Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- CES 2026: Az állásodba kerülhet az egészséged
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Snapdragon 8 Gen 5-tel jön a Realme Neo8
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
Új hozzászólás Aktív témák
-
shakedown
csendes tag
válasz
topikk
üzenetére
Jogos, köszi ezeket is. Közben olvasgattam asztro fotozasrol mft-n. Valóban széleslátó az alap, hogy ki lehessen elég hosszúra tolni az expozíciót.
A Sigma 16mm f1.4 ettől még tetszik, szuper éles és a videók is frankón néznek ki.
A f2.8 szett mellé elférne szerintem gyorsabb opciónak. Győzködöm rá magam, bár nagyon azért nem kell
-
shakedown
csendes tag
válasz
aginor
üzenetére
Köszi a kommentet. Valóban a Laowa több felhasználási lehetőséget adna, mint egy gyorsabb lencse (f1.4), olyan gyújtó távon amire már van egy valamivel lassabb (f2.8) obi.
Tájkép és városi fotózáshoz/videózáshoz is jól jönne a Laowa és legalább tudnék kísérletezni az asztróval, aztán max felhagyok vele ha nem tetszenek az eredmények. -
shakedown
csendes tag
-
shakedown
csendes tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Az alap koncepciom az, hogy legyen a ket fasza zoom (utazashoz nagyon jok) es melle egy harmadik gyors ha sotetebb van vagy jobb hattermosas kell. Anno megvettem az olcso 25mm f1.7-t, amivel egyebkent elegedett vagyok, de helyette egy szelesebb es gyorsabb lencset tobbre tudnek hasznalni. Talan asztrora is.
Egyre tobb tesztet, videot nezek a Sigma 16mm f1.4rol. Ez kicsi de jo upgrade lenne most a 25mm-rol. Ez budgetebb megoldas joval, mint az Oly 17mm f1.2 vagy a Pana 12mm f1.4.
Legszivesebben vennem a Sigma-t, meg a Laowa-t is. Az fullos kis szett lenne. De ez overkill ahhoz kepest amit terveztem. -
shakedown
csendes tag
Ha tudsz esetleg valami kisebb, kompaktabb kombot ajanlani azt megneznem. Eddig ebben nem gondolkoztam suly es meret miatt. Utazom a cuccal igy erre is figyelni kell.
Eddigieket olvasva talan ezek jonnek szamitasba:
Pana 12mm f1.4
Samyang/Rokinon 12mm f2
Voigtlander 10.5mm f0.95
Olympus 17mm f1.2 -
shakedown
csendes tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Kosz szepen. Hat ez az, nem kizarolag csak asztrofotora venném. Utazo vagyok, nem fer bele hogy kulon lencse legyen mindenre. Igy a halszem nem lehetett soha opcio. Ezert kellene egy kompromisszumos darab. A 12-35 es 35-100 f2.8 biztos marad a taskaban. A 25mm f1.7 helyere nezegetek egy ennél még fenyerosebb obit. Amit tudok hasznalni AKÁR asztrora is. Azt hozzatennem hogy nem probaltam eddig csillagokat fotozni. Azt ertem hogy minel szelesebb latoszog es minel gyorsabb lencse az optimalis. Voigtlandernek van 10.5mm f0.95 is egyebkent. Aranyáron persze. Lehet el kéne engedni az asztrot es csak egy jo fenyeros fixre koncentralni amit tudok hasznalni univerzalisan
-
shakedown
csendes tag
válasz
nozs23
üzenetére
Köszi hogy írtál és a tippeket. Logikusan én is először a Pana háza táján néztem szét, de 1.7-ről 1.4-re nem lenne olyan nagy különbség sem fényerőben, sem bokeh-ban. Néztem sok összehasonlítást. Nem tudom asztro fotóra kinek milyen tapasztalata van MFT-vel. Nyilván egyáltalán nem erre van, de ezért nem vennék egy külön kamerát mert egyébként imádom a GH5-t. Próbálnám inkább ebből kipréselni a maxot. Ezért merültek fel a Voigtlander 0.95, Olympus 1.2, Mitakon 0.95 obik.
Nocticron is jó lenne, ha volna belőle 25mm vagy alatta.+1 bonusz: Sigma 16mm f1.4 mft
Ez egy olcsóbb megoldás. Nem tudom
mennyivel lenne jobb céljaimra mint a mostani Lumix 25mm f1.7 -
shakedown
csendes tag
válasz
shakedown
üzenetére
Kicsit kibővíteném a topikot, hátha van jó ötletetek. Jelenleg a GH5-el az alábbi szettem van:
- 12-35mm f2.8
- 35-100mm f2.8
- 25mm f1.7Nagyon szeretem ezt a kombót, de tudjátok hogy van, mindig nézelődik az ember mit lehetne még
Szóval gondolkozom egy gyorsabb lencsén. Fő motiváció, hogy rosszabb fényviszonyok között is tudjam használni, szeretnék esetleg asztro fotókat csinálni és nem mellékesen bokeh. Vegyesen használom fotóra és videóra a cuccot. Videora valamivel többet.Olympus 17mm f1.2 Pro-t néztem még. Ezzel az a baj, hogy méreg drága és a Voigtlanderrel ellentétben, ezekből nincs olyan sok használt és ami van az is drága. Voigtlander 17.5mm és 25mm 0.95 400-500$ körül simán le lehet akasztani. Utóbbit még olcsóbban is.
Ha van esetleg ötletetek mit lenne érdemes még megnéznem jöhetnek ötletek. Köszi.
Üdv
-
shakedown
csendes tag
Sziasztok.
Eléggé rá vagyok gyógyulva a Voigtlander Nokton f0.95 obikra. GH5-re raknám. Most lenne egy 25mm használtan, de kívülről kissé sérült. A leírás alapján kigurult a táskából és úgy sértült meg, de tökéletesen működik. Kértem pár teszt képet is. Azt remélem Ti jártasabbak vagytok használt témában. Feltöltöm az obiról és a teszt képeket is.
Elég jó árban van, szerintetek mennyire rizikós megvenni?
Köszi a segítséget.Tudom szar minőség, de csak ez van.
-
shakedown
csendes tag
Szerintem is jól jöhet. Ha terv szerint eljutok a Dél-Csendes-Óceán szigeteire és épp Tongán az őslakosokat filmezném, ahogy épp tradicionális táncukat járják, én meg ott vagyok szétmerült kamerával, akkor mindenképpen megér előtte pár napot a napon hagyni a powerbankot, ha utána tudsz rögzíteni. Vagy Patagóniában két hetes túrán a lemerült kamera miatt marad le a felvételekről egy hegycsúcs + napfelkelte élmény. A telefon ilyenkor mindegy, se térerő se semmi szóval sok mindent egyébként sem csinálsz vele. A kamera viszont fontos lenne.
-
shakedown
csendes tag
Elég frankón hangzik a 12-35mm is. Legjobb az lenne ha mind a három jönne velem : )
Maradok a 12-60mm + 25mm kombónál. Kezdő szettnek megteszi.
A hosszabb útra év végén indulok. Addig megtanulom használni és lehet indulás előtt még beújítok valami objektívet, amikor már jobban látom mi kell / mit akarok.Akkor most vásárlásra fel! Jövő héten pénteken utazom New Yorkba. A cucc már ott fog várni.
Remélem pár használható videot már fel tudok majd ott is venni.Később biztosan jelentkezem.
Köszi Mindenkinek az infókat!
Üdv,
shakedown -
shakedown
csendes tag
Ez nekem csak jó hír. Legalább van esélyem hasonlót csinálni

Használt cuccokat is szoktam rendelni, ha megbízható az eladó ebay-n. A Macbook Pro-t is használtan vettem.
A Pana 12-35mm egy univerzális lencse lenne?
Önmagában kiváltaná a 12-60mm-t és a 25mm-t? Előbbit eladnám, a 25mm 1.7-t meg sem venném, ha jól értem. Az árakat nézve nagyjából 20.000-40.000 forint körül kerülne többe a 12-35mm, mintha a másik kettőnél maradnék, tehát beleférhet. Igaz két új lencse helyett egy darab használt lenne.
Kérdés mivel kapnék többet?Napelemes powerbank wow, ez tetszik. Nap az lesz bőven.
Slow motion infókat is köszi.
-
shakedown
csendes tag
-
shakedown
csendes tag
válasz
MrChris
üzenetére
Igen azt tudom hogy a Mitakon manuális. Ahogy olvastam eddig a G85 auto focus képességeiről, mindenképpen meg kell majd tanulnom manuálisan fókuszálni, mert autoban elég szar.
Vagy pedig megtalálom az áthidaló megoldást, például ahogy te is használod.A slow motion-el kapcsolatban még: a video 1080p volt youtubeon, de alatta írta, hogy 4K-ban rögzítette. Tehát lehet hogy utána abból kreált 1080p videót és utána lassította!? Passz.
Color grading. Ez gyötrelmes lesz az elején, fel vagyok rá készülve. Ráadásul 3 forrásból jönnek majd a videók: G85, GoPro, Mavic Air. Idővel menni fog remélem.
25mm 1.7 mindenesetre eldőlt. Van elég költség így is, ez meg olcsó és jó.
Egy ilyet akarok még venni a G85-höz. Hasznosnak tűnik fogás szempontjából is + dupla akksi kapacitás.
https://www.ebay.com/itm/Neewer-Vertical-Battery-Grip-Replacement-for-DMW-BGG1-for-Panasonic-G80-G85/382421519213
Hm?Köszi az infókat.
-
shakedown
csendes tag
Köszönöm Uraim a gyors és hasznos válaszokat. Azt megnyugtató látni, hogy azért jó irányban tapogatózom a kinézett holmikkal. Egyszerre válaszolnák a felvetésekre.
Lumix 25mm 1.7 mindenhol best buy kategóriában van említve.Ebay-n 120-140 dolcsi környékén le is tudom akasztani.
Mitakon 25mm 0.95-ről eléggé megoszlanak a vélemények. Ti mit gondoltok róla G85-ön?
Alapvetően - kezdő kérdés jön - miben tapasztalnám a különbséget a Lumix 25mm 1.7 és a 42.5mm 1.7 használata során? Mert most már lassan erre a kettőre szűkül a második lencse kérdéskör. Jelen elképzelésem szerint a 12-60mm-t használnám legtöbb esetben, azonban sötétebb szituációkban, valamint ha szeretnék homályosabb hátteret elérni, akkor kerülne fel a 25mm vagy a 42.5mm? Utcai fotózáshoz, emberekhez, szintén hasznos lehetne utóbbi kettő. Kicsit erről tudnátok írni?
Néztem jó pár youtube videót de saját nyelvünkön is érdekelne mit gondoltok. Csak, hogy könnyebben tudjak dönteni.
Legtöbbet kézből fogok lövöldözni, de nagy rohanást nem tervezek, szóval timelapse-hez szívesen rádobom majd állványra.
Lenne még egy kérdés: youtubeon láttam olyan videót, amit 4K-ban vett fel az illető. Ezt max 30p-ben tudja a G85. Mégis voltak benne slow motion részek. Ezt ilyenkor hogy csinálja?Az út egyébként év végén indul, addig van időm magamévá tenni a technikát. Lesz még drón (Mavic Air) is
a setupban, meg egy gopro7 az extrém szitukra, meg víz alatt. A vágás, meg utómunkát meg egy MacBook Pro 15"-n csinálom majd.A töltés kérdése valóban kritikus. Lesz olyan régió, ahol napokig, vagy tovább nem lesz áram. Ott előbb utóbb el fogok fogyni, még ha spórolok a naftával akkor is. De hát egy aggregátort mégsem cipelhetek a hátamon. Tehát ez az usb-s akkutöltő remek ötlet. Egy-kettő kellene jöjjön velem.
Variálható ND filtert tudtok ajánlani konkrét darabot?
@Stauffenberg, oké átnézek a videós topikba is.
@MrChris, igen a kiscsávónak elég komoly csúzlija van, amivel a New York filmet lőtte. Legalább lesz hova upgradelnem.
Üdv,
shakedown -
shakedown
csendes tag
Sziasztok,
Tervezek egy hosszabb hátizsákos utat és szeretnék filmezni, fotózni közben, Főleg a videózás érdekel, mivel 1-2 évig utazni fogok lesz időm foglalkozni vele, szeretném kitanulni. Ehhez tervezek venni a közeljövőben egy gépet. Fontos, hogy könnyű, hordozható, all round gép legyen, cserélhető obi és képes legyen jó minőség előállítására.
Így lyukadtam ki a Sony a6500 vs Lumix G85 kérdésnél, amiből végül utóbbi jött ki győztesen a könnyű használhatóság (kezdő vagyok) és nem mellékesen az árcédula miatt.
Két hét múlva utazom USA-ba és ezen út alkalmával tervezem beszerezni a G85-t. 800$ csomagban 128gb sd kártyával, + két akksival, plusz töltővel, Rode mikrofonnal, hátizsákkal és tripoddal. Egész jó dealnek tűnik.
Kérdésem az lenne, hogy a G85-höz a kit lencsén túl milyen plusz lencsét ajánlanátok elsőnek, ami kicsi, könnyű és hasznomra lesz az úton? Valami fix hosszúságú, gyorsabb objektívben gondolkozom, amivel tudok éjszaka is filmezni (pl New York este) valamint tudok mosódott hátteret létrehozni.
Leginkább ezekre gondoltam:
Lumix 25mm 1.7 vagy PanaLeica 1.4 ha megéri az árkülönbözetet!?
Lumix 42.5mm 1.7.A videók, amiket lőni akarok nem vlog jellegűek (aztán lehet lesz olyan is), inkább elvontabb, kreatív, hangulat videók. Küldök egy linket, hogy milyen stílus tetszik. Ez persze csak egy példa:
https://www.youtube.com/watch?v=fZx9Why88ns&app=desktop
Ő profibb felszerelést használ és nyilván sok munkája van benne, de valami célt ki kell tűznöm
Elnézést a hosszúság és a poszt amatőr jellege miatt. Youtbe-ról és általában a webről elég sokat informálódom, tanulgatok, de látom itt azért elég komoly szakmázás folyik. Valahol viszont el kell kezdenem.
Kösz mindenkinek az ötleteket.
Üdv,
shakedown
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- Arc Raiders
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Windows 11
- Gumi és felni topik
- Spórolós topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Szóval gondolkozom egy gyorsabb lencsén. Fő motiváció, hogy rosszabb fényviszonyok között is tudjam használni, szeretnék esetleg asztro fotókat csinálni és nem mellékesen bokeh. Vegyesen használom fotóra és videóra a cuccot. Videora valamivel többet.