- iPhone topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Netfone
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
killerjohn
addikt
2160px a giga? én általában 1:2-n nézem lightroomban xDD
nagyon jó kép lett!de ha még a vaku bírja - hiszen alig kell villannia, akkor miért az isot kell emelni ahelyett hogy hagyom a vakut nagyobbat villanni? abból indulok ki hogy Ropi az iso800-amra írta hogy kevés. vagy lehet hogy a "környezeti fények megóvása érdekében" írta?
a végén még lehet hogy felnyomom iso3200-ra és így 1/60 körül viszi, az 580ex-et meg eladom a fenébe
-
killerjohn
addikt
gondolom magán a vakun kellene M módban 1/N (N minél nagyobb) erővel, meg azzal az izé, világító tesztgombbal villantani, hogy szokja a szántást, ugye? (ezek után is akarsz jönni csütörtökön fotózni?
)
hemaka: épp ezt akartam linkelni, meg hogy szépen lejjebb ment az 5dmkii ára
sajnos nagyon lehúzzák a 7Dhez képest a fókuszrendszerét, így várnom kell az mkiii-ra hogy FF-re válthassak
-
*Ropi*
félisten
Nem nyert: szó szerint kirobbanó sikere lenne, ugyanis azzal kinyírod a töltő kondenzátort.
A megoldás: előírás, hogy hosszabb állás (mondjuk 3-4 havonta) után a vakukat be kell kapcsolni: rövid időszakokra (2-4-6-8-12-20-stb. percre), majd minden bekapcsolás után kétszer annyi szünetet kell tartani, mint ameddig ment. Villantás nuku. Ezzel formázod a csövet töltő kondenzátort. 1 napot rá lehet áldozni.
-
k1csi
senior tag
Azért 2.8, mert az alább ha rekeszelsz... alig van valami élességi tartományod... én sem használom a fix 50-em 2.2 alatt (nem a képminőség miatt)...
24 meg 28 mm-en jóval nagyobb élességi tartományod van mint 50mm-en, bár mondjuk a távolság inkább meghatározó (ugye makrónál totál elfogy a mélységélesség). Ezek videós obik.
Vagyis remélem azok, nem valami giga-mega pixeles FF vázra gyúr a Canon.méghozzá azért, mert a 70-200 II-ben van nagyon jó IS
A 70-200 II-t semmiben nem hasonlítanám ezekhez az obikhoz. Telénél kritikus az élesség, hogy konverterezve is elfogadható maradjon még nagy pixelsűrűségű APS-C váznál is.
Telénél fotóra is fontos az IS (nem véletlen, hogy ott jött be első körben).A 24-70-et nem konverterezed meg nem kell kivágni, könnyen van nagyobb gyutáv. Az életlenség elsősorban AF hibákból ill. bemozdulásból származik (túl a nem elegendő DoF-on ami ugye a nagyobb gyutáv jellemzője). Bár lehet az MTF értékeket könnyebb volt javítani, gyakorlatban az IS vsz. többet ért volna.
Mintha a Tamron jobban megértette volna a lényeget...APS-C-n is megvan az értelme ezeknek, én biztosan vennék fix nagylátót, ha lenne rá keret
APS-C-n ezeknek a fixeknek semmi értelme nincs. Ott a Canon 17-55. Felbontása jó, videóra több is mint elég és van benne IS és 2.8-as. Mondjuk egy frissítés nem ártana rá, hogy IS-ben meg építésben ugyanazt tudja mint pl. a 15-85.
És kapod a zoom flexibilitását.fattyu
Ha valakinek a súly ennyire számít akkor nem FF, hanem APS-C vagy főképp m43 vázat vesz. A DSLR egy rendszer. Nem súlyra optimalizált rendszer. -
*Ropi*
félisten
Szerintem egyszerűen marketing, hogy most kidobják IS nélkül, aztán majd a következő termékciklusban meg már IS-sel...Így mind a kettőt megveszi az, akinek kell az IS-es. Viszont ami jó benne, hogy nyomott áron lesz sok használt IS nélküli az IS-es bejelentése utáni időszakban, amikor szabadulni akarnak től ezok, akik az IS-esre vártak.
-
KTTech
veterán
Szódával a régi is elment 2.8-on, szóval az új ennél csak jobb lesz... az én felhasználásomnál (esküvők, rendezvények) általában kell rekeszelni, mert 2 ember már kilóg a mélységélességből (ha nem tökéletesen szemben vagyok velük, és nem pont egy vonalban állnak egymás mellett, márpedig erre a legkisebb az esélyem)
-
KTTech
veterán
Nekem csak az AF miatt kéne a 2.8... rekeszelni úgyis kell, mert nagyon sokszor nem jó az a túl kis mélységélesség, amit a 2.8 ad, ilyenkor viszont nem árt az IS. Főleg, ha a két új fixbe is belekerült...
Az ár egy olyan kérdés, hogy akinek kell, kifizetni, mindegy mennyiért adják.
-
fattyu
veterán
Makró édesmindegy mivel lősz rekeszelni kell hogy legyen elég dof. Nem gátol a gyors üveg mivel nem tudod hsaználni. Nem az üveg hibája hanem fizika.
Madár: Nemtom. nem madarászok de ott nem jó hogy bokeh van mögötte nem zizis erdő?
Tájfotózás meg mint írtam amugyis rekeszelés és állvány szóba se jön az 1.8 használata.
-
zolka78
senior tag
Nem igazán telézek így nem spórolok rá. Bár egy váratlan örökség után lecserélném rá a pöcsköszörű telémet. Ráadásul ez is kicsi, tiszta kompakt filing, meg is lepődtem rajta. Mellette próbáltam még a 70-200 f/2,8 is-t, az tényleg kályhacső ahhoz képest.
Egyik hobbi sem olcsó - talán a szalvéta gyűjtés - még makettezni szoktam az sem egy olcsó mulatság
-
zolka78
senior tag
Azt az új 70-300 f/4-5.6 L IS USM obit egyszer próbálgattam Canon bemutató napon. 300mm nél f/5.6 rekeszen és 1/50s záridőnél is tű éles képet csinált bemozdulás mentesen, persze csak statikus témánál. Egy baja van, hogy k*****va drága, de rendesen megfordult a fejemben, hogy szaladni kéne úgy ahogy vagyok
. Bár nem tudom, ilyen fényerővel csak hobbi szintnek tűnik, csak az ára
-
k1csi
senior tag
Az árcédulát is figyelembe vetted amikor egy kategóriába tetted a 200-400 f/4-vel a másik két obit?
Mert vsz. a másik két obi lelkes természetfotósnak elérhető, amíg a 200-400 f/4 vsz. nem. Persze lehet, hogy csak én vagyok naív...
*Ropi*
Bár nem ismerem a Canon statisztikákat, de vsz. az obik meghibásodásának leggyakrabb oka a szalagkábel szakadás meg az IS (ha van). Tippem szerint az AF motor csak ez után jön. -
hemaka
nagyúr
Az 550D egy jóval újabb konstrukció. Gondolom a 20/30/40 5DmkI ben ugyanaz az expo gomb. Igazából csak bekoszolódik, mert rossz az illesztése a műanyag gombnak, ami lenyomja az érzékelőt. Tiszta alkoholt beleöntöttem meg fújogattam körtepumpával, sokat javult, de nem lett teljesen jó, mert az érzékelő lemezkék eldeformálódtak szerintem.
Igazából egy $10-os alkatrtészről, 10-10 perces szétszedési/összerakási, meg kb. 2 perces forrasztási folyamatról beszélünk.
Amiért a szervízben szerintem jól lehúznak, bár pontos árat nem tudok. -
adamka16
őstag
Meg ez embertől is függ, hogy érzi-e a beállítást, hogy helyes lett az expó, jól lett komponálva a kép, stb... nyilván kezdőként kísérletezek én is inkább mint, hogy rátapadjak az expógombra.
Mellesleg... mindig sorozatmódban használom a gépetViszont ezt elég durvának tartom, hogy megcsináljak 500 képet egy rendezvényen és abból minimum 80%-át adjam a megrendelőnek, szinte minden másodpercről 1 képet.. az azért durva.. meg míg az emberek végignézik a képeket, elunják az életüket mert unalmas egy beállításról-mozzanatról 30 képet megnézni.
Meg ugye ha van egy kis "pihenő" akkor már helyszínen szelektálom a bemozdult, félrefókuszált képeket, ez nem tudom mennyire szokás nálatok. Esküvőn és riportereknél, sportfotósoknál nyilván nem divat. -
adamka16
őstag
Ugye én csak hobbiból használom, sajna a gépben elég sok expó volt mikor megvettem (22-23e) így azért picit érthető, hogy nem csinálok egy dologról x száz képet, pedig jó lenne.
Cirka fél év alatt amióta nálam van, tettem bele 7e körül. Ebbe volt 1-2 rendezvény is, a többi majdnem mind természetfotó. Fél évre levetítve ez sok szerinted? Egyik ismerősöm alig 1 éve vett egy N D90-et, és mikor találkoztam vele pár hete, akkor mondta, hogy nemrég lépte át a 100e-et a zár a gépébe, igaz rengeteg rendezvényre megy, naponta 1-2 biztos becsúszik így meg a 100e elég hamar elfogy és van miből válogatni legalább... -
*Ropi*
félisten
Nem, együtt fotóztunk egy esküvőt, végig melletem volt, onnan tudom.
Jó, hogy nem videót vettem, mert holtbiztos rajta lenne a felvételen a folyamatos kattogása.
A végén valami 3000+ képet tolt a pár elé, hogy akkor válogassanak...Szerintem még ma is azt válogatják, pedig ez vagy 4 éve volt.
Tőlem valami 300+ képet kaptak, ami összefoglalta az egész napot du. 2-től hajnalig.
-
*Ropi*
félisten
Mi csináltunk egy célszerszámot az egyik barátommal AF hangoláshoz (a mérőlap továbbfejlesztett változata, közösen terveztük, ő gyártotta le, mert nekem nincsenek hozzá szerszámaim).
Az AF micro adjustment egységes eltolást alkalmaz, tehát csak akkor van értelme, ha az üveg fixen téveszt az elején és a végén is. Ekkor nem csak kezdő értéken lesz pontos, hanem mindenütt. Ha viszont változó a fókuszának csúszása, akkor vagy csak ott lesz pontos, ahova belövöd, vagy nem úszod meg a Camera Kft-t, és akkor mindenütt tolerancián belül lesz.
-
Monya78
veterán
Szia!
Kicsit pontosítok a kérdésen.
Példálózom: Maradjunk a 70-200 objektívnél, pontosan bemérem 200mm-en, kiderül hogy +3-at kell beállítani a microadjusmentben hogy pontos legyen a fókusz. Akkor ez azt jelenti hogy 70mm-en, vagy 100mm-en is pontos lesz a fókusz ezzel a beállítással? -
atyuska
tag
-
Clemi
veterán
Holnap lövök pár képet a ködben, és áttanulmányozom őket alaposan, viszont kaptam olyan választ is, hogy az autófokuszt bezavarhatják a porszemek, és amilyen kényes a szemem, bizony néhol úgy tűnik, nem egészen pontos az a fókusz.
Egyébként nem tudom ismeritek-e a Bécsi úton lévő kamera szervízt, ott 15e és 1 nap átfutási időt kaptam a kérdésemre válasznak. Kicsit sokallom a 15e-t főleg, hogy 40e volt az obi szállítással együtt. -
kiskornel
addikt
De nagyon elrugaszkodtunk az eredeti feltételektől. Mindegy, én végül is elgondolkodtam rajt. Ha tele, akkor Canon. Ez egyértelmű. Ha meg amúgy is kell egy nyikony a családba (lásd eredeti téma), akkor az lehet széleslátószögű. Nem zavargatják ezek egymást. Az alsó, közép gyújtótávhoz kell vakut venni. Más közös elem nagyon nincs.
-
-
k1csi
senior tag
A sok marketing blabla közepén találtam egy igazán érdekes mondatot amihez tényleg kell némi proci:
The CA correction can correct for both lateral and axial aberrations, and does so for both JPEG and raw image types.
A fényerős obiknál ugye az axiális (longitudinális) CA az ami zavaró és elég nehéz valamit kezdeni vele (a laterális az egyszerű). Ha ezt már raw-ban ki tudják szedni (és nem elírás) az rengeted utómunkát spórolhat meg. Kicsit nehéz is elhinnem, hogy ezt meg tudják csinálni.
Nem mintha erre váltanék, viszont ugye előbb-utóbb ilyesmi várható a lenti kategóriákban is...
-
Gondwana
addikt
A 10x15 300dpi-vel számolva (báris a Frontierjeink 300dpi-vel világítanak):
(15.2cm/2.54) * 300dpi = kb. 1800 x 1200 pixel, 65%-kal növelve 2700 x 1850 pixel. Ezt még a 10D is tudja.
Egyébként meg szerintem egy jó fotó az 1024x600-ban is jó fotó marad, még, ha nem is olyan tiszta rajzolatú a hónaljszőr. -
Necc
addikt
+1,+2,+4 elotetlencse szettnel maradtam vegul is, a netes tesztek alapjan amit rendeltem +2 -ig szinte eszrevehetetlen a minosegromlas, es a +4-es okoz csak bizonyos szintu CA-t a sarkokon. Majd meglatjukTelekonvertereknel vonj ki 1-et a rairt szambol, es annyi lesz a fenyveszteseg "FE"-ben. Peldaul az 1.4x konverter 1/4 fenyveszteseget okoz tehat vagy 1/3-al vagy 1/2 -el kell kompenzalni. a 2.0x konverter pedig ertelemszeruen kerek -1 FE
adamka16: meg mindig egy 250mm vegallasu objektivrol van szo, ha moge rakok mondjuk egy +50mm -es kozgyurusort azzal meg mindig csak 300mm-en fogok jarni, de az obi mar olyan hosszu lesz hogy meg a vegen letorik a foglalatrol
(a minimum meg 105mm lesz ami viszont hatranyosan erintene ha hirtelen a masik vegallasa kellene a zoom obinak).
-
Necc
addikt
Ha keves a latoszog, van az embernek laba is
Legutoljara varosban fotozni meg a kompaktommal voltam, annak a kezdo erteke 25mm volt (FF ekv.) es az esetek legjavaban boven eleg is volt.En a magam reszerol a kezdoknek vagy a kit obi szettet (18-55 es 55-250) vagy (jelen esetben) a 18-135 -ot javasolnam Canonnal, de ha egyszer az anyagiak ennyire megengedik...
-
pcMANiac
aktív tag
Nekem bejön a 24-105 a 40D-hez. Viszont próbáltam a 17-40-et és pont azt produkálta, amit írtak róla. A széleken nagyon lágy, rekeszelni kell az amúgy sem nagy 4-es fényerejét. Én is a 17-55 f2.8-ra gyúrást javasolnám vagy a 15-85-öt, de a 24-105-öt is mondanám, nekem nem rövid a 24*1.6 városi képekre.
-
k1csi
senior tag
A 70-200-asok közt
f/4 vs. f/4 IS az IS-es az élesebb
f/2.8 vs. f/2.8 IS (első verzió) a sima (nem IS-es) az élesebbA gyakorlatban vsz. ennek ellenére az életlenség az pl az obi vagy a téma bemozdulása ill. fókuszhiba miatt tip. nagyobb mint az obik felbontása miatti életlenség mivel alapvetően nagyon jó élességű obikról beszélünk.
f/4 IS ára vsz. relatíve a simához képest magas (ami egy nagyon jó ár/érték arányú obi).
Kevés ilyen jó zoom obit lehet ennyi pénzért venni. Pl. Nikonnak nincs ilyen obija (aminek a bejelentését többen ebben a hónapban várják, de ki tudja, ha megteszik nemcsak belépő vázakban lesznek nagyon erősek, de a lelkes amatőröknek is lefedik az összes obi igényét).
Monya78
A 15-85 vs 18-55-nél a 15-85 szélen kb. ugyanazt tudja mint a 18-55 viszont középen egyértelműen jobb a 15-85. Ugye ehhez még ott van, hogy a 15-85-nek jobb a stabija ill. jobb a fókusza ami megint gyakorlatban lehet többet számít.Ennek ellenére azt mondom, hogy csak az vegyen 15-85-öt aki max. egy zoom és max. egy fényerős fixben gondolkodik. Ha ennél több kell érdemesebb specializáltabb obikban gondolkodni.
Fényerős alapzoom 17-5x (IS: Canon, Sima: régi Tamron, esetleg 24/28-xxx kül., külön nagylátóval).
Fényerős fix, makró, tele.Jó tele olcsón kompromisszumos (és csalódás) lesz.
Szerk: *Ropi* kevés obinak van közel egyforma ára nálunk és az Amazonon...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpársportok
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- iPhone topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Elektromos autók - motorok
- Nintendo Switch 2
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- Edelkrone Slider PLUS PRO Long eladó !
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Olympus M.Zuiko Digital ED 8mm F1:1.8 Fisheye PRO
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Csere is érdekel! Canon C100 super 35mm cinema kamera +Canon EF-S 18-135 obi +Power Zoom adapter
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- DELL PowerEdge R640 1U rack - 1xGold 6226 (12c/24t, 2.7/3.7GHz), 128GB RAM, 4x1G RJ45, HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest