- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Mobil flották
- Huawei Watch GT 2 Pro - egyszerűen gyönyörű
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ffranklyn
csendes tag
Szerintem minenképp olyan flash-t érdemes venni ami dönthető forgatható. Használtan is lehet jókat kapni mert sokan megveszik és utána nem használják egyáltalán. Nem annyira bonyolult a manual mód, hamar ki lehet tapasztalni.
Itt van pár okosság a "few gotchas" részben.
http://www.ayton.id.au/wiki/doku.php?id=photolympusomdem5_flashrc
-
Chance
tag
@.mf, jjeahh, Hollyboni
Köszi a gyors választ nektek! A stabilizátort sejtettem, h menni fog. És mi a helyzet visszajelzéssel a váznak? Fénymérés, felvillanó fókuszpont esetleg - vagy mindent manuálisan kell összehangolni? Rekeszérték-ISO-záridő?
És milyen csatlakozótípusban érdemes gondolkodni? M42? Régi Olympus objektívek?
Bocs a sok kérdésért, még most ismerkedek a témával, mint lehetőség... -
Schanyee
senior tag
Ha külön gépet veszek, akkor az valszeg Gopro, hogy ne féltsem és minden sporthoz tudjam használni, szerintem arra mérete meg strapabírása miatt ideális. Sötétben meg a kompaktokkal se lennék előrébb. Víz alatti dolgokra meg nem is annyira a búvárkodás a cél, hanem ahol még van azért fény.
-
Lassú Víz
addikt
Kifordítom oldalra, és oldalra tartva a gépet is látom, hogy mit néz. Vagy akár szemből is. A sima hajtogathatóssal mindezt nem lehet. Reméltem pedig, hogy az E-M1-be legalább belerakják...
Portré tájolás és máris lehet.
Egyébként kétségtelenül jobb a kihajtható, forgatható megoldás. Nem értem, hogy miért erőltetik a mostanit.
-
TayRol
nagyúr
a 12-50 pozitív csalódás, teljesen jó képeket lehet vele lőni nyitva is, csak az forditott zoomolást szoknám meg a nikonhoz képest.
(#32785) Mercutio_: azért elég jól belaktam, azzal nincs gond. Freddyét tapiztam (
), de már régen volt. a képminőséggel nincs gondom, naggyon sokat tud a vas, de a kezelhetőség az hagy kivánnivalót maga után.
-
anno az e-3 + 12-60 kombónál azt tapasztaltam, hogy esőben nemigen tudom kihasználni az időjárásállóságot, mert szinte azonnal vizes lesz a frontlencse, ami hazavágja a képeket (amit a helyszínen észre sem veszel ráadásul
).
az előtét meg persze, hogy optikailag so-so, de nekem tényleg marha ritkán kell ultranagylátó, ha meg kell, akkor nem feltétlen a tökéletes felbontás a lényeg, hanem, hogy egyáltalán meg tudtam csinálni a fotót.
lényeg a lényeg, szerintem/nekem az ultranagylátó speciális felhasználás, ami nem is gyakran kell spontán, így pont annyira szőröznék a megoldás tökéletességén, mint egy makróobién (amit szintén használnék évente párszor).
a tele tartományt és a jó af-et spontán fotókhoz viszont sokkal gyakrabban, így azért a nikon 1 mellé odatenném, hogy bár fajlagosan (a szenzorhoz képest) picit nagyobb mondjuk egy v1 + új 10-100 kombó, de ad is más fontosat cserébe. ráadásul azért meg is kell fogni ezeket, szóval nem jó, ha végtelenül kicsi (lásd e-pl3).
de ha a pénz nem számítana, egy gx7 + új 14-140 kombót kérnék én is
-
törölt tag
Elég méretes, inkább csúnya mint haszontalan. Ezt azért gondolom, mert nekem egyenesen bejönnek az orr nehéz szettek. Amióta a 40-150 van a gépen, tetszik hogy szinte a teljes bal markommal meg tudom fogni a lencsét, és nem két ujjal zoomolok hanem marokkal. Jó, valóban parasztos, ellenben teljes bal kézzel megfogva sokkal jobb stabilitást, és kitartást tudok elérni kisebb záridőn, mint egy kompaktabb zoomnál.
-
ati3x
senior tag
Nem tom.. Egyszer a helyi MM-ben tapiztam az E-m5-öt.. Hanyattestem milyen pici... És ez előny..
Mág várok, ha tovűbb esik az e-m5 ára, olyan 150-160 ezer tartományba, akkor beruházok rá.. Addig E-pl1.. Azt is élvezem.. Jó kis masina, habár igencsak koros konstrukció... Pedig mindig DSLR-t szerettem volna, de kb 2 éve belehabarodtam a MILC-ekbe.. Mert a méret igenis számít!
-
b.vr
őstag
Tényleg nem ismertem, csak olvastam hogy konstans, ezek szerint azt így kell érteni.
Viszont ettől még az áll, hogy ez nem egy túra-zoom, hanem egy videózásra kitalált dolog - ha Neked nem ez kell akkor nem ez kell
(a két nikkor közötti tömeg-különbséget a zoom-motor magyarázza gondolom)PS: azt még nem is figyeltem eddig (mondjuk persze engem olyan nagyon nem mozgatnak meg a szuperzoomok) hogy a régi meg az új Pana (mindkettő beépített stabis) között a tömeg 465 -> 265 grammra változott... azért ez arányaiban nagyon durva (és még optikailag is minimum nem lett rosszabb) Ezt vajon mivel tudták megspórolni?
-
rbalint88
addikt
-
Studi
veterán
Ahogy wavrekordz írta: nem a gyűrűvel kell rögzíteni a vakut. Ha a vázon a vakusín nincs elhajolva, és a vakun a talp nincs kikopva, akkor az alpból tökéletesen fog állni. A csavar még kitol egy pici pöcköt, hogy esély se legyen kicsúszásra, de azt totál felesleges rászorítani.
-
wavrekordz
csendes tag
-
FEDman
addikt
PZ nélkül, full mechanikusan is lehet egy obi összecsukható.
-
k1csi
senior tag
Ha indirekt vakuzni akarsz nem nagyon érdemes kisebb vakut venni mint a 36-os (600-as aminek ugyanaz a GN-e). A GN-t el kell osztani a rekesszel, hogy megkapd a távolságot. Plafonról villantós esetén a távolság ugye oda vissza + a visszaverődés hatékonységa is lehet gyenge.
Ha azt akarod, hogy a vaku a lövés után rögtön kész legyen akkor nem max. teljesítménnyel hanem fél, de inkább harmad szabad menjen (ugye ekkor nagyjábol tök mindegy milyen gyorsan tölt).
TTL vaku esetén ugye M mód és számolja ki a váz (a vaku segítségével) mekkorát kell villanjon.Azaz tapasztalatom szerint beltérben (nagyobb szoba) simán min. ISO400 kell indirekt vakuzáshoz, ha nem tudsz fényerősebb obit használni. Viszont a fényerősebb obi nem biztos hogy kellően nagy mélységélességet ad egy csoporthoz (még mFT-n sem)...
Persze sejtem, hogy nem túl jó amikor a vaku jóval nagyobb mint maga a váz, viszont, ha olyan vázad van ami tudja vezeték nélkül vezérelni a vakut akkor ugye nem is kell a vázra tenni.
Azért itt meg kell jegyezzem, számomra a mFT rendszer előnye nem a nagyon pici vázakban van, hanem inkább az obikban.Makrónál kevésbé izgalmas a teljesítmény mert le tudod venni a vázról akár TTL kábellel és oda tolod a témára. Persze akkor lesz lágy fény, ha a fény körbeöleli az obit, azaz ehhez jó, ha van extra cucc (nekem nincs).
Napsütésben FP nélkül nem tudsz deríteni (vagy eszméletlen le kell rekeszelni az obit hozzá).
-
.mf
veterán
Bocsánat a bumpért, de kicsit hajt a kíváncsiság:
Mi a legkisebb, legkompaktabb, de már értelmes vaku, amit legalább valamilyen szögben felfelé is lehet fordítani, Oly-kompatibilis, s tud TTL-t és wireless Slave üzemmódot is? Gondolom az egyik válasz az FL36R lesz -- az FL300R teljesítményben már túl kicsi?
Részletezek is akkor egy kicsit:
Jelenleg csak a kit FL-LM1 (GN 7 @ ISO100) van, amellé/helyett, nem túl gyakori használatra. A lehető legkisebb méretű, de már értelmes teljesítményű TTL és slave kéne, hogy mindig magammal tudjam vinni, ha mégis kéne.
Felhasznállás: beltér, plafonról pattintott, pár fős csoportképek kis távolságról (3-6m); valamint belekóstolnék kicsit a makróba (nem extrém makró, hanem közepes-nagyobb rovarok illetve virágok, növények) is, s ahhoz fő- vagy off-camera slave vakuként (FL36R és FL300R is tudja, LM1/2 mint vezérlővel); meg minél többet olvasok vakuzással kapcsolatos tananyagokat, tippeket, annál inkább látom hasznát az off-camera slave-nek.
A lassú újratöltés sem zavar. Viszont nem tudom, hogy makróhoz (főleg napsütésben) mekkora fényerő kéne, elég lenne-e a kisebb 300R is? Illetve 36R-rel szemben nem tud FP-t, ez makró képek exif adatait, záridőit elnézve nem lenne egy halálos dolog, jól gondolom?FL36R: GN 20-36 @ ISO100; 67x95x108mm (687.5 mm^3)*, 260 g
FL300R: GN 12-20 @ ISO100; 56.4x89.2x26.9mm (135.3 mm^3), 97 g
* tudom, nem téglatest alakú, de indikatív, hogy mennyivel több helyet foglal. -
FEDman
addikt
Nem tudom segítség e számodra, de szerintem a jelenleg egyértelműen a Lumix 14-140/3,5-5,6 a legjobb utazó zoom m43 vonalon.
Ha valahol nagyon nem szeretem a műszeres méréseket, akkor az az objektív. Ilyen téren én csak a saját szememnek hiszek, annak viszont jobban, mint bármilyen precíz mérésnek.
Ha kíváncsi vagyok egy obi teljesítményére akkor megnézek sok vele készült képet.Ezen belül is vannak jobb és kevésbé jobb teszt oldalak. Az ephotozone az a fajta, amit mindig megnézek, de ott is csak a saját szememnek hiszek. Az érdekel, hogy milyen képeket lőttek adott obival. Az amit meg előtte összehordanak az néha kifejezetten érdekes tud lenni..
Jelen esetben az mZuiko 14-150-est mérték jobbnak. Mindezt úgy, hogy az mFT teszteket újabban mindig G3-ason végzik, tehát ez a része rendben van. Amivel nekem gondom van az az, hogy ha megnézem a két obival készült képeket akkor nekem ehhez képest meg pont az ellenkezője jön le.
Míg az Olympusos képek a kép széle felé kezdenek szétcsúszni, addig a Pana a szélek felé is egész egyben van.-
-
Persze ezek nem egy időben, nem azonos körülmények között lőtt képek, különösen az utolsó kettő, de szerintem már ezekből is jól lejön, hogy a műszeres mérések ellenére miért gondolom azt, hogy itt is az új Pana obi volt a jobb.
-
b.vr
őstag
" Lehet, hogy tele legvégén az obi-stabi továbbra is hatékonyabb marad, de azokon a gyútávokon (konkrétan 100-125 felett) elég keveset lövök."
Egyáltalán miért merült fel hogy a szuperzoom tele végén az e-m5 stabija ne lenne hatékonyabb?
RabiMiki még összehasonlító fotót is lőtt a Pana 14-140-gyel, 140mm-en., az e-m5 stabija a hatékonyabb. -
rumos14
nagyúr
a grafikonok helyett nézd a tesztképeket. így már sztem távolról sem olyan nagy a szórás.
az ephotozine tesztképek raw-ból konvertált jpeg-ek? nekem úgy tűnik, és akár csak a photozone, ők is vmi külön utas konvertert használhatnak, legalábbis nekem nem tetszenek a konverziók. -
gorgo
őstag
Na hallod, 4 helyen 4 eredmény
Ez nagyon gáz. Ez is a baj ezzel az objektív "iparral", hogy nem elég objektív
. Egyre kevésbé szeretem a stúdióteszteket, de hogy ennyire piszkossul összevissza-ellentmondó eredményeket közöljenek
Létezik itt pártatlan, hozzáértő tesztoldal? Ne álmodjak?
Az is egy vicc, hogy nincs semmi hivatalos standard eljárás az üvegek minősítésére, amit becsülettel el is végeznek...
Itt egy piros pont az olyanoknak, akik tartanak nyílt napokat, ahol esetleg földi halandó is kipróbálhat egy-egy obit. Egy új verziós 14-140-et nagyon kipróbálnék... -
gorgo
őstag
Egy fontos dolgot nem írsz. Hogy eladod az m43-as cuccot és kiszállsz, ha Nikont veszel, vagy marad?
Lehet olyan, hogy marad 1-2 fényerős fix, minden más megy, hogy legyen némi mosás meg kevésfényes potenciál, minden más meg Nikon.
Sosem néztem hogy hogy működik, mit dob ki egy ilyen Nikon 1 cucc, lehet, hogy sokmindenben jó és még követőAF, de a kvázi zéró mosás nekem frusztráló lenne erősen.Btw. én most azt tervezem, hogy minden zoomot eladok és 1 lesz az új 14-140, csak erre rápihenek 1 évet, mert erősen a fájdalomküszöb fölött az ára.
-
-
hegyimorc
senior tag
"amin legfeljebb csak előtét-lencsékkel tudsz változtatni,"
Nem akarok változtatni, sőt még egy szűrőt sem akarok rátenni. Épp ez a lényege, hogy olyan kicsi amilyen csak lehet és nem kell pepecselni semmivel sem.
Persze ez csak akkor működik, ha másodgép, olyan alkalmakra, amikor vállalhatók az erősebb kompromisszumok.
-
hegyimorc
senior tag
"Tervezett felhasználás: kirándulásra cipelős (gyalog, bringa, motor) "
No, mikor bármit olvasok ezekről a Nikonokról, akkor először az jut eszembe, hogy ugyanolyan kicsi a szenzor bennük mint az RX100-ban csak ez utóbbi tényleg kicsi.
Szóval amikor már a m4/3 is nagy, akkor nem egy icipicit kisebb kell, hanem egy tényleg kicsi.
Amúgy tényleg sok irigylésre méltó tulajdonságuk van, csak ezeket én inkább egy kompakttól várnám el.
-
b.vr
őstag
"Továbbra is jobban örültem volna egy kicsit hosszabb végnek. Pl 12-60, mint a 4/3-os."
Mármint erre gondolsz? Nem konstans fényerő hanem csak 2,8-4,0, és így is 575 gramm ! (szemben a 12-40/2.8 382 grammjával) Szerintem teljesen jól döntött a 12-40-nel az Oly.
más: nekem ott nem világos hogy mi számodra a két alternatíva. Az egyik lehetőség hogy újítasz egy m43 vázat, a másik viszont hogy beszállsz egy másik rendszerbe (nikon 1 - ez esetben egyben ki is szállnál a m43ból?)
Számomra az AW1 és az E-M5 nem alternatívái egymásnak, elég mások az erősségeik, sőt nemcsak a konkrét vázaknak, hanem mások a két rendszernek is az erősségei.
Konkrétan víz alatt meg, azért az AW1 inkább snorkelinghez való meg persze mindenféle vizes környezetbe (tengerpart, uszoda, strand) ha a kevés fény komolyan probléma lesz, oda meg valószínűleg úgyis vaku kell majd. -
Hali,
Igazán nekem csak ezzel van gondom: "First of all, there's a massive barrel distortion on the 12 mm end of the 12-40 (not surprisingly, I'd say). Secondly, in the corners you can see huge vignetting. Luckily, they're cropped once the distortion is corrected (Olympus Viewer crops much more than PhotoNinja, b.t.w. - even after distortion correction).Thirdly, an that's for me the most interesting part: In the developped RAW file, the corners and edges seem to be notably softer than the center. There seems to be some selective sharpening going on: the soft outer part of the image is sharpened more than the center. That's why the results are so consistent. "
A hordótorzítás az volt a 43-os 12-60-on is, nagyon szerettem azt a lencsét. A vinyettálás kiszedése és a geometriai torzitás korrekcója még belül esik az elfogadható, ha ez az ára a miniatürizálásnak.
Viszont a sarkok felé történő szelektív élesítés az egész egyszerűen a kép megmásítása kategória. mint ilyen, nehezen elfogadható. -
FEDman
addikt
És még ebben is van egy kis adag városi legenda.
A torzítást ott nem alkalmazzák ahol az obi jellegénél fogva eleve könnyen meg lehet oldani a korrekciót optikailag is. Például az mZuiko 45/1,8 esetében se alkalmaztak korrekciót, pedig az az obi a rendszeren belül egy olcsóbb műanyag darabnak számít.
Azaz ennek semmi köze a Leica extra igényeihez. Ez az egész valószínű onnan fakadt, hogy az első PanaLeica mFT objektív, a 45/2,8 esetében nem alkalmaztak korrekciót. Azóta viszont azt hiszem elég jó bebizonyosodott, hogy ez csak azért történt amit fent vázoltam, ennél az obinál egyszerűen csak nem volt értelme ezt alkalmazni.
Hogy miből gondolom ezt? Azóta kijött a 25/1,4 mFT verziója PanaLeica létére elég rendesen épít a szoftveres korrekcióra. És hozzáteszem ezzel együtt egy piszok jó kis üveg. -
b.vr
őstag
Ő speciel igen. De mondjuk a dpreview nem, mégis volt gépük, szóval azért nem csak ezen múlik
De ez teljesen rendben van, az Oly (mint ahogy a többi gyártó is) kiválaszt pár arra érdemesnek találtat, kapják a gépet, van NDA (a bejelentésig "Ne Dumálj Apafej")- aztán a bejelentés pillanatában már élesednek is az addig megírt cikkek - az olvasó (és potenciális jövőbeni vásárló) meg örül
-
egy dolog a kinézet és egy másik dolog, hogy az e-p5-ön rendes hely van az lcd-től jobbra, odafér az ujjad, tényleg használható tárcsái vannak. az e-pl5 ilyen téren a legrosszabb, különös tekintettel arra a tényleg ékszer méretű, vicc-tárcsára a hátoldalán. még az e-pm2-nél is jobb a helyzet a bumszli lcd elhagyása miatt, ott legalább odafér a hüvelykujjad a vicc-tárcsához. ugyanez volt az e-pl3 kontra e-pm1 esetében is.
amúgy meg egyszer fog az ember a kezébe egy olyan kompakt vázat, ahol az ergonómiát rendesen megoldották, és akkor érzi csak igazán, hogy milyen marha kényelmetlen a két kis oly.
na most ehhez képest az, hogy az e-p5-nek ferde a teteje tényleg csak esztétikai kérdés (ami persze lehet fontos).
-
FEDman
addikt
-
milyen sigma 18-35/1,8, könyörgöm? az dslr-ekhez készülő, 8-900 grammos üveg!
amúgy meg tessék, mindenki döntse el, hogy mi arányos és értelmes számára:
nikon 1 - mft -nexaz új pana 14-140 pont akkora, mint ez a tele, azért helyettesítettem vele. az új nikon 1 10-100 is hiányzik a listából. nézzétek meg aztán a képeket úgy is, hogy szemből van a váz (hogy látszódjon, hogy mennyire pici a nex). aztán azt is gondoljátok végig, hogy a fenti képen lévő, újabb, slankított nex 18-200 csak 460 gramm, a pana 14-140 meg 260 gramm és bármibe lefogadom, hogy látványosan jobban rajzol.
amúgy meg nem dühöngenék ennyit, ha nem tetszene a nex váz és ne várnék már valami tényleg ütős obit, mint a messiást, de egész egyszerűen 3 évig folyamatosan öngólokat nézegetni még nekem is sok. tényleg az optikailag középszar 16-50 és a 35/1,8 az egyetlen értelmes üveg a mai napig.
-
rbalint88
addikt
"A Sony 16-50 f3.5-5.6 egy nagyon kompakt, szinte palacsinta-méretre összecsukódó powerzoom, ami Sony létére egész elfogadható optikailag (asszem nem csak feleakkora, mint a régi 18-55 kitzoom, hanem még jobban is rajzol), s kitben is kapni vele."
A 16-50 egy kifejezetten rossz üveg, óriási torzítással, amit az újabb NEX vázak korrigálnak, de igazából a kompaktsága az előnye. A 18-55 NEX obi brutáljó kitobjektívek szintjén.
-
igen, ezek tutira benne lesznek... viszont ocsmányul néz ki, miközben az oly tele van szuper formatervekkel. mondd meg nekem, hogy miért képtelenek egy mini e-1-et kiadni? annyira adná magát! de nem, még véletlenül sem, inkább gyártják ezeket a kamuretró szarokat, és hát ez az e-m1 tényleg quasimodo-díjas
-
b.vr
őstag
Nem tudom miért gondolod hogy FF-gépe csak hivatásosaknak lenne, de amúgy mindegy mert nem ez volt a kérdés, hanem hogy ez FF-üveg lesz-e vagy sem, és hát az lesz
A másik meg hogy légyszi olvass már vissza, dehogy vágyom én erre a lencsére mondjuk 500 euróért, pont hogy az értelmét kérdőjeleztem meg! -
b.vr
őstag
Nem arra a jellegzetességre gondoltam hogy egyszerűen középen éles és a szélek felé gyorsan életlenedő, hanem van egyfajta örvény-szerű elmosása.
Hogy nem FF, azt viszont én nem tudom miből gondoltad... Szerintem az ismertetőből kiderül hogy FF-re fejlesztik.http://www.kickstarter.com/projects/lomography/the-lomography-petzval-portrait-lens
FAQ
"-My DSLR isn’t a full frame image sensor. What difference will this make to my Petzval photos?
-The Lomography Petzval Portrait Lens is totally compatible with cameras without a full frame sensor too. However, on cameras with a smaller image sensor, there will be a crop factor so you so you may notice a lesser effect than with a full frame sensor camera." -
b.vr
őstag
"Aztán jöhetnek az árháborúk"
Jaja, a többiek már írták a stabit (még most is nehezen térek magamhoz hogy a pana meglépi ezt a váltást - viszont egyben nagyon örülök, _ha_ ez azt jelenti hogy a következő G-ben is bevezetik)És igen, most már akkor az a konkrét kérdés marad hogy hogyan viszonyul a stabi teljesítménye az e-p5-ében lévőhöz, valamint a szenzor-összevetés - és nagyjából el is dől melyik 999 euro van inkább a helyén...
-
FEDman
addikt
Igen, az ilyen hangzatos kijelentéseket érdemes óvatosan kezelni. Legtöbbször kiderül, hogy a kijelentés ugyan igaz volt, csak lecsippentették hír második felét amivel együtt már mindjárt árnyalódik kép.
A leggyakoribb eset:
(FT5)
Az eddig mért legalacsonyabb zajszint minden iso-n... és ami lemaradt ...jpegben vizsgálva a új zajszűrésnek "hála". -
EFT
tag
A rekeszelés ebben az esetben gyakorlatilag minden szempontból előnyös :
- Szép kékórás felvételhez hosszú záridő kell, ennek legegyszerűbb módja a rekeszelés;
- Saroktól sarokig élességhez eléréséhez FF vázon általában rekeszelni kell;
- Megfelelő rekeszelés esetén napcsillag a lámpáknál, műfényeknél
A diffrakció a pixelmérettől függ. Canon 5D esetében a nagy szenzornak és a 12.8MP-nek köszönhetően a diffrakciós limit f/13.2 körüli. Itt van egy DLA calculator. -
k1csi
senior tag
Keresel valamit aminek nekitámasztod a gépet (/ráteszed stb. kb. 1 másodperc kihozható így). Ha rekeszelni kell a FF-et (legalább 2 Fé-el) nincs semmilyen előnye a kisebb szenzorral szemben. A FF előnye akkor jöhet ki, amikor teljesen nyitva használod az obit (vagy csak keveset rekeszelve).
Ha jó dinamikát szeretnél min. ISO-n kell használni. Ez ugyanúgy igaz a nagyobb szenzorra is bár ebben a Canon gyengélkedik akárcsak a G3 azaz pl. e-miatt is érdemesebb pl. G5-öt venni (vagy bármilyen GH-t). -
EFT
tag
Hát ez így egy kicsit nehezebb ügy..
Nem azt mondom, hogy nem lehet megcsinálni, pl. 1/4 - 1/8-ot 24mm mellett IS-sel még ki lehet tartani. Az ISO növelésével ugye a dinamikatartomány is csökken, meg a sötét téma eleve nem toleráns zajosodás szempontjából. ISO-t próbálnám minél alacsonyabban tartani. Ilyen fényviszonyok mellett az AWB szinte biztos, hogy nem fog megfelelő eredményt adni, ezért is mindenképp RAW-t használnék.
Egyébként milyen vázzal próbáltad? Oly vagy Pana? -
-
EFT
tag
Ezek nagyon jó témák, de a sikerhez véleményem szerint önmagában egy FF váz még nem elég.
Én így csinálnám: 5D+24-105/4, F8, F11 (esetleg F16-os) rekesz, stabil állvány, hosszú záridő, MLU, távkioldó, alapérzékenység, RAW formátum, LR feldolgozás.
Holdfotózás esetén a végeredmény erősen függ még a légköri viszonyoktól is.
Az Olympus E-PL2 egyébként általában szemnek kellemes színeket állít elő, az más kérdés, hogy a valóságot a JPG motor ügyesen színezi, előszeretettel kever hozzá egy kis magentat, ami melegebb árnyalatot ad a valóságnál. 5D esetében a színek alapból természetesebbek. RAW-ból meg idő-energia-tudás kérdése, hogy ki mit tud kihozni. A lehetőség biztosan benne van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EA Sports WRC '23
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Formula-1
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Xbox tulajok OFF topicja
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest