- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Amazfit T-Rex 3 - prehisztorikus idő
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-szabi-
addikt
Hi
Jah ok, én azt hittem tplink és asus összehasonlításképp mondod.
Valóban illene többet tudnia ax10-nek, mint írtam sok körülöttem a upc connect box és minden frekvenciát telesugároznak, nem tudom interferencia nélkül vajon mit tudna ezért kérdeztem aki szintén vett ax10-et, hogy mit tapasztalt, mert tamas mérései kellemesek.Részemről ezért ugyan nem vagyok szomorú.
Ennyiért ezt el tudom fogadni, mert a hálóban telón youtube/coub/tiktok videókat nézni teljesen mindegy, hogy 192Mbps vagy 168Mbps a sebesség, egyiken sem akad.
üdv
szabi -
nitro16
senior tag
Igen ez egy jó érv, de előtte se volt olyan nagy szám a forint. Annyira nem sürgős az ügy, csak mostanában gondolkoztam, hogy jó lenne egy komolyabb router és ezt ajánlották itt, illetve néztem tesztet is róla és elég jól muzsikál.. Szerintem fekete péntek fele vagy karácsony fele lesz még bőven akciós.
-
Dragon3000
nagyúr
A szülői felügyeletnél is lehet készülékenként állítani a dolgot:
(#80482) Ébri
156mm magas a router+ az antennák, ha egyenesen állnak, akkor 310mm magas lesz, le lehet hajtani őket, de akkor kérdéses milyen lesz a wifi, ilyenkor kb 180mm magas.
(#80484) Ébri
Ezt szerintem minden router tudja, az ac65p is. -
De hát pont ezt szeretném tudni, hogy a sima AsusWRT-re lehet-e EntWare-t telepíteni és Cronból scripteket futtatni. Az triviális, hogy ha a többinél ez megy, akkor a 92-es sem lesz kivétel.
Egyébként nem hiszem, hogy a 87-essel olyan nagy szerencsém lenne azért, mert lefedi az egész házat. Az N18 is tudta ezt, igaz az a kert kisebb részét érte el.
A 86-osban meg azért bíztam, mert számtalan helyen olvastam, hogy a 87-essel van egy szinten wifilefedettség terén, annak az ismert problémái nélkül.
De most a tanácsotokra letettem róla, és tovább művelődöm. Sajnos éppen nem sürget semmi a cserére...
Köszönettel: MaCS
-
Igen, az Ipon 6,7%-os meghibásodási aránya engem is elbizonytalanít.
Éppen 5000 Ft többletért is megvehető a 92-es, ami egyébként tetszik is, de ha holnap megveszem, nem lesz rá Merlin. Ez jelenleg kellemetlen, hosszú távon konkrétan szívás. Ezért aztán jelenleg éppen értelmetlen számomra az ár/értékarányokat nézegetni. Ha lenne a 92-esre Merlin, egyértelműen sokkal jobban megérné.
Illetve van egy nagy kérdés, ami árnyalhatja a helyzetet: gyári FW-re tehető esetleg Entware, illetve futtathatóak Cronnal scriptek?
-
Gondoltam az AX88-asra és az AX92-esre is, de a következők miatt vetettem el őket:
Az AX88 elég drága, és mint úttörő konstrukció nem feltétlenül kiforrott. A 8 UTP-portját ráadásul csak komoly kábelezéssel tudnám kihasználni;
Az AX92 sem éppen olcsó, Merlin pedig kijelentette, hogy mint rétegmodellel nem foglalkozik vele. A három sávos wifije számomra közömbös, mivel ha mesh kell, akkor vezetékezem.
Az AC86 viszont egy kivételesen jól sikerült modell, és bár nem olcsó, de nekem még megéri. AX-es klienseink pedig egy darabig még nemigen lesznek.
-
Redplee
senior tag
Ja nálam a fontos eszközök ugye 5G sek (pc, laptop, mobilok, ipad) de az okos izzók, okos szarságok azok mind 2.4ghzn mennek. Így a 2.4ghz tempó igazából nem számít, csak az, hogy kiszolgáljon mindent probléma nélkül.
Lehet, hogy AX58U lesz ebből, 50k ért már kapható végülis... Max PC be kell hozzá adaptert vennem.
Viszont, itt erre vonatkozó kérdés, egy tesztben láttam, hogy telepítéskor külön kérdezi, h bekapcsolom e a wifi6 ot, és előtte győzödjek meg róla, h az eszközökre a wifi6 driverek telepítve vannak. Ez mit takar? Mert ha a wifi 6 ot bekapcsolom akkor a többi eszközt nem tudja kiszolgálni, ami nem wifi6? Hogy van ez...? -
szaboi6512
őstag
-
blakey
titán
AC68U-t cseréltem le AC65P-re, nálam fordított a tapasztalat. 1 évig használtam az AC68U-t, nem jobb sőt a több szálon futó adatokat már nem tudja normálisan kezelni az AC65P meg vígan elvan vele. Wifiben nem volt jobb az AC68U. Nem azért drágább, mert jobb hanem amikor megjelent akkor annyi volt az ára, csökkenteni meg nem fogják olyan mértékben, hogy az valós is legyen. Nálam a körülmények pontosan ugyanazok voltak mindkét router esetében, a beállítások is.
-
woodworm
veterán
Az eltérő design ellenére a belső ugyanaz. Minimális különbség lehet a sebességben, eltérhet a flash mérete a különböző hardververziók között.
Szerintem nem vaktában rakosgatják alsóbb kategóriákba a különböző készülékeket, hanem számolnak, hogy megéri-e külön fejleszteni oda vagy bukja még az árrésből az átpozicionálás. Pl. van még lejjebb is az ac68u és ac66u b1 kapcsán, az n66u c1 is ugyanaz a hardver. -
-
-
TeeJay
félisten
Olvass vissza az AC65P = AC85P minden szempontból
Gyári FW alatt nincs 160MHz mód viszont van 4x4:4 stream wifi 1733-as max linken
Vargalex viszont rakott rá openwrt-t ahol van 160MHz mód így ott a te 2 antennás 160-as cuccod is 1733-at tolna
Ha Pesti vagy egy tesztet szívesen látnánkKét router között mi 1560mbit linket kaptunk, talán egy router és egy kliens között jobb lesz
Sőt a legjobb lenne egy 80MHz 4 antennás kliens ha létezik olyan egyáltalán
-
Dragon3000
nagyúr
vargalex és TeeJay tesztelték, két ac65p lett wifin összekötve (egyiken a gyári ac65p szoftver a másikon nem tudom, ezt majd TeeJay leírja) és 1560Mb/s linket értek el, pedig Asus szerint csak 1300-at tud.
(#75449) Konyika
Nem fog senki, mivel, az eddig ide a fórumba író ac65p tulajoknak nincs olyan kliensük, TeeJay azért írta, hogy a klienseddel kipróbálná az ac65p-t. -
farkas-j
őstag
Én is majdnem beleugrottam az AC66U B1 villanyrezsó vásárlásába. Óriási szerencsémre TeeJay pont az idő tájt tette közzé router tesztjeit, amiért rendkívül hálás vagyok! Némi utánaolvasás után én is inkább az AC65P mellett tettem le a voksomat, és még szerencsém is volt mert pont akkor lehetett olcsóbban hozzájutni. Jó döntés volt! Hiába van pillanatnyilag "jobb támogatottsága" az AC66U B1-nak ha minden megizzasztja és nincs benne HW NAT. Ma már egy háztartásban általában nagyon sok eszköz kapcsolódik a hálózatra így kell(ene) az "erő". Az lehet, hogy az AC66U B1 processzorát magas hőmérsékletű üzemre tervezték, de a készülékben lévő elektrolit kondenzátoroknál kérdéses, hogy ezt hogyan fogják hosszútávon tolerálni. A szakmámnál fogva (híradástechnikus) napi szinten javítok elektronikákat. Tapasztalataim szerint a hibák 90%-át az elektrolitkondenzátorok kapacitás csökkenésére és ESR érték romlására, vagy ezek következményeire lehet visszavezetni. Az elkóknak két nagy ellenségük van, a magas hőmérséklet és a magas frekvencia. Kíváncsi leszek, mikor kezdenek el jelentkezni az első bizonytalanságok a routerek működésében. Olvasva az AC66U B1 topikját nem tartom normálisnak, hogy a tulajok egy része mindenféle (esetenként nem olcsó) ventilátoros hűtéseket fabrikálnak hozzá, hogy javítsák a hűtését. Szoftveres oldalról meg Vargalex fórumtárs véleménye erősen irányadó :-)
-
vargalex
félisten
A kollégák azért ajánlották mást, mert átlagos felhasználásra jobban megéri.
Az nem indok, hogy olyat ajánlottak, amit a kérdező nem vetett fel. Ha pl. két egyáltalán nem ajánlottat írna, te sem azok közül választanál neki.
A mesh funkciót szerintem otthon nem sokan használják. De gondolom neked is több routered üzemel együtt, ha neked ez fontos. -
vargalex
félisten
Az RT-AC57U már OpenWrt által támogatott, az azonos SoC miatt az RT-AC65P is várhatóan az lesz. Így sem szolgáltatásban, sem hibajavítás sebességben nem nyújt többet (sőt) a Merlin firmware...
Valamint gyaníthatóan Padavan firmware is lesz mindkettőre, illetve ismerve a DD-WRT fejlesztő OpenWrt forrásból történő másolásait, valószínűleg DD-WRT is lesz. -
TeeJay
félisten
kivéve ha gigás pppoe neted van és szeretnéd használni is úgy 2-3-4 eszközön egyidőben le és feltöltéssel is
(valaki youtube, másik torrentezik, harmadik játszik, negyedik viberen videóhívást csinál)mert akkor szeretni fogja azt hogy maxon jár a procija
a Merlin meg oké sok mindent lehet benne állítani de azt az emberek 5%-a ha kihasználja
szóval AC57U vagy AC65P vagy Xiaomi 3G (itt viszont okosítani kell mert gyárilag kínai FW) -
-
-
Jedster
tag
P2P nagyon meg tudja fogni a gyengébb routereket. ASUS RT-AC56U ami neked való. 30körül van, de nagyon jó vétel. Arm A9 alapú SoC van benne (ugyanaz, mint az AC68U-ban) és AC-s. 256Mb RAM, 2USB, kapcsolható wifi. Akár FTP szervert is csinálhatsz, vagy AiCloudon keresztül is elérheted a HDD-t.
https://www.asus.com/Networking/RTAC56U/
Villám sebességre azért ne számíts. Ha USB3-as sávszélességet akarsz, akkor közvetlenül csatlakoztasd a géphez. Linuxos fáljrendszerrel a leggyorsabb, NTFS-el a leglassabb.
-
Multibit
nagyúr
plusz barmi barhol felismeri es kezelni tudja
Miért, a NAS-t nem? Szerintem tartsd meg a 2.5"-os HDD-t "hurcolászós" vinyónak, a hálózatba meg vegyél egy olcsó NAS-t (pl. Zyxel NSA-310)! Ha majd használod, rájössz, milyen kényelmes. Mellesleg a NAS-ra is rá tudod rakni USB-n a mobil HDD-t, amit a NAS gyorsabban kezel, mint egy olcsó router. -
Multibit
nagyúr
Kozelitsen a masolas ahhoz a sebesseghez, mintha a szamitogepre dugonam az USB 3.0an
Értem én. Ez az, amit egy olcsó router nem tud. Igaz, nem is erre lett tervezve a hardvere. Vagy veszel egy drága routert, vagy veszel egy olcsó routert és egy olcsó NAS-t és megvan, amit szeretnél. Mellesleg ez utóbbi megoldás kényelmesebb használatot biztosít, mint a drága a router+HDD kombó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen TV-t vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OLED TV topic
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kompakt vízhűtés
- Eléggé lekorlátozza az NVLink Fusiont az NVIDIA
- Mobil flották
- További aktív témák...
- LG Ultragear 27GN60R (fekete szín)
- Azta! Dell Latitude 7440 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" i7-1370P 16/512 FHD+ IRIS Xe
- Lenovo Thinkpad X280, 12,5" FHD IPS Touch , I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11 ( olvasd végig )
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD , I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11
- Eladó Garanciális Thrustmaster T248 kormány és pedál + TH8S váltó + kamion váltógomb
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged