Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
NYPD
senior tag
válasz
FeniX-
üzenetére
2004-es 1.3 szemétbánya edition (=full fapad, még kapaszkodó sincs az ajtó felett a tetőn
) van nekem is, a pattogást nem tudom, de az üzemanyagszint mérő mutatója ólomból van, úgy zuhan lefele, a 30l-es minitank elég hamar porzik, az biztos... Sose számoltam még ki mennyit zabál, de egy tankkal nem ment le és vissza Bp-re tavaly Balatonlelléről. Cserébe még nem is megy, de ha lendületben van az érdi emelkedőn a 4. nem fogy el.
Gyorsítani ne akarj vele. 
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FeniX-
üzenetére
Az Ignis egy doboz. A hangja is olyan belül, mint egy postaláda és kívül is ugyanannyira áramvonalas.

De nem rossz autó, csak egy doboz...Btw én is betettem az akkut az SH-ba, reggel még nézek guminyomást, sisakba bekerült a kommunikáció, kimostam a bélését. Tiszta kosz, november vége óta áll, koszosan. Lemegy ez a kis eső, lehet, beadom egy kozmetikába, amíg még érvényes a bérletem, 15k Ft.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Már láttam ezt a bejegyzést úgy futtában, most olvasom hogy Nyíregyházán van.
Nagy halom szemét.
Párat talán fel lehetne támasztani, az egyik képen van egy (ránézésre) 125-ös, ami úgy egyben van, a többi eléggé hiányos.
Amúgy is hiányosak, a sok év állás meg minőségi cuccnak sem tesz jót, nem hogy ennek.
Félreértések elkerülése végett nekem is kínai (alkatrészekből összelegózott) motorom van, tudnak ők jót gyártani, ha akarnak. Mikor ezek a vasak készültek, még nem akartak, legalábbis az az üzem......Ebben szinte biztos vagyok.
Annyi munka lenne ezeket átnézni, összelegózni, párat gatyába rázni, hogy nincs arányban azzal, amennyiért el lehetne adni.......
Amúgy ha valaki látna bennük fantáziát, megkeresné a tulajt, szerintem potom pénzért szert tehetne a készletre...Bár inkább kihívás, mint nagy haszonszerzés lehetne a motiváció a vásárláshoz.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Lebuktam.
Igen, én vagyok. Mentségemre szóljon, hirtelen felindulásból történt a motorozás, meg a szél miatt esélyes volt hogy kisebb 5-10km-es karikát megyek. A kabát már bekerült a hátizsákba, hazaútra.
Van protektoros kabát [link] , meg nadrág [link] a szekrénybe.
Ha van kiürült orsspray flakonod, gyártsál bele tengeri sós házi orrsprayt. [link]
Amit elfelejtettem, a gyógyszerek mellé ezt az orrsprayt használom legalább 10 éve: [link]
Kettő együtt hatásos, főleg a szezon közepén. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Én kb 38 éve szedek allergia gyógyszert, az elején mondom, olyan nincs, ami 100%-os. Ami használ, az jobban álmosít, akár mit mond a gyártó. Most ezt szedem: [link]
Nem jobb mint a többi, az az előnye, ha elfelejtem így az elején hogy szedem, és betolok egy sört vendégségbe, nem ver annyira kupán.
Volt hogy elfelejtettem a gyógyszert, és két sörtől majdnem fejreálltam.
Ha majdnem tünetmentességet akarsz, és nem szeretnél gyógyszert szedni, akkor irasd ki a Diprofos-t [link] Izomba beadják, injekció, fél évre kiüti az allergiát. Nem szívesen írja fel a doki, hogy szteroid, meg mellékhatás. Igazuk van, de tudom hogy saját magának meg beadatja mindegyik. Nem illegális szer, lassan felszívódó szteroid, háziorvos (is) kiírja, beadja. Egyre többen beadatják, én azért félek tőle, mert olyan étvágyam lesz tőle.....
Rengeteg embernek van orrsövény ferdülése, nekem is. Már nem akarják mindenáron műteni, csak ha tényleg szükséges. Pár évtizede hamar szétverték az ember ormányát, már más világ van. Meg talán már nem vésővel dolgoznak.
Más. Húsvét vasárnap lefotóztak, megtaláltam magam ehun-e! [link]
-
válasz
FeniX-
üzenetére
Van külön erre a célra telephely. Tavaly sajnos voltam egyben, amikor az unokaöcsém ősszel eldobta a motorját a váralagútban. Talán itt is említette valaki, szándékosan nem említettem, hogy érintett vagyok benne. A fővárosban az üllői úttól nem messze van egy nagy telephely, nekünk oda kellett menni a motorért.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FeniX-
üzenetére
Jaja, kell egy fizikum megtartani azt a vasat, nem feltétlenül elég a technika.
A Safety-nél is van egy tréner, 165-170 cm lehet, nyilván tudja a motort kezelni, elindulni, megállni. De ha én vagyok az utasa, lehet, már a felszállás során megborítom a rendszert pusztán a tapasztalatlanságommal.Az Sh300 országúti tempóra tök elég, pályán is előzgettem a kamionokat, meg egy-két elektromos autót is.
Figyelni kellett a mögöttes forgalmat persze, mert ha jön valai 160+-szal, akkor esetleg szid, mikor besorolok a külsőből. Persze egyedül mentem, de az én súlyomból azért egy átlagos pár kijön. -
NYPD
senior tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Most már úgy tűnik vége ennek a szemét időnek szerencsére. Én is úgy szoktam, ha nagyon rektes akkor jó nedves papírtörlőval egy törlés óvatosan, a maradékot mikorszálassal szárazra. Amúgy is vigyázok rá mint az állat, mert új a sisak, vettem kareszra magamnak egy HJC i91-et.
-
Mankókerék
újonc
válasz
FeniX-
üzenetére
Jogosítvány szempontjából már most is egy lehetőség, viszont mivel azok már regisztrált járművek, így az átírás, forgalmi, eredetvizsga meg a 2 évenkénti műszaki vizsga költségeit inkább üzemanyagra költeném.
Árban is egész drágának tűnnek, mondjuk mivel van műszaki vizsga így általánosságban műszaki állapotuk is jobb lehet mint a papír nélkülieké. A teljesítmény igazából nem fontos nekem, így nem érzem, hogy megérné ez a sok plusz költség a kb 7 ezer forintos kismotor biztosítással szemben a saját élethelyzetemben.
Viszont 125-ösöknél is olvastam itt-ott ilyen 2,5-3 liter körüli fogyasztásokról. Ha az valóban igaz akkor egész jól hangzik. -
Gabis
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Köszönöm a tanácsot, tapasztalatmegosztást. A progresszív fékezés gyakorlásán én is gondolkodtam már, megismerni a gép korlátait, de ez a fajta fékezés úgy gondolom kicsit nagyobb távolság esetén kivitelezhető inkább, nem amikor csak 2-3 métered van. Akkor van esélyed jelentős lassításra, és esetleg kikerülésre.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Szerintem még idő kell, aztán ha jobb lesz, meg olcsóbb az akkumulátor technológia, akkor fognak jobban terjedni az elektromos motorok.
Meg persze a környezetvédelmi előírások miatt egyre drágább lesz a belső égésű motorok gyártása, fejlesztése. Adószabályokkal is elektromos felé fogják terelni a népet, az tuti.
De még odébb lesz.....Még van kőolaj is.
Be kellett volna valamit újítanod, most láttam, kénytelenek voltak a készleten lévő Euro5 motorokat levizsgáztatni a forgalmazók. Szóval két misiért volt TRK 502X (Gyártót nem kellek azért írni ugye?) 0 km-es, műszakis, regadó és egyéb sarc nélkül.
Kicsiket nem néztem, de valószínű hasonló ott is a helyzet......
De azt gondolom, emlékezve a 125-ös "szenvedéseidre", ha veszel akkor nagyobbat.
Kevés neked a 125-ös, nekem is az volt.
Elektromossal még várj, legyenek szabványos akkupakkok, meg olcsóbb árak. Én pár éve mehettem egy próbakört elektromos motorral, 30% töltöttséggel nem akart elindulni a 135 (akkori) kilómmal. Jó nekem a benzinmotor, az Imperiale minden erőlködés nélkül mozgatja a hab testemet. Itt is van nyomaték, meg 2 perc alatt belemegy 300km-re való "töltés". A hang....Nem is mondom, tudjátok.
Neked is jól állna egy!
-
válasz
FeniX-
üzenetére
Nem is olyan rég láttam egy videót, hogy Erdélyben túrázott az ember a hegyekben és betámadták a pásztorkutyák. Gopro végig rajta volt, vett mindent. Közben folyamatosan kommentálta a helyzetet, nem egyszer akadt már össze ilyen kutyákkal. Végül is fizikai kontakt nem történt, de baromi félelmetesek voltak. Az egyik még a pásztor jelenlétében sem nagyon akart nyugton maradni. Mert hát basszus, azok a kutyák még tényleg arra vannak hogy rendszeresen a farkasoktól és medvéktől megvédjék a nyájat. Én nagyon szeretem a kutyákat és nem félek tőlük, van is és volt is, de azoktól azért besz@rtam volna. Medve spray ott volt az ember kezében végig, de mondta, hogy csak a legvégső esetben fújt volna, nem akart összetűzésbe kerülni a pásztorral. Én lehet, hogy fegyver nélkül egyáltalán nem mentem volna oda...

Igen igen, teljesen egyetértek azokkal kapcsolatban amiket írtál. Fehérként baromi fura volt ott afrikában (legalább is mozambikban ahol nulla a fehér lakosság), nőként meg csak hatványozódna.
Én emlékszem, hogy azért nem kis cirkusz volt ebből nekem is anno amikor előadtam, hogy hova tervezek menni. Anyám meg a két nővérem teljesen ki volt, apám egy hétig nem állt velem szóba. Mert hát az oké, hogy a hülye gyerekük pénzt akart már fiatalon keresni, de arra nem számítottak, hogy mindezt egy ilyen helyen...
-
válasz
FeniX-
üzenetére
Hát igen. Ezek kb olyan helyek ahova csak kísérő konvojjal mennék el...

Nem tudom, hogy nézitek-e a híreket, ugye Mozambik-ban történtek események. Én anno 19 évesen eltöltöttem ott 4 hónapot, helyesebben fogalmazva dolgoztam. Egyszer jöttem haza kb félidőben, két hónapnál. Középiskola után hirtelen nem tudtam magammal mit kezdeni és volt egy lehetőség, hogy odamenjünk. Egy európai beruházás volt európai munkásokkal, és az azokra főző konyhában voltam konyhai munkás. Elég jó lóvé volt, na meg 19 évesen nem számított, ment mindenhova az ember ha volt rá lehetősége. Sokat nézelődni nem volt alkalmam mert elég sokat melóztunk és megmondom őszintén, hogy kedvem sem volt nagyon. Nem nagyon éreztem magam biztonságban a szálláson kívül ahol voltunk. Ha jól emlékszem összesen három vagy négy alkalommal voltunk csak az óceánparton (Mozambiki-csatorna), pedig nem voltunk messze tőle. Négyen voltunk kinn haverok, pont beszéltem az egyikőjükkel délután (közeli haver a mai napig), hogy milyen baromi régen volt már. Én fényképet sem találtam hirtelen, pedig egy külön borítékban tartottam őket. De neki megvannak még a negatívok, tudok csináltatni. Ha jól emlékszem ez 99-ben volt, akkoriban még sima mobilom sem volt. Szerintem 2000-ben vettem az első telefonomat, egy nokia 3210-est.
A lényeg, hogy csak azért meséltem el ezt, hogy most tuti, hogy nem mennék már oda, legalább is utazóként biztosan nem. Meg semmilyen hasonló helyre ahol gyakorlatilag full életveszély van. Amúgy mindig is tiszteltem pl azokat, akik egy hátizsákkal beutazzák az ilyen harmadik világbeli országokat teljesen egyedül. A youtube-n van egy Fodor Téé néven futó csávó akit követek, teljesen egyedül utazgat a közép ázsiai országokban. Olyan helyeken és emberek között fordul meg, amihez nem kis bátorság kell szerintem. Volt pár necces szitu a videóiban... -
Gabis
őstag
-
-
-
macilaci78
nagyúr
-
válasz
FeniX-
üzenetére
"Másfelől viszont - ismerjük a magyar mentalitást - akkor majd még pofátlanabbul fog menni a "kamu 50-es" helyett a kamu 125-ös. (500-ast 'eladni' a rendőrnek 125-ösként, stb.)"
Szerintem teljesen más a két dolog, és az egyikre jóval kisebb esély van. 125 papírok nélkül az egy dolog, ugye ott ott gyakorlatilag semmi papírod nincs a motorról az adásvételin kívül. Tudjuk, hogy régen nagyon gyakori eset volt, de még most is előfordul. De arra, hogy hogy hamis okmányos legyen pl egy 500-as motor, arra azért szerintem nagyon kicsi esély van. Az már egy jóval komolyabb dolog lenne sokkal nagyobb kockázattal. Csak a jogsi miatt nem hinném, hogy bárkinek megérné. És hát a kivitelezése sem lenne olyan egyszerű...
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FeniX-
üzenetére
Én támogatom a 125-öst B kategóriával, simán, szőrén, ha automata, vagy CVT váltós. Ilyenkor kb csak a teljesítményében több, mint egy 50-es, amit amúgyis vezethet B-vel. Kell is a nagyobb teljesítmény, ahol még városon belül is van 70 km/h megengedett...
Motorkezelés, manőverezés ugyanaz, de egy filigrán 125-ös és egy testes 50-es mérete is nagyon közel van egymáshoz. Váltós motorra meg legyen motorkezelési vizsga. Illetve a műszaki rész. Nem emlékszem, hogy B-s oktatáson, tananyagban benne lett volna, mit kell megnézni SMKP-n indulás előtt (világítás, gumik, fékek, stb) a robogón. Ha a B jó lesz A1-nek is, akkor a tananyag is menjen utána elméletben és bizony a gyakorlatban is.
Azért egy rendszámos, bejegyzett, forgalmival, motorszámmal rendelkező gépet, amit 2 évente amúgyis műszakira kell vinni, másnak feltüntetni sokkal macerásabb.A felöltözést várjuk ki, hogy mit alkotnak. Jelenleg ugye a bukósisak az egyetlen kötelező védőfelszerelés, minden más csak ajánlott. Oktatáson, vizsgán kell hosszú ujjú zárt öltözet, protektorok felülre (könyök, váll, hát, mellkas), térdvédő, valamilyen kesztyű és magas szárú fűzős cipő (sok helyen már a 6 soros túrabakancs is elég).
Az se lesz jó, ha átesünk a ló túloldalára és mindenből csak a speciális motoros védőfelszerelés lesz elfogadott: motoros cipő, nadrág, stb.
A póló+rövidnadrág+szandál és a talpig bőrben között egy átmenetet kellene megállapítani.Illetve az oktatást szervezném át nagyobb hangsúlyt fektetve a balesetmegelőzésre. Lemegy a rutin, sikeres vizsga, forgalmi órák. Oké, egy dolog, megvannak azok az alapok, amikkel nem dőlsz el a motorral kiszámítható, tervezhető körülmények között. Forgalmi vizsga viszont kezdődhetne rutinpályán, ahol vészhelyzeti manővereket kell teljesíteni, mert 2 óra múlva a sikeres vizsgát követően már a magad ura vagy, de halvány fogalmad sem lesz róla, mit is kéne csinálni váratlan helyzetben. Viszont a forgalmi órák végefelé a motorkezelésban is több gyakorlatod van, ami segít a manőverek gyakorlásában.
-
FeniX-
senior tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Én személyszerint támogatom, hogy muszáj legyen "felöltözni" úgymond a motorra.
Utóbbi időben a bicajon is mindig felveszem a sisakot. Persze, egy nagyobb ütközéstől nem ment meg, de a motoron még veszélyesebb, ha egy sima pólóban indul neki az ember.
Viszont a b-s jogsival 125-öst vezetéssel nem vagyok meggyőzve.
Egyrészt, nagyon régóta "vártuk" ezt, a környező országok némelyikében már működik ez.
Másfelől viszont - ismerjük a magyar mentalitást - akkor majd még pofátlanabbul fog menni a "kamu 50-es" helyett a kamu 125-ös. (500-ast 'eladni' a rendőrnek 125-ösként, stb.)Mit gondoltok?
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Hát...Én olvastam a cikket mikor megjelent.
Kényszerléghűtéssel alapból nincs baj, de mikor itt az Euro5+, szerintem is egyre nehezebb tartani a normákat egy léghűtéses motorral.
Azért a folyadékhűtéses 125-ösökből kihoznak még 1-2 plusz lóerőt, és (NM) nyomatékot. És lássuk be, nem mindegy, hogy erőlködve 90 km/h a vége, vagy annyi az utazója egy 125-ös gépnek.
Leírták a lényeget, én is ezt gondolom, amikor alig többért van korszerűbb Honda, ki veszi ezt meg..?
Amúgy mire behozzák, ráteszik a sarcokat...ennyi lesz az ára. Szerintem is kár érte, a Keeway ára körülre- alá belőve biztos vennék, mert azért jól cseng itthon a Kymco név.
Amúgy neked van most valami mocid?
Nekem megvan a jó kis léghűtésesem, be kéne lassan röffenteni, szeptemberben még nem volt elindítva.
Ennek a srácnak a videóit nézegetem (Dobálja fel a Youtube), vett egy ilyen "csolláncsettegetőt" (Így mondtuk régen
), erről készít videókat. Nem a gép tetszik, inkább a srác stílusa, hozzáállása: [link] -
macilaci78
nagyúr
válasz
FeniX-
üzenetére
Még mindig... 1 hónapja nézett rá egy hozzáértő. Anélkül, hogy széthúzná, nem lehet biztosat mondani, de szerinte is a letapadt dugattyúgyűrű a baj. Két hete pénteken leadtam nála. Olaj, olajszűrő, légszűrő csere gyárira. Kiderült, hogy a variátorgörgők, harang és a szík is kopott, a szíj majdnem szakadt is. (10k km...)
Mindegy alkatrész rendelés, múlt pénteken meg is jött minden, de előtte kedden a szerelőt fellökték motorral, kórházban lesz kb szeptember végéig. Addig egyik műtét a másik után, szerencsére a teljes felépülés is kinéz, de azért így sem irigylem.
Nekem már akkor szólt, amikor elrendezte, maga helyett egy másik szerelő rakja össze.Elvileg péntekre kész. Az 1,4 liter töltethez 4 liter olajat rendeltem. 2-3k km alatt kiderül, hogy fogy a gyári olaj, aztán meglátjuk, merre tovább. Addigra úgyis vége a szezonnak, legfeljebb téli projekt lesz belőle.
Várhatóan harapósabb lesz a rendbetett hajtással. Hát nem tudom, így is vigyorogtam...
Kb 150k lesz.
-
-
koala69
tag
válasz
FeniX-
üzenetére
koszonom a segitseget! - a tisztitas ugy csinaltam, hogy minden furatot atfujtam fektisztitoval, utana pedig kompresszorral, a fektisztitonal neztem, hogy a masik feltetelezett vegen, furaton jojjon ki a tisztito.
igen nem a tolomerore gondoltam :-)
a szivato olyan, mint egy fukaszanal, csokkenti, vagy elzarja a szivocsonkot, ilyenkor mukodik, mintha lenne alapjarata, ezert gondoltam arra, hogy keves benzint kap, az uszohazban viszont van benzin, ez a benzin/levego fuvokak allitasara nem reagal.
vhol olvastam, hogy lehet a fotengely szimering is - nem ertek hozza, de ha az hibas, akkor a szivas gondolom gyengebb, mert ott is sziv, igy a tobb levegohoz tobb benzin kellene?
Egy fotengely szimering hibanak milyen biztos ismervei vannak - jo lenne kizarni, ha nem az a baj...koszonom!
-
wik_406
tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Regota hasznalunk villany autot. Eleinte masodiknak, most jott melle egy masik fullos villanyos. Kis eloretervezessel megoldhato a dolog szerintem siman. Mindketto feltolt egy ejszaka alatt itthon kenyelmesen. Az eves hasznalati szokasunk szerinem 90%-at le tudjuk fedni vele. Majd most kiderul, mennyire jo hosszutavon...
Kornyezetvedelem teren pedig en ugy gondolom, hogy kellene foglalkozni vele, es az nem mentseg, hogy bezzeg ok nem teszik.
Mas kerdes, hogy egy robogo/motor mennyivel kevesebbet szennyez, mint egy auto. Es itt nem csak a kipufogogazra gondolok, hanem a szallo por es egyeb dolgok teren is. Ebben a meretben meg messze nem jo az akkumlatoros megoldas.Wik
-
#TOTTI
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Sajnos az enyémre is alig van időm, arról nem is beszélve, hogy ez a projekt így is sok, az volt a célom, hogy sport vas hengerből a lehető legtöbbet kihozzam. Alu henger van olcsóbban is, rezó is van combosabb, de stabil gepet akartam. Főtengelyem a lehető legjobb, mindenhol NTN csapágyak, utolsó szimeringig minden cserélve. Viszont ezt a varió párost, 10le körüli gépekre ajánlom, nem kell lemarni a variátorházat mégis szinte ki van maxolva a variópálya. Azt, hogy beállítok, bekarburálok gépet, csináltam nem rég, de nem vagyok szerelő, csak precíz hobbista.
-
válasz
FeniX-
üzenetére
Évekig csináltuk. Már nincs az az érdeklődés ez iránt, mint ami 15 éve volt. Kb 2010-12 környéke volt az aranykor. És nagyon költséges. Ha egy tényleg komoly high end 70-es tuningot veszünk alapul az kb egymillió simán. Persze az már nagyon komoly, 20-22 lóerő környéke. Régen egy sima léghűtéses malossi sport hengert meg lehetett venni 35-40 ezer környékén. Nézd meg most az árát. És akkor gondolj bele, hogy egy egy high end tuninghoz szükséges 70-es vizes henger mennyi lehet most. Amúgy sokkal kevesebb cuccot is lehet már ezzel kapcsolatban venni mint régebben. Sokmindent már csak külföldi forrásból lehet beszerezni, már ha belehet egyáltalán.
-
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Én úgy értelmezem ezt az Euro5+ szabályt, hogy most inkább még jobban televágják a motorokat elektronikával, szenzorral. Tehát nem lesznek gyengébbek a motorok, viszont sűrűbben lesz check engine lámpa.
Aztán majd elválik.
Nekem egy Csepel Traction 250 bicóm van. Fogyókúrás céllal le szoktam tekerni hetente párszor 20-25...... ritkán 30 kilómétert. Naponta kéne, tudom, de sokszor idő sincs rá. Látványos fogyás nem volt, de egyre könnyebb a tekerés, egy 20-as kört le tudnék tekerni egy szuszra ha nem zsibbadna el a......ööööö, szóval az altájam. Ma nem tudtam magam rávenni tekerésre, időkép szerint 27 fok van még, mikor ezeket a sorokat írom. Meg párás, fojtó a levegő.
Pár napja vettem rá ilyen kulacstartót, meg kulacsot.
-
KTMHobby3
tag
válasz
FeniX-
üzenetére
"Hát, én úgy vagyok ezzel, mint más a kutyamenhelyen: az összeset hazavinném szívem-szerint.
"
Ezzel mi is így vagyunk a nejemmel a kutyamenhelyen. El is hoztunk egyet.
Azért egy technikai jövevény az más . Szerintem előtte átgondolod hogy mit is szeretnél. Nem tud úgy levenni a lábadról, mint egy édi kutyus. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Nem is hallottam erről az Euro5+ ról.
Rákerestem, ha mást is érdekel: [link]
Én is voltam motor szalonban. Van még Sopronban egy MBP 502N, fehér, az akciós áron.
Meg persze volt pár motor kiállítva. Az az új 125-ös Keeway is ki volt állítva, az X-light, élőben is egész pofás.
Körbenéztem, megkérdeztem az 1 éves szervizre mennyivel előbb kell időpontot foglalni (3 hét).
Tetszene az az 500-as gép, de olyan jellegtelen. Azt mondta a kereskedő, nem lenne olyan kényelmes rajt az ülés, mint Imperiale esetében.
Motorral voltam Sopronba, dél-egy óra közt jöttem haza. Tudom, nem szabadna, de kesztyűt, kabátot betettem a dobozba, és pólóba motoroztam a Fertőparti úton hazafele....Jaj, de jól esett. Nem hajtottam, ráértem. Ez a dög megtanítja rá az embert, hogy nem kell sietni.
Azért csináltam egy nagy bakit. Soproni forgalomban a rendőrlámpánál leállítottam a gépet, előttem lett piros. Mondom ne ketyegjen percekig ebben a hőségben álló helyzetben. Sárgánál gyújtásra tettem...és nem indult, meg sem nyekkent, kijelzők sem működtek.... Nem értettem, félretoltam, mondom eddig semmi baja nem volt...Kiderült, baja most sem volt, annyi történt hogy kesztyűben úgy éreztem, a gyújtás állásra kattant a kulcs, de igazából kicsivel előtte állt. 2500km körül tartok, érezhetően jobban megy, és kevesebb a motorfék. Újonnan eléggé szorult. Aggódtam a léghűtés miatt, de semmi gond a kánikulában sem. Előzni is bátrabban lehet vele, visszakapcsolás nélkül nyomatékból megindul kis fordulaton is, gázadásra határozottan élénkebben reagál, mint az első pár száz kilóméteren. Már megszoktam a súlyt, úgy döntögetem, billentem mint egy 125-ös könnyű masinát. Tolásnál érzem hogy dög nehéz.
Nem mértem pontosan (A szint mérőt jól kiismertem) de a fogyasztása is lejjebb ment, így hogy megint nem hajtottam, 3l körül lehet, ha levenném a 43l-es dobozt, tuti alatta lenne.
Úgy érdekességnek írom a fogyasztást, nem érdekel hogy többet eszik mint egy 125-ös, az 80-nál már pörgött, 90-nél üvöltött....Itt is annyival megyek, csak itt pöf-pöf....
-
suste
veterán
válasz
FeniX-
üzenetére
Még annyit ehhez a témához, hogy ugye sokan azt gondolják, hogy ez jelenleg szabályos, és így rendben is van. De amikor eléjük kerül egy jármű városon belül mondjuk 40-nel, akkor mindjárt kiakadnak, miközben arra meg minimum szabály nincsen.
Szóval az a legrosszabb, hogy mindenki csak a saját oldalát látja, még véletlenül sem néz egy kicsit előre vagy oldalra (ezeket értsd szó szerint és átvitt értelemben is).
Imádom amikor a száguldozók arra hivatkoznak, hogy a kreszben is benne van, hogy a gyorsabb autót el kell engedni. Csak azt nem értem, hogy ha ő már egy szabályt megszegett (sebességkorlát), akkor milyen jogon gondolja -várja el- azt, hogy majd a másik betartja az összes (hibás, pontatlan) szabályt???
Ezért kellenének az egyértelmű szabályok, alulról, felülről, oldalról nézve is.
Biztos vagyok benne, hogy bevonva a különböző iparágakat lehetne egy ésszerű súly/lóerő tartományt találni, amivel rengeteg baleseti szituáció megszűnne.....
De sajnos a törvényhozók se gondolkodnak előre, lásd klíma ügy, vagy akár útviszonyok, parkolás, stb. (20 éve egyáltalán nem volt szabályozva hogy legyen kötelező garázs, pedig a családok legtöbbjében már 1 autó legalább volt. Most építésnél már kötelező 1 parkoló, miközben minimum 2 de sokszor már 3 gépjármű is van a családokban....) -
válasz
FeniX-
üzenetére
Ez nézőpont kérdése, hogy van e létjogosultsága. Mindennek van valahol. Más kérdés, hogy milyen helyeken használod ki legálisan. Aki ha nem is a magas végsebesség hanem csak a kigyorsítás bolondja, annak máris van értelme.
Ha jársz pályázni is vele (rengetegen csinálják az alapból az utcára vásárolt motorjukkal, legyen az gyengébb vagy erősebb), már szintén meg is van az értelme. Már nagyon sok éve kis hazánkban is van lehetőség rá, és járnak is rengetegen. Én is voltam már, bár én csak keveset. Nagyon sokat lehet tanulni ilyen helyen amit fel tudsz használni közúton egy vészhelyzetben, megismered a motorod határait stb...
Bele lehet itt kötni az 500-600 lóerős autókba is, meg úgy általában mindenbe ennyi erővel. És akkor el lehet indítani egy véget nem érő meddő vitát, hogy mit használsz ki, minek van értelme stb...
Kár belemenni.
Igen, alapesetben utcára maximálisan elegendő egy 150-200 lóerős autó is. De mi van akkor, hogy ha én mondjuk meg tudom engedni magamnak havi szinten azt, hogy elmegyek pl a nürburgring-re? Máris van értelme ha megveszem (bár tudnám) az m5-ös bmw-t. Annyira felesleges ezeken a dolgokon vitatkozni szerintem, hogy van e értelme/létjogosultsága vagy nem.
Bár mondjuk a piac és a gyártók már rég választ adtak erre a kérdésre.#91455 KTMHobby3 "A motorozás nem a lóerőkről szól."
Ezt azét ne süsd el semmilyen egyéb motoros fórumon sem, mert nem lesz könnyű menet
.#91456 macilaci78 Legyen így.

-
KTMHobby3
tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Egyet értek Veled!
A motorozás nem a lóerőkről szól. Egy kisebb, de megbízható motoron is jól érezheti magát valaki, aki nem "villogni" akar, hanem szeret motorozni. Nekem sem adatott meg hogy "nagy" motorom legyen, de azért sok ezer km-t mentem külhoni országokban. Nagy élmény volt mindegyik utazás, ami a motorozást illeti. Persze volt sok más élmény is, amiről bőven írhatnák. De nem biztos hogy itt a fórumon ez másokat is érdekel. -
válasz
FeniX-
üzenetére
Az egyik videóban elmondta, hogy nagyjából mi történt. Szándékosan kikapcsolja a kipörgésgátlón az összes motoron amit tesztel. Kimondottan ezzel a 200 lóerőssel még nem ment, de ugyanezzel a blokkal szerelt, viszont 210 lovassal amit a bmw-n belül más típusba is beleszerelnek már igen. Ez amivel most ment hiába volt lóerőben gyengébb ahhoz képest amit a korábbiakban már megismert, alacsonyabb fordulaton nyomatékban máshogy viselkedett (alulról erősebb volt) a lóerőben erősebb verzióhoz képest. Ennyit mondott el. További részleteket, vagy hogy még milyen egyéb tényezők voltak majd később. Bár szerintem már ez is elég hogy tudja az ember, hogy kb mi történt. Alacsony sebességgel ment alacsony fordulaton, a motor meg hirtelen gázadásra, amin ki volt kapcsolva a kipörgésgátló úgy viselkedett amit nem várt tőle. Legalább is ugyanezzel a blokkal felszerelt más típusokhoz viszonyítva amit már megszokott. Klasszikus jelenség amikor gázadásnál megcsúszik a kerék, ezt érzékelve ösztönösen visszább engeded a gázt, viszont ennek hatására rögtön utána meg is jön a tapadás, aztán repít felfelé mint akit kilőttek. Ahogy ő is elmondta, ezt még a motogp szintű elektronikával sem lehetett teljesen kiküszöbölni. Minden idényben a mai napig több ilyen esést látni. Aztán hogy egy ilyen után hogyan érkezel a földre, az jórészt csak a szerencsén múlik.
-
válasz
FeniX-
üzenetére
Én követem őt, még aznap bejelentkezett a kórházból. Aznap arra jöttünk haza motorral, még láttam is a helyszínelés nyomait. Persze akkor még nem tudtam, hogy ő volt. Ahogy ő is elmondja, az öt évvel ezelőtti az durvább volt. Arról volt is fenn videó amíg ki nem jöttek a mentők, hát ott sem kellett nagyon megmozdulnia. Majd túl lesz rajta. A BMW importőr már vissza is jelzett neki, hogy ahogy összerakják a kórházban már viheti is a motort amikor szeretné hogy befejezze amit akart. Tesztelésen volt nála, de ahogy az egyik videóban el is mondja a balesetkor nem ez volt a cél, hanem valamennyi kép és videóanyagot akartak csak csinálni. A tesztelés csak később lett volna. A sors fintora, hogy a következő könyve pont a balesetekről fog szólni, ahhoz is gyűjti már az anyagokat, a bevallása szerint így már az ő esete is benne lesz.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FeniX-
üzenetére
Csütörtökön volt már róla szó a másik topikban.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Igen, Monkey, de meglepődtem mennyire pici, ilyen közelről nem láttam eddig.
"keeway modellek ára megint esett."
Igen, meg folyamatosak az akciók. Benne vagyok egy Benelli-Keeway FB. csoportban, rengeteg az új ember, teszik föl a képeket, új motorokról, meg írja egy srác, hogy több mint egy hónap múlva tudja ezres szervizre vinni a gépet, fullon vannak a szervizek. (Pesten).
Szerintem felpörögtek a motor eladások.
Vegyél te is valamit, de ha kevés volt a 125 cm3, akkor ne kisebb teljesítményt nézegess.
-
nod1
csendes tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Hello,
projektnek nem vállalod be?

Nagyon jó kis motorok, ezek szerintem sanszos, hogy leselejtezett postás motorok. Azt a Suzuki blokkot lehetetlen szétütni. Nekem volt olyan kis varrógépem, és megvolt a hangulata a csöppnyi levegősnek, ahogy kattogtak a szelepek.
A kettőből egyet tuti össze lehetne kukázni, és nagyon-nagyon- tényleg nagyon olcsók hozzá az utángyártott alkatrészek. Még mindig ezzel a blokkal jár a fél harmadik világ.
Én nyilván azonnal rákívántam, és tök korrekt a felajánlás. De sajna messze van. Mondjuk ha esetleg megírod, hogy van okmány, akkor viszont még az is lehet, hogy elbizonytalanodok.
-
Árpi001
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Végül tegnap lecseréltettem az első külsőmet, 5mm vastag, defekt álló, keskenyebb külsőre. .Pap bicikli szerelő, Újlak lakótelep.
Megragasztották a belsőmet, és kapott még 2 nyomás slimot.
Ha ez bevállik, lehet a következő hátsó defektnél, a hátsó is kap egy ilyen külsőt. -
Pistike1985
aktív tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Tudtommal ezeknél a zipeknél a CDI-ben volt korlátozás, "fojtás".
Köszönöm szépen a hozzászólásokat. Akkor ezek szerint jó kondiban van. De még mindig nem értem mi célt szolgál a lyuk a kipufogó alján. Valami sufnituning? 🤔
Árpi001: Menetteljesítmény változott valamit? Vagy ugyanolyan dinamikus? -
FeniX-
senior tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Annyit érdemes erről tudni, hogy sajnos egy idő után (pár év) becsomósodik a folyadék, és mielőtt beletölti az ember, ott is érdemes jól felrázni.
Autószelepnél (de gondolom prestánál is) sajnos egy idő után a levegő ellenőrzések miatt bele-bele folyhat és ereszteni fog a szelep. Akkor érdemes kitekerni és kézzel kipiszkálni ezt a textil-szerű egybeállt anyagot, ami köré lerakódik. -
zombei
senior tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Máshol volt fent több kép is, a Merci is mintha kartonból lenne úgy szétnyílt, úgyhogy nem kis sebességgel mehettek. Az a baj, hogy a hü..ékkel nem tudsz mit kezdeni, mindig van aki lehetetlen helyeken is előzni akar, hogy aztán 2 perccel előbb odaérjen, vagy 2km múlva a következő faluban meg is álljon.
-
wik_406
tag
válasz
FeniX-
üzenetére
En gyorskotozovel szoktam csinalni, az egyik oldalon osszenyomod a gumit, es gyorskotozovel beszoritod a tengely fele. Az elso kereknel szoktam ket gyorskotozot a tengelyre tenni, es ehhez feszitem a gumit. Hatul at lehet huzni a kullok kozott a gyorskotozot, igy az egyszerubb. A masik oldalon egy decathlonos bringa cuccal szoktam visszafesziteni [link] Mindket iranyban a leszedos felet hasznalom, csak forditva feszitek vele. Szappannal, mosogatoszerrel erdemes sikositani!
Wik
-
FeniX-
senior tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Azon gondolkoztam még, hogy ilyen kicsi - tíz collos - méretnél mi az a "cipőkanál", amivel le tudom úgy feszíteni a gumit, hogy ne tegyek kárt a felniben.
Netes videókban "megfőzik" a gumit felrakás előtt, hogy rugalmasabb legyen. Máshol meg 2-en feszegetik tiszta erőből és alig akar rámenni.
Ráadásul, nincs satum itthon, semmi, szóval megint a jó öreg panel settingben kell összetákizni az egészet.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FeniX-
üzenetére
Nekem Honda Safety tréningen azt mondták, hogy nincs motorgumi-gyártó által javasolt eljárás defektjavításra, a csere a javasolt.
Persze lehet azt mondani, hogy ezzel is a saját zsebükre játszanak, a másik irányból meg ha menet közben lő ki a kukac, ott leizzadsz gépészkedés közben, ha egyáltalán sikerül megtartani a vasat. -
dellfanboy
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
lehet elfogyott a pénze az embereknek de én is hirdetgetek 1-2 cuccott -fb market- már szinte "ingyen" új ár -70,80% de ahogy írod kutyának se kell,
hahu-n van a parkolóba 8 motor szerintem tök jó áron, és még mindig aktív, de néha törlödik a hirdetés de pár napra rá újra aktív lesz -gondolom lejárt és a tulaj újra aktiválha- kb ugyanazn az áron.
ma pl. arra keltem, hogy egy kiszemelt motor ára -10%lett, felhivtam, mondta alkukepes holnap megyek alkudok még10 és mindenki happy
de uj autok motorok is kb tele vannak a szalonok. pl. hornet 750 tavaly mutattak be és még mindig vannak 23-as motorok készleten. mondjuk nem értem a dealerek miért nem akciózzák le, mármint értem kell nekik a pénz, de ha nem csökkentik az árát akkor biza rajtuk marad
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Értem, de ha már megvan előfordulhat, hogy megy messzebbre is. Kezdetben nekem is csak egy adott km megtételére kellett a robesz, de egyre többször fordult elő, hogy nagyobb távokra is azzal mentem, ez benzinesnél nem is gond, ám egy erősen limitált hatótávval rendelkező elektromosnál már igen.
-cobra-
Nagyobb az esély, hogy bírni fogja az aksi, de benne van a pakliban az is hogy idő előtt cserélni kell. Mondjuk szerintem az illúzió, hogy az aksik 10 évet kibírnak, de ha mégis, lesz hozzá egyáltalán új?
Egyébként meg ki kell számolni melyik éri meg jobban. -
-cobra-
aktív tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Akkor leírám a teljes sztori-t hátha lenne épkézláb ötletetek.
Faternak (60) kellene valami közlekedési eszköz a munkahelyre járáshoz ami napi 5km-t jelent.
Eddig autóval járt, de már jó ideje győzködjük hogy azért non-szensz erre autót koptatni.Alternatívák:
Bicikli: nem szeretne, volt neki normális, 2-szer ült rajta, nehezen emeli a lábát stb... kizártuk.
Elektromos roller: én nem engedem neki, szerintem veszélyes, egy pillanatra nem figyel, hatalmas zakó lehet a vége... kizártuk.
Nagytestű 50 robogó: Innen indultunk, mert régebben(20éve) motorozott, szerinte ez lenne a legjobb. Meg is néztünk egy használt Aprilia Sport City-t (300e), egy Piaggio Zip-et (300e), illetve egy Piaggio Liberty-t (400e). A Liberty volt a nyerő, de nagyon meglepődött ezeknek a motoroknak a súlyán, alig tudta felrakni stander-re (sokszor fáj a válla).
Kistestű 50 robogó: Most itt nézelődünk, mert 20-30kg-mal könnyebb mint a nagytestű. Aktuális kiszemelt egy Yamaha Jog (2016. 300e) amit a napokban elvileg meg is tudunk nézni.
Elektromos robogó: Beugrottunk Ztech-et nézni, alapvetően tetszett neki, ami már tud gyárilag 45-tel menni az közel 400eft. És most jön képbe a Piaggio One, lenne akciós bemutató darab 600e-ért. Minőségérzetre más dimenzió, illetve a Piaggio lithium akksis is. Árban már kicsit fájdalmas, ugyanakkor hosszú távon lehet ez lenne a legjobb ha az üzembentartás ktg-eket és a megbízhatóságot is nézzük.
Szerintetek?
(Bár már azon is gondolkoztam, hogy legyen egy nagyobb robogó, és tetetünk rá oldal standert, talán akkor elbír a súlyával.)
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FeniX-
üzenetére
A pénz az értékmérő, kapitalizmus van. Egy forprofit cég meg fogja nézni, mi kerül a legkevesebbe és arra megy. Ha a villanybömös lízingje olcsóbb, mint venni egy Clio-t, majd azonos idő után továbbértékesíteni, akkor azt fogja tenni.
Én a környezetvédelemmel vagyok így. Amit használok, az pénzbe kerül. Egész egyszerűen a bekerülési és fenntartási költségre úgy tekintek, hogy benne van annak a kezelése is, amit a környezettel művel egy 2T 50 ccm robogó, egy 1.9 PDTDI, stb. Ráadásul a jármű teljes életciklusára vetítve egészen onnantól kezdve, hogy valakiben felmerült az ötlet, hogy papírra vesse a jármű vázlatát egészen a bontásig, újrahasznosításig.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
FeniX-
üzenetére
Valahol a célok közt az is szerepelt, hogy kinézzen valahogy.
Emiatt vettem lépcsős fúrót, maszkolószalagon jelöltem be a furatok helyét, stb. Az alatta lévő kis tárolóban van a 12V szivargyújtó aljzat, arra van kötve a világítás. A kaputárvirányító 12V elemről megy, a következő lépés egy feszültségszabályzó lesz, mert gondolom, a távirányító nem köszönné meg azt, amit a generátortól direktbe kapna.
Azért ez a távirányítós móka vagy 12k Ft anyagköltségbe került amúgy.
A tükörszáron pedig egy Quadlock és egy Decathlon telefontartó és szerelemgyereke látható. Így nem kellett elpocsékolnom a csereérett céges telefonra az öntapadós Quadlock adaptert.
Viszont kell még egy forgatható közdarab, mert így nem rám néz a kijelző, hanem jobbra fel. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Nekem is bejön, nem krómozott, nem festett, sima rozsdamentes acél. Meg a kínaiak odafigyelnek a hangra is, persze 2024-ben egy hosszú löketű motor hangja is eléggé ritka. Főleg az idősebb korosztály kapja oda a fejét az utcán, szerintem hasonló lehetett a 4T 250-es Simson hangja.
Kijött a QJ motor gyakorlatilag ugyanezzel a géppel, csak 500ccm. [link]
Piszkálja a csőröm a kb 20%-al több paci, meg (inkább) a nyomaték. Bár szerintem a Benelli jobban néz ki, meg ami a lényeg, itt a szerviz Sopronban.
Beállt szépen a gép, óramű a pöfögése, megszűnt az újkori ingadozás alapjáraton. Alapjáraton kiengedve a kuplungot elindul a bojler testemmel....Emelkedő, szél nem ellenség többé.
Rohadjon meg a fogyasztás, nekem többet ennél kevesebb hengerűrtartalom nem lesz.....![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Szerk: zombei, közben írtál: Mamának már mondtam, közeledő névnapom alkalmából (Gyengébbeknek, nőnapkor van.) egy motoros ruházati bolt látogatását kérem. Egy alap ruha szettet veszek szezonra. Egy motoros farmer, térdvédővel szerepel a tervben.
-
-
-
hucsikoi
senior tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Akkor te nem kispályás vagy. 3000km te jó ég! Nekem biztosan kellene hozzá vagy hat év.
Ami nekem van egy snassz, mezei alap Neuzer kb 10 éves, de semmi baja, csak én öregszem. Gondolom, hogy nem egy korosztály vagyunk. Én a hatvanadik évemet taposom. Szóval én biztos nem vágnám csapágyasra egy fél év alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xbox tulajok OFF topicja
- Mesterséges intelligencia topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) van nekem is, a pattogást nem tudom, de az üzemanyagszint mérő mutatója ólomból van, úgy zuhan lefele, a 30l-es minitank elég hamar porzik, az biztos... Sose számoltam még ki mennyit zabál, de egy tankkal nem ment le és vissza Bp-re tavaly Balatonlelléről. Cserébe még nem is megy, de ha lendületben van az érdi emelkedőn a 4. nem fogy el.

Párat talán fel lehetne támasztani, az egyik képen van egy (ránézésre) 125-ös, ami úgy egyben van, a többi eléggé hiányos.

Ez azért már nem Babetta.
Nekem poros környezetben 10-15e km-t szokott futni a Shimano lánc/fogaskerék szett.(Általában egyszere lesz kuka, az új lánc már átugrana.)

nyogo83
sityupityu