Hirdetés
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Anaconda
üzenetére
Ha jól emlékszem, a favágó módszer: tökig betekered az alapjárati levegőcsavart és 1,5 fordulatot ki, akkor kb jó. A 2-3 sok.
Miért volt cél a legmagasabb alapjárat? Magas fordulaton többet fogyaszt, ha pedig a variátor elkezd dolgozni, a motor is kúszni kezd.Nekem akkor csinált ilyet, mikor falsot szívott: alapjárat rendben volt, de indulásnál, vagy menet közben stabil sebességről gyorsítva megtorpant, lehörgött, esetleg le is fulladt. Ha szívatót húztam neki (dúsítottam a keveréket), akkor a fals levegő mellé került több üzemanyag és jobb lett, de nyilván nem ez a megoldás.
-
Anaconda
tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Nem szív falsot.
Az lehet, hogy az alapjárati levegő csavar beállítása nem jó?
Kb hány fordulatot kell rajta kitekerni?
2-3 körül találtam meg a legmagasabb fordulatot. -
Anaconda
tag
Sziasztok!
A GY6 blokkos 50-es robogóm hideg motornál jól reagál gázadásra, viszont meleg motornál horkan. Attól függ, mennyi ideig ketyeg melegen alapjáraton, minél többet annál jobban horkan. Pl piros lámpánál kell neki 5-10 másodperc is mire összeszedi magát. De ha csak egy kereszteződésnél várok és 20-30 másodpercet ketyeg akkor gyakran nincs horkanás vagy minimális.
A karburátor vadi új! Az alapjárati levegő csavart úgy állítottam be hogy az alapjárati fordulat a legmagasabb legyen.
Van ötletetek mi okozza?Ami kis furcsaság, indulni csak gázzal indul és 5-20 másodpercet is kell tekernie, azért gázadás nélkül is indulnia kellene.
-
zombei
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Kis horzsolás csukló mellett, meg térden, de semmi komoly. Kocsi kicsit még gurult, meg mellé is csúsztam, de a szemben kanyaradó sávban várakozót nem értem el, úgyhogy ütközés nem volt. Víz az tocsogott még, előtte ~fél órával esett. Robi se kapott olyan komolyat, csak a hátsó lábtartó kiugrásából tört ki egy ~5x2 cm darab, na azt bánom, hogy nem néztem körbe utána, hogy könnyebb legyen javítani, de nagy volt a forgalom, meg azért feszült is voltam.
-
zombei
senior tag
Na ma én is megfektettem az Agility-t. Kereszteződésben, ahogy átértünk a túloldalra besatuztak előttem, nekem meg a zebra festésén kiment az eleje.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Én a 279 ccm 20 kW után fizetek 15 ezret. Zugló, 2 éves jogsi, B01 bónusz.
-
Zoli bácsi
őstag
Csak érdekességképp, mert most küldték éppen, nekem a 380ccm3-es 21 lovas gépem éves KGFB-je 8336 ft.
Sokan kismotorra is fizettek ennyit, ez meg egy 210 kilós dög. Persze erre súlyadó is van. Szerencsére pilóta nélkül, mert Macilaci78-al megszívnánk...
(Tudom, teljesítmény után számolják, de súlyadónak mondja felénk a nép)Emlékeim szerint az ötvenes Liberty KGFB-je (2018-ban) 5 ezer körül volt, a 125-ösé hatezer párszáz. (2019-2023)
-
NYPD
senior tag
válasz
Atomgeszi
üzenetére
Az enyémre Allianznál most 7.6k. Budapesten megy évi 10-15k között. Vételnél telón megkötöd online az újat, a korábi addig él amíg a biztosító át nem vezeti a nevedre, szóval ha rendőr esetleg pont akkor fog meg, és csekkolja nyt.-ban látni fogja, hogy van befizetett biztosítás.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Atomgeszi
üzenetére
Netrisk-en kötöttem biztosítást online és úgy ültem rá. Eladásnál ugyanúgy megírtuk 4 példányban a netrsik-ről letöltött sablont, bár kormányablakban nem kellett leadni egyet sem. Viszont biztosítónak szkennelve elküldve visszautalták a biztosítási díj maradékát.
A kgfb díja sok dologtól függ, lakcím befolyásolja leginkább. 4-7k közé tippelem. -
Atomgeszi
nagyúr
Üdv urak!
Mennyi most a biztosítás egy 50 ccm robogóra?
Illetve mi a helyzet, hogyha valaki elad egy robogót? Egy(több példányban) adásvételi szerződés kell? Utána akkor hogy lehet elmenni a motorral, ha hétvégén adják veszik pl?
Köszönöm -
NYPD
senior tag
Azért amit linkéltél, és amit írtál, hogy jó lenne egy normális sisak, mondjuk úgy, hogy köszönőviszonyban sincsenek.
Amúgy, hogy befér-e, passz. Bár erre és hasonló kialakítású sisakra én nem költenék egy ftot sem, egyszer kelljen csak állal kivédeni az első ütést a padkától... -
iff
senior tag
Sziasztok! Ez befér a robogó ülés alá? [link] https://www.insportline.hu/72128/nyitott-bukosisak-w-tec-barcela-vermella/m-57-58
Keeway f-act 50-es . Régi sisakom az befért az egy nyitott Motowell sisak. A zárt sisakom az nem fért be. Jön a jó idő és jó lenne egy normális sisak. -
válasz
macilaci78
üzenetére
Ja, este ezen röhögtem én is...

-
NYPD
senior tag
Jóvanmá' he.
Akkor a száraz tavasz volt eddig.
Én meg tegnap mostam motort.... -
-
NYPD
senior tag
Eddig tartott a tavasz

-
zombei
senior tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nem tudom abba a sisakba mennyire fütyülne a szél, gondolkodtam rajta én is.
-
KTMHobby3
tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Elképesztő!
Tényleg itt a tavasz. A mi kertünk is tele van hóvirággal, sőt ibolyát is láttunk a mai sétánk során. Újra lehet motorozni! -
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Azt a mindenit, mennyi hóvirág...
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Gondolkodtam nagyobb körön én is, de nem akartam nagyon beöltözni.
Jah, ha valakit érdekel, Lidl-ben most vannak motoros cuccok. Tegnap vettem maszkot, meg van újabb Ultimate Speed töltő (Kisebb, amúgy azt tudja mint az eddigi)...mondjuk ezt pár napja vettem, de most is volt elég sok a polcon. Motoros ponyva, és sisak is van. Sisakot vennék ennyiért (Azt hiszem 24.990 ft), sajnos kicsik a sisakok. Na jóvan, a fejem nagy.
Ha holnap menni akartok, mert még jó idő lesz, két tipp. Elmúlt napokból két kép a gépemből: Csáfordjánosfai tőzikés, és Kámoni (Szombathely) arborétum. Kb 30km-re van a kettő egymástól, mi is egy körrel néztük meg. Szépek. Tavasz van, végre!
-
Gabis
őstag
Sziasztok!
Jól látom, hogy a Castrol Power 1 Racing 2T utódja a Power 1 Ultimate lett? -
macilaci78
nagyúr
válasz
sityupityu
üzenetére
Nekem nem volt ilyen gondom. Nem haragudtam a téli kesztyűre, bár vittem a nyárit is. A Pilis árnyékos oldalán azért a kötényt is el tudtam volna viselni, de nem fázott a combom.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Én ma kb 170 km-t mentem. Pilis alja, teteje.

Igen, sokan voltak 2 és 4 keréken is. Azért sokkal jobban ment, mint tavaly. Tréningek is sokat adtak, meg az a párezer km is, amit mentem már vele.
Azért volt, aki bénázott, feltehetően nem ült még idén nyeregben.
Azért amikor 90-es országúton 70-nel araszoltunk, akkor elkezdtem előzni.
-
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Én tegnapelőtt mentem először, talán 85 kilométer környéke volt. Túlöltöztem a bőrruha alatt, melegem volt nagyon.
-
Zoli bácsi
őstag
Megkezdtem a szezont. Kétféleképpen.
Bicóval letekertem 20 km-t, aztán motor pöcc röff, azzal is egy húszas. 20 fok volt, nekem nem is kellene sokkal több.
Rengeteg hobbimotoros megkezdte a szezont, nagymotorok, robogók..Elindultak.
Kár hogy nincs menetrögzítő kamerám. Jött szembe két robogó, csak lestem, egyiken volt pilóta, másik látszólag motoros nélkül közlekedett. Közelebb érve persze megfejtődött a rejtély, a srác leguggolt az ülés elé, csak a feje búbja állt ki.....
Fiatalság bolondság
! Nem szólok, én hajdan Trabantot vezettem az anyósülésről, frászt hozva a járókelőkre.
-
NYPD
senior tag
válasz
vendingo
üzenetére
Hát ez tényleg filléres, most így hirtelen olyen 7-800 ftokért is találtam, köszi. Akkor lehet tényleg az lesz, veszek ebből egy párat aztán ha jön a jóidő nekiállok elfújkálni meg ecsettel letisztogatni. Lassan amúgy is aktuális a teljes mosás, mert tavaly nyár óta nem látott mosószert, télen meg összeszedte a dzsuvát rendesen.
-
NYPD
senior tag
Sziasztok. Blokkot és környékét mivel és hogyan érdemes mosni, hogy mindenhonnan lejöjjön az olajsaras retek szépen?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Tomi13
üzenetére
A Lead és az Sh az elterjed, ismert típus, így ezek a racionális döntések a "nem tetszik" mezőnyben.
A 2014-es SH300i kb 40 kilóval nehezebb, mint a mostani SH150i, azért az sok. Viszont kb kerek egy mázsával több, mint a kis 50-esem volt és simán borogatom, bedobom a kereszteződésekbe, sőt, az 50-est dobáltam volna ilyen erővel jobbra-balra a csatornafedeleket kerülgetve, ki is ment volna alólam.

Ellenben az ülésmagasságban csak 6 mm a különbség, tengelytávban viszont 10 centi. Én 196 cm vagyok, te 170 cm, a magasságát és a nagy kerék adta előnyöket ki lehet érezni.
Feleslegesen erős? Nem tapasztalom, viszont 150 kg vagyok - pizsamaalsóban.
Az olajfogyasztásra is van egy elméletem. Sok a sokgazdás példány, a megfelelő karbantartás hiányával. Városi használatban a 6 ezres gyári csereperiódus helyett inkább 3k km a javasolt. Két tulajdonos közt ha állt a motor, akkor az megint probléma forrása lehet. Én 10 évesen valós 7k km-rel vettem, gondolom, az alkalomszerű használatot száraz hengerrel valósították meg, az állásban elsavasodott olajjal.
-
Tomi13
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Igen, nagy A jogsi van már pár évtizede
300-ast tudatosan nem néztem, mert feleslegesen erős számomra csak a városi használatra, ráadásul azt írják elég nehéz is, de köszönöm a felajánlást.
Az olajfogyasztáson kívűl van még más betegsége?
Szívem szerint a Pantheont vásárolnám meg, de alig van infó / forum / csoport a neten ezzel a robogóval kapcsolatban, még az SH sokkal népszerűbb minden téren. Így ha bármi problémám lenne könnyebben találnék rá megoldást. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Tomi13
üzenetére
Sh szerintem. Doboz arra is tehető, az is térfogat. Én vettem egy Bagaboo Messenger futártáskát. Ha hosszúra engedem a pántot, a táska súlyát le tudom engedni a hátsó ülésre, a másodlagos pánt nem engedi oldalra csúszni. 29 literes, vízálló cordura anyagból.
Az enyém 300-as, A2-vel vezethető. Ha gondolod, kerülhetsz vele egyet. Gondolom, az megvan, ha már 150-est is nézel.12" kerékről ültem át, rengeteget számít.
Sh-nál az olajfogyasztásra figyelni kell, egy tankolás nálam 200 km, tankolásonként ellenőrzöm.
-
Tomi13
senior tag
Sziasztok! Múlt hónapban segítettetek a döntésben és végül lemondtam a Vespáról. Most 3 darab kiszemelt van, csak sajnos az ország három különböző irányában így szűkítenem kellene rajtuk.
1. Honda Lead 110 - 2008
2. Honda Sh 150i - 2007
3. Honda Pantheon 150i - 2005
Nagyjából egy árban mozognak, a Pantheon olcsóbb valamivel, mint a másik kettő.
Mi a véleményetek, Budapestre munkába járásra használnám naponta 2x15km-t főleg tavasztól őszig, melyik lenne az ideális? Gondolom oem-partson minden alkatrész elérhető hozzájuk.
Külsőre egyik sem tetszik, szóval ez nem szempont, viszont az SH-n kívül mindkettőnek nagy a pakolós része, így hazafelé egy kisebb bolti bevásárlás beleférne.
Ja meg nem tudom mennyire számít, 170cm "magas" vagyok, SH-t még nem próbáltam, de állítólag annak elég magas az ülése.
Köszönöm! -
Honda567
tag
Sziasztok
A jobbos ezüst dekninek a Berugó racsninak nincs tüske amire rá kell rakni. Fekvő minarelli dekni mind kettő.
Lehet valahonnan rendelni hozzá racsni ellendarabot?
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Khaosz55
üzenetére
Biztosan jó, bár megnéztem most a Motul olaj ajánlóját, csak a 300V-t ajánlja, valóban. Azért érdekes, mert az autómhoz vagy 6 fajtát ajánl.
Mivel 1l olaj elég a gépedbe (ha jól látom) nem sokat agyalnák, megvenném amit ajánlanak. Biztos nem a hasukra csaptak, oka van hogy ez az ajánlás.
-
Khaosz55
addikt
Aprilia sx 125-be motul7100-as olaj gondolom megfelelő. 300V-t írja ajánlásnak, de az versenyolaj, ezért messze van attól a sx125.
-
-
Khaosz55
addikt
válasz
bytesizelife
üzenetére
Ez működik android telefonnal ?
-
-
Khaosz55
addikt
Milyen motoros GPS nyomkövetőt tudtok ajánlani? Aprilia SX125-be rejteném el valahova. Gondoltam ez is egy biztoság.
-
Honda567
tag
Aprilia 2t scarabeom van 1éve áll nem volt használva, a hengernél ahol a kipufogó csatlakozik ott olaj ki csepegett. Az olajpumpát ilyenkor légteleniteni kell?
-
dinnye2023
csendes újonc
Kifejezetten hozzávaló, vásárlás előtt több helyről ellenőriztem. Kúpos tömítés esetén minimális szögeltérés is elég, nem mondanám, hogy a Naraku rossz lenne.
A tőcsavarok újak, 6mm-esek. Az a baj, hogy azt a minimális szögeltérést a kúpnál nem lehet alapos meghúzással megszüntetni, mert lehet hogy tönkremegy az öntöttvas henger.
Hétvégén agyaltam a problémán, és arra jutottam, hogy keresek -/találtam/- olyan tűzkarikát, amelyik méretben a kúpos felület közepén fekszik fel. Ezt már meglehet húzni. -
Zoli bácsi
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Az lehet "csalás" nálam, hogy az egyik garázs fala közös a kazánházzal. Bár 5cm szigetelés van rajta, mármint azon a kazánházfalon, amihez a betonlap tákolmány hozzá lett építve, mégiscsak átengedhet valamennyi meleget.
Másik garázs szabadon áll, viszont akna van az autó alatt, felül a hullámpala alatt meg 8-10cm poliészter lap szigetelés. Mivel az akna mélysége (1,5m) bőven a fagyhatár alatt van, előfordul itt ez a megoldás, hogy száll fel pár fokos "meleg".
Amúgy belépve a garázsokba, érzetre a kinti hőfok van, "húznak" a falak. Én is meglepődtem, maximum 1-2 fok különbségre számítottam.
A lényeg, hogy tető van a gépek felett, nedvességtől, meg napsugárzástól védettek. Nekem ennyi elég, néha hiányzik a fűtött garázs, de kis csellel ezt is megoldom. Ha ilyen hideg reggeleken megyünk valahova, kinyitom az autó ajtaját, aztán amíg reggelizünk, beteszem a hősugárzót egy 20 percre a garázsba.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Szüleimnél tégla garázs, szekcionált garázskapu, papírrácsbezétes pozdorja üvegezett ajtó, kétszárnyú, dupla üveges fa ablak, beton béléstestes födém, cseréptető, a színhez hozzáépítve. Ugyanolyan "meleg" van bent, mint kint.
-
nod1
csendes tag
válasz
dinnye2023
üzenetére
Az komoly, akkor majdnem egy Liberty arat elkoltotted a hengerre meg kipufogora.
Osszenezted a ket kipufogot, hogy van-e kulonbseg a kialakitasban? A Naraku nem a pontossagarol hires.
En kivennem a tocsavarokat, tennek be ujakat, vennek peremes anyat, es ugy meg egy fokkal jobban ra lehetne huzni. Esetleg meg hore kemenyedo pasztaval korbekenni. -
válasz
dinnye2023
üzenetére
Igen, nem kell oda tömítés. Sajnos előfordulhat, hogy két különböző gyártó (malossi/naraku) alkatrésze amik egyébkéz jó minőségben készülnek, de a kettőnek az összerakási/illesztési szöge valamiért nem lett pontos. Én pont ebbe nem futottam még bele, nálam a legtöbbször a kipufogó felfogatás furatainál fordult elő, hogy nem stimmelt, korrigálni kellett rajta. És mindezek 100+ ezer forintos kipufogónál is.
-
dinnye2023
csendes újonc
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Az a tömítés az oem- parts részletrajz szerint akkor kell, ha a könyök 2 db-ól áll, és a két rész közé kell. A könyök és a henger kúposan tömít. Ilyen volt fenn, amit lecseréltem, 2 részből állt a könyök, tömítéssel, és kúpos tömítés a hengernél. Jó volt.
Mondjuk arra nem számítottam, hogy az új Malossi henger és az új Naraku kipufogó nem fog passzolni.
Azért kérdeztem, hátha valaki beleszaladt ilyenbe. A fotó feltöltése nem sikerült, de a lényeg, hogy kúpos a csonk is és a henger is, és ahogy írtam eredetileg sem volt ott tömítés. -
Honda567
tag
válasz
dinnye2023
üzenetére
Fotót tegyél fel róla, lehet a tömités nem megfelelő.
-
Zoli bácsi
őstag
Érdekességképp: Van két garázsom, betonlapokból, azbesztes békebeli hullámpala tetővel. Kíváncsiságból betettem éjszakára a hőmérőt, mennyit jelent egy ilyen tákolmány. Ugye azért elég kemény mínuszok voltak a napokban. Meglepődtem, azért is írom le. Mínusz 7 fokos reggeli hőmérsékletnél plusz 1 fokot mértem. Sajnos amikor itt leghidegebb mínusz 12 fok volt, nem tettem be a hőmérőt, akkor tutira fagyott.
Nem is hittem volna, hogy ennyit jelent egy ilyen tákolmány.
Pár éve dializálóból (művesekezelés) kértem egy 5L-es kanna desztillált vizet, egyik fűtetlen garázs szekrénye mögé tettem, és elfeledkeztem róla. Nem fagyott szét.
dinnye2023: Nem kellene oda egy tűzkarika, tömítés? : [link] -
dinnye2023
csendes újonc
Liberty 50 2t-m van. Új Malossi hengert és új Naraku kipufogót szereltem fel. Nem gondoltam volna, hogy gond lesz a kipufogó és henger csatlakozásnál. De lett.
Kúpos csatlakozásúak, nagyon kifúj, rettenetes hangja van. A tőcsavart addig húztam, ameddig mertem, nincs tovább. Mit lehet vele csinálni? -
Anaconda
tag
Sziasztok!
A 139QMB blokkon a 80ccm-es hengerhez milyen átalakítás kell még?
Henger, hengerfej, vezérműtengely egyértelmű.
A karburátor elbírja, ha nem elég csak átfúvókázni?
Gyári hajtás, görgők, kuplung? -
Honda567
tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Télre milyen gyertyát érdemes bele tenni?
Nekem most 8-as hőértékü van benne a 70es kínai hengerhez. -
#TOTTI
őstag
válasz
sityupityu
üzenetére
Csak annyi minden változott, membrán, karbi, új precízebb összeszerelés. Nem igazán használom hidegben, csak türelmetlen vagyok nem tudom a 20 fokot megvárni vele.
Most akkorát megy hogy nagyon, mindig van feljebb annak ellenére, hogy főbb dolgok nem változnak, csak hangolódnak. -
-
#TOTTI
őstag
Segítsetek, ez 3,5km többnyire "nyelezés" után, nem új a gyertya, nem tudom eldönteni jó-e a gyertyakép, a test elektróda szürke, amúgy jó lenne, iridiumos gyertya, szerintetek? (5 fok volt)
-
dabgergo
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Köszi! Megnézem a hagyományos motor formájúakat is, kicsit egyébként dolgozom azon is, hogy a kb. 8-10 km-en amit egy irányba kell megtennem, csökkentesem alternatív útvonallal a rossz minőségű, földes utakat, elég sok az alternatív lehetőség, így első körben bringával végigjárom a legtöbbet ha nem lesz ilyen baromi hideg.
-
macilaci78
nagyúr
Én városban használtam, sok kigyorsítással. Ő földúton menne vélhetően egyenletesebb tempót, ott többet tudhat.
Viszont ennek is az alapja az ellenőrzés. Időnként (futás és idő) le kell venni a deknit és ellenőrizni a szíj, görgők állapotát.Fékfolyadék, végáttétel olaja 2 évente csere, fékpofa, tárcsa, gumi szemle alapján, illetve gumi 5 év használat után csere, akku 3-6 évente.
Légszűrő földúton lehet, 2-300 km-enként tisztítva. Esetleg a szivacsból lehet tartani tartalékot, hogy plug&play legyen, aztán ha van ideje, kitakarítja a kint lévő szivacsot.
Nekem a 3. tükörszett volt annyira stabil, hogy a kátyús úton nem állítódott el, ez is költség. A gyári fejidomban lévő lámpatestet tartó műanyag nyúlván pár hónap Budapest alatt letört, beesett a lámpatest. Ezek is benne vannak abban a bizonyos 47 Ft-ban. Itt jegyzem meg, hogy a B5 Passat 40 Ft/km-rel elvolt, ami az üzemanyagköltségen felül esett. Se a robogónál, se az autónál nem végeztem egy izzócserétől komolyabb szervizelést.
De továbbra is jobbnak tartok erre egy hagyományos motor formájú 50-est. Combbal rá lehet fogni a tankra, stabilabb, a szekvenciális váltóval minden fokozatban fix áttétel van és folyamatos motorfék. Ezek jellemzően kevesebb idommal takarják a lényegi részeket, könnyebb, gyorsabb a szervizelése, a felvert por sem indukál gyakoribb karbantartást, mert nem a kerék mellől szívja be a levegőt.
-
Gabis
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Egy ötvenesnél egy jó minőségű szíj véleményem szerint akár a duplájat is elmeheti mint 5-8 ezer km, persze ha közben az idő nem vágja haza.
-
dabgergo
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Hmm köszi, elgondolkodtató. Van olyan benzines típus, márka ami híres arról h kevés vele a macera, jobban bírja mint a társai?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Fékolaj helyett fékfolyadékot vegyen inkább.
Jaja, variátorszíj 5-8 ezrenként, görgők szükség szerint, variátortárcsák, kuplungpofák, rugók...
Ha az utolsó, eladáskori nagyszervizt és gumicserét nem számolom, akkor 47 Ft/km-re jött ki minden, ami az üzemanyagon felül volt. Az SH-ról visszanézve egy kimondottan nyűgös motor volt, de már akkor sem éreztem az üzembiztosság mintaképének. Minden szezon elején karbipucolás, legszűrőtisztítás és így sem indult simán a szezon.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
dabgergo
üzenetére
Kötelező biztosítás, 2T olaj. Hajtáslánc kopó alkatrészeinek cseréje pár évente, ilyen futásteljesítmény mellett. Pár deci olaj cseréje időnként a végáttétbe.
Pár évente légszűrőcsere. Pár évente fékbetétek, fékolaj, gumik (ezek az elektromosnál is). Meg az esetlegesen felmerülő hibák, bár nem egy ördöglakat, de pl kipufogó kilyukadhat, üzemanyagrendszer hibalehetőségei..Ezek villanyosnál nem merülhetnek fel.
Legnagyobb kiadás az üzemanyagban lesz, 2T motor rövid utakon bevághatja a 4litert, és akkor még lehet alábecsültem.
Szerk: Közben látom hogy Macilaci78 is írt. Lehet igaza van, és 4T a gép, én a lóerő adat alapján tippeltem (4,5) 2T motorra. -
macilaci78
nagyúr
válasz
dabgergo
üzenetére
Első villák felújítása, hátsó rugóstag csere befigyel.
Ha sokat állt a robogó, akkor nem mindegy, hogy indítják el. Évi kb 500 km lófütty. Ráadásul ez már négyütemű, vagyis az üzemanyagban nincs kenőanyag, a dugattyú, henger biztosan száraz. Mire odaér az üzemanyag, fordul párat a főtengely... Az enyém is valószínűlg emiatt eszi az olajat.
Inkább vegyél többet futott gépet (évi átlag 2-3k km), amit rendszeresen használtak.
Pedig én is hogy örültem, hogy 10 évesen kifogtam egy robogót 7k km-rel... -
dabgergo
őstag
Éves szinten milyen reális költségekkel érdemes számolni benzinköltségen felül mondjuk egy ilyen 2008-as 8 ezer km-t futott Aprilia Sport City One 50 esetén? [link]
Próbálom felmérni h ha mégsem elektromos robogó irányába mennék, akkor milyen extra költségekre számíthatok.
-
NYPD
senior tag
Mindkét esetben. Annyi a különbség, hogy nagy gázra jobban erőlködik, mintha valami ütne, kaparna, vagy a fene tudja hogy mondjam el, ezt érezni kell
Menet közben nincs gond amúgy, csak a gear whine feltűnő, plusz nyikorogva indul, pedig kapott a kuplung plusz zsírt.Hátsó fék behúzásra minimálisan csillapodik a rángatás. Viszont azt megfigyeltem, ha jól alaposan megnyelezem (65 kmh eszetlen bolond száguldás
) egy jó 2-3 percig egyenesen, ha megállok, majd szét akar esni. Most leszaladtam megnéztem, de én nem éreztem, hogy lötyögne a blokk, bár az nem jelenti azt, hogy nem öregedtek volna el a szilentek attól függetlenül. Mégis csak 20 éves motor, és még a gyári van benne, +43k km. Hátsó kerék oldalirányba nem kottyan egy mm-t se, az jó. -
NYPD
senior tag
válasz
Debilon
üzenetére
Hm. Köszi, akkor ezzel nem vagyok előrébb.
Próbálok rájönni, mi az átokért ráz úgy, mint egy 40 éves mosógép szarásig rakva aprókaviccsal.
.Viccet félretéve, már a második zsír új kuplung van rajta, és még mindig olyan tüneteket produkál, mintha túl hamar nyitna, indulásnál darabosan indul, pedig régebben ugyanolyan paraméterek mellet (görgő, szíj, variátor, kontraszt, kisrugó) nem csinálta. Az utóbbi időber fogaskerékhangja is van, hallhatóan visít, pedig friss olaj van a kihajtásban.. Lehet, hogy ott kopott meg valami, vagy még talán a motortartó bakokra tudok gondolni esetleg, ha már rommá koptak, elbillenhet annyira a blokk, hogy befolyásolja az egész hajtásrendszert?
-
NYPD
senior tag
Jóestét. Jól gondolom, hogy a hátső keréknek nem kellene jól hallhatóan és határozottan érezhetően kotyognia, ha megmozgatom egy kicsit előre-hátra?
-
Honda567
tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Még egy dolgot elfelejtettem nekem 5x3m van ebbe épp elfér az Opel h astra Ferdehátú érdemesebb a 6m hosszút venni mert ez szűkös kicsit, már most azt venném. Van ezeknek 2x3m kisebb tároló is én most azon gondolkodom motornak jó lenne melléképületbe felszabadulna a sok hely.
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Tudom, én írtam azt is. Ennek ellenére a zár az alkalmi tolvajoktól véd. (A profiktól nem.)
-
KTMHobby3
tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Ezt a garázst én is jó ötletnek tartom, ha van hova felállítani, ennyi pénzért. Mégis csak egy zárt terület, nem is kicsi. Pláne hogy egy motor ennél sokkal többet ér és fontos a megóvása.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
Honda567
üzenetére
Kösz a tippet, lehet meglépem.
Egyenlőre megoldottam a gondot, Ignist kivittem a szülőfalumba, anyámnál van egy garázs, oda beállítottam. Akkut kivettem, itthon a kazánházba töltögetem.
Sajnos apám meghalt a nyáron, a dízel Tháliájába nem volt 100e. km. Anyám a hagyatékon nekem ajándékozta, ugye így ingyen nevemre írták. Oda jutottunk, hogy asszonnyal kettőnknek 3 autónk lett. Micráját (gyereké volt, kapott fiatalabbat, míg megtanult vezetni addig gyűrte. Csak 2x törte össze
)most műszakiztatták, full rendben van 230e. ment rá. Elsőrendű női futkosó autó, ezres.Szinte új téli-nyári gumi szettel, felnin mindegyik. Thaliára halála előtt költött az öreg 400-at (vezérlés, vízpumpa csere, műszaki vizsga) az is gatyába lett rázva, alig fogyaszt. Ignis is jó karban van, újan vettem 2004-ben, egygazdás, ahogy a Thalia is.
Egyiket el kéne adni...De nehéz döntés. Mindegyikre van okom, hogy miért ne.
3 autó, egy motor, 3 bicikli..Négy, még lányomé is itt van, pedig 3 éve külön él. Fűnyíró, fűkasza, tűzifa (pár hétre való, ha gázzal baj lenne), szerszámok, satupad, horgászcucc két szekrénnyel.... Meg egy sarokpad is etetőanyaggal van tele.
A valaha oly bőségesnek hitt hely elfogyott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad L14 Gen 1 notebook - i5 10210U 16GB DDR4 512GB SSD Intel UHD GraphicsW11
- BESZÁMÍTÁS! 4TB WD RED WD40EFAX HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- LG UltraGear 27GR95QL-B OLED Monitor! LOL Editions - 2560 x 1440 / 240 Hz / 0.03ms / G-SYNC
- AKCIÓ! Acer Predator Helios Neo 16 PHN16 notebook-i9 13900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- Apple iPhone 14 /128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 85%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nedves volt még az úttest? Én délben indultam el otthonról, addigra ez az erős szél felszárította az aszfaltot, csak a kátyúkban fordrozódott a víz...
(Tudom, teljesítmény után számolják, de súlyadónak mondja felénk a nép)

nyogo83