- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Fotók, videók mobillal
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
racskobalazs
senior tag
válasz
MaCS_70 #94367 üzenetére
Áh világos
Akkor ha sebességben nem lehet nagyon előrelépni akkor az HW Acceleration maradna az egyetlen ami jó lenne ha változna.
@Gubek-Einste
Köszönöm!@dudika10
Hát igazából a laptopon lenne jó ha többet érnék el, a telefont csak amolyan megjegyzésnek írtam, hogy hiába a lehetőség, 2-300mbps-nél többet nem megy. -
ekkold
őstag
válasz
MaCS_70 #94332 üzenetére
Csak érdekességképen: a 2003 környékén (tehát közel 20 éve) megjelent, Mikrotik RB200 sorozatú routerekhez, a mai napig ugyanúgy érkeznek érkeznek frissítések, mint a néhány éves, vagy éppen a legújabb modellekhez. Tehát nem mindegyik gyártó felejtkezik el a néhány éves termékeiről.
-
Daywalkerke
aktív tag
válasz
MaCS_70 #94338 üzenetére
Én sem vagyok szakértő, ezért is mondtam ismerősömnek, hogy kérdezzen rá ASUS supportnál, aztán majd meglátjuk mit írnak holnap.
Egyébként Fritzbox routerekkel van itt fórumban valakinek tapasztalata?
Mert a magyar CHIP újságban elég sűrűn van ez a márka ajánlva (több teszt is volt róla az újságban) és ezen gyártó weboldalát megnéztem, ahol is úgy láttam, hogy még a több mint 9 éves FRITZBox 3272 routerhez is jött 2021. decemberében friss firmware és bár árban a német Amazon oldalon úgy láttam, hogy nem a legolcsóbb, de ha csak 4-5 évig jön egy-egy routeréhez friss firmware akkor szerintem megéri a magasabb árát. -
Daywalkerke
aktív tag
válasz
MaCS_70 #94332 üzenetére
Igen ismerősömnek már e-mail-ben el is küldte az ASUS support az általuk készített hivatalos, de beta állapotú firmware-hoz a letöltési linket, de a feltelepítése előtt azért még rákérdezett ismerősöm a support-nál e-mail-ben, hogy mivel ez egy beta firmware (és ASUS meg is írta ismerősömnek, hogy ehhez a 87U routerhez stabil firmware már nem is lesz), így érdemes-e ezt a beta firmware-t akkor is feltelepíteni, ha a remote management teljesen ki van kapcsolva, mert ASUS support azt írta, hogyha ki van kapcsolva akkor nem érinti ez a sebezhetőség a routert és ha ez valóban így van akkor egy beta firmware-t nem biztos, hogy érdemes felrakni, mert a legutóbbi (2021. május) stabil firmware már fent van a routeren és azóta tökéletesen működik, de ha ez a stabil működés esetleg veszélybe kerülne mondjuk mert az új beta firmware valami miatt nem stabil akkor lehet, hogy inkább nem rakja ismerősöm fel ezt a beta firmware-t, hiszen a remote management eddig is ki volt a routerén kapcsolva.
Most erre várja ismerősöm ASUS supporttól a választ, hogy ők erre mit mondanak. -
Daywalkerke
aktív tag
válasz
MaCS_70 #94306 üzenetére
Pedig számla is van róla ami 2019-es évi kiállítású.
Azt lehet tudni, hogy ismerősödnél ahol feltörték az ASUS routert ott a remote access be volt kapcsolva?
Illetve ha ez ki van kapcsolva és erős jelszó van beállítva+a legfrissebb (tavaly 2021-es) firmware fut akkor is fel lehet törni távolról (fizikai közelség nélkül) a routert? -
Daywalkerke
aktív tag
válasz
MaCS_70 #94244 üzenetére
Szia!
Mit értesz azon, hogy "elkezdtek sorra elesni a régi rendszerrel futó Asus routerek"?
Ha azon tanácsok (amik az általad hivatkozott cikkben is vannak) be vannak tartva (erős jelszó, remote access letiltása) akkor is megfertőzödhet a router?
Egy ismerősömnek van egy a cikkben is írt AC87U routere és mivel 3 év garancia volt rá ami csak idén novemberbe jár le és akkor egy ilyen dolog+az, hogy ahogy az Asus weboldalán is van, hogy ehhez a készülékhez már nem lesz firmware frissítés (legutolsó is 2021. májusi) szerinted lehet ok, hogy kérje ismerősöm még a 3 éves garanciaidő lejárta előtt vissza a router árát vagy az árának egy részét arra hivatkozással, hogy mivel friss firmware már nem jön hozzá ezért potenciális fenyegetésnek van kitéve minden készülék ami ezen a routeren keresztül csatlakozik a netre?
Egyébként meg az a furcsa, hogy régebbi Asus routerek pl. AC1200+ és hasonló 5Ghz routerek miért nem érintettek? -
-
gyulank
addikt
-
-
jeni
félisten
válasz
MaCS_70 #94256 üzenetére
Az öregeknek venném a földszintre mert az emeleten van a Telekomos modem.
Remélem azt modem módban hagyva lentre betudom lőni ha kapok még AX53-t ha nem akkor jó lesz a TP-Link AX1500(AX10). Igazából 1-1 eszköz lesz rajta illetve a vendégek.
Mesh képesség most nem annyira lényeges.
Igazából egy jó AC router is jó lenne oda. -
gyulank
addikt
válasz
MaCS_70 #94226 üzenetére
Ezt leírhattam volna úgy is, hogy én vagyok az utolsó előtti házban, és visszafelé a 4. helyett 5.(az egyiket nem használják, azért nem számoltam) házba kell. A leágazások úgy vannak, hogy itt 3 házhoz megy 1 oszlopról, utána 1-re, utána 2-re, és aztán oda. A leágazások gondolom nem számítanak, de az azért szerintem jobb eset, hogy nem ágazik el az úton, hanem egy szakaszon van.
-
válasz
MaCS_70 #94126 üzenetére
Ez is igaz. Nekem most fogják bekötni a DIGI 1000/300-at a következő héten. Már napok óta filózom, és arra jutottam, hogy a két éve meglévő ASUS RT-AC65P nekem bőven elég. Lakáson belül mindenhol van jel, repeater nélkül. A laptop vezetékesen van rajta de tudja az AX-et, új gamer laptop. A TV vezetékesen van rajta, de most elvileg kapni fog egy Google Chromecast 4-et Google TV-vel, és az a cucc sem tud AC-t. A Sony kamerám az egyetlen eszköz, ami 2.4 GHz-es WiFi-t tud maximum, a mobiltelefonom szintén tudja az AX-et, tehát lényegében nekem a két AX-es eszközömből csak az egyik használná gyakorlatban is a szabványt. Vezetékesen nézve, meg az ASUS RT-AC65P bőségesen elég, de WiFi-sen is hiszen telefonra Youtube, HBO Max esetleg... vagy Google ChromeCast 4-re ami meg nem tud AX-et, szóval nem látom indokoltnak. Mondom napok óta filóztam ezen, de az ASUS RT-AC65P egy erős, nagyon jó router. Csak ASUS routereket néztem, nekem fontos a márkahűség. Korábban volt TP_link Archer C5 V1.2-öm öt évig azzal sem volt baj, csak aztán eladtam, mert ez sokkal erősebb... és ezt már eleve 2 évvel ezelőtt a DIGI 1000-hez vásároltam, viszont akkor elmaradt a tényleges váltás.
Lényeg a lényeg, ha nincs a folyamatosan újabb és újabb szabvány, és nincs két eszközöm amelyek ezt az AX-et ki tudná használni, akkor meg sem fordult volna a fejemben, hogy az RT-AC65P-t esetleg márkán belül nagyobbra cseréljem! -
blakey
titán
válasz
MaCS_70 #94126 üzenetére
+ a mostani AX-es routerek, főleg, amelyek megfelelően tudják minden téren minimum a Gigabitet, azok szerintem otthoni felhasználásra bőven elegendőek lesznek, én nem látom a jövőt, de azt igen, hogy ha 5 év múlva is ugyanezzel a sebességgel tudnak dolgozni az eszközök, mint most, akkor teljesen elégedett leszek, nekem elég telefonon, tableten, lejátszókon és gépeken a minimum gigabit, nem elég egy erős router, a klienseknek is "erősnek" kell lenniük, nálam most megvan a közös nevező, router és kliensek is kiszolgálják egymást, egyik sem akar többet és szükségem sincs többre, persze azért még mindenhol van egy kis tartalék, pl. 160MHz, szóval az AX86S-el talán elégedett leszek a következő néhány évben, remélem a szoftverek is jók lesznek.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
MaCS_70 #94086 üzenetére
Pedig de, február eleje óta ennyi, nézd meg az árukeresőn.
-
freemanone
addikt
válasz
MaCS_70 #93559 üzenetére
Ez a QNAP egyik nagyon érdekes újdonsága. Legalábbis máshol nem láttam még SD-WAN-t, ami az egész meshVPN-jük alapja. Na mondjuk hozzáteszem, hogy csak hobbiból foglalkozok hálózatokkal, enterprise vonalon bőven hiányosak az ismereteim.
Nyilván csak akkor van értelme, ha több helyen akarunk kiépíteni homogén hálózatot, tehát leginkább cégeknél.
Viszont leírni bonyolultabb mint megérteni egy mozgó árbáról, így adnék egy linket, mert szerintem a hozá tartozó animáció jobb magyarázat, mint a szöveg.
Nagyjából 1 perctől beszél a QNAP féle SD-WAN-ról és a meshVPN-ről: [link] -
freemanone
addikt
válasz
MaCS_70 #93549 üzenetére
Na bakker... ezt jól benéztem! A 301W-n csak meshVPN-t lehet kialakítani, nem wifit. Ez némileg árnyalja a képet és még jó hogy nem adtam el a két asus-t...
QMiro-201W-vel lehet meshWifi-t kialakítani, annak a kábeles képessége viszont elég gyengus, értve ezalatt, hogy összesen 2db 1G-s port van rajta, maga HW elég erős.
Ahogy nézem nincs más a kínálatban egyelőre, kivéve a 201W plus-os tesóját, ami egyben NAS is, 2db 2,5"-es bay-el. -
-
freemanone
addikt
válasz
MaCS_70 #93544 üzenetére
Volt nekem több Asus routerem az idők alatt, ajánlottam is nem kevés embernek, mert nem volt vele gondom. Viszont ezzel az AX82U-val csak szívtam az utóbbi fél évben. Elég sokmindent kipróbáltam és végül a jelenlegi konfigban lett elfogadható.
Az AImesh oldal betöltése simán volt 1 perc. A főoldalon a kliens lista legenerálása 1-2 perc közötti időtartam. Ez nekem nem gyors.
Elkövettem azt a hibát amikor megvettem, hogy migráltam rá a configot a régiről. Erre rá is jöttem elég hamar, hogy jó nagy butaság volt. Talán még ide is írtam, vagy valamelyik hasonló topicba. Lényeg, hogy kapott egy resetet és felkonfiguráltam nulláról.
Ha letiltom a 2.4-es hálót és nem jönnek fel az IoT cuccok, akkor az AX82U is jól teljesített. Csináltam rengeteg tesztet mielőtt pénzt locsoltam rá.
Alapvetően lehet hogy erősnek érződik a kijelentésem, utólag már érzem, de ezzel a routerrel, adott körülmények között így jártam. -
-
Haart
addikt
válasz
MaCS_70 #93397 üzenetére
Úgy értem hogy mennyi a névleges teljesítménye, valami számnak csak kell lenni, csak hogy tuja valaki hogy pl N-es routert ne nagyon tegyen mögé senki mert pl annál jobb.
Muteroméknál pl van egy Huaweii Tcom modem ami csak 2.4g-t tud és azon is csak 80megabit ami max jön wifin. Ennél azért egy low budget router is nagyobb sebességet tud.
Mindezt úgy hogy a bejövő net 250mbit. -
szaszyka
senior tag
válasz
MaCS_70 #93324 üzenetére
A tökölősebbet arra értem, hogy szerszám nélkül szerelni a csatlakozót a kábelre. Leszedni a fóliát érpáranként, kicsit merevebbek az erek, mint a Cat5e-nél, a hálónak a baromi vékony kis szálait összeszedni, félretűrni, stb. Nem tudom milyen gyártó a Draka, de abból láttam sokféle vezetéket, akár 1500MHz-ig is elmehetnek, és nem tűnik rossz minőségűnek. Munkahelyről sikerült beszereznem néhány méternyit lakáson belüli felhasználásra, és jó vastag, masszív cucc. Ha kellene még, biztos ilyet fogok újra venni, akár csak patch-kábelnek is.
-
szaszyka
senior tag
válasz
MaCS_70 #93321 üzenetére
Én otthon amolyan házibarkács módon szoktam néha "szerelni"/felhasználni Cat6a kábelt, de szerszám nélkül szerelhető csatlakozóval. Tény, hogy kicsit tökölősebb, de egyáltalán nem vészes. Ma már vagy csak Cat6a, vagy optikai kábelt "kellene" használni új kiépítésnél az időtállóság miatt. Draka, Schrack állítólag jó márkák.
-
z0d1@Ku$
senior tag
válasz
MaCS_70 #93112 üzenetére
Tisztában vagyok a fizika korlátaival én is tanult ember vagyok, de nem követem a routerek világát és jelenleg nem áll módomban több eszközös rendszert kiépíteni, de mivel itt mindenki napi rendszerességgel beszél ezekről, gyanítottam kicsit több infóval rendelkeznek a csoporttagok, de azért köszönöm :)
-
ra^ven
senior tag
válasz
MaCS_70 #93014 üzenetére
Értem, tehát nem javallott már az a firmware, régen jártam erre.
Akkor ismét patt helyzetben vagyok , a ház alsó szintjére olykor kevés a jel, és sokáig azt gondoltam repeater megoldás lehet mert nem kap a hálózat új SSID-t, de összefoglalóban mást látok.Tényleg mesh rendszerben kellene gondolkodnom?
Ha visszaállok a gyári firmware-re as Asusnál felő meg gyengébb lesz a jel, két külön wifi SSID pedig zavaró.
-
laci06
senior tag
válasz
MaCS_70 #92871 üzenetére
A Merlin miért jó, hogy van? Őszintén szólva próbálnék mindent a gyári dolgokkal megoldani, hacsak nem feltétlenül szükséges egy 3rd party dolgot használni.
Mivel lehet később kiegésziteni ha szükség van rá amúgy? Nem nagyon ismerem ezeket a rendszereket, de bármit hozzárakhatok, vagy limitált amit lehet tenni?
-
Alex91
félisten
-
Kroni1
veterán
válasz
MaCS_70 #92695 üzenetére
Vajon mi az oka, h a 92U ára esett az utóbbi időben, de az 58U, AX82U, stb. nem annyira?! Lehet talán a Merlin hiánya miatt jobban keresik az egyéb tipusokat és ez a kereslet/kinálat hatás jelentkezik az árakban?! Amúgy ettől függetlenül a 92U igen jó kis router nem?
Én eladni készülök a hap AC2 és kültéri WAP AC eszközeimet, egy ilyet gondoltam venni helyettük. Gyanítom, hogy ez jó eséllyel egymagában tudja majd helyettesiteni a mikrotik eszközeimet (99nm ház és 140nm kert).
De az asusnak ha jól tudom nincs is olyan kültéri AP eszköze ami mesh-ben tudna menni a 92U-val ugye? -
blakey
titán
válasz
MaCS_70 #92695 üzenetére
Dilemma, nálam is fejtörést okozott, hogy melyik lenne megfelelő/elegendő a kettő közül, mert valamelyiket mindenképp ki szerettem volna próbálni. Nem mellékes az ár sem, de ha a drágábbikat veszem akkor az lesz, aztán olvasgattam, nézegettem videókat, teszteket és arra jutottam, hogy az AX68U megfelelően erős lesz, az ára is nagyon jó volt (48e), AX86U ára kb a kétszerese volt, így nem éreztem a 2X tudást, ezért AX68U lett az áldozat amit előbb kipróbálok. Így 1 hónap után azt kell írnom, hogy nagyon erős router, érezhetően van benne erő, élőben még pofás is, a 160MHz hiánya engem nem zavar, nem használom, cserébe a 80MHz AX-et igen és elégedett vagyok vele, de továbbra is azon gondolkodom, hogy ha egy AX86U-t meg tudnék venni kedvező áron (70-75e) akkor valószínűleg meg is veszem. Fura, meg hihetetlen, de az eddigi AX-es routereim közül eddig az AX68U hozza a jobb eredményeket és nem mellékesen Merlinnel "fűszerezve".
-
moha77
csendes tag
-
G-lader
tag
válasz
MaCS_70 #92404 üzenetére
Gyorsan összedobtam a ház alaprajzáról egy skiccet, illetve még annyival kiegészíteném a történetet hogy 2 helyen le van húzva LAN kábel a padlásról (de persze nem a ház 2 sarkában hanem egymáshoz viszonylag közel ).
A padlás nem szigetelt, nyáron biztos nem lesz hűvös, bár ugye eddig is ott volt a szolgáltatói eszköz, így ez után is ott hagynám.
Az a megoldás működhet hogy a modem marad a padláson, a nappaliba (kábel1) rakok egy routert illetve marad ott az iptvbox is, és a szoba1-be illetve szoba4-be rakok majd késöbb egy-egy routert kábel nélkül meshbe kötve? Ha ez járható út milyen routert választanátok? Pl ASUS ZenWiFi XD4 2 darabos és később egy harmadikat hozzá? Vagy esetleg AX92u és késöbb egy másodikat? Vagy TPlink X20 szett?
Vagy full hibás a gondolatom?
-
totopad
senior tag
válasz
MaCS_70 #92126 üzenetére
Egy régi 2 szintes + garázs házról van szó, kb 400nm-nyi kerttel és egy tkomos gigás nettel.
A router a felső szinten van, jelenleg kb csak negyednyit képes leadni, már a földszintre is, annyira gyenge a jel a gerendák/falak miatt. A kertben meg kb semmit. Jelenleg nem ott élünk, szal' nem SOS, de tavaszra kellene valami standard megoldást találni, márcsak a home office miatt is -ami citrix szint- -
kohai
tag
-
kory24
őstag
válasz
MaCS_70 #91917 üzenetére
Nemtudom miért mondtak ilyet.
Ezelőtt vdsl netem volt szintén iptv-vel és ott is mindig publikus ip-vel. (évente kb 1x natolva lettem, de 1 telefon majd technikushoz kapcsolás és ő megoldotta).
Mikor váltottam optikara direkt rá kérdeztem marad publikus ip és meg is erősítették, hogy igen.
Annyi, hogy újra csatlakozáskor ip nem mindig ugyanaz, de úgyis ddns használok, tehát az lényegtelen (még az ont-ba is be van építve pár ilyen szolgáltató)
-
beller
aktív tag
válasz
MaCS_70 #91769 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Előre is bocsánat ha hülyeséget írok, nem vagyok hozzáértő, ezért is fordultam ide.
Szóbeszéd alapján hallani olyan megoldást, hogy egy stick (benne a SIM kártyával) egy megfelelő routerbe bedugva szórhatná a wifi jelet a felhasználóknak. Ilyen megoldás nem létezik? -
blakey
titán
válasz
MaCS_70 #91477 üzenetére
A Wifi már csak ilyen, ezzel nagyon nem tudunk mit kezdeni, nálam ugyanazt a lefedettséget tudta mindhárom AX-es router, semmivel sem rosszabb egyik a másikhoz képest, mindezt 100nm-en. Az AX92U-t akkor szeretném igazán, ha "igazi" AX-es router lenne és nem csak 1 5GHz-es sávon, mert az édes kevés.
-
krealon
veterán
válasz
MaCS_70 #90918 üzenetére
"a TP-Link budapesti raktárából (Közraktár utca 30., harmadik emelet) került hozzám."
Ezt én is tapasztaltam.
Magyarra lefordítva: A TP-link forgalmazza a Mercusys termékeket.
Ez azt jelenti, hogy a TP-link szállítási és raktározási kapacitásait használják költségtakarékosságból, de nem jelenti azt, hogy a tulajdonosok között bármiféle összefüggés van.Az sincs kizárva, hogy a TP-link OEM-ként állítja elő a Mercusys álltal tervezettt eszközöket, de ez továbbra is csak egy gazdasági együttműködés 2 független cég között.
Azzal, hogy a pillanatnyilag nevenincs Mercusys-t a már bejáratott TP-link márkához kötjük, gyakorlatilag gerilla marketinget végzünk, megtévesztjük a vásárlókat.
Eddig semmi konkrét infot sem találtam a Mercusys tulajdonosi hátteréről. A korábbi hivatkozás, hogy a Mercusys és TP-lnk is ugyanabban az irodaházban müködik, megintcsak nem köti őket tulajdonosi kapcsolatba.
Költői tulzással ez olyan, mintha azt állítanánk, hogy egy 10 emeletes panelház minden lakója rokonságban állna a többiekkel, hiszen ugyan az a lakcímük, az emelet ajtó kitételt leszámítva. -
Cheif
tag
válasz
MaCS_70 #90735 üzenetére
Feltettem viszonylag magasra, belőttem nagyjából a tornyot, és a meglévő tp-link router wan portjába jön be net. A mikrotik gyári beállításokkal megy.
Most reggel 20Mbps a letöltés speedtest szerint. Szóval akkor tényleg ennyire le van terhelve csúcsidőben a mobilnet itt a környéken.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Motoros topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- NBA és kosárlabda topic
- A Perplexity felvásárlását fontolgatja az Apple
- Huawei Mate 9 - Mate evangéliuma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged