Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
King Unique
titán
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Már bocs, de azt nehéz elhinni, hogy majd pont egy ügyvédnek, politikusnak, műszaki vezetőnek nincsen manapság okostelefonja, amikor ott kb alap annak megléte már csak a munkája miatt is, vagy ha tényleg nincsen, akkor az max. egy elvont néhány fős példa lehet, de semmiképpen sem általánosan jellemző.

Ez már csak szimpla kifogáskeresés mindenféle mondvacsinált indokkal, semmint érdemi cáfolata a leírtaknak, az ilyet igen, valóban jobb befejezni, sőt ilyen alapon bele sem kellett volna kezdeni... -
Szirtimorc
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
"mert manapság már kb. mindenkinek van okostelefonja,"
Te jössz mindig a hivatalos forrásokkal, meg a támaszd alá szöveggel, na akkor itt a lehetőség. Azt, hogy a te környezetedben mi van, nem firtatom, de te se tedd az enyémmel.
"úgy előadva csak mese" Marhára szeretem, mikor meghazudtolnak. Kicsit gondolkozz mielőtt szólsz!
Több embert ismerek akinek nincs okostelefonja, köztük van ügyvéd, politikus, műszaki vezető, idős ember stb...Olyan is van akinek van, de stabil "network off" üzemben. Valakinek paranoiából, valaki csak utálja, meg olyan is aki nem csak látja, próbálta de elengedte.
Ne válaszolj, befejeztem! -
King Unique
titán
válasz
Szirtimorc
üzenetére
"Több olyan embert is ismerek, hogy kis faluban lakik, van gépe, de nincs másik okos eszköz a lakásban, nem tud máshonnan bejelentkezni."
Ez általánosítva megint nem igaz és úgy előadva csak mese, mert manapság már kb. mindenkinek van okostelefonja, meg aki aktívan használ windowsos PC-t és internetezik, és igen, még az idősebb korosztálynak is, pl. saját környezetemben is kb. minden ilyen személynek van okostelefonja.
Ha van egy okostelefonja, amin be tud lépni a Microsoft-fiókjába - mert ugye csak egy böngésző és internetkapcsolat kell hozzá - , + a jelszót pont az idősebbek gyakran felírják pl. egy kis füzetbe, noteszbe, stb., akkor máris cáfolva lett a "És hiába lenne MS fiókja, annak meg a gépen lenne a jelszava" állításod.Ha firtatod a leírtakat, ellenben objektíven, érdemlegesen megcáfolni nem tudsz semmit hogy az nem úgy lenne, akkor ennek nyilván nem sok értelme van, meg ilyen hosszasan ragozni a semmit.

-
King Unique
titán
Ha már ilyen kéretlen irományokkal traktálsz, akkor elolvashatnád előtte rendesen hogy mire válaszolsz és mit firtatsz, és csak arra, ellenben olyat nem kellene állítani, ami nem lett leírva. Mert az nyilván nem lett, hogy a cikkben taglalt probléma ne lenne valós, hiszen már eleve ismert információ. A "user error" is világosan le lett írva hogy mire vonatkozik, arra ha pl. a kedves felhasználó még csak értelmezni sem hajlandó hogy a képen BitLocker helyreállítási kulcsot kér a rendszer és rákeresni sem hogy azt hol találja, majd amiatt lesz adatvesztése.
A "Tákolt Widows" témában eleve te írtad hogy "pistike álltal telepített gépen", ahol a Pistikékre pont az a jellemző, hogy nem feltétlen eredeti, hanem mindenféle módosított ISO-t használnak a telepítéshez, vagy akár valamilyen 3rd party Windows forkot telepítenek.
Az a felhasználó aki tud tisztán telepíteni Windowst és akár más rendszert is, az általában meg tudja oldani telepítés előtt és után is a titkosítás kikapcsolását ha nem akarja használni, szükség esetén nem okoz számára problémát egy perc webes keresés sem. Akinek esetleg igen, az meg nyilván telepíteni sem fog, anélkül meg nehéz lesz belefutni a cikkben leírtakba.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
"majd az a mese jön, hogy amikor be kell jelentkezni a Microsoft-fiókba a BitLocker helyreállítási kulcs megtekintéséhez, akkor hirtelen amnéziás lesz a felhasználó"
Sugárzik belőled az empátia.
Több olyan embert is ismerek, hogy kis faluban lakik, van gépe, de nincs másik okos eszköz a lakásban, nem tud máshonnan bejelentkezni. És bizony nem megoldhatatlan de probléma, pláne ha nem ér rá sokáig.
Nem kell beismerned (úgy se fogod), de azért ízlelgesd hogy szokd, bizony ezt a Microsoft elcseszte.
Műszaki ember vagyok, amivel rendszeresen foglalkozom, abban meg van a magabiztosságom. Viszont most tök idegen pályán kell helytállnom. Egy maroknyi, pici állatka sebét kell naponta 2x kitisztítani. Közben fáj szegénykének, védekezik, és csak egy kezem szabad. A doki mindent elmondott, megmutatta, tök flottul ment, semmiség. Neki. Nekem kezem lábam remeg, a fele nem jut eszembe olyankor amit mondott. Na ezt érzi egy átlag idősebb felhasználó, aki semmi gépes oktatást nem kapott soha, csak próbája használni a gépet. A kiírások fele ha nem az oprend csinálja angol nyelvű, nem is érti. Kiír valamit a gép, el se olvassa, rákattint, egy perc múlva azt se tudja mire, csak nyíljon meg végre a YT, mert azt már tudja használni. Az, hogy anyukám egész jól használja a gépet, az nekem sok tanítás volt, ami másnak nem adatott meg. És akár tetszik neked akár nem, erre a rendszer fejlesztőjének gondolnia kell. Ez az ergonómia. Ha valamit képzetlen felhasználók is kezelnek üzemszerűen (legyen az lépegető exkavátor vagy oprendszer), és rendszeresen gondot okoz nekik, akkor az úgy nem jó. Ezért nem fog a hagyományos linux nagyon elterjedni. Az alapját programozók írtak programozóknak. Most próbálnak valami végfelhasználós gui-kat ráhúzni, de reménytelen lenne valakinek telefonba segítségképpen lediktálni egy három soros sudo parancssort, miközben te sem vagy gép előtt. -
válasz
King Unique
üzenetére
Tákolt Widows/ user error...
Csípem... amikor egy nyilvánvaló, még a cég álltal is elismert hibát ,szép lózungok /feltételezések mőgé elvinni ,majd ráfogni ,hogy a felhasználó a "hülle"
Minden op-rendszer igyekszik bolond biztos lenni.ezzel nincs gond, csak épp ha tudtod /beleegyezésed nélkül változik valami ez csak az 1 bites win usernek jó... mert mint tudjuk minden az "user" érdekében van
Az is igaz ,hogy átlagban minden problémára rá lehet keresni és megoldani
Amúgy gondolom gyorsan tudsz szaladni ,hogy az innováció sosem ért utol.. de ezzel nem vagy egyedül... sok számítástechnikában jártas emberkétől látom a lenézést /észosztást a mezei user-ek felé , "hogy lehet ilyen hülle ,hogy ezt sem tudja"...
De tényleg... azt feltételezed ,hogy minden user napi 15-30 percet azzal tölt ,hogy a win frissitések /újjítások leírásait olvasgatja?
Én biztos nem... max ha reggel óta csörög a telefon ,hogy probléma van... nem megy a win.
UI:Ha az álltalad feltételezett pistike /az általad gondolt módon letiljta pl a bitlokkert ,ami utánna inaktív funkció marad és akkor pl ez a hiba nem jön elő... akkor most az az user hülle aki így telepít vagy az aki a nagykönyv összes lépését betartva ,a gép bekapcsolásakor vakarja a fejét ,hogy más eszköz igénybevételével ,nekiáll keresgélni ,hogy mit is kell csinálni? -
Meridian
senior tag
Hoyg is mondták? Az új kódok 20-30%-át már tisztán AI írja...?
Látjuk ereedményét...
-
King Unique
titán
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Dettó, #49.
"És hiába lenne MS fiókja, annak meg a gépen lenne a jelszava"
Nem világos miért lenne csak a gépen - mármint böngészőben elmentett jelszó és automatikus bejelentkezés - , amikor a felhasználó egy általa megadott rövid jelszót normál esetben azért meg szokott tudni jegyezni a fejében, + létezik jelszó emlékeztető, ha nem tud bejelentkezni akkor email cím vagy telefonszám alapján történő helyreállítás, stb.
+ Ez azért is sántít kicsit, mert egy idősebb felhasználó nyilván nem nagyon fog jelszótároló programokat használni, hanem jellemzően eleve felírja egy kis füzetbe és / vagy papírcetlire, amit később is elő tud venni szükség esetén.
De persze most gondolom majd az a mese jön, hogy amikor be kell jelentkezni a Microsoft-fiókba a BitLocker helyreállítási kulcs megtekintéséhez, akkor hirtelen amnéziás lesz a felhasználó, elvesztette a papírcetlit vagy kis füzetet amire / amibe a jelszó volt felírva, nem emlékszik az email címére és a telefonszámára sem, nem tud azokba se belépni, stb. 
-
King Unique
titán
És, ez mégis mit cáfol? Semmit!
Vagy talán az említett tagok ha már annyira az van előadva hogy annyira nem értenek hozzá, el sem olvassák az üzeneteket (bezzeg okostelón az SMS-t és FB-on az üziket el tudták milyen érdekes) és egyebek, akkor majd nekiállnak egy tiszta telepítésnek, aminél bekapcsolódhat a feltételek teljesülése mellett az auto titkosítás? Nem, nyilván nem fognak és pont ezért nincs miről diskurálni.
-
King Unique
titán
Nem hinném, úgy meg pláne nem, hogy gyakorlatilag az általad leírtakkal pont a saját magad állításának mondasz ellent, íme.
"hogy pistike álltal telepített gépen mi a t@k@m a bitlokker?"
Mármint ha az a Pistika, aki gyakran tákolt Windows ISO-t használ, az MCT-t hírből sem ismeri, csak a Rufus programot, amely utóbbi eleve felajánlja már az ISO kiírásakor az auto titkosítás letiltását, ott valahogy nehéz elhinni, hogy az általa tisztán telepített Windows 10/11-nél automatikusan bekapcsolt eszköztitkosítás / BitLocker lenne tiszta telepítés után...

Utólag meg nyilván nem lesz, mert csak tiszta telepítésnél (clean install) kapcsolódhat be, ellenben verziófrissítésnél (in-place upgrade) nem.Ja, manapság az internet korábban, amikor ott a webes, kereső, YT és társai komplett útmutató videókkal ha az valakink szimpatikusabb. Ilyenkor nem azt kell írni, hogy nem tudna alap dolgokra rákeresni és akár megoldani, hanem nem akarja és szarik rá, ami felhasználói nemtörődömség, user error, ennyi.

-
Csupingo
veterán
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Valószínűleg ami a kicsit beavatottaknak "magyarnak" tűnik, az az időseknek már annyira szakmai nyelvezet, hogy teljesen leblokkolnak. (Persze nincs is ezzel baj, mert nem mindenki informatikus, de el kell fogadni, hogy ez egy tényleg létező dolog.) A jelszavakkal is az van, amit Szirtimorc említett. Ha pl. fél éven belül nem kell újra beírni, akkor elfelejti, vagy már aznap elfelejti, ha a szomszéd állította be neki régebben. Rosszabb esetben azt is elfelejti, hova írta fel. MS fióknál ez nem gond, mert ott megőrzik neki, csak az MS fiókba nem tud belépni újra.

-
Szirtimorc
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Az elmúlt harminc évben rengeteg gépet telepítettem. A jelszavakat vagy a tulaj találta ki, vagy ha én adtam, akkor megkapta őket. Mindig fölhívtam a figyelmet, hogy őrizzék meg. Aztán évekig nem kellettek, amikor meg mégis igen, na akkor jött a baj, hogy már fogalmuk sincs. Te általában power user hozzáállást feltételezel bácsiktól meg háziasszonyoktól. Anyukám 85 éves, jól használja a gépet. Excel, word, köremail, ügyintézés, webes vásárlás megy minden. De a jelszavakkal a világból ki lehet kergetni. Ügyfélkapun muszáj két évente változtatni, valami megjegyezhetetlen sorozatra. Állandóan gond van vele. Ha a Bitlocker baromság pont akkor jönne elő amikor nem vagyok a közelben, nem tudná megoldani. És hiába lenne MS fiókja, annak meg a gépen lenne a jelszava. Az meg aztán marha biztonságos, hogy mindent lejelszavazunk meg bitlockerezünk, azokat meg kis cetliken a monitor mellé ragasztva tárolja a tulaj, hogy mindig meg legyen.
Ha nagy ritkán új helyre megyek valami gépkarbantartásra, az szinte biztos, hogy amikor kérdezem a admin, wifi stb jelszavakat, azt se tudják miről beszélek. Mivel a Win otthoni rendszer is, ezért ezt a részt bolondbiztosabbá kéne tenni. -
Csupingo
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Pedig tényleg sok ilyen van. Akik nem számítógépekkel nőttek fel, pl. édesanyámnál és a vele egykorúaknál gyakran tapasztalom, hogy azonnal hívnak, ha valamit kiír a gép és kettő vagy három helyre kéne kattintani. Szoktam is nekik mondani, hogy nem kéne megijedni, mert magyarul ír, csak el kéne olvasni és ennek megfelelően választani az igen, nem, stb. gombokból. Vagy el se olvassák, vagy nem mernek kattintani.
-
válasz
King Unique
üzenetére
Pont te vagy ilyen téren aki el vagy rugaszkodva a valóságtól
Most csak kis hazánkat veszem alapul:
Oktatás /egyebek a béka segge alatt... és megyünk előre...
Pistike ,a hírekből azt "tuggya" hogy agyarország előre ...stb... de egy curva szó sincs a digitális fejlődésből... max ai videók a hiradóból de ezen kívűl semmi
Hogyan várod el ,hogy maris néni bivajb&sznádról képben legyen arról ,hogy pistike álltal telepített gépen mi a t@k@m a bitlokker?
Ha te szakmailag helyes ,de nem az átlaguserhez méretezett válaszaid nagy részét sem érti meg a ph elitebb (tud írni /olvasni... néha a szövegértés is megy) rétege sem?
A win arra való ,hogy tologatod az egeret ,és next next finis ,futtatod a cicis háttérképpel a kedvenc game/böngészőt /vagy amit akarsz és jóvanazúgy... miből gondolod hogy az userek nagy része átfogó ismerettel rendelkezik a win működésével kapcsolatban bármiről? Kb mint a vezetés... azt mindenki tud ,de hogy mi mitől is megy csak homályos fogalmaik vannak...
Ergó ,ha reggel bekapcsolja pistike a gépet és "valamit kiir" oszt nem megy a fészbuk ,akkor probléma van... -
King Unique
titán
Nem kell külön megcáfolni azt, amit hitelesen alátámasztani, bizonyítani sem tudsz, cáfolja az önmagát.
Ha azt elolvastad rendesen és hogy milyen szövegkörnyezetben van, akkor elég nyilvánvaló, hogy csak egy ironikus példa pont azokat az eseteket bemutatva, mint amit magad is próbáltál itt ráfogni.
-
worxland
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Bezzeg a te mikrokörnyezetedben szerzett tapasztalat feljogosít téged arra, hogy megcáfold, amit írtam. Értem.
"általában ott bukó ez az átlagos felhasználós mese" - te hoztad fel az átlag felhasználót, így akkor most egy kicsit vitatkozz magaddal. -
King Unique
titán
Ez max. a saját kis mikrokörnyezeted, de az alapján nem feltétlen kellene általánosítani és nyilván nem is tudsz. 
Meg ha elolvasod hogy mit állítottál be általad feltételezett "igazságként", hogy azok a felhasználók szerinted nem tudnak olvasni, szöveget értelmezni és egyebek, akkor az kb. a debil kategória, akinek nem való a kezébe semmilyen elektronikai eszköz. De ugye itt nem erről van szó és ne keverjük a nemtőrődömséggel, amely utóbbi és az abból fakadó probléma szimpla user error, ennyi.
Ja, az meg a másik, hogy már általában ott bukó ez az átlagos felhasználós mese, hogy ha annyira nem ért hozzá, akkor nyilván nem fog nekiállni pendrive-ról bootolva tisztán telepíteni sem, mert ugye csak akkor van automatikus titkosítás 24H2 verziótól, hanem megkér egy hozzáértőbb ismerőst vagy beviszi egy PC boltba és kéri hogy telepítsék fel neki, aki és ahol meg vsz tisztában vannak az itt leírtakkal.
-
worxland
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Ezt a "mesét" naponta tapasztalom. Jóval egyszerűbb eseteknél.
-
worxland
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
"De tudom, tudom, most majd az jön, hogy az átlagos felhasználó nem tud olvasni és az alapesetben anyanyelvén megjelenített szöveget értelmezni, nem tud a webes keresőbe beírni egy logikus kérdést és arra rákeresni..."
Az igazság az, hogy az átlagos felhasználó nem tud olvasni és az alapesetben anyanyelvén megjelenített szöveget értelmezni, nem tud a webes keresőbe beírni egy logikus kérdést és arra rákeresni.
-
King Unique
titán
Nem, mert jól emlékszem, hogy nem tudtad hogyan működik az eltelepített Windows, OOBE és egyebek, majd úgy firtattad a Windows témában nálad hozzáértőbbek állításait. 
Itt is dettó, a leírtak alapján nem valószínű hogy sűrűn használnál BitLockert, mert aki használ a rendszermeghajtó titkosítására, az pl. egy BIOS-frissítés, dTPM / PTT / fTPM kapcsolgatása, alaplapcsere, stb. után már találkozhatott azzal a BitLocker recovery képernyővel és meg kellett adnia a helyreállítási kulcsot a feloldáshoz, ami azért nem olyan eget rengető probléma.
Azt nem állítottam, hogy nincsen a cikkben leírt probléma, meg értelme sem lenne amikor maga a Microsoft is elismerte, max. azt, hogy ezt nem nevezném kritikus hibának, meg ha eddig is volt olyan hogy meg kellett adni a helyreállítási kulcsot. -
King Unique
titán
De ha megjelenik nála, akkor azt azért csak látja a képen, hogy nem a lottószámokat kérik, hanem a BitLocker helyreállítási kulcsot, aminél egy webes kereső pl. a "BitLocker helyreállítási kulcs hol van?" kifejezésre szépen kiírja, hogy a Microsoft-fiókban is megtalálható.

De tudom, tudom, most majd az jön, hogy az átlagos felhasználó nem tud olvasni és az alapesetben anyanyelvén megjelenített szöveget értelmezni, nem tud a webes keresőbe beírni egy logikus kérdést és arra rákeresni... 
"Ráadásul nem fér hozzá a gépéhez, hogy belépjen és megkeresse."
Ahhoz nem kell hozzáférni a titkosított PC-hez hogy belépjen a Microsoft-fiókba, mert nyilván megteheti másik PC-n és akár okostelefonon vagy tableten is, hiszen csak egy böngésző és internetkapcsolat kell hozzá.

De tudom, tudom, most majd az jön, hogy az átlagos felhasználónak nincsen semmilyen más eszköze még egy okostelefonja se, se másik asztali PC, se laptop, se okostelefon nincsen nemhogy az 1 hanem a 100 km-es körzetében sem, nem tud megnyitni egy böngészőt, nem tud belépni az előzetesen saját maga által létrehozott Microsoft-fiókba, stb... 
-
válasz
King Unique
üzenetére
Szerintem összekeversz valakivel, amúg ymeg mondom én, hogy nagyjából mindig ugyanazt csinálod: elbagatellizálod azt, amit elront a MS.
-
fatal`
titán
válasz
King Unique
üzenetére
Az átlag user belép, a bitlocker automatikusan bekapcsol és fingja nincs, hogy amúgy a kulcs fent van a felhőben.
Ráadásul nem fér hozzá a gépéhez, hogy belépjen és megkeresse...
-
King Unique
titán
tt normál esetben nincs olyan hogy nem lett elmentve a BitLocker helyreállítási kulcs, a csak tiszta telepítésnél és Microsoft-fiók használatánál + TPM megléténél automatikusan bekapcsoló eszköztitkosításnál eleve automatikusan mentődik a Microsoft-fiókba, a Pro kiadástól manuálisan bekapcsolható standard BitLockernél meg szintén menteni kell a helyreállítási kulcsot a titkosítás megkezdése előtt, amíg az nem történik meg, addig nem is enged továbblépni.
Az előbbi már cáfolva lett, hogy itt nincs olyan hogy "Vagy nincs" és a titkosításnál nem lett elmentve a helyreállátási kulcs.
Itt max. olyan van, hogy a kedves felhasználó ha pl. fájlba mentette vagy kinyomtatta, akkor azt utólag törölte vagy elvesztette, de az már nyilván a user error kategória. 
Utóbbiról meg szó sincs, én is csak szimplán megemlítettem, hogy nem az történt, mert ugye az lenne az igazán komoly hiba.
-
King Unique
titán
A komoly hiba az lenne, ha a titkosításnál valami alapból rendellenesen működne és azért nem lehetne hozzáférni az adatokhoz és lenne adatvesztés, ellenben az nem igazán az, ha a helyreállítási kulcsot kéri és azt is csak rendszermeghajtónál nem adatmeghajtónál, ami normál esetben eleve el van mentve a felhőbe, fájlba vagy ki van nyomtatva.
-
válasz
King Unique
üzenetére
"ami normál esetben eleve el van mentve a felhőbe, fájlba vagy ki van nyomtatva."
Vagy nincs, illetve elképzelés sincs róla a usernek hol lehet.
Ez komoly hiba működés szempontból." komoly hiba az lenne, ha a titkosításnál valami alapból rendellenesen működne és azért nem lehetne hozzáférni az adatokhoz és lenne adatvesztés"
Ez viszont komoly biztonsági hiba lenne.
A kettő között van eltérés. -
King Unique
titán
A komoly hiba az lenne, ha a titkosításnál valami alapból rendellenesen működne és azért nem lehetne hozzáférni az adatokhoz és lenne adatvesztés, ellenben az nem igazán az, ha a helyreállítási kulcsot kéri és azt is csak rendszermeghajtónál nem adatmeghajtónál, ami normál esetben eleve el van mentve a felhőbe, fájlba vagy ki van nyomtatva.
Igen, megjött a mindent jobbak tudó brigád is, ahol esetedben nemrég egy másik témánál azt kellett elmagyarázni, hogy mit jelent a gyárilag Windowszal előtelepített laptop és hogyan működik az, mert még az sem volt tiszta.
-
válasz
King Unique
üzenetére
Azért ne viccelj már, hogy ez nem komoly hiba? Egy sima frissítésről beszélőnk, nem alaplap és hasonló cserőről. Ott még megértem, de itt nem. Ez egy igen is nagy hiba.
-
"Ha felhasználóbarát lenne időnként küldene értesítést a mezei felhasználóknak hogy mentse a kulcsot ha még nem tette meg."
A Bitlocker bekapcsoláskor kb 3 alkalommal kérdezi meg a Windows, hogy hova mentse a kulcsot. (És ha jól emlékszem addig nem is enged tovább amíg valahova le nem mented.)
Az más tészta, hogy sok informatikus sem szokta megőrizni a kulcsot valami biztos helyen. (Elég sokszor kell resetelnem 2FA-t mert a tisztelt rendszergazda elhányta valahova a feloldó kulcsot.)
-
válasz
King Unique
üzenetére
Na, megjött "a MS soha, semmit nem csinálhat rosszul" brigád is

Igen, ez egy komoly hiba.
-
-
King Unique
titán
"Ha felhasználóbarát lenne időnként küldene értesítést a mezei felhasználóknak hogy mentse a kulcsot ha még nem tette meg."
Itt normál esetben nincs olyan hogy nem lett elmentve a BitLocker helyreállítási kulcs, a csak tiszta telepítésnél és Microsoft-fiók használatánál + TPM megléténél automatikusan bekapcsoló eszköztitkosításnál eleve automatikusan mentődik a Microsoft-fiókba, a Pro kiadástól manuálisan bekapcsolható standard BitLockernél meg szintén menteni kell a helyreállítási kulcsot a titkosítás megkezdése előtt, amíg az nem történik meg, addig nem is enged továbblépni.
-
King Unique
titán
Megint micsoda bulváros cím.

Tehát nem komoly hibáról hanem csak arról van szó, hogy a BitLockerrel titkosított rendszermeghajtónál kérheti az októberi "B" kumulatív frissítés telepítése után a helyreállítási kulcsot, amit kérhet pl. egy BIOS-frissítés, TPM be/kikapcsolás és alaplapcsere után is ha nem lett előtte felfüggesztve, meg amit normál esetben eleve ismer a felhasználó, hiszen alapból le van mentve felhőbe vagy fájlba. -
kilua
senior tag
Na ezért marad a Windows 10 az egy éves ESUval.
A vicc az hogy mennyire ijesztgetik az embereket hogy frissítés nélküli Windows 10el baj lehet. Eközben frissített gépen:
-
bolvar
senior tag
válasz
noPublicFG
üzenetére
Ha egy céges gépen nincs ad-ba sync-ve a bitlocker kulcs akkor vessen magára az a cég
Ha nincs ad akkor meg marad a papír
-
"Munkahelyen -ha csak nem vmi mérnők szintű munkaállomás, ahol lokálisan is kell a kraft- vékonykliensek vannak, amivel a szerveren dolgozik a polgár."
Ez egy bizonyos cégméret felett lehet egy megvalósítás, de ez nem egy tipikus megoldás legalábbis a max 50-500 fős cégek többségében.
-
ripla
addikt
Ez már az a frissítés, aminek a 20%-át AI-val íratják? Gyakorlatilag az elmúlt félévben nem olvastam olyan hírt a Windowsal kapcsolatban, ami nem az M$ bénázásáról szólt volna.
-
Munkahelyen -ha csak nem vmi mérnők szintű munkaállomás, ahol lokálisan is kell a kraft- vékonykliensek vannak, amivel a szerveren dolgozik a polgár. Ott szintén okafogyott a bitlocker használata. Laptopoknál OK, elfogadom, hogy indokolt lehet (nálunk azokról is VPN a céges szerverre, kész).
Sajnos MS legendásan nem az userek érdekeit/igényeit követi...
-
Findzs
addikt
"A BitLocker különösen hasznos az eszköz elvesztése vagy ellopása esetén, mivel ez védi a bizalmas adatokat. Úgy tervezték, hogy felhasználóbarát legyen, és zökkenőmentesen integrálható a Windows operációs rendszerrel, ami megkönnyíti a beállítását és kezelését."
[link]Na hát ez ebben az esetben nem igaz. Ha felhasználóbarát lenne időnként küldene értesítést a mezei felhasználóknak hogy mentse a kulcsot ha még nem tette meg.
Az emberek 99% azt sem tudja mi az a bitlocker és, hogy egyáltalán fut a gépén. Még win telepítése közben sem ajánlja fel hogy bekapcsold -e vagy sem.
Csak aztán meg ha jön egy bios frissítés vagy valami gebasz mint a fenti esetben megy a pislogás, hogy ez meg mi ez a bitlocker, meg mit akar?A helyes lépés az lenne ha alapesetben kikapcsolt állapotban lenne.
Ha valaki ért hozzá és szeretné használni kapcsolja be és mentse a kulcsot.Ha a notebookot ellopják vagy elhagyják egy kicsit is hozzáértő ember feltöri a bejelentkezést és akkor mi értelme a bitlockernek? Annak meg kisebb a valószínűsége, hogy egy pc -t lopnak el otthonról és a meghajtóját akarják használni.
Egyedül munkahelyeken látom értelmét ahol bizalmas adatokkal dolgoznak és fennáll a veszélye, hogy kilopnak egy meghajtót a gépekből. -
zooly
aktív tag
Alapjaiban hulladek az egesz bitlocker-es koncepcio ha egyaltalan letezhet benne olyan "hiba" amit kihasznalva hozza lehet ferni az adatokhoz.
-
válasz
Armagedown
üzenetére
ez kedves...
ez is alapból opt-in kellene legyen szerintem, mint a hirdetős vackaik. -
GreatL
őstag
Ki van kapcsolva otthon ez a bitlocker hülyeség. A telepítőmben már.
-
-
Zotya84
őstag
"...akinek nincs Microsoft fiókja, annak viszont előre kell gondolkodnia..." Persze. Leginkább úgy, hogy be sem kapcsolja.
-
Használ vki bitlockert otthon?
-
Az., hogy felírjuk a helyreállító kulcsot illetve céges környezetben nyilvántartást vezetünk róla kb alap dolognak kellene lennie.
Ez persze nem mentesíti az MS-t, egy ekkora hiba elkövetése alól.
-
Bakker, nehogy a cégesen beüssön, mert sírni fogok!
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung SyncMaster 930BF 19" 1280 x 1024 DVI!
- Lenovo LOQ 15IRH8 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - RTX 4050 - Win11 PRO - 1 év gari
- RTX5070/ Ultra9 275HX/ 32GB DDR5/ 15.1' OLED/ Premium Care garancia/ bontatlan, új/ Legion 5
- NZXT Kraken Z53 RGB(fehér)+NZXT H5 Elite ATX(fehér) garancia 2026.01.31-ig
- Apple Watch Ultra, Újszerű,Dobozával, 12 hónap garanciával
- HOWEAR HW ULTRA 3 Call okosóra
- Apple MacBook Pro 13" 2019 256/8GB Akku:40 ciklus! Magyar
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 1TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- LG OLED TV 55CS6LA
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3921, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest