-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
blakey
titán
válasz
Giovanny #84402 üzenetére
AX92U brutál erős, ezt már sokan írták, és van egy dolog ami elsőre nekem furcsának tűnt aztán rájöttem, hogy qrva jó, a két 5GHz-es sáv, egyik sávot arra használom, hogy olyan eszközöket csatlakoztassak amik csak a 36-48-as csatornákon érzik jól magukat, míg a másikon meg a 100-as csatornát használom. Biztos jó az AX86U, nem próbáltam, de az AX92U nagyon erős és nagyon nagy területet lefed. Többszintes hazakban is jól teljesit, mellesleg egyedi kinézete van.
-
-
blakey
titán
-
blakey
titán
válasz
Giovanny #78581 üzenetére
ASUS - RT-AC86U erről mi a véleményetek az AC65P hez képesd? - nekem csak annyi a véleményem, hogy van egy fúrumtárs aki eladta az AC86U-t és vett egy AC65P-t, még nem tudom, hogy mik a tapasztalatok de gondolom hamarosan megírja.
Csakis gyári fimrware-ben jobb az AC86U, mert az AC65P elég butácska viszont netes képességekben nagyon jó, OpenWrt-vel meg nagyobb tudású is lehet. -
-
válasz
Giovanny #14418 üzenetére
Bár lehet, hogy az én véleményem szubjektív, de számomra sok a különbség... Egyrészt RaLink Chipset-es, amit sem a Tomato, sem pedig az OLEG firmware nem támogat, de jelenleg még más alternatív fw sem létezik rá tudtommal, másrészt pedig csúnya! Személyes tapasztalatom nincs vele, a tesztekről szóló hírek meg ellentmondóak, szóval erről még nincs pontos infóm. Az egyik közel azonos sebességűnek hozta ki az RT-N16-al, a másik meg sokkal gyorsabbnak. Mivel nem próbáltam még, nem tudom, hogy melyiknek higgyek. Ami számomra furcsa, az a három antennája...Nem tudom, hogy ezzel mit tudhat a WiFi-je...
-
-
válasz
Giovanny #14405 üzenetére
A firmware csere egyáltalán nem nehéz, ITT van is róla leírás... Fontos tudni, hogy ezeket az ASUS routereket nem tudod brickelni (azaz tönkretenni) firmware frissítéssel, mert még ha rossz fw-t is teszel rá, a hozzá adott Firmware Restoration Tool programmal akkor is rá lehet tenni a jó firmware-t, így a dolog teljesen veszélytelen.
A gigabites routerre annyit, hogy az ASUS palettán az RT-N15, az RT-N16, és az RT-N56U, ami egyben n-es WiFi-vel is rendelkezik, de ezek már árban is egy "kicsit" felsőbb kategória, tehát 25-35 ezres nagyságrend...
Ezen kívül persze választhatsz más típusú routert is, a TP-LINK pl. egy olcsóbb kategória. A WR1043ND-t már 12000 Ft körül megkapod, ez Gbit-es és 300-as WiFi-s, de én személy szerint nem támogatom a TP-LINK-et. Valamint erre csak DD-WRT, és OpenWrt tehető fel.
Árban a kettő között van például a Linksys E2000, ami szintén jó választás lehet, erre ugyancsak felmegy a Tomato.
-
válasz
Giovanny #14403 üzenetére
15 Mbit-re bőven elég az ASUS RT-N10 Ennek a gyári firmware-jeben is van egy alapszintű QoS, de az sok mindenre szerintem nem jó. Ellenben ha ráteszel egy Tomato tirmware-t, akkor nagyon részletes QoS-t kapsz vele... Mostanában ez 6-8 ezer Ft körül mozog, szerintem ezért az árért nem érdemes használtat venni... Ha egy kicsit erősebbet szeretnél, akkor az RT-N12 is jó lehet, illetve használtban van itt egy WL-500W. Ezen már van USB is, tehát tud nyomtatót megosztani, torrentezni, illetve házi szerverként funkcionálni, persze a tőle elvárható sebességgel.
Szerintem jó QoS-t gyári firmware-el nem fogsz kapni egy routerben sem, tehát mindenképpen moddolásra (firmware cserére) kell készülni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Linux kezdőknek
- Óra topik
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- OLED TV topic
- Path of Exile (ARPG)
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Nintendo Wii U
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- További aktív témák...
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest