- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Senator
aktív tag
En 2012 óta használók Tuxera NTFS-t teljes megelégedéssel...
-
Senator
aktív tag
válasz
Perbal1 #37938 üzenetére
Elitedesk G4-hez pedig van insanelymacen 100%-os EFI, raadasul frissitik is a mai napig, az ember pedig nem kispályás aki maintaineli az EFI-t. Nekem is Elitedesk G4 van, hibátlan. [link]
Még valami az Optiplex 3080-ban realtek hálókártya van, az Elitedesk-ben pedig Intel ami nem mind1, legalábbis nekem nem. -
Senator
aktív tag
Leírta, hogy 10. gen-ig van kompatibilitás világosan. Én pedig ajánlottam egy költséghatékony, könnyen telepíthető 8 gen gépet, 2. m2 slottal SSD-nek, 6 maggal, alacsony fogyasztással, wifi+bt kártya slottal, fullra kész OC EFI-vel amit csak fel kell rakni egy telepito pendrivera ami lehet Catalina-tól Sonomáig bármi. Mi a gond?
-
Senator
aktív tag
-
Senator
aktív tag
Konkretabban? Pl a pendrive nem is lathato a bios boot menuben vagy lathato de a boot folyamat elakad?
-
Senator
aktív tag
Choosing a Compatible NVMe SSD for your Ventura System Drive
[link] -
Senator
aktív tag
válasz
general #37295 üzenetére
Ahogz tlac is mondta, ubuntu linux iso letolt, balenaetcher-rel kiir macos alatt pendrivera, bebootolsz rola. Felso menusor jobb sarkaban lehet varialni a hangbeallitasokkal, vagy egyszeruen az also dockrol elinditasz egy bongeszot youtubebal es megnezed van -e hang. Ha nincs, nyomsz egy winkey-t, keresobe beirod beallitasok vagy settings, ott megnezed a hangbeallitasokat aztan kb ennyi, baromira pilotavizsgas
Egy hackintosht ossze tudsz hozni, egy linux live usb-t meg nem? Nemar
balenaEtcher -
Senator
aktív tag
A lassu boot ido igy latatlanban elofordulhat, hogy a samsung ssd firmwarejeben levo bugos trim es a macos trm egyuttesenek koszonheto. De lehet mas is, majd a verbose boot utan okosabbak leszunk.
-
Senator
aktív tag
válasz
RaZroX #35951 üzenetére
Hm... ami az intel power gadgetet illeti, a system preferences/security & privacy alatt a general fulon nem mondja, hogy kernel extension blocked es ra kell nyomni az allow gombra? Azert fura, hogy nem mukodik, mert nekem 2. gener'cios intel i5-2520m-mel, high sierra alatt is mukodik a power gadget egy osregi lenovo x220-on. Valami nagyon el van szabva azzal az installal... Most mar van egy tuti opencore-od, miert nem rakod fel clean installal a big sux-ot? Gondolom orulsz, hogy megy vegre es nincs kedved vele szivni...
-
Senator
aktív tag
válasz
RaZroX #35948 üzenetére
Megneztem a kextjeidet azok az USBInjectAll kivételével mindegyik a legfrisebb stable verzio... nekem az ACPI folderedben levo ssdt.aml nem igazán tetszik, de az OC config.plist-ben könnyen ki lehet ezeket a dolgokat kapcsolgatni, csak rakd át disable-re, viszont lehet akkor nem fogsz tudni ujra bootolni, arra nezz ra elso korben. Installaltal mar valamilyen softwareket a gepedre vagy teljesen clean az install?
Ha az SSDT-UIAC-ot nem te generáltad hackintool-al, akkor azt is átkapcsolhatod disabled-re, viszont az USBInjectAll.kext-et hagyd Enabled-en. Mellesleg a jelenlegi beállításoddal mindegyik USB portod jól működik? Van USB3 sebesség ott ahol kell? Most nincs már meg fejből az IOreg-ed és mennem kell... így hirtelen ezek jutottak az eszembe. -
Senator
aktív tag
válasz
RaZroX #35945 üzenetére
Szivesen!
De azért befolyásolja-befolyásolhatja a rendszer általános responsiveitását vagy, hogy mondjam, érdemes erre később ránézni de nem egetrengető ha nem melegszik nagyon a cpu mert mondjuk nem veszi vissza magát ha nem csinálsz cpu intenzív feladatokat vagy ha nem turbo boostol fel 3.8 ghz-re amikor kell... Nálam a DELL 5060 Micro i7 8700T-vel így néz ki, működő XCPM-mel.
senator's Micro IOREG -> [link]
-
Senator
aktív tag
válasz
RaZroX #35944 üzenetére
Jónak tűnik az IOreg... XCPM nincs, csak AppleACPICPU ami nem feltétlenűl rossz, de felbombázhatnál egy Intel Power Gadget 3.70-et, hagy futni a gépet idle-ben és tolj róla egy screenshot-ot, aztán a felső menüsorban lesz olyan, h Max Frequency, All thread frequency nézzük meg mit csinál a procid....
De ez ráér később is...
Ha nem stimmelnek a min-max MHz-ek akkor...
SSDTTime-mal [link] kellene generálni egy SSDT-PLUG.aml-t és bebombázni az ACPI-be és újra nézni mit csinál a proci Intel Power Gadget-tel... Ehhez kelleni fog egy full DSDT.aml is... -
Senator
aktív tag
RaZroX-002-FULL-EFI.zip -> [link]
- Az ssdt.aml lecserélve (SSDT-PLUG-DRTNIA.aml a CPUPM-hez)
- ResetLogoStatus Yes -> NOuj config.plist a helyén, amit te csináltál átnevezve config-RaZroX.plist -nek
Cseréld le a teljes EFI foldert, shutdown, Clean NVRAM és próba újra.
Azért a most működő EFI folderedet mentsd el előbb.
Viszont kétlem, hogy a CPUPM-ed rendben lenne... kellene egy ioreg...
IORegistryExplorer-v3.02.zip -> [link]
Elindit majd save as és told fel valahova...A merevlemez ikonokra meg amelyik bugos, nyomj egy CMD+I-t, es a Get Info ablak bal felső sarkába ahol a merevlemez ikonnak lennie kéne huzz oda egy icns-t a kitömörített icns.zip-ből és lássuk megjegyzi -e?!
icns.zip -> [link] -
Senator
aktív tag
válasz
kazsmerlaca #35519 üzenetére
Music in the fire... rendesen megleptél, nagyon igényes muzsika, gratulálok!
Kurva nagy like-ot kapsz érte
-
Senator
aktív tag
válasz
fiATHaLON #35503 üzenetére
Nem. A verbose mode nem safe boot. Szóközt megnyomod clover boot menüben és ott lesz az első opciók között h verbose, kijelölöd majd utána boot os x with selected options.
Te ezt a gépet nem a Tamástól vásároltad?
Egyébként meg a sparsimage - sparsebundle restoreolhatü disk utilityvel. -
Senator
aktív tag
válasz
fiATHaLON #35496 üzenetére
Ha van elfekvőben egy bármilyen üres ssd-d én a helyedben először arra csinálnék egy próba telepitést és az összes többi fontos meghajtóról lehúznám az áramkábelt vagy deaktiválnám telepités előtt, nehogy félrenyúlj a disk utilityben és lezúzz valamit amitől ideges lennél
A most működő EFI folderedet több helyre is lementeném becsomagolva biztos ami biztos... Aztán ha kész az usb telepitő csak visszamásolod az EFI-t a Pendrive EFI particiojara és megprobalsz egy telepitest egy üres meghajtóra, nehogy időközben az informatika ördögének áldozatává válj és a végén egy lassan bootoló de működő macos helyett lesz egy be se bootoló géped és dolgozni sem tudsz ... Aztán a clean install után átnézhetjük az EFI-t de csak ha elárulod hol időzik sokáig a boot során (-v boot-argumenttel bootolj és fotó arról ahol megáll mert valahol biztos megakad hosszabb időre, a 1.5 perc az nagyon sok)... Még egy antik szalagos meghajtóról is gyorsabban bebootolna bármi ennél, nem hogy ssd-rőlSok sikert és "jó szórakozást" !
-
Senator
aktív tag
-
Senator
aktív tag
válasz
szocsaba #35477 üzenetére
iServices nincs mukodo nvram nelkul. Igen a reboot az újrainditast jelent, mi mast?
Ha Cloverezel akkor ez kell neked: EmuVariableUefi-64.efi
Ezzel lesz emulált nvram-od, azaz az EFI particiod gyokereben lesz egy nvram.plist-ed. Lehet kell még valami ahhoz, hogy be is legyen rendesen töltve bootkor a tartalma, majd viktor001 megmondja, sorry de idejet nem tudom mikor lattam Clover-t utoljara nem emlekszem pontosan.
Ha OpenCore akkor a configban kapcsold be ezeket:
LegacyEnable, LegacyOverwrite, LegacySchema
Illetve nézd át a Dortania guide-ot emulated nvram témakörben.
Hackintoolt ha elinditod, van egy NVRAM fül, ahol ilyeneket kellene látnod ha működni fog az nvramod. -
Senator
aktív tag
válasz
kabalababa #35382 üzenetére
BigSur-hoz csakis OpenCore... Mojave szerintem teljesen rendben van, nekem is az fut az Acer hackbookon. Egy másik meghajtón tudsz gyakorolni a BS + OC config témával és amikor összejön akkor le tudod cserélni biztonságosan a Mojave-t ha annyira szeretnéd.
Ha elakadsz OC-val majd segítünk...
Ami a bootloadert illeti ez a saját privát véleményem, nem szeretném ha flame lenne belőle, köszi. -
Senator
aktív tag
válasz
kushwavez #35380 üzenetére
@viktor001 mondjuk egy BigSur telepités előtt azért nem árt egy overall kext upgrade
én néha ki szoktam próbálni az új kexteket főleg ha valami olyasmit látok a changelog-ban ami felkelti az érdeklődésem, de ha stabil akkor én sem piszkálom... Tulképp a BigSur is OC 0.60-tól felfele bármelyik OC verzióval megy és telepíthető, arra kell figyelni, hogy a VirtualSMC-nek kellhet bizonyos configokon a vsmcgen=1 boot argument illetve OC 0.63 előtt a Misc/Security-ben a SecureBootModel-t Disabled-re a DmgLoading-ot Any -re kell állítani különben nem fog menni az install.
Az OC 0.63 viszont nekem nem jött be, olyan mintha egy konstans microlag lenne a rendszerben, ugyhogy egyelőre maradok a 0.62-nél az kiválóan teszi a dolgát. -
Senator
aktív tag
Kext Updater -t nem használjátok? Letöltés: [link]
Azon kívűl amit a neve is elárul, lehet vele boot EFI illetve más driveokon lévő EFI-ket is mountolni, Nightly verziót is lehet bizonyos kextekből tölteni (azt hiszem 6 v. 8 óránként fordítja a nightlykat újra a server), tudsz Clover, OpenCore Stable/Nightly alap EFI foldert gyártani, fel lehet rakni a menu bar-ra... én imádom, kb az első appok egyike amit clean install után felrakokNéhány screenshotot benyomok róla, íme;
-
Senator
aktív tag
-
-
Senator
aktív tag
válasz
general #35293 üzenetére
Ez egy jó kérdés, log nélkül elég nehéz lesz erre bármit is mondani. Ha fstab-ban megcsinálod, hogy ezek a vinyók ne mountoljanak automatikusan, akkor nem kellene le-fel pörögniük sem. Olvass vissza 1-2 oldal-t viktor001 leírta, hogy kell az /etc/fstab-ot megszerkeszteni és le is tesztele igaz Catalina alatt.
De itt egy leírás angolul: [link]
Nyilván az exfat cserélendő apfs -re ha arra van formázva, vagy az adott filerendszerre ami található az adott disk-en. -
Senator
aktív tag
Létezik egy új tool aminek a neve ANYmacOS, hasonlo mint a gibmacos csak GUI-val és le tudsz szedni bármelyik SEEDből telepítőket és el tudod készíteni belőle az installer-t.
A Make Installer működéséhez ki kell kapcsolni a GateKeeper-t és System Integrity Protection-t (SIP), egyébként csak a Download funkció megy.
SIP disable Catalina és visszafele
csr-active-config 67000000
SIP disable Big Sur esetén
csr-active-config FF0F0000
REBOOT és Clean NVRAM (FONTOS!)
GateKepper disable, terminalba
sudo spctl --master-disable
ANYmacOS download
[link] -
Senator
aktív tag
-
Senator
aktív tag
Nálam megállt a tudomány miért csinálja neked BS alatt ezt a ramzabálást, Catalina alatt meg miért nem... ezért gondoltam a BL cserére hátha bejön. A telefon syncnél valóban lehet hálózati hiba de akkor felmerül a kérdés, hogy utána miért tér észhez pár perc elteltével? A hálózati problémák ritkán szokták önmagukat kijavítani
Ez azon a gépen történik ahol ki kell kapcsolnod a BT-t a csatlakozáshoz? Ha igen időközben eszembejutott, hogy saját usb mappingot használsz vagy usbinjectall-t? Mert a native bt+wifi kártyán pl a bt meg sem mukkan addig amig normálisan meg nem csinálod az usb mappingot, csak a wifi része megy.
Visszatérve a BigSur RC1 vs. Safari youtube video problémára én az előbb kipróbáltam, 3db 4k video + 1db fullhd két külön monitoron ablakban persze ezt az eredményt produkálja nálam. A vas egy Dell 5060 Micro i7 8700T 32GB Ram, UHD630. Ennek a té gepeden sem kellene sokkal rosszabbnak lennie. Csak az a rohadt jó kérdés h mi... Ennyire szarul lenne támogatott a HD530? Azért az vér ciki... -
Senator
aktív tag
válasz
kushwavez #35248 üzenetére
Hát nem tudom, eléggé keményen nyúzom a BS-t és bár nem ugyanaz a generációból való a gépünk +16GB rammal több van az enyémben (csak azért mert így jobb a lelkemnek, reális oka nincs) de az egyetlen különbség ha jól emlékszem, a BL amit használunk és mivel tudom, hogy jóban vagy az OC-val is meg a Cloverrel is... ha átállnál OC 0.62-re vagy 0.63-ra azzal is ezt csinálja a géped? A telefonos syncelős dolgot naponta amikor eszembejut kipróbálom idáig még egyszer sem történt amit demoztál fentebb egy videódban (kopkop), továbbá soha nincs egy deka swap-om se aminek 16GB rammal sem szabadna lennie, de a többi gépemen sem tapasztalok swap-ot pedig azokban 16GB (ősrégi Acer 772G) van sőt a legrégebbi X220-amban csak 8GB HSierrával azon van néha, hogy swappol... Én megpróbálnék a helyedben egy OC-t, egy NVRAM törlést, hogy mit csinál úgy a memóriával a géped. Ha már kipróbáltad ezt akkor nem szóltam vedd úgy
Nagyon nem rendeltetésszerű, hogy egy videó felzabálja a ramodat... finoman fogalmazva
-
Senator
aktív tag
Nálam lehet csatlakozni az iPhone 11 hotspotjához bekapcsolt BT mellett is csont nélkül aktív BT kapcsolatok is vannak (egér, trackpad), továbbá ha irok egy SMS-t iphone-on az azonnal megjelenik az iMessageeben. Airdrop is tökéletes, továbbá a finderben is látom a telót.
Ilyen kártya van a gépben átalakítóval (BCM94360CS2). Persze azóta van már belőle NG verzió amihez nem kell átalakító.
[link]Viktor001:
Kext-ek legújabbak? -
Senator
aktív tag
Az jó, a DP mindíg működik ezért szoktam én is rá már jó ideje, ez jó hír köszönöm szépen
Próbéd meg, hogy bemész az iMessage preferences-be (cmd+,) iMessage tab és ott van pipa az Enable Messages in iCloud előtt? Ha van próbáld meg, hogy megnyomod a Sync Now-t. Ha nem megy, akkor pipa kivesz, kicsit várj aztán tedd vissza a pipát. Nekem ez megoldotta amikor ide-oda bootoltam catalina és big sur között, amitől nálam is volt, hogy megkattant a messages meg a photos is. Amúgy milyen wifi+bt kombót használsz? Gondolom BCM94360NG vagy valami gyári apple kártyát átalakítóval?... -
Senator
aktív tag
Aha, szóval te is érezted... Viszont BS alatt nincs, és Mojave alatt sem emlékszem... Iris Plus Graphics 655-tel is volt lag
pedig az jóval erősebb.. Namind1... Köszi az infót, mert agyalok mostanság azon, hogy kéne építeni valamit ... persze semmi szükségem rá de valamit muszáj csesztetni
Minden kimeneted műxik DP HDMI? Dual monitort használsz? Displayport, HDMI audio-d van?
-
Senator
aktív tag
-
Senator
aktív tag
válasz
kleinguru #35181 üzenetére
Ez így van, az iMessage + Facetime-on keresztüli gsm hívás akkora ötlet mint a ház én is imádom. De ahogy elnézem szépen kezdik "átmenteni" a Windows 10-be ezeket a funkciókat a macOS-ből... mondjuk megtehették volna már jóval előbb, nincs abban semmi gáz ha lemásolunk valamit ami fasza, más is azt csinálja
-
Senator
aktív tag
Najó azért 5700XT + 8700K "kissé más világ" mint az UHD630+8700T
Amúgy melyik brandtől van az XT? Nekem Catalina alatt tökmind1, hogy Chrome, Ffox, Opera... mindegyikkel egy idő után érezhetően ráül az egész rendszerre egy minimálisan de azért érezhető lag. Ez BS alatt nincs egyelőre, akármit csinálok, kicsit 10.4 Tiger feelingem van a régi szép időkből.
-
-
Senator
aktív tag
Ahogy Viktor001 is írta, nekem is szépen belassult .7 óta, de előtte sem volt egy bizonyos idő után túl gyors.. A user xperience sokkal komolyabb Big Sur alatt, kattintasz és bamm ott van, a multitaskingot is jobban bírja, nekem konkrétan még nem lassult be úgy mint a Catalina pedig most már fent van minden ... Pl Safari jóval gyorsabb nálam, görgetéseknél nincs nyeklés-nyaklás, ha rengeteg tabod van youtube-bal kinyitva akkor sem lassul be... Persze még elcseszhetik a poén kedvéért
Azért várjunk még 1 hetet addig kap extra nyúzást, meglátjuk belassul -e úgy mint a 10.15.7. A CPU, GPU is jobban muzsikál, magasabbak a GeekBench / Cinebench pontszámok és ez érezhető is kivételesen a napi felhasználás közben. Azonban valamit variálhattak az USB-vel mert a port mappingem nem teljesen úgy muzsikál mint 10.15 alatt, valszeg létre kell hozni egy újat... Mindenesetre a sleep problémám emiatt van, ami Catalina alatt gond nélkül működik.
-
Senator
aktív tag
Sok víz folyik le a dunán ~5 év alatt amit saccolunk még a.hackli világnak majd meglátjuk... Azért az MS is nagyon szépen belehúzott az utóbbi időben, Linux is van a világon... nem lehet tudni ~5 év múlva melyik OS lesz nekem, neked, bárki másnak az ideális választás. A Big Sur-ról sem gondoltam korábban, hogy várni fogom, hogy letúrhassam a Catalina-mat és pont emiatt nem tartok semmit sem elképzelhetetlennek a jövőben
-
Senator
aktív tag
válasz
RaZroX #35180 üzenetére
Én 10.4-gyel kezdtem, nagyon szerettem
Viszont is ugyanerre jutottam mint Te, rakosgatom is már félre havonta amennyit éppen sikerül, cirka 5 év alatt azért össze lehet rakni annyi zsetont amennyi kellhet majd egy minire vagy mbair-re megfelelő mennyiségű rammal + applecare-rel. Azt mondjuk az eredeti Mac-ekben baromira rühelltem világ életemben, hogy egyszerűen nem merem megvásárolni applecare nélkül, tapasztalat... viszont az is tény, hogy soha nem vártam 2 napnál többet garanciális javításra, igaz ez még 2012-2013-ban volt, friss tapasztalatom nincs. Az egyetlen almás termékem egy iPhone 11 összesen..
ja meg egy magic trackpad 1 slussz
-
Senator
aktív tag
válasz
kleinguru #35176 üzenetére
Egyetértek veled
De én 2006 óta annyira jól érzem magam macOS alatt... nem szívesen válnék meg tőle... De itt a HP Omen-em azon Win10 fut azzal is teljesen elégedett vagyok, pont nulla problémám van vele, csak egyszerűen nem szeretem az ablakokat csak ha játszhatnékom van
-
Senator
aktív tag
válasz
kushwavez #35145 üzenetére
Na hát ez az, hogy catalina 15.7 alatt megy nekem is a hevc big surral ugyanazzal az efivel nem
ujrainstallaltam a beta 10-et, felraktam a beta 3-mat is, smbiost cseréltem, opencore-t frissítettem 0.62-re teljesen tökmind1, hogy mit csináltam, hevc akkor is hevc unavailable. Aztán eszembejutott egy régi boot argument ... shikigva=32 shiki-id=Mac-7BA5B2D9E42DDD94 és lett hevc... de, hogy miért kell big sur-nak, mert se mojave se catalina alatt nem kell azt nem tudom.
Nálam egyébként elég tűrhetően megy a cucc, Geekbench eredmények is rendben vannak nagyon, youtube-bal semmi problémám nincs, tulajdonképpen egyelőre meg vagyok lepődve eléggé... A design-tól hánytam nagyon sokáig, most valahogy kezdem azt is megxzeretni. Én OpenCore-ozok már a 0.54-es verzió óta, jól elvagyok vele -
Senator
aktív tag
válasz
kushwavez #35143 üzenetére
Mint már tudjuk, nem jött
Pedig egészen jól teker, nekem beta 10 van frissen telepítve. Az egyetlen furcsaság, hogy a videoproc a HEVC encode-decode-ra unavailable-t ir, catalina alatt meg available, gondolom valamit elcseszhettek valamelyik beta-ban, mert a legeslegújabb általam fordított WEG-nel sem megy. UHD 630-at használom a VDA-ra meg azt írja, hogy fully supported
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Delta Force (2024)
- Sorozatok
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest