak mérhetetlen tényezők.
Csalóka dolog számokhoz kötni ilyen jellegű dolgokat.
szerk: Vagy ami előjött, pl a D800 vs 5D3, a DXO alapján egy gané hulladék a Canon a Nikon mellett alacsonyabb ISO-n. A net rogyásig van 5d3 vs D800 tesztekkel. Nem igazán láttam sehol sem konklúzióként, hogy a Canon egy vicc a Nikon mellett szenzorilag (csak általánosságban azt, hogy a 36MP azért ütős)

-
Gulyopapa
addikt
Volt 5dmkII-m és azt azóta is visszasírom, éltek a képek, elképesztő volt.
Az hogy a 3200 pariban van vele az egy vicc, mármint az mkIII-mal.
A 7100 sincs vele pariban, pedig ez egy igen jó gép. -
m3ss
veterán
mondjuk ez a teszt eleg erdekes. a d90-nek jobb a dinamika atfogasa mint az otdeharomnak?
hol, nativ ison?
azert eleg fura tenyleg h a d3200 uannyi pontot kap mint az 5d3, amikor isoban koze sincs hozza. hogy sulyozzak ezt?
magas isos dinamikara is kivancsi lennek...mindenesetre erdekes ez az oriasi kulonbseg a d800 meg az 5d3 kozott. ha nem sokkal jobbak az uvegeik es olcsobbak. mi a feneert venne barki is canont?

-
-
JohnyBlue
addikt
Bármikor átveszem az ötdédet
Adok érte egy príma D7000 et
Na de hogy lásd ki vel van dolgod kapsz egy vakut is mellé
DE ha jól belegondolok kapsz még mellé egy D3200 at is
/me úriemberEperkutyus: 24-105 teszt
-
törölt tag
válasz
aleister
üzenetére
Van egy mondata Kleroo-nak, ahol el lehetek hantolva (én, mint eb)
: Az összefoglaló adatok pedig csak natív érzékenységre vonatkoznak. Tehát valszeg, natív érzékenység felett elkezdenek máshogy viselkedni a szenzorok, nem két grafikon fut egymás mellett párhuzamosan, tartva a kezdeti különbséget. De ezt majd kielemzi akinek van kedve és idege hozzá, nekem elég az üvegteszt a Photozone-on (teszteljék már ki az "A"-s 24-105 Sigma-t, könyörgöm)

Amit érdemes még számításba venni puszta logikai alapon, az - esetünkben D3200 és ödémahárom (jesszus, egy lapon említeni is gáz őket) - szenzorainak ABSZOLÚT pozícióját a képzeletbeli akármilyen szenzorteszten, mert egymáshoz képest kaptak 81-81 pontyot, na bumm, és ? Ha már 70-től lehet barom jó képeket lőni, a vevő nem fog Canon székházat rohamozni - és ezt tudja Canon is szerintem, nem buták. Kinézem, hogy irdatlan összegeket spórolnak azzal, hogy régebbi CMOS technológiával dolgoznak, feláldoznak 1.x FÉ-t és csókolom, míg a Sony/Toshiba mondjuk aranyárban méri Nikonnak a legkorszerűbb fotódiódát. Nem tudhatjuk (vagy igen?)..
Az összpontszámról maga DxO ír a kis kérdőjelre kattintva: The Sensor Overall Score is an average of the Portrait Score based on Color Depth, the Landscape Score based on Dynamic Range and the Sports Score based on Low-Light ISO. It shows only sensor performance. Arról nem ír, melyiket mennyivel súlyozzák és mi a képlet emögött, de a dinamika kemény szorzó lehet, ha a 3200-es az ödémaháromnak még a fele iso-ját sem éri el és végül mégis 81-et kapnak mindketten.
Talán Kleroo tud többet a számításról (vagy nem), én nem tanulmányoztam csak a levegőbe lőttem egyet.
De egyben biztos vagyok és szerintem ezzel mindenki egyetért: az ödémahárom 2x annyi iso-ja milliószor többet ér, mint a 3200 marginális dinamika-előnye olyan gép ellenében, aminek a dinamikája már eleve nagyon jó
és ez csak szenzor, nyilván ami körülötte van, nem is említhető egy lapon.Itt mutatkozik meg, hogy aki ödémahármat tart a kezében, az profibb fotós és nem fogja úgy elqrni a képet, hogy utána dinamikából kelljen PS alatt menteni, míg a 3200-est amikor megveszi anyuka a Media-ban, beállítja fullautomata módba és így mennek Egyiptomba Kheopszot popup flashelni a 40 fokos tűző napban - na erre kell dinamika, valóban.

No offense, nem Neked "támadás" vagy ilyesmi
csak elindult bennem egy gondolatmenet és a Te hsz-edhez linkeltem a mondandóm.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Parfüm topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Sweet.tv - internetes TV
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S21 FE 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Inspiron 5490 /i5-10210U/4GB/500GB M.2/MX230/WIN11/Új akku/Billentyűzet problémás/Számlával!
- Samsung Galaxy S21FE / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HP EliteBook 650 G10 15,6" i5 -1335u, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- iPhone 13 mini 128GB 100% (1év Garancia) - AKCIÓ
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Na mindegy