Hirdetés
-
Mobilarena
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
d@vee
őstag
válasz
Trohak91
üzenetére
Nem akarsz semmilyen Barton 4T 50-es robogót, hidd el. Sok hülye hiba, alig van alkatrész, stb... Jobban jársz a Keeway verziójával. Ha pedig elektromos, picit még rádobnék a keretre és vagy egy használt Super Soco (TC, TS, stb..), vagy valami ismertebb márka.
Z-tech szintén hulladék, linkelt üzletben több darabnak az akksija mukkant meg állóhelyben, még a sokkal drágább ztech miku super akksihibáról is tudok.
A zt-27 pedig iszonyat picike, a 900W gyenge, kis emelkedőn már elakad és csak 25km/h-t tud. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
Trohak91
üzenetére
Üdv!
Olyan kérdéseket teszel fel, amire nincs igazán válasz.
Részemről, szubjektív vélemények, utólsót kérdésektől:
"Használtat érdemes egyáltalán venni? "
Attól függ, ha kifogsz egy fiatal megkímélt példányt, akkor érdemes. De ennek megkérik az árát. Vettem pár használt motort, autót az elmúlt 40 évben. 1-2 db amire azt mondom utólag, hogy megérte. Az összes többinél kiderült utólag valami hiba, az utólsó ilyen vételem egy elgörbült vázas robogó volt. Szóval okosan, olyannal kell elmenni venni, aki ért hozzá.
Az elektromosnal nem áll fel több probléma mint a 4Tnel? Meger egy robogó majdnem 600 ezret?
Elvileg az elektromos kevesebb karbantartást igényel. Nincs olajcsere, légszűrő, szíj...Viszont drága az akku.
Megér-e 600 ezret? Meg, ha jó minőség, sokáig használod, és van rá keret. Ez az ár normál körülmények közt 2 heti fizetésünk kellene hogy legyen.
Az első kérdéseidre: Gondold meg, ezeket az ólomsavas akkuval szerelt szutykokat. Télen lehet 20km-t sem menne el, rengeteg velük a gond. Keress rá, vannak más oldalakon direkt ezekkel foglalkozó fórumok, ahol a tulajok leírják a véleményüket. Az biztos, hogy ezeknek a gyártási minősége is javult az elmúlt években, de nem igazán merném még senkinek ajánlani.Amit spórolsz benzinen, akkura költöd. Nekem ez a Barton 4T robogó is gyanús, ennyiért nem venném meg. Ránézésre egy Linea klón.....
Egy kínai gyártó van, akit merek ajánlani, ez a Keeway. Van Li ion akkus elektromos robogójuk, meg 4T is.
Ha rövid távra kell, gondold meg, nem lenne-e elég egy sima bringa.
Ha nem akarsz tekerni, új kell, akkor vagy egy Li-ion akkus, vagy egy 4T Keeway újonnan. Ezek ott vannak a kereted határán.
Használtból olyat keress, amihez van alkatrész, amiből sok fut.
Hogy elektromos vagy benzines? Erre a legnehezebb válaszolni. Ha rendszeresen, rövid távra kell, megoldható a töltés, esetleg van akció, vagy állami támogatás, akkor azt gondolom megérheti az elektromos. De Li- akkus.
Részemről ez a pár gondolat.
-
Trohak91
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődnék robogokkal kapcsolatosan, van kinezve egy kettő de nem tudom melyik a jobb vétel.
Melyik a jobb, az elektromos vagy a 4t, melyiket érdemes venni?Ez egy olcsóbb, ez jó lehet városba vagy ink belsoegesu?
https://jaszmotor.hu/termek/52339/ztech-zt27-warrior-elektromos-robogo-900w-48v-12ah-olomsavasDrágábbak grafen és olomsavas:
https://jaszmotor.hu/termek/52349/ztech-zt27b-warrior-elektromos-robogo-900w-48v-20ah-grafenhttps://jaszmotor.hu/termek/52355/ztech-zt27c-warrior-elektromos-robogo-900w-48v-20ah-olomsavas
Belső egesu 4T
https://jaszmotor.hu/termek/14137/barton-scalpel-4t-50ccm-robogo-uj-pirosAz elektromosnal nem áll fel több probléma mint a 4Tnel? Meger egy robogó majdnem 600 ezret?
Használtat érdemes egyáltalán venni?
Köszi várom válaszotokat. -
KTMHobby3
tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
7 éve ledes világítással járok a kismotorommal. Már akkor lehetett venni olyan ledes reflektor/tompított izzót, amit csak be kellett tenni a hagyományos helyébe. Passzolt minden, a fénykép is. Most legalább a rendőrök sem fognak molesztálni, ha ledes izzót teszel az autódba, motorodba, mert már megengedett a ledes izzó. Bár engem eddig se állítottak le egyszer sem. Igaz, fehéren világított, de nem vakított. Nekem az volt a fontos hogy láttak.
-
Zoli bácsi
őstag
Mióta errefele járok (Úgy 5 éve talán..?
), párszor téma volt a LED izzós átalakítás.
Most változott a rendelet, holnaptól bizonyos Led izzók beszerelhetők bizonyos járművekbe......
Ahogy én értelmezem, de itt a cikk: [link] [link]
Szerintem nem lesz senki, aki itt hivatalosan Ledezhetne. Annak van esélye, akinek viszonylag új, még gyártásban lévő modellje van (Nekem, be-beee
), hogy felkerül később a listára.
Viszont Osram listáján a kocsik közt szerepel az Ignis, annak utána nézek, ha a régi változatot jelenti, akkor élek a lehetőséggel, azt ledezem. Sokat járok éjjel, pecából hazafele.
AZ a beszólás természetesen vicc volt, mielőtt valaki megsértődik.
-
#TOTTI
őstag
[kép] Ugrásra készen várjuk a jó időt.

Első fék, kompresszió nagyobb, teleszkóp gyorsgázkar, membránház, kuplung és harang új, meglátjuk mit mutat.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Egy elektromos 100 km hatótávval nekem kiváltaná az Sh300-at, persze megfelelő menetdinamikával. Városban és környékén inkább azt használnám, nem lenne gond a rövid távokkal.
És jöhetne mellé valami túrákra, vidékre. -
FeniX-
senior tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Na hát, ez szép is lenne, persze, csak - teszem fel a költői kérdést - hol van az a "2 misi" ?

-
Zoli bácsi
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Szerintem még idő kell, aztán ha jobb lesz, meg olcsóbb az akkumulátor technológia, akkor fognak jobban terjedni az elektromos motorok.
Meg persze a környezetvédelmi előírások miatt egyre drágább lesz a belső égésű motorok gyártása, fejlesztése. Adószabályokkal is elektromos felé fogják terelni a népet, az tuti.
De még odébb lesz.....Még van kőolaj is.
Be kellett volna valamit újítanod, most láttam, kénytelenek voltak a készleten lévő Euro5 motorokat levizsgáztatni a forgalmazók. Szóval két misiért volt TRK 502X (Gyártót nem kellek azért írni ugye?) 0 km-es, műszakis, regadó és egyéb sarc nélkül.
Kicsiket nem néztem, de valószínű hasonló ott is a helyzet......
De azt gondolom, emlékezve a 125-ös "szenvedéseidre", ha veszel akkor nagyobbat.
Kevés neked a 125-ös, nekem is az volt.
Elektromossal még várj, legyenek szabványos akkupakkok, meg olcsóbb árak. Én pár éve mehettem egy próbakört elektromos motorral, 30% töltöttséggel nem akart elindulni a 135 (akkori) kilómmal. Jó nekem a benzinmotor, az Imperiale minden erőlködés nélkül mozgatja a hab testemet. Itt is van nyomaték, meg 2 perc alatt belemegy 300km-re való "töltés". A hang....Nem is mondom, tudjátok.
Neked is jól állna egy!
-
FeniX-
senior tag
Ti jobban követitek a most aktuális trendeket. Hogy látjátok - lesz valami számottevő változás - az elektromos motorok terén?
Csökkenni látszanak az árak?
Lesz valami közelgő újítás?
Átolvastam pár TB cikket, 125-ös kategóriában, de ott nem láttam túl nagy változásokat.
A múltkor a keeway "palettáját" is megnéztem, de ugyanaz.Egyelőre maradok a bringa vonalon (sajnos) továbbra is.
(Lassan másik autó vásárlás is talán aktuális lenne... vagy autó nélkül. Abban a luxusban vagyok, hogy megtehetem. Nem kell a családot oviba/munkába vinni, mert nincs) -
FeniX-
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Aztán persze lehet, hogy ez is részben az "embertípuson" múlik.
Van, aki normálisan felöltözve is mindig célpont lesz Bp-n is, más meg relatív fittyet hány a veszélyre és simán olyan helyekre megy, ahol gond lehetne és sosem éri baj.
Én legendásan fosós vagyok, meg nem vállalom be a rizikót.
Azért is nem vettem pl. nagymotort anno. -
válasz
FeniX-
üzenetére
Nem is olyan rég láttam egy videót, hogy Erdélyben túrázott az ember a hegyekben és betámadták a pásztorkutyák. Gopro végig rajta volt, vett mindent. Közben folyamatosan kommentálta a helyzetet, nem egyszer akadt már össze ilyen kutyákkal. Végül is fizikai kontakt nem történt, de baromi félelmetesek voltak. Az egyik még a pásztor jelenlétében sem nagyon akart nyugton maradni. Mert hát basszus, azok a kutyák még tényleg arra vannak hogy rendszeresen a farkasoktól és medvéktől megvédjék a nyájat. Én nagyon szeretem a kutyákat és nem félek tőlük, van is és volt is, de azoktól azért besz@rtam volna. Medve spray ott volt az ember kezében végig, de mondta, hogy csak a legvégső esetben fújt volna, nem akart összetűzésbe kerülni a pásztorral. Én lehet, hogy fegyver nélkül egyáltalán nem mentem volna oda...

Igen igen, teljesen egyetértek azokkal kapcsolatban amiket írtál. Fehérként baromi fura volt ott afrikában (legalább is mozambikban ahol nulla a fehér lakosság), nőként meg csak hatványozódna.
Én emlékszem, hogy azért nem kis cirkusz volt ebből nekem is anno amikor előadtam, hogy hova tervezek menni. Anyám meg a két nővérem teljesen ki volt, apám egy hétig nem állt velem szóba. Mert hát az oké, hogy a hülye gyerekük pénzt akart már fiatalon keresni, de arra nem számítottak, hogy mindezt egy ilyen helyen...
-
FeniX-
senior tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Ez nem a szemüvegen múlik... 3 év egyedülállóság után én is mindenbe belelátom a citröen jelet.
-
FeniX-
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Szerintem ez orosz rulett.
Teljesen más kultúra, elég egy rossz gesztus, egy rosszkor elejtett megjegyzés, és vége.Több ismerősömnek az a hobbija, hogy teljesen egyedül utazgatnak világszerte, és bár nem ilyen helyekre mennek, még egy spanyol vagy dél amerikai út is tartogathat olyan nem várt eseményeket, hogy teljesen egyedül én nem mernék belevágni.
(ismerős romániába ment egyedül és pásztor kutyák sebesítették meg. Külföldön elég macera egy komolyabb orvosi ellátást elintézni pl.)Nőként meg szerintem "*2" a rizikófaktor.
Nem is kell nagy dolgokra gondolni. Itthon is vannak pl. taxis hiénák. Egy 3km-es útra elkérnek 35.000 ft-ot.
Persze, jó dolog világot látni, de én őszintén csak valami nagyon jól megszervezett és/vagy olyan emberrel mennék, aki már sokszor volt a célállomáson.
Nem akarok előítéletes lenni, de egy 3. világban egy utazó "fehérember" mindig azt fogja szimbolizálni, hogy neked van pénzed, és megteheted, hogy odamenj, neki meg nem annyira. Ez óhatatlanul is konfliktusokat szül.
Ez az utazós barátom is mindig mondja kifejezetten, hogy full csöves szerkókban megy, meg nem kérkedik soha semmivel, nincs insta360 kamera, stb. hogy ne is adjon felületet ezeknek a dolgoknak.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Télleg' kell nekem szemüveg. Azt olvastam: "sunáznád?"
Furcsa is volt. Eh.....
-
válasz
FeniX-
üzenetére
Hát igen. Ezek kb olyan helyek ahova csak kísérő konvojjal mennék el...

Nem tudom, hogy nézitek-e a híreket, ugye Mozambik-ban történtek események. Én anno 19 évesen eltöltöttem ott 4 hónapot, helyesebben fogalmazva dolgoztam. Egyszer jöttem haza kb félidőben, két hónapnál. Középiskola után hirtelen nem tudtam magammal mit kezdeni és volt egy lehetőség, hogy odamenjünk. Egy európai beruházás volt európai munkásokkal, és az azokra főző konyhában voltam konyhai munkás. Elég jó lóvé volt, na meg 19 évesen nem számított, ment mindenhova az ember ha volt rá lehetősége. Sokat nézelődni nem volt alkalmam mert elég sokat melóztunk és megmondom őszintén, hogy kedvem sem volt nagyon. Nem nagyon éreztem magam biztonságban a szálláson kívül ahol voltunk. Ha jól emlékszem összesen három vagy négy alkalommal voltunk csak az óceánparton (Mozambiki-csatorna), pedig nem voltunk messze tőle. Négyen voltunk kinn haverok, pont beszéltem az egyikőjükkel délután (közeli haver a mai napig), hogy milyen baromi régen volt már. Én fényképet sem találtam hirtelen, pedig egy külön borítékban tartottam őket. De neki megvannak még a negatívok, tudok csináltatni. Ha jól emlékszem ez 99-ben volt, akkoriban még sima mobilom sem volt. Szerintem 2000-ben vettem az első telefonomat, egy nokia 3210-est.
A lényeg, hogy csak azért meséltem el ezt, hogy most tuti, hogy nem mennék már oda, legalább is utazóként biztosan nem. Meg semmilyen hasonló helyre ahol gyakorlatilag full életveszély van. Amúgy mindig is tiszteltem pl azokat, akik egy hátizsákkal beutazzák az ilyen harmadik világbeli országokat teljesen egyedül. A youtube-n van egy Fodor Téé néven futó csávó akit követek, teljesen egyedül utazgat a közép ázsiai országokban. Olyan helyeken és emberek között fordul meg, amihez nem kis bátorság kell szerintem. Volt pár necces szitu a videóiban... -
Gabis
őstag
Dúrva, hogy pont nemrég volt szó az airtag-ről, erre Itchy Boots így járt (már akinek mond ő valamit).
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Klassz ez a dísz.
Boldog Karácsonyt mindenkinek. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Hála istennek olyan helyen élek (Sopron környéki kisváros), ahol nem igazán fordul elő lopás, illetve eléggé ritka. Kiállítanám valahol a motorom, benne a kulccsal, valószínűleg napok múlva is ott lenne, nem nyúlna senki hozzá. Lehet nyóckerbe' nem így működne.
Boldog, békés Karácsonyt mindenkinek.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
sityupityu
üzenetére
Én tuti kiönteném műgyantába és löknék egyet a tankba. Az üzemanyagszintjelző helyén be is fér. Ide a rozsdás bökőt, hogy soha senki sem keresné.
Aztán valamelyik enyves kezű biztosan egy megkóstolt almával próbál vagizni.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Adategyeztetés: kapsz sms-t a telefonszámra, de a gps nyomkövető, riasztó, stb nem tud vele mit kezdeni, te meg nem értesülsz róla. Szolgáltató app-ba be lehet jelentkezni, Telekom meg is jegyzi, de Yettel minden belépéshez sms kódot kér, amit az adott számra küld, sakk matt. Vodánál nem tudom. Átirányítani nem tudod az sms-t, mert vagy nincs kedved kifizetni az árát, vagy az adott készüléket sms-en keresztül tudod vezérelni, sakk matt.
Ment így a levesbe pár sim a családban.A lánc jó, nyersz vele max 15 percet. Már egy közértben is kapsz használható akkus szerszámokat... Emellett súlya, térfogata is van, meg hajlamos össze is verni a környezetét, esőben, sárban meg mindent is összekoszol. Van egy 120 centis gyönyvászon borítással, egy helyen körömnyi darabon megkapta a kipufogó. Meg egy minőségi bringás U-lakat. Leszoktan arról, hogy egyáltalán magammal hordjam. Aki meg naponta kettőnél többször támasztja le a motort, lusta használni.
-
Gabis
őstag
Boldog karácsonyt srácok! Mindenkinek jó pihenést kívánok!
-
válasz
macilaci78
üzenetére
"Apple airtag-nek látom értelmét. Passzív (gombelemről 1év+ működési idő), nem kér sim-et, kicsi, könnyen rejthető."
Apple felhasználóként ezeken már én is gondolkodtam. Ráadásul ezek már régóta fellelhetők a nem gyári apple kiegészítők között is, azaz jóval olcsóbbak mint a gyári. Persze ezek is csak almás kiegészítőkkel használhatók csak úgy, mint az eredetik, windows/androiddal nem.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
"Azóta a feltöltőkártyás sim-ek használatát is megbonyolították."
Most lepődtem meg, van egy feltöltős Vodás sim kártyám, ebben a legújabb csomagban. Tölteni sem kell rá, évi egy adategyeztetés online, aztán megint adnak rá egy évet, szóval nem kell töltögetni, és az sem veszik el, ami rajta van.
Amúgy szerintem lehet nagyobb elrettentő erővel bír egy masszív lánc, nehezebb leküzdeni (meg figyelemfelkeltőbb) mint egy nyomkövetőt zavarni.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
skyrush7
üzenetére
Rendeltem kettőt ebayről vagy 6 éve, de nem lett beépítve. Ugyanúgy filléres tétel a jelzavaró is...
Azóta a feltöltőkártyás sim-ek használatát is megbonyolították.
Mondjuk, az esetek 95%-ában garázsból garázsba motorozok.Apple airtag-nek látom értelmét. Passzív (gombelemről 1év+ működési idő), nem kér sim-et, kicsi, könnyen rejthető.
-
-
skyrush7
aktív tag
Sziasztok!
Használ valaki GPS nyomkövetőt a motorba beépítve? A környéken ahol lakom, nagyon megszaporodtak az autós ablakbetörős lopások, a bringámnak is már lába kelt. A robogómra szeretnék egy nyomkövetőt tenni, ha megtörténik a baj, legyen esélyem visszaszerezni. (legális egyébként? hasonló kategória mint a fedélzeti kamera autóban?)
Van valakinek tapasztalata, javaslata ezzel kapcsolatban? -
-
Gabis
őstag
válasz
sityupityu
üzenetére
Köszi
-
-
Gabis
őstag
válasz
#TOTTI
üzenetére
Amit írtam korábban, hogy inkább fekete, az 8-as volt. A hidegebb 9-est talán másfél hete tettem bele, azt még nem néztem. Anno mikor olvasgattam a témában, úgy dereng, hogy azért érdemesebb ilyen időben kicsivel hidegebb (NGK esetén magasabb számú) gyertyát használni, mert kevésbé adja át a hőt, mint egy melegebb, ezért is vettem. Akkor ezek szerint rossz a logikám, és inkább melegebb kellene, vagy annyira nem is számít?
-
Gabis
őstag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
8-as (NGK) hőértékű volt évközben benne, nemrég pedig 9-re cseréltem, ami egy kicsivel hidegebb gyertya. Elég változatosak a távok... van, hogy 2-3 km vagy 7-8 km váltakozik, de ezek szinte folyamatosak, kb. 5-10 perc várakozás van köztük míg felveszem vagy leadom a rendelést.
Totti: az tűnt fel, hogy a korábbi teleken, mikor az első indítás után elindultam, emlékszem, hogy egy jó 60-70 méterig csak veszettül darált, kb. 30-nál többet nem is ment, és szépen folyamatosan kisimult, majd járt szépen. Most ez csak szinte pár méter, nem darál annyira, és gyorsul is óvatosan. Mindig járatom kicsit első indulásnál (sisak, kesztyű stb. felvételéig), de idén érezhetően máshogy viselkedik.
-
Zoli bácsi
őstag
Szerintem a gyertyaképednek inkább ahhoz van köze, hogy nem melegszik be rendesen a motor, meg persze a gyertya.
Régen Mz-be nyáron 260-as Isolator gyertyát, télen 175-öst használtam. Hőértékről beszélek, persze.
Inkább kisebb hőértékű gyertyával próbálkozz először. Meg hajtsd közben melegre, ha rövid utakon jársz.
-
Gabis
őstag
Még valami ami eszembe jutott. Ilyen hideg időkre ti át szoktátok fúvókázni a karburátort? Ezt csak azért kérdezem, mert a súbertűt leszámítva, nem változtattam mást, de a gyertyaképem inkább már fekete mint barnás, mint amilyen nyáron volt.
-
Honda567
tag
-
Gabis
őstag
A másik érdekes dolog, hogy igaz csak pár éve van meg a robogó, de a közelében sem nagyon voltam ilyen fogyasztási értékeknek, pláne nem télen. Főleg, hogy mostanában kapott egy hegyesebb súbertűt, meg egy Polini variátor szettet.
-
Gabis
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Kint, de fedett helyen. Automata szivatós, külön olajzós.
-
Gabis
őstag
Sziasztok! Ebben a hideg, párás reggelben, napokban általában 4-6 rúgásra indul csak a gép, és az első kb. kettő beröffenésnél ketyeg szépen, majd lassul, és leáll. Ha ilyenkor húzog kis gázt (nem szoktam) akkor bele is fullad. Harmadik indulásnál már jó szokott lenni, és jár szépen. Ezt csak a napi első indulásnál szokta csinálni. Karbi, levegőszűrő tisztítás, gyertyacsere nem olyan régen történt. Tudtok esetleg tanácsot adni?
-
dinnye2023
csendes újonc
A Piaggio Liberty 50 2t robogómat 1 éve vettem. A gondom a következő: az első gumi 2021 évi gyártású Vee Rubber 70/90-16, CCR 144 kódu. Ilyen kódú gumit nem találok sehol, pedig csak azt akartam megtudni, hogy milyen minőségű lehet, az árból akartam kikövetkeztetni, mert a Vee Rubberről írnak jót-rosszat.
Első guminak feltétlenül jó minőséget szeretnék. Ez 3 éves gumi, de hogy milyen, sehogy sem tudtam meg. /A mintázata megegyezik a jelenlegi Vee Rubber VRM 144-el./
Ki mit tud erről a gumiról? -
mumtaz
senior tag
válasz
Gyurike
üzenetére
A motorvezérlő nem a műszeregységben van. De Ditechnél nem tudom pontosan, hogy hol. Viszont ugyanaz a rendszer, mint a Jetforce-é. Egy nagyjából 10x6 centis lapos fémdoboz.
A nagy kérdés inkább az immo. Az lehet, hogy ditechnél a műszeregységbe van integrálva és össze van párosítva a motorvezérlővel..Itt van egy full szett a motorvezérlővel együtt. Ha másra nem jó, de látod, hogy áll össze. Mondjuk 45000-ért elég jó áron van.
-
Gyurike
tag
válasz
mumtaz
üzenetére
Köszönöm a részletes válaszod!
A sejtésed helyes, ditech, injektoros változat.
Annak idején amikor (az első) kompresszor adta meg magát, akkor is Debrecenben szervízelték, de az már úgy 10-11 éve volt, már nincs meg se szám se semmi.
A biztosíték jó ötlet, elvileg már ellenőrizve lett, de ha több helyen van, lehet nem mind.
Nyilván neked más motorod van, de annyit még hadd kérdezzek, hogy a motorvezérlő a műszeregységben található?
Tehát ha szerzek műszeregységet, akkor azzal a motorvezérlő is cserélődik?
(Másik kérdés az lenne, hogy kell-e tanítani vagy illeszteni a motorhoz, de ez már gondolom az alkatrészkeresés során kiderül.) -
mumtaz
senior tag
válasz
Gyurike
üzenetére
Mivel Factory-ról van szó, ez egyben azt is jelenti, hogy Ditec. Mezei robogószervizek az elektronikai és injektor részegységeihez leginkább hozzá sem nyúlnak. Ritka az olyan szerelő, aki bevállalja. Ellenben a helyedben megnézném a biztosítékokat. Azt hiszem kettő van benne és a motorvezérlő és a műszeregység is egy biztosítékon van. Bár nekem nem Apriliám van, hanem Jetforce, de az elv hasonló. És ott gyújtáson a világítás, a duda és az önindító kaphat áramot, ahogyan a műszeregység és a motorvezérlő is. Viszont ott van egy 20A-es biztosíték a fő tápkörnek, ami a gyújtáskapcsolóba megy. Viszont a műszeregység, és a motorvezérlő (és így vele együtt az AC, meg minden más a motorvezérlő által működtetett cucc) rendelkezik egy külön biztosítékkal. Ha az kimegy, akkor nincs műszeregység, sem motorvezérlő. És index sincs, mert az index (a jetforce-nál) nem indexrelés, hanem a műszeregységbe van integrálva az index elektronikája.
Kicsit azért utána nézttem, és az LD 04 hibakód az immobilizerre vonatkozik. Űgy is olvastam, ha az abban tönkremegy, akkor műszeregységet kell cserélni. Ebből nekem az jön le, hogy az Apriliánál magába a műszeregységbe van integrálva az immo. Márpedig, ha az immo nem megy, akkor a motort nem lehet beindítani. De akkor, ha se kép, se hang a műszeregységen és előtte még dobott hibakódot, abból nekem nagyon az jön le, hogy valóban a műszeregység dögölhetett meg. -
-
Gyurike
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani (akár privátban) debreceni Aprilia szerelőt (nem tudom, hogy van-e hivatalos szervíz)?
Az alany egy Aprilia SR50R Factory, egyik nap bedobott a műszerfal egy LD 04 hibakódot, majd akkusaru le/fel után a műszerfal nem jelez semmit, mutató nem mozdul. Önindító teker, de nem indul.
Lámpák világítanak, duda szól, index nincs...Előre is köszönöm a segítséget!
-
NYPD
senior tag
Sziasztok, nincs véletlenül valakinek akár kontaktja, akár esetleg hozzáférése CNC-hez? Az új fűthető markolat, amit felraktam, túlnyúlik a kormányon, és nem nagyon kompatibilis a kommersz végsúlyokkal. Visszametszeni nem lehet a markolatot. Arra gondoltam, esetleg készíttetnék egy egyedit..
-
Gabis
őstag
Ha már korábban is vásároltál tőlük akkor azért, ha nem, akkor a mostani sisakrendelésed miatt neked már egy hűségkedvezményes árat mutat. Én nem vagyok bejelentkezve, és nekem az általam korábban írt összeg látható, és a fölötte látható piros szöveg sincs. Legalábbis szerintem így működik.
-
iff
senior tag
-
iff
senior tag
Ma kapom meg a sisakot, de most néztem a weboldalukat és még olcsóbb lett 27630Ft. Érdekes
-
setup
aktív tag
válasz
Honda567
üzenetére
szétszedtem, állt benne a víz, a berúgószerkezeten felületi rozsda, a szíjon a rászáradt poros szutyok, a vario tárcsák felületén fehér porózus alu oxid, B+ annak csillognia kéne polírsimán, hát így kopik széééét az egész
Mindkét "lefolyót" kitisztítottam, mert ezt biztos nem lehet lezárni, hát állt benne vagy negyed deci.
Letisztogattam a tárcsák felületét a kuplungnál is meg a szíjat is, de áhh, hát ezt nem akarom egyszerűen elhinni , hogy ezt az egészet gyárilag hagyják így beázni minden esőnél folyik keresztül az egészen a sáros, retkes, szutykos víz ki a lefolyón és közben a szíj veri meg szét mindenhová? A mina porszáraz télen-nyáron ez a Piaggio meg ilyen fos?
Valamit csak lehet ezzel csinálni -
setup
aktív tag
válasz
Honda567
üzenetére
A Yamaha Jog nekem is olyan volt, az tökéletesen tömít és van is hozzá gyári tömítés, de ez egy hosszú Piaggio blokk. Ezen van ez a lyuk itt alul, amit papír tömítés biztosan nem fog elzárni. Nem is lehet ilyen papír tömítést kapni hozzá. Nem értem, hogy ennek mi a gyári állapota? Ez a lyuk ez mi, hogy innen hiányzik nekem egy alkatrész vagy mi ez?
Tehát ebből a Piaggio blokkból, ami nem ázik be, az hogy van? Ha viszont gyárilag tömítetetlen és ez egy kifolyó, akkor másnak miért nem csúszik a szíj esőben?
Ez bosszant, hogy nem tudom, hogy most mi a rák? A szíj egyébként jó, nyáron vettem. -
setup
aktív tag
Van a hosszú 2T léghűtéses HP blokkom, amin van ez a gyári nyílás. Ez mi? Kínomban már ezt is bepasztáztam legutóbb. Nem jobb így sem, de rosszabb. Azóta nem mentem nagyobb esőben, de most pénteken a havas esőben megint úgy beázott, hogy annyira csúszott a szíj, hogy alig tudtam gyorsítani.
Lehet ez valami szándékos kifolyó én meg csak eldugítottam és azért rosszabb? De honnan ázik be? Már így vettem a motort, mint kiderült. Na, most tudja valaki hogyan van ez a blokk gyárilag tömítve, amikor jól van? Ennél a nyílásnál például van valami gyárilag? Mert a dekni ezt például nem takarja ki. -
-
Madball
csendes tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Igen, sima vas a 70-es is, köszönöm! Fúvókából gondolom nagyobb kell, mekkora lépéssel lehet célszerű kezdeni? +5 vagy +10 század elég lehet?
-
-
#TOTTI
őstag
válasz
sityupityu
üzenetére
Jó, hogy levegős, dugóra rá-ránézek, 10perc alatt lenn a henger, de 0,73-al ment, olyan mint az új, gyönyörű hónolás látszik csak, most óvatosan melegítettem, járattam, menni nem mentem még vele, majd 15+ fokban, most túl tömör a levegő.

-
Madball
csendes tag
Sziasztok! Ha az 50-es helyett felteszek egy 70-es hengerszettet, a gyári különolajozás elég lesz? Generic Trigger AM6 blokkal, az olajpumpa az egyszerűbb fix változat (nincs rákötve a gázkar). Van más, amire figyelni kell? Egyébként gyári minden, csak a fojtás nincs már benne.
-
-
#TOTTI
őstag
Nem tudom mennyire fog működni, de a dekni 3 szellőző furatát egy önindító helyére betett kicsi szűrővel próbálom ellensúlyozni.
De amúgy kész vagyok. [kép]
-
Gabis
őstag
-
NYPD
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Azon az úton még száraz időben is kihívás menni, amilyen fos, szinte széthullik alattam a motor.
-
macilaci78
nagyúr
Mióta Pesten vagyok, City Gripet használok, 1. és 2. generáció is megvolt, de a csatornafedél, villamossín meglehetősen aljas esős időben.

Maglódi úton esőben egyenesen menni is rejt kihívást... -
iff
senior tag
-
iff
senior tag
Ez érdekes. Amikor megrendeltem a sisakot, az ára hirtelen 39300Ft lett. Most néztem a weboldalukat, hogy hol tart a rendelésem, most meg akció 28190Ft.Én meg fizetek 35200Ft-ot + szállítás https://www.insportline.hu/72144/flip-up-bukosisak-w-tec-banelmeda/m-57-58#reference
[itt tart a rendelésem]
-
FeniX-
senior tag
Milyen robogó ez? Milyen gumit használsz?
Egynémely gumi gyártó legendásan kemény anyagból készíti a portékáit.
Egy időben itt is téma volt, hogy pl. a keeway motorok esetében a CST, Cordial, meg Timsun márkájú gumik nagyon kemények és vizes időben olyan csúszós, mint a fene.Mindazonáltal, való igaz, hogy az eső elején a legcsúszósabb az aszfalt.
Pláne, kiskerekű robogóval szinte esélytelen normálisan megállni egy ilyen helyzetben.Az autóknak a 4 kerék hamis biztonság-érzetet ad, én is emlékszem, hányszor volt, hogy rámtapadtak, mert én lassabban mentem a rossz időben.
Még egy tipp: kerülni kell, hogy egyszerre döntsd a motort ÉS fékezz. Vagy egyik, vagy másik. Ugyanez igaz a gyorsításra is. Csúszós időben könnyen kimegy a feneke oldalra.
Persze ez az idő is csalóka, mert napközben süt a nap, fel van száradva a beton, de árnyékos helyeken nedves és faleveles az utak zöme.Egyéb tippek talán még, hogy légy minden körülmények között látható. (láthatósági mellényt sem szégyen felvenni és/vagy fényvisszaverős kiegészítőkat)
-
macilaci78
nagyúr
Nagyobb követési távolság és lassabb tempó, de ez prevenció. Hogy mit kell gépészkedni, mikor már csúszik, arról sokat lehet olvasni, de rengeteget kell gyakorolni, hogy készségszinten menjen, amikor arra szükség van.
Ha csúszik, akkor általában kisebb a tapadás, fel kell engedni a féket kicsit, vagy visszaengedni a gázt attól függően, hogy épp lassítasz, vagy gyorsítasz. Az 50-es egyszerűen kevés volt, hogy bármelyik kerék blokkoljon alattam fékezéskor. Egyszer volt az Andrássyn befelé, hogy zárónalat index nélkül egy sima személyautó jött be elém a buszsávba, akkor mindenre rámarkoltam. A hátulja úgy elkönnyült, hogy 10-20 centit ki is tört jobbra.
A 300-as már viccesebb, pedig azon már van ABS. Poros útra, vagy fehér aszfaltra kikanyarodva rendben kitör a fara kövér gázra, pl Bosnyák tér környékén. Fékezéskor csúszott már meg eleje és hátulja is, mikor a gyalogátkelő felfestésére ért a fékezett kerék. Kicsit visszaengedve a gázt visszajött a tapadás.
Kedvencem a nagykörúton a Covid elején újrafestett útburkolati jelek, gyalogátkelők. Sima felületű fehér festék értesítés nélkül. Esős időben két keréken életveszélyes!
-
mumtaz
senior tag
A világos aszfalt oka végtelenül egyszerű néhány esetben. Más kívánalmak mellett az egyik oka az, hogy nem lehet úgy nyomvályúsra széttaposni, mint a sima aszfaltot. Ezért elvben olyan helyeken szokták alkalmazni, ahol erre nagy az esély. Másik ok, amit útkezelő embertől hallottam hogy volt olyan hely, ahol nem volt kivitelezhető megfelelő vastagságú alapot képezni az aszfalt alá és így ezzel a keverékkel a normál, de vékonyabb alap kiegészítéseként is szolgál, tehát nem csak kopóréteg, hanem teherviselő réteg is egyben. Meg még van egy pár oka.
Pozitív jellemzője hogy teherviselőbb és jobban ellenáll a nagy melegnek, nem puhul fel.
Hátránya, hogy nem érdes és enyhe nedvesség olyan csúszóssá teszi, mint a jégpálya.A legszarabb, amikor olyan helyre hordják fel, ahol az oka az, hogy a nyári melegben nem "folyik" meg a lejtőn. Viszont ez meg pont a legfaszább ott, ahol a leginkább kellene, hogy tapadjon a gumi. Lásd példa mondjuk az Erzsébet híd Pesti hídfő Budáról Pestre, mikor lekanyarodsz a Március 15. tér felé. A kanyar enyhén oldalra lejt és ilyen fehér aszfalt van. Na az esőben tök jó még autóval is. Motorral mentem arra párszor nedves úton pont fasza, amikor be kellene dőlni jobbra, miközben az út meg dől. Fenomenális élmény.
-
Gabis
őstag
válasz
KTMHobby3
üzenetére
A múltkori után megfogadtam, hogy nem megyek ki esőben. Családi okok miatt volt most egy kisebb kihagyás, meg a lóvé is jól jön, szakadni sem szakadt az eső, csak inkább folyamatosan szitált, gondoltam egye fene...
nem is értem aki ezt a fajta útburkolatot kitalálta... aznap volt egy hasonló esetem a Budaörsi úton is, ahol még a tempó is nagyon más volt, és gond nélkül meg tudtam oldani a szitut. Nem tudom mi volt tegnap, lehet a kihagyás miatt én is lendületesebb voltam, de hogy ezt az átkozott indexet nem tudják időben kitenni, már amelyik használja egyáltalán. Szóval gyakorolhatok én bármennyit a vészfékezéssel kapcsolatban, ilyen útfelületen esélytelen? -
KTMHobby3
tag
Szia!
Sok évvel ezelőtt Trabanttal mentünk a Horvát tengerpart melletti főútvonalon. Fehér aszfalt, szemerkélő eső. Szó szerint értsd, 40 fölött életveszélyes volt közlekedni. Aznap 20 balesetet láttunk, amiből 3-ban motorosok voltak. Úgy csúszott a fehér aszfalt, mintha jégen közlekedtünk volna. Kettőt le is fotóztam, szerintem ők megúszták:
Óvakodj a fehér, világos aszfalttól, esőben korcsolyapálya. -
Gabis
őstag
Sziasztok!
Ha esetleg nem fér bele a témába az alábbi pár sor, nyugodtan törölhető, de teszek egy próbát.
Tegnap este ismét sikerült megfektetnem a vasat, megint a bal oldalra. Akinek esetleg mond valamit Mom Park, Csörsz utcai szakasz. Megint eső, világosabb aszfalt. A múltkori egy meredeken lejtős szakasz volt, most pedig emberünk előttem a mélygarázsba hajtott volna le, de érzésem szerint a fékezést, kanyarodást, indexelést szinte egyszerre akarta kivitelezni... erre persze elsőt, hátsót behúztam (hátsó dob csak lassít, első tárcsa megfog), eleje már ment is el, és paff. A kérdésem csak annyi lenne, hogy ilyen körülmények között tényleg csak az óvatos tempó, a szokásosnál nagyobb követési távolság stb. a megoldás? Vagy van valamilyen fékezés, lassítási technika esetleg? Tudom, hogy hülye kérdés, de ha az utóbbi esetben nem a garázsba le, hanem onnan kifelé jön, és valamiért balf*aszkodik, akkor lehet oldalba kapom, ami azért más tészta lett volna. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
A motoros kabátom 8XL, ami pocakban és hosszban is bővített.
De volt már USA L-es pulcsin lötyögős, alatta kínai 8XL póló passzos.
A címkék adta méreteket nem veszem figyelembe, csak annyira, hogy a kettő azonos gyártmányúból melyik a nagyobb. -
Zoli bácsi
őstag
Ja...Így könnyű
Nekem papíron bőven jó lenne a 2XL sisak, (63cm) valójában nem tudom felvenni. De már megszoktam, 89"-ben katonaságnál se volt rám ruha, cipő, meg a cégnél is külön méretre gyártott ruhám van, bővített 4Xl, de a valós, EU méret 4XL. Motoros kabátom a legnagyobb, 6 vagy 7xl-es van, ez szerintem kínai méretezés.
Irigylem az átlag méretű embereket, egyszerűbb a vásárlás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Apple MacBook
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- RAM topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- TCL LCD és LED TV-k
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Lényegretörő Akasa hálókártya a 10 gigabitre vágyóknak
- További aktív témák...
- Gamer PC - Számítógép Ryzen 7 9800X3D // RX 9800XT 16GB // 64GB DDR5 // Számla // Garancia //
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- Lenovo MIIX 520-121KB i5-8250 8Gb 256Gb NVMe, számla, garancia
- AKCIÓ! ASRock A520M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Adata 600W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3781
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
), hogy felkerül később a listára.

Aztán valamelyik enyves kezű biztosan egy megkóstolt almával próbál vagizni.

Valamit csak lehet ezzel csinálni
Óvakodj a fehér, világos aszfalttól, esőben korcsolyapálya.
nyogo83