- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Apple Watch
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- VoLTE/VoWiFi
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoltán
őstag
Eszem megáll, ez már vicc kategória... nekem is volt Mint boot-tal gondom, de azt 99%-ban megoldotta, hogy engedélyeztem bios-ban a virtualizációt. De szerintem ez itt most nem fog segíteni. Mondjuk úgy tűnik, hogy főleg notebookok esetén merülnek fel komolyabb boot problémák.
-
Zoltán
őstag
válasz
Damage401 #22418 üzenetére
Amit kiadnak arról feltételezhető, hogy stabil függetlenül attól, hogy LTS vagy nem. Kivéve az RC-k, azok biztos nem stabilok. Aztán, hogy a gyakorlatban is stabil-e... az már a szerencséd dolga. Pl.: Microsoft által kiadott oprendszerek sose stabilak legalább a második javítócsomagig, vagy az x.1-es verzióig... Linux esetében meg a sok disztró miatt nem lehet ilyen egyértelmű és általános megfigyeléseket tenni a verziószámot illetőleg.
-
Zoltán
őstag
válasz
Zoltán #22421 üzenetére
Szerintem mondjuk epp ezert nincs is alapbol megfertozve a linux kernel. A terroristakat ugye nem tudjak megkerni, hogy mindig az o altaluk megfeleloen preparalt kernelt hasznaljak, meg eleve egyszerubb lebombazni oket, a valos cel ( nemet, norveg, stb... cegek elol piacokat, koncessziokat elhalaszni) meg olcsobb es egyszerubb modon is lehet.
-
Zoltán
őstag
válasz
McSzaby #22414 üzenetére
Hogy miert pont a magyar IT topikokban forumozgatokat figyelnek? Nem azokat figyelik, hanem konkurens orszagok (ertsd: nem usa) konkurens cegeit, gazdasagi elonyokert. Ezert vannak bedrotozva a nepszeru applikaciok, pl: skype, hiszen terroristak nyilvan nem hasznalnak skype-ot, kb. zero euros tetel nekik irni egy sajat uzenetkuldo kis progit sajat maguknak es csak a sajat szervezetuk tagjai altal hasznalni.
-
Zoltán
őstag
válasz
Claude Leon #22374 üzenetére
Nem is arra irtam.
-
Zoltán
őstag
válasz
#68216320 #22349 üzenetére
Amikor en attertem linuxra nekem is volt par olyan napom amikor majdnem feladtam. Talan azert mert az elejen lenyugozott, hogy minden automatikus es logikusan magatol mukodott, ami windows alatt nem, aztan meg jottek a csalodasok, hogy itt viszont meg olyan dolgokat kell kezzel bealllitani, ami meg windows alatt tok magatol ertetodoen megy siman, magatol. De vegulis ha windowst is ma kezdened akkor ott is sok problemad lenne, talan tobb is mint linux alatt. Viszont nem adtam fel es most van egy tokeletes rendszerem, ami igaz, a sikerelmenyek mellett egy kis bosszankodasba is kerult, de ha egyszer beallitottam , akkor sosincs vele tobbet gond. Nekem megerte, de persze nem tudom, hogy neked is megeri-e tovabb eroltetni.
-
Zoltán
őstag
Remélem igazad van, de én egyelőre kicsit szkeptikus vagyok. Hány olyan kernelfejlesztő van aki teljesen független, nem alkalmazottja egyik alapítványnak/cégnek sem ÉS érti, ismeri a kernel forráskódját az első sortól az utolsóig, aztán pedig garantálni tudja, hogy a lefordított kernelbe is azok a sorok kerültek. Szerintem nem sok.
-
Zoltán
őstag
Hellósztok,
Mint 15 64 bit MATE.
Telepítettem és futtattam rkhunter-t. Ahogy nézem a logot rootkitet nem talált, de több warning -ot is adott:
[11:50:07] Warning: The command '/usr/bin/unhide.rb' has been replaced by a script: /usr/bin/unhide.rb: Ruby script, ASCII textEz ugye azt írja, hogy egy scriptre lett cserélve egy parancs. De ezzel mit tudok kezdeni? Segítene egy nálam tapasztaltabb, hogy mi legyen a következő lépésem?
Illetve:
Warning: User 'postfix' has been added to the passwd file.
Warning: Group 'postfix' has been added to the group file.
Warning: Suspicious file types found in /dev:
/dev/.udev/rules.d/root.rules: ASCII text
Warning: Hidden directory found: '/etc/.java'
Warning: Hidden directory found: '/dev/.udev'
Warning: Hidden file found: /dev/.initramfs: symbolic link to `/run/initramfs'Ezek komolyak vagy normálisak, ugyértem szerintem elég normláis, hogy vannak hidden directory-k...
Amúgy a summary:
File properties checks...
Files checked: 136
Suspect files: 1Rootkit checks...
Rootkits checked : 292
Possible rootkits: 0Csak azért kérdezem, mert internetbanking-re szeretném használni a gépet.
Köszönöm!
-
Zoltán
őstag
-
Zoltán
őstag
Helló,
Linux Mint 15 64 bit MATE.Bekapcsoltam a firewall-t (GUFW) és alapból ki minden, be semmin van. Majd akartam egy adott port range-t kifele tiltó szabályt hozzáadni, de nem mentette el, nem jelent meg a listában, ami most is üres. Gondolom a firewall GUI-jának a hibája. Viszont az addigi pár helyett megugrott a listening report mennyisége:
Rápillantana valaki hozzáértőbb, hogy ezek normálisak, vagy van közöttük nagyon gyanús?
Köszönöm.
-
Zoltán
őstag
Mint 15 MATE 64 bit.
Egy ideje bootkor azt írja ki a képernyő közepén, hogy Ubuntu 15, ahol eddig Mint 15-öt írt. És extrém ronda lilás lett a háttér közben.
Ez mitől lehet és hogy lehet helyreállítani?
nemreg ugye adtam a repolistahoz egy ubuntus repot, de csak egy autoszimulatort probaltam telepiteni onnan, mast nem. -
Zoltán
őstag
válasz
kertsa #22134 üzenetére
a cp csak másol egy filet a megadott helyre, tehát itt a /etc/init.d/razerd mappába.
az ln meg csak linket (windows-ul parancsikon) csinál.
Amúgy nekem a filenév alapján tömörítettnek tűnik a file amit letöltöttél, kitömörítetted előbb? Arra figyelj, hogy végig maradj abban a mappában, ahova tömörítetted.(Amúgy az is lehet, hogy a distro-d csomagkezelője (software manager, .... kb. ilyen neveik vannak, vagy package manager) eleve tartalmazza, tehát nem kell letöltened, csak kiválasztod és kész.)
-
Zoltán
őstag
válasz
kertsa #22130 üzenetére
Szerintem a make install után (továbbra is az adott könyvtárban maradva) pötyögd be ezeket:
sudo -i # become root, mondjuk már root vagy, de ártani nem árt...
cp ./razerd.initscript /etc/init.d/razerd
ln -s /etc/init.d/razerd /etc/rc2.d/S99razerd
ln -s /etc/init.d/razerd /etc/rc5.d/S99razerd
ln -s /etc/init.d/razerd /etc/rc0.d/K01razerd
ln -s /etc/init.d/razerd /etc/rc6.d/K01razerdMajd indítsd újra és elvileg kész. Persze én is kezdő vagyok, szóval majd a tapasztaltabbak kijavítanak, ha ez nem oké.
-
Zoltán
őstag
válasz
CPT.Pirk #22113 üzenetére
Így sem talál semmit és a csomagkezelő is telepítettlenként jelzi a speed-dreams csomagokat, szóval talán nincs is mit törölni.
Mint 16-ból, csak béta van még, és egy stabil rendszert nem szivesen cserélnék le. Mondjuk ha belegondolok ez sem stabil, mivel bootkor ritkán, de rendszeresen lefagy. Arra tudok csak gondolni, hogy eredetileg overclockolt volt a rendszer win7-el (kicsit volt csak húzva és 100% stabil volt), majd feltettem mellé a linuxot grub-al és stabil is volt, majd mikor visszaállítottma a procit alapra, tehát már nem volt overclockolva, akkor kezdett jelentkezni, hogy kb. minden 5-6-odik indításkor lefagy, de csak a linux, a win7 nem. Van ötlet esetleg, hogy mondjuk merre találok egy log filet vagy ilyesmi, hogy el tudjak indulni, hogy mi lehet a baj?
Köszi!Szerk:
a /var/cache/apt/archives -t akartam megnézni, hogy nőtt-e a mérete, tehát ott vannak-e a letöltött és talán részben telepített csomagok, de éppen hogy 0-ra csökkent a mérete, csak egy darab 'lock' nevű file van benne, amit meg se tudok nyitni, root-ként sem. Amennyire emlékszem mintha valamelyik sor terminálbna pont azt írta volna, hogy lock-oltat nem írhatok. Mindegy, nem akarom eröltetni a témát, majd keresek másik progit, csak kíváncsi vagyok mi lehet ez. -
Zoltán
őstag
válasz
CPT.Pirk #22111 üzenetére
aha... namost amiket beirogattam, azokat neten találtam Mint-13-14-16-hoz. Persze, hogy nekem Mint 15 van...
Software managerben nincs benne, csomagkezelőben nem találtam, de most hogy megint megnéztem, mintha lenne egy csomag ami talán az, mindjárt kipróbálom. Viszont hogyan tudom leszedni amit eddig fölöslegesen feltettem a fenti parancsokkal? apt-get purge +tab ne mtalál semmi speed-el vagy dream-el kezdődőt.Szerk:
aha, azért látom most a csomagkezelőbe mert fel próbáltram tenni, de broken-nek jelöli. -
Zoltán
őstag
Linux Mint 15 Mate, 64 bit rendszer:
Speed-Dreams telepítéséhez elősször hozzáadtam a repo-t:
$ sudo add-apt-repository ppa:speed-dreams/ppa
Ez működött.
Aztán updateltem:
$ sudo apt-get update
Ez is OK volt. Majd telepíteni szerettem volna, de csak eddig jutott:Van valakinek ötlete hogyan tudnám telepíteni? Egyszer már újrapróbáltam, de nem jött be.
-
Zoltán
őstag
válasz
Zoltán #22103 üzenetére
kicsit konkretizálva:
mondjuk ha ilyen válaszokat kapok, hogy pl.: "uhhhh .... előbb fogsz Linux-only AAA kategóriás játékot látni, mint, hogy remote controllerrel irányítsd az online videokat" akkor nem vásárolok egyet.
Ha viszont kb. ilyeneket: "nem gond hiszen, míg windows alatt driverekkel kell szenvedned, itt a v.xy.xy kernel óta ez alapból megy" akkor veszek egyet.Kicsit jobban konkretizálva:
netes keresgélés után arra jutottam, hogy LIRC kell nekem. Viszont a csomagkezelőm mindegyik lirc-es cucchoz azt írja, hogy infra, míg a távirányítók lézeresnek tűnnek. Vagy jobb ötlet okostelóval megoldani? Látott már valaki működőt?
Köszi! -
Zoltán
őstag
Van esély rá, hogy egy távirányítót be tudjak állítani (Targus AMP13EU vagy AMP09EU, tehát valami olcsóbban gondolkodok) Linux alatt? Bluetooth működik most is, de ahogy nézem ezek inkább lézerrel működnek, adapter a csomagban. Igazából csak filmek (főleg online) indítás/megállítás-ához kellene, meg kikapcsolni a gépet.
-
Zoltán
őstag
válasz
sh4d0w #22089 üzenetére
Szia,
nem érzem jogosnak ezt a kioktató hangnemet. Ugyan nem copyztam be az egész readme-t, de feltételes módban fogalmaz több ponton is, tehát egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy mindenképpen fordítani is kell, nem csak telepíteni, főleg, hogy direkt azt a file-t töltöttem le az 5 közül, aminek a neve nem utalt arra, hogy ez a forrás, tehát jogosan gondolhattam, hogy már le van fordítva. Ugyan linux témában kezdő vagyok, de hobbi szintem programozgatok, igaz főleg csak PHP -ben. De ettől függetlenül mint az fent látszik kipróbáltam a fordítást is, de sajnos még két nálam tapasztaltabb linuxos fórumozó segítségével sem ment, végül LógaGéza egy teljesen más irányú javaslata segítet, amit megköszöntem és most mindenki boldog.
Azt hiszem ha nem állna távol tőlem a főleg windows környezetben tenyésző "mindenre csak kattintunk elolvasás helyett" mentalitás, akkor nem menekülnék arról a platformról és nem szenvednék egy olyan rendszerrel amire -legyünk őszinték- máig nem volt senki képes írni egy működő hangkari drivert. Mielőtt megírnád, hogy nálad elsőre ment, kérlek googliz rá, több ezer topikot találsz "miért nem megy a Pulse, miért nem menti el a beállításokat az Alsa, miért nem megy a mikorfon, miért nem megy a skype Ubuntu/Mint/etc alatt" témában. De nem szándékozom feladni, főleg, hogy jelenleg végre minden majdnem tökéletes, részben épp ezen fórumnak köszönhetően. -
-
Zoltán
őstag
válasz
LógaGéza #22081 üzenetére
a fordítás részről ezt írja a readme:
///////////////
// Compiling //
///////////////Source dependencies:
Jam
(http://www.perforce.com/jam/jam.html)
PhysFS
(http://icculus.org/physfs/)
SDL
(http://www.libsdl.org/)
SDL_image
(http://www.libsdl.org/projects/SDL_image/)OpenAL on linux platform
(http://www.openal.org/)FMOD on windows platform
(http://www.fmod.org/)
(i386-mingw32msvc is the only tested build)To build trigger open a terminal and, in the top level of
the trigger source directory, do:./configure
jamThanks to Matze Braun for this excellent build system.
To run trigger without installing, copy the trigger
executable to the data sub-directory and run it from
there. That is:cp ./trigger data
./data/triggerIf you are hacking on trigger and rebuilding often, you may
find it convenient to specify the --datadir option to
configure, then you will not need to copy the executable
after each build. The --datadir option expects a full path../configure --datadir=/home/$USER/projects/trigger-rally/data
jam
./triggerAdjust the path to suit your system. Every time the options
to configure are changed run:jam clean
before running 'jam' again. This ensures that trigger uses
the new configure settings.Azt hittem ez nekem nem kell. Kipróbáltam akkor a
./configure
jam
parancsokat, de eredmény ugyanaz. -
Zoltán
őstag
Akkor most telepíteni kellene egyet:
A Mint software managerében nem találom a Trigger Rally-t, ezért letöltöttem innen:
http://sourceforge.net/projects/trigger-rally/files/trigger-rally/trigger-0.6.0/
a trigger-rally-0.6.0.tar.bz2 filet, kicsomagoltam, majd a readme file-ja ezt írja:If you wish to install trigger you'll need to specify the
--prefix and --datadir options to configure. The prefix
directory controls where trigger will be installed.Here is a full example, adjust the paths to suit:
./configure --prefix=/home/$USER/local/trigger-rally \
--datadir=/home/$USER/local/trigger-rally/data
jam
jam install
rsync -av --exclude='.svn' data/ /home/$USER/local/trigger-rally/dataEzt is próbáltam, csak persze a $USER helyett a valódi usernevemmel (a dollárjelet is kivettem). De nem működik. Valszeg én írom rosszul a parancsokat, pl. nem értem, hogy a második sor (--datadir...) az magában áll, vagy kell elé a ./configure megint...
Megírnátok, hogy pontosan mit pötyögjek be?
Köszi! -
Zoltán
őstag
Köszi, mindhármótoknak!
-
Zoltán
őstag
Linux Mint 15 MATE 64 bites rendszer.
Hogyan tudok uninstallálni egy progit, amit nem a csomagkezelőből/software managerből tettem fel?
Konkrétan az Urban Terror42-t, amit a játék honlapjáról töltöttem le. Software managerben értelemszerűen nincs benne, apt-get purge -val is próbálkozok parancssorból, de hiába nyomkodom a TAB-ot, még csak hasonló nevű progit se talál, és a desktop bal alsó sarkában lévő menü sem találja, pedig az eddig mindig minden progit kidobott amit kerestem. Érzem én, hogy banális a kérdés, de akkor se találom. Megnéztem a progi mappáját, de ott se látok 'uninstal'-t tartalmazó file nevet.
Köszi! -
Zoltán
őstag
-
Zoltán
őstag
Sziasztok,
Linux Mint 15, 64 bites MATE rendszer.
Megfigyeltem, hogy a saját software repo-jából telepített, majd ott unistallált programok szerintem nem törlődnek rendesen, mivel gyanúsan gyorsan végez a törléssel és az újra telepítés is tipikusan 1-2 másodperc, szemben az első telepítésekkel amik normális ideig tartanak. Pl.: a Skype 4.2-t letelepítettem, majd vissza és emlékezett az accountomra. Egyrészt miért van ez, másrészt hogyan lehet teljesen letörölni a repo-ból telepített programokat? Már csak a vinyón lévő hely miatt is.
Köszönöm előre is. -
Zoltán
őstag
amúgy mi a neve a "default" programmnyelvnek linuxon? Tehát annak amiben pl. az rc.local-ban lévő scriptek vannak. Köszi.
-
Zoltán
őstag
válasz
Jester01 #20723 üzenetére
Azért köszi, tanultam belőle.
Ha írok egy két soros scriptet, hogyalsactl restore
exit 0és ezzel indítom a skype-ot akkor iszonyat recsegős hangja lesz, de ha az alsactl restore-t kézzel pötyögöm be terminálba és külön indítom a skype-ot az asztali ikonjával, akkor meg szép a hangja...
-
Zoltán
őstag
válasz
Jester01 #20709 üzenetére
igen, létrejött a file.
Nem lehet azt megoldani, hogy a boot legvégén fusson le az az alsactl restore parancs? Vagy a skype indulásakor? Ugy értem, hogy a GUI után? látom, hogy 99-es az rc file "sorszáma" tehát elvileg utolsók között indul, de ha a GUI felülírja, akkor nekem valami mégkésőbb induló script kellene. Azt lehet valahogy?
Köszi! -
Zoltán
őstag
akkor pulseaudio futási joga elszedve, hang van, csak nem tudom állítgani, de mindegy. Viszont a scriptet még midig felülírhatja valami, mert a mikrofon továbbra is süket... viszont most kézzel sem tudom elindítani az alsactl restore-t mivel ezt írja ki a terminal:
sysadmin@sysadmin-System-Product-Name ~ $ alsactl restore
Found hardware: "HDA-Intel" "Realtek ALC887-VD" "HDA:10ec0887,10438445,00100302" "0x1043" "0x8445"
Hardware is initialized using a generic methodszóval lehet, hogy a sript rendben lefut, nem írja felül semmi, csak ő is a fenti problémába akad...
-
Zoltán
őstag
aha... az a gond, hogy nem merem egyelőre teljesen lecserélni a PulseAudiot alsa-ra, mivel nem tudom, hogy a kb. 60 alsa csomagból mit kell feltennem és mit nem, hogy rendben legyen hangja a gépnek. Szóval ha megvonnám a Pulseaudio futási jogát, akkor valszeg süket lenne a gép...
Egyszerűbbnek tűnne a skype-hoz hozzábiggyeszteni egy plusz sort, hogy "alsactl restore" vagy ilyesmi. Windows alatt ez olyan egyszerű volt... :-( -
Zoltán
őstag
válasz
Jester01 #20709 üzenetére
igen, létrejött.
Én a PulseAudio-ra gyanakszom, de nem tudom kikapcsolni hogy minden bootkor elinduljon, noha a config file-jában már "no" -ra állítottam az autospawn -t, de olvastam neten, hogy az sem elég.
Nem lehet azt megoldani, hogy a boot legvégén fusson le az az alsactl restore parancs? Vagy a skype indulásakor?
-
Zoltán
őstag
válasz
Jester01 #20707 üzenetére
Két helyen szerepel, melyiket írjam át? Illetve bootkor nem látok semmi szöveges felületet, hol kellene, hogy bármi kiírásra kerüljön?
#
# Set rcS vars
#
# Because /etc/default/rcS isn't a conffile, it's never updated
# automatically. So that an empty or outdated file missing newer
# options works correctly, set the default values here.
TMPTIME=0
SULOGIN=no
DELAYLOGIN=no
UTC=yes
VERBOSE=no
FSCKFIX=no
RAMLOCK=yes
RAMSHM=yes
# Defaults to yes in /etc/defaults/rcS, so will be enabled for new
# installs.
RAMTMP=no
# Source conffile
if [ -f /etc/default/rcS ]; then
. /etc/default/rcS
fi
# Parse kernel command line
if [ -r /proc/cmdline ]; then
for ARG in $(cat /proc/cmdline); do
case $ARG in
# check for bootoption 'noswap' and do not activate swap
# partitions/files when it is set.
noswap)
NOSWAP=yes
break
;;
# Accept the same 'quiet' option as the kernel, but only
# during boot and shutdown. Only use this rule when the
# variables set by init.d/rc is present.
quiet)
if [ "$RUNLEVEL" ] && [ "$PREVLEVEL" ] ; then
VERBOSE="no"
fi
break
;;
esac
done
fi
# But allow both rcS and the kernel options 'quiet' to be overrided
# when INIT_VERBOSE=yes is used as well.
if [ "$INIT_VERBOSE" ] ; then
VERBOSE="$INIT_VERBOSE"
fi -
Zoltán
őstag
válasz
Jester01 #20705 üzenetére
egy S99rc.local nevű file-t találtam, ez van benne:
#! /bin/sh
### BEGIN INIT INFO
# Provides: rc.local
# Required-Start: $remote_fs $syslog $all
# Required-Stop:
# Default-Start: 2 3 4 5
# Default-Stop:
# Short-Description: Run /etc/rc.local if it exist
### END INIT INFO
PATH=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin
. /lib/init/vars.sh
. /lib/lsb/init-functions
do_start() {
if [ -x /etc/rc.local ]; then
[ "$VERBOSE" != no ] && log_begin_msg "Running local boot scripts (/etc/rc.local)"
/etc/rc.local
ES=$?
[ "$VERBOSE" != no ] && log_end_msg $ES
return $ES
fi
}
case "$1" in
start)
do_start
;;
restart|reload|force-reload)
echo "Error: argument '$1' not supported" >&2
exit 3
;;
stop)
;;
*)
echo "Usage: $0 start|stop" >&2
exit 3
;;
esac -
Zoltán
őstag
válasz
Jester01 #20698 üzenetére
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
alsactl restore
echo "running alsactl restore"
exit 0Lehet, hogy rámfér egy kávé, de én semmi jelét nem láttam, hogy lefutna a file.
Viszont ha kézzel elindítom akkor működik. Szóval valahogy rá kellene venni a Mintet hogy ez vagy egy másik script ezzel a tartalommal fusson már le. De nem tudom hogyan. -
Zoltán
őstag
válasz
Jester01 #20693 üzenetére
amúgy ez a file most:
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.
alsactl restore
exit 0 -
Zoltán
őstag
válasz
Jester01 #20689 üzenetére
ja, így megvan. Viszont executable és read only. Meg kell változtatnom az attribjait szerkesztéshez, de előtte meg szeretném nézni pontosan, hogy milyenek (pl. : 744 vagy 755 lehet), hogy vissza tudjam majd állítani. Hol tudom megnézni pontosan? Amúgy üres jelenleg, csak exit 0 van benne (meg némi hint # után)
-
Zoltán
őstag
válasz
Siriusb #20680 üzenetére
na, miután módosítotam a file attribjait sikerült lefutattni a parancsot amit írtál, legalábbis hibát már nem írt a terminál, de továbbra sem működik. Erre azt csináltam, hogy megnyitottam a file-t, megkerestem benne az egyetlen sort ahol a source értéke "front mic" volt és "rear mic"-re állítottam át. Ezt meg is őrizte boot után is, ekkor azt hittem, hogy nyertem, de nem, elindítva az alsamixert megint "front"-van megadva a microphone forrásának. A fileban jól van, tehát "rear" továbbra is. Megpróbálom a mic. hangerőt is beállítani közvetlenül a file-ban, hátha úgy oké lesz (alapból ez is nulla, szóval alsamixerben szoktam ezt is felhúzni boot után)...
-
Zoltán
őstag
válasz
Bandi8407 #20677 üzenetére
Csomagkezelőből alapvetően. Ha mondjuk Radeonod van, akkor a radeon szóra keress rá a csomagkezelőben és válaszd ki a catalyst control centert és az majd felteszi a többi szükséges csomagot is. Ha nem vagy biztos benne, hogy melyi kdriver kell ,akkor várj amíg egy hozzáértőbb beesik ide.
ikon-cimke kérdést nem értem.
-
Zoltán
őstag
Oké, van bárkinek ötlete, hogy az alsamixer megőrizze a beállításokat? Mikrofon csak akkor működik, ha beállítom alsamixerben, hogy a "rear" legyen a forrás, ne a front (nincs is olyan a gépemben...), de nem akarja megjegyezni a beállításokat, minden boot után kézzel kell. Csomagkezelőből találomra feltettem pár dolgot aminek "alsa" volt a nevében, most már így van grafikus felületem is (qashctl), de az sem akarja megjegyezni ezt az egy nagyvadt beállítást. Mint 15.
Köszönöm. -
Zoltán
őstag
válasz
Bandi8407 #20672 üzenetére
Az előttem szóló linkjén kívül még arra hívnám fel a figyelmet, hogy ext4-es filerendszert válassz Mint-hez, illetve mindezek előtt scandisk+töredezettségmentesítés windowson, ha a Mintet ugyanarra a vinyóra akarod telepíteni mint a windows-t (tehát ha újra kell majd a Mint telepítése során particionálnod a vinyót).
Lehet, hogy a 3d gyorsításhoz kell majd vga drivet feltenned, de nem bonyolult, illetve 99%, hogy a skype-al szívni fogsz, de azt sem bonyolult beállítani, ha tudod már, hogy hogyan kell. Minden más (bluetooth, net,...) valószínűleg alapból menni fog, nem kell más drivert telepíteni.
-
Zoltán
őstag
válasz
Zoltán #20601 üzenetére
Akkor így csinálunk Skype-ot Mint alatt:
-kapcsold ki Skype-ban, hogy "allow skype to automatically adjust mixer"
-indítsd el az alsamixert
-állítsd be a hangerőt, illetve, hogy a rear microphone-on várja a bejövő jelet, ne a "line in" vagy "front mic"-en (kivéve, ha direkt azt akarod...)
-máris megy a microphon skype-on.
-sokan írják neten, hogy a PulseAudio-t ki kell kapcsolni, de tapasztalatom szeritn nem szükséges, meg úgyis gyakorlatilag lehetetlen meggyőzni a Mintet, hogy ne induljon el megint bootoláskor, hiába állítod "off"-ra az autospan-t a config file-jában.-egy kérdésem maradt: hogyan vegyem rá a Mintet, hogy az alsamixer-t ne kelljen kézzel elindítanom mindig boot után és terminálból beállítani a fentieket? Kellene valami grafikus megoldás, vagy jó a parancssor is, ha el tudnám menteni a beállítást, és nem kellene minden bootolás után kézzel.
Köszi.
-
Zoltán
őstag
Hogy tudnám a PulseAudio-t kikapcsolni Mint 15 alatt? Lehetőleg az indításkori autorun-ját is letiltani.
Köszi. -
Zoltán
őstag
válasz
Zoltán #20585 üzenetére
ezt adta a google Ubuntuhoz:
Turn PulseAudio autospawn off, normally: $ echo "autospawn = no" > ~/.pulse/client.conf
Kill PulseAudio: $ killall pulseaudio
Shut down and restart SkypeDe nekem azt írja, hogy nincs ilyenem folderem. Mit írjak be pontosan a terminálba Mint alatt?
Köszi. -
Zoltán
őstag
Helló,
Nem működik a mikrofonom Mint 15-ön, de windows-ra átváltva működik. Csak kb. egy hete van fenn a Mint, nem tudom, hogy tudnám beállítani, Skype-ot feltelepítve vettem észre, hogy nem oké. A Control Center-ben alig lehet valamit állítani, azok szerintem rendben vannak. Van valakinek ötlete?
uname kimenete:
Linux sysadmin-System-Product-Name 3.8.0-19-generic #29-Ubuntu SMP Wed Apr 17 18:16:28 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/LinuxKöszi!
-
Zoltán
őstag
Firefox-hoz (Mint 15) van valami épkézláb ad-blocker? Kb. egy darabból lehet választani az extension menüpontjában, és az nem ér semmit. Nagyon utálom a rengeteg reklámtól túlzsúfolt oldalakat.
Köszi! -
Zoltán
őstag
a csomagkezelőm (Mint 15) ugyan működik, de pár perc után kifagy és a "force quite" után már nem tudom újraindítani, csak ha a gépet is újraindítom. Ez mitől lehet? 3 napos a rendszer, szinte még semmire sem használtam a csomagkezelőt, csak frissítettem a csomagokat közvetlenül a telepítés után, amivel nem is volt gond.
Köszi. -
Zoltán
őstag
válasz
CPT.Pirk #20448 üzenetére
a csomagkezelőben a "radeon" szóra keresve kidob egy csomó mindent:
-az fglrx -en kívül telepítsem a fglrx-dev -et is? Mi az a "devel files"?
-van 4 féle "X.Org X server" is pl.: X.Org X server -- AMD/ATI display driver wrapper és X.Org X server -- AMD/ATI Radeon display driver, ezeket feltelepítettként jelöli. -
Zoltán
őstag
válasz
CPT.Pirk #20439 üzenetére
Oké, akkor most mit csináljak? Próbáljam legyalulni a kézzel, az AMD honlapjáról feltelepített Linux drivert és válasszam ki a Mint csomagkezelőben a 'fglrx' -t tartalmazó nevű drivereket? Vagy amig komolyabb gond nincs addig ne piszkáljam? Amúgy miért gond, hogy így telepítettem? Konkrét problémát okozhat, vagy csak nem elegáns?
Köszi! -
Zoltán
őstag
válasz
sh4d0w #20436 üzenetére
oké, csak az a furcsa, hogy a full képernyő a default, szóval ezért gondoltam, hogy nálam van a hiba.
Ja, meg fakó is ahhoz képest, hogy a steamben a bemutató videó lényegében ez az intro és ott szépek a színek. Lehet valahol színmélységet/brightness-t állítani a driverben?
Köszi. -
Zoltán
őstag
válasz
pushalias #20431 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek, most már hasít a Nexuiz és megy a DOTA2 is, de az még csúnyácska. Olyan a bevezető videoja, mintha egy alacsony felbontású videot tennél ki teljes képernyőre: gyors, de pixeles és "elmosódott". Gondolom valamit még be kellene állítani, de 2 napja láttal elősször Mintet életemben, szóval tippem sincs.
Köszi.
-
Zoltán
őstag
válasz
Tinúviel #20427 üzenetére
nem Cinnamon, MATE. De 6 magos Phenom II van benne, szóval bírnia kell.
Gonolom inkább az a gond, hogy a a package managerben az fglrx csomagok jó része nincs kiválasztva.
Még nem tettem fel semmilyen drivert, mivel alapból ment minden install után: net, videok full screenen, stb... -
Zoltán
őstag
Hi,
most tettem fel a Mint 15-öt, win7 mellé. Minden szép és jó, Steam klienst is telepítettem.
Viszont az egyetlen dolog ami problémás az a játékok: olyan iszonyat lassúk és rondák, hogy az hihetetlen, ablakban és teljes képernyőn is. Magávla a Steam klienssel semmi baj ablakban, de teljes képernyőn már az sem megy. DOTA 2 mellett a Nexuiz FPS-t próbáltam (azt a saját software repojából).
Nyilvánvalónak tűnik, hogy a HD7750-es Radeonom driverével van baj, vagy az open GL-el, de fogalmam sincs hogyan fixálhatnám. Erre kellene ötlet. Honnan-hogyan tölthetek le egy jobbat mint a beépített? Vagy ha nem ez a gond akkor mi lehet?uname kimenete:
sysadmin@sysadmin-System-Product-Name ~ $ uname -a
Linux sysadmin-System-Product-Name 3.8.0-19-generic #29-Ubuntu SMP Wed Apr 17 18:16:28 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/LinuxKöszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged