- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- iPhone topik
- Huawei Mate 50 Pro - blendemonda
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Smiley
addikt
válasz
kushwavez #37684 üzenetére
En nagyon jol elvagyok 24 vegeig a Monterey-el. Azert ez az M2 Max Studio elegge tetszik. Nekem lehet ez fogja valtani majd a 7700k-t.
@tlac. Kint az uj Mac Pro, innentol kezdve nincs nincs tobbet intel-es gep a kinalatban. Nem gondoltam volna, hogy 2 valtast is at fogok elni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #37594 üzenetére
ok, lemappeltem ezzel. mostmár jo.
https://github.com/corpnewt/USBMap
asszem minden megvanEs működik a Universal Control is!!
naon durca -
válasz
kushwavez #37582 üzenetére
2. alkalomra sikerült.
VoodooRMI-ben lévő SMBus.kextet használtam.Fekete képernyő is megoldódott.
igfxonln=1 volt a működő megoldás (másikat nem próbáltam). -wegnoegpu is beállítottam.Hálás köszönet
Ez alapján jól értem, hogy ha tiltva van az amd gpu, akkor nincs se VGA se mini displayport kimenetem?
-
válasz
kushwavez #37575 üzenetére
Zsenik vagytok
Fent van a gépen a MacOS 13.1.
Töröltem azt a 3 db kextet, amit írtál, folytatódott a telepítés.Arra még rá kell jöjjek, hogy miért akadozik az egész gép. Értsd minden gombnyomás utáni reakció 1-3 másodperc várakozással telik (ilyenkor hallom a ventit is felzúgni rendesen).
-
válasz
kushwavez #37565 üzenetére
Alakulunk
Átmásoltam a kulcs érték párokat. Azt a kettőt nem vettem fel, amit írtál és a megfelelő értékeket lecseréltem.
Most itt akadt el a folyamat (ismétlődik folyamatosan a képen látható blokk).
Mégsem akadt el, tovább ment.
Disk utility-ben nem látszik az ssd,
pedig az NVMEfix.kext is fel van téve… -
attilav2
őstag
válasz
kushwavez #36059 üzenetére
HiDPI-hez most azt a scriptet használom amit linkeltél, de kipróbáltam egy programot ami ugyanúgy képes a HiDPI beállításokat előhozni: BetterDisplay
de ez nem teljesen ingyenes, 5 nap után ha minden igaz korlátozottan fog működni. A leírásban van egy kép miket kell bekattintgatni hogy elérhető legyen a HiDPI. Karácsony óta 2560x1440-es 27" monitorom van, kicsik lettek az alkalmazások / weboldalak szövegei ikonjai, kellett valami megoldás. Előtte egy 23" FHD monitort használtam ott nyilván nem volt ilyen gond -
Pista0001
addikt
válasz
kushwavez #37546 üzenetére
Értem, köszi a segítséget.
tlac: Igazság szerint nem is engem, hanem a kedvesemet. Nem tudja ő se megmondani, azt szereti, és kész.
Részemről a kihívás érdekel, meg hogy ne legyen még egy gép itthon.
Van MacBookja 2 is, de az újabb már M1-es, azon kb lehetetlen megoldani, vagy legalábbis nagy varázslás, úgy hallottam. A másik elég régi, azon rajta is van, de elég nyűgös a masina, kikapcsol sokszor magától, meg ilyenek. Gondoltam ez jó megoldás lenne, a vas is erősebb, ott a nagy képernyő,...
-
-
Pista0001
addikt
válasz
kushwavez #37536 üzenetére
Úgy tudom, az Aperture Mojave-val működik még, újabbakkal nem, ezért szeretnék Mojave-t alapvetően. A High Sierra csak egyel korábbi ennél, ez számomra megfelelő kompromisszum, hogy menjen a jelenlegi gpu-val. Jelenlegi elképzelés szerint semmi másra nem használnám, szóval nagyon nem tartok biztonsági kockázatoktól. A teljes kompatibilitás fontosabb.
Ha más oprendszer EFI-je megzavarja az macOS-ét, akkor inkább az tűnik logikusnak, hogy az legyen az utolsó, nem? Win/Linux dual bootot csináltam már, abban az esetben számomra alap, hogy a Windows-szal kezdek, aztán a Linux a grubbal megoldja amit meg kell oldani. Sajnos macOS tapasztalatom nincs ilyen téren.
-
válasz
kushwavez #37537 üzenetére
Semmi fontos, nagy teljesítmény igényű dolog nincs, pláne nem játék.
Alapvetően windowson nőttem fel, azt tudom használni, ahhoz értek. Ha gyorsan kell megoldani egy problémát, akkor azzal megy. MacOS-t még mindig csak tanulom.1. használt jó állapotú m1 8GB RAM 256GB SSD
~330K, sok gari, jó ssd sebesség, méretre elég. Kevéske ram windows 11 armhez. Elvileg elég, de bizonytalan vagyok ebben.2. használt jó állapotú m1 16gb ram 256 SSD
Minden igaz, ami az elsőre + elég a ram is már jó eséllyel, csak majdnem m2 árában van
~400+3. Használt M2 8GB RAM 256GB SSD:
~470, karcos itt is a memória, "lassú" az ssd (az m1-hez és a nagyobb m2-höz képest). Magsafe, jobb kijelző, jobb webcam, jobb hang. Új design.4. Új M2 8GB RAM 256GB SSD
503K, új és szívességet is kell kérnem hozzá. Nincs több haszon, mint a 3. esetben5. Új M2 16GB RAM 512GB SSD
Ez volna a legjobb. ~640 (ehhez is szívesség kell) és elfogyott a jó árasított istyle ajánlat6. Kapok egy újabb lenovo laptopot a cégnél
Marad a windows, 0 FT. Nyilván anyagilag ez érné meg a legjobban -
atyca
senior tag
válasz
kushwavez #37470 üzenetére
Igen a Clovernél.
Töröltem már a pen-t, nem emlékszem.
Megcsinálom újra, makacs egy bulldog állat vagyok
Időközben az OpenCore verziót is megcsináltam, az se jó...
Az OCAuxban az Os (proci) kijelölés után a generate gombra nyomva minek kéne történni-látszani?
Gondolom az alatta lévő mezőket kéne, hogy kitöltse...
Lehet, hogy a víruskergetőm (Bitdefender Total) blokkolja a dolgokat, mert az első ilyen generate kísérletnél karanténba rakta a progit. -
tlac
Topikgazda
válasz
kushwavez #37440 üzenetére
gigabyte-nál sajnos nem igazán lehet cserélni a wifi modult (cnvi), de egyébként működik a itlwm-mel is
nekem úgy is csak annyi kell, hogy legyen rajta netASRock B560M Pro4
a chipset-tel lehet több problémád lesz, mivel már a 11. genhez készült
plusz mivel a 10. gen-es proci van benne, így a pci-e kiosztása sem ideális
10. gen cpu: 16 sáv pci-e 3.0
11. gen cpu: 20 sáv pci-e 4.0 (az utóbbihoz van tervezve a lap) -
tlac
Topikgazda
válasz
kushwavez #37438 üzenetére
Most összeraktam az utolsó hackli buildemet az utolsó supported generációból (10th gen), itt azért már voltak gondok, pl az USB a lapon nemigen akart működni, de találtam egy nagyon jó toolt USB mappingra Windows alól, ajánlom mindenki figyelmébe:
https://github.com/USBToolBox/toolpont múlt héten telepítettem én is 10. genes intelre a ventura-t és végül ugyanezt a usbtoolbox-t használtam (ezt tűnt a legfájdalommentesebbnek)
bár én aztán kicseréltem később a hackintool generált kext-jére, az mégiscsak 1 darabból áll és codelessuhd630 próbáltad úgy beállítani, hogy az alaplapi kimenetek is működjenek?
nekem azzal vannak problémáim, látszólag jól működik
de pl. sleep után DP-n azt csinálja, hogy egyből van kép, de után kb. 1-2 másodperc után el is megy vagy 20 másodpercre, aztán később ismét van
hdmi-n meg sleep után nincs is
ezek ismert hibák, elvileg az igfxonln=1 paraméterrel fixálni is lehetne vagy másik framebuffer id-vel de egyelőre nem sikerültnálam ez a konfig:
Gigabyte Z490i AORUS ULTRA
i5-10500
AMD 6900XT (ez majd később egyszer menni fog egy am5-ös gépbe) -
general
addikt
válasz
kushwavez #37296 üzenetére
a világon semmit nem módosítottam a hacklin install óta, tegnap este még hallgattam rajta zenét, volt hang. OS-t sem frissítettem, de pont a minap gondolkoztam rajta, hogy egy TimeMachine mentés után megteszem, csak aztán nem mentettem a rendszert sajnos.
ööö, rég volt, NVRAM reset hacklin hogy megy? Bocsánat, tényleg hibátlanul ment, nem foglalkoztam vele jó ideje, és egyszerű felhasználó vagyok, nem foglalkozom vele napi szinten, így nem tudom egyből. Kb újra frissítenem kell az infóimat..AppleALC-t sem tudom most fejből, megkeresem, köszi!
tlac köszi, ezt meglesem!
-
Nite
őstag
válasz
kushwavez #37213 üzenetére
valami nem tokeletes egyebkent! ez a kartya, marmint a wifi_bt teljesen jol mukodott a regi laptopomban, viszont most a BT-vel nem vagyok elegedett, az airpods-on keresztul akadozik a hang, de csak neha, 2 percenkent par masodpercre, egyebkent windows alatt is a bootcamp-es driverrel...
egyebkent siman elkepzelheto, hogy 80cm mar messze van, mert ha belehajolok a nyitott gephazba akkor nincs problema
ezek szerint a wifi antennajat nem hasznalna a BT, azt kivezettem termeszetesen a gephazbol, pedig ilyen asus aio-bol van, tehat alabol sincs szabadon... de azert a BT hatosugaratol elvartam volna egy 5 metert
-
DIEGO15
őstag
válasz
kushwavez #37168 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
A scanpolicy helyes értéken van, többször ellenőriztem.
Végignéztem több youtube videót, ami konkrétan erről szól, majd végigmentem lépésről-lépésre a dortania leíráson, külön a kaby lake részen és külön a HP gépekre érvényes részeken. Mindent úgy csináltam ahogy a videón és a leírásokban van, de sajnos továbbra sem listázza a bootolható partíciók között. Kizárólag a windows jelenik meg ott.
A legtöbb amit elértem, hogy sikertelen bootolás után a pendrive-on létrejön egy text fájl benne ezzel:
"00:000 00:000 OCS: No schema for SerialInit at 5 index, context <Debug>! "
Ráguglizva csak annyit derítettem ki, hogy config.plist gond van. Azonban így, hogy nem értek hozzá, nem tudom mit kéne benne állítani. -
eladohardver
őstag
válasz
kushwavez #37166 üzenetére
"GPT (GUID) táblában kell lennie a diszknek."
Az a helyzet, hogy nem emlékszem, hogy lett e volna formázásnál ilyen lehetőség hogy kiválasszam, hogy MBR vagy GPT... De Tisztában vagyok vele, hogy nem MBR-re kell formázni...
"Amikor ráviszed az egeret mit ír ki?"
A telepítési oldalon, mikor már a disk bigyurka (disk utility?) ahol formázni lehet be van zárva azt írja....
The Update cannot be installed on this computer.
Vagy a disk utility-ben lévőt kérded?
Holnap kapok DVD helyére bepattintható hdd keretet, és megpróbálom egy másik HDD-vel újra....
Fájlokat innen szedtem, vmware-ben macos 10.12 ben lehúztam a monterey -t és elkészítettem a pendrive-ot clover configurator-al bemountoltam EFI-partíciót ami tök üres volt becopyztam az enyémhez való EFI mappát... És ennyi... -
attilav2
őstag
válasz
kushwavez #37048 üzenetére
Sikerült OC-val bebootolnom! Az SB model disabledre állítása segített, j160-al nem ment.
Első próbálkozásra restartot kaptam, majd a Dortania OC guide segítségével OC auxiliary tools-al újra készítettem az EFI-met, figyelembe véve a filevault-ra vonatkozó részt is, így már bebootolt a rendszer OC-vel. Mivel alapból karakteres felületű az OC ezért a Dortania-t követve belőttem az OC GUI-t. Öröm és bódottá.
Clover alatt MacPro7,1-es SMBIOS-t használtam, OC alat iMAC 20,1-est állítottam be, írja a "Mac névjegye" alatt hogy 27"-os 5k-s retina kijelzőm vanPedig valójában csak az aláírásomban levő monitoron megy a rendszer 23"-on FHD-ban.
-
válasz
kushwavez #37046 üzenetére
Fejlemény van. Gondolkoztam rajta, hogy mit csinálok másként, mint egyébként.
HDMI-n kötöttem össze a VGA-t a monitorral. Kicseréltem DP-ra. Láss csodát működik, jön a hello felirat.
Állítom be a billentyűzet kiosztást, megfagy
Próbálom újra már a régió beállításnál megfagy.
Nulláról újrakezdem a telepítést (NV reset volt természetesen)... már a hello feliratból csak a "h"-t jelenítette meg. Lefagy
-
válasz
kushwavez #37035 üzenetére
Igen, a leírás szerinti -v és másik paraméter mindig beállítva, ha baj van, tudjam nektek az infót továbbítani segítségkéréshez.
Nem emlékszem pontosan 4. vagy 5. újraindítás után töltöget ezerrel bejönne a telepítő képe (gondolom), fehér háttér és bal felső sarokban az egér, ami már második próbálkozásra az alap töltés van folyamatban formában fagyott meg. Nyilván nem reagál semmire.
Találtam hasonló problémát évekkel ezelőtt (1-2) másnál is, valaki írta, hogy a fakesmc volt a megoldás...
-
-
attilav2
őstag
válasz
kushwavez #37019 üzenetére
Na rájöttem hol lehet megnézni milyen cuccok vannak a gépben, CSR8510 A10 a dongle chip verziója.
A BlueToolFixup.kext kell a működéséhez, néha hash hibára hivatkozik a rendszer, ilyenkor nem hajlandó párosítani/csatlakoztatni/bekapcsolni a BT-t, de restart és Clover nvram reset nálam megoldotta. MacOS update alatt lehet h nem fog működni(nálam nem ment), de az update elkészülte után egy nvram reset megoldotta. Ezek a rigolyái vannak de alapvetően jól működik. -
attilav2
őstag
válasz
kushwavez #37019 üzenetére
Sima feketeképernyős az nvram error, az oc grafikus felület bebootoolása előtt kapom, az oc gui be sem bootol. A Quickemu által generált OC efi bebootol, viszont a boatolás a filevault jelszó beírása után nem sokkal akad el, erről raktam be képet. Lehetséges hogy az OC leírásod már nem működik, annyit változott közben az OC, szerintem simán elképzelhető. Azért kipróbálom még OC Configurator-ral hátha. A Quickemu-s OC-nál nyomtam nvram resetet, de ugyanúgy elakadt a filevault jelszó beírása után.
Egy eWent 1085 a dongle, a konkrét CSR chip verziót megnézem majd Linux vagy win alól, most Mac alatt vagyok, itt nem tudom hogy/mivel kell megnézni.tlac: OC auxiliary tools-al OC configurator-ral vagy ProperTree-vel készítetted a configot ?
-
attilav2
őstag
válasz
kushwavez #37016 üzenetére
OC auxiliairy tools-al mar létrehoztam egy OC-efit (a windowsos leírás alapján), de valami nvram hibával nem indult. Aztán próbálkoztam a dortania féle leírással is(propertree) ezeseben is fekete képernyőt vagy nvram hibát kaptam. Megnézem OC configuratorral macOS alatt készítve mire jutok.
-
attilav2
őstag
válasz
kushwavez #36993 üzenetére
Közbe rájöttem hogy az OC auxiliary toolsban hol kell generálni az smbiost meg a serialokat.
"Pi" rész bal oldalt, Generic fül és itt lehet választani smbiost és generálni serialokat, ezt az SMBIOS fülön kerestem mert ez van a leírásban, de nem ott kell generálni. Próbálkoztam Symiley opencore efi mentésével, újra generáltam a serialokat OC toolsban, smbiost is váltottam, de így sem sikerült használható eredményt elérni, nem kezdőknek való az OC, több időt kell rá szánnom. Egyelőre marad a Clover, azzal jól megy a rendszer. -
attilav2
őstag
válasz
kushwavez #36979 üzenetére
Megy a Cambridge silicon radio bt dongle MacOS alatt
Ehhez annyi kellett hogy lementettem a Quickemu által generált Qemu virtuális gép efi-jét, utána kerestem a csr dongle-k működőképességének hackli alatt és több fórumon írták hogy működésre bírhatók a megfelelő kext-ekkel. A qemu vm opencore efi-jében megvolt a megfelelő kext, amit a natív hackli Clover efi-jének megfelelő mappájába másoltam és reboot után megy a BluetoothPersze először a Qemu-vm ben teszteltem a csr dongle-t, átadtam a vm-nek, és szépen működött, na gondoltam akkor ez natívban is menni fog, igazam lett. A szükséges kext a csr donglék működéséhez: BlueToolFixup.kext
-
attilav2
őstag
válasz
kushwavez #36977 üzenetére
Az alcid=2 vel megy. De alapból digitális kimenetre volt állítva, átraktam analógra és egyből lett hang, az előlapi fejhallgató kimenet is megy. Bluetooth(Cambridge silicon radio chipes, usb-s)viszont nem megy, erre van vmi tipped ?
FileVault-ot bekapcsolhatom, nem okoz gondot ? Kell valami extra hogy hackintoshon működjön ? Nálam minden lemez titkosítva van(linuxok, windows).
-
attilav2
őstag
válasz
kushwavez #36971 üzenetére
A linuxos Qemu MacOS vm-ben megcsináltam az offline telepítőt cloverrel, szépen felmászott, az RX550-nel nincs gond egyelőre, fhd-ban adja a képet(a monitorom fhd). Telepítés után nem volt net, de a windowsos leírásban említett realtek kextet bemásoltam a megfelelő helyre és lett net, felraktam a hungarian pro billkiosztást(Hungarian PRO PC) így a @ jelet be tudom ütni. Hang egylőre még nincs, még küzdök vele.
"Monterey desktop Haswellen már nem támogatott, csak laptopon úgy tudom."
Szépen megy az asztali haswell i3-4160-on. Úgy érted hogy a prociba integrált vga nem támogatott ? Mert nem azzal használom. -
Gabady
aktív tag
válasz
kushwavez #36928 üzenetére
Amit betettem 2 fotót, és írtam sorokat. Igazából még intel wifim van és az elég döcögősen akart menni. Egyelőre marad a Big Sur, ez mind a két gépen stabil. A TimeCapsule valóban úgy működött, hogy kettévettem a vinyót és egyik partíciót a gépnek, a másikat pedig a laptopnak hagytam és működik. Bár a jogokkal voltak problémák, de sikerült ezt is eszközölni
Amúgy egy Dell Latitude 7480-ról van szó, i5-6300u, 16GB DDR4, UHD520, 500GB Nvme.
Config.plist -
Gabady
aktív tag
válasz
kushwavez #36923 üzenetére
Nem jön, be is tölt a rendszer, csak kb 2 perc a boot idő. Viszont meguntam a genyózást és ezzel a friss OC-val és configgal visszatettem a Big Sur-t, azóta hibátlan, gyors. Egyelőre marad mind két gépen a 11.6.3
Más:
Van külső laptop vinchesterem. Ezt mind két gép esetében használhatom biztonsági mentés készítésére? -
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #36850 üzenetére
Vagy ha nem félsz a Terminaltol akkor
sudo smartctl -a /dev/diskX
(ahol az X a lemez száma, diskutil list megmutatja). Install Homebrew, aztánbrew install smartmontools
Nekem ez a leglegitebb. Kiír mindent isha azt látod, hogy "No Errors Logged" akkor probably nem disk hiba
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- LG FLATRON L1942s 19"-os 1280x1024-es monitor eladó
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged