- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peat;)
veterán
válasz
hegyimorc #12838 üzenetére
"A memóriakártyák áráról egy szót sem szóltam, mert kicsit sem ezen múlik, viszont az, hogy "ha már olcsó akkor miért ne", elég jól mutatja a fotózáshoz való hozzáállást. Az már más kérdés, hogy sokan nem hogy nem válogatják ki a sok közül a megtartandó néhányat, de gyakori, hogy már a kártyáról sem másolják át a képeket."
Mivel én vagyok a legamatőrebb itt nyilván rám gondoltál
. Én valóban azért vettem nagy memkártyát mert egyszerűen az "én időmben" már annyira olcsó volt. Szóval teljesen igaz rám, ha olcsó miért ne. Nyaralni voltam és nem a gép kijelzőjét bámulni ha érted a különbséget, de 10 megás képből 8 gigára 800 darab kép fér el. Azért aki egy intenzív nyaraláson(nem a parton döglik) vesz részt ez könnyen meghaladható szám, persze lejjebb lehet állítani a minőséget, de ez érdekes lenne valljuk be. Egyébként muszáj átmásolni mert a gép (epl1) bizony belassul kissé bekapcsoláskor ha már sok van a kártyán.
"A fotózáshoz való hozzáállást" nálam az határozza meg hogy élményt kapjak vissza
szerintem sok átlagember örömmel használja a dslr-t meg milceket, attól hogy milcet vesz az ember nem jelenti azt hogy ki kell tanulni a szakmát. Szerintem a milc pont nem erről szól.
-
Tulku
veterán
válasz
hegyimorc #12840 üzenetére
Morc: Mire, mire...mit tudom én? Nem volt még például XZ1-em...oszt mér ne legyen? Csak folyjon...panta rhei...tudod!
Madgie: Ne szid Kadlott Karcsit, meg Bunyós Pityut, főleg Fási Ádám bácsit...olyan jó közelieket lehet róluk csinyáni...nem remegnek folyton mint Angus Young, csak néha dagad az ér a nyakukon, mikor kitartják az "édesanyám te jó asszony"-t, vagy a "gyere táncolj cigánylány"-t
-
-
Tulku
veterán
-
Peat;)
veterán
válasz
hegyimorc #12834 üzenetére
Már olyan olcsóak a 32 gigás kártyák (9k) hogy szerencsére ez nem nagy gond, elnézve az itteni felhasználók objektív állományra fordított kiadásait ennyi talán belefér hogy ne ezen múljon a minőség
Én jpegben e-pl1-el 11 gigányit amatőrfotóztam 5,5 napos nyaralás alatt
-
szőröscica
addikt
válasz
hegyimorc #12834 üzenetére
8 gigát egy nyaraláson nagyon könnyű megtölteni, ha raw+jpegben fogok fotózni.
Tegnap a sorozatlövő funkciót használtam, mert konkrétan egy embert mentem fotózni a koncertre, és fontos volt, hogy egy mosolyt, vagy valamilyen mozdulatot biztosan elkapjak. Így lett 350 képem. Igen, tényleg szívás, de ebben benne vannak azok is, amiket tuti megőrzök. Ha csak 50-et kattintottam volna normál módban, akkor valószínűleg lemaradtam volna dolgokról. Nyilván, ha csak általánosan a koncert érdekelt volna, akkor nem csinálok ennyi képet.
-
atis78
tag
válasz
hegyimorc #12704 üzenetére
Hat azon a velemenyen vagyok hogy inkabb ez a meret minthogy mindig 3-5 fixet hordozgassak es folyamatosan cserelgetnem kelljen. (nem beszelve a szenzor koszolodasrol...)
Most amugy is 14-42 van kitben ami meretben nem sokkal marad el toluk..Ha jol emlekszem a 12-35 augusztustol lesz kaphato. A nemet pana oldalon 1100€ arat irnak de ez szerintem idovel le kell menjen 800-900 koze (14-140 es 7-14 is kb. ennyivel olcsobb a hivatalos arnal ). A 35-100-rol meg ennyi info sincs.
-
FEDman
addikt
-
madgie
titán
válasz
hegyimorc #12647 üzenetére
Nekem egyszer a kormánynál lévő prizma helyére volt felrakva a GH1, elég érdekes volt nagylátóval bringázni a forgalomban
Más, de ezt OFF-ba teszem, meg nem (csak) neked szól: 99%, hogy eladó lesz a Sami halszem és a GH2 is. Ritkítom a felszerelést, igazából a 14/2.5 meg a 45/1.8 van 95%-ban a gépen, elég lenne az a kettő (de a 20/1.7 még marad). No meg kéne egy kis zsuga. Itt szólok először, ha nem alszom ki magam holnapra, akkor megy fel az apróra is (a GH2). Halszemért nem tudom, mit kérjek, a GH2-t 160-ért fogom meghirdetni
-
-
madgie
titán
válasz
hegyimorc #12576 üzenetére
Még nem tudom, mi legyen a sorsa... ritkán használom, de például a héten is velem lesz, mikor (remélhetőleg) a cimborámmal megmásszuk a helyi Mordort
(ő videózni akar, én egy panót a városról)
-
Peethy
őstag
válasz
hegyimorc #12565 üzenetére
Akkor neked van most egy?
Ha gondolkozol az eladásán, akkor dobj már egy irányárat, hogy lássam, mennyire gondolsz. Mi a baj a lock gombbal?
(#12564) Mr.Csizmás: de azok közül se mindegyikkel, ahogy olvastam. Canon FD sorozattal kompatibilis, ahogy láttam, azok között is van pár jó darab, bár nem rajongok a MF-ért, leszámítva a videózást
-
Peethy
őstag
válasz
hegyimorc #12531 üzenetére
A jó családi fotó is sokszor "művészkedős szar", csak érzelmileg kötődünk hozzá. Én is szoktam teljes stúdiófelszerelést felállítani, ha féléves öcsémről szeretnék pár jó képet, a "csak" nem minőségbeli jelző. Szerintem egy családi esemény terén más a minőségi követelmény, mint egy esküvőn, előbbire Nikonon is bőven elég lehet a kit, utóbbira nem. Nem degradálni akartam a családi képeket, de a művészibb fotókból lehet pénze az embernek, a családi képekből pedig nem, egy ebéden nincs lehetőség beállítani a dolgokat, de egy portrésorozatnál más a helyzet, ott megengedhetem, hogy ugyanannyiba kerülő fixet használok
(#12532) schawo: A GH2-t ahogy megláttam, rögtön tudtam, hogy szerintem arra esik majd a választásom
Ezeknél a gépeknél mennyire számít az expószám? Van egy meghatározott szám, amire tervezik őket? Mert ugye itt nincs zárszerkezet, ami DSLR-ekben leghamarabb tönkremegy.
-
Schanyee
senior tag
válasz
hegyimorc #11873 üzenetére
Köszi!
EVF-en nem gondolkodtam, mert akkor már kb oda lenne a kis méretből adódó előny és anyagilag is ott lennék, mintha vennék mondjuk egy Nikon D5100-et 18-105-tel ami fényképezésre azért szerintem jobb és nem is kell feltétlenül másik objektívet vegyek mellé, míg itt nem árt egy tele, arra amire használnám legalábbis kevés az 55mm
-
Schanyee
senior tag
válasz
hegyimorc #11870 üzenetére
Változó, legutóbb épp elektromobil versenyt fotóztam, amikor úgy éreztem hogy a Canon 1100D lassú, míg 1 éve a Pentax K10D-vel rallysokat fotóztam akik nem 40-el hanem inkább 140-el mentek mert egy egyenes szakaszon volt jó hely beállni és azt egyáltalán nem éreztem lassúnak. Szóval változó, de nincsenek irreális elvárásaim, olyanra gondolok hogy ha valami mozog akkor le tudjam értelmesen fotózni.
-
madgie
titán
-
gorgo
őstag
válasz
hegyimorc #11752 üzenetére
Sztem teljesen korrekt kép amit linkeltél. Igen, a Pana vaku terén elég szar, az FL-36R viszont jó darab. Állítólag tud 1/8000 szinkront, (erre azért k** kíváncsi lennék!), a poén az hogy nekem sztem volt olyan eseten nemrég, amikor 1/160 mellett sem jött össze a kép. Mondjuk nagy valószínűség szerint még töltött a vaku (de hogy 3 kép sem sikerült egymást követően, kicsit gyanús!), ez lehet az ok, ami nagyjából az egyetlen hibája a vakunak (teljes kisütést követően a 2 cerka lassan tölti fel).
-
FEDman
addikt
válasz
Ez tuti szándékos szoftveres butítás, hogy legyen elég különbség a GH2-höz képest. Madgie is panaszkodott hasonlóra. Ilyen téren szerintem még az öregecske Pana G1-em is jobb. Most próbáltam még olcsó kártyával is, ha megeresztek egy sorozatot akkor is csak megjelenik egy kis kártyaírás ikon, de ettől függetlenül a sorozat után is lehet vele egyből újabb képet lőni a kártya írásával párhuzamosan.
Amúgy jó ez bringás kép!
-
:AMF:
senior tag
válasz
Nekem G2 van, az 6 db kép után lassul be (Raw+Jpeg esetén).
Vaku terén nem sok jóval kecsegtet a Pana. A vezeték nélküli vezérlésről mintha még soha nem is hallottak volna. Cserébe még drágábban is adják az átcímkézett (egy generációval korábbi, -R nélküli?) Oly vakukat.
Kisméretű vakuk közül jelenleg csak az Oly 36R tud nagysebességű szinkront, az 50R és a Metz 50 pedig batár a vázhoz képest. -
|AP|
veterán
válasz
hegyimorc #11252 üzenetére
Én még csak most vettem, úgyhogy amíg nem lesz iszonyú olcsó a GX1 addig egyelőre nem
(egy dolog zavar -nem mondom, hogy megbántam, de sajnálom, hogy nincs stabi a vázban... egyre jobb áron lehet oly 14-150-et kapni és stabi nélkül Pana vázon azért nem lenne az igazi. Panának meg ebben a műfajban csak a 14-140 van, ami drága, nagy... és még egyszer drága)
-
válasz
hegyimorc #11125 üzenetére
azért a szaréhugyé durva túlzás, ráadásul még így is drága, és szar a 10-es obi hozzá a tele helyett. de mellesleg ott is írtam, hogy ha a telével lenne, még el is gondolkodnék rajta. mondjuk nem segít, hogy tegnap tapiztam a j1/v1 kombót, és egyik sem tetszett, vacak lötyögős műanyag tekerőtárcsáik vannak. mindenesetre kár volna pont engem izélni azzal, hogy amíg nem veszek nikon 1-et, nem hiteles, hogy tényleg érdekel a rendszer. pedig érdekel (csak szerintem egy ütős kompakt vázat kéne csinálniuk, rendes evf-fel, behúzódó fényerősebb obival, ami feltörli a canon g1 x-szel a padlót).
-
válasz
hegyimorc #10864 üzenetére
jobb minden, gombok és firmware is, de mondjuk az af továbbra sem erőssége a fujinak. azért a sok fórumos vernyákolás durván fel van fújva, pazar képeket lehet csinálni már az x100-zal is. egyedül a megbízhatatlan af súlyos hiba, de állítólag az x pro-nál javították, pontos, csak lassú és sokat keresgélős.
-
madgie
titán
válasz
hegyimorc #10186 üzenetére
Driftwood meg Lpowell patch-ei kicsit távol állnak a gányolástól, sőt rendszerint azokat érdemes használni (Driftwood újabb GH2 patcheiből olyan részletek és finomságok jönnek ki az árnyékos részletekből, ami a gyári fw-vel csak zaj).
Abból nem szokott jó dolog kisülni, ha ész nélkül állítgat a ptool-ban az ember, újabb szériás panáknál különösen sok mindent elpiszkálhat az ember, amit nem kéne.
Superbad: mobilról ennél egyszerűbben nem tudom leírni, nézz meg egy YT videót, hogy kell csinálni.
-
válasz
hegyimorc #9933 üzenetére
+ 85/1,8 af-s, és most rebesgetnek vmi 28/1,8 af-s-ről, meg talán 24/1,8 dx-ről is.
és pont ezt mondtam: a nikon nem gyárt már motor nélküli obit, valahol meg kellett kezdeniük az átállást, tök logikus helyen kezdték. nyilván nem előny, hogy nincs motor, de abszolút műbalhé az esetek zömében, hogy kéne. talán csak a régi 50/1,8 hiánya volt fájó, mert az használtan olcsó, emellett kicsi és könnyű. sajnos az új af-s fixek nagyot nőttek méretben.
annyira felb@sz a topik, hogy mindjárt elrohanok dacból venni egy d3100-at, meg egy nikon 1-est!
-
válasz
hegyimorc #9610 üzenetére
ez tök rendben van, és abban is egyetértünk, hogy a szenzor kérdések túl vannak lihegve, egy ideje bármelyikkel lehet elég jól fotózni. ettől függetlenül ne csináljunk úgy, mintha ez fölösleges fasság volna, mert nem az. és bár engem sem érdekel a gyakorlatban túlságosan, azért egyáltalán nem fogom bánni, hogy előreléptek és versenyképesek az aps-c rendszerekkel. ha másért nem, hát azért, mert így nem csábít egy olcsó nex vagy mittomén.
ahogy az izószázezrezés hülyeség, úgy a lyukkamerával is jó fotózni, nem a gép a lényeg demagógia is...
-
-
madgie
titán
válasz
hegyimorc #9604 üzenetére
Engem csak az zavar nagyon a G3-ban, hogy már 30 másodperces záridőtől is összefossa magát (alapérzékenységen is), ha nem kapcsolom be az utólagos zajszűrést (tehát csillagfotókhoz továbbra is a GF1-et marad).
Ezt bezzeg senki nem vizsgálgatta sehol, csak az izócsilliót
-
Mr.Csizmás
titán
-
eeXaa
addikt
válasz
hegyimorc #9587 üzenetére
...igazából a beállításokkal bajlódik, hol ez, hol az nem jó... volt hogy fél napig sötétszürke képeket lőtt vele, és ketten sem jöttünk rá a miértre... nem szeretném részletezni, igazából látni kellene.. mellesleg 1 éve van dslr je... szóval lehet ez is közrejátszik...
-
Tulku
veterán
válasz
hegyimorc #9364 üzenetére
Jó, jó ez így van...de a kérdésed arra irányult, hogy egyáltalán van-e értelme feltölteni valahová.
Különben mondasz valamit...a hekkelt (akár 720p-s) GH2 videók igenis ütősek nem fullhd-ben is! Minden telítettebb, jobban elválik...de neked mondjam?
Tehát ha megnyomja a gombot (szerintem alapból hd van beállítva) akkor látni fogja a különbséget... -
madgie
titán
válasz
hegyimorc #9364 üzenetére
Hát, pedig csak az van
Vagy valami felhőbe tölti fel (pl. Dropbox), mutogatni (de ott meg nincs lejátszófelület, csak letölthető)
trialboj: alapvetően a bitrátát lehet vele az egekbe piszkálni, gyakorlatilag újabban már a skálázó mátrixba, meg a képtömörítés mértékébe is belepiszkálnak, az GoP minimálisra redukálásáról nem is beszélve. Lehet ebből nem sokat értesz így előre, de nem kell megijedni, nem kell semmit kézzel állítgatni, vannak jó kis patch-ek erre. A lényeg ,hogy brutálisan jó minőségű videót lehet vele így rögzíteni, bár ez tényleg csak a profiknak való, átlag, igényesebb amatőrnek bőven elég egy egyszerűbb 50-60 Mbites GoP 3 hack.
-
Tulku
veterán
válasz
hegyimorc #9362 üzenetére
Hegyimorc: De ha letölti a vimeo-n a néző az eredetit, akkor megyen...az 1000 megabitpersec
Trialboy: Nem tudom hol hallottam, hogy a micro SD-t adapterrel nemigen javasolják...namost ha meghekkeled a GH2-t (ami igen sanszos) akkor érdemes nem micro sd-set venned, nekem egy extreme pro Sandisk 16 megás van, de az mindent visz. Volt olyan nap, hogy 4 gépbe tettem bele, egyikhez sem formáztam, gyönyörűen megvoltak a videó és képfájlok. Nem tudom különben hogy milyen különbség van kártya és kártya között, én a biztonság kedvéért azért Sandisk-et vettem...
-
scarabaeus
őstag
válasz
hegyimorc #8967 üzenetére
Napersze ez egy korábbi gépre volt rendszeresítve (illetve van is), de ellenőriztem ezt is
A beépített vaku felfelé fordítását viszont még nem erőltettem (dpreview: saját felelősségre).
Csuklószíj: ilyesmikben gondolkodtam (bár ez meg túl vastag), csak azt a fityegő-csilingelő gyűrűt felejtenék el, elég lenne, ha úgy csatlakozna, mint a jelenlegi "vállszíja*".
*(Mivel a kézikönyv ellenjavallja, hogy nyakban hordják a népek. Dehát én se nyakban, se vállon nem hordanám) -
SpongyaBob
veterán
válasz
hegyimorc #8799 üzenetére
Lehet, hogy sláger lesz és sok lesz az eladó 14-es, ez nem is baj főleg nekem mert ez lesz a következő obim, nekem ilyen kell! Szulita kollégával most volt egy talim és ez az obi valami bitang szuper cucc, ez kétségtelen.. E-PL1-gyen legalább olyan zsír az AF vele,mint az ő GF2-jén..
-
FEDman
addikt
-
sebipayne
tag
válasz
hegyimorc #8053 üzenetére
Eléggé fura helyzetben vagyok most. Én elsősorban videóra keresek fényképezőgépet és a helyzet az, hogy a mostani DSLR-eknek még eléggé sok hibája van videó módban. Line skipping, moire, gyenge kodek stbstb...
Olvasgattam, nézegettem nagyon sok tesztet és nekem a Pana GH2-je egyértelműen fejlettebb videóképességekkel bír mint a többi gép. Most elsősorban a képminőségre gondolok és nem a szolgáltatásokra mert teljesen manuális beállítás már gyakorlatilag mindegyik újabb gépen van, csak ezt-azt már hackelgetik rendesen és ezen felül is raknak bele dolgokat.Na mármost vagy az van, hogy várok amíg kijön egy jobb Milc vagy videó DSLR, vagy megvenném a GH2-t.
Ha GH2 akkor nem szeretnék micro4/3-as obikat hozzá, hanem inkább drágább prime obikat amiket később is tudok használni ha majd esetleg váltok micro 4/3-ról valami másra. Azért vagyok a Canon mellett mert azokhoz szinte bármilyen átalakító létezik (bár most pont félig megcáfolom magam a feltett kérdésem miatt), meg a minőségi obik azok is maradnak sokáig, az árukkal együtt. Meg ezen felül Canon gépeket használunk a munkahelyemen és akár azokhoz is szívesen társítanám időnként a saját objektívjeimet.
-
-
nord_
veterán
válasz
hegyimorc #7474 üzenetére
A kétobis/kétvázas szett nekem is titkos terv. És ha veszek még egy GF1-et, akkor az "újabb váz" szindrómát is elkerülöm. (Mondhatnám a két új GX1-et is, de az előbbi a reális.
)
Gondolkodás: nem biztos... Az a megfontolt fotós ismerősöm, aki filmes géppel egy egyhetes nyaralást megoldott két 36-os tekercsből, most a háromszorosát lövi ugyanilyen szituációban. És még mindig ő a nagyon megfontolt öregúr a többiekhez képest
Nagyobb kártya, ingyen képek erősen hajlamosítanak. Ugyanez pl. zoom vagy fix esetében: a képkivágás változtatás néha nincs-kedvem-közelebb-sétálni-a-témához stílusba vált át.
Viszont azoké minden elismerésem, akik ebbe a hibába nem esnek bele.Hörcsög üzemmódnál kifejezetten egy ismerősöm jutott eszembe, akinek majdnem tíz objektívje van. És mindegyiket meg tudja magyarázni, hogy miért nélkülözhetetlen. Pedig, amikor 24-70, 150 párosa volt, nem lőtt szarabb képeket.
-
válasz
hegyimorc #5976 üzenetére
igen, az igazi különbség az obikban van. nem nagyobb a gh1 igazán, én is pont azt mondom, hogy érzésre nagy, de egymás mellett látszik, hogy ha valakinek kell hajtogatós lcd és evf, nincs kompaktabb megoldás (de van: nex-7).
kár, h ilyen nagyok a dslr obik, főleg, hogy állítólag készül egy olcsó 24/1,8 DX obi is a nikonnál...
-
Tulku
veterán
válasz
hegyimorc #5974 üzenetére
Érdekes, a G3 nekem nem tünik "olyan nagynak"...
Nem prospektusokból néztem az adatokat, fogdostam én eleget ezt is azt is (volt 2 GH1-em és GH2-m) valahogy a gh-k érzésre nekem a dslr világot juttatják eszembe, és természetesen a zsebrerakhatóság szmpontjából is jobb egy evf nélküli gépes (az már más kérdés, hogy kit érdekel a zsebrerakhatóság, ha csak az lcd-t bámulhatja komponálás közben)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Opel topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged