- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Írországban lezárult, az USA-ban csak most indul az Apple dráma
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
k1csi
senior tag
Mármint nálunk.
De lehet az óceán túlpartjáig sem kell elmenni, hogy ez másképp legyen (használtan meg ugye nálunk is összejöhet egy régebbi verzó, ld. lent).Az meg, hogy miket lehet látni hobbiból fotózó népeknél (és hogyan használják azt) egy nagyon hosszú történet lenne.
Szerk: és ennek van a másik verziója (a nem hobbiból fotózók)...
-
jap
aktív tag
Régen vettem egy 1Ds-t, mert h attól "jobb"fotós leszek - és érdekelt az is, h mennyivel jobb (működés,képminőség,felépítés stb.).
Erre a vázra ment el minden kuporgatott pénzem, így csak ezt tudtam vinni kirándulásra is.
Kicsit nehéz, de elviselhető - bár akkoriban gyúrtam - cserébe masszív: rossz embereket lehet vele fenyíteniAzóta 350D kirándulásra és 5D fotózásra + sok fényerős fix a az 1Ds árából
-
*Ropi*
félisten
Én is 40D-vel "fénymásolok", akárcsak Te. Mindig is azt vallottam, hogy a váz az agy (a tudás), az objektív pedig a lélek egy fénykép kivitelezésében. A fotós pedig a kollektív tudat, amely mindezt összehangolja...Minél egyszerűbb egy váz, annál jobban rá van kényszerítve a fotós, hogy használja az eszét a képek elkészülténél. Azt sajnálom, hogy nem gyártanak olyan vázakat, amiken nincsen zöld kocka meg "P", stb. mód, mert akkor rögtön nem lenne annyi önjelölt "profi", mint ami mostanában a szakmát higítja...
-
*Ropi*
félisten
Van azért az új vázakon sRAW is, nem csak csillió MP...Viszont utóbbi akkor jön jól, amikor nem látsz rá a témára, csak vaktában ellősz pár képet (újságírók-riporterek pl.), majd utána kivágod a kellő részt. Azért más 21 MP-ből vágni úgy, hogy még maradt 10, meg nagyon más 10-ből, hogy maradt 2,1...Vágod?
-
HSM
félisten
Nem mondtam, hogy nem lehet. Nyilván sok függ attól, milyen a koncert megvilágítása és hogy használsz-e vakut és mennyire tudsz közel menni.
Én vaku nélkül küldtem, viszonylag távolabbról és így is F2,8-on még néha az 1600-as ISO se volt elég a legalább 1/40-es záridőhöz, jópár képhez fel kellett húzni 3200-ra. Itt az 5.6-ról induló kit (kellett az 50+mm a tömeg miatt) obi mit csinált szerinted?Olyan szépen elkente az éneklés közben mozogni merő zenészeket, 6400-as ISO-n vagy felette meg már nem bírtam nézni a zajt.
-
.DLL
veterán
Bocs, ez nem válasz akart lenni, csak félre kattintottam. :I
Csak egy kis adalék a régiségekhez, hogy az EF 70-210 f/4 Macro obim a Canon első auto fókuszos teleobjektívje 1979-ből (a dátumkód is igazolja). Mai napig tökéletesen működik, hangos és gyors (volt előtte 75-300 USM III obim is na annál érezhetően gyorsabb, pedig emezmikromotoros). -
HSM
félisten
Van pár fixem... Régi, filmes, M42-es fixek, egy 135/3.5, egy 200/4 és két 58/F2...
De valszeg lesz még egy 37/2.8-am is előbb utóbb. A két telével meg is vagyok elégedve, csak sokszor hiányzik a zoom és az AF lehetősége "éles" bevetéseken, ezért lesznek idővel valami 70-200 szerűséggel kiegészítve, mert az 55/250 meg hasonlók nem jönnek be.
A 135/F2-t meg tudom érteni, azt én is imádnám...De fixért nem adnék annyit, ha nem munkaeszköz lenne, és sajnos nem fotózással foglalkozom. Ami még nekem nagyon bejönne, az egy 45mm-es tilt/shift obi, bár félek a rossz ár/használhatóság mutatója miatt olyanom sose lesz...
-
HSM
félisten
Erre csak annyit tudok mondani, (azonkívül hogy a fotós a lényeg, nem a felszerelés) hogy nem mindegy, mire használod, és hogyan. Nekem van egy rossz szokásom, hogy szeretek belenagyítgatni a képekbe, amiket csináltam, és az apró részltek gyönyörködtetnek. Nekem valahogy nagyon szúrja a szemem a lágyság. Ellenben, ha mondjuk egy max 4Mpixeles web-fotót, vagy nem túl nagy nyomatot csinálsz a képből, akkor tökély lesz a végeredmény mindkettővel, sőt, a 2.8-al jobb, mert több lehetőséged van a magasabb fényerő miatt. Jó obi a 2.8-as is, de nem nekem való.
Meg persze a téma se mindegy, valahol még jól is jö a lágyság.
(#6351) *Ropi*: Akkor itt van a kutya elásva!
A stabikkal nekem csak az a bajom, hogy a témát nem stabilizálják a képen.
Jó ha van, de ami a 18-55 kitobiban van, engem nem ejtett ámulatba.
(#6352) gzola: Na, látod... Amire neked kell, oda a 2.8 a jó. Az ilyen lökött pixelimádóknak, mint én, a 4-es marad, vagy a zsebbenyúlás a 2.8 IS 2-re.
(#6353) *Ropi*: Ha nem kell vele sokat fáradnod, hogy elküldd, mindenképpen érdekelne.
-
HSM
félisten
Félre ne érts, nem akarlak meggyőzni semmiről. Arra voltál kíváncsi mi nem tetszik a 2.8-asban, megmondtam.
Ha van valós tapasztalatod mindkét említett obival, szívesen meghallgatom, de komolyan. Nekem sajnos eddig nem adatott meg (és szerintem nem is nagyon fog), hogy sajátkezűleg tegyem őket próbára, ezért vagyok kénytelen tesztképeket böngészni, és ez alapján véleményt alkotni. -
HSM
félisten
Nekem az a fajta lágyság, amit a 2.8-as képein látok (nem csak 2.8-on), nagyon nem jön be.
Nekem ez a gyengém, és az F4 pont itt jobb. Itt szépen látszik, de máshol is hasonló eredmények voltak. [link]
Nem olyan hűha de nagy különbség, sőt, de 300 000Ft-ért én ennél sokkal többet várnék egy L-es csúcs-üvegtől.Az 5000Ft-os ősrégi 58mm/F2-es M42-es obimnál nem zavar, hogy pl. csúnyán taknyol a képszélen nyitva APS-C-n is, de egy ilyen drága motyónál már mások az elvárásaim, ennyi pénzért már elvárom, hogy maximálisan elégedett legyek. Persze, lehet nekem túlzóak az elvárásaim, benne van a pakliban, de ettől nem lesz szimpatikusabb nekem a 2.8-as.
-
HSM
félisten
Tökéletesen egyetértek veled.
Egy alap szinten felül már nem a felszerelésen múlik a jó kép, hanem a fotóson, kis szerencsével még egy normális kamerás mobillal is lehet maradandót alkotni.
Nekem csak annyi a problémám a 2.8-as 70-200-al, hogy azért az árért én sokkal többet várnék. Nekem nem létszükség egyenlőre a 2.8-as fényerő, így nálam KO-val győzött az F4-es.
Én ha 3 kilót otthagynék a boltban egy obiért, akkor azért legalább annyit elvárnék, hogy a fele árú kistesó képminőségét érjük már el, fényerő ide vagy oda. Persze, ha jó minőségben kéne a 2.8 fényerős telezoom ebben a tartományban, nem nagyon lenne más választásom, de nem lenne makulátlan a szájízem utána. -
HSM
félisten
Nem azt mondtam, hogy nem jó a rajzolata, hanem hogy az F4-esé jobban bejön.
Az F4-es meg a 2.8 mark2 amit láttam tesztfotókat, instant get, a sima 2.8-ban viszont nem volt nekem az a wow-faktor. Nyilván nem véletlen jött ki a mark2 se. De persze itt az egyéni preferencia is játszik, kinek mi és hogy tetszik jobban, meg kinek mennyi pénze van a mókára, milyen fényerőre van szüksége, stb... -
*Ropi*
félisten
-
-
*Ropi*
félisten
Az esküvőfotók tényleg partyfotók, csak a környezet más és az emberek kicsit konszolidáltabban viselkednek.
Ha nem ilyen módon fognánk fel, akkor nem is lennének meg "azok" a bizonyos pillanatok.
Amúgy ezt nem privátban akartad írni?
Üljünk le, aztán beszéljük meg egy sör/kóla/bambi mellett: nem volt jó napom már jópár napja, kissé túlreagáltam.
-
Dictator^
veterán
Lenspen HB1 vagy a Giottos Rocket amit linkeltem?
-
adamka16
őstag
amit belinkeltem, azok is azzal lett dolgozva, némelyikben egy kis PS is van, de retusálás szinten csak... nem mondom, hogy annyira rossz képeket készít 1600-on, de egy másik géppel összehasonlítom, akkor azért na.. látszik
vagy nikon-t kellett volna választanom? hát nemtudom... canon nekem mindig is szimpibb volt..
mellesleg nyers képekből valami varázslatosakat lehet művelni Adobe Lightroomal!! -
kiskornel
addikt
Hát ezért kell minél gyorsabban cserélni, és akkor kevesebb szennyeződés kerül be. Én pl: erdőbe járok. Már úgy terveztem meg az obiparkomat, hogy 3db zoom obim legyen. Ezzel minimalizáltam az obicserék számát.
Azóta nincs nagy gondom vele, mióta max. 5mp alatt lecserélem az obit. Előtte félévente kellett nagypucolást végeznem.
Amúgy pont koncertfotókon, tág rekesszel nem jelent gondot a szennyeződés. Ahhoz, hogy meglátszódjon F8 és a fölötti érték kell. A természetfotók, meg a macro fotók meg jó lerekeszelve készülnek.
A másik dolog meg, hogy mindig van por az érzékelőn. Még pucolás után is. Pucolást azért végezzük, hogy ne legyen annyi, meg ne kelljen sokat foltokat retusálni.
Hogy ne kelljen ezt mondanod: Hej kislány! Hol az a pattanásod, ami a képen látszik? De jó alapozód van, de a gép átlát rajta...
"nem, nem azt ajánlom, hogy 2 percig reszelje felette a sajtot..." - ez jó!
-
kiskornel
addikt
Most akkor azt ajánlod mindenkinek, hogy napi 30-60mp-re nyissa ki csak úgy a vázat, hajoljon föléje, és nézegessen bele csak úgy játszadozásból (merthogy ebből indult ki a vita).
Ha meg már nekem nem hisztek, akkor a Canon használati útmutatóból egy kis szösszenet (7D). Tehát ezt ajánlja a gyártó:
Biztos a karácsonyi menü lesz a probléma. Az nem lehet, hogy ennyire sok ember egyszerre megbuggyannyon! -
danihorvath
csendes tag
A video nem elsődleges szempont, ill nem játszik túl nagy szerepet. Használtakkal szembe kicsit bizonytalan vagyok. Nyilván újnál is bele lehet nyúlni rossz szériába. De valahogy használtat nem szeretnék.
Tudom, hogy ez nem az a topik, de ha valaki megkérdezné, hogy kezdésnek mit ajánlasz dslr téren, mit mondanál? Első körben tanulás céljából.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Canon EF 100-400 f4.5-5.6 L IS USM II objektív eladó
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Csere is érdekel! Canon C100 super 35mm cinema kamera +Canon EF-S 18-135 obi +Power Zoom adapter
- Canon EOS 250D kiegészítőkkel, táskával (CSAK 200 expoval !!! )
- Fuji X-S20 2.5 év gari + 33 f1.4 + 25 f1.8
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest