- iOS alkalmazások
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- iPhone topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
Új hozzászólás Aktív témák
-
schumy1
aktív tag
válasz
Jahno #104223 üzenetére
Értem én ha így nézzük, de én nagyon amatőr fotós vagyok, csak magamnak csinálom, meg a családnak.
Volt egy keret, egy elképzelés és az az obi sok volt.
Még mindig furcsa ez az obis fényképezés, mert hát mennyire egyszerűbb volt a kompakttal.
Bevallom macera az obi cserélgetés, nekem legalábbis az, főleg bringatúránál, így szegény 45-150 nincs is nagyon elő véve, de szeretem a képét.
És itt jön egy olyan kérdés, ami nektek talán alap.
Jobban tetszik a 45-150 képe, mint a 12-32-é, de általában a 12-14-24ben használom az obit, meg ritkábban a 32, de azért tetszik jobban a 45-150 képe mert bensőségesebb képeket tudok vele lőni? Itt 45-100-150 amit használni szoktam.
Vagy mert van bokeh?
Mert az élesség, szín, mind a két obinál ugyan olyan jó.Egyszer valamelyik videóban hallottam, hogy idővel meg lesz az a gyújtótáv mindenkinek amit a leggyakrabban használ, és kezdem érteni hogy valóban.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Jahno #104223 üzenetére
Fotózásból manapság nemigen lehet megélni. Pénzt keresni sem nagyon. Talán, ha stúdiót is rendezel be. Esetleg vállalati megbízások.
Amúgy a másfél milla az potom pénz, két-három bejárati ajtó...
Egy fotó ára, viszont ált. fillérek, mindenki csinál sokat a mobillal, elöntenek bennünket a képek. Százezer képből mindig lesz érdekesebb, mint a tiéd, nekem is van, hogy jobb a mobilos képem, mint a fotós. Használhatóbb. Majd, ha a vázakba beköltözik az AI, meg lesznek 12-24k-s megjelenítők 4-5m átmérővel akkor talán. Most mindenki max. monitoron nézi a képeket, de inkább tableten, telefonon... Arra meg elég gyakran a mobil is. Persze a jobb zoom az megmarad, de a madarazás, vagy a vadfotó inkább a profik birodalma. Asztrofotó szintén, a portré meg már átmegy szelfibe lassan, csinálnak százat és feltöltenek egyet... -
HollyBoni
veterán
válasz
Jahno #104191 üzenetére
Az a baj ezekkel a szervizes dumákkal, hogy sokszor annyi hitelessége van, mint egy random kommentnek egy facebook csoportban.
Sajnos attól hogy valaki hivatásszerűen csinál valamit, nem jelenti azt, hogy ért is hozzá. Belegondolni is rossz hogy hányszor fogtam a fejem "szakemberek" csodás munkája miatt, és/vagy hányszor javítottam a hibáikat. -
gyapo11
őstag
válasz
Jahno #104174 üzenetére
Én két vázas vagyok, nem a két obi miatt, hanem mert sose lehet tudni. Manapság már kész számítógép egy váz, több száz MB-os fw-rel, ki tudja hány bug van benne és mikor fut rá valamelyikre.
Hiába tudom egy frissen töltött akkuról, hogy több száz expót tud, akkor is viszek tartalék akkut ha csak 20 képet fogok kattintani. Meg tartalék obit is. -
xandrush0831
aktív tag
válasz
Jahno #104168 üzenetére
Csodás. Nem sokat élt nálam, hiába vigyáztam rá. 1 nyaralás, 1 esküvő, 1 karácsony, RIP. Persze használt cuccoknál ez benne van a pakliban.
Mindenesetre bepróbálkozok valami szervíznél. Csak ja, Oly 45-el együtt az egész szerkó 190k környéke volt, 100.000-es szervíz nem biztos hogy megérné.
Köszönöm a válaszokat! -
Tin_Shield
őstag
válasz
Jahno #104154 üzenetére
Izé, 14-42X lesz az, vagy a zoly14-42EZ, a 12-32 kézitekerős.
Amatőr szinten, fényerős objektívvel az mft is használható, de nyilván vannak jobbak a műfajban, - újonnan - nem is feltétlenül drágábban. Az mft erőssége máshol van. Használni kell, fotózni sokat, 2nd hand cuccokkal bukni sem nagyon lehet, ha kiderülne hogy kevés valamire, és lépni kell feljebb. Én pl 15 éve (EM5 Mk1) nem éreztem késztetést továbblépni. Egy rövid ideig Fuji XE1 is volt párhuzamosan, mondjuk azon a rendszerrel is együtt tudnék élni. Sony technikailag übercsúcs, de számomra "lelketlen", én még gépet annyira kedvetlenül sosem vettem a kezembe mint azokat (van a családban). Canikon MILC vonal a kezdetekben vicc volt, az újakat nem ismerem, érdektelenek számomra. -
gyapo11
őstag
válasz
Jahno #104152 üzenetére
nem nagyon láttam lekonyult zárat. Saját G5ön kívül mert az szétszakadt
Most láttam egy mft-s gépet hirdetve, a redőny lent maradt. joccakát.
Nálam sem volt még zarhalál, viszont érdemes megnézni a tárcsákat, mert arra több példa is van, hogy először csak néha szalajt, aztán egyre rosszabb, végül összevissza működik, pl. egy blendét akarok növelni egy kattanással és koppig elugrik valamelyik végére, és onnan nagyon nehéz visszatekerni, a táma persz e már a szomszéd városban jár. De ezt is hiába nézi az ember vásárláskor, mert allpr jól működik még és egy fél év múlva krepál be. Úgy látszik a programozók nem voltak toppon amikor ezt programozták, hogy egy nyamvadt prell mentesítő rutint nem tettek bele, meg hogy egy tizedmásodperc alatt bevesz mondjuk 10 kattanást, miközben a világon nincs olyan ember aki ilyen gyorsan tudná tekerni. -
gyapo11
őstag
válasz
Jahno #104140 üzenetére
Lehet olyan, hogy megszokja az ember, hogy a milcben nincs tükör, és a zárhang/dummy hang vagy a pillanatnyi képkihagyás után egyből lekapja a szeméről, a tükrösnek viszont először a tükör hangja van, és ha attól elindul a mozgatás akkor az könnyen a hátsó redőny záródása előtt lesz és rajta lesz a képen. Magamon is megfigyeltem, hogy milyen gyorsan leengedem a gépet, de szerencsére akkor már kész a kép. Ritkán lövök tükrössel, de akkor szigorúan addig nem mozdulok, amíg csend nem lesz. A tükrösek se egyformák, van olyan milc is aminek szerintem tovább tart az expója mint a gyorsabb tükrösöknek, pl. Samsung NX1100. Nincs elektronikus első redőny és evf, ezért előbb föl kell húznia az első redőnyt, utána exponálni, kiolvasni a szenzort és felhúzni a hátsó redőnyt. Egy expo az tkp. két expo.
-
xhege
veterán
válasz
Jahno #104142 üzenetére
Komoly kis gyűjtemény.
Még egy kérdést feltennék. Nem feltétlenül csak neked, hanem bárkinek. Mennyire számít egy használt gép esetén az expó szám, hogy mennyi képet lőttek vele? Mi számít soknak? Nekem ebben a kis GX800-ban, amit vettem alig van kattintás (1500 alatt). -
yle_greg
aktív tag
válasz
Jahno #104136 üzenetére
Dobjatok mókusok elé, de engem sosem zavart a Pana 20/f1.7 AF sebessége. Sima "utcai" használatban, vagy gyerekek a parkban/kiránduláson, nem futva, hanem csak valamit csinálva, nem volt fókuszálási problémám.
Az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy MF obik is vannak, na ha valakit zavar a 20/f1.7 AF sebessége, akkor az azonnal szörnyethal, amint a kezébe fog egy elektronika nélküli objektívet? Van egy Mitakon 25/f0.95 obim, hasonló gyújtótáv, hasonló felhasználás, csak éppen ez full manuál, mégis tök jól lehet használni. Még úgy is, hogy 0.95 -ös f értéken jóval könnyebb ám kicsúszni a fókuszból, mint 1.7 -en.
Szóval, szerintem a 20/f1.7 AF sebességbe az köt bele, aki a problémákon szeret rugózni, és ha valahol nem talál, akkor kreál egyet. Ja, a 42.5/f1.7 AF sebessége a "hűbammeg!", ahhoz képest nyilván lassabb, de ahhoz képest szinte minden lassabb, most akkor mindent is dobjak ki, mert szar?
Hát ja, tudok róla, hogy elméletileg szar a 20/f1.7 AF sebessége, de gyakorlatilag én még nem tapasztaltam, hogy emiatt lett volna kuka egy fotóm. Oké, nyilván nem ugró őzikét fotózok vele, és a repülőnapra sem ezt teszem fel, lévén ez az ekv. 40 -es látószög nem erre való. Amire való, a sima hétköznapi dolgok, ott azért bőven jó az az AF sebesség amit tud. Ne feledjük, hogy hiába 1.7 -es, sokszor a téma igényli, hogy több dolog is benne legyen az élességi síkban, így simán "feltekeri" az ember f2, f3 fölé is, ha kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Opel topik
- Nintendo Switch 2
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iOS alkalmazások
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK - 5.3k akciókamera - 2 akku, tartozékok (5.)
- Új, bontatlan dobozos Insta X4 akciókamera 2 év garanciával
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (1300 / 3800 / 42200 expoval)
- GOPRO Hero 12 BLACK akciókamera sok tartozékkal
- Eladó Gopro Hero 10 Black edition sok tartozékkal!!
- Beszámítás! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged