- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- iPhone topik
- Huawei Mate 50 Pro - blendemonda
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlac
Topikgazda
válasz
general #37355 üzenetére
régen csináltam már, nem emlékszem a részletekre
de a lényeg az lenne, hogy minden usb-t egyesével végig próbálgatsz, amiket használni akarsz és akkor ott meg kell jelennie az eszköznek, max 15 lehet
az lehet, hogy 15-nél az usbinjectall ellenére sem lát többet a macos, ekkor tudod azt csinálni, hogy ideiglenesen letiltod egy részüket, hogy előbukkanjon az usb-c és akkor azt már tudod mappelni
[link]
flag -uia_exclude_hs: excludes all HSxx ports
flag -uia_exclude_ss: excludes all SSxx ports -
tlac
Topikgazda
válasz
general #37348 üzenetére
usb sok helyen félrecsúszhat
-pl. valami nem támogatott usb vezérlőd van
-nincs jól beállítva a bios (ehci/xhci handoff)
-valami acpi átnevezés még hiányzik ([link])
-nem megy az usbinjectall (pl. nem támogatott smbios)ha az előbbiek rendben vannak már, akkor azzal lehet továbbmenni, hogy ideiglenesen letiltod pl. az összes usb2-t, hogy beleférj az 15-ös limitbe
ha így már megjelenik, meg tudod csinálni a mappalést -
gbart123
csendes tag
válasz
general #36673 üzenetére
Szia!
Sikerült működő képessé tenni a gépet. Én is ugyan ebbe a dologba futottam bele.
Már mindent kipróbáltam Dortiania-Orillia leírások / OpenCore-Clover (új és régi verziók) / OCAuxiliaryTools - OC_Gen-X - OpenCore-Patcher programok / HDD-SSD külső és belső telepítés / OS update és friss telepítése .... és ugyan ott tartók.
Ellenben Mojave és Catalina rendben futott és fut a gépemen.
Köszönöm válaszod.
-
Senator
aktív tag
válasz
general #37295 üzenetére
Ahogz tlac is mondta, ubuntu linux iso letolt, balenaetcher-rel kiir macos alatt pendrivera, bebootolsz rola. Felso menusor jobb sarkaban lehet varialni a hangbeallitasokkal, vagy egyszeruen az also dockrol elinditasz egy bongeszot youtubebal es megnezed van -e hang. Ha nincs, nyomsz egy winkey-t, keresobe beirod beallitasok vagy settings, ott megnezed a hangbeallitasokat aztan kb ennyi, baromira pilotavizsgas
Egy hackintosht ossze tudsz hozni, egy linux live usb-t meg nem? Nemar
balenaEtcher -
kushwavez
senior tag
válasz
general #37300 üzenetére
Sajna macOS Monterey alatt már így nem lehet létrehozni.
Actually nem is tudom hogyan lehetne, van valami elég workaroundos megoldás asszem ha rákeresel, a Terminal-ba kell matatni hozzá.
De persze lehet van valami más egyszerűbb megoldás is, sajna én soha nem hoztam létre macen win telepítőt
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #37295 üzenetére
Csináltál akármi config related módosítást? (akár kext akár akármi más)
Kimeneteknél beállításokban van valami, vagy üres?
AppleALC kext be van töltve?
kushwavez@X1C6-Pro ~ % kextstat |grep ALC
Executing: /usr/bin/kmutil showloaded
No variant specified, falling back to release
53 0 0 0x19e000 0x19e000 as.vit9696.AppleALC (1.7.3) 30D25161-A468-3D3E-BCEB-F4B1406B77B5 <51 16 9 7 6 3 1>Akkor esetleg OS frissítés volt? Lehet kell neki a legfrissebb kext (érdemes az összeset lefrissíteni akkor már)
NVRAM reset is mehet akár -
kushwavez
senior tag
válasz
general #36852 üzenetére
nem számít milyen OS, magát a meghajtót ellenőrzi.
De egyébként ami még eszbejut az a Lemezkezelő > Disk Aid (vagy elősegély), az elindít szerintem egy fsck_apfs folyamatot ami leellenőrzi a meghajtód.
Nem tudom mennyire segít ez. Én szerintem valami állítja a bootot. De a kérdésem még mindig áll, mennyi időt állsz? Mennyi volt előtte? stb
OpenCore-nal sehogy, config.plist-et kell szerkesztened, azon belül NVRAM és bootargs részt
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #36766 üzenetére
pl AirDrop & Handoff miatt
Hmm.. hát, ha találsz egy BCM20702 USB donglet azzal elméletbe talán, mivel az a BT chip van a wifikbe is. De gyakorlatilag nem tudom felismerné-e.
Itt egy lista a Broadcom BT chipekről.
https://github.com/acidanthera/BrcmPatchRAM -
kushwavez
senior tag
válasz
general #36761 üzenetére
sok hűhó?
beteszed azt kész
Ilyen: https://www.ebay.com/itm/224127671582?hash=item342f0cdd1e:g:o10AAOSwx~dfQ2XEtöbb antennás kicsit drágább, de jobban jársz vele mert... hát jobb (nagyobb speed rate).
meg csak egyszer kell érte kiadni a pénzt
-
tlac
Topikgazda
-
Smiley
addikt
válasz
general #36701 üzenetére
Fasza. Akkor a config meg a cuccait mentsd le valahova. Ha frissiteni kell valamiert az opencore-t akkor nezni kell a change log-ot es van hozza egy tool is a zip-ben, amivel megmutatja milyen modositasok vannak.
Vegere, pedig ha akarsz meg szorakozni vele, van hozza szep gui is. -
kushwavez
senior tag
válasz
general #36692 üzenetére
Akkor legyen benn az USBInjectAll, legyen bekapcsolva az SSDT-PMC.aml is. Ha így továbbmegy akkor az jó. Majd próbáld meg a telepítést az elejéről (sajnos), előtte egy NVRAM resettel
De igen, pluszba beteheded az SSDT-UIAC.aml-t is, azt addold a config.plist-be, enabláld is.
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #36690 üzenetére
hmmm na a várakozni tilos az az USB
fogadok bal alul írja is, hogy "Still waiting for root device"
Ez akkor van ha a patched SSDT-UIAC.aml-el és az USBInjectAll.kext-el bootolsz?
Ne felejtsd el amúgy ezt az SSDT-t is berakni a config.plist-be enabled=true-valedit: van USB 2.0 portod? ha van próbáld ott ha eddig nem azzal próbáltad volna
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #36681 üzenetére
az egész mappára gondoltam
Igen, ott megcsináltam a mappinget Hackintoollal. Rendesen működött is. De milyen kextre gondolsz, az nem egy SSDT-UIAC.aml fájl az APCI/patched mappában?
Ahhoz az SSDT-hez kell még az USBInjectAll.kext is hogy működjön, de szerintem ezt nem kell neked bántanod
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #36676 üzenetére
én nem hiszem, hogy USB problem. Akkor már el sem jutna a telepítőig, hanem megállna "Still waiting for root device" hibával.
Az, hogy az USB hirtelen fogja magát és restart után nem jelenik meg BIOS-ban az velem is előfordult, de sztem ha csak simán CTRL+DEL restartot csinálsz akkor, kövileg ott lesz, nem kell ki-be dugdosni.
Pls töltsd fel valahova, pl easyupload-ra az OC Efit hogy ránézhessek/ránézhessünk, ha a 2. restartnál akad el akkor lehet valami NVRAM hiba lesz, a 2. restartnál kezdi meg az NVRAM műveleteit az installer. Lehet van valami SSDT vagy OC setting amit át kell pöccinteni, hogy jó legyen.
A telepítés 3 restartból áll, és elég sokáig is tart szóval ahhoz türelem kell.
EDIT: Aha, benn van egy olyan SSDT az OC/ACPI mappában, hogy SSDT-PMC.aml? És ha igen, a config.plist-ben is benne van és az enabled az true?
SSDT-PMC: This SSDT brings back NVRAM support
Ma csináltam full 0-ról egy OC és Clover telepítőt hogy megnézzem validok-e a settingek amiket eddig használtam, OC-vel csak az installt bootoltam be, Cloverral viszont fel is telepítettem. 1 óra volt a telepítés, beért az asztalra. Valszeg az OC-val is felment volna, de most nem fogom mégegyszer újratenni, hogy megnézzem
-
tlac
Topikgazda
válasz
general #36673 üzenetére
na itt lassul be, és látszik, hogy épp az usb-król hadovál
na de mit?
ha az usb a gyanús, akkor az XhciPortLimit quirk ne legyen bekapcsolva (meg amúgy sem működik már újabb macos-en) és hagyd el az USBInjectAll.kext-et is
aztán keresd meg azt az usb portot, ami ennek ellenére is megy
-
Smiley
addikt
válasz
general #36665 üzenetére
Nem eleg a debug=0x100.
Itt a leiras, hogyan kell beallitani pontosan. Itt van egy rakas opcio attol fuggoen mennyire akarsz reszletes log-ot. A file-t pedig oda fogja tenni egy txt-be az OC mappaba. Ez alapjan el mar el lehet indulni, es ha esetleg olyan hibara futsz amirol nem sok info van a neten, a hackintosh paradise csoportban nagyon segitokeszek a sracok, es elegge ott vannak az OC vilagaban. -
Smiley
addikt
válasz
general #36663 üzenetére
Nyisd le a log-ot ebbol senki nem fogja megmondani mi a baja.
Amugy ez amit csinalsz, hogy egyszer ez egyszer az adhoc modon, ebbol soha nem lesz jo rendszer. Az opencore mar vegigfutott, ott kellett volna bekapcsolni a verbose debug-ot az oc-ben es az alapjan kideriteni miert is all meg ott. -
tlac
Topikgazda
-
tlac
Topikgazda
válasz
general #36598 üzenetére
Hacklira lehet használni a hibernate mode 1 -et?
elvileg átírható a hibernatemode, de én még sosem játszottam ezzel
próbáld ki és számolj be rólaMert sokszor hallom, hogy a hdd-k felpörögnek, miután elaludt, venti is megy, halk zúgást hallok reggel, mikor ébresztem.
ebből nem derült ki nekem, hogy akkor rendesen elalszik a géped mikor rámész a sleepre?
az, hogy reggel járnak a ventik, az jelentheti azt is, hogy valami időközben felébresztette a gépet, nézd át az opciókat és kapcsold ki ezeket
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
general #35537 üzenetére
Az nálam sem megy sosem qBittorent-el. Ez macOS hiba lehet. Win-en tökéletesen működik.
Megoldás bezár, újra elindít. Sajna gagyi...
Böngésző is máshogyan működik. Ha bal felül zárod be akkor a lapok eltűnnek.
Ha alul zárod be a böngészőt akkor nem záródnak be a lapok.
Érthetettlen hibák... -
kushwavez
senior tag
válasz
general #35364 üzenetére
Én is terveztem egy 15" vagy 16" MacBookPro-t venni, de mostmár biztos, hogy várok mi lesz a témával. Imádom a kinézetét, a Magic Trackpad az valami mennyei, a hangzása és a kijelzője szintén. Viszont az a fránya thermal throttling na az azért egy kicsit zavart...Haveromnak egy MacBookAir8,1-es gépe van i5-ös procival...tűz forró a gép ha csinálsz valamit. Szintén ilyeneket tapasztaltam volt szobatársam 2016-os 15" MacBookPro-jával, ez eléggé eltántorított a vásárlástól.
Ránéztem a "rozoga" Acer hacklibook-omra, amit minden nap nyüstölök már 2016 óta, ránéztem a macbookpro-ra, ránéztem az árára, eszembejutott a thermal throttling, eldöntöttem, hogy amíg szét nem esik a hacklibook addig marad.
Igaz, hogy már 50x szét lett szedve és az akksija már csak 2 órát bír, meg a kijelzője borzalmas, de az az i5-6300HQ még mindig jól viseli a dolgokat, a 16 GB DDR4 RAM meg szintén nem probléma.
Komolyan mondom ha jó akksija lenne és szebb kijelzője akkor szerintem meg sem fordulna a fejemben, hogy vegyek MacBook-ot. Mondjuk de, talán a trackpad miatt... Hiába működik mostmár "natívan" minden gessztus, meglátszódik az idő vas foga rajta, kezd beesni (látszódik rajta az idő vas foga), de új korában sem volt semmi az Apple Trackpadjéhez képest. Talán meg tudnám javítani, de már nagyon sokszor lett szétszedve és félek, hogy többet ártok vele mint javítok (az anyaghasználat az valami borzalmas az Acer notikba, simán tördelhető már első szétszedésre is. de még volt, hogy egy iszonyat drága MSI gépet szedtem szét és nem is gondolná az ember mennyire sz@rnak bele az anyaghasználatba, egyedül a Lenovo gépekkel voltam eddig megelégedve mint töltőport és anyaghasználat/szerelhetőség szempontjából) -
kushwavez
senior tag
válasz
general #35299 üzenetére
Nem végleges, annyi a lényege, hogy a meghajtót nem csatolja fel automatikusan, hogy ne használja, neked kell Disk Utility-ből manuálisan. #35157 itt írtam le, úgy menni fog.
Esetleg ha kell az fstab-ről több információ: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab_(Magyar) -
kushwavez
senior tag
válasz
general #35295 üzenetére
Amikor a rendszer hozzányúl a Finder-hez, vagy valamit keres/elér akkor először el kell érnie a z összes lemezt, hiába nem azokon a meghajtókon van a kért fájl. Ez ilyen sajnos. Nekem pl. Windows alatt sosem hagyja elaludni pedig szintén nincs semmi ami használná. Mac alatt elég sokat alszik, de időről időre felébreszti a rendszer ha csinál valamit.
És igen ha vannak olyan meghajtóid amiket nem szeretnél használni Mac alatt akkor jobb eltűntetni őket, akkor nem fognak felébredni.
-
-
Senator
aktív tag
válasz
general #35293 üzenetére
Ez egy jó kérdés, log nélkül elég nehéz lesz erre bármit is mondani. Ha fstab-ban megcsinálod, hogy ezek a vinyók ne mountoljanak automatikusan, akkor nem kellene le-fel pörögniük sem. Olvass vissza 1-2 oldal-t viktor001 leírta, hogy kell az /etc/fstab-ot megszerkeszteni és le is tesztele igaz Catalina alatt.
De itt egy leírás angolul: [link]
Nyilván az exfat cserélendő apfs -re ha arra van formázva, vagy az adott filerendszerre ami található az adott disk-en. -
válasz
general #35274 üzenetére
A ram-ot az M1-be integrálják. Nem lesz bővíthető, ez a hátránya a dolognak.
Előre meg kell mondanod, hogy mennyivel kéred.
Fontos, ez itt nem az apple, forrasszuk rá, mert akkor nem lehet bővíteni és több pénzt tudunk kiszedni a vásárlóból problémakör. Itt arról van szó, hogy integráljuk egybe a ramot is a CPU-val, mert jobb lesz
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #35214 üzenetére
Szerintem csináld azt amit én, SMBIOS iMac19,1, az iGPU-t NE kapcsold ki BIOS-ban, viszont az ig-platform-id-t rakd 0x3E920003-ra (headless mód, csak az IntelQuickSync-et igénylő alkalmazások fogják használni), a bootflagekhez tedd a shikigva=80-at, és kész. Így szerintem "kimaxolod" a kihasználást/teljesítményt.
Ezek után megnézném még, hogy a HWP be van-e kapcsolva config.plist/CPU/HWPEnable=True, illetve a PluginType (config.plist/SSDT/Plugin Type=1, config.plist/SSDT/Generate/PluginType=True) is az energiagazdálkodás miatt. Ha ezek is rendben vannak, nincsen teendőd, minden rendben van. Ha továbbra is akadoznak az alkalmazások az az alkalmazás hibája.
iStat Menus-el ellenőrizni tudod a hőmérsékletet, frekvenciát, teljesítményt, vagy Intel Power Gadget-el. -
BeZol
őstag
válasz
general #35214 üzenetére
Nálam VideoProc-nál N/A a videókártya, mégis zöld minden.
Nem vagyok akkora szakértő a témában, én is csak próbálgatok ezt azt amit olvasok/látok a neten, aztán ha vmi nagyon elromlik, bedugom a pendrive-omat, hogy arról visszabootolva visszaállítsam a régi állapotokat.
Én pl. WoW-ozgattam tavasszal, azóta jött talán 2 catalina update, és se nem updateltem a mac-et, se nem wowoztam. Nemrég újra előfizettem, és konkrétan el sem indult a retail wow (de a classic működött), és néha a classic is furán beakadt. Frissítettem legfrissebb catalinára, minden probléma megoldódott, sőőőt, most hogy átraktam macpro7,1-re, sztem egy lehelettel folyékonyabb is lett minden játékon kívül is. (tudod mint amikor tuningolod a procit, és már bootolás után érzed h huh ez mintha gyorsabb lenne, na ilyen érzés, szóval simán lehet placeboo)
Tehát csak arra akartam kilyukadni, hogy nálam a wow igényelte a legfrissebb rendszert, lehet h a programok amiket használsz, azok is igényelnék, viszont mivel korábbi rendszeren vagy, simán ez lehet a hiba oka. (csak találgatok persze) -
kushwavez
senior tag
válasz
general #35210 üzenetére
eddig nem vetted észre, hogy minden olyan mintha egy diavetítést néznél?😂
viccet félretéve az RX 580-hoz semmi extra nem kell, beteszed és megy.Almára katt -> About This Mac-re kattintva mit mutat a Grafikánál?
Ha nem 8 GB, hanem 1 MB vagy 8 MB akkor bizony tényleg nincs hw accelerate.
VideoProc-al néztem meg a HEVC, H.264 támogatást, neked ott mit mutat? -
BeZol
őstag
válasz
general #35210 üzenetére
Én ez alapján csináltam, de nekem kb. a konfigom is az, mint a srácnak.
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #35141 üzenetére
sleep előtt jegyzeteld le az USB portokat amik használva vannak, majd sleep után nézd meg változott-e valami. Nekem legalábbis a notim csináld olyat régen, hogy sleep előtt nem ment az egyik USB 3.0 portom, csakis sleep után. Ránézve az IOReg-re láttam, hogy sleep után más lett a port "helyzete". Aztán nekiálltam újra az SSDT-nek aztán azóta nincs baj vele.
-
general
addikt
válasz
general #35136 üzenetére
na azt tudtam csinálni, hogy a Clover induláskor volt Recovery mód, azt elindítottam, majd ott terminalt indítottam, beírtam, hogy "resetpassword", létrehoztam egy új felhasználót, azt elindítva a régi felhasználóm jelszavát meg tudtam változtatni. (lehet, hogy volt egy lépés, ahol az új felh. létrehozása nélkül is meg tudtam volna változtatni a jelszót, de már mindegy, nem vettem észre, ha volt. mindezt ezen leírás alapján.
agyfasz az egész, hogy hogyan változott meg a JELSZAVAM magától. -
general
addikt
válasz
general #35128 üzenetére
oké, változás, még nagyobb a para, ha tud valaki lécci segítsen! SOS
ahogyan írtam, bekapcsoláskor/újraindításkor nem kéri a gép a jelszavamat, mert kikapcsoltam. DE MOST KÉRI, és mint eggyel feljebb itt írtam, nem mködik a szokásos jelszavam, este jó volt, ma reggel nem. nem tudok bejutni a gépembe!
mi a pöcs ez, hogy lehet? hogyan tudom ezt megoldnai? -
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #35104 üzenetére
IORegistryExplorer-rel nézd meg, hogy a bedugott USB eszköz felvillan-e, vagy sem. Pl nekem a képen: USB 3.0 pendrive bedugva az USB3.0 slotba, megjelenik az SS02-ben (SSXX= SuperSpeed azaz 3.0).
Patchelnem kellett őket, csak az USB 2.0 eszközök (HSXX= High Speed, azaz 2.0) működtek, az USB 3.0-t nem érzékelte.
Itt a Guide hozzá: [link]
Elsőre lehet bonyolult, de szépen le van írva mit hogyan.Ha a guide túl bonyolult ott van a patchelésre a Hackintool is, az talán egyszerűbben írja le.
A kis "i" betűre kattintva elő tudod hozni a guide-ot, amikor végeztél kiteszi az asztalra a kész SSDT-t amit majd az ACPI/patched mappába kell raknod.Illetve próbáld az XHCI-unsupported.kext törlése után.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple iPhone 13 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest