- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- One mobilszolgáltatások
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Yettel topik
- Egy óra, két rendszer
- Honor Magic V2 - origami
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pcMANiac
aktív tag
válasz
pcMANiac #7463 üzenetére
Pár hónapja Tokina 11-16 f2.8-at vettem kínából és DHL-lel 4 nap alatt itt volt sértetlenül. Előre le kell beszélni, hogy ne sima postai levélként adják fel a csomagot, hanem minimum ajánlott levélként. Azt nem tudja olyan könnyen ellopni a postás, ha meg mégis, a paypal az utolsó fillérig visszaadja a lét.
-
máyköl
veterán
válasz
pcMANiac #7463 üzenetére
Hong-Kong -ból szívtam már meg, mert nem jött meg a cucc, de csak pár szár Ft. -os tétel volt, pedig 100% -os értékelése volt az eladónak. Objektívet már nem rendelnék ebay -ről, már csak a törékenysége miatt is. Dolgoztam csomagszállító cégnél, lehet, hogy jól ki van tömve a doboz, de dobálják, mint állat.
-
adamka16
őstag
-
HSM
félisten
válasz
pcMANiac #7323 üzenetére
Azért ennyi még belefért volna. Aki profibb, az úgyis megveszi a 60D-t az időjárásállósága, jobb kezelőszervei, státuszkijelzője, nagyobb keresője miatt.
(#7324) ziggi_zug: Bevillanni bevillannak, csak van pár gond. Az egyik, hogy azért nem 100%-os a rendszer, nem mindig pontosan ott villan, ahol én úgy gondolnám, vagy éles, és mégse villan fel. Ráadásul pontszerű, nem ismert a mintavétel pontos helye, és nem egy nagyobb területet ellenőriz. (Ráadásul csak felvillan a pont, ha nem olyan stabil a kezed a fókusz tekergetés közben, simán visszajelez egy véletlen "képbe hozott" cuccra is.) De azért tény, elég jól használható így is, mondjuk 80%-ot adok neki. Ellenben ha nem AF-es obit használok, hanem valami régi obit emulátorral, akkor hiába a programozható emulátor, nem igazán ott jelez vissza, ahol kéne. Próbáltam finomhangolni, lehet én voltam a béna, vagy az emulátorom vacak, de nem volt türelmem belőni, hagytam inkább a csudába, mikor 5. próbálkozásra se jutottam közelebb a célhoz, össze vissza jelzett továbbra is, elegem lett. A nem emulátoros adapterrel használva meg vissza se jelez semmit. Hangsúlyozom, lehet én voltam a béna, de nekem nem igazán segített ez a lehetőség. De ami a legbosszantóbb, hogy egy túlbonyolított, mégis ügyetlen, buta elektronikai rendszerrel kéne szenvedni, amikor egy legalább 30 éves, jól bejáratott, full egyszerű és olcsó, hibátlan megoldás lenne a problémára...
-
HSM
félisten
válasz
pcMANiac #7318 üzenetére
Ez igaz. De azoknak a hobbigépe, akik komolyabban gondolják a fotózást, vagy igényesebbek, esetleg "csak megtehetik".
Legalább opciósnak beletehették volna, nem került volna semmibe, mint ahogy a 60D-be is bekerült. Ja, de, akkor kevesebben vettek volna 60D-t, az 550-hez képesti tudáskülönbséghez képest szvsz horror drágán...
(#7319) adamka16: És még az AF-es üvegnél is sokszor jól jöhet a manuál fókusz.
Mennyivel elegánsabb és gyorsabb egy ilyen mattüveggel tűpontosan fókuszálni, mint LV-ban 10X-es nagyításban szenvedni és az akksit is meg a zárat is gyilkolni ezzel teljesen feleslegesen... Igaz, gyenge üveggel rossz fényviszonyok között zavaró lehet az enyhén besötétedő prizma, de minimális kompromisszum, ami bőven megérné még akkor is, ha csak szökőévben használnád a prizmát MF-re.
-
*Ropi*
félisten
válasz
pcMANiac #7303 üzenetére
Gyakorlatilag tényleg annyit exponál videózás közben is, csak nem mechanikus zárral, hanem elektronikussal: annyiszor olvassák ki a szenzort egy másodperc alatt, ahány fps (frame per sec) a felvétel "sebessége".
Egyes Nikon gépekben pl. így van megoldva a nagysebességű vakuszinkron: bizonyos zársebességig a rendes mechanikus zár dolgozik, felette csak nyitva marad és az elektronikus végzi az érdemi munkát, majd a végén a mechanikus is visszazár.
-
-
C^^
őstag
válasz
pcMANiac #7295 üzenetére
Ugyan nem értek a videózáshoz, de záridő van videó módban is, és hatással is van a képre.
hp1950: A képstabi pedig kifejezetten hasznos a videózásnál, legalábbis ha kézből használod a gépet, akkor mindenképp.
-
Sza_Sa
senior tag
válasz
pcMANiac #7273 üzenetére
Olvastam, ez is olyan hogy tisztába voltam vele hogy zajos, csak más mikor az ember a saját szemével látja. De nem vészes a helyzet, így is szép képeket tud csinálni, és kárpótol a bitang pontos fókusz. Nekem többet ér az éles de kicsit zajos kép, mint a gyönyörű, de homályos.
Ha a keresőt nézed, próbáld meg tele állásnál mondjuk f5,6-nál, és napfényes, világos helyen.
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
pcMANiac #7189 üzenetére
Nekem 17-55/2.8-am van és többször éreztem kevésnek a végét, csak a képminősége, a fényereje és a stabija miatt van még meg.
2 napja volt a kezemben egy 15-85, na az jó átfogásban és képminőségben is általános célokra, ha meg tud barátkozni az ember a fényerőtlenségével.
-
.DLL
veterán
válasz
pcMANiac #7155 üzenetére
Rossz gombot nyomtam, sorry.
Piotrus!Próbálj meg elmerülni a gép beállításaiban (C.Fn is
) az auto ISO-nak megadhatsz pl. felső értéket, aminél feljebb nem megy.
Elképzelhető, hogy a vaku és a gép között nem működött valami úgy, ahogy kellett volna (digitális érintkezők hibája pl.) és kiszámolta az expozíciós értékeket úgy, hogy a kép vakufény nélkül legyen jó, de mivel az mégis rávillantott ezért kiégette az egészet. Ez csak spekuláció, találgatás.
Nekem egy régi nyeles automata vakum van (Link) amit szinkron kábellel kell a géphez kötni. Ilyenkor a gépnek fogalma sincs róla, hogy vaku is el fog sülni, ezért a masina csak Manuál módban használható, amit rendszervaku használata esetén is megtehetsz nyugodtan.
A rekeszt a legtágabbra nyitod, a záridőt tánc közben 1/125 vagy a fölé, attól függ milyen gyors a mozgás, és akkor jó eséllyel nem fog bemozdulni. Már csak a vaku teljesítményével és az ISO-val kell játszani, hogy megfelelően exponált képek legyenek, ezt 2-3 próba kattintásból már láthatod.Ha van elég kraft a vakuban akkor érdemes 1 fényértékkel túlexponáltra beállítani a képet, és utána a rekeszt szűkíteni, vagy az ISO-t kisebbre állítani szintén 1 fényértékkel, hogyha mégis egy sötétebb téma kerül a gép elé akkor gyorsan nagyobbra tudd venni a fényerőt, tehát legyen tartalékod. Ezt a leggyorsabban, M módban a rekesszel tudod megtenni, mert a hátsó tárcsával azonnal tudod módosítani, így nem sok időt vesztesz. Ezt csak így a későbbiekre mondom, ha lenne egy kis äksön is.
-
Piotrus
tag
válasz
pcMANiac #7153 üzenetére
Tudomásom szerint P módban minden értéket automatikusan állít be csak én utólagosan állíthatok (nem állítottam) bármelyik értéken és a gép hozzáigazítja a többi értéket a megfelelő expo érdekében.
Na "mindegy" igyekszem minél többet használni a gépet,aztán meglátjuk, ha már megint kétségbe esek jelentkezem...
-
Piotrus
tag
válasz
pcMANiac #7141 üzenetére
Akkor ezek szerint alsó-középkategóriában már nincs "hülye gyerek üzemmód" ?
Csak odafigyelés mellett lehet átlagos fotókat készíteni,mert ezidáig, ha pl. családi dolgokat akartam készíteni bátran nyúltam a "P"-hez. Hozzáteszem nyílt térben nincs nagyobb problémám,bár a képek textúrája (ha van ilyen egyáltalán) kicsit másképp hatnak. Egy kicsit mintha "festve" lenne,ez miért érezhetem ilyennek? Régen tudtam,mikor tűéles valami,most van ,hogy gondolkozom,hogy tényleg éles-e... ?
..., na mindegy igyekszem ésszel csinálni a dolgokat,aztán lehet hogy újabb dolgokkal traktállak majd titeket...
Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget és a türelmet!!
-
*Ropi*
félisten
válasz
pcMANiac #7077 üzenetére
A bemozdulásmentes megtartáshoz a reciprok(ököl)szabály szerint ebben az esetben a fókusztáv szorozva a crop factorral, ez 200 mm esetén 320 mm a minimum. Erre jön rá a képstabi, ami 3 (az újabbakban 4) Fé-t tud kompenzálni, ami azt jelenti, hogy a 1/320 sec-ből lesz 1/40 sec, de 1/30-at még simán visz.
Zárójelben mondom: én most a sajátomat mondtam, az F2.8L IS-t, az F4L IS-ben már 4 Fé-s stabi van.
A kivágás nem számít, kevesebb területet hasznosít a szenzor a lencse felületéből. A teljes vetített képköre nagyobb, mint az APS-C szenzor mérete.
cOxeR kolléga megelőzött.
-
válasz
pcMANiac #7082 üzenetére
Ahhoz van köze, hogy az IS hány plusz fé értékkel ad nagyobb biztonságot.
Egy kis marketing duma:Canon EF 70-200mm f/4L IS USM
4 fokozatú képstabilizátor
Az EF 70-200 mm f/4L IS USM a világ első 4 fokozatú képstabilizátorát (IS) tartalmazza. A kézből fényképezéshez ideális, különlegesen érzékeny és pontos képstabilizátor sok helyzetben szükségtelenné teszi az állványt. A kép életlenségének észrevehető növekedése nélkül a szükségesnél akár 4 fokozattal kisebb zársebesség alkalmazható (pl. 1/200 másodperc helyett 1/15 másodperc). A stabilizátoros úsztatáshoz a 2. üzemmódú képstabilizálás csak a nem kívánatos függőleges rázást korrigálja.Az 1/30-ad meg tapasztalati síkon értendő, nem kell itt számolgatni, ez egy nagyságrendi érték.
-
HSM
félisten
válasz
pcMANiac #6942 üzenetére
Ha valamelyik obi képalkotása megtetszik, miért is ne?
Amint mondják a többiek, macerásabb használni, a képminőség is elég széles spektrumban ingadozik... Makróra érdemes még használni, mert igen olcsón ki lehet jönni, egy közgyűrűsor+valami jó fix és go.(#6945) *Ropi*: Tudom, hogy mazochistának tartassz, de mi van, ha valaki a "reszelővel szereti"?
Viccet félretéve, én szeretem a manuálobijaim, sok olyan általam kedvelt optikai jellemzőjük van, amit egy modern obiban horror árban mérnek. Pláne 50mm körüli fényerős fixek... Hiába van pl. a Canonnak pl az 50/1.8, ha hányingerem van az 5 lemezes blende gondalatától is, hátmég attól az 5-szögtől, amit bokeh címen gányol a képekre... M42-ben meg válogathatok a szebbnél szebb bokeh-t adó 50-es obik közül olcsóbban, és ott legalább építési minőséget kapok, nem fröccsöntött gagyi műanyagot.
Amúgy én használni is szeretem őket, a kézzel tekergetős blendének pláne a pre-set mechanizmusosnak megvan a maga szépsége.Van itthon egy Zenith ET-m két tekercs filmmel meg 58/2 kitobival, tuti ki fogom próbálni élesben... Valahogy a tapasztalatok az ilyesmikkel sokkal közelebb hozzák az emberhez a fotózást, legalábbis velem így volt.
Az sajnos benne van a pakliban, hogy lerepül/elun, de kis gyakorlattal és vagy nagy keresővel, normális fényviszonyok között azért meglepően gyorsan használhatók a manuális motyók is. Mondjuk a 100%-os módszer a törőékes mattüveg vagy az élőképes mód, ott aztán tűélesre be lehet lőni a témát, ha az idő engedi, ott 0 eséllyel hibázol el fókuszt. -
*Ropi*
félisten
válasz
pcMANiac #6942 üzenetére
Lehetni lehet, csak nem érdemes. Mint reszelővel m@szturbálni. Ha garantáltan szenvedősen akarsz megtanulni fotózni, akkor csak hajrá (Nincs AF, blendebeugrasztás sem mindig, valamint a manuális zoomolásból és fókuszálásból adódó időveszteség miatt elrepül / elszalad / elmászik / elunja magát a fotóalanyod.)!
-
.DLL
veterán
válasz
pcMANiac #6942 üzenetére
A válaszom az, hogy nagyon obifüggő, kommersz f/4-es és hasonló obik felejtősek, de még a 2.8-as 50mm-es, 28mm-esekkel sem érdemes foglalkozni.
Én vettem egy 29mm/2.8-at jó olcsón, 10ezerbe fájt postával együtt, de a képminősége gyatra nyitottan, minden fénypont egy paca, ha egy kis fény éri a kontraszt megszűnik létezni, stb. "Társasági obinak" vettem beltérbe, de még fókuszálni sem könnyű, elmegy a pillanat, szal bevallom, ezt megbántam.
Nem beltérbe meg ott van a 18-55 IS.(Ja és a poén, hogy pár hónapra rá találtam egy AF-es 28/1.8-as Sigmát, amit blende hibával szintén 10-ért elhoztam ráadásul helyben volt, azóta ez a kizárólagos beltéri "társasági obim")
Van rengeteg 135mm/2.8 a piacon, azok általában jók, portrézni tökéletes, ha nem szalad el az alany, aztán a telék között érdemes szétnézni, láttam sok 300 f/4-et 180mm, 200mm f/2.8-at, de azok már kicsit húzósabbak árban (és súlyban).
Ultra nagylátószög vagy halszem engem is érdekelne, pl. a Peleng 8mm, de az használtan is 60-tól kezdődik.
Ezenkívül egyedi esetek lehetségesek, ha épp rátalálsz egy jó obira, ami kellhet neked, pl. a múlthéten licitáltam egy Porst 35-105mm f/3.5 Macro obira, videózásra tökéletes lett volna a fix fényerő miatt, 105-ön pedig az f/3.5 már elég szép hátteret ad (ráadásul nem is volt hasonló obim a 70-210 az "csak" f/4-et tud 105-ön is) szóval ez fasza riport-videó obi lett volna kültérre, de kicsit megszaladtak az árak, úgyhogy otthagytam hagy verekedjenek érte. :ĐÖsszefoglalva: nem mindent érdemes M42-bő megvenni, vagy tele, vagy ultra nagylátó, vagy nagyon jó fényerő, illetve egyedi esetek, ha épp meglátsz egyet amiről tudod, hogy ez neked egy kifejezett célra kell. (mondjuk így voltam akkor a 29/2.8-al is de arról nem akarok beszélni :Đ )
-
Dr V
őstag
válasz
pcMANiac #6893 üzenetére
Nekem is az expógomb a problémás. 2007 óta van meg, annyit használtam, h hátul a set gombról a felirat eléggé lekopott. Pedig dombor nyomott műanyag, nem festett
Az expógombra az a megoldás, h a vázat kikapcsolt állapotban, az expógombot körbe kell forgatni, miközben nyomva van. Kicist segít, de nem az igazi. Szétszedéshez nem vagyok elég bátor.
-
Gondwana
addikt
válasz
pcMANiac #6891 üzenetére
Nálunk 4db 40D és 2db 7D van napi nyúzás alatt, a 40D-k 60.000 és 130.000 között lőttek, nem a zár, hanem az exponálógombok eloxidálódása a gondunk velük - élességet állít, de nem lövi el, csak, ha masszírozom. Mondjuk azért tudom elfogadni ezt a hibajelenséget, mert a printerből párolgó vegyszerek a krómacél kanalakat is kikezdik...
-
-
panizzi
aktív tag
válasz
pcMANiac #6831 üzenetére
Azt azért gondold hozzá, hogy minimum 3-4 munkaóra kell ahhoz, hogy normálisan ki legyen cserélve, és ehhez még garanciát is vállaljon a cég.
Ez nem a barkács szakkör, itt felelősséget is kell vállalni.
Így már sokkal emészthetőbb ugyebár az összeg.
Na és gondolom a camera nem az ebay-ről szerzi be az utángyártott alkatrészt hozzá..+ vám +áfa, minden hivatalosan ugyebár... -
*Ropi*
félisten
-
Necc
addikt
válasz
pcMANiac #6804 üzenetére
Jajj, csak a termeket akartam konkretan megjelolni a linkkel, a leirast egyaltalan nem olvastam.
Korrekcio: [leiras] + [konkret termek beszerezhetosege] es a kerdes tovabbra is az, hogy megeri-e kiadni ennyi penzt a dragabb valtozatokert.(Belteren fotoztal mar pl. kivilagitott akvariumot?)
#6805:
Esetleg van rola valami tapasztalat, hogy melyik a szinhubb? -
-
W.
tag
válasz
pcMANiac #6701 üzenetére
Nekiállok visszaolvasni az írásokat, mert nagyon nehéz a döntés. Gagyi obit tényleg nem akarok, de gagyi vázat sem, ilyen 1000 ill. 1100d-t nagyon félve vennék, ahogy tudom már az 550d is belépőszint, nem hogy ők.
De tegyük fel, vennék egy 1100d-t. Milyen obit ajánlanál hozzá? Általános célra, kezdeti próbálkozásokra, majd később kellő tudással való fotózásra is jónak kéne lennie. Megpróbálok a legjobban kijönni a helyzetből, most ilyen 160k körül kéne megállnia a váz-obi párosnak. Eddig azt hittem, hogy ha megveszem a legolcsóbb kitet, akkor az a kezdetekre jó lesz, de egyre inkább elbizonytalanodok ebben.
(Még valami: dpreview-on a teszt fotók azzal az obival készülnek, ami a cikk eleji termék fotón van, vagy mást használnak? Csak mert akkor annyira nem tűnik rossznak az olcsó kitek teljesítménye.) -
adamka16
őstag
válasz
pcMANiac #6703 üzenetére
Hát ez így van. Még talán ami minőségben egész jó és átfogást is adna egy kezdő 15mm-el tájképekhez is jól jönne nekem az ez lenne viszont fényerőben sem a legjobb, igaz ahol ekkora fényerő kevés oda már vaku kell vagy sóval többért 2.8-as üvegek esetleg fixek. Viszont egy picivel többért már piroscsíkos üveget is kapok igaz stabi nélkül és kisebb átfogással. Egyszerűen alig találok normális obit ami megfelelne nekem. Így vagyok a telékkel is. Sigmának vannak 50-500, 150-500, 120-400 amik közül a 150-500 stabis verziója nagyon tökéletes lenne, viszont 6.3-al 500-on.... nem is tudom. Még állványról is elég kevés fényben alacsony iso-val stabi is ahogy olvasgattam 2 fényerőt hozna, viszont összehasonlítva a canon által kínáltakkal egyedül a 100-400 lenne de annak az ára horror.
Esetleg valami alternatívát nem tudnál ajánlani egy erősebb telére? fix 2,8-as sigma elég jó árban kapni, esetleg egy kétszerezővel? -
Dr V
őstag
válasz
pcMANiac #6630 üzenetére
Az áfát el lehet kerülni csak egy varázsszó kérdése az egész. A csomagot ajándékként kell küldeni. 40d-met megjelenési évében japánból jött. Néhány ezer forintot kellett csak ráfizetnem, de így is 10ezres nagyságrendekkel voltam beljebb, mint ha itthon vettem volna. [Ez] az a webshop ahonnét rendeltem.
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
pcMANiac #6298 üzenetére
Egy objektív kitakarítása azért kerül annyiba (amiről sokan azt hiszik, hogy favágó munka és húzzák a szájukat, hogy jó lett, de miért kerül ennyibe? A kocsmában a Béla eze'öccázé' megcsinálja...), mert
- felhasznált speciális teflon-szilikonzsír többezer Ft,
- belekensz esetleg 2-3 tubussal is egy obiba,
- előtte estleg majdnem teljesen szétszeded miatta az obit,
- 3-4 órát vagy többet is eltöltesz vele,
- közben még gombát is szedsz,
- összerakod...Pontosan emiatt nem vállalják sok helyen, mert ár / érték arányban nem kifizetődő művelet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Vigneau interaktív lokálblogja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Azonnali fotós kérdések órája
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mikrotik routerek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest