Hirdetés
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Bluetooth hangszórót készít a HMD
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
válasz
Schanyee
üzenetére
Azért FF-el szerintem ne vessünk össze egy olyan rendszert ami nyíltan azt vállalja, hogy bizonyos kompromisszumok árán a kis méretet és súlyt preferálja.
De ha az APSC-vel hasonlítod össze, akkor nincs olyan nagy különbség zajban a kettő között, míg méretben azért akad.
Kicsi, könnyű, jó képminőséggel, ez az m43. Bizonyos pro vázak és optikák borítják ezt, de az én rendszeremre az előbbi maximálisan igaz, és én ezt látom az m43 igazi erejének. A fejlesztéseknek is ebbe az irányba kellene elsődlegesen haladniuk, mert ha a rendszer felhízik APSC méretre, akkor miért ezt vegyem azokkal szemben? -
törölt tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Szerintem nem lesz most nagyon előrelépés m43 vonalon az érzékelőben. Az eddig kijött 20-asokat nem nagyon istenítik, ahogy láttam, és mást meg nem nagyon látni a kanyarban sem. Ugye az EM1-II is 20-assal jön, de csak jövőre, és amíg az nem jött ki, addig nem nagyon látunk más/jobb érzékelőket. De gyanítom, hogy még utána sem olyan egy éven belül. Az mondjuk másfél év mostantól számítva, addig az elérhető kategóriában marad a 16-os érzékelő leginkább, amin vagy csiszolnak még kicsit, vagy nem.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
hibavissza
üzenetére
Ne felejtsük el, hogy a 3.5-ről induló kitobik igen hamar sötétednek. Ha a régebbi 2.8 - 3.5-ös zoom obikhoz hasonlítjuk a mostani végig 2.8-asokat, akkor még megállhatja a helyét egy ilyen végkövetkeztetés, de egy 14-42 3.5-5.6 és a 12-40 2.8 esetében már nem.
-
válasz
dioka7
üzenetére
Mi az, hogy nincs? Szerintem elég részletes.
-
hibavissza
veterán
válasz
Schanyee
üzenetére
Valahogy így. 4/3-on annyira túlárazottak és nagyok a pro obik, hogy igen nagy márkahűség kell a megvásárlásukhoz. Az a 2,8 vs 3,5 igen ritkán ad előnyt a való életben. Aki ennyire fél a zajtól az mindenképp jobban jár akár egy kroppos tükrössel.
Ha legalább 1,8-ról indulna és már ott is éles lenne faltól-falig talán.... -
Schanyee
senior tag
Igen, a GX80-ban a stabi már elég jó, hogy ne kelljen drágább stabis pana objektívet vegyél. Jó példa erre még akár az Oly 45-150 amit elég olcsón szoktak adni és jó képet ad, csak a régebbi pana vázakra a stabi hiánya miatt nem ajánlott.
A 2.8-at nem tartom olyan nagy előrelépésnek a 3.5 helyett, de a profi zoom-oknak nem az a legnagyobb erényük. Ha csak épületet fotózol, akkor a stabi a lényeg, aranyat ér az ISO alacsonyan tartásához, nem kell oda fényerős zoom. Ha meg mozgó embereket, akkor esélyes, hogy este a 2.8 is kevés. Nekem legalábbis inkább az rémlik, hogy 1.7-et használtam 1/60-as záridő mellett 3200-as ISO-val
-
Mercutio_
félisten
Abban tippre még az első generációs 16MP-s Panasonic szenzor van, ami a G3-ban is, ott iso 800-1200-tól raktam át fekete-fehérbe, mert a színzaj ronda volt.
Újabb vázakban már 1600-3200-ig el lehet merészkedni.Pana 45-200 nagy és nehéz, és emlékeim szerint gyengébb a rajza mint az újabb 45-150-nek még a végállásban is (150-nél cropp ofc)
Ráadásul a 200 -as lencserendszere még nem videóra optimalizált így lassabb, hangosabb és jobban meríti az aksit. -
t.imi
addikt
válasz
Schanyee
üzenetére
(#76778) aginor fapados példának hozom fel, pl nem veszek pana 14-42-t 25-ért, elég az oly 15-ért a stab miatt.
Portré/gyermek fotó, természet, tájkép és kevés állat fotó. Utóbbira egy 45-200 kellene legalább, nyomott véleményem szerint. Többire egy 12-32 v 14-42 és egy sigma fix. 50k körül keresnék/db és használtat.
- - - -
GX80-al az AA filter hiánya és a vázban lévő stab miatt járnék jobban.
Gf6-ban számomra eléggé zajosak a kora esti képek.
Tehát spórolás egy fényerős obira, hogy ne kelljen magas iso-t használni.
Ez min f2.8, de inkább alatta, ha jól sejtem. -
Schanyee
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Erre gondoltam én is. Amikor jött az első 16Mpixeles szenzor a 12 után, az mindenben javulás volt. Aztán jött az EM5, akkor már volt 16Mpixel előtte is, az érzékenységben hozott erősen javulást. Most is van 20Mpixel, de nem jobb számottevően másban, sőt... nem a megapixel a kevés. (igazából az ISO sem rossz, csak a fullfrém túl jó ebben

-
Schanyee
senior tag
A GX7 és a GX80 között a tesztek alapján kb semmi különbség nincs magas ISO-n. A d3300-at nem ismerem, szerintem kb azt jelenti, hogy ha a GX80-al lőtt képek minőségét 3200-as ISO-ig tartod elfogadhatónak, akkor hasonló minőséget kb 6400-as ISO-n kapsz a d3300-tól, szóval kb 1 fényértékkel lehet jobb.
Az obikat meg leírta más, hogy nem tudjuk mire használnád és mennyit költenél rá. Én fix obikat használok 70-80%-ban, hogy erőltessem a gondolkodást fotózás közben, plusz szeretem a képminőségben nyújtotta pluszt is. A maradék 20-30% meg turista fotózás a kicsi 12-32mm-essel napközben. Simán elégedett vagyok azzal is, amíg nem kell a kis mélységélesség és vagy rövid záridő esti fotózás miatt.
-
Golota
senior tag
Sziasztok. Van valakinek tapasztalata az újabb Wifi adapterekkel, azaz a class 10-es Toshiba Flash Air, vagy a PQI Air termékekkel? EM5- be gondolkozok a beszerzésén és tennék bele valami kellően gyors micro SD-t. Jó lenne mobilon vezérelni meg képeket letölteni, de nem tudom, miben kompromisszum egy ilyen.
-
Sefter
veterán
"Teddpróbára" keretein belül elhoztam az Oly 300f4-et.
Viccesen néz ki rajta az em5
Hétvégén tesztelgetem, pár próba lövést csináltam vele kézből, de eddig úgy néz ki szerelem első látásra.Ezután el merjem kérni a 75-300-at vagy hagyjam kihűlni az emlékeket előbb..?
-
-
t.imi
addikt
Nikon1-en volt választási lehetőség, egyik oldal 4 színt írt. Na, mindegy, így jár, aki nem olvas manualt

Még annyit, GX7 / 80-t érdemes megvenni alap obival, vagy simán egy váz és használt pana / olympus objektívet vadászni hozzá? 80-ban a stab miatt lényegtelen a gyártó.
Illetve kevés fényben sokat számít pl a cameradecision oldalon említett low light iso gx7- 7xx, gx80-8xx, d3300 13xx?
Remélem érthető, sok volt a napi14 óra
-
t.imi
addikt
válasz
scarabaeus
üzenetére
Szia.
Köszönöm a gyorsat és a megvilágosodást. Ha jól értelmezem, ezen is így van. Bsszus.Az a négy fokozat a szín erősségét határozza meg
-
scarabaeus
őstag
Hm, akárhogy gondolkodtam, nem bírtam kitalálni, milyen effekt ez, a rá adott találatok csak funkciólisták részeként hozták ki, aztán az angolra visszafordítva rákerestem, ott már voltak leírások is a "one point color"-ra, kiderült, hogy ez a szelektív színezés lenne. De ahogy elnéztem a leírásokat, Pana gépeken ez a szín nem adott számú színből álló palettából, hanem magáról a képről választandó, mi a négy szín GF6-nál?
-
t.imi
addikt
Sziasztok!
Olyan okos kérdésem lenne, hogy GX7 /GX80 vázban a "szín egy pontban" menüben mennyi színből lehet választani?
GF6-on sajnos csak 4-ből. -
vki tudna ajánlani (linkkel együtt) oly em5-höz 3rd party markolatot, ami a gyárinál jobb fogást biztosít, és nem horror drága? thx!

-
bigsee
addikt
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Please!

-
Sefter
veterán
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Oly vázam van. Nem az új árra gondoltam 65k körül lenne mindkettő használtan (pana kintről).
Oly-t próbáltam, tetszett is, csak a panát nem ismerem, ezért kérdeztem
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Sefter
üzenetére
Az egy árban azt jelenti, hogy 100 mindkettő? Mert az Oly-t használtan ennek kétharmadáért megkapod, én arra szavaznék, főleg ha csak Oly gépem lenne. Ha van Pana vázad, vagy mindenképpen új kell és egyforma az áruk, akkor én inkább a Panát venném (abban van képstabi, nem spórolnak a napellenzővel és közelebb tud fókuszálni (31 cm) - az Olynál 50 centi a legkisebb, néha jól jött volna a kevesebb).
A véleményem úgy vedd, hogy a Panát nem próbáltam, az Oly 45-öt meg megelégedéssel használom.
-
Sefter
veterán
Van valakinek tapasztalata a panasonic 42.5/1.7 obival?
Oly 45/1.8-hoz képest milyen? Melyiket érdemes? (Egy árban vannak) -
bigsee
addikt
válasz
dioka7
üzenetére
Játszani, kreatívkodni jó, Flickr csoport. Én is most akarok venni egyet.

-
dioka7
senior tag
Sziasztok,
vett már valaki ilyen obit e-bay-ről? Ha igen, akkor milyen képeket lehet ezzel lőni? Ér ez valamit?
-
gabesz839
senior tag
válasz
theporcupine
üzenetére
Igen. Minden panasonic leárazva. Gyorsan rendelek is ☺
-
theporcupine
tag
Nem csak ott. Pana akció van 24-ig.
-
gabesz839
senior tag
Üdvözlet. Aki esetleg panasonic objektívet venne annak érdemes benéznie a 220 volt áruházba. Elég jó akciók vannak.
-
MrChris
nagyúr
Nem értek hozzá.
Régen egy videókamerát használtam erre a célra analóg videó bemeneten keresztül és többen megjegyezték hogy milyen jó a képe. De ennek már 5-6 éve, csak van azóta rendes magoldás erre. Azóta meg már nem webkamerázom, valszeg király lenne a G6 ha lehetne, de a hdmi kimenet nem tiszta kimenet, ráteszi az adatokat... -
rwin5
őstag
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen, de hátha:
Van egy DMC-G6-om az az egyszerű kérdésem van, hogy belehet üzemelni valahogy úgy, hogy webkameraként működjön? köszi
-
Balinov
titán
Srcok, most esett le,hogy az em5 EP10-et, amit meg tavasszal elhagytam elfelejtettem megrendelni. Inkabb Olympus EP-11-t rendelnek, vett valaki mar ebay-rol es van tippje/linkje megbizhato eladohoz?
Olympus.hu-n 9kuvecs, kicsit draga a cucc bonyolultsagahoz kepest, de legalabb tuti eredeti. Megfontolas targya,hogy onnet rendelem, mire megyunk haza, de nem tudjatok veletlen, ott van-e PK ill kivel szallitanak ilyen aprosagot (magyar kiralyi posta, gls,stb?) Gyor lenne a szallitasi cim adott esetben
Koszi az infokat!

-
g_g_g
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
Most így ahogy írod, rémlik, hogy már korábban is volt szó róla, hogy a stabi ronthat a minőségen, főleg rövidebb záridőnél. Ezt is kipróbálom.
Lr-ot egyáltalán nem ismerem, de majd nézek egy-két videót, leírást róla, aztán majd meglátom

Mindenféleképpen megnézem ezt a hisztogram kérdést a kijelzőn, aztán tesztelés, tesztelés, tesztelés....
-
dioka7
senior tag
-
MrChris
nagyúr
Dehogy privi

Nekem is van ilyen obim, 1.8-5.6 között használom, 2.8-on tűnt optimálisnak. Ha elegendő a záridő, vagyis 1/125 vagy rövidebb szerintem ki is kapcsolhatod a stabit, csak lágyíthat rajta.Inkább a Lr-ot ajánlom rawozáshoz, szerintem kezdőként egyszerübb és célravezetőbb, meg hosszú távon is, mint a Ps. A profilok között a natural nagyon Olympusos, míg az élesítés jobb mint a Viewer/vázé és persze a lehetőségek igen tágak.
A kijelzőn tudod megítélni mennyire kell korrekciózni. Hisztogrammal és a kiégés mutatóval lehet segíteni, ezek nemtom vannak e a pl5-ben. Spot fényméréssel is próbálkozhatsz, bár szerintem könnyebb középre súlyozottat korrigálással belőni. Másik esetben mikor sok a fény engem pl a sötétebb területek zaja kevésbé zavar mint amikor kiégett részek vannak az arcon, ezért szinte mindig -⅓-on van. Így nyáron -1fé is előfordul. De a G6-om szenzora eleve gyengébb, kevesebbet lehet/célszerű visszahúzni. -
-
g_g_g
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a választ.
#Balinov Nem is jutott eszembe, hogy a RAW és JPG között lehet ilyesmi különbség. Délután lőttem pár képet RAW+JPG beállítással, holnap majd megnézem mit mutat.
#Lassú Víz Ki voltak kapcsolva amit írtál, plusz rázkódásvédelem is 1/8-ra volt állítva. Ezzel az exponálás beállítással még van gondom, nem igazán tudom, hogyan is csináljam.
Valahogy azt gondoltam, hogy f5.6 - f8 rekesznél lesznek hű de brutál élesek a képek, de ezek szerint ez már sok lehet.#m3ss PS-ben csináltam utólagos élesítést (Smart sharpen) és segített is rajta, bár a PS-t is alig-alig ismerem még. "pixelszinten fokuszfetisiszta" ez baromira tetszett, van benne igazság
de nem veszek tükröset, kiszolgál még ez engem.#MrChris Minden kép "A" beállítással készült, általában jók voltak a záridők hozzá, az 1/100 már valóban határeset. Szenzorstabi be volt kapcsolva, igen.
Ahogy már fentebb is írtam, ezzel az expo beállítással nem állok sehogy, azt hiszem ez lesz a következő amibe bele fogom ásni magam.Mindenesetre -szerencsére- nincs az objektívvel semmi baj (mert ez is eszembe jutott), én meg még tanuljak sokat és majd lesz ez még jobb is.
-
MrChris
nagyúr
Az első kép élességével nekem nincs bajom.
Második alexpós, valóban valamitől nem annyira acélos.
A kislány napszemcsiben, golfütővel picit messze van és 1:1 nézetben keressük az apró szálakat mik így már nem jelennek meg, mintha közelebb lett volna. De itt is feleslegesen szűk volt a 6,3 rekesz.
Negyedikkel nem látok problémát, pont előjön hogy a távolabbi szem (bal szeme) már picit életlen, míg a közelebbi az éles.
A fehér padon ülőssel van valami. Valszeg a diffrakció miatt kicsit életlenné vált, vagy simán bemozdult. 1/100s már egy 45-ösnél kitartott kézzel előfordul. A 2 tengelyes szenzorstabi nemtom ment e, de az se mindig előnyös. Ennél a képnél verőféynben felül kellett volna bírálnod a gépet pl S móddal 1/500-ra vagy A módban 2,8-ra.
Lovas és a sziklás éles, de kemény, kicsit lágyítani kéne a kontraszton.
Jobban kézbe kéne venni az automatikát mert nem mindig arra törekszik záridőben, rekeszben mint ami neked kéne, meg a fénymérést főképp napernyő, fa árnyék alexpóssá tudja tenni, olyankor nem jó a középérték. A lényeg mindig az arcon legyen, hogy elég világos legyen, de lehetőleg ne égjen ki, többi nem számít. Meg a fotós legyen a napnak háttal, ez sokszor probléma, mert az alanyok nem szeretnek nappal szembe nézni, eleve ösztönösen a legtöbbünk úgy helyezkedik hogy lehetőleg hátunk mögül jöjjön a fény ami a fotósnak nem túl praktikus.
-
m3ss
veterán
ahogy balinov mondja elesitesen sok mulik. nem ismerem annyira ezt az obit, de minek akarsz ennel elesebb kepet? teljesen jok, meg profi felhasznalasra is, mar ami az elesseget illeti. eleg sok olyan dijnyertes fotost talalni neten, akinel 1 db eles kep sincs

vagy ha ennyire pixelszinten fokuszfetisiszta vagy, vegyel egy tukros kamerat, nem fogsz unatkozni
a 6. felrement, a 4. is talan kicsit, tobbivel nincs gond sztem. -
Lassú Víz
addikt
Szia!
Kapcsold ki a zajszűrést, az automata árnyaltságot és a témát exponáld ki helyesen. +0,5-1 EV-t simán elbírt a három találomra letöltött kép. A szenzornak nincs akkora dinamika átfogása, hogy az árnyékban lévő embert és a déli napon lévő hátteret is ki lehessen helyesen exponálni. Van már olyan szenzor ötlet, amelyik a szemünkhöz hasonlón más érzékenységgel exponálja az eltérően megvilágított területeket, de szerintem arra még jó darabig várni kell.
Ne rekeszelj f8-nál jobban, mert a diffrakciós lágyulás már érezteti a hatását.
Ne használj erős jpg tömörítést, de gondolom ezt tudod. -
g_g_g
őstag
Sziasztok!
Segítséget, információt szeretnék kérni az itt nálam nagyobb tapasztalattal bíróktól.
Elég régóta olvasgatom a fórumot és az itt szerzett információk alapján vettem egy Olympus E-PL5-öt és utána egy Olympus 45mm f1.8 objektívet.
Igazából amire nekem kell, arra bőven elég, sőt inkább még tanulnom kellene bőven.
Elég sok képet csináltam már, de valahogy mindig bennem van az érzés, mintha nem lennének elég élesek.
Töltöttem fel néhány tesztképet (gépből kiesett RAW).
Az lenne a kérésem, hogy ha ránéznétek, ez így ok, ennyit tud a rendszer, vagy valóban ki lehetne többet hozni még belőle?
(most kizárólag csak az élesség kérdése foglalkoztat)
KépekElőre is köszönöm a segítséget.
-
hokari
csendes tag
Szia! Valami ilyesmire gondoltam, ha ezek méretben sebességben jók.
http://www.ebay.com/itm/SANDISK-EXTREME-SDXC-SD-XC-90MB-S-64GB-64G-64-G-UHS-I-U3-CLASS-10-MEMORY-CARD-/331680605786?hash=item4d39b4665a
http://www.ebay.com/itm/LEXAR-PROFESSIONAL-SDXC-633X-95MB-s-64GB-CLASS-10-FLASH-MEMORY-CARD-NEW-st-/351675862614?hash=item51e183ce56
Erre jársz valamikor a nyáron?
-
Studi
veterán
válasz
hokari
üzenetére
Mennyire sürgős a nagy tárkapacitás? Mert én vennék valami pici SOS megoldást, és rendelnék mellé valami normálisat a sinceritytrading/courtesytrading nevű e-bayes bolttól, másfél hét alatt itt van. Árban ugyanott vagy, mert ők az itthoni ár fele alatt adják, és legalább van két kártyád.

-
-
bigsee
addikt
Akinek van ECG-3 markolata E-M10 MK II-höz, az meg tudná nekem mérni a méreteit? Mepróbálok gyártatni magamnak egyet.
-
MrChris
nagyúr
-
Peetta14
tag
Sziasztok, pana GX7 vázhoz van bevált gyárinál nagyobb szemkagyló? Ebay vagy egyéb linket tudnátok adni? Köszi
-
hokari
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék!
Holnap kellene vennem egy sd kártyát em10-hez, de nem tudom milyet és mekkorát kellene.
Köszi -
Alg
veterán
Köszönöm a tanácsokat nyaralós obi-ügyben
- végül egy 14-42 lett kölcsönbe (12-32-t kerestem de nem találtam eladót, mire visszajöttünk persze lett kettő is).Igazából csak nagyon ritkán éreztem szűknek egy picit, mondjuk nem is nagyon volt idő komponálgatni. Azért ha sikerül a RAW-okból valami értékelhetőt összehozni majd bedobom a kezdőtopicba.
-
Mercutio_
félisten
Pár napig Egerben leszek, ha esetleg valakinek valami a cuccaim közül....

-
hp1950
tag
Sziasztok lehetséges, hogy az em10markII RAW képeket a LR5 nem kezeli?
-
orrlyuk
aktív tag
válasz
orrlyuk
üzenetére
Üdv!
Az archívum kedvéért kis élménybeszámoló:
Pár hete lezúztam az E-PL5-öm kijelzőjét.
Vállalhatatlan szervizajánlatok (hivatalos: 40, maszek 30) után megrendeltem a legolcsóbb alis pótalkatrészt, 30 dolcsi körül volt.
16 nap alatt jött meg, NL postával.
Súlyosan vidéki állapotom miatt végül is megpróbáltam szerviz nélkül, kis segítséggel sikerült is beépítenem (részletek max. pü-ben, annyira nem volt egyszerű).
Szóval "it can be done", a gazdasági totálkár helyett 10k körül megállt az egész katasztrófa.
Közben voltunk nyaralni, egy VF4 segített ki, amin most nagyon gondolkodom, hogy megtartsam-e? (Sok manuális üvegem van, szóval lenne miért.)
-
bigsee
addikt
E-M10 MK II -nél nem találom azt a beállítást, ahol a JPEG képet be lehet állítani, élesség, kontraszt, stb... plusz/minusz. Én vagyok vak, vagy ez nincs benne? (Mintha Oly E-410-nél lett volna ilyen...
) Manuált átnyálaztam, a menüben elvesztem... 
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Balinov
üzenetére
Előkerestem a 2011-es augusztus 20-i légiparádés képeimet. A zöme 200 és 300 mm között készült a Duna partról egy Oly E620 + 70-300 kombóval. Szerintem a 40-150 kevés lesz, mert a videó alapján ezek a katonai vasmadarak jóval messzebb repülnek el a közönségtől, mint Budapesten. Fotózd le amit a földön le lehet, a száguldó gépeket meg éld át Patrikkal a karodban. Szerintem.
-
Balinov
titán
Sracok,
segitseg kellene vagy 5let. Kicsit tanacstaln vagyok.
2 het mulva sz-v lesz itt egy legibemutato, egy kisebb elovarosban, tegnerparttal. itt konkretan
Itt lehet megnezi, milyen gepek lesznek ill. itt egy video a tavalyi show-rol,hogy kb fogalmunk legyenk, milyen magsassagban is repulen el a part felett. Tobb YT-s videot is megnezve ugy tunik, nem tul magasan repulnek. a videon 3perc krul amikor a 4 vadasz elhuz a hegy iranyaba, na az a hegy nincs 250m magas
Namost, EM5 + 12-50-el mennyire eselytelen akarcsak 1-2 gepet is elkapni Auto-ISO-val (1600ig maxolva mondjuk)? Erdemes lenne mondjuk a Nikon 18-105VR-rel megkiserteni a szerencset adapterezve (mittomen, fix pontra fokuszalva, sorozatmod, IBIS belove 105mm-re) Vagy szerencsesebb lenne mondjuk egy kistelet hasznalni ? 40-150 Oly 45-150Pana? Igazandibol oly 40-150-et tudnek venni a Nikon kitobi arabol hasznaltat.
Barmilyen otletet, tanacsot szivesen meghallgatok
udv
B -
dioka7
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Én az Fn gombra raktam, ezt a funkciót, de azt nem tudtam, hogy ha még 1x megnyomom akkor visszaáll

Kösz a tippet, holnap ránézek!
-
totálkezdő
tag
válasz
dioka7
üzenetére
Nekem PL5-öm van és tudtommal nem sok különbség van a két gép között. Az AF/MF problémát én a következő módon oldottam meg: A használati utasításban van egy olyan rész, hogy Button Function (nálam a 79-ik oldalon kezdődik, nálad is valahol azon a környéken kell lennie..
"MENU c S [Button Function]
A hozzárendelhető funkciókkal kapcsolatosan tekintse meg a táblázatot itt: 80. oldal.
A rendelkezésre álló lehetőségek gombonként eltérőek."
a 80-ik oldalon a következő áll:
"MF Nyomja meg a gombot a kézi fókusz mód kiválasztásához. A gomb ismételt megnyomásával visszatérhet az előzőleg kiválasztott AF-módhoz."
Mivel én nem igazán videózok, ezért az MF/AF funkciót a REC gombra "dedikáltam" (de persze lehetne más gombra is). Innentől kezdve ezen gomb megnyomásával válthatok a két funkció között. Ez a beállítás nálam a gép kikapcsolása és újbóli bekapcsolása után is megmarad. SOK SIKERT hozzá! -
Tin_Shield
őstag
válasz
dioka7
üzenetére
1. P mód, más néven Programautomatika. Ha nem piszkálod az is teljesen automata. De ha akarod piszkálhatod a paramétereket (ISO, WB, fénymérés, AF mód stb). Elvileg meg is jegyzi a beállításokat, legalábbis az OM-D (Aztán hogy ez előny vagy hátrány az ízlés kérdése. A digitális korszakom hajnalán teljesen fogalmatlan kezdőként végignyomtam jópár napot a Görögországban egy offtopic géppel és fénycső WB-vel. Ott helyben nem tűnt fel, az akkori gépeken vacak LCD-k voltak, meg egyébként is jellemzően az átnézeti keresőt használtam. A laptop még úri huncutság volt, itthon láttam először a képeket monitoron, majdnem sírva fakadtam, de "vért izzadva" sikerült többé-kevésbé tűrhető képeket reszelnem az elcseszett jpg-kből)
2. Valami egyedi hiba lesz, nem rémlik, hogy ilyesmi panasz lett volna itt, és én sem tapasztaltam a saját gépeimmel hasonlót. Mondom ezt úgy, hogy maximálisan kártyaolvasó párti vagyok, párszor vacakoltam csak a kábelezéssel. -
dioka7
senior tag
Sziasztok! Kezdő vagyok a fotózásban, nemrég vettem egy Oly E-PL6-ot dupla kittel, és van 2 dolog amitől a falra mászok (az egyik típus specifikus csak):
1: Lehet az Oly E-PL6 "iauto" módja annyira intelligens auto, hogy semmit sem enged állítani (vagy legalábbis visszaállítja magát)? Ha átállítom a menüben, hogy autofókusz legyen, aztán meg még kézi is, akkor az működik, de csak addig amíg ki nem kapcsolom a gépet. Ki-be kapcs után már nem úgy megy, hanem csak simán AF módban. Na most ezzel az a bajom, hogy én szeretném állítgatni manuál, de nem mindig, szóval nekem pont ez a beállítás lenne ideális, de mi a hmmva anyjáért áll vissza?!?! Ráadásul a menüben meg el van rejtve, nehogy egyszerű legyen átállítani...
Ha MF módban van, akkor meg csak MF van...
Ugyanez van Témaválasztó módban is, a többiben még nem próbáltam (mármint, hogy vissza áll-e), de amíg tanulgatom, illetve nyaraláskor/családi programoknál főként ez a 2 mód lenne aktív, úgyhogy ez rohadtul zavaró. És persze ezekben a módokban nem enged pl ISO-t, illetve semmit sem állítani. Ti milyen módokat használtok mondjuk egy családi program megörökítéséhez? Amikor nem egy beállított kompozíció van, hanem "csak" kattintgatás, vagy vmi kirándulás, amikor nincs idő állítgatni, csak "lövöldözés" van. ISO-t pl jó lenne feljebb venni, ha olyan helyen vagyok, ahol nem lehet vakuzni (templom/vmi kiállítás), de ugyanakkor nincs idő minden beállítást külön ellenőrizni, tesztelni, mert ugye kevés fénynél a gép a záridőt veszi feljebb, de akkor meg bemozdul... Szóval ilyenkor ti milyen módot használtok?
2: Eddig volt (kompaktban, MILC-ben vegyesen) Nikon, Fuji, Canon, most pedig Olympus gépem. Mindezeket több laptop-PC összeköttetéssel használtam, de miért van az, hogy kb 3-5 alaklomból 1x nem megy át az összes kép a gyári sw-el? Tegnap csak 20 képet akartam átmásolni, 4. próbálkozásra sikerült. Mindig kiírta, hogy megszakadt a kapcsolat. Hát a XXI. században komolyan memória kártya olvasó kell ehhez a bonyolult művelethez? Vagy mi a trükk? Nálatok ez a dolog megy gond nélkül 100/100-szor?
-
zolko74
tag
PANASONIC DMC-GX80KEG-K + 12-32mm Kit 199.990 Ft
Új hozzászólás Aktív témák
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- iPhone topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Arc Raiders
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó Xiaomi Redmi 10 64GB / 12 hó jótállás
- magyar billentyűzet - 162 - 163 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! X870 /R7 7800X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Rampage SHIVA ADATA 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Priviben is jó lesz hátha mást nem érdekel, és köszönöm! 

Esetleg adok egy gyárit 30-ért ajándék E-P3-al.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

) Manuált átnyálaztam, a menüben elvesztem...