-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
GödiAli
tag
válasz
krealon #30979 üzenetére
Több eszközzel is mértem főként ( Tab, telefon) N-es wifivel, de már megnéztem egy régebbi laptoppal is amin csak G-s wifi van, de az eredmény ugyan az! A Laptop 2m-re a routertől 53% jelerősséget mutat, az Samu S3 10 cm-re max 80%-ot! A net sebességem LAN-on mérve 28/12Mb.
-
schulc99
aktív tag
válasz
krealon #30071 üzenetére
Köszi a választ.
Az én esetemben a router 2 M magassan van az elöszobában
(3 szoba, 78m2) 4 emeletes panel 1. 2. emelet.
Egy Samsung lcd tv és 2 mobil van rajta.
A felettünk lévő lakásban is van wifi jel csak éppen gyenge és ott van használva a 2 tablet (Prestigo).
Ha kicserélem az egyik 5 dBi antennát egy 8 dBi antennára akkor elérhetem, hogy a fenti lakásban jobb legyen a wifi jel?
Ha jól értem az 5 dBi antenna szélesebb sávban, de kisebb hatókörben sugároz.
A 8 dBi antennával szükebb sávban, de nagyobb hatókörben sugározna a router.
Ha mind a két antennát lecserélem akkor viszont romlik a router közvetlen környezetben lévő eszközök jel erősége.Egy antenna cseréjével elérhetem amit szeretnék?
Vagy ez teljesen zsákba macska a környezeti viszonyok miatt. -
rhonin
senior tag
válasz
krealon #29980 üzenetére
Kicsit kíniai, de nagyjából felfogtam...
De ha felejtős akkor végülis mindegy.Azért köszi az építő jellegű segítséget.
Más:
Most néztem a legújabb 2 magos ac-s routereket és ezek már közel 50Mb-os sebességgel kezelik az Usb-n rájuk kötött tárolókat. Azért ez elég durva fejlődés. Nem hiába vetik be az usb 3.0-át. -
rhonin
senior tag
válasz
krealon #29973 üzenetére
Szia!
Mit jelent ez a 100M link?
Gondolkodtam media playeren, nason, stb., de egy erős routerrel mindet ki tudnám váltani.
Mihez ajánlod a vinyót, pen drive-ot?
Amúgy igen, ha más nem marad akkor marad a pen-drive csak nincs meg az a kényelem, hogy csak leülsz a tv elé és indítod hálózatról. -
fogtunder
nagyúr
válasz
krealon #29475 üzenetére
van az RT-N15U-ra is Tomat, ami mondjuk nem nagy segítség, ha külső antennásat szeretne, bár ez nem volt kifejezetten kikötve.
(#29476) Nyn: a Lynksys kikerült a Cisco kezei közül, drágák és többnyire nincs árjuk 3rd party fw, így nem ajánlottak kifejezetten. én is egy WRT54G-ről váltottam Asusra (N15U, bár én gyári fw-vel használom, mert nem kellenek az extra dolgok),és elégedett vagyok.
-
válasz
krealon #29424 üzenetére
Köszi, így már jó lett, valóban a hosszú név volt az oka. Természetesen kábelről frissítettem, mint mindig. (Eddig csak gyáriakat tettem fel) "Kissé" más a menüje, de tetszenek az extra funkciók.
Az ilyet soha nem értettem amúgy, hogy ha képes rá a hardware, akkor miért nem teszik bele ezeket a funkciókat alapból...
-
-
xrvman
őstag
válasz
krealon #29033 üzenetére
krealon és proradeon köszi szépen.
Esetleg valami stabilabb márka? Eddig sok rossz tapasztalatom volt a TP-Link márkával főleg baráti körökben, hogy eldobálja a netet és néha fagy. Szüleimnek az agyára mennék vele, mertén csak meg-meg oldom, stb, de ők...
Jelenleg nem éri el a 60Mbet, de ki tudja mekkorára fogják növelni tartalék nem árt.
Adapter sincs még.Ugyebár ők youtube nézik a kis videókat mint pl Just for laught, RC dolgok, stb
Filóztam még azon hogy ugye van a- Mobilinternet számítógépen, ott 3 090Ft ért van 3Gb internet itt is van egy kiegészítő csomag, mely szerint korlátlan böngészés és e-mail 1490Ft ért. Ez az opció is tartalmazza a lentebb írt Mobil Online Flexi esetén konkrétan leírt korlátlan internet videókat?
- Internet mobilon ott 5600Ft ért van a Mobil Online Flexi, amely korlátlan internetezést biztosít melynél lehet internet videókat nézni.
Ugyanis itt találtam egy olyan írást hogy "egyéb forgalomtípus: ... internet video, voice és video chat", ez még nem tartozik a nem támogatott forgalomtípusba. Tehát elvileg 5600Ft ért lehet youtube kisfilmeket nézni ebben a csomagban.Bármelyik internetes csomagot rendeljük majd meg (vagy/vagy) akkor az általam vásárolt adapterbe mindkettőt be lehet tenni? Konkrétan csak egy SIM kártyát kapok?
-
pinnacle
nagyúr
válasz
krealon #28823 üzenetére
Köszi! Majd még meggondolom. Közben találtam egy összesített mobilinternet szolgáltató oldalt. Néha ilyen megjegyzés van. "no modem usage allowed" A Wifi hotspot, modemnek számít, illetve, még a mobiltelefonnal sem lehet megosztani?
-
Ursache
senior tag
válasz
krealon #28803 üzenetére
Nem vagyok megelegedve az 1043nd teljesitmenyevel. Nem terhelnem ezzel tovabb... uj eszkoz kell! Amugy openwrt van rajta.
vargalex: vezetekes es vezeteknelkuli kapcsolat egyarant kelleni fog. De 1043nd keves lesz hozza... meg hardwaresen szeretnem ezt megoldani. Uj hardwarerel.
-
válasz
krealon #27858 üzenetére
Valóban. Ha a kolléga TL-WR1042ND szintű router-t akar használni OpenWRT-vel, akkor kénytelen lesz TL-WR1043ND-t választani, vagy akkor már inkább az utódját, a TL-WDR3600-at.
De ezek már teljesen más árkategóriák, legalábbis a TL-WR841ND-hez képest, amire - mint utaltál is rá - szintén elérhető az OpenWRT.
-
Aflamin
tag
válasz
krealon #27418 üzenetére
Üdv!
Tehát pl. esetemben (#27414) a 2 router kb. 10-12 méter távolságban, nem üzemelhet azonos wifi csatornán pl. 13 ?
Mondjuk, tablettel a kezemben szaladgálok a lakásban, a tablet automata átvált az aktuális csatira?
Bocsi, ha idegesítő vagyok, de 3 napja kezdtem ezt a technológiát! -
pala2
csendes tag
válasz
krealon #27385 üzenetére
Köszi a törődést!
Gondolom, hogy a leírtakból nem volt nehéz megfejteni, hogy nem értek hozzá.
- a terület nem "olyan" nagy, egy kétszintes családi ház (20x10m, vasbeton födémmel), az alsó szinten van a "technikai helység", és ha lehet a kert/terasz rész.
- a gyerekeim "hülye" online játékainak a szűrése lenne a cél (LOL?, Silkroad?,valami ilyesmi)
- esetleg, ha IP címenként lehetne kigyűjteni a felkeresett "külső" IP-ket (ez sokadlagos cél)A fő cél az lenne, hogy viszonylag "időtálló" legyen az eszköz, ami jó néhány évig kezeli a helyzetet (nem szűnik meg a cég, időnként fw frissítés) és üzembiztosan működik.
-
Wyll
őstag
válasz
krealon #27278 üzenetére
Ez zsír, köszi!
Win7-ről van szó, gondolom ha UTP-n rádugok egy routert, annak is oda tudja adni a netet ezután.
(Igazából a jelerősség miatt akarom erőltetni a routert, nem tudom a kis laptopkártyácska milyen wifi-t generálna.
De ha nem megy, azért örömteli ez az instant hotspot lehetőség is router nélkül!)Más:
ha a router beállítómenüjében Disabled-re állítom a DHCP-t, akkor gyakorlatilag egyből kapot egy AP-t? -
McSzaby
őstag
válasz
krealon #27256 üzenetére
Az árat/pontos típust elnéztem, de így is ahogy nézzük épp, hogy a duplája, vagy mondhatni "csak 5-6e"-vel hosszabb a menedzselhető switch. Benéztem, de itt van a Netgear Netgear
Ugyan itt 7xxx ft. a Tp-link ez meg 13 xxx, szal annyira nem nagy a különbség SZERINTEM, hogy ne érné meg ha már újat vesz az ember. Szal tudás,érték arányban jobb a Netgear és mellesleg élettartam garis..
-
Poctar
senior tag
válasz
krealon #27162 üzenetére
Való igaz, 3G modem.
Igyekszem kipróbálni aktív hűtéssel.
(Jelenleg egy asztalon van az eszköz.)A kérdésem ettől függetlenül még él:
- Milyen 3G-s router-t lenne érdemes venni?
és
- Ha a stick-ből kiveszem a sim kártyát, akkor az minden gond nélkül működik a 3G-s router-ben? -
Poctar
senior tag
válasz
krealon #27160 üzenetére
Modem nincs. A tp-link router-be csap bele az usb-s stick.
A szellőzés sajnos nem jól megoldott, max huzat van. Napot ugyan nem kap, de hőt igen. (Ha kint meleg van, akkor bent is. Hőmérsékletet nem tudok mondani. Pár fokos lehet a különbség.) Emellett port is kap.
A fő probléma a sűrű net szakadás.
Korábban (másik eszközzel) szobahőmérsékleten tplink/stick kombóval a stick mindig sütött.
-
Real_Necro
veterán
válasz
krealon #26621 üzenetére
Akkor keresek egy kategóriában megfelelő routert hozzá aztán beállítom neki AP-nek. Nemrég vásároltam magamnak egy 841ND-t, nekem megfelelt otthonra. Jó lehet egy ugyanilyen hozzá? Értem itt a kiszolgálási sebességet, bár nem hinném, hogy böngészésen kívül más nagyon menne rajtuk.
-
-
schulc99
aktív tag
válasz
krealon #24297 üzenetére
Őszintén szólva ha egyszer sikerül beállítani akkor max a port akarom a routerről törölgetni. Elég egyszer bajlódnom vele. A mostani 340GD-vel 1 napig szórakoztam, de azóta (4 éve) csak portalanítanom kell. A kísérletezgetést inkább hagyom a hozzáértőkre.
Marad a 841 ND ha az usb-s dolgot tényleg csak az aktív és hozzáértő netezők tudják kihasználni. -
elodman
aktív tag
válasz
krealon #24225 üzenetére
Thanx,
es az hogy hibas, az csak az adatforgalom sebessegebol derül ki, gondolom,
-->> szoval tesztelni kell a net sebességet file letöltés közben?.Kb. mennyi a 300 mbps wifi gyakorlatban elfogadható sebessége, ha 2m-re van a vevő laptop (és esetenként 1 fal is beárnyékolhat)?
A wr841nd-vel LAN is létrejön? A PC-k latjak egymast?
thanx. haho
-
lacos001
senior tag
válasz
krealon #24051 üzenetére
Köszi az infót neked is,de biztos ami biztos,új TL-WDR3600 lesz ( mivel irtátok,hogy best buy és modernebb,mint a Linksys WRT54GL,amit most cserélek ),aztán meg van oldva minden és nem kell 1 újabb valami a modem mellé.......Persze ma nem értem rá....,de még a héten megteszem a váltást.
-
batagy
őstag
válasz
krealon #23545 üzenetére
Gubek-Einste, és krealon, köszönöm a válaszokat!
Kollégával beszéltem, így most már 100% hogy nem veszünk egybekütyüt, teljesen egyértelmű, hogy jobb a külön router!
Azonban hogy melyiket.... Ami biztosan kell, Wifi ki-be kapcsoló gomb mindenképpen legyen rajta (natív firmware-rel is), és USB2.0 portot is szeretnénk a megosztáshoz.
Amiben nem vagyunk biztosak, hogy 2 vagy 3 antennás kell-e. Nekem speciel TL-WR842ND van, ezt ajánlottam neki, de én nagyon kis távolságon használom csak, panellakáson belül. A kolléga családi házas környezetben lakik, és kérdezi, hogy a Wifi elérhető lesz-e a kertből? A kert pont a ház másik oldalán van, mint ahol a router, tehát a jel útjában előfordul 1-2 szoba és kb 10-20 méter kert rész.
Nyilvánvaló, hogy hullámterjedésnél a jelszint csökkenésével az adatsebesség csökken, de hogy körvonalazzuk a hatótávolságot, a 300 Mbites Wifi kb milyen távolságig használható, mondjuk a WR842ND-vel? Durván.
Kösz!
-
fricc_
tag
válasz
krealon #23427 üzenetére
Esetleg van valami "cél-hardware" ami több klienst bír kiszolgálni és nem aranyárba mérik kilóját? :-)
A jelenlegi cél az lenne, hogy menjen a Net, az nem baj ha kicsivel többet kell várni...
Elégedett lennék mondjuk 20-25-el és mindjárt nem 4-et kell venni, hanem talán elég lesz a három is, ha felül méretezzük a dolgot...Ennek a telepítésnek a fő célja a webes böngészés lenne, nem arra fog szolgálni hogy nagyobb file-okat töltögessenek le rajta.
-
-
T_Stark
őstag
válasz
krealon #22992 üzenetére
Volt egy TP-Link 743ND, nem akart rajta bejönni az admin felület az Istennek sem, órákig szívtunk vele, semmi. Visszaküldtük, azt mondták meg sem lehet javítani...
Ismerősöm vett egy másik hasonló TP-Linket, ugyanez a hiba, szóval bármit csak azt ne.
Szerintem megpróbálunk egy Tendát, ennél csak jobb lehet. -
brainrape
csendes tag
válasz
krealon #22911 üzenetére
hajaj butaság butaság hátán... egyébként kedves krealon, szerinted mennyiben etikus dolog, akármilyen információt publikálni amit egy felhasználó regisztrációja során kizárólagosan a portál tulajdonosai és adminjai részére tesz elérhetővé ? Evvel kapcsolatban meg is kérdezem az előljáróidat,hátha elveszik az admin jogodat, és onnantól ismét csak Béla leszel a nagyatádi iszákos zöldséges. Azon felül, hogy valami újat is tanulj ma, és senki ne mondhassa, hogy tök felesleges volt felkelned: itt törvényileg szabályozott folyamatókról van szó + nem gondoldod, hogy a Cisco a te internetkapcsolatadra lesz kiváncsi. Paranoia az ok, de ez már csak vicces.
Béla 8 megás netét elrabolja a Ciscooooo!!!! -
iancurtis
csendes tag
válasz
krealon #22459 üzenetére
Ennyi penzert jobbat nem kapsz, mint a TL-WR841N.
Ha ra tudsz szanni meg 2500-at, akror inkabb a TL-WR842ND-t vedd.
9000-tol akar Lnksys E900-ast is kapsz, ha ez a marka szimpatikusabb.Hello!
Én kb 1 kategóriával feljebb gondolkozom, szintén filozok a tplink,asus, és és Linksys között...
Ahogy írtad is, eddig a linksys a legszimpibb, ki is néztem az E3200 modellt. Arról esetleg valakinek vmi tapasztalat? jobban megéri, mint egy tplink (hasonló kategóriáju)? -
nightshadow
veterán
-
hvb
tag
válasz
krealon #21782 üzenetére
Megnézem őket köszi.
Az Asus routerről az alábbit írják, akkor ezzel mindenféle firmware módosítás nélkül tudok letölteni gép nélkül?
Továbbfejlesztett Download Master
A HTTP, FTP és BT (BitTorrent) letöltési protokollok használatával automatikusan lehet adatokat letölteni az internetről. A letöltési folyamat a számítógép kikapcsolt állapotában is folytatódik. -
atesss
addikt
válasz
krealon #21727 üzenetére
Köszi.
Na de akkor melyik amelyik tudja ?
Pl. az első hsz-ben felsoroltak közül
(gondolom azok nem véletlenül kerültek be oda, az ennél jelentősen nagyobb TP-Link választékból).
A normális helyen, mai napon megvehető (sürgős lenne...) boltok közül a következőt találtam:741ND: 4600
[link]
743ND: 7000
[link]
(Ez már kicsit messzebb van azért, ez már nem biztos hogy belefér az ismerősnek)
841ND: 5800
[link]
941ND: 9600
[link]Bocs hogy kb. egy cég "reklámja" lett ez így, de a 4-ből 3 ott a legolcsóbb (a a webshopokat (több nap rendelési idő...), és esetleg a 13. kerület távoli részében lévő boltokat kivéve), és épp van is raktáron. Plusz nekem személy szerint jó tapasztalatom van a bolttal.
Melyik éri meg szerintetek ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged