- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Google Pixel topik
- Netfone
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raynes
tag
Ilyen szemét oldalt miért kell linkelni? Nálam nem csak a Firefox fagyott le, hanem az egész Arch. Ráadásul frissítés is ment a háttérben és torrentseed. Az volt a szerencsém, hogy mire elindítottam ezt a szart, addigra a frissítés lefuthatott, mert újrafuttatva nem ír hibát, és a frissített szoftver is elindul (libreoffice), meg a qBittorrent resume adatbázisa sem ment tönkre. Kis híja volt, hogy nem k*rtam szét vele a rendszert kompletten.
Tényleg nehogy valaki is rákattintson. Mondjuk az elég gáz 2016-ban, hogy egy ilyen fostos, pár soros szkript halálba visz nem csak egy komplett böngészőt, de egy egész OS-t. Már egy egész böngészőt sem lenne szabad kifektetnie, erre kéne legyen beépített védelemnek, de az OS-be is kéne valami olyan leszabályozás, ami meggátolja, hogy egy alkalmazás az egész memóriát megegye.
-
Nem, nem gondolok rád, sorry! Inkább a macira gondolok, helycsere ügyileg!
A lemarházást nem szó szerint értettem, bizonyos szavakat inkább ilyen esemény/jelentéstani blokkoknak használok-így egy szó alapján érteni lehet a történet lefolyását!
Egyébként se zavar, ha lemarháznak, velem is előfordul, legfeljebb szofisztikáltabban, az meg elég fárasztó!
Gondolhatok akár a csokira is így kora reggel! De gyurmafigurára....
-
llaszlo
veterán
Na, akkor annak is lőttek. Nem emlékszem, hogy olvastam ezt korábban és nem emlékszem rá, vagy hogy teljesen kimaradt. Mindegy FFOS RIP. Nem lennék meglepve, hogyha az ubuntu is erre a sorsra jutna.
Pedig én lehet, hogy vennék ilyen készüléket, hogyha értelmes app kínálat is lenne hozzá. Meg nem gagyi telefonokon futna. Az MA-s teszt alapján én elkerülöm egyelőre. -
Lathronos
őstag
Igen, de azt "Amiga" PC-re optimalizálták. Mint pl. ez az AmigaOne X1000. Ami ráadásul gondolom jóval többe kerül, mint egy átlag PC.
-
Freel
tag
Nah a symlink-eléssel vagyok hatalmas bajban, ugyanis nemtudom igazából mit jelent és hogyan kell használni. Anno a Manjaro-mat egy játék miatt rommá symlink-eltem amíg össze nem csuklott az egész... Persze a játék nem indult el...
Szóval erről lenne valami értelmes (lehetőleg magyar) leírás, hogy hogyan is kell csinálni?
És a /usr a /-ben van? -
-
whbear
senior tag
És az Arch + KDE tisztább szárazabb érzés
A 32 bites rendszeren még a KDE 4-et használom a 64 bitesen a Plasma 5-öt. De a régi valahogy jobban bejön. Egyébként nekem az a tapasztalatom, hogy egy alaprendszer pl. netinstall + egy WM vagy DE sokkal stabilabb mint egy valamin alapuló valami ami szét van moddolva és teli van hibákkal. Igaz, hogy sokat kell állítgatni de legalább tudom mi mit csinál és miért van fent. Nekem nem kell octopi meg pamac meg mhwd-tool stb és ezek ne is induljanak automatikusan.
Szerk : Amúgy mit kell fullra integrálni? A KDE az KDE. Az meg hogy mi megy alatta tökéletesen mindegy. -
Apollyon
Korrektor
Miért lenne ugyanaz az elv, rootként használod a gépet, vagy felhasználóként? Ha utóbbi, akkor miért nem tudsz plusz egy jelszót megjegyezni ha valamit állítani kell?
Ha valami parancsot eltolsz, attól a sudo nem fog megmenteni, ugyanúgy kárt tudsz okozni, ellenben ha feltörik a felhasználódat, akkor az illetéktelen kezeknek korlátlan hozzáférésük van. Mert ugye valljuk be, hogy a sudo konfigurálása az esetek túlnyomó többségében kimerül annyiban, hogy hozzáadják a usert a sudoers group-ba.
Minden egyes parancs elé meg odaírni hogy sudo, ennek mégis mi értelme van? Sokkal egyszerűbb rootként végigcsinálni a folyamatot.
Amúgy meg ha már sudoztok, akkor gksudo-t meg kdesudo-t használjatok, ott van spammer linkjén is.
-
King Unique
titán
Vagy pont a tapasztalat, pontos teendő híján fogom elb@szni.
De sebaj, majd megpróbálom összehozni.
Leminősítés már nem téma, tudom mit várhatok el és mit nem. Bár a billentyűzet, elugráló kurzor ---> elrontott gépelés (most is), az marhára bosszant, nem tudok vele mit kezdeni...
Most a Wine-ban próbálgatom a fenti programot, de nem megy.. De biztos én cseszek el vmit. -
Penty
aktív tag
A kérdés úgy hangzott agy73p-től, hogy mi a különbség a Chrome és a Chromium között, amire azt a választ adtad, hogy semmi. Erre reagáltam én, hogy saját magadnak mondasz ellent, hiszen Te magad is írod, hogy a Chrome az egy Chrominum + pár google cucc. Így viszont már nem semmi, hanem pont az a "+ pár google cucc" a különbség köztük, nemde?
-
King Unique
titán
Én df -h kapcsolót szoktam használni, de ez még talán jobb is. Kösz az ötletet.
Az felületi és/ vagy disztró sajátosság, hogy felcsatolja-e automatán, asztalra kirakja a meghajtó ikonját, vagy beállítható mindnél? A Cinnamon pl. megfelel ezen 2 "követelménynek", még a fájlkezelőben is megnyitja, de KDE alapból nem. Persze a felcsatolás beállítható automatikusra, ahogy láttam, de desktopra ikont nem rak. Azt nem lehet megoldani?
-
-
.Benett
tag
De igen szeretném , hogy fusson a grafikus(vagy nem?), mert a komplett linux tudásállományom csak a grafikus felület használata és sajnos nincs időm beletanulni. A cél egy NAS lenne otthonra, erre már van koncepció az előző segítségnek köszönhetően.
Viszont cél lenne az is , hogy monitor, bill, egér átdugdosás nélkül el tudjam érni és pl tudjak böngészni, C programozást is szeretném ezen csinálni, stb.. (teljes értékű gépszerűség) ezért gondoltam egy olyasmi megoldásra mint a Win-ben a távoli asztal elérés. -
spammer
veterán
Az új KDE szebb és letisztultabb lett, de ez [link] például "no thx"
Vagy pl. a Dolphin és egyéb KDE-s progik sem tetszenek igazán. Meg nem akarok mindenre gui-s opciót, menüt, ikont stb. Ha bele akarok nyúlni jobban, akkor beletúrok a konfigba. Ízlések és pofok, nyilván.
Ha megnézed, nem sok "sima" tiling van, szinte az összes népszerűbb és normálisan fejlesztett WM Dynamic (vagy tiling és stacking képes).
-
Igen, de ez egyelőre csak Arch alap alatt opció, a kérdés pedig Ubuntu alapúra vonatkozott, ott pedig vagy a tárlóban levőt használod, ami egy idő után elavul (bár biztonsági frissítéseket néhanap azért az is kap) vagy a ppa-ból felteszed a legfrissebbet (esetleg LO oldaláról egy fix verziót, de az biztos nem fog frissülni), a frissített stabil ágat csak a ppa szerkesztésével lehet elérni, de nem nagy munka mondjuk bő félévente átírni egy számot eggyel nagyobbra, mondjuk tény, hogy lehetne akár kényelmesebb megoldás is, de én sajnos nem tudok róla, úgyhogy hacsak nem tud vki vmit ezügyben addig ezzel kell beérni...
-
rii
nagyúr
köszönöm
még ilyen nemes install-t nem láttam .. hogy install elején meglátja a wi-fi-t .-O
az első 3 indulás nem volt zökkenőmentes, de most tökéletesen működik már .... holnap viszem is havernek had örömködjön ...
(#35635) Lathronos:
köszönöm
ha nem ment volna, akkor ez lett volna a következő ....nekem a manjaro install fagyott be még nyáron, 3 különböző pontban
de a rendszer talán 1x ha befagyott, pedig mindennap megy, van h több napon át is ...de'hát gondolom nem így kellene Linux-ot telepíteni, hogy DVD be, aztán nextnextnextfinish ....
-
teleahocipöm
senior tag
Hát nem tudom, a RAM a proci a HDD is jó bár ez utóbbi nem tökéletes, az alaplapot nem tudtam ellenőrizni, arra állítólag van win-es progit, ha nem lesz Linuxos akkor xp megy föl.
A Peppermint felismerte mindenféle hókuszpók nélkül, csak fagyott, mint elődje a Lubuntu, amely a frissítésekkel egyre lassabb lett. Az biztos kezdek belefáradni az állandóan jelentkező problémákba, valószínűleg nem való nekem a Linux.
-
NickNév
csendes tag
Egy rövid film a "Láma drámáról"
-
Persze, nem vettem észre az idő múlását!
A fél éves Intel 520- ra is ezeket írja, csak éppen semmi baja nincs.
(#35506) teleahocipöm
Nézd meg a gsmartcontrol programmal is, ez meg állítólag jó kis HDD- s program, de dos- os és fogalmam sincs, hogyan működik.Ez is hasonló.
-
rii
nagyúr
-
rii
nagyúr
a base devel sajna ezt mondja:
[root@machine ~]# pacman -S base-devel
:: There are 26 members in group base-devel:
:: Repository core
1) autoconf 2) automake 3) binutils 4) bison 5) fakeroot 6) file
7) findutils 8) flex 9) gawk 10) gcc 11) gettext 12) grep 13) groff
14) gzip 15) libtool 16) m4 17) make 18) pacman 19) patch
20) pkg-config 21) sed 22) sudo 23) texinfo 24) util-linux 25) which
:: Repository multilib
26) lib32-flex
Enter a selection (default=all):
warning: gzip-1.6-1 is up to date -- reinstalling
warning: m4-1.4.17-1 is up to date -- reinstalling
warning: pacman-4.2.1-1 is up to date -- reinstalling
warning: sed-4.2.2-3 is up to date -- reinstalling
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...
:: libtool and libltdl are in conflict. Remove libltdl? [y/N]
error: unresolvable package conflicts detected
error: failed to prepare transaction (conflicting dependencies)
:: libtool and libltdl are in conflict
[root@machine ~]# -
Persze az AUR tárolóból települ fel ez látszik a csomagkezelőben is csak az egyszerűség kedvéért írtam, hogy csomagkezelőből telepítsen (ha már írta, hogy kezdőbb), ilyen szempontból az most lényegtelen, hogy nem pontos / pongyola megfogalmazás, de legközelebb akkor jobban figyelek és csomagkezelő segítségével/által -t írok.
-
rii
nagyúr
elb.sztam .-(
bent maradtam root-ként
és a makepkg -si meg mondta h rootként nem hajlandó futni ...
ekkor vissza ki sima user.ként, akkor meg nem permission denied
beállítottam, hogy R-W a package-query dir-re ....ekkor már lefutott a makepkg -si
de az alábbbi hibaüzenettel megállt:
checking for gcc... gcc
checking whether the C compiler works... no
configure: error: in `/home/uroffkoltoff/Downloads/package-query/src/package-query-1.5':
configure: error: C compiler cannot create executables
See `config.log' for more details
==> ERROR: A failure occurred in build().
Aborting... -
rii
nagyúr
teljesen jogos .-) elbambultam
a végén ezt írta ki:
[OFF]gpg: 3 marginal(s) needed, 1 complete(s) needed, PGP trust model
gpg: depth: 0 valid: 1 signed: 13 trust: 0-, 0q, 0n, 0m, 0f, 1u
gpg: depth: 1 valid: 13 signed: 59 trust: 4-, 0q, 0n, 9m, 0f, 0u
gpg: depth: 2 valid: 59 signed: 4 trust: 59-, 0q, 0n, 0m, 0f, 0u
gpg: next trustdb check due at 2016-01-22
package-query: error while loading shared libraries: libalpm.so.8: cannot open shared object file: No such file or directory
[root@machine Downloads]# [/OFF]ha végzett, hol kell majd látnom az eredményt?
/usr/bin-ben? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tegnap mikor felnéztem AMD oldalára h. mi a helyzet driver fronton, jött egy survey. Szépen kitöltöttem, és a végén megírtam a megjegyzés rovatva, hogy legyenek szívesek felpörgetni a Xorg server támogatását Linux alatt.
Amúgy Chakrán természetesen nincsen gond a Catalysttel. Ott 1.16-os Xorg van.
-
Lathronos
őstag
Én annak idején 2008-ban ezért raktam össze magamnak a jelenlegi Intel+nVIDIA+ASUS alapú PC-t, hogy biztos meglegyen a hegesztés nélküli kompatibilitás a legtöbb disztribúció esetében. Ezidáig nem csalódtam, bár az nVIDIA 331-es és 340-es drivere valahogy nem az igazi(vannak képfrissítési problémák, gyors mozgásnál a képkockák mintha szétcsúsznának-képtörés a monitoron középtájon). De majd ezt is megoldják idővel talán.
-
-
törölt tag
Pulse be van állítva, de ezzel is a mikrofont veszi fel. Pavucontrol-t feltettem. Most így néz ki a vlc paraméterezve:
cvlc screen:// :input-slave=pulse:// :sout="#transcode{vcodec=x264,acodec=mp3,ab=128,channels=2,samplerate=44100}:duplicate{dst=std{access=file,mux=mp4,dst=desktop.mp4}}}"
-
Köszi, ettől féltem!
7végén bepróbálom. Ezt egy darabig még tudom mondani, a la Decepticon ft.(#31808) DittyCat
Mobilnet?Router kéne inkább asztali gépbe.
Köszi a drukkot, biztosan kihívásokat keresek vagy csak érdekel műkedvelő szinten.Netkapcsolat a telepítés előtt? Azt hogy???
Hát ez az! Az Arch mindent netről szed le és azt telepíti, így élő netkapcs nélkül ez elég nehéz!
Egyébként én is visszatérek MINT- hez, de mással is kell próbálkozni. Frissítettem is a 17- et sources.list átírással, mert meguntam a várakozást! -
Nem még, elszuttyogtam az időt mindenfélével, telepítés helyett,
Most viszont nem ugrik be, hogy ezt az Evolutionhoz v. a pucér Archhoz írtad!?
(#31803) CPT.Pirk
Valamit megvuduztál a Chakrámon, mert a sötét hangulatú háttérkép helyett mindíg valami fehér asztallal indul!? Újra beállítom, újra fehér háttér.total90
Melyik MINT- et próbálod ki? -
Értem, köszi, 8 GB valóban.
Rémlett már erről valami...
hanem például a csomagműveletek logjára. Én pl. Pacman-nál már volt hogy vissza kellett nézzem frissítés közben mi történt.
No, ez az amire jó darabig nem leszek képes. Szerencsére! A nyáron volt egy klassz Chakra frissítés, ami letaglózta a rendszert rendese, no akkor én elkezdtem volna logokat olvasgatni, valószinűleg most is azt tenném még. csak kényszerzubbonyban!
(#31726) _Dumber_
De, elhittem én, de nem teljesen erről volt szó, ráadásul neked is voltak zavarok ezek között az ecsetvonások között!
Arről nem is beszélve, hogy néha bennem is erősen összekeverednek ezek a dolgok.
-
tmpfs 3,5G 720K 3,5G 1% /var/log
Értem, ahogy nézem, nem is túl nagy mozgást csinál, hogy emiatt külön kéne kezelni SSD- től!
Az is igaz viszont, hogy home user használat esetén hamarabb újratelepítem a rendszert, mint ahogy átbogarászom a logokat ill. megvárom amíg valaki segít ebben!
Mi a fenéért jelöl a rendszer 3.5G- t erre?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest