- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
devil-k
nagyúr
válasz
blakey #90368 üzenetére
A fali végpontok azok 100%, hogy lesznek. Arra törekszek, hogy csak a legszükségesebb eszközök lógjanak wifin. Mobiltelefonok és 1 db laptop, ami a feleségemé. Nem szeretnék emeletenként switchet nézni a házban. Egy helyen akarok tudni mindent, lent az első szinten a rack szekrényben.
-
dkess
őstag
válasz
blakey #90048 üzenetére
Pedig reméltem, hogy lejön, hogy tisztában vagyok nemcsak a hivatkozott hozzászólásaiddal, de az összes e témában (AX82U vs. AX58U) releváns hozzászólásoddal ezen illetve az Asus routeres topikon belül.
Igen, a visszajelző LED általánosságban is neuralgikus pont az újabb SOHO routereken. Az, hogy a visszajelző LED -ekkel kapcsolatban immáron nincs visszajelzés a forgalmazással kapcsolatban és/vagy az ethernet csatlakozók nincsenek különvéve és/vagy a 2.4 és 5 GHz -es sávok nincsenek külön reprezentálva az sajnos általános jelenség.
A fragattacks -os fw frissítésnél valóban volt két hónap különbség. Ez tényleg érthetetlen volt miért - ugyanakkor kb. a minden más akár biztonsági javítást tartalmazó fw frissítés egy napon érkezett a két típusra. Szerintem ezzel együtt is jobban megéri a kérdezőnek az AX82U ...
Akkor összefoglalom a kérdező szempontjait:
- a nagy házban fő router: 15 WiFi kliens + tervezett WiFi backhaul a teraszon levő AiMesh Node -hoz,
- összesen 3 routerrel tervezett. Fő routernek eleve képbe került nála a AX82U ...
- a Merlin egyáltalán nem szempont. Olyannyira nem, hogy a általa tervezett 3 routerből egyik modell sem támogatott Merlin -t (ugye AX55 volt a másik típus),
- az AX58U később került képbe Nála - és a kis házba ethernet backhaul -on lógva AiMesh Node -ként ... Oda egyébként tökéletes választás lenne - ebbe a részébe nem is kötött bele senki.Továbbá figyelembe véve a további hozzászólásaimat most ezen témában én tényleg nem értem az AX82U meg az 5 GHz -en a 4x4 "lehúzását" a kérdezőnél a főrouterrel kapcsolatban. Különösen a sok WiFi kliens és annak a fényében amit most is írtál: " bőven elég a gyári firmware akkor jó döntés az AX82U". A kérdező pont gyári szoftverrel akarja az összes routerét használni ...
Igen, én is olvastam önszorgalomból a releváns SNB, reddit egyéb fórumokat. Nekem kifejezetten furcsának tűnik a "hozzáértők különböző nemzetközi fórumokon" véleménye AX68U (Dual-Band AX 3x3, HT160 támogatás nélkül) kapcsolatban. Mármint az AX92U -val szemben:
- amiben ugyanaz a hardver van,
- szabad szemmel is látható módon olcsóbb az AX92U a AX68U -nál,
- az AX92U Tri-Band (igaz 2.4 GHz -en nem AX) és több spatial stream -el rendelkezik összességében is,
- az "AX92U anyaghasználata igényes" ahogy írod és amúgy mellékesen könnyedén falra is szerelhető, ha valakinél ez szempont lenne ...Itt is elmondható, hogy kb. az egyetlen előnye az AX68U -nak az AX92U -val kapcsolatban az a: Merlin fw. És itt kb. kifújt ...
Félreértés ne essék - nem a Merlin -t akarom bagatelizálni illetve nem személyes támadásnak gondoltam amit leírtam az eddigiek folyamán. Egész egyszerűen és zanzásítva, ha a kérdezőnél sok WiFi kliens és pláne, ha WiFi backhaul is, továbbá Merlin biztosan nem lenne, akkor főrouternek semmilyen előnyét nem látom az AX58U -nak az AX82U -val vagy éppen az AX92U -val kapcsolatban. OK, olcsóbb valamivel meg a fragattack -os fw (kivételesen) hamarabb jött ki rá, de ilyen környezetbe a az én véleményem szerint a sok (több) spatial stream számít ...
-
blakey
titán
válasz
blakey #90048 üzenetére
+ amit nem írtam, egyelőre az AX82U régió specifikus, kisebb figyelmet kap a gyártótól és a firmware támogatottsága is kisebb, később kap meg 1-1 fontosnak tűnő javítást, pl. a FragAttack javítást az AX58U már márciusban megkapta addig az AX82U csak májusban, ez 2 hónap eltérés, és egyelőre a legtöbb javítás késve érkezik. Nem tudom, hogy ez továbbra is így lesz, de akkor sem túl jó. Persze ha most valakinek routert venne és az AX58U vs. AX82U árai kb. egy szinten vannak és bőven elég a gyári firmware akkor jó döntés az AX82U, de összeségében sokkal racionálisabb választás az AX58U, és ezt nem én írom hanem hozzáértők különböző nemzetközi fórumokon. Sok olyan kérdéssel találkoztam ahol az AX82U iránt érdeklődtek és többnyire AX58U, AX68U-z hozták fel logikusabb választásnak.
-
Bubukain
senior tag
válasz
blakey #90030 üzenetére
igen azt olvastam már hogy te végigjártad ezt az utat
igazából próbaképpen már vettem egy AX58U routert, ez belül lefedi a nagy házat.
Csak először kicsit sokalltam hogy ezt tegyem át a kis házba, de az AX56U és AX58U között kb 5-6e Ft a difi, ezért gondolkoztam el rajta, vagy visszaküldöm 14 napon belül. -
FNZ
őstag
válasz
blakey #88804 üzenetére
köszi
érdekes, hogy az ax73-as kb 5 hónapja van (árukereső szerint) a piacon és csak 3 bolt árulja. ennyire nem jó, hogy a többi bolt is árulná?
valszeg marad az asus, ha már a fing-sui annyira nem számít az eszközöknél.
lehet, hogy wifi-ben lassabb, mert csak 3000-et tud 5400 helyett, de ezt is hol lehet kihasználni főleg úgy, hogy max 1000-es az internet is. -
Downsampling
senior tag
-
Downsampling
senior tag
válasz
blakey #88520 üzenetére
Mindenben tökéletesen igazad van. Viszont nálunk a router nagyjából a ház közepén van. A legmesszebbi két PC-hez is elég 10-10 méter kábel (s ezek már meg is vannak egy ideje). A többi PC-hez, laptophoz 5-6 méter kábel is elég, a médiajátszóhoz konkrétan 1,5 méteres, a NAS-hoz pedig egy 4-5 méteres. A switch nem igazán változtatna nálam a kábel mennyiségén, illetve a hosszokon. Ugyanakkor pl egy TP-Link TL-SG108E switch a maga 10-11 ezer forintos árával lényegében nem oszt, nem szoroz.
Ugyan biztosan jobb teljesítményt ad wifin egy AX-es router az AC-snél, de a két tévén kívül nálunk lényegében csak a mobileszközök (telefonok, tabletek), illetve egy 2,4 GHz-es wifire alkalmas Logitech Squzeebox kapcsolódik (internetrádiót hallgatunk rajta). Így szerintem a használt árakat nézve nagyon nem mindegy, hogy 100 euro vagy 300-400 euro...
-
Kroni1
veterán
válasz
blakey #87624 üzenetére
Az AX92U-t is tévesen kitették pár helyre (smartshop, compker, stb.) 35k-ért, én abból rendeltem, de sajnos nekem is, az első rendelés beérkezése után csak egy törlő üzenet jött a megerősítő helyett..
Nem tudom a kiskerek mennyiért kapják, de szerintem ez még a beker árnál is alacsonyabb lett volna, ennyi hasznuk biztos nincs rajta..
-
Songo
senior tag
válasz
blakey #87497 üzenetére
Az előbb láttam valamelyik asus csoda videóját amiben külön kitértek rá, hogy mesh esetén a wifi 6ot használja. ezeknél ez mennyire áll fenn? ha mesh-t csinálok fixen bukom a wifi 6ot? esetleg van lehetőség vezetéken összekötni a 2 eszközt (vagy akár 3at később ha a műhelybe is ezt a netet vinném ki?) Illetve mesh esetén totálisan wiwi kiterjesztésről beszélünk? mint ha 1 eszköz lenne? nincs váltogatás?
Köszönöm -
Gabesz87
veterán
válasz
blakey #87406 üzenetére
Mondjuk tudom, hogy ez álomvilág, meg rózsaszín felhő, de ilyenkor az lenne a korrekt a bolt részéről, ha már egyszer ők b..ták el, és a szemfüles vásárló rendel, akkor ne szabadkozni, meg "bocs, most nincsen, töröljük a rendelést", hanem szépen teljesíteni azt! Unokatesóm régen így vett ipon-nál kb. fél áron egy Samsung multi nyomtatót, mert 2 számot felcseréltek.
-
Krinyo
senior tag
válasz
blakey #87377 üzenetére
Lehet, hogy modernebb a vezérlő, de szoftveres tudásban jelentősen elmarad még az AC68U-tól is. Nincs AiMesh? 382-es szoftververzió a 386-os helyett? A minap hirtelen kellett volna egy router a tönkrement N18U helyett, a boltban AC57U volt egyedül, na az meg nem kapott frissítést tavaly június óta. Nagyon meg kell nézni, hogy mit veszel...
-
Gabesz87
veterán
válasz
blakey #87280 üzenetére
AX3600-ra is készül OpenWRT pl, ha jól tudom. Padavant nem tudom, a mostani 3G-mre van, de soha nem tettem fel, mert nekem doszt elég, amit így nyújt gyárilag. Ha routerként használnám, akkor talán elgondolkodtam volna rajta.
"akkor mi értelme itt kérdezösködni, hogy más mit ajánl?"
Igen, már vártam ezt a kérdést. Őszintén szólva én nem olvastam semmi rémtörténetet a Xiaomi routerről, az meg hogy valaki váltogat a kínai és global fw közt ilyen olyan okból kifolyólag, és ez mivel jár....hát aki ezt akarja, vállalja. De amúgy ezen kívül semmi problémáról nem tudok. Azt meg hogy drága, végképp nem értem...
Mint írtam, ha nem jön be, akkor maradok az AX56U-nál. -
-
Zsombe
senior tag
válasz
blakey #86734 üzenetére
Rendben, akkor este visszarakom a gyári fw-t és tesztelek azzal.
Egyébként nem AC65P routerem van, hanem TP-Link C7. Az Asus lenne a TP-Link utóda, ha nem válik be gyári fw-rel sem a sebesség. (Bár TP-Link gyári fw nagyon nem jön be, anno azért is cseréltem le openwrt-re)
-
dkess
őstag
válasz
blakey #86710 üzenetére
Szuper. Aztán mégis irgalmatlan mennyiségű találatot dob a kugli a lassú WiFi problémára ezzel az iMac eszközzel, ahol egész tömegek társalognak erről külön-külön is.
Ugyanakkor én valami user error -ra gyanakszom. Pl. hogy le van fixálva max 40 MHz -re a sávszél a routeren vagy valami ilyesmi. A C7 is tudja 5 GHz -en a 1300 Mbps linksebességet. "És tudja is" ... Valahol máshol lesz a kutyuli elásva ...
-
Elk_hound
tag
válasz
blakey #86292 üzenetére
Elvileg a 106-os lenne az első amin "szabályos" a 80MHz csatornaszélesség, a 114-es meg amin a 160 MHz. Az említett "100" konkrétan nem való channel bonding-ra.
Nagy valószínűséggel az említett (radar) zavar lehet az oka a gyengébb teljesítménynek magasabb frekvenciákon, (a kliens AX-et is tud, a router AC-s, N56U+padavan 40/80 MHz-csatornaszélességre állítva) mert észlelhető hálózat az nincs a környéken. Automatán hozza az elméleti maximumot amit a router rádiós kiépítettsége enged, általában 867 Mb/s körül van a linksebesség. Viszonyt tényleg egy dombháton vagyok, a MH meg a kettővel arrébb..
-
dkess
őstag
válasz
blakey #86292 üzenetére
Igen, de *-zva az előző hsz -em alapján.
Ahogy írtam teljesen ugyanazt az eszközt (AX50) tudtam tesztelni ugyanabban a városban társasházi (zavaró WiFi -k 5 GHz -en a 36 -os sávban, de nincs radar - hosszában merőlegesen áll a radar irányában és középtájon) és családi házas (nulla zavaró 5 GHz -es WiFi, cserében van radar a 100 -as sávban) környezetben.
Nem meglepő módon a társasházi környezetben "lubickolt" a töküres 100 -as sávban (elkerülve a tumultust a 36 -osban) - ugyanakkor a családi házas részben igaz, hogy sehol nincs zavaró 5 GHz (amire az AX amúgysem érzékeny annyira, de persze, ha nincs az a legjobb), de a 100 -as sávban csak a bekapcsolást követően volt nagyon jó. Aztán szépen lement "nullába".
Azaz ott, ahol a kezdeti induláskor illetve a 36 -os sávban most is 2-3 szobával odébb volt/van 250-300 Mbps - ott a 100 -as sávban idővel konkrétan nulla lett (leszakadt az 5 GHz -ről ahogy van). A 100 -son gyakorlatilag csak a nappaliban maradt értékelhető és ott is lassabb, mint előtte vagy a 36 -osra fixálva ...
-
asus1
aktív tag
válasz
blakey #86163 üzenetére
Akkor a gyengébbikre csatlakoztatom a tv-t majd és a gépet meg a többit az erősebbikre
Jövőt nézve jobb választás a drágább szerintem.
#86162:
Eleve 120ezer volt a plafon, szóval elég jól megúsztam
Jó lesz nekem a 92 látom már előre
Remélem nem kell feladnom a Netgear stabilitását. Ezt még soha nem kellett újraindítani és mindig a max sebességet hozta amit csak tudott. -
asus1
aktív tag
válasz
blakey #86151 üzenetére
Későn írtál már, szóval mostmár mindegy. Jó lesz a 82u-is. 15ezer Ft. van a kettő között, viszont, ha jönnek új eszközök, akkor talán a jövőbe nézve jobb. Aztán lehet, hogy pont kidobott pénz. Lesz 14 napos elállásom, max visszaküldöm, ha azt mondjátok annyira értelmetlen a nagyobbikat venni. Akkor megrendelem az 58u-t max.
-
dkess
őstag
válasz
blakey #85976 üzenetére
Mindenekelőtt kihangsúlyozva, hogy igazad van annyi véleményt hozzáfűznék, hogy aki itt érdeklődött és az alapján választott eszközt az a fentebbi jellegű felvetésére azért annyi választ még kaphat(na) hogy pl. a WiFi -s backhaul -t állítsd át kábelesre (ez lesz a probléma valószínűleg).
Én pl. nem szoktam nézni az Asus -os topik -ot - igazából még a saját router -emét is csak nagyon ritkán.
@person,
Az a külön lakás nem szomszédos? Miért kell "pár falat átlőnie"? Nincs közös falfelület? Avagy még lenne egy másik lakás is köztetek?
Igazából az a 15 éves eszköz még 2.4 GHz -en G -s WiFi -t lőtt át "csilliárd" Watt -al ... Amennyiben van(nak) lakások köztetek akkor azért elég kétséges lesz az eredmény - pláne 5 GHz -en meg pláne, ha két új router -el már "beégtetek" ...
Most mielőtt belemennénk a routerek utcájába pontosítsuk akkor ezt a felállást a fentebbiek alapján. Egyébként ez társasház lépcsőházzal? Akkor adná magát a megoldás, hogy egy UTP -t átvezessetek egymás között. Lyuk valószínűleg ugye van mindkettőtöknél, ha más nem, akkor TV, telefon, internet csak ment mindkettőtöknél a múltban. A lépcsőházi ajtóig menő kábelcsatornába beleteszitek és mind a kettőtök olyan routert vesz amilyet akar (persze a szomszéd AP módba rakja). Avagy rossz a feltételezésem?
@zetecR,
Azért nehéz kihámozni, hogy mit szeretnél - megoldást a jelenlegi kérdésre vagy új eszközt venni?
Az sem tiszta, hogy direkt van ketté választva a két szint? Az UPC CB -nek külön vannak választva a LAN portjai - így a leírt bűvészkedések nem lesznek eredményesek. Akkor, ha jól érzem, akkor szeretnéd közösíteni a hálózatot ...
Amennyiben jól sejtem akkor, hogy a két router AP módban van?
A legegyszerűbb megoldás, ha a UPC CP mögé raksz egy switch -et (újan veszed, akkor 6K HUF). Aztán e switch két portjára mehet a két router. Amennyiben a router -ek AP módban vannak, akkor máris készen vagyunk. Amennyiben valamelyik vagy mindkettő router módban van bekapcsolt NAT -al és DHCP szerverrel, akkor külön alhálózaton lesznek.
Persze az is jó megoldásd adna, ha:
- UPC CB -t bridge módba kéred,
- AC65P router módban. WAN: UPC CB; egyik LAN portjából megy fel kábel az AP módban futó AC87U -ba ...Ekkor is egy hálózaton lennének. Amennyiben viszont új eszközöket szeretnél venni mindenképpen, akkor javaslom induljunk el az AX -es AiMesh útján (ekkor mindkét jelenlegi routeredet eladod) - pl.:
- AX58U (főrouter/AiMesh Router) és AX56U (AP módban/AiMesh Node). Ugye írtad, hogy fentre elég lenne kisebb is. Esetleg AX55 -ig is le lehet menni fent.
- lenne rá cash, akkor 2*AX58U szintén AiMesh -ben.Ami fontos, ha valamiért mindenáron a UPC CB -t szeretnéd routerkedni, akkor azt is lehet. Az AiMesh megy két AP módban levő Asus router -el is ...
-
bigdady
nagyúr
válasz
blakey #85687 üzenetére
Mindenkitől kérdezem:
és ha nem lenne elég az jelenlegi [link] helyett a két asus 92u akkor mi az ami erősebb ajánlott? Mert a mostani amplifi is erős mégsem bírta, rengeteg az eszköz itthon wifin (min 30-35)
És egyébként ezt hogy kell beállítani hogy egy wifi hálózat legyen? Mert ilyesmit halottam egyiket bridge kell rakni és lanon összekötni a másik 92u-val?
-
dkess
őstag
válasz
blakey #85257 üzenetére
Igen, tisztában voltam az 50 ezres határral. Szerintem aki szokott olvasgatni az láthatja, hogy ilyen dolgokon nem szoktam átsiklani - sőt olyanokba megyek bele, ami esetleg a kérdezőnek sem jutott eszébe.
Ugyanakkor még egy dologgal tisztában voltam. Mégpedig azzal, hogy az előttem ajánlgatott AX92U sincs benne ... Ugye az utolsó hozzászólásomban is kiemeltem, hogy "... akkor is előbb ajánlanék ilyen net -hez egy AX86U -t - mint pl. egy AX92U -t". Úgy egyébként a LAG irányában elfogult vagyok - negatív irányban. Ezt olyannyira "kényszer- illetve pótcselekvésnek" tartom úgy általánosságban, hogy akkor is ilyesmit ajánlottam volna, ha a pénzügyi határba beleférő LAG -os modell lett volna az alternatíva ...
Úgy egyébként teljes mértékben egyetértek a továbbiakkal amit írtál. Ugye írtam korábban is, hogy AC1900 -as routerem van és nem is szándékozom cserélni amíg nem jön el majd (a jövőben) a gigabit feletti internetek kora. Írtam ezt úgy, hogy itthon 2.5 Gbps -es LAN is van (ehhez ezt tudó eszközök is). Továbbá ajánlgatom az AX -es router -eket, mert volt lehetőségem olyanformán kipróbálni, hogy nem kellett megvennem. Akinek most kellene router és alapvetően ugye nem a "max. 10K HUF -om van rá" kategória, annak tiszta szívvel tudom ajánlani - megéri (főleg, ha "WiFi-heavy" felhasználás lenne). Nálam eleve nem sok WiFi -s eszköz van (minden kábelen van kvázi), de új router -ként én is AX -est vennék már.
Éppen a fentebbi okok miatt nem ugrom bele (pl. szolgáltatóváltással) a 2/1 -es net -be. Majd cserélek routert, ha lesznek "épkézláb" router -ek is hozzá (minimum egy, de lehetőleg több LAN oldali multigigabit porttal). LAG -ot sehol nem akarok - LAN oldalon sem. Ugye enginev3.0 szerint a hozzáadott ONT eszköz sincs a helyzet magaslatán ...
Pedig a gigabit -es feltöltés tetszene is (nem, nem a "virágbolt" miatt). Annak idején azért is ugrottam a 500/300 -ba a 100/100 -at leváltandó. Amikor meg 1000/300 lett, akkor meg konkrétan olcsóbb is lett majd 300 Ft -al a havidíjam ...
Tulajdonképpen a jelenlegi eszközeimmel és net sebességemmel én is "elvagyok, mint a befőtt".
Igen, abba sem gondolnak bele esetleg sokan, hogy a 2/1 -es nethez azért már eszköz(ök) is kellenek amik kiszolgálják és nemcsak router -re vagy egyéb hálózati eszközökre gondolok. Egy (vagy több) "kőkorszaki" PC/laptop -al meg "özönvíz előtti" HDD -kkel (háttértár) meg hasonlókkal "nem lesz őszinte a mosoly" ...
@enginev3.0
Köszönöm az élménybeszámolót. A kérdésre pont fentebb írtam a választ - amennyiben 2/1 -es netünk lenne és annyi eszközünk, amik gigabit -es LAN -on csatlakozva (+ a 4.8 Gbps -es sávszéllel WiFi eszközök), akkor szó nélkül inkább a AX86U -t (aminek van 1 db 2.5 Gbps -es WAN/LAN portja is) ajánlanám a AX92U (aminek csak gigabites LAN portjai vannak) helyett ... Azaz a válasz a kérdésedre, hogy nem nagyon van értelme - maximum LAN -on belül vagy WiFi backhaul esetén ilyesmi ...@viktorhu,
Igen, úgy teljes a kép, ha kiemeled, hogy a ping -es parancsnál szereplő értékhez 28 -at kell adni (ez laikusok számára nem derül ki a hsz -edből) és úgy kapjuk a beállítandó értéket pl. router -en. Ez egyébként szolgáltatónként is eltérő lehet meg függhet attól, hogy mekkora packet loss -od van. Pl. amennyiben már "szabad szemmel észrevehető", akkor érdemes lehet kisebbet is beállítani, de ezt persze némi kísérletezgetéssel karbaöltve is ...
-
dkess
őstag
válasz
blakey #85163 üzenetére
Szerintem viszont érdemes utánajárni. Mostani mérés - Digi ONT (Bridge módban) + 2 router (RT1900ac és AX50) után:
Azt a PC/laptop -os direkt mérést és a sebességhatár ellenőrzést a router -en mindenképp javasolnám.
Szerk.: Bár mondjuk az 500/160 amit magyarc írt gyanúsan a fele mind a le- mind a feltöltésnek ...
@woodworm,
Mármint a C6 is tudja a CFW -t?
-
zsberecz
csendes tag
válasz
blakey #85075 üzenetére
Én is sokat dolgozom otthonról, de ahhoz elég a gagyi net és router is. Asszony új telefonja ax-es én másfél éves telefonom ax-es. Új laptopom is (céges) az lesz majd, ha cserélem asszony laptopját az is az lesz majd (nincs tervben még). WiFi 6 előnye a nagy számú kliensek szimultán kiszolgálása congestion nélkül, nem a sebesség (lásd LTE vs 5G).
Kocsiból azt veszem amit tetszik és imádom (nem okos választás, 🤣), de hát akkor minek dolgozunk ugye. Nálam lesz 2 lakrész (tetőtér), külső udvar garázzsal, buli helyiséggel. Mivel megkapom a duó pakkot 110k forintért így nem is szarozok vele. Később még majd egy külső AP (ubiquiti).
Nekem szar az alap elrendezés, szóval sima routerrel esélytelen a teljes lefedés. Így kell mesh rendszer, akkor meg már WiFi 6-ra uogadelek. -
Alex91
félisten
válasz
blakey #85075 üzenetére
5 eve vettem az elozo routerem, ami mar AC-s volt. Szerintem akkor nem is igazan volt AC-s eszkozom, es kevesebb cuccom is logott a routerem. Most mar azert van par db AC-s, es AX is megjelent a haztartasban. Most megvettem az AX-est, par eveg remelem ki fog szolgalni. Es igen, most meg en is kicsit tulzasnak erzem, de legalabb ez nem fagy be, es a lefedettseg is jobb lett.
-
zsberecz
csendes tag
válasz
blakey #85072 üzenetére
WiFi 6 nem a savszel miatt qrva jo, hanem hogy vegre mar ugy mukodik mint a mobilnet
Marmint gazdasagosan hasznalja ki a savszelesseget tobb eszkoznek kuldve egyszerre az adatot. Nalam ez a bibi, mert a sok eszkoz miatt neha megorjit a dobalas, meg egy RT-AC68u routerrel is.
Ami a AX tamogatottsagot illeti: mobilt surun cserel az ember (2 evente altalaban), TV-t epp most vettem es csak AC-s, de sebaj, van LAN kabeleLaptopon nem erdekel.
WiFI 6 elonye az, hogy maga a router vezerli le ezt, igy egy AC-s eszkozokkel teli lakasban is sokkal jobb a kiszolgalas, nincs congestion es nagy delay.
Azt most mar amit veszunk es szamit a sebesseg (es persze uj eszkozt veszunk) az mind AX-es lesz. A termosztat, okos izzo, stb cuccok maradhatnak AC-sek, mivel a router szepen kiszolgalja oket. -
valakky
aktív tag
válasz
blakey #84863 üzenetére
szerinted nem csesztettem kb. az összes elképzelhető csatornán, még az erősséget is állítva? egyedül a feltöltésben tudott jobb lenni...
cserébe nem látta az lg tévé azokon a csatornákon.
egy ax10-et használok azóta AP-ként, tisztább, szárazabb, jobb. bohóckodni se kellett vele. -
valakky
aktív tag
válasz
blakey #84845 üzenetére
jó neked, nálam rúterként és AP-ként is gyengébb wifiben az 57u v1, mint a gyárival.
rúterként hajlamos a 2.4-es sávon hogy egy jó adag idő után csökkentse a sebességet eszközönként 5-6 megabitre, ahol 40-50 volt (mondjuk azon a wifin lóg 2 ip kamera, aminek kell kb. 2-2 megabit) meg telefon, de azon se venni észre. a laptopon szoktam kiszúrni, amit kb. 2 hetente ha használom ott.
AC része se egy nagy durranás padavanon a gyárihoz képest, sőt nekem rendre kisebb sebességeket produkált, eklektikusabban mint a gyári. mondjuk pont nincs arra se szükség. de a sima rúter része atomstabil. -
nOvOp
senior tag
válasz
blakey #84744 üzenetére
határ a csillagos ég...
persze értem.
Amúgy, ha nekem nincs ax-es eszközöm, akkor mennyire érezném a különbséget egy ax58u és egy ac65p között? (Tudom, lesz majd, olvastam MaCS_70 írását, de lehet csak 2-3-4 év múlva, amikor megint lecserélhetem a routert.) Nem okoskodás, csak kíváncsiság miatt kérdezem. Jobban tudja kezelni azt a sok wifis eszközt az ax58u? -
dkess
őstag
válasz
blakey #84708 üzenetére
Namost sok mindenbe beleköthetsz, de szerintem pont egy dologba nem - hogy nem indokolnám meg, hogy mit miért ajánlok.
Igen, én is több helyen (nemcsak Asus -al kapcsolatban) leírtam illetve felhívtam a figyelmet, hogy a specifikációk illetve rögvalóság hol tért el egymástól. Tudom én voltam az aki pl. egy TP-Link repeaterrel kapcsolatban is feltúrtam a net -et, hogy az 5 fajta hardververzió közül melyik támogat AP módot és pontosan melyik firmware verziótól (ami mellesleg a kérdezőnél megoldás lett végül). Ugye specifikáció alapján nem tudta ...
Azért a specifikációk mellett a több évtizedes tapasztalat is játszik nálam router ajánlás ügyben. Igen különböző környezeti viszonyok között. Az is igaz, hogy javarészt olyan márkákkal, amik nyomokban sem fordul elő ezen topikban (Netgear, Linksys, Synology). Ugyanakkor adott esetben (pl. ha konkrét kérés volt) simán ajánlok úgy TP-Link -et, hogy nekem sosem volt (igaz, családban van - és most már az AX50 -el is van némi tapasztalat) illetve Asus -t - annak ellenére, hogy alap firmware -el azért nem a legacélosabb WiFi teljesítményt nyújtja illetve sokak tapasztalatával összhangban az egyetlen router -em volt ami elfüstölt.
Tudom, egy magamfajta laikus is pár perc alatt meg tud javítani egy tönkrement routert, monitort stb. - azért a hibakeresés és mondjuk adott esetben elko -k ki-beforrasztása pár perces művelet ...
Akkor most ezzel a "szerencsétlen" AC65P -vel kapcsolatban. Most tényleg az a legnagyobb probléma, hogy egyes esetekben olyanformán másolom be a típust (még csak nem is mindig), ahogy a gyártó honlapján látható? Avagy ahogyan az átlag felhasználó pl. az árösszehasonlító oldalakon is látja (ld. kép alább)? Avagy, ha felhívom a figyelmet, hogy az OpenWRT -sek f@szságot írnak a típussal kapcsolatban a honlapjukon, akkor is én vagyok a hülye (tudom, igen)?
Akkor leírom, hogy mi böki az én csőrömet a típussal kapcsolatban (illetve pontosabban az ajánlásával kapcsolatban) laikusként. Az, amit én igazán problémának tartok ...
Az, hogy miután csak a napokban többen leírták saját tapasztalat alapján, hogy a WiFi lefedettsége az alap gyári firmware -el borzalmas így is sokszor megjegyzés nélkül ajánlva van a szakemberek által. Félreértés ne essék - nem a CFW -kkel van bajom, még csak nem is a AC65P -vel, hanem azzal, hogy a AC65P -t úgy szabadna ajánlani, hogy zárójelben ott van utána, hogy pl.: "csak CFW használata esetén" ...
Ugyanis az az én személyes laikus tapasztalatom, hogy nem minden átlag felhasználó kíván CFW -vel foglalkozni. Aztán megkapja a frissen vásárolt router -ét és jön a pofára esés ...
Ráadásul az olyan felhasználók számára, akik nem kívánnak CFW -t használni azoknak a fenti képen látható árért (akár a legolcsóbb 25K HUF -ért) már lenne jobb ajánlat. Akár pár ezrest rádobva mondjuk az AX -es WiFi felé elkalandozva.
Ez az én laikus véleményem ...
-
válasz
blakey #84691 üzenetére
Az AC stabilitásához nem férhet kétség, és nekem személy szerint elég is az AC. De éppen egy generációváltás közepén vagyunk, ami jó szokása szerint exponenciálisan megy végbe.
Én személy szerint kizárólag annak ajánlanék már nem AX-es eszközt, aki biztos abban, hogy nem lesz szüksége AC-nál magasabb szintre. Márpedig ha valaki erre vonatkozó tanácsot kér, az az esetek nagyon nagy többségében nagyon nem biztos az ilyesmiben.
Gondolj csak arra az általános igényre, hogy "kébelezni nem akarok, de nem is kell semmi komoly hálózat, csak multiplayeres játékokkal játszanánk"!
MaCS
-
dkess
őstag
válasz
blakey #84677 üzenetére
Egyfelől a gyártó (Asus) megkülönbözteti az AC65P-t és AC85P-t WiFi sávszélesség oldalról. OK, lapozzunk - mit mond az OpenWRT? Ezt: [link] . Kimásolom mindjárt a legelső mondatot:
"The ASUS RT-AC85P/RT-AC65P are AC2400/AC1750 wireless routers with 4 LAN GBit ports and 1 WAN Gbit port. Additionally, it has a single USB 3.1 Gen 1 port. The device has 3 external antennas, a fourth antenna is built into the device. The two routers are fully identical except the maximum radio speed 2333 vs 1750."
Azaz nemcsak a gyártó (Asus) szerint él az amit írtam, hanem az OpenWRT -sek szerint is ...
A Veron -nak szánt eredeti ajánlásom logikája:
- ugye Te írtad Neki az OpenWRT -t - OK, rendben,
- Te is írtad nekem ezzel az ajánlással kapcsolatban az OpenWRT -t - OK, rendben.
Namost az AC65P mellett (ami eleve van most Veron -nak) a AC57U V3 is támogatja az OpenWRT -t. Azt az utolsó hsz -edben is írtad, hogy másodlagos routernek (AP módnak) ajánlható is a AC57U V3. Ezt tettem ...Miért a két router meg Mesh -en molyolás a részemről a Veron -nak tett ajánlásomban. Két oka van:
- Veron írta, hogy a meglevő 1 db AC65P -vel a kétszintes házában a másik szinten borzalmas a WiFi lefedettség (azaz adná magát, hogy a másik szinten legyen valami AP módban),
- OpenWRT támogat Mesh -t (802.11R Fast Transition). Így ez akár AC65P és másik OpenWRT -t támogató router -el (legyen az bármi menne).Azaz, ha a AC65P -t nem küldené vissza valamiért illetve az OpenWRT -től nem idegenkedik, akkor 2 router -es megoldást javaslok - és Mesh -t is (ez utóbbi első hallásra csak kényelmi funkció, de azért több annál).
Namost miért ajánlottam alternatívaként adott esetben 2 db AC57U V3 -t? Két oka van:
- ár. Így olcsóbbra jönne ki 2 router -es felállás alapján,
- a AC57U V3 bár támogatja az OpenWRT -t (ezen keresztül a Mesh -t), de már a gyári ASUS firmware is támogatja az Asus féle AiMesh -t ...A másodikhoz kis hozzáfűzés: valahogy úgy érzem (lehet nincs igazam), hogy Veron picit idegenkedik az OpenWRT használatától. Persze annak beállítása (benne akár a Mesh is) kicsit bonyolultabb, mint a gyári szoftveré, de persze nem rakétatudomány. Ugyanakkor úgy éreztem egyáltalán nem baj, ha van olyan alternatíva is - akár Mesh -re is - ahol mindkét router a gyári szoftverrel is támogat Mesh -t ...
@So5ika,
Az AX -es router -ek választásakor kicsit "a jövőt is választjuk". Azaz OK, hogy most nincs AX -es klienseszközöd, de ugye nem biztos, hogy soha nem is lesz ...
Másfelől a névleges maximális WiFi sebesség jó, ha több, mint a felét megkapod (a 2/3 már extrém) - de inkább kevesebbet is akár. Másfelől egy AX1750 vagy annál nagyobb AC -s router árára már nem kell vállalhatatlanul sokat dobni egy AX -es router-re ...
Szívem szerint azt mondanám, hogy AX3000 alatt ne nézelődj (ez Asus -ban AX58U - ami már sajna 50K HUF körül van), de persze az anyagiak miatt lehet lentebb is alternatívákat keresni ...
Amennyiben más márka is szóba jöhet:
- TP-Link AX50 (AX3000) - 31K HUF,
- TP-Link AX73 (AX5400) - 39K HUF,
- Asus AX58U (AX3000) - 48-50 K HUF.Persze, az AX56U (AX1800) is jó router - elméletileg nem nyúlsz mellé vele. Ugye részleteket nem árultál el illetve azt sem, hogy milyen szolgáltatásokat vársz el az eszköztől, így leginkább ez csak "vakon ajánlás" ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Ingatlanos topic!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- LEGO klub
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Horgász topik
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest