- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wind-Storm
őstag
válasz
PeliScan #12144 üzenetére
Vagy akkor itt van ez [link]
Egy USB aljzat van a hátulján pendrive számára.
Van benne egy 3,7 Voltos lítium akksi, azt feltornázza egy áramkör 5 Voltra az USB-nek és így töltötte még a telefont isViszont a szoftvere valami ritka ótvar, bizonyos helyzetekben lefagyott és bonyodalmasan lehetett újra működőképessé tenni..
-
Wind-Storm
őstag
válasz
PeliScan #12140 üzenetére
Szvsz. ettől simán lehet baja idővel... én a helyedben nem merném így használni.
Túlfeszt kaphat, esetleg a kimenő áramerősséget is korlátozni kéne x milliamperre.Még a htc-s időszakomban így [link] oldottam meg a töltést. Ez egy DC 12-24V-ig használható autós töltő volt, az áramforrás pedig egy 12V-os erősebb fúróakku.
Szétszedve így nézett ki ez a konverter. [link] és [link]
Erre bármely rákötött telefont teljes biztonságban tudtam.
Persze hosszútávú tapasztalatról nem tudok beszámolni, ritkán, főleg csak kíváncsiságból/tapasztalat gyűjtés céljából használtam.. Emlékeim szerint 1 teljes telefonfeltöltést kibírt így a fúróakku.
Vegyél vagy egy hasonló autós töltőt, vagy létezik kifejezetten ilyen napelemes cucc különböző USB csatlakozókkal, abban is megvan a megfelelő elektronika a biztonságos töltéshez.
Persze annak is töltheted külön az akksiját (ilyen időben muszáj is lesz, meg amúgy is tanácsos teljesen feltölteni stb.) nem csak a napra hagyatkozhatsz.Ha meg már gánykodunk, így csakis rossz merevlemezekkel játszom
-
gordonfreemN
addikt
válasz
PeliScan #12140 üzenetére
Mindenesetre, én sem ajánlanám szívből az ilyen üzemeltetést, ha hirtelen megoldás kell, hát teszteld ha gondolod, de már előttem is leírták, hogy bizonytalan.
Nem lenne nagy móka pedig, keresgélni kéne stab IC-t pár száz ft-ból biztosan megvan.
Mondjuk egy ilyet: LM2576-5.0, Ennek 12V-ot kell kapnia, de 8-40V-ig működik, hogy leegyszerűsítsem.
szerk: igaz több elem kell hozzá, de a kapacitás is nőne legalább. -
And
veterán
válasz
PeliScan #12138 üzenetére
Nem mondanám, hogy biztosan baja lehet tőle, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt az általad is felvetett tényezőt, hogy az USB-csatlakozón mérhető tápfeszültség stabilan 5V. Ha te erre külső forrásból egy nem fix feszültségű tápot kötsz, akkor az eredmény legalábbis sok szempontból kétséges lehet. A négy akku feszültsége a teljes működési tartományban 4V-tól (kisütött állapot) akár 5,5..6V (feltöltve) is lehet. Úgyhogy igen, akár baja is lehet belőle a telefonnak, pontosabban nincs arra garancia, hogy biztosan nem fog neki ártani. Az alsó feszültséghatárból egyébként az is következik, hogy a külső akkupakkban lévő töltésmennyiség nem használható ki maradéktalanul, mivel a belső Li-ion akku töltési végfeszültsége (4,2V) a forrás minimumánál (4V) nagyobb, és a telefon belső töltőköre sem teljesen veszteségmentes, azon is nyilván esnie kell valamekkora feszültségnek működéskor. Az is lehet, hogy a telefon adott USB-feszültség alatt egyszerűen megtagadja a töltést (és ekkor még a külső pakkban jelentős energia marad vissza).
'Visszafelé' biztosan nem fog tölteni, ez nonszensz.
Korrekt megoldást csak egy olyan kapcsolóüzemű DC-konverterrel (vagy nagyobb veszteség árán akár lineár stabilizátorral) tudnál készíteni, amely fix 5V-os kimenőfeszt ad a telefonnak. Ez működhet 4 AA-akkuról is, de akkor annyiban bonyolódik a helyzet, hogy felfelé és lefelé egyaránt konvertálni képes kapcsolás (buck/boost konverter) kell hozzá, mivel a konvertert is 5V körüli feszültséggel táplálnád.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged